Zo oud als de straat.

met categorie:  
'Van de Kommiezenhuizen naar de Koeistraat...'
Als je een buitenstaander, of een wat jongere Mechelaar zo de weg wijst door onze Dijlestad, zal hij of zij wellicht de wenkbrauwen fronsen...
Waar in godsnaam is de Koeistraat?
of... de Potterijvest?
of...de Turfstraat?
of...de Voddemarkt?
Het zijn immers de vroegere benamingen van Kardinaal Mercierplein, Merodestraat, Speecqvest, Rik Woutersstraat en St.-Romboutskerkhof.
Mechelaar Jan Meutermans wil echter eerherstel voor de historische en volkse straatnamen, die inderdaad - zo oud als de straat zijn...
Zou het niet mogelijk zijn om onder de officiële straatnaamborden een tweede bordje te hangen met de vroegere naam en een kleine duiding hierrond?
Schepen Nobels is alvast voor het idee gewonnen. Het zou immers ook leuk zijn voor de stadsgidsen om tijdens hun rondleidingen hun uitleg te verrijken met anecdotes rond de volkse benamingen van de pleintjes en steegjes...
Meteen dus ook een toeristisch voordeel!
En de historische straatnamen blijven zo voor 't nageslacht bewaard...
Ik vind het een tof voorstel. Jij ook?
Laat eens horen!
Kan er nog aan toevoegen dat Jef Denynplein vroeger gewoon Melaan heette. Ze hebben de huisnummers gewoon beginnen hernummeren voor de Melaan van uit de ArmenClarenstraat, je kan het nog zien aan enkele huizen op de Melaan.
Heeft iemand een idee wanneer deze plaatsverandering plaats vond ? Ik vond er tot nog toe niets van terug.

@JanS: Ik ben voor ... het verlevendigt de straten, misschien de bordjes in een retro versie ...
@ tja, wanneer? Zéker pas na de dood van Jef Denyn in 1941... Maar exact wanneer?
In steden als Den Bosch, gaan ze zelfs nog een stap verder door alle (oude) huizen hun originele benaming terug te geven ...
De Lepelaer, Het Paradijs, ...
Ik ben absoluut voorstander. Ook in andere steden, tot in Italië toe vond ik verwijzingen naar oude straatbenamingen. En waarom geen oude huizenbenamingen zoals Peter Meuris suggereert.
DOEN
Aha.. een interessante topic!!! Dit is één van mijn dada's!!

Waarom niet gewoon de ORIGNELE benamingen terug in voegen laten komen??!! Wat zegt ons nu Kardinaal Mercier plein en F. de Merodestraat, geef mij maar Koeienstraat, potterijvest, voddemarkt...

En hier spreekt ook de flamingant in mij: Kardinaal Mercier is niet bepaald zo'n grote vrienden van menig Vlaming.. dus daar mag van mijn part mee begonnen worden, met de originele naam te herstellen..

Ja, ik zou het helemaal niet erg vinden als we "het Den Bosch principe" zouden toepassen! En de originele straatbenamingen weer invoegen, alsook, ja, Peter, waarom niet: de huizenbenamingen!!

Zoals Tom Lanoye vroeger bij het afsluiten van zijn column placht te zeggen: Doén!
Hallo allemaal, ik vind dit ook een fantastisch goed idee!
Waarom niet de oude straatbenamingen gebruiken voor nieuwe verkavelingen??
Als je de oorspronkelijke benamingen van bestaande straten terug gaat invoeren moeten de bewoners van die straten hun pas laten aanpassen met kosten inbegrepen. Ik vermoed dat ze dit niet zo leuk zullen vinden dan.
@filip; Ik denk dat de huidige namen officeel de straatnamen blijven, maar dat de oude namen met bordjes zichtbaar worden ... Dat is wel haalbaar, en eigenlijk heel goedkoop
@peter: Ah ok, dat was me niet helemaal duidelijk. Als dat de bedoeling is, pas ik mijn stelling aan.
Maar blijf er bij, waarom niet de oude namen gebruiken voor straten in nieuwe verkavelingen??
En peter ik ben Filip en niet filip. Heb gemerkt dat er een filip op de blog zit en die niet altijd even positief is in zijn commentaar. :-)
@ Filip; ik heb het onderscheid al kunnen maken tussen Filip en filip (de 'haatdragende' -zoals hij zich ook al genoemd heeft...). Maak je geen zorgen.
Betreffende de oude straatnamen: ze zouden de huidige niet vervangen, maar worden toegevoegd... (zoals Peter reeds suggereerde).
Een goed idee vind ik het ook om de oude huisnamen terug te laten 'zien' op één of andere manier...
Enne...een al wat 'ouder' idee van Peter: om de loop van de vlietjes terug 'aan te wijzen' in het straatbeeld, door reproducties van Ost waarop hij het betreffende watertje schilderde, daarbij te plaatsen...
Lijkt me ook wel doenbaar.
Frank Nobels, hallo...
We hebben zopas in het schepencollege een bestek goedgekeurd dat voorziet in - en pas nu goed op voor de dure woorden!- de inventarisatie, rationalisatie en optimalisatie van alle borden in Mechelen: verkeersborden en -palen, straatnaamborden, alle andere soorten borden. Simpel gezegd: we gaan alles opmeten, wegkappen wat er niet moet staan en nieuwe aanbrengen. Van januari 2006 tot de vakantie brengen we alles in kaart en daarna gaan we aan de slag. Dat kost over 5 jaar 811.000¤. Het lijkt me dan ook een goed idee om onder alle vernieuwde borden de vroegere straatnaam - als die al bestaat - te vermelden, iets kleiner dan het officiële bord want anders misleid je te veel de zoekende mens. We gaan dit meenemen in de discussie.
Ok,
Er zouden dan ook weer/meer paarden door de staten moeten draven vind ik.
Kennen jullie het boek 'Mechelen, de namen en de korte geschiedenis der huizen'? Het werd geschreven door Ad.Reydams, en werd uitgegeven door J.Stevens, in Mechelen.
Ik diep er graag enkele kleurrijke huisnamen uit op - lukrake grabbel - :
'Kleine Hel', 'Ouden Vogelenzang', 'Drij klein Kroezen', 'Fontein des Levens', 'Milden St.-Merten', 'Markies van Deynze', 'Rooden os', 'Bonte Koei', 'Mooriaanshoofd', 'Zoeten inval', 'Papegaaiken', 'Kleinen Biekorf', 'Land van Belofte', 'Drij slaapmutsen', 'Muizenvalleken', 'Biete Bauw', 'Landspassant', 'Kleine trektang'...
Sommige namen klinken als muziek... ja toch?
Ook dit is... erfgoed!
jaaaa Stinus! geweldig idee! maar laat ons dan ook de varkens en de boerenkarren, de modder en de Breugeliaanse bedelaars niet vergeten hé... ;)
Maar alle gekheid op een stokje - ik blijf het wél een goed voorstel vinden hoor.
Maar ik 'begrijp' je grapje heus wel .
Schitterend Jan, ik zou zeggen hou dit boek in de aanslag ... Als Jelle zijn projectje doorgaat kunnen we misschien een foto-archief aanleggen, gekoppeld aan een GOOGLEMAPS plan van Mechelen en aan de oude namen van de huizen ... to be continued ...
@stinus: ik ben niet voor meer paarden in de stad, maar wel voor minde auto's.


