Mensenrechtenweek

Mechelen doet van drie tot elf december mee met de Mensenrechtenweek van Amensty International, samen met een 90-tal andere gemeenten. Tijdens deze week wordt gevierd/herdacht dat de 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens' op tien december 1948 goedgekeurd werd door de Verenigde Naties.

Uiteraard wordt er niet enkel gefeest, maar is er ook (en vooral) aandacht voor schendingen van de mensenrechten overal ter wereld. Dit jaar gaat er extra aandacht naar het vijfde mensenrecht, namelijk het recht om niet gefolterd te worden.


Een overzicht van de activiteiten vind je bij A.I. Vlaanderen.
De gemeente Mechelen ondersteunt e.e.a. met een spandoek voor het stadhuis, en op 10 december zullen in de deelnemende steden om 14u45 de klokken luiden, even later gevolgd door een beiaardconcert. Het lied "Oscar for Amnesty" van Dirk Brosse zal dan ook weerklinken over de Mechelse grote markt. Het grote publiek kan zijn steun betuigen door de bekende Amnesty-kaarsen te kopen, die overal ten lande verkocht worden.
Ook cultureel centrum nOna laat zich niet onbetuigd en programmeert dinsdag de 13e in samenwerking met Amnesty International de film 'Sophie Scholl' in het Minderbroederscomplex, met als thema het verzet in Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog.

Het vijfde mensenrecht... toevallig weer brandend actueel dankzij de vermeende CIA-gevangenissen buiten de VS.
Ik heb de spandoek aan het Stadhuis al zien hangen.
Mooi initiatief!
M'n dochters schrijven ook op regelmatige basis brieven op school voor amnesty... En een schoonbroer is vroeger nog voorzitter geweest van de Mechelse afdeling van Amnesty International. Dus: het kan hier wel wat op belangstelling rekenen thuis...
Enne... als alternatief voor de geitenwollen sokken ;), zal ik m'n kousen met discreet amnesty-tekentje deze week aandoen.
Goed dat je dit initiatief voor de voetlichten wil brengen Floris!
Een lovenswaardig initiatief, Floris, dat inderdaad zijn aandacht zeer zeker verdient op deze Blog...

Ik denk dat ik ga afzakken volgende week naar nOna om "Sophie Sholl" te zien... en wellicht kan i k ook nog op andere wijze een steentje bijdragen...
Ik heb er zaterdagochtend nog een paar kaarsen van A.I. gekocht.... Ik vind het ook een zeer mooi initiatief...

@ Markec: Sophie Scholl? dat boek heb ik nog moeten lezen toen ik aan de KHM studeerde (weet je dat nog Filip?). Ik vond het zeer interessant.
@Hanna: ja, dat zegt me ook nog iets. Ik denk dat ik hier nog ergens het boek heb liggen. Ik denk zelfs dat we het in het duits gelezen hebben.
@Hanna & Filip... jaja, ook ik moest "Sophie Scholl" lezen voor de heer Duponcheel toen ik nog aan de KHM, studeerde, ... een weinig vroeger dan jullie beiden, maar zie: ook dan moesten we het bewuste boekje lezen ;-)

En ja, hoor ook ik heb het hier nog bij mij liggen: ligt nu voor mijn neus: "Das Kurze Leben der Sophie Scholl" , auteur: Hermann Vinke. In een pocket uitgave "jeans". Inderdaad .. in het Duits..
@ Markec.... exactly het zelfde boekje als dat van ons. Even denken voor wie wij het nu ook al weer moesten lezen (in het Duits).... ofwel voor Mr Goosens ofwel voor Mevr. Swiggers....
Maar ik herinner me dat ik het een heel sterk meisje vond.
Ik ga ook proberen te komen naar de film. Op de site IMDB.com heeft hij een waardering van 8.1, wat uitzonderlijk hoog is. Dus 't is waarschijnlijk een pareltje.
Niet verkeerd lopen: de film Sophie Scholl wordt (uitzonderlijk) gedraaid in het CultuurCentrum en niet in Nona. Het zou zonde zijn hem daardoor te missen.
@Walter: Bedankt voor de nuttige info.

@Floris: Misschien ga ik ook wel kijken naar dat 'pareltje' want deze film lijkt me absoluut wel de moeite waard!
bedankt, Walter!
We zouden anders daar mooi staan schilderen aan nOna
Sorry voor de verwarring over de locatie. Ik had dit ondertussen ook ontdekt, en aangepast in de kalender. Maar ik was het hiet vergeten aan te passen. Nog een vraagje: 'Filmhuis Mechelen', is dat een project van nOna? Of zijn die twee onafhankelijk? De filmvertoning wordt blijkbaar door beide georganiseerd?
Filmhuis is een groepje vrijwilligers die al meer dan 20 jaar zorgen voor de betere film in Mechelen. Door de geschiedenis heen op wisselende lokaties in de stad. Er is zelfs een periode geweest dat zij de enige "bioscoop" in Mechelen waren. Sinds enkele jaren maken ze gebruik van de zaal van Nona, maar (voor zover ik weet) is dat ook de enige band tussen die 2.
Ik ben uiteindelijk niet bij de film "Sophie Sholl" geraakt vanavond... Wie wel? Was er wat volk? Waren er bekende bloggers?
Ik ben er ook niet geraakt want ik had een vergadering.
Ik ben gaan kijken; het was een sterke film. Geen instant klassieker, maar heel degelijk gemaakt, sterk geacteerd en op een respectvolle manier ook emotioneel. Het is zo'n film waar je achteraf een paar minuutjes in de zaal blijft zitten om e.e.a. te verwerken. Diegenen die het verhaal kennen zullen het wel begrijpen. Achteraf deed Amnesty International een schrijfactie voor een vrouw uit Myanmar die levenslang vast zit... omdat ze pamfletten verspreidde voor een pro-democratische betoging.
Ik was er ook. 'k Vond dat de makers er prima in geslaagd zijn om op een sobere wijze de beklemmende sfeer van destijds op te roepen. Spijtig genoeg zijn er nu nog veel te veel gebieden op aarde (en zelfs nog niet zo heel ver weg) waar dit nog dagelijks schering en inslag is. Amnesty is nog lang niet uitgeschreven.