Stadsbestuur houdt referendum over mobiliteit
MECHELEN - De wijk Mechelen Noord krijgt een referendum op zondag 19 februari. De bewoners klagen al lang van verkeersoverlast en het gebrek aan parkeerplaatsen. Tijdens het referendum kunnen bewoners punten geven aan drie verschillende scenario's die de mobiliteit in hun wijk moeten verbeteren.
De zowat 5.000 bewoners uit de wijk Mechelen Noord krijgen binnenkort een uitnodiging in de bus voor het referendum op zondag 19 februari. Daags voordien is er nog een grote informatievergadering gepland waarbij de inhoud van de drie mogelijke scenario's wordt toegelicht. Op zondag geven de stemmers dan 1, 2 of 3 punten aan een scenario naar keuze.
Het meest ,,drastische" voorstel van de drie houdt onder meer ,,het doorknippen" in van de Oscar Van Kesbeeckstraat. In de andere twee scenario's is sprake van de aanleg van éénrichtingsstraten, lussen en wegversmallingen.
,,Welk voorstel de voorkeur wegdraagt van het stadsbestuur? Daar ga ik me niet over uitspreken", zegt VLD-burgemeester Bart Somers. ,,We willen luisteren naar de mensen en hun mening niet beïnvloeden. Voor ons zijn ze alle drie aanvaardbaar zowel op wettelijk vlak als op gebied van veiligheid."
gestemd worden tussen 9 en 12 uur. Volgens VLD-schepen van Mobiliteit Ludwig Neefs zal het referendum plaats vinden in een school of wijkhuis. ,,Vele bewoners willen zo'n dossier graag volgen maar slagen er niet in om vergaderingen bij te wonen. Eerdere bevragingen werden op te kleine schaal gehouden. Met dit referendum willen we elke bewoner van Mechelen Noord de kans geven zijn zeg te doen."
Geen verkiezingsstunt
Somers vreest niet dat de Mechelaars het referendum zullen zien als een verkiezingsstunt. ,,Dan kan men alles wat we dit jaar doen zo beoordelen hé? Het is trouwens niet ons eerste referendum. Eerder hielden we al zo'n bevraging, onder meer in Mechelen-Zuid. Ik denk dat weinig steden zo regelmatig referenda houden."
Dit nieuws staat vandaag in het Nieuwsblad en ook in Gazet van Antwerpen.
Wat vinden jullie hiervan, is een referendum een goed idee... en naar welke beslissing
gaat uw voorkeur uit ?
De drie scenario's om het sluipverkeer tegen te gaan zijn:
1. wegversmalling door middel van paaltjes onder de spoorwegbruggen van Caputsteenstraat en Kleine Nieuwendijkstraat
2.eenrichtingsverkeer in bepaalde straten
3. invoeren van harde verkeersremmende maatregelen.
Deze mobiliteitsstudie werd uitgevoerd door studiebureau Tritel in nauw overleg met een bewonersraad.
Daarom 2 vragen:
1 Brengen die parkeermetertjes in de M.Sabbestraat écht zovéél op?
2 Draagt KVM jeugd met zijn parking voor ocharme een 20-tal wagens écht wel voldoende zijn verantwoordelijkheid?
Maar er is nog niets beslist, daarom komt er ook dat referendum, hé.
Wat straten afsluiten en enkelrichting maken betreft: dat men er dan wel rekening mee houdt dat dat het verkeersprobleem niet oplost maar verlegt, sluit straat A af en straat B krijgt plotseling dubbel zoveel verkeer te slikken, veel mensen rijden door de Caputsteenstraat om het kruispunt Nekkerspoel te omzeilen, althans, dat is mijn bruin vermoeden, en Nekkerspoel is al zwaar belast, stuur er nog wat meer verkeer door en je krijgt daar echt een ramp. Hetzelfde met Oude-Liersebaan - Liersestwg. Veel geluk gewenst aan degene die in die situaties met een oplossing mag voor de dag komen, hij/zij liever dan ik.
Het ernstige en tegelijk onnozele aan heel het verhaal is dat het autoverkeer zoals we het nu kennen op z'n laatste wielen loopt, de oliebronnen drogen op, het mobiliteitspatroon zal veranderen, binnen 30 jaar zal het gros van de personenauto's op electriciteit/waterstof/andere in ontwikkeling zijnde krachtbronnen lopen, kleiner zijn, en vooral, minder in aantal zijn, ten voordele van openbaar vervoer, compacte half-auto's genre BMW C2, tweewielers al dan niet door krachtbron aangedreven.
Heb ik een glazen bol? Nope, 't is gewoon een logische evolutie.
Hopelijk gaat men vandaag de dag geen al te grote, ingrijpende en dure werken en ingrepen meer doorvoeren waar de volgende generatie niks mee is.
Maar ja, dat lange-termijndenken he?
Volgens de Gazet Van Antwerpen zou de voorkeur van de buurtbewoners eerder uitgaan naar de verkeersremmende maatregelingen.
Als bewoners van de Caputsteenstraat juichen we beperkende maatregelen meer dan toe. Neen, het kan niet de bedoeling zijn om zelf niet meer aan ons eigen huis te geraken maar het kan zeker geen kwaad menig racende brokkenpiloot getemperd te zien (die lekker verderscheurt door de Paardenkerkhofstraat ongetwijfeld) en de slierten chauffeurs die 's morgens GEEN kinderen afzetten bij de school én het zelfs niet kunnen opbrengen om de schoolgaande jeugd rustig te laten oversteken en te wachten tot de begeleider terug veilig op de stoep beland alvorens er vandoor te scheuren. Dat leert een kleine observatie...
