Stad in Vrouwenhanden: Gloednieuwe Vrouwenstraten!

met categorie:  
Mechelen, Stad in Vrouwenhanden. Dat moest ook duidelijk worden in het straatbeeld. Letterlijk dan. Dat vond althans gemeenteraadslid Gusta Tys-Smets en de gemeenteraad die haar voorstel stemde. En vandaag blijkt dat in de nieuwbouwwijk aan de Europalaan alvast de Mechelse dames Martha Somers, Jeanne Hellemans en Elisabeth Desoleil hun eigen straat krijgen...

Dit schreef Carla Rochette erover in Het Nieuwsblad:

"Record bouwaanvragen voor Vrouwenwijk

Mechelen - Begin dit jaar lanceerde CD&V-gemeenteraadslid Gusta Tys-Smets de idee om méér Mechelse straten te noemen naar een vrouw. De gemeenteraad ging akkoord en ondertussen krijgen Martha Somers, Elisabeth Desoleil en Jeannne Hellemans hun eigen straat in de nieuwbouwwijk aan Europalaan. Van de 77 verkavelingen zijn er ondertussen al 50 vergund.
Martha Somers, Jeanne Hellemans en Elisabeth Desoleil leefden begin twintigste eeuw. De idee om een straat naar hen te noemen, kadert in het cultuurproject Mechelen , Stad in Vrouwenhanden. Chris Dewaele, architect op de stedelijke bouwdienst, bevestigt dat er sinds afgelopen zomer tientallen aanvragen binnen kwamen voor de nieuwbouwwijk aan de Europalaan nabij de Brusselsesteenweg.

Toch waren de loten al te koop voor de bekendmaking van de straatnamen. Volgens hem is het succes dan ook te danken aan de ligging van de wijk en haar beschikbaarheid.

Gemeenteraadslid Gusta Tys-Smets had een lijstje opgesteld met een twintigtal namen.

,,Mayken Verhulst had zeker ook een straat verdiend maar de cultuurdienst vond het beter drie vrouwen te kiezen uit eenzelfde periode'', aldus Tys-Smets. Elisabeth Desoleil en Martha Somers waren vriendinnen en lid van verzetsgroep Bayard. Beiden stierven op 21-jarige leeftijd tijdens een bombardement in maart 1945. Jeannne hield verpleegstercursussen in het toenmalige OLV- ziekenhuis. Na de oorlog van 14-18 wordt Jeannne schepen van de Commmissie van Openbare Onderstand (nvdr., het huidige OCMW) en van burgerlijke stand.

Volgens Gusta kampt niet alleen Mechelen met het probleem van weinig vrouwen in straatnamen. De Dijlestad telt zo'n 85 straten, genoemd naar mannen tegenover amper vijf vrouwenstraten.''

Projectontwikkelaar Durabrik werkt momenteel volop aan de eerste verdieping van de nieuwbouw. Het project kreeg de naam Europalaan en ligt op de gelijknamige laan ter hoogte van Huyghebaert.

Carla ROCHETTE 05/12/2005"


