Van torens en bootjes, fietsen en gerstenat...

met categorie:  

Mechelen begint met frisse moed aan het plannen van een nieuw toeristisch jaar...
Enne... het lijkt best wel héél aantrekkelijk te worden!

Na de prestigieuze expo 'Dames met Klasse' plant men een tentoonstelling rond negentiende-eeuwse Mechelse beeldhouwers in Lamot. Dit wordt beslist een aanrader.

En in februari start een boeiende expo rond de Nederlandse illustratrice Fiep Westendorp (van o.m. 'Jip en Janneke'). Enkele Mechelse hotels zijn bereid rond dit evenement een gezinsvriendelijk arrangement uit te werken.

Het fietstoerisme in Vlaanderen zit in de lift, en daarom zal men aan het station een 40-tal fietsen verhuren om toeristen de kans te geven te genieten van de mooie omgeving van onze Dijlestad, die trouwens beschikt over een fraai uitgebouwd fietspadennetwerk.

Vanaf 1 mei kunnen we weer inschepen voor een boottochtje op de Binnendijle. Het stadsbestuur kocht hiervoor een nieuw bootje met milieuvriendelijke motor.
Zo'n tochtje kan gecombineerd worden met een stadswandeling of een brouwerijbezoek (het Anker). Deze formule is als het pakket 'Dijle-en gerstenat' opgenomen in de nieuwe toeristische brochure (10,10euro p.p).

En nog wat nieuws:
Voortaan zullen toeristen vanaf Pasen ook individueel de Sint-Romboutstoren kunnen bestijgen!
In de toren zijn bovendien ook mini-musea ingericht met uitleg over o.a klokkengieten, de Keldermans-familie...
Begin je al te watertanden bij al die nieuwe plannen?

2006, here we come. Stuk voor stuk knappe initiatieven !
Ook in 2006 zal men van Mechelen NIET kunnen zeggen dat er niks te beleven is! Hoera, juicht ende weset blij: Mechelen Lééft, en méér dan ooit !! ;-)
enne daarstraks op de radio gehoord: Sint-Romboutstoren krijgt een torenwachter. Kwestie van iemand ter plaatse te hebben als de maan weer in brand schiet? (grapje)
Dat de Sint-Romboutstoren eindelijk ook voor individuele bezoekers toegankelijk zal zijn, vind ik een schitterend plan. Ik heb meermaals kennissen die Mechelen bezochten moeten teleurstellen. Ze wilden wel de toren beklimmen, maar ja, nét op dat moment was er geen geleid torenbezoek. Voor toevallige bezoekers die zomaar even een dagje kwamen wandelen en winkelen in de stad, was een torenbezoek nooit evident. Hopelijk kunnen ze vanaf Pasen wél vlot terecht!
Ikzelf zal zeker met mijn kinderen de toren bestijgen, iets waar ze al lang voor zeuren, maar dat er nog altijd niet van gekomen was.
Yippie!
Er zullen er veel verschieten, volgens mij is een torenbezoek wereldklasse en één van de verrassendste en indrukwekkendste zaken die je in België kunt doen. Succes verzekerd.
En een goeie fysieke test ook natuurlijk. Als je hartproblemen hebt zul je het rap weten.
514 treden. Weliswaar niet in één keer, maar ja individuelen kunnen dat wel in één keer doen als ze willen...
Ocharme als het waar is van die nieuwe torenwachter! die mens kunnen we mischien gaan zoeken in triathlonkringen of zo, want als ge zo ne keer of 16 toreke-op moet per dag!
Geen paniek, ik denk dat die torenwachter niet heel de dag op en af zal moeten lopen; Trouwens er is altijd een torenwachter geweest. En dat tot zeer kort geleden. Die moest o.a. de vlaggen optrekken (en dan moest hij naar boven), maar ook de zaak in de gaten houden, poetsen, helpen bij reparaties aan de beiaard etc...
Misschien best eens vragen aan een zekere Eddy die in het begin duidelijk op de blog zat en commentaar gaf op o.a. het aantal treden ( zie begin van de reacties op mijn post " de sint-Romboutstoren")
Eddy, als je dit leest - beschrijf je toenmalige functie eens exact.
Al denk ik dat de nieuwe torenwachter wel nog andere taken zal moeten waarnemen.
Hij is in elk geval de "hoogste" ambenaar van de stad.
den eddy en den bwanne! waar is den tijd!
.. het nieuws over de torenwachter staat vandaag in Het Nieuwsblad:

http://www.nieuwsblad.be/Ar...
Uit jeugdsentimentaliteit ga ik zeker eens naar de tentoonstelling over Fiep Westendorp. Want wie is er niet opgegroeid met Jip & Janneke, Otje, en consorten?

Met een beetje geluk weet ik de kindjes van mijn zus te strikken (de ideale leeftijd) zodat men niet merkt dat ik puur uit eigenbelang ga ;o) *lol*
Cultuurschepen Frank Nobels zou een aantal monumenten permanent willen openstellen.
Hij denkt aan het stadhuis en het Paleis van Margareta Van Oostenrijk... enne...dan toch de St.Romboutstoren voor individuele bezoeken. (vanaf deze zomer).
Het werd een recordjaar voor het Mechelse toerisme.
Langs de balie van In&Uit passeerden 141 549 mensen. Dit zou een verdubbeling zijn!
Voor toerisme wordt voor 2OO6, 73O OOO euro uitgetrokken.
Toeristen gaven dit jaar ongeveer 27 miljoen euro uit bij onze middenstand.
Een ongelofelijke return, volgens Nobels.
Enne...binnenkort telt Mechelen bijna 5OO hotelkamers...