Stad weer uit Vrouwenhanden

met categorie:  
Aansluitend op het stukje waar in JanS samen met Mechelen Blogt de balans, alvast opmaakt, onthoud ik jullie niet volgend artikel dat vanmorgen in Het Nieuwsblad staat...

'Stad weer uit Vrouwenhanden
Meer dan 100.000 kijklustigen waaronder Robert Redford

MECHELEN - Op de tentoonstelling Speelgoed in meisjeshanden na, zijn alle projecten rond Mechelen 2005: Stad in Vrouwenhanden afgesloten. Definitieve bezoekersaantallen zijn er nog niet, wel zeker is dat het vooropgestelde doel van 100.000 bezoekers overschreden werd. Zelfs Robert Redford wist de dames nog te vinden.

De eerste tentoonstelling in de Lamot-site, tevens de hoofdtentoonstelling van Stad in Vrouwenhanden , Dames met klasse was een succes. ,,Exacte cijfers zijn er nog niet", zegt Lieve Jaspaert van vzw Mechelen 2005. ,,Wel is al zeker dat het totaal aantal bezoekers hoger ligt dan 100.000 en dat ook het doel voor Dames met klasse , 60.000 bezoekers, gehaald is."
'
Zelfs Hollywoodsterren wisten Mechelen te vinden. ,,Op een zaterdag heeft Robert Redford incognito de tentoonstelling bezocht. Hij heeft vroeger nog door Europa getrokken en studeerde kunst in New York. Hij wist verbazend veel over Margareta van Oostenrijk." Naar verluidt zou hij daarna ook de tentoonstelling over Emilie Fresco in De Noker bezocht hebben.

Op 18 februari gaat al weer een nieuwe tentoonstelling in de Lamot-gebouwen van start. Welgevormd zal het werk van zeven Mechelse en internationaal beroemde beeldhouwers uit de periode 1780-1850 tonen. Leeg zal het gebouw niet staan.

,,Vanaf oktober werden we overstelpt met aanvragen voor 2006", zegt coördinator Stefan Uytterhoeven. ,,Momenteel hebben we 250.000 euro aan opties. Dat is net evenveel als de vooropgestelde jaaromzet. Het wordt nu een uitdaging om een perfect evenwicht te vinden tussen congressen en erfgoed."

Alles af in februari
Intussen moeten er nog enkele dingen aan het gebouw gebeuren aangezien de aannemer het niet voor het begin van Dames met klasse had afgekregen.

,,Het zijn vooral kleine prulletjes", zegt schepen van Openbare Werken Leo Stevens (CD&V). ,,Twee lokalen moeten nog worden afgewerkt en dan hier en daar nog iets. Tegen februari moet alles volledig klaar zijn."


... méér dan 100.000 bezoekers! Dat is niet slecht zou ik zo zeggen ;-)
Ik hoop dat Leo Stevens met 'z'n kleine prulletjes' dichter bij de waarheid zit dan het artikel in GVA, dat voortgaande op de commentaar van schepen Lamon en uitbater van het Grand Café, stelt dat er nog een 200-tal gebreken zijn! Sommigen zijn niet min.
Afgelopen vrijdag regende het zo hard dat het water het parket in het auditorium zwaar beschadigde. Door de tocht (en omdat er geen sas is), zakte de temp. tot 15 gr. in het café.
De video,- licht-en geluidsinstallatie werkt nog niet - en daarom betaalt de vzw zich arm aan huur voor andere apparatuur.
Sommige aannemers leveren slecht werk. Het gebouw zal nog serieus moeten nagekeken worden voor 't deftig in gebruik kan genomen worden...

tja...
hopelijk komt alles snel in orde...
Of... is het een storm in een glas water?
... maar anderzijds was het prettig om het verslag uit het Nieuwsblad te lezen.
Ik kijk ook al uit naar de geplande expo. Lijkt me ook wel wat...
Mechelen heeft een reputatie wat beeldhouwen betreft...
Een 200-tal gebreken is niet abnormaal in een gebouw van dergelijke omvang. Maar ik ben wel benieuwd op welke termijn ze dit opgelost krijgen.

Dat van die 15 graden is verontrustend ! Tja dat zo een bokaal in de winter moeilijk is te verwarmen was wel te voorzien, daarom is het cafe beneden wellicht het wintercafe ...
Wordt vervolgd ....
Ja, ik vind het zeker heel goed, dat er gelukkig toch al een nieuwe expo op stapel staat. Want, toen ik eind oktober op uitnodiging van Sandra Vanmackelbergh (sales manager) de Lamotsite bezocht werd ons meegedeeld dat er geen tentoonstellingen meer zouden plaats vinden. De zalen, waaronder ook zaal Alcazar en Scala, zouden nog alleen gebruikt worden voor seminaries en feesten. De donkere zaal zou zelfs speciaal ingericht zijn voor het organiseren van fuiven ! Er is zelfs, buiten de spots, géén gewone verlichting geïnstalleerd.

