Jong Mechelen Fuift niet genoeg 'thuis'...

met categorie:  
Mechelen staat dezer dagen meer dan ooit terug op socio-culturele en toeristische kaart. Terecht. Maar op gebied van het uitgaansleven is er blijkbaar nog werk aan de winkel. De 'Stad in volle vaart' zou deze vaart niet laten bemerken in het uitgangsleven. Jongeren trekken blijkbaar nogal makkelijk naar andere oorden dan de Dijlestad om te fuiven. Dit blijkt uit het artikel vandaag in de Gazet van Antwerpen met als kop "Jonge Maneblussers gaan niet graag uit in hun stad"...


"MECHELEN - Uit onderzoek blijkt dat jonge Mechelaars niet graag uitgaan in hun eigen stad. Zestig procent van de meisjes gaat zelfs liever elders stappen. Twee twintigers, Jelle Coen en Koen David, willen daar graag verandering in brengen.
Met hun project Ego Maniacs zijn Jelle Coen en Koen David vastberaden om de 'partycultuur' in Mechelen fors op te krikken. De twee jongeheren willen het tij doen keren. "Uit het Jeugdwerksbeleidsplan maakten wij op dat jongeren, en vooral meisjes (60%) niet graag uitgaan in Mechelen. Vaak trekken ze naar Antwerpen, Brussel of Leuven omdat ze uitgekeken zijn op de fuiven van jeugdverenigingen in de rand van Mechelen. Dat feestende volk moeten we in de stad houden" vindt Jelle.

Met de vzw Ego Maniacs wil het duo de Mechelse jeugd een alternatief bieden: drie keer per jaar plannen ze eenn grote openbare party, telkens op een andere locatie. Daarmee mikken ze op zo'n vierhonderd feestvierders. Liefst organiseren ze deze evenementen in de binnenstad: "daar willen we meer leven in de brouwerij. Lamot en de Oude Vleeshal zijn in onze ogen schitterende locaties voor zulke feestjes" luidt het.

"In het verleden organiseerden wij al party's voor 350 man op de boot van Jeugdhuis Joppe. Wij hebben dus ervaring. De winst die we maken, komt een volgend evenement ten goede", legt Koen uit. Voor hun project rekene de twee kerels op stad voor een duwtje in de rug. In afwachting storten ze zich vol overgave op hun lobbywerk. "Wij willen iedereen in het stadhuis overtuigen om onze ideëen en werklust bot te vieren. Vandaag hebben we afspraak met Jef Van Dun van de Mechelse Feesten. Onze stad heeft écht méér feestjes nodig!", besluit het duo.

Artikel: Sven VAN HAEZENDONCK
Bewerkt voor Mechelen Blogt door Markec.Als ik de jonge Ego Maniacs goed begrepen heb: 'Onze stad heeft écht méér feestjes nodig', en liefst dan nog in de binnenstad!

Misschien kan dra de nieuwe Fuifzaal, Perron M, welliswaar niet in de binnenstad, soelaas bieden?

Weinig, te weinig of genoeg fuiven.. je kan alleszins op de webstek mechelen.fuift.be een 'fuifkalender vinden'...Zijn er echt te weinig evenementen voor jongeren? En moeten die absoluut 'intra muros' zijn?


Uw gedacht?


Ik hoop dat Jelle en Koen succes zullen boeken bij hun initiatief en het gevoerde lobbywerk!
Ga ervoor mannen!
De naam "Ego Maniacs" laat niet veel goeds veronderstellen. Party's binnen de stad? Op zich geen probleem mee, maar kan het zonder overlast? De praktijk wijst helaas uit dat dat dikwijls niet het geval is: lawaai op onredelijke nachtelijke uren hoort er bijna standaard bij en is voor buurtbewoners (en hun kinderen) onaanvaardbaar. Ik wil hier zeker niet veralgemenen, maar vraag mij af of de tolerantie hier niet steeds van dezelfde kant moet komen?
Wannes, ik vind de naam "Ego Maniacs" inderdaad ook een weinig vreemd... vooral dan de "Ego" daarin..
Al denk ik wel dat Koen en Jelle dat goed bedoelen...

