Mechelen negeert zijn jury
By jelle - Posted on 13 december 2005
Op vraag van onze lezers: een nieuwe post over de Mechelse Euroshopping. Ik citeer alvast een artikel uit De Standaard Online:
Mechelen negeert zijn jury:
Voor zijn grootste stadsvernieuwingsproject van de komende jaren legt het Mechelse stadsbestuur de uitslag van een prestigieuze architectuurwedstrijd naast zich neer. Critici spreken vol consternatie over een terugkeer naar de oude politieke cultuur MECHELEN kon vorige week uitpakken met goed nieuws. Euroshopping, de grootste stadskanker van de binnenstad, wordt gesloopt en vervangen door 99 woningen. Dat project kost 35 miljoen euro, de stad draagt 10 miljoen bij. Euroshopping was in de jaren zeventig bedacht als een vernieuwend winkelcentrum, maar de klanten bleven weg. De betonnen kolos in de Huidevetterstraat, met tweehonderd winkels, een cinema en feestzaal, eigendom van honderden investeerders, stond sinds de jaren tachtig leeg.
Burgemeester Bart Somers (VLD) wil van Mechelen opnieuw een trotse stad maken. Het stadsbestuur wil de geesten keren, onder meer door grootschalige stadsrenovatie. Het legt daarbij een voorbeeldige visie aan de dag, de heropbouw van brouwerij Lamot was het recentste voorbeeld. Ook voor Euroshopping leek Mechelen een goed parcours af te leggen. Een sterke visie, een wedstrijd met uitstekende bureaus, beoordeeld door een jury waarin ambtenaren, politici en specialisten samen zitten.
De jury riep unaniem de groep rond de Brusselse architecten Samyn en Partners uit tot winnaar. Samyn stelde volgens de jury een intelligent en uitdagend ontwerp voor, zowel stedenbouwkundig als ecologisch, had de evenwichtigste prijs, hield zich aan zowat alle vereisten, en leverde het meest doordachte ontwerp voor een 120 woningen, parkeerruimte, een beperkte commerciële ruimte en zelfs een zwembad. De contracten en het persdossier waren klaar.
Lees verder op De Standaard Online.
Submitted by kassier (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 13:02.
Op de lamotsite werd toch ook een deel van de 'stadskanker' behouden. Daar kraait niemand naar.
Submitted by peter on Thu, 12/22/2005 - 12:49.
Openheid van bestuur is in deze tijden heel erg gemakkelijk, met de moderne technologieen. Zet het dossier op het web, en misschien zullen er 10 mensen de moeite doen om het te bekijken, maar dan staat het er toch he, en is er openbaarheid van bestuur.
Ik vraag me wel af of Mechelen al klaar is voor dergelijke zaken. Ik hoorde dat bvb. de website 'In en Uit' in Mechelen extern (niet door de stad) wordt bijgehouden, zodat nieuwe gegegevens die moeten gepubliceerd worden, gegroepeerd worden om de kosten te drukken. Elke ingreep kost extra geld.
Dit is de 21e eeuw mensen ...
Submitted by Gert (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 12:40.
@Leo Stevens
'De hardwerkende Vlaming' verkeert spijtig genoeg nooit in de mogelijkheid om dat dossiertje even te gaan inkijken, want die werkt op de uren dat hij het dossier kan gaan inkijken. Zwier al die documenten toch gewoon op het net dan kunnen we tenminste onze eigen mening opmaken in plaats te moeten luisteren naar excuses waar geen mens genoegen mee neemt. Motiveer nu eindelijk eens geloofwaardig waarom jullie het advies van de jury naast jullie neerleggen en dan zal de stemmingmakerij vanzelf stoppen!
Mijn mening? Somers heeft zo hard staan roepen dat de boel plat gaat dat hij het beste ontwerp (waarin blijkbaar een deel van de Euroshopping blijft staan) naast zich neerlegt om zijn geloofwaardigheid te redden. Over politieke moed gesproken!
Submitted by mieke (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 12:30.
natan, volledig met je eens. Meer nog, iedereen die belastingen betaalt heeft het recht vragen te stellen over de besteding van die overheidsmiddelen, waar dan ook.
En, maar dit terzijde, mogen we in Mechelen niet blij zijn dat er politici zijn die onze dossiers aankaarten in het Parlement ?
Submitted by natan (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 12:19.
@ Erwin ik ben een inwoner van Mechelen en ben geïnteresseerd wat in mijn stad gebeurt...ieder mechelaar (of hij nu politica is of een niet-politieker, of hij nu een inwijkeling is uit Limburg of uit de kuststreek,...)heeft het recht vragen te stellen over Mechelse bouwprojecten, gefinancierd met overheidsgeld...wat gebeurt in St Truiden is een ver-van-mijn bed show..ik lig daar niet wakker van...
Submitted by kassier (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 11:59.
