Ster-reporter Maaike

met categorie:  
Zaterdag bezocht ik met m'n nichtje Maaike (10 jaar), de tentoonstelling 'Dames met klasse' in Lamot.
Deze keer stelde ook ik m'n audiofoon in op de kindercommentaar.
En ik was aangenaam verrast door de toffe, niet-belerende, maar schitterende manier waarop het tentoongestelde werd 'vertaald' naar kinderoren.
Het werd een gezellige namiddag met Maaike, die geboeid luisterde en met grote ogen allles in zich opnam...
Ze is sterk geïnteresseerd in geschiedenis... en eigenlijk herken ik mezelf er zo'n klein beetje in hoe ikzelf was op haar leeftijd...
Mechelen-Kinderstad...
Proficiat aan de initiatiefnemers voor de geleverde inspanningen om ook de jongsten onder ons te betrekken bij dit feestelijk cultuur-najaar!
Het is volgens mij héél belangrijk om kinderen te laten proeven van cultuur.
Jong geleerd is oud gedaan.
Als volwassene zal de drempel van een museum minder hoog liggen als men er op jeugdige leeftijd op een speelse manier mee in aanraking kwam...
Daar ben ik stellig van overtuigd.
Maar laat ik Maaike zélf vertellen.
Tenslotte kan zij zélf best vertellen hoe haar ervaring was...
Hier komt onze 'ster-reporter'!...
'Het gebouw zelf is al leuk om te zien.
Maar als je de tentoonstelling hebt gezien, sta je versteld.
Je leert op een leuke manier alles over hun familie.
De wandtapijten met gouddraad vind ik erg indrukwekkend.
Ook de schilderijen vind ik knap.

De zelfgeschreven boeken, een brief die Margareta van York zelf heeft
geschreven op perkament, zijn echt mooi om te zien.
Ga er zelf eens naar kijken, en kom dan met een glimlach terug.
Bedankt nonkel Jan dat ik met je mee mocht gaan!!!'

Maaike.

(voor dit laatste zinnetje werd Maaike natuurlijk flink betaald... hm...)
Bezocht jij ook met kinderen deze tentoonstelling - of... een andere misschien?
Of stapte je vroeger al met hen eens één of ander Mechels museum in?
Welk cultureel evenement beleefde je met kinderen? (speelgoedmuseum, technopolis, figurentheater De Maan...). En hoe was je ervaring?
Is Mechelen écht dé kinderstad bij uitstek?
Proficiat Jan, voor zo'n initiatief.Jong geleerd is zeker oud gedaan.Zo leren kinderen kunst smaken,en zullen later als volwassenen van vele kunstvormen kunnen genieten.
Beste Jan, het doet me plezier dat Maaike er zo van genoten heeft en jij ook natuurlijk. Uit haar ervaring blijkt eens te meer dat het inderdaad een prachtig initiatief was om de tentoonstelling van extra kindercommentaar te voorzien. Hopelijk wordt er in de toekomst nog meer gebruik van gemaakt. Het is natuurlijk heel belangrijk om kinderen al vroeg te betrekken in het hele cultuurgebeuren.

Zeker voor zo'n "ster-reporter" als Maaike, die sterk geïnteresseerd is in geschiedenis.... tja, van wie zou ze dat kunnen hebben, hé :-)

Maar, dit terzijde, om op uw vraag te antwoorden, ik vind absoluut dat Mechelen goed bezig is en den naam van kinderstad zeker wel verdiend!
Maaike => bedankt voor je leuke verslagje. Fijn dat je er zo van genoten hebt. Dat was geen slecht idee van je nonkel Jan om je mee te nemen ;-)

Jan => ja hoor.. Mechelen- Kinderstad, ze doen allessinds goed hun best! En mag het nog méér zijn? Jawel!
Ik denk dat Maaike, nu ze seffens bij haar 'oma en vava' komt middageten, na de school, zéker naar de computer snelt om het verslagje en de reacties te kunnen lezen...
Ik ben benieuwd. Ze zal wel 'blinken' van trots!
Dag maaike, het verraste me een verslagje te lezen op dit medium dat jij schreef. Ik vind dat wel tof. Je bent in ieder geval weer een ervaring rijker. Ik zal even verklappen wie ik ben... (mapo dus) Ik ben degene die de Kobe van de fiets stampte en waar jij zo hebt om moeten lachen. Achteraf gezien was het ook wel een grappig verhaal hè.
Dag Maaike,
leuk verslagje Maaike, je hebt blijkbaar een interessante dag meegemaakt met je nonkel. Fijn om te horen dat zo'n jong iemand al zo'n grote interesse heeft voor geschiedenis.Nog veel leuke uitstapjes met je nonkel Jan!
groetjes Fem en Goedel
Dag Jan
om even op je vraag te antwoorden, ik heb afgelopen zomer mijn oudste neef (mijn zus haar zoontje) meegetroond naar het Speelgoedmuseum. Hij was toen 7.
We hebben de 'zoektocht' gedaan, waarbij je op papier in een 'koffertje' de antwoorden van een aantal vragen moest oplossen, maar hij heeft vooral genoten van de Lego-wedstrijd (was toen bezig) waarbij ieder kind een eigen ontwerp mocht maken en indienen.
Het was zeker de moeite waard, en ze waren er zeer vriendelijk. Er kwam toen zelfs een dame van de PR (toen mijn neefje verwoed Lego-toestanden aan het maken was op de bouwplaat), die vroeg of ze van hem een foto mocht maken voor in een persverslag van het Speelgoedmuseum.. Glunderen dat hij deed...
En ik met mijn lerarenkaart kwam er natuurlijk lekker goedkoop vanaf....
Maaike, hopelijk mag je nog veel op stap met nonkel Jan om allerlei leuke tentoonstellingen te gaan bezoeken zodat we weer kunnen genieten van jouw verslagen. Ik geef je echter een gouden raad: niet van nonkel Jan zijn Margriet drinken want dan weet je niet meer waar je huisje staat!
Alvast bedankt voor je reportage!