Ja, OF party's ZONDER overlast binnen de stads'muren' kunnen, ook dàt vraag ik me dan af...

Zelf stel ik echter ook vast dat er inderdaad een tendens bestaat (nog steeds) om vaker 'weg te gaan buiten Mechelen', dus de bezorgdheid van het buiten Mechelen gaan fuiven deel ik wel, maar ik zie eerlijk gezegd geen graten in fuiven IN MECHELEN, maar EXTRA MUROS...
Als lid van ego maniacs, wil ik hier toch enkele dingen nuanceren en nader toelichten.
Allereerst wil ik even duidelijk stellen dat er echt wel nood is aan meer feestgelegenheden voor jongeren in Mechelen (binnenstad.
Mààr, nog belangrijker is dat ons initiatief niet bedoeld is om een exponent te zijn van de fuiven die in de rand wel vaak voorkomen. Wij geven de voorkeur aan een kwalitatief hoogstaand evenement, met een sluitend veiligheidsplan, in exclusieve omgevingen. Een collectieve bras- en vechtpartij is allerminst de bedoeling.

Om goed voorbereid te zijn ondernemen we nu tal van stappen, onder meer met Karel Van Butsel (voorzitter cd&v Mechelen), Jef Van Dun (directeur mechelse feesten) en Tim Gordts (veiligheidscoordinator) om zodoende zoveel mogelijk eventuele ongemakken uit te sluiten.

Vriendelijke groet,
Jelle
Ik vind dit een goed initiatief, er is inderdaad nood aan meer fuiven in Mechelen, maar ook aan meer ondernemerszin van de jeugd en beter accomodatie. Dat dit in het centrum zou zijn is tof, maar zeker geen must en natuurlijk moet er aandacht besteed worden aan de omgeving.
Ik heb zelf met enkele vrienden onder de naam bbeatz in het verleden tientallen feestjes gegeven en het grootste probleem was meestal de locatie. Een grote verbetering is natuurlijk al de fuifzaal, de min. capaciteit is daar echter nog 350, dus niet geschikt voor kleinere feestjes. Ik denk dat de stad Mechelen op een goedkope manier zijn steentje kan bijdragen door bv. een overzicht te maken van alle zaaltjes die er zijn en te zien welke er geschikt zijn voor fuiven, (brand)veiligheid, prijs, overlast... en om dan samen te gaan zitten met de eigenaars om te zien welke verbeteringen er nodig zijn.
Ik wens de ego-maniacs, inderdaad een bizarre naam, alvast veel succes.
Sinds hier niet veel al te goede commentaren zijn op ego maniacs, spreekt hier een van de "fans" van ego maniacs. Ik wil hiermee bedoele, de eerste editie van ego maniacs was een spetterend succes. Nergens anders kreeg je zon party het was uniek zoals de naam zelf( waar veel commentaar over is), je kunt het toch moeilijke New party of een andere belachelijke naam geven. Het is iets speciaals geworden wat de naam van de organisatie ook over zijn eigen zegt.
Wie de party meegemaakt weet dat het de moeite zou zijn om dit op grotere schaal te zien.
ik ben het beu van TD mee te maken die op niets slagen en dan nog veel inkom vrage voor iets wat het niet waard is. Liever geld sparen voor iets duurdere party zoals Ego maniacs.
Dit kan het begin zijn van Iets gigantisch.
Een fan die hoopt op een 2de editie in mechelen city natuurlijk.
Ik ben misschien wat trager in die dingen maar wat is het verschil met wat die gasten van de bruistablet deden???
Hun opzet was toch ook om meer leven in Mechelen te krijgen door o.a. fuiven, muziekoptredens e.d.
@Wannes: Jelle Coen spreekt de waarheid: ze vliegen er niet zo maar onbezonnen in. Ik heb dat gemerkt.

