De Petteflet staat naast Sint-Rombouts.

met categorie:  
Brave kindertjes?
Dat vond Annie M.G.Schmidt maar niks.
Ze moesten lekker tegendraads zijn - een beetje stout, en met flink wat pit!
'Doe vooral niet wat je moeder zegt', was het motto van de bekende Nederlandse kinderboekenschrijfster.
En zo onstonden Jip en Janneke.
Hun silhouetten staan op ons netvlies gebrand.

Maar: dat is niet alléén de verdienste van Annie!
Zéker niet.
Schmidt had een bijzonder leuke vertelstijl - maar illustratrice Fiep Westendorp tilde de boekjes met haar knappe prenten op tot een nog hoger niveau.

Annie en Fiep leerden elkaar kennen, vlak na de oorlog in 1946, bij het Parool.
Het klikte tussen deze twee, en hun vriendschap en samenwerking zou voortduren tot de dood van Schmidt in 1995.

Ondertussen is Fiep ook niet meer bij de levenden, want een paar jaar geleden stierf ze op hoge leeftijd.
Maar de Dijlestad plant een prachtige tentoonstelling over haar werk.
Méér dan een aanrader!!!
Jip en Janneke,
Pluk van de Petteflet,
Floddertje,
Otje,
Pim en Pom...
Ze ontsproten aan de geest van de grote Annie M.G.Schmidt, en kwamen écht tot leven door de illustraties van Fiep Westendorp.

Cultuurcentrum Mechelen brengt een eerbetoon aan deze uitzonderlijke dame.
De expo 'Getekend: Fiep', toont alle facetten van haar oeuvre.
Van haar jeugdjaren, van haar reclametekeningen, haar illustraties voor 'Vrij Nederland' en het 'Parool' tot aan de kinderboeken...
Toen Fiep overleed in 2004 liet ze een grote, rijke en vooral vrolijke erfenis na.
Méér dan 400 werken zullen we kunnen bekijken op deze overzichtstentoonstelling.

Haar talent bekoort jong en oud.
Er is een massa te doen rond Fiep - er zijn filmmatinees, rondleidingen op zondag , klasbezoeken, cursussen en lezingen, voorleesmomenten...
Méér info bij:
www.mechelen.be/kinderstad of bij In&Uit Mechelen. www.inenuitmechelen.be

De expo loopt van 25 februari tot 11 juni 2OO6, van dinsdag tot zondag, 10-17 uur, in de tentoonstellingsruimten van het Minderbroederscomplex.
Tickets verkrijgbaar bij In&Uit. (6 euro voor volw., 4 euro voor -12 j., -5 j. gratis)

Mis deze unieke tentoonstelling niet!
Ik ga zéker kijken - want ik hou erg van het werk van Westendorp.
Soms... voel ik me graag nog eens kind...
Dus: rep je naar de Petteflet!
Weerom een zeer boeiende activiteit voor onze Dijlestad, ik ga zeker proberen deze tentoonstelling te gaan bezoeken. Het zal of individueel zijn of met de jip en jannekes van mijn vrienden, mijn leerlingen zullen zich hier wel te groot voor voelen ;-)
Denk dat ik in de loop van een van komende weken tijdens mijn 'springuren' eens binnenspring..
Dat moet ik ook zien!
Ben zot van zulke tekeningen, anders ook hoor!
@markec:'springuren'...is dat pijnlijk,besmettelijk of gewoon een excuus om van je werk weg te lopen?

En nu ernstig:ik ga zeker deze tentoonstelling bezoeken.
ik vind dit GEWELDIG. Ik ben met Nederlandse roots opgevoed en bijgevolg met ALLE Fiep Westendop figuren en boeken. IK heb zelfs al vriendinnen uit Nederland die hier komende maanden op bezoek komen aan wie ik een bezoekje aan deze tentoonstelling heb beloofd. IK ben ZEER vereerd dat Mechelen de enige stad is in Vlaanderen die deze tentoonstelling mag hebben....