Inderdaad Erwin. En daar staat ook een kraan van Willemen. Hij is 2 woningen aan het vertimmeren tot één in de tuin van de Chevalier Marin.
Submitted by Erwin (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 11:33.
@ Natan, nee die reactie slaat de nagel op de kop !!
Haal zelf misschien eerst info in Sint-Truiden en je zal weten hoe men daar over Gennez denkt.
In ieder geval is men daar HEEEEL blij dat men van haar af is !
BTW Willemen zette ook de nieuwe campus hogeschool aan de Zandpoortvest, ook daar waren vlak na de opening heel wat 'ongemakken'
En cafe Wit Kruis is ondertussen afgebroken
Submitted by Fezzy (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 11:00.
@kassier over Chevalier Marin:
Het probleem van de Chevalier Marin is dat, om toendertijd aanspraak te maken op subsidies, er een mix moest zijn van sociale woningen en woningen voor de privé-markt (dacht ik). Dat resulteert natuurlijk in een onverkoopbaarheid van de privé-appartementen, omdat ze hetzelfde eerder kleine grondplan hadden. Ondertussen zouden de meeste dan toch verkocht zijn.
Zelf vind ik de "woonkazerne-look" nog wel charmant, doet een beetje Nederlands aan. Had nog gezellig kunnen zijn, maar de straten ertussen zijn niet uitnodigend. En de kantoor/winkelruimtes onderin zijn ook niet bezet geraakt, ik denk door de slechte ontsluiting naar de Veemarkt toe. Misschien wordt dat wat beter als café Wit Kruis eindelijk wordt afgebroken?
Submitted by kassier (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 10:41.
@natan - En de nieuwe Mechelse stadskanker; de Chevalier Marin.
Submitted by vadderik (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 10:33.
Natan, je vergeet ook nog het Mechels muziekconservatorium. Toen nog geplaatst onder de naam van Van Poppel.
(= schoonfamilie)
Submitted by natan (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 10:22.
de Mechelse verwezenlijkingen van Willemen: Telenet Vlaanderen, politiecentrum Mechelen, brandweer Mechelen, jeugdherberg, Lamotsite,....
Submitted by kassier (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 09:54.
Hoed af voor Willemen. Je moet het toch maar doen. Leve de Mechelse bedrijfsleiders.
Submitted by natan (not verified) on Thu, 12/22/2005 - 09:38.
@ Kris wat een flauwe reactie !! waarom mogen lokale politici géén vragen stellen over grote innovatieprojecten als die deels worden gefinancierd met gemeenschapsgeld (zowel geld van Stad Mechelen als geld van de Vlaamse Gemeenschap) ?
Wat mij betreft: ik vraag gewoon méér transparantie, zodat we met méér kennis een oordeel kunnen vormen ....mag dit ook al niet meer ?
Submitted by kris (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 22:53.
Caroline Gennez zou beter eerst in haar thuishaven haar huiswerk afmaken.
@natan- en zijne portefeuille en de lastenboek ernaast of wat?
niet overdrijven hé jo.
Submitted by natan (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 21:50.
@ Leo Stevens we willen met méér kennis van zaken klaarheid krijgen over het grootste stedenbouwkundige project: waarom wil je niet het bestek, verslag jury en gemotiveerde beslissing schepencollege niet op 'mechelenblogt' plaatsen ??
Submitted by hamid Riffi (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 20:56.
Er zal pas klaarheid komen als Caroline Gennez doorgaat op haar eis om een onderzoekscommissie op deze zaak te zetten. Dan weten we of het stadsbestuur gelijk heeft of "de anderen".
Ik ben althans verheugd dat dit gebouw verdwijnt. Met Jong CD&V Mechelen hebben we het probleem al in 2001 aangekaart.
Als antwoord daarop is het stadsbestuur gaan onteigenen.
Het spijtige van de zaak is dat toen een Mechelse jonge architect gans het concept had uitgewerkt, dit had voorgesteld aan de bevoegde schepen en burgemeester en naar huis is gestuurd! Men heeft wel zijn concept behouden, dat tot voor kort op de bouwdienst lag ter inzage.
Ik kan u verzekeren dat Peter Vermeulen toen een schitterend voorstel had, maar de realiteit leert ons dat jonge architecten bijna nooit in aanmerking komen voor dergelijke projecten.
PS Mijn examens zijn verbeterd en ik ben er weer!
Submitted by rosa (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 20:40.
Leo,
Dit is alweer een antwoord naast de kwestie.Het is gewoon een feit dat men het advies van de jury met daarin schepen Lamon gewoon naast zich neerlegt.Experten die het dossier doorgenomen hebben spreken van substantiële inbreuken op de wetgeving op de overheidsopdrachten.De jury met daarin schepen Lamon zegt gewoon over het project Willemen dat het geen enkele stedenbouwkundige meerwaarde heeft.Communiceren de schepenen van het college niet meer met elkaar? Leo, ik daag je gewoon uit om het verslag van de jury op het net te zetten , eventueel aangevuld met de motivering van het schepencollege om het advies naast zich neer te leggen en daarnaast
ook de bepalingen van het bestek.Dat zou pas openbaarheid van bestuur zijn!
