de leegte van januari

met categorie:  
De Kerstboom afgebroken - was je op de Kerstboomverbranding in Battel, bij jeugdhuis Joppe?
De engeltjes met os en ezel en de rest, netjes ingepakt in krantepapier, in een doos op zolder...
De Oudjaarskater doorgespoeld...
Goede voornemens gemaakt...
Je Nieuwjaarswensen kwistig uitgedeeld...
En dan is er nu januari, met dat lege gevoel - alles nieuw...
De winterse luchten zijn open - zwervend aan de waterkant, gewapend met foto-apparaat genoot ik - Op het water een fijn ijspelletje -
een ijl januarigevoel...
Zo kwam ik ook aanbeland aan het Keerdok...
- een januari-impressie-
Echt mooie sfeerbeelden, Jans.
Het nieuwe jaar brengt inderdaad altijd zo'n verschillende gevoelens naar boven, dat is uiteraard voor iedereen anders, maar toch...laten we hopen dat de goed voornemens die velen onder ons gemaakt hebben dan ook daadwerkelijk mogen uitkomen, hé.
Zeg, Jans, als ge nog eens bij ons om de hoek staat foto's te trekken. Spring dan eens binnen jongen...
Beloofd Jeroen...
Mooie beelden, JanS en mooi verwoord.. en o zo herkenbaar... o ja, en ook nog: weerom 'nieuwe' 'goede voornemens', zo van 'en deze keer ménen we het echt' ...

Ja.. dan is het plots januari... en voor je het weet staat Pasen voor de deur ;-)
MAAR we hebben wel een nieuwjaarsborrel op de Grote Markt in het verschiet he ;o)
Wij komen ook(12u15) met vier.
Weet er iemand hoe laat dat spel begint op de Grote Markt? Ik vind er nergens meer iets van terug, noch op de mechelen.be site, noch in de Streekkrant.... Hoewel het er vroeger wel op/in vermeld was....
Beste Hanna, het staat nog steeds op de kalender en ook ergens op mechelen blogt, hoor. Maar ik zal het je gemakkelijk maken, het spel begint om 10 uur en is voorzien tot 13 uur.

