Margrietbier, bier in vrouwenhanden

met categorie:  
Nu het eerste blogtreffen toch stilletjes aan dichter bij komt en velen onder de bloggers zeker van het lekkere Margrietbier zullen drinken wil ik hierbij heel graag vertellen met welke ingrediënten het lekkere cultuurbier Margriet wel wordt gebrouwen.

Iedereen weet uiteraard al wel dat Margriet voor het eerst werd gebrouwen ter gelegenheid van het cultuurevenement Mechelen, Stad in Vrouwenhanden. Twee vrouwen bedachten en brouwden dit lekkere bier in brouwerij Het Anker.
Wel deze twee dames -- Claire Leclef, echtgenote van brouwerij-eigenaar Charles Leclef en Arabel Vancraeyveld, "meester-brouwersvrouw" -- oogstten samen heel wat succes met dit lekkere meergranenbier. Ook de mannen wisten Margriet heel goed te appreciëren.

Naast mout bevat dit bier ook tarwe, haver en rogge. Verder zorgen een samenstelling van onder meer bloemen, koriander en gedroogde sinaasappelschillen voor de aangename frisse smaak. Margriet bevat 6,5 percent alcohol en kan lekker gecombineerd worden met de meeste gerechten. "Het Margrietbier heeft een uitgesproken smaak, is niet te zwaar maar bezit toch voldoende cachet" zo oordeelt Charles Leclef zelf..

Het vierde brouwsel zal ondertussen wel klaar zijn dus de liefhebbers kunnen in 2006 zeker nog lang blijven genieten van Margriet, en heel waarschijnlijk gaat het zelfs ook Mondiaal!

Dit jaar was het mijn beurt om op nieuwjaarsdag het familiefeest te organiseren, wel ik heb als hoofdgerecht een lekker varkenshaasje klaargemaakt met Carolusbier maar misschien had ik het dan wel evengoed met Margriet kunnen doen, vinden jullie ook niet?
Maar achteraf heb ik mijn familie toch wel een lekkere Margriet kunnen aanbieden, want ik heb een hele bak Margriet kunnen kopen bij Het Anker, het is nu zelfs ook verkrijgbaar in grote flessen van 0,75 l.

Hopelijk vinden jullie het Margrietbier nu toch nog even lekker, of misschien nog lekkerder, nu je weet dat er bloemen en kruiden in zijn verwerkt, hé?

Bedankt voor al die info Garda - dat is allemaal nieuw voor mij...
(enne... varkenshaasje met Carolus: 't klinkt niet slecht - 't water komt me in de mond...; probeer het eens met Margriet, en ik schuif bij jou aan tafel aan... :-)
Zeer interessant, Garda. Niet alleen het toch wel aparte receptje, enfin de ingrediënten voor Margrietbier... en niet te vergeten het heugelijke nieuws dat je Margriet kan verkrijgen bij Brouwerij 't Anker!