Is er al nagedacht over een Margaretha van York en Margaretha van Oostenrijk-straat of -plein? ;-)
Volgens een recent bericht in Gazet Van Antwerpen zou het pleintje voor het
oud ziekenhuis in de Keizerstraat, tegenover het voormalig paleis van Margaretha, toch binnenkort naar 'Margaretha van Oostenrijk' worden genoemd. Ik denk dat het ook al een voorstel was van Gusta Tys-Smets.
Maar er moeten dus dringend meer vrouwenstraten bijkomen, er is inderdaad nog veel werk aan de winkel!
Ik heb geen probleem met vrouwennamen voor de straten, maar neem dan bekende madammen ? Of zijn er geen ?
Och, als ze echt geen namen meer vinden, mogen ze gerust mijn naam gebruiken hoor *evil grin*
Het HaDieHannaPlein ? Zolang het maar geen Gennezstraat wordt ...
Ik sta er vierkant achter, zelfs al zijn de Dames niet zo bekend als Clouseau; in tijden van bezetting door den duitsch ( de herrineringen zijn misschien enkel in zwart-wit verkrijgbaar en de foto's vergeeld, maar weet dat het gemiddelde groepje zatte duitse voetbalsupporters van vandaag in levensgevaarlijkheid duizenden keren overtroffen wordt door de gemiddelde wehrmacht-companie uit 1940 ) de wapens opnemen en verzet plegen op gevaar van eigen leven, etc.. mij zal u het niet snel zien doen, ik durf dat namelijk niet. Chapeau dus voor degenen die het wel deden, een straatnaam is wel het minste dat die mensen verdienen, onrechtstreeks hebben ze misschien uw of mijn leven gered.
Waarom moeten dat toch altijd heldhaftige of wereldbekende mechelaars zijn?Er lopen toch genoeg mensen rond die bekend zijn om hun bescheiden maar daarom niet onbelangrijke inzet? en mag het niet ludiek zijn? ik denk bvb aan het Hortense Champagne plein!Zij die duizenden meisjes in mechelen een geslaagde pas de deux aanleerde over de jaren heen.tis maar een idee hoor.
Een probleem, juridisch moet ge dood zijn vooraleer ge een straatnaam krijgt ...
wist ik niet, ja en madame hortense is nog flink geloof ik hé? Geduld méske!
We zouden misschien eens aan Gusta Tys-Smets kunnen vragen wie die andere twintig vrouwen wel zijn die op haar lijstje staan, hé.
Zo zouden we wel een beter beeld krijgen van de Mechelse vrouwen die werkelijk iets hebben gepresteerd na onze Margareta's!
Ik weet niet of Gusta soms den Blog bezoekt, want anders is het nu het gepaste moment om te reageren,hé.
Peter, ik ken mensen die een straatnaam kregen toen ze nog leefden. Het zijn uitzonderingen maar ze bestaan. Theo Vinckxlaan in Walem in zo'n voorbeeld. Het is een vroegere burgemeester in Walem en die had al een straatnaam naar hem genoemd toen hij nog leefde.
Ik vind het idee van Gusta Tys-Smets wel OK. Ze ijvert er al lang voor... Alleen zijn voor mij niet alle kandidaten bekend.(Jeanne Hellemans- toevallig - dan weer wel...)
Het is spijtig dat Mayken Verhulst, de schoonmoeder van Pieter Breughel, en zélf een grote kunstenares, niet weerhouden is...
Het idee om het pleintje voor het 'Gasthuis', Margaretaplein te noemen, vind ik uitstekend.
En misschien moeten we later Gusta ook maar een straat 'geven'. Zou de naam 'Smets' niet mooi staan op een straatnaambord? ;)
(tussen haakjes, het betreffende gemeenteraadslid is absoluut géén familie van mij...)
Proficiat aan de gemeenteraad dat zij Gusta Tys-Smets' voorstel hebben goedgekeurd. Maar ook proficiat aan de mannen van het college (Magda van Loon natuurlijk ook) voor het project "Stad in Vrouwenhanden". Dit is nu echt knap. Dikke proficiat aan Voorzitter Somers, cultuurschepen Frank Nobels en financieschepen Koen Anciaux.(Deze laatste was voorzitter bij de opstart van het project en zorgde voor de hoofdsponsor) Mechelen staat hiermee ip de internationale cultuurkaart.Bart, Frank, Koen en co doe zo voort. Schepen Frank Nobels moet de lat voldoende hoog leggen.(hou geen rekening met de vingerwijzing aan uw adres van uw partijvoorzitter Marcel of lijsttrekker Karel) Stel samen met Bart Somers de kandidatuur voor Europeese cultuurhoofdstad.
Watte, Mayken Verhulst niet weerhouden?
Heeft Gusta dan niet de actualiteit in onze stad gevolgd de laatste maanden? Voor mij al een reden om nooit een straat naar Gusta te noemen ( grapje!)
Verder volledig akkoord met Lode VW over "stad in vrouwenhanden". Verder doen en liefst dezelfde ploeg!
Als ik alle reacties hier zie, lijkt iedereen de idee wel genegen van de vrouwenstraten. Goed zo!
En, ja.. Je kan je afvragen waarom die naam wel en die naam niet weerhouden werd....

Jan & Rudi, hopelijk wordt op termijn Mayken Verhulst alsnog weerhouden he. Anders moeten we een petitie houden he ;-)