Ik ben vóór een harde aanpak maar tegen een onzinnige. Maw: de repercussies moeten zich laten voelen voor de schalkse sluiper en niet (minder) voor de bewoner. Het zal geen koud kunstje worden om die beide te verzoenen maar er m.i. moet wel naar gestreefd worden.
2 van de drie scenario's werden in het lang en het breed onderzocht en uitgediscussieerd door een groep van wijkbewoners. Het derde scenario is vandaag nog voor iedereen deels een onbekende (invoering van eenrichting her en der).
Het eerste scenario, harde met stops, bestaat er inderdaad in de doorgang via het binnengebied tussen de wijk Nekkerspoel en Noord onmogelijk te maken, ook voor de eigen buurtbewoners. Het tweede scenario moet er voor zorgen dat circuleren in de wijk nog wel mogelijk blijft, maar dat er niet anders dan traag kan gereden worden en dat de doorgang bemoeilijkt wordt zodat mensen die er niet moeten zijn snel de goesting zullen verliezen om toch door de wijk te rijden want, ... weg tijdswinst.
omwille van de veiligheid ben ik voor harde verkeersmaatregelen voor het sluipverkeer in onze wijk
Ben ik te naïf ?
Als ik op het stadhuis zou werken en ik kom te weten dat het stadsbestuur met zoiets bezig is, ga ik geen pamflet verspreiden met de mededeling dat ik ga helpen om een oplossing te zoeken. Maar soit, ik ben dan weer iemand die niet gaat lopen met de pluimen van een ander en dat is iets dat blijkbaar een vereiste is als je bij de VLD zit.
Om een idee te geven, hier wordt al sinds de komst van Telenet in de wijk over gediscussieerd. En op het moment dat er eindelijk ernstig onderhandeld werd tussen buurtbewoners en de stad naar aanleiding van de uitbreidingsplannen van Telenet en dat reeds een aantal voorstellen concreet onderzocht werden, viel plots dat foldertje in onze brievenbussen.
ik heb gehoord dat men begin februari gaat starten met de aanleg van een rotonde op het kruispunt aan de brug over de E19 in de industriezone Mechelen Noord, en dat al het verkeer enkel en alleen langs de Schaliënhoeve de industriezone zal kunnen verlaten.
't Is nu soms al heel lang aanschuiven om de Antwerpsesteenweg op te kunnen rijden... ge moet niet vragen wat dat gaat worden! Maar toch: iemand meer nieuws over timing, maatregelen om verkeerschaos tegen te gaan...?
Ze kunnen ineens op het kruispunt met de antwerpse steenweg ook een rond punt maken, dat zal misschien de knooppunten in piekmomenten oplossen. De recentste wijzigingen daar hebben wel iets afgedaan voor de mensen die van richting station komen en op dat punt willen aflaan richting lier maar voor de rest is't er toch regelmatig aanschuiven of wachten voor niks
Nu ik wil ook wel info geven indien daar interesse voor is.
Het is in elk geval zo dat de drie scenario's teruggebracht zijn tot twee. Eén scenario waarbij in de Caputsteenstraat en de Kleine Nieuwedijk het doorgaand verkeer onmogelijk wordt gemaakt door de plaatsing van paaltjes onder de spoorwegbruggen. Ter hoogte van de Rumoldusstraat wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd.
Dit scenario heeft vooral gevolgen voor heel het gebied tussen de Caputsteenstr en de Dijle en de Grote Nieuwedijk.
In het andere scenario blijft doorgaand verkeer mogelijk maar is het wel de bedoeling dit te bemoeilijken door zowel verkeersremmende als verkeersvertragende ingrepen.
Het diensthoofd Dienst Wegen vreest dat er heel veel problemen zullen ontstaan indien er harde stops zouden gerealiseerd worden.
De hoofinspecteur van de Lokale Politie heeft een ongunstig advies gegeven. Ik beperk mij tot 2 punten uit het advies: het verkeer moet andere (uit)wegen zoeken o.m. langs het smalle stuk van de Grote Nieuwedijkstraat tussen Paardenkerkhofstraat en Nekkerspoelstraat, waar het al zo meilijk is en waar in de spits reeds een verzadigingspunt bereikt is. De doorstroming van De Lijn kan hiermee ook gehinderd worden.
toch makkelijk om de mensen iets wijs te maken, niet?
@alle bloggers,
de stad heeft naar aanleiding van de uitbreiding van Telenet lange overlegvergaderingen gehouden met de buurtbewoners, Telenet, en de stadsdiensten. Ik was bij die vergaderingen aanwezig, meer nog, 1 van die vergaderingen heb ik in naam van de stad voorgezeten omdat geen van de uitgenodigde schepenen was opgedaagd, terwijl een 20tal anderen wel hun vrije avond hadden opgeofferd in het belang van een bewoonbare buurt.
daaruit is duidelijk gebleken dat er nood was aan een totaalaanpak van het sluipverkeer in de buurt. en op basis daarvan ben ik naar de buurtbewoners gestapt, met mijn concrete eis om de sluipas helemaal aan te pakken, de buurt te bevragen en genoeg geld hiervoor uit te trekken.
en dat is ook gebeurd.
belangrijkste is dat de stad aktie ondernomen heeft, en dat dit de buurt ten goede komt. samenspraak met buurtcomités kan dus vruchten afwerpen!
vriendelijke groeten,
tot uw dienst,
kristl strubbe