Hier spreekt een trouwe HEMA-fan trouwens, want enkel HEMA heeft het patent op Jip&Janneke produkten...;!
...tot STUDIO 100 er een voetje in huis krijgt. Dan moet Jip&Janneke oprotten...(grapje)
Dat wordt zeker een heel interessante tentoonstelling. Fijn dat het Cultuurcentrum zoveel aandacht besteedt aan het werk van Fien Westerdorp. Leuk om die mooi prenten en illustraties weer te zien. De fijn getekende figuurtjes van Jip en Janneke komen mij nog altijd heel bekend voor. Destijds als de kinderen klein waren was het boek van Jip en Janneke heel erg in trek, en als ouders vonden wij de verhalen ook best plezant! Daarom lazen wij iedere avond voor het slapengaan onze kinderen een verhaaltje voor van Jip en Janneke.
Ik ga zeker kijken!
[ Geheel in de kantlijn, en tot Gust: 'springuren' zijn die uren dat je als leerkracht geen les hebt, maar wel geacht wordt op school te zijn: bijvoorbeeld uurrooster op een dinsdag en je hebt bvb. tussen 10 en 12 geen klas, geen lessen: dan heb je twee springuren. We staan daar dan écht niet met zijn allen te springen hoor ;-) ha ! ]

TERZAKE:
@Hanna: gaan we samen eens een kijkje nemen?
@Gust: awoert studio 100 ;-)
@Garda:inderdaad; super he? Jij gaat ook kijken.. JanS ook neem ik aan? En Jos en Hanna.. dan zijn we al met 5.. kunnen we evt. in 'blok' als 'blog' gaan ;-) (of ieder voor zich, op zijn eigen tempo natuurlijk).
ja, lijkt me gigantisch leuk.... alleen.... wanneer he? ik heb in maart of april mijn bende Nederlandse vriendinnen op bezoek,maar wil het eerst zelf wel eens bekijken, zou wel leuk zijn, op een zondagmiddag ofzo?
@ Gust: ik beaam met markec: boe studio 100. als ik merk dat zij de HEMA gaan inpalmen ga ik in staking, protest, whatever, ... *LOL*
@Hanna en markec:u vooral niet druk maken,'t was maar een grapje...
Overigens...ik sta naast jullie boe te roepen...en ook ik ga de tentoonstelling met het werk van Fiep Westendorp bezoeken. Al SPRINGend;-)
veel springgenot he Gust ;-)
@markec:Merci. En voor we te ver van dit onderwerp (de tentoonstelling) afdwalen nog dit:in mijnen tijd "lag" je bij 't leger, "zat" je op een ministerie en "stond" je in 't onderwijs. Van springen was er toen geen sprake. Tenzij ze allen aan de toog "hingen" natuurlijk...;-)
ha, gust: we "staan" nog steeds in t onderwijs, maar ja soms "springen" we ;-)
@ gust, i know dat het een grapje was hoor. Verder, net zoals markec 'sta' ik ook in het onderwijs..... ook al zit ik de hele dag aan de computer, maar da's weer voer voor een ander topic.
Zelf heb ik een "plaatsje" gevonden in de media-sector (al ruim 30 jaar), het werk laat ik graag aan anderen over...(ook een grapje natuurlijk)
erover gezien! sorry jan! maar toch: vanaf dit weekend dus: westendorp int cultuurcentrum.
Illustratrice Gerda Den Dooven bezocht de tentoonstelling rond Fiep Westendorp. Zij werd gevolgd door een cameraploeg van De Rode Loper. Deze reportage kan je nu nog bekijken op vrtnieuws.net. Even klikken op mediatheek en in het lijstje 'video' klikken op 'Het is een monument'
@JaTo: Bedankt voor de tip, ik heb er net naar gekeken, interessant!
Ik was daarstraks op de tentoonstelling rond Fiep Westendorp.
Schitterend gewoon! Het omvangrijke werk van Fiep is uiterst charmant, uniek, én heeft eeuwigheidswaarde...
Men kan zich uren vergapen aan de knappe tekeningen, aan de leuke details en de trefzekere portretering van de gekende figuurtjes!
Méér dan een aanrader!
In de Gazet van Antwerpen las ik vandaag dat de tienduizendste bezoeker de expositie bezocht... Er zullen tot juni zéker nog velen volgen.
Maar wat ik ook bijzonder geslaagd vond, is de schitterende, vrolijke en kleurrijke vormgeving van de tentoonstelling. Een dikke pluim voor de afdeling architectuur van de Kath.Hogeschool van Mechelen!
Dit geeft een absolute meerwaarde aan deze niet te missen tentoonstelling!
Jong en oud: allen daarheen!
't Is méér dan de moeite!
Ik kan JanS bijtreden. De tentoonstelling is prachtig ingericht, en van internationale allure. Binnenkort staat ze in Tokio. Ik was niet zo bekend met de tekeningen en figuurtje van Fiep, maar wat ik daar zag van tekeningen was echt zeer mooi ! Ook de klein mannen (6 en 12) die me vergezelden waren in de wolken.