Garda; dat van die plannen voor dat pleintje aan het oud-ziekenhuis heb ik, nu je het zegt, inderdaad eens gelezen in de GvA, maar was dat blijkbaar al vergeten...
Een petitie voor Mayken Verhulst? mij niet gelaten...
(P.S., ons 'Gusta' had er wel geen schuld aan dat Mayken niet weerhouden werd, maar de cultuurdienst van de stad vond het beter dat drie vrouwen uit een zelfde periode gekozen werden... Dat lees ik althans hierboven... Méér weet ik er ook niet van - als je de bedenking nu maakt dat 'Smetsen' 'Smetsen' verdedigen... ;)
JanS,
ben je nu wel of niet familie van Gusta ?
In elk geval overtuig ze dan maar van het belang van Mayken - een hoofdstraat naar haar noemen ja!
Nee hoor Rudi, ik mag niet 'tante' Gusta zeggen. Naar mijn weten is ze in de verste verste niet genesteld in mijn stamboom. Smetsen zijn heel breed gezaaid..., ze zijn gelukkig niet ALLEMAAl familie van mij.
(anders zou ik Gusta wél eens aanporren tijdens 't familiale Kerstdiner om Mayken te promoten...)
Mijn moeders moeder heette ook Gusta Smets - maar dat volledig terzijde, ze was afkomstig uit de Tiense regio.
Ik vind het onnozel om straten mensennamen te geven.
Als er dan toch een vrouwenwijk moet komen, wat denkt u van :
Jaloeziestraat, Bedriegerijstraat, Tangstraat, ....
U bent duidelijk 'filip' met de kleine 'f'...
Deze commentaar had ik van de grote 'F' niet verwacht...
@filip: Hebt u een moeilijke jeugd gehad ?
;-)
filip met kleine f.... een klein vraagje: is er eigenlijk iets of iemand waar u niet tegen bent?
Is er iets waarover u wél positief kan zijn?
Ik vrees het antwoord te kennen?

Je commentaar hier is op zijn zachts gezegd misplaatst...
Wat mij betreft mogen alle straatnamen wel eens uitgevlooid worden op bestaansrecht ( uiteraard iets dat een kwak geld kost en liefst gebeurt in tijden van hoogconjunctuur en economische groei.. ver in de toekomst dus ), zo woon ik bijvoorbeeld in een straat met een naam van een rivier die nog niet van ver in de buurt van Mechelen loopt, de Dyle mondt er zelfs nog niet in uit, heel de buurt rond de Liersestwg ligt vol met straten die genoemd zijn naar rivieren en vogeltjes & companie.. was er dan zo weinig inspiratie destijds? Allez ja, goed, uiteindelijk wordt niemand daar beter of slechter van en 't is nog altijd beter dan straten een nummer te geven zoals in de VS, maar dan ook niet heel veel beter... aan straatnamen mag al eens wat hersenzweet geofferd worden.
@sint: Ja, Ieperleestraat bijvoorbeeld in Mechelen blijft vreemd. Verder zegt dat veel over het denken op het moment dat de namen gegeven werden. Het geeft een beeld van de geschiedenis.

Enkele voorbeelden:
- Laat ons sociale wijken namen geven van sprookjesfiguren of van vogels. Dit geeft aan dat je in een aangename wijk woont.
- Noem een plein naar een beroemdheid, dat geeft klasse en aanzien.
- Noem een straat naar Consience of Merode, dat geeft een Belgische indentiteit.
- Maar ook nog vandaag: noem een straat naar een vrouw. Dit geeft aan dat je vrouwen belangrijk vindt.
@Sint: ja ik denk dat al onze rivieren daar zowat aan bot komen...zoals de Amblève, Ourthe, Leie,IJzer, Samber en Vesder enz. Er is ook nog een Scheldeplein als ik me niet vergis.

@Peter:Inderdaad, pleinen mogen best genoemd worden naar een beroemdheid.De sprookjeswijk vind ik wel leuk klinken maar al die vogelstraten vind ik heel eentonig, en dat zijn die straten dan jammer genoeg ook.

Voor al de nieuwe straten die nog een naam moeten krijgen opteren we vanaf nu in ieder geval voor een vrouw die belangrijk is geweest voor Mechelen.
Mijn eerste levensjaren heb ik nog gewoond in de Bergestraat in Battel... Maar om verwarring met de Bergstraat in het centrum te vermijden, heeft men die nadien herdoopt tot 'Battelse Bergen' - geen molshoop te bespeuren, maar het klinkt HOOP-vol en kleurrijk. Ik hou wel van die naam...
Over straatnamen gesproken...
Ah, vandaar de naam Battelse Bergen...
Ik ben daar vroeger weleens onze activiteitskrantjes gaan bussen, ik heb me altijd afgevraagd waar komt die naam in hemelsnaam vandaan, want idd geen enkel bergste te bespeuren, hé.
Het is wel een mooie en rustige straat.
Merci collega-bloggers om mijn naam en eer hier te verdedigen.
Ik weet dus niet wat mijn naamgenoot gegeten heeft, dat hij zo giftig reageert op de fora hier.
Als dank voor jullie hulp, geef ik een rondje op de Grote Markt op 15 januari. :-) Ik zou zeggen, iedereen is welkom.
Bedankt 'Grote F'!
Ik Weet Niet Of Je Nu In Grote Kosten Zult Vallen...
Bwa Jans, denk dat het nog wel zal meevallen. :-)
Probleem zal zijn om mekaar te vinden die dag, want er is dan blijkbaar nog iets te doen van't stad. :-p
Sint & Peter - inderdaad.. het is soms vreemd hoe men de keuzes maakte om een straatnaam te iimplementeren.. en idd. soms is het niet altijd logisch...