Tot op de markt, hé!
Is er een speciale plaats voorzien voor de bloggers ?
We kunnen misschien wel een uur en plaats afspreken voor diegenen die elkaar een gelukkig nieuwjaar willen wensen? Dat maakt het wat makkelijker dan te moeten zoeken tussen de wellicht vele gegadigden (want het is gratis, ook al trakteert de Filip).. Ik ga er bv niet de hele ochtend rondlopen, maar gewoon efkes eens gaan kijken....
Ha, maar de bloggers herken je aan het hoofddeskel he ? :-)
Jaja Hanna, ik loop er zondag ook rond. Ik ga met een aantal KWB'ers van bij ons.
Wie weet komen we mekaar wel tegen.
Hanna,.. i'll be there ;-)
En of het een heel even dan wel de hele ochtend of nog langer gaat zijn, zal afhangen van hoe plezant het is ;-)
@jans- leegte in januari? lege portemonee's mischien ja! maar voor de rest bruist alles redelijk hoor, deze voormiddag op den battelaar rondgezworven, fantastisch weer, hopen trekvogels en de smaak van het voorjaar in de lucht. na het middageten kriebelde het al terug, we zijn dan met de honden richting put van walem getrokken, van bethanienpolder gaat dat rustig te voet. als de zon zo laag staat overdag over de put kan je alle doortrekkers goed in detail zien als ze zo op het water dobberen... nee, we hebben genoten van de leegte en de rust( ondanks de wielerterroristen die in grote getallen aanwezig waren op de dijk, maar die zullen ook wel genoten hebben) en van ons mag deze sfeer nog maanden aanhouden.
toen ik vannacht naar huis reed rond half vier, liep op de parking van de zandpoortvest, naast de jeugdherberg, een vos! op zijn dooie gemak struinde hij daar rond, en liep daarna de spoorwegberm op. mooi gezicht was dat.
die vos moet daar naart schijnt elke avond zich wel eens laten zien. (zie hierboven)
Er zit regelmatig een blauwe reiger op de vaartdijk tussen de Bautersemstraat en de afslag naar de Motstraat aan die boot die daar ligt. Niet alleen overdag, maar zelfs om 10 uur 's avonds heb ik hem daar gezien. Stoort zich klaarblijkelijk nauwelijks aan de voorbijzoevende wagens!
En dan zwijg ik nog over de ooievaars die hier in de buurt van de Jubellaan op de lichtpalen zitten ( en die onderschijten) of op een grasveldje aan de blokken van de Jubellaan zitten.
Ze zitten ook regelmatig aan de vaartboorden naast de vissers in de buurt van Plankendael. Wachten op een visje en ook niet rap "verstoord"
Reigers,en soms ook ooievaars, zie je ook vaak aan de Zenneboorden.
ook mensen met een vijver in de tuin zullen deze 'niet vlug verstoorde vissers' wel regelmatig op bezoek krijgen.
@Dfons:
zal wel zijn .Ik heb hier al een reiger in mijn boom in de tuin zien zitten op een vroege ochtend, verleden week vloog er nog één rond in de buurt en af en toe zie ik ook de rode poten en bek an de ooievaar overscheren.
De maand febrari kon ook tellen kwa leegte en somberte vond ik(en het KMI).
de tuin is een modderpoel na de sneeuw, en de honden die daar in gespeeld hebben.
ik moet men woorden van 14/1 terugtrekken, de zon mag er beginnen doorkomen, ik wil radijzen zaaien!
Deze morgen lag er in onze tuin een karper! geen idee waar die vandaan kwam, uit een reiger zen bek gevallen? vreemd in elk geval.
en de Lente komt maar niet op dreef, boomknoppen staan wel gezwollen maar weigeren open te spatten, verleden jaar rond deze tijd was er al een overweldigende groene schijn in het bos, knalgele wilgekatjes mét bijtjes, nu nog niks van dit alles. Alleen de vogeltjes vogelen erop los en zijn volop aan het nestelen, die hebben het door dat het allemaal al begonnen is! vanmorgen zaten er een koppel goudvinken! in de tuin, prachtige beestjes, zeker op terugtocht naar de ardennen? Volgens mijn vogelboekje is het een standvogel van bij ons, maar het is de eerste keer dat ik ze hier zie.
@kris: ja, dat de echte lente nog even op zich ging laten wachten dat had je natuurlijk kunnen weten want "Valt den karper nog in maart; smijt nog wat hout op den haard" klinkt immers de oude boerenwijsheid.
GVD, ik ga nog beroemd worden! de eerste mechelse spreuk, geinspireerd op de uitlatingen van een inwijkeling staat genoteerd, merci hé netels!
kris, denk je echt dat het goudvinken waren? Want ik bemerk de laatste 2 jaren veel vinken in mijn tuin en als die vogeltjes met hun lichtroze/bruine borstje pronken dan zou je soms zweren dat het goudvinken zijn;
April, en nog steeds vries op komst? "mijn karper" is ondertussen gereduceerd tot graten, ik verdenk de ratten ervan. één triestige paasbloem, maar de vogeltjes laten het niet aan hun hart komen en nestelen rustig verder. Op de skiput in Walen zaten daarstraks 2 paar grote zaagbekken, en een roerdomp vloog vanuit de dijledijk richting battelaar.
krijgt er maar ne kop aan zenne! nu hoor ik begot dat het vaneir gaat vriezen!
deze namiddag grote herrie in den hof! blijkbaar had een sperwer de kans gehad om een jonge ekster van de nest te ritsen en die ging er mee vandoor. tenminste dat was de bedoeling denk ik, want er volgde hem een horde nijdige eksterouders en sympathisanten, alsook een koppel kraaien. maar ze waren toch niet snel genoeg om deze luchtacrobaat zijn buit te ontfutselen, dus die was ermee weg.
spannend om te zien dat wel.
@jans- sorry dat ik uwe topic af en toe eens claim om mijn belevenissen die ik in de natuur tegenkom hier te vertellen, maar ik zou niet weten waar ik het anders zou moeten neerpennen.
Da's lang geleden kris!
Blij je weer te 'ontmoeten' op 'den blog'.
En post je natuurpraatjes maar op deze topic (je kan deze vogelverhaaltjes moeilijk toevoegen bij een post die gaat over, pakweg 'politiek', 'Hanswijkprocessie' of 'irritante spelende kindjes'...
Dus: claim maar verder.
En de tomaten worden stilaan dikker aan de planten in den hof, het blijft maar goed weer, de jonge vogeltjes zijn allemaal "uitgeleend",het is hier enorm rustig op "mijn" wijk, iedereen is op stap of naar de solden, of zit op de nekker, of op reis naar thuisland marroko, en ik heb verlof tot 10 augustus!
vanmorgen gewandeld op de landbouw wegeltjes van het Hombeeks plateau, de landbouwers zijn druk in de weer, met winterprei zetten, en wieden en wat weet ik nog allemaal. Hier en daar zie je dan een jonge kievit zich drukken of snel tussen de mais rennen, en hoog in de lucht waren twee buizerden (of zijn het buizerdS ?) naar mekaar aant "miauwen", prachtig schouwspel, en het gevoel dat we stilaan hoogzomer naderen laat me niet meer los.
De kippen zitten terug opgehokt en afgedekt, dus de trekvogels mogen overkomen!
Helaas hebben enkele mensen die geen moeite willen doen, terug enkele kippen gedumpt naast de Zenne aan de brug in Hombeek, vanwaar ik daarstraks een wandeling maakte richting Leest.

Lichte regen maakte dat de mais er onderweg naast de dijk zeer groen en fris bijstond, ondanks de Zenne die met dit weer extra stinkt. Vele eenden allerhande in dat stinkwater, en op de weiden zag ik enkele vette fazanten. Halverwege stond er ook een vos vanop een veilige afstand in de wei naar mij te kijken,en honderd meter daarvandaan vlogen luid piepend enkele scholeksters de lucht in.
Op de terugweg, aan de andere kant van de Zenne ook nog een wezeltje de dijk zien oversteken, en ik was blij dat ik de hond thuisgelaten had.
De luchten boven Mechelen zagen erg grijs en dichtgetrokken, met ergens in het midden daarvan enorme spierwitte Cummuluswolken die recht de lucht in stegen, prachtig schouwspel.
Nog een goeie week en de everzwijnejacht gaat weer van start in de ardennen, ik ruik al een beetje de houtvuren...