:-)
@ Peter - Jouw idee lijkt me ook wel wat. Onthouden dus...
Goed idee van die oude straatnamen,maar dan wel onder de huidige naam en ietwat kleiner.
Jans, "muizenvalleken" lijkt me toch al een leukere naam dan "varkensstraat"...je moet er maar wonen...
Gevoelsmatig ben ik voorstander van eerherstel voor de oude namen. Niet dat het daarom moet voor mij. Hoe noemt dat grammaticaal ook weer : iets naar een persoon vernoemen.
En ik ken straten waarvan ik de naamgevers gekend heb. En als je dan weet wat voor een mensen dat waren.
De oude benamingen terug invoeren lijkt me wat van het goede teveel. Maar naast de nieuwe benamingen mag men gerust een bordje met de oude benamingen plaatsen. En waarom niet meteen wat meer informatie betreffende die benamingen of meer informatie zoals bv oude benamingen van de huizen?
Toen ik nog jong was ( lang geleden toen de dieren nog spraken ) en mijn moeder mij elke ochtend afzette voor de 'groene poort' van het Scheppersinstituut waar ik school liep met andere kinderen en sprekende dieren, heette dat daar de Molenstraat.
Wie was er eigenlijk eerst, de molen of de thabor?
Thabor is als ik me niet vergis een naam van een klooster, aldaar gelegen ? Wie helpt ...
inderdaad Peter.
In Leuven doen ze dit ook al een tijd, daar vind je de oude straatnamen zelfs in het "Leuvens" terug. Wat ik ook indrukwekkend vond was dat ze vorig jaar reuzegrote doeken met afbeeldingen van oude gevels of ruïnes uit de oorlog hingen op de plaats waar nu gerestaureerd is.
@joeri, was inderdaad schitterend. Wat houdt Mechelen tegen om zoiets ook te doen met de OSTjes ? (Gedichten op doek hebben we al.)
@Peter: je weet Peter dat ik je liefde voor het werk van Ost deel - ik ondersteun dan ook volledig dit idee!
Vinden anderen ook dat Ost in het straatbeeld zou moeten te zien zijn?
En... wat denkt de Mechelse politieke en culturele wereld hierover?
NB.: nu ik toch aan het vragen ben: ik lanceerde een tijdje geleden een post voor eerherstel voor Margareta van York, en een aangekoppelde vraag voor een standbeeld (weet je nog? lees maar na op 'Pleidooi voor een Engelse prinses').
Een antwoord van "'t stadhuis' is tot hiertoe uitgebleven... Is het idee niet realistisch?
Leo en anderen?...
Inderdaad Sint Netels toen het mechels miniatuurtheater daar speelde heette die straat idd de Molenstraat. Maar in de jaren 70 tijdens de fusie bleek er al een Molenstraat te bestaan. Gemakshalve hebben ze deze Molenstraat dan maar omgevormd tot Thaborstraat. Dat daar een klooster stond ???? Mechelen stond eertijds vol met kloosters. Nu hebben ze weer een massagraf met broederkes blootgelegd aan het cultuurcentrum.
Niet dat ik (weeral) dwars wil liggen, maar persoonlijk vind ik jullie idee maar gedeeltelijk geslaagd. Klinkt het oude "Rue beffroi" niet veel vreselijker dan het nieuwere, smakelijkere "Befferstraat"? Zeg nu zelf ...
@eddy: Misschien wel.
Wie kent het fort van lerberghe nog????
gelegen aan de komiezen huizen.of wie kent de Guldenbodemstraat in de heembeemd,de koeistraat nu merodestraat.
en eerherstel van oude straatnamen!!de stomme politici hadden beter hun poten van de oude historische gebouwen gehouden.in mijn jonge jaren waren het echte beeldstormers,

 De paardenkerkhofstraat was vroeger maar tot aan de kalverenstraat, verder had de straat een andere naam . Weet iemand nog welke?