Ah... Jan, heb me altijd afgevraagd waar de naam "Battelse Bergen" vandaan kwam! Ik dacht al "jamaar, daar zijn toch geen bergen?" ;-)

Filip, gij trakteert! .. Daar zeggen we gene neen tegen he ;-)
@Filip 15/01 ok, waar ?
Awel peter, op de Grote Markt. Ik zal de rekening wel doorschuiven naar de stad. :-)
Voor zij die het nog niet weten. 15 januari is het de receptie georganiseerd door de stad voor alle Mechelaars.
:-) Ik was er in getuind. There is no such thing as a free reception, he Filip ...
Nee dat klopt peter. Wij betalen allemaal mee voor die receptie.
We kunnen er dan misschien beter ook wel naartoe gaan en er een glaasje of tasje of twee drinken.
Ge hebt toch wel geluk he Filip, trakteren en daarbij gesponsord worden door de Stad :-))
Tja Markec, je moet weten wanneer je zoiets doet hé. :-)
Inderdaad spijtig dat de straatnamen pas gekend waren na de verkoop van de loten aan de Europalaan...
Ann Hellemans binnenkort uit de Jeanne Hellemansstraat!
TOT MIJN ZEER GROTE SPIJT!
Wij zijn de trotse bezitters van de 'Elisabeth Desoleilstraat 26'. Desalniettemin ik fier ben in een vrouwennaam straat te wonen, is dit best wel een moeilijke naam om aan mensen door te geven.
DURABRIK had aan de gemeenteraad een voorstel gedaan om onze straat de 'Peterseliestraat' te noemen, omdat de bouwgronden vroeger peterselie gronden waren... Maar het is wat het is hé.
Grtz, P
Even een reactie van iemand die een huis heeft gekocht in de Jeanne Hellemansstraat.

Ik vind het principe erachter niet slecht hoor, en alle bewondering voor het leven en de daden van JH hoor, maar,
De "Jeanne Hellemansstraat" klinkt afgrijselijk. Ik vind het persoonlijk (over smaak kan je natuurlijk niet twisten) een oudbakken naam. Enige tijd geleden las ik in de krant dat de naam "Jeanne" tegenwoordig nog maar heel weinig voorkomt bij jonge kinderen. Toch een teken dat het algemeen wordt beschouwd als een oude naam? Bovendien heb ik al gemerkt dat de naam Jeanne Hellemans moelijk wordt verstaan. ALs ik hem vermeld (bv aan de telefoon) moet ik de voornaam altijd uitspellen en vermelden dat Hellemans met een H is en niet Ellemans.

Een 'neutralere' naam zoals bloemenstraat of zoiets had ik persoonlijk veel mooier en praktischer gevonden.

Zoek het toch niet te ver!
bruno, kun je niet gewoon 'Hellemansstraat' zeggen? De gemiddelde postbode zal er geen last mee hebben denk ik.
Je kunt gelijk hebben florisla. Meestal zeg/schrijf ik ook Stassartstraat, Merodestraat, Tinellaan, ... en laat de voornaam van de betrokkenen gewoon weg.
@Florisla & Omar: dat lijkt me idd. wel een goede oplossing. En ja, ook ik gebruik ook niet altijd de volledige benamingen....

Maar afkorten tot "Hell".. is misschien dan weer niet meteen een optie ;-)

Bruno, wat denk je Florisla's voorstel? Goed?
het voorstel van florisla valt wel mee. Ik heb wel al gemerkt dat bepaalde instanties zoals bv. electrabel telelfonisch ook de 'voornaam' van de straat moeten hebben om deze terug te vinden. Onlangs had ik het voor dat men de 'Hellemansstraat' in Mechelen niet terugvond. Jeanne Hellemansstraat vond men wel. Ik moest het wel spellen want 'Jeanne' is blijkbaar moeilijk te verstaan
belachelijk