Autodelen kan ook in Mechelen !

met categorie:  
Privaat autodelen is met een groep de auto gebruiken die eigendom is en blijft van een auto-eigenaar. Die eigenaar staat in voor onderhoud, naar de controle gaan, ... De mede-delers betalen benzine, afschrijving e.d. per km. Op het Web staat een reservatiekalender, waar alles keurig wordt bijgehouden. En elke maand komt er een afrekening.

En het werkt ... een getuigenverslag.
(www.autodelen.net)
Het leek wel iets voor GeitenWollenSokken, een communistisch idee om je eigen karretje op te geven in ruil voor een gemeenschappelijke auto. Tot ik er meer over ging lezen.

Parking vinden voor je eigen auto in de stad is moeilijk. En Mechelen is hierin geen uitzondering. En als daarenboven de straat waar je woont helemaal openligt voor infrastructuurwerken, dan moeten er maatregelen getroffen worden. Die auto gaat de deur uit!!

Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.
* Eerst en vooral mag je niet afhankelijk zijn van je auto voor je woon-werkverkeer. Dat is logisch, dan heb je je auto de hele tijd nodig, dus is er niet veel te delen.
* De volgende stap is 'mensen vinden die mee willen delen'. Dat leek heel moeilijk tot ik merkte dat er een overkoepelende organisatie bestaat die het autodelen in Mechelen faciliteert. Ze maken contracten op, zorgen voor verzekeringen en zetten ook startvergaderingen op om mensen aan te zetten tot het delen van hun voertuig. (www.autodelen.net) de site van VZW AUTOPIA. Een knappe organisatie.
* Daarna moet je aan de slag!! Enkele vergaderingen met de kandidaat auto-delers. Vragen stellen, en antwoorden krijgen: Hoeveel km ga je met de gedeelde auto rijden ? Wanneer heb je hem nodig ? Heb je internet om te reserveren ?
En vragen aan de auto-eigenaar: Gaan we voor een omniumverzekering, nu deze vaste kosten gedeeld worden ? Waar is je gebruikelijke parking ? Heb je een pechverhelping ? Hoeveel is je auto nog waard ? Op hoeveel jaar schrijf je hem af ?
Allemaal vragen die er moeilijk uitzien op het eerste zicht, maar die groeien als je nadenkt en praat over auto-delen.
* Dan het tekenen van het contract. We zijn wel positief denkend, maar niet dom. Alle afspraken worden juridisch vastgelegd, maar geen probleem, ook daar heeft VZW AUTOPIA heel veel ervaring in.
* Contracten getekend, borgen betaald, sleutels bezorgd. Je kan rijden!! Maar wel eerst elke keer het rittenboek invullen. Een romsplomp ? Toch wel 30 seconden voor elke rit!

Het werkt mensen, ik heb ondertussen enkele honderden gedeelde km!

Autodelen lijkt erg vreemd op het eerste zicht, maar als je afstapt van de auto als statussymbool, dan kan het echt wel werken.

- minder parkeerproblemen
- minder kosten
- een sociaal gebeuren met geburen
- en nog goed voor het milieu ook

Het moet niet natuurlijk! Maar het kan in ook Mechelen ...
En Peter is niet de enige die zo'n positieve ervaringen heeft. In Mechelen zijn er ongeveer gelijktijdig 4 autodeelgroepen van start gegaan. Dus een 20-tal mechelaars die autodelen. 't Is een bescheiden begin maar er zit groei in. Ik heb -in tegenstelling tot Peter- mijn auto niet aan de kant gezet want tot nu toe ging ik autoloos door het leven. En ik moet zeggen dat het wel best meevalt om af en toe eens met een deelauto "op stap te kunnen gaan". Op donderdag 9 maart organiseert Autopia nog eens een info-avond om kandidaat autodelers over de streep te trekken (zie kalender). Ik zal er in elk geval zijn om te getuigen dat het kan, ondanks de scepsis die er hierover bestond (cfr. de reacties op een eerder item vorige zomer op deze blog).
Bedankt om je evaring te delen Peter! Ik zie mezelf in de toekomst ook nog wel iets dergelijks doen; jouw voorbeeld toont in ieder geval al aan dat het kan.
En morgen - donderdag 22 juni - vindt er een nieuwe infosessie plaats in Mechelen, om 20u00 in zaal De Zeeridder (3de verdieping), Befferstraat 25, Mechelen -

Deelname is gratis, wel graag inschrijven op autopia@autodelen.net

mvg,
Autopia vzw
Kandidaat-Autodelers: Vanavond is er een nieuwe infosessie.
Kandidaat-Autodelers: Moregnavond is er een nieuwe infosessie, met instapmoment voor nieuwe delers.
 
Op donderdag 4 oktober om 19u30 in de Oxfam wereldwinkel, Hoogstraat 59 te Mechelen.

Mensen die op zoek zijn naar andere autodelers of autodeelgroepen om bij aan te sluiten zullen op deze avond wellicht hun gading vinden; Bovendien is het voor de bestaande groepen die willen uitbreiden een unieke kans om extra delers te werven.

 

Voor wie 'gewapend' naar die infosessie wil:

De abonnees van Test-Aankoop vinden in het laatste nummer (juli/augustus 2015) het artikel 'Carpoolen en autodelen'. Het vergelijkt Cambio (met gecentraliseerde vloot), Autopia, CarAmigo, Tapazz (elk met wagens van particulieren), drie andere die niet in Mechelen voorhanden zijn en tenslotte Uber. Het legt ook uit waar men moet op letten.

Een stadspagina die van de door Peter gelinkte verschilt, bespreekt kort Cambio, Autopia en Tapazz. Daarnaast zijn er ook in Mechelen via CarAmigo al enige wagens, waaronder een hybride.