En dan nog dit: mensen komen hiervan van heinde en verre naar Mechelen, bvb. binnenkort nog een koppel van Nijmegen dat Mechelen komt ontdekken, gedreven door deze tentoonstelling.
Gelukkig 'loopt' de tentoonstelling nog een tijdje.. wil er zeker nog naartoe.... en de lovende woorden hier helpen mij alleen maar in mijn voornemen ;-)
al 10.0000 bezoekers? Ongelooflijk toch! Voortdoen zou ik zeggen . Daar is toch niks te beleven in Mechelen denkt men, nou moe!
Inderdaad, Rudi! ;-)
Ja, Mechelaars: MIS deze tentoonstelling NIET! Het zou verdomd jammer zijn...
We mogen blij zijn dat zo'n prestigieuze overzichtstentoonstelling te bekijken valt in ONZE stad!
Bij mij zijn de verwachtingen alleszins overtroffen!
Ik ben deze namiddag eindelijk de tentoonstelling van het werk van Fiep Westendorp gaan bezoeken, het is inderdaad een prachtige tentoonstelling! Ook de opstelling is mooi en boeiend gebracht. Heel interessant is de video die je kan bekijken over de levensloop en werk van Fiep. Bedankt Peter, dat je er gisteren in d'Afspraak nog de nadruk op heb gelegd, want het loont zeker de moeite ! Wie de tentoonstelling nog wil gaan bezoeken, het kan nog tot 11 juni!
Daarna hebben we nog gezellig op een terrasje gezeten op de Vismarkt om over een bevlagde IJzerleen naar de Grote Markt te wandelen. Ik was wel heel fier om van mijn Antwerps familielid te horen hoe mooi ze onze stad wel vond.
Misschien wel interessant om weten, voor wie toch nog wil gaan kijken. Men hoeft niet vooraf een ticket te kopen bij In&Uit want bij het Cultuurcentrum kan men het ticket kopen aan de ingang van de tentoonstelling op de tweede verdieping! Dat is wel praktisch, hé.
@ Garda
bedankt voor de tip.... ik moet nog steeds gaan kijken.... denk het om het op een vrije middag eens te doen, want in het weekend komt het er maar niet van....
Ik ben alvast heen nieuwsgierig na al die lovende reacties hier.
De tentoonstelling gaat slechts in enkele landen (Nederland, Duitsland, Japan (of all places!) en België) door, dus terecht dat we trots mogen zijn.
En vermoedelijk krijg ik wel korting met mijn lerarenkaart, dus ik zie het wel zitten.... nu nog tijd vinden :o)
Vanmorgen ben ik dan eindelijk op de tentoonstelling "Getekend: Fiep Westendorp" geraakt. En ik kan de enthousiastelingen die al geweest zijn volmondig bijtreden: het is echt waar de moeite.
Of zoals ik in het gastenboek schreef bij het buitengaan: "het was een aangename (vernieuwde) kennismaking met het boeiende universum van Fiep Westendorp". Een prachtige tentoonstelling is het, een absolute aanrader!!

Samen met een mede-blogger was het echt genieten van deze tentoonstelling...

Misschien ga ik voor 11 juni (de einddatum) nog wel eens terug...
Ik had gisteren 5 Nederlandse vriendinnen op bezoek, en ben met hen gisterenochtend nog eens geweest. ze waren laaiend enthousiast en echte Fiep-kenners..... zij konden zo zeggen rond welk jaartal een tekening was....
En ik dacht dat ik al erg was :o)