Ik was al eens gaan kijken in enkele winkels, maar ik denk niet dat ze Margriet ergens verkopen buiten de brouwerij zélf...
Ja Markec, mij lijkt het wel dat die Garda goed kan koken...
Was jij daar ook zo graag bijgeweest?
Ik lust dan wel geen bier, maar met deze speciale ingredienten kan ik wel eens proberen een Margriet-wijn te maken... 'k heb nog wel ergens een uitgedroogde appelsien in huis liggen :o)
En ik, onwetende, die dacht dat het gewoon de Toison d'Or was die in een ander jasje werd gestoken.
Sinaasappelschillen zijn nu niet direct zo'n eigenaardige ingrediënten in Belgische bieren.
In carolus zijn die er ook, maar ook bijvoorbeeld Leffe en Hoegaarden maken er gebruik van.
Wat me wel verraste was het feit dat de Margriet een meergranenbier is. Ik meende dat Den Anker alleen uitsluitend gerstenbieren maakte en ik weet het wel redelijk goed want ik gids wel eens in de brouwerij en met veel plezier trouwens.
Voor Roger: Toison d'or is wel een ander brouwsel en werd vervangen door de Carolus triple.
Omdat die nogal sterk is dacht de brouwerij ook aan een lichtere triple en de eerste commerciële versie daarvan was de Racinger, gebrouwen voor hun 100-jarig bestaan. Omdat dit erg goed meeviel lanceerde de brouwerij dan "Anker blond" een bier van z'n 6.5% en sterk verwant aan de Racinger en dus de triple. En voor zover ik weet is dat ook de basis voor de Margriet. Wat er ook van zij : de bieren van den Anker zijn uitstekend.
Schol
das een kwestie van smaak hé, ik vind de mechelsen bruine bvb redelijk plat slootwater. Maar daar staat tegenover dat den trippel dan weer onovertroffen is!
Inderdaad Kris, toen de Mechelsen bruine op de markt kwam kocht ik daarvan 3 flesjes om te proeven. Het eerste smaakte niet en het tweede nog veel minder. Dat moet zowat het slechtste bier zijn dat ik ooit heb gedronken. Het derde flesje bewaar ik al jaren ongeopend voor het Opsinjoorke dat er op gedrukt staat. Maar daartegenover staan dan de andere werkelijk uitmuntende bieren.
Spijtig dat Het Anker ooit gestopt is met het brouwen van de lekkere zware bieren "Keizer" en "Cardinal". En ook hun "Capitan" mocht er wezen.
Wel, deze blogger hier houdt wél van MECHELSEN BRUYNEN, nu jammerlijk genoeg omgedoopt tot het veel minder tot de verbeelding sprekende Gouden Carolus AMBRIO...

Ook Toison d'Or vond ik een veel mooier benaming dan Gouden Carolus Triple...

Waarom de naamsverandering?
Wel, de brouwerij vond blijkbaar 'het Belgische gevoel' belangrijker dan het Mechelse gevoel en de traditie, en wou dus met haar bieren de kleuren van de belgische driekleur symboliseren...

Gouden Carolus Donker - zwart
Gouden Carolus Tripple - Geel
Gouden Carolus Ambrio - Rood

Misschien leuk gevonden voor zij die er boodschap aan hebben, maar zeg nu zelf: "Gouden Carolus", "Mechelsen Bruynen" "Toison d'Or".. Dat is toch véél authentieker, mooier, ... jammer dat ze dit omwille van een plots ontwaakte 'belgische gevoel' moesten veranderen.. wég mooie traditie?

Op de site van Het Anker wordt de naamswijziging bij het "Ambrio" bier bvb., verklaard:
"Gouden Carolus Ambrio, de derde kleur in de driekleur, maakt de "Belgisch en daar ben ik Bier op"-reeks compleet.

Hij wordt ambachtelijk gebrouwen op basis van het eeuwenoude recept van de Mechelschen Bruynen. Ambrio is een "amber" bier met "brio" gebrouwen. Dit amberkleurig bier van hoge gisting vindt zijn oorsprong in het traditionele bier van de stad Mechelen. Zoals elke stad zijn eigen typisch bier had, zo dronken voor honderden jaren de Mechelaars hun eigen amberkleurig bier: "Mechelschen Bruynen".

Onze brouwerij is de enige die dit type bier nog brouwt. Volgens de overlevering dateert het basisrecept van dit bier uit 1421 en is dit dus het oudste nog gebrouwen bier van de brouwerij.

De huidige versie ervan is iets zwaarder dan vroeger en wat fijner gehopt. Het evenwicht tussen de verschillende moutsoorten, de fijne hoppen en typische aroma's door kruiden zorgen ervoor dat dit bier de volmondigheid van bruine bieren combineert met de frisheid van blonde bieren. Dit gearomatiseerde en pittige amberkleurig degustatiebier mag tamelijk fris geschonken worden. Hergist in de fles."

Het Anker biedt ook nog:
- Cuvee van de Keizer
- Gouden Carolus Christmas
- Gouden Carolus Easter
- Ankerbok
- Ankerblond
- Blusser
en ...
- Margriet ;-)