@Jelle Coen, das ook de reden waarom ik jullie vol overtuiging met een aantal mensen in contact gebracht heb: ik geloof in wat jullie van zin zijn, en vooral in de manier waarop.

Enerzijds een degelijk uitgebouwd business plan (en ja, arbogast heeft ook gelijk, ondernemerszin moet gestimuleerd worden).

Anderzijds de gloed van het geloof in het eigen product en het eigen kunnen (ge moet met Jelle en Koen eens klappen om dat te beseffen, bloggers).

En ten slotte een drang om iets te betekenen voor je stad en de mensen die er leven, met aandacht voor de veiligheid, en ook voor al wie niet noodzakelijk deel neemt aan jullie activiteiten. Aandacht voor de anderen en voor het beheersen van overlast dus. Knap. (alleen is die "ego" in naam dan inderdaad vreemd gekozen, maar daar zal wel een goeie reden voor zijn zeker).

Veel succes, ik hoop dat het gesprek met Jef Van Dun alvast positief verlopen is (en ik twijfel daar in feite niet aan).

Geef er de komende maanden en jaren maar ne respectvolle lap op zou ik zo zeggen.
Jelle en Koen: laat iets weten over de resultaten van dat gesprek hé! Ook ik hoop voor jullie én voor alle jongeren, én voor Mechelen, dat jullie positieve energie mag resulteren in toffe initiatieven die leven in de brouwerij brengen!
@Jelle: bedankt voor de heldere toelichting! En veel succes verder!!!

Blijft me toch een beetje de vraag: vanwaar die naam? Ik bedoel maar, ik kan jullie ondernemingszin en intitiatief an sich alleen maar steunen, maar ik vind de keuze voor "Ego" en "Maniaken" toch een beetje vreemd, ego wijst op ik ik ik, en niet echt op "wij"...
Of je zou kunnen zeggen dat "Ego" niet echt "Sam" klnkt ;-))

Maar, Jelle, er is wellicht een zeer goed verklaring te vinden voor deze naam.?.??