Het is daarom een heel goed idee om toch terug een tentoonstelling te organiseren aan beroemde beeldhouwers want inderdaad Mechelen heeft daar zeker een echte reputatie mee.
Ja, Jan.. ook ik hoop dat we eerder Leo Stevens dan wel de andere prominenten mogen geloven: er IS wel een verschil tussen "enkele kleine prulletjes" en grote problemen natuurlijk.. Maar zoals Peter terecht stelt, misschien idd. wel onvermijdelijk he..

Ja, Garda, écht goed dat er al weer een en ander op het programma staat voor de nabije toekomst he..
Wat is het nu, gaan er in Lamot nog tentoonstelingen komen of is het gebouw al zo veel gevraagd dat het zo goed als volzet is met congressen?
Ik vraag me af wat de houding is van de uitbater van het café/restaurant in dit verband. Dat heeft vermoedelijk goed gedraaid tijdens de tentoonstelling, maar dat moet blijven draaien nadien natuurlijk. Hopelijk werken de uitbater en het congrescentrum ergens samen want anders wordt dat moeilijk om dat redenerend te houden en dat is mijn zorg: die site Lamot moet open en aantrekkelijk blijven, een trekpleister in de buurt.
En of dat nu vol zit met congressisten of met expositiebezoekers dat zal ons allemaal worst wezen, als die zaak maar een trekpleister blijft.
@Rudi: Mijn persoonlijke mening is dat de uitbater van het café/restaurant zeker beter af zal zijn met enkele interessante tentoonstellingen.
Vermits er voor de congressen, seminaries en diverse feesten afspraken werden gemaakt met een extra catering!

Laten we dus hopen dat er nog vele boeiende tentoonstellingen worden gehouden in een van de mooie zalen zodat de Lamotsite absoluut een trekpleister mag blijven!
Ik ben er nog niet geraakt maar mijn ouders zijn er vorige week een koffie gaan drinken. Hun conclusie was heel duidelijk: koffie was niet echt goed van smaak en vrij duur, nl. 2 euro en ze vonden het niet direct heel gezellig om te zitten.
Wat het feit van de kleine prullen betreft waar Leo naar verwijst, is het helaas Jowan Lamon die gelijk heeft.
Ik weet van hem dat er voor een aantal dingen een zeer slechte kwaliteit geleverd is met alle gevolgen van dien.
Men heeft voor Lamot dus niet de beste aannemers gekozen. Jammer genoeg zal het dus voor de euroshopping net hetzelfde zijn.
Al denk ik Filip dat vooral de tijdsdruk geleid heeft tot sommige mankementen, haastige spoed is zelden goed!
Ik wil Garda en Rudi bijtreden: buiten congresisten zou het wenselijk zijn dat Lamot ook nog een ander publiek over z'n drempel blijft krijgen! Daarom wordt er hopelijk op tijd en stond nog eens een tentoonstelling gepland... Of zoals binnenkort: de Mechelse Reuzen aan het publiek getoond.
En ondanks het feit dat ik het gebouw architectonisch héél vernieuwend en knap vind, ben ik niet blind voor een aantal minder goeie afwerkingen... Maar ik vermoed dat men inderdaad té snel heeft moeten werken om 'Dames met klasse' op tijd te kunnen opstarten...
Als alles nu eens grondig wordt aangepakt en afgewerkt: OK. Dan is dit euvel snel vergeten.
@ Filip; ik heb al enkele keren iets gedronken en al een paar keer gegeten in Lamot - en dat is me steeds goed bevallen... De prijs is niet écht laag - maar de kwaliteit vond ik méér dan behoorlijk...
Haast bij de afwerking van Lamot??? Het gebouw had een jaar vroeger klaar moeten zijn! Ik denk niet dat je in zo'n geval kan spreken van haast, eerder van getreuzel. Er is inderdaad nog een hoop werk verricht tijdens de laatste weken voor de opening van de tentoonstelling maar daar staat tegenover dat er in de maanden januari tot april soms bitter weinig beweging was op de Lamot-werf.
Wat de tentoonstellingen betreft : de erfgoedwerking van de stad krijgt een plaatsje in Lamot en zou dus regelmatig voor activiteiten en/of tentoonstellingen moeten zorgen. Als de congres-fuctie (die wellicht meer geld opbrengt...) tenminste niet de bovenhand krijgt.
Beste Sophie, dat is de eerste keer dat ik verneem dat het gebouw een jaar eerder had moeten klaar zijn. Dat is volgens mij weer het negatieve roddelcircuit dat aan het werk is.
@jans: ik verwoord de mening van mijn ouders. Ik ben er nog niet geweest dus spreek me niet uit over de drank ofzo. Enkel dat ik 2 euro voor een gewone koffie toch wel vrij veel vind.
Ik ken een aantal plaatsen waar je er een stuk cake bijkrijgt bij de warme dranken en waar de koffie goedkoper is.
We gaan ervan uit een gezond evenwicht te zoeken en te vinden tussen de horecafunctie, de erfgoedwerking, de congresaccomodatie en de tentoonstellingsruimte. Vanaf medio februari komt er een nieuwe tentoonstelling "Welgevormd". De lamotsite is dus voor vele manifestaties inzetbaar.
Wat de mankementen betreft, die zullen ook tegen medio februari zijn opgelost.