Enfin, succes met jullie verdere gesprekken en acites, en misschien tot op een van de evenementen he.. heb op mechelen.fuift.be al de foto's eens bekeken van jullie fuifke bij Joppe en dat zag er alvast plezant uit ;-)
Hoe men het ook wil proberen ( het doel heiligt per slot van rekening steeds de middelen ), ik wens eenieder die het fuivende volkje in Mechelen wil houden van harte succes, en geen klein beetje.
Tot ergens begin jaren '90 kon je wekelijks nog terecht in de Revue, maar om een of andere reden begon het daar te 'slabakken', tot overmaat van ramp miste Mechelen de grote start van de techno-rage die de feestneuzen met hordes naar Brussel, A'pen, Lier en andere dorpen trok en al snel werd er gezegd 'dat er in Mechelen toch niks te doen was', en er zat nog grond van waarheid in ook.
Dat Mechelen op gebied van nachtleven maar een saai gat is... tja, het is een kwalijke reputatie en om er vanaf te raken is er nog heel wat werk aan de winkel, de fameuze fuifzaal is al een aardige stap in de goeie richting, maar als we even eerlijk zijn weten we maar al te goed dat er nog wat meer dan dat alleen nodig is.
Maar soit, genoeg gezaagd, Mechelen is al goed gevorderd bij daglicht, nu nog 'the place to be' worden bij nacht en ontij en we zijn perfect!
Ja, Sint.. Ik kan je hierin volgen, maar dan wel ook met de nadruk (hoop) dat we wat betreft dat "niks te beleven" vanaf nu in VERLEDEN TIJD mogen spreken ;-)
Dus inderdaad: "was".
Allez, Mechelen Blogt! Maar ook: Mechelen FEEST !
Ook JONG Mechelen, IN Mechelen ;-)
IK vrees dat het wat laat is om kleine dance- keten en rave hallen te ontwikkelen in het mechelse, alle plekken(oude meubelfabriekjes bvb) zijn omgevormd tot lofts, of afgebroken.ik weet dat er veel initiatief is vanuit de privé, maar ik hoor van die kant, dat de accomodatie voor dance en disco dingen, gewoon niet meer aanwezig is, of weetU mischien nog een plekje???
@ Jelle (& Karel): fijn zulks te lezen. Ik heb niet willen aanbrengen dat de mensen van Ego Maniacs allerlei liederlijke toestanden in de stad willen brengen hoor. Als je inderdaad kwaliteitsvolle evenementen organiseert waar een dito publiek op afkomt, zal heel wat overlast automatisch vermeden worden. Maar het probleem van het lawaai is echter van een andere orde; het geluidsniveau van muziek op de gemiddelde fuif is moeilijk haalbaar zonder hinder voor omwonenden. Bij de keuze van locatie voor fuifzalen moet daar zeker rekening mee gehouden worden.
Vroeger woonde ik in de Coxiestraat (straat van de Revue), en ik kan je verzekeren dat de buurtbewoners wàt blij waren toen die dancing gesloten werd, dat was daar echt niet leefbaar op die manier. Kortom, pas op voor Boze Buren, want in soms hebben die wel eens gelijk ;-)
Die naam zal ik eens snel verklare.
Voor mij als ik die naam hoorde voor de eerste maal, sloeg dat zeker aan.Jong, fris en zeker " zoals ze in de volksmond zegge feeste gelijk de beeste" Niet zoals kerst td bvb( zuipe= plezier, anders amuseert ge u daar moeilijk)
Ik heb het al meegemaakt en het was een ervaring apart.
Laat hun plan niet in duigen vallen en steun die manne!!!
Groeten van een bezorgde fan
Ego Maniacs
Ik vind dat je aan de naam 'Ego Maniacs' inderdaad wel hoort dat het ironisch bedoeld is, en dat het niet gaat om een stel losgeslagen egoïsten :-)
Laten wij als volgt besluiten: jonge mensen die het goed voor hebben met Mechelen, verdienen steun. Op mij kunnen ze rekenen!
Ik kan maar enkel de jongens van Ego Maniacs gelijk geven. In mijn studententijd, konnen we fuifen in de binnenstad. De beethovenkelder, de kleine keizer, ...
Nu heb je geen mogelijkheden meer.
Trouwens al wat je organiseert zorgt voor overlast, maar je moet mensen ermee leren omgaan. Het zal moeilijk worden, maar de aanhouder wint.
Ego Maniacs: mijn steun heb je!
Laat maar van jullie horen in Mechelen!

Trouwens Jelle en Koen, we hebben mekaar gezien op de kerstboomverbranding van Joppe!
Konden in plaats konnen

Sorry voor mijn foutjes

Beste mechelaars toch.....waar is de tijd van de  Disco reveu,queensclub;challet,jimmie s ;

vadderik,beethovenkelder;madoxclub,sotskopkelder,xanadu,meewood,clowns,en alle goede cafekes.....waar men plezier MOCHT maken

Ze hebben alles kapot gekregen!!En wie nu  iets wil beginnen in de horeca in mechelen

moet over veel geld beschikken om het verlies bij te passen....

 

Vraag maar rond aan de zelfstandigen van Mechelen,die zullen een eerlijk antwoord geven...

 

 

Uitgaan in mechelen in echt verleden tijd.....zeer spijtig...

@Jantje: ge citeert net een lange rij "waar men plezier MOCHT maken", maar noem me nu eens één plaats waar ge plezier MOET maken, of één waar ge geen plezier KUNT maken?

 

Ik ben ermee akkoord dat niet te veel te feesten is in mechelen.

Als er dan eens feestjes zijn zijn het boerefuiven of scoutsfeestjes , oke af en toe is dat goed maar met egt feesten bedoel ik iets gelijk een disco zoals carré , café d'anverz, noxx misschien zijn deze voorbeelden er wat over maar toch iets in die richting als je snapt wat ik bedoel...

spijtig dat er niet zoiets is in mechelen want er is veel feestvolk in mechelen dat naar antwerpen leuven en brussel trekt. Ik denk wel dat zo'n disco succes zou hebben in mechelen