Zeggen dat de communicatie met de jury niet vlot verliep in het grootste stedenbouwkundige project van deze coalitie, een jury waarin het college vertegenwoordigd is door een schepen, is de Mechelaar voor een idioot houden.Ik roep de gedupeerde aannnemer en alle democratische krachten in Mechelen op om alle rechtsmiddelen in te zetten om dit gesjoemel aan de kaak te stellen .
Dit is het "Willemengate" van deze coalitie ,het ruikt naar ouderwets gesjoemel en corruptie.
Submitted by leo stevens (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 17:48.
Mieke, sorry, maar dit is weer zo één van die op niets berustende insinuaties. Als je het dossier even had willen inzien, zou je geweten hebben dat we tot en met de grote vakantie in ruime onderhandeling hebben gezeten met de Hollandse groep van Vanderlooy. Daar hebben we bijna 2 jaar mee onderhandeld en op het moment dat die groep met zijn geld moest bovenkomen, kon hij zijn engagement financieel niet hard maken. Daarna was het alle hens aan dek om naar een andere oplossing te zoeken. Sneller konden we toch niet werken. Dat is de enige waarheid en de rest is andermaal flauwekul. Sans rancune.
Submitted by leo stevens (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 17:34.
Els, alles vormde één pakket dat diende aangeboden: ontwerper-architect, ontwikkelaar en uitvoerder. Daar had de stad geen enkele inspraak of keuze in. Het is de indienaar van het ontwerp die een aannemer heeft voorgesteld, niets meer of niets minder. Insinueren dat we de Mechelse aannemer Willemen een voorkeursbehandeling zouden hebben gegeven, is dus larie en apekool. De Hollandse groep had evengoed Janssens of Peeters kuunnen nemen.
En vrienden en vriendinnen, in het kader van de openbaarheid van bestuur, kan elkeen alle dokumenten inkijken ten stadhuize. Je moet alleen even de moeite doen.
Kassier: uiteraard zitten in het investeringsbedrag alle mogelijke kosten: bouw van 33 grondgebonden woningen, 66 appartementen, 500m² winkeloppervlakte, de afbraak, de aanleg van een ondergrondse parking van 176 wagens, de aanleg van de straten eromheen, de aanleg van een binnentuin, het blootleggen van de vliet die er ooit lag, de promotiekosten, de info naar de ruime buurt, en ga zo maar door.
Kris, ik geef je groot gelijk: sommigen maken alleen maar wat stemming rond dit dossier. Wij als stad verzekeren jullie dat deze stadskanker zal worden vervangen door een mooi project dat de buurt aldaar terug zal doen opleven.
Submitted by mieke (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 17:18.
morgen staat dit dossier op de agenda van de gemeenteraad.
Vandaag stelde Caroline Gennez in het Vlaams Parlement een actuele vraag hierover aan de Marino Keulen, minister bevoegd voor het stedenfonds. Het verslag hiervan kan iedereen nalezen op de website van het vlaams parlement :
http://www.vlaamsparlement....
De knoop zit blijkbaar in het feit dat de gemeenten die in aanmerking willen komen voor subsidie uit dat Stedenfonds uiterlijk op 23 december (nu vrijdag)een sluitend dossier over hun project moeten indienen. Waarschijnlijk zal het argument 'hoogdringendheid' verdere discussie of inspraak onmogelijk maken... Het is ofwel nu een sluitend dossier indienen ofwel wachten tot 2007 in het beste geval. De gemeentebesturen kennen deze deadline al 2 jaar, de vraag is nu of het spel bewust zo gespeeld werd ???
Submitted by natan (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 16:44.
een oproep aan alle gemeenteraadsleden (zowel oppositie en meerderheid): stel aan schepencollege vragen over deze affaire...
ik denk ook dat gemeenteraadsleden het recht hebben om dossiers van schepencollege in te kijken...welke gemeenteraadslid wilt dit voor ons doen en verslag uitbrengen op deze site ?
Submitted by rudi (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 13:51.
Onze politici houden zich toch opvallend op de vlakte. Kan de oppositie geen openbaarheid eisen dan?
Submitted by kassier (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 09:38.
En waar is de moed van onze politici? Als lid van de jury is deze situatie voor onze schepen van ruimtelijke ordening toch onhoudbaar.
Submitted by Lieven P (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 09:33.
99 woningen dat is dan gedurende 20 jaar nog eens inkomen op de lonen van 99-198 inkomens. Brengt nog wat zaad in 't bakske voor Mechelen. Nog nood aan een extra bakker, beenhouwer en diensten.. kortom nog wat extra jobs bij, Goed toch? 't leven is mooi zo ;-)
Submitted by Sint Netels (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 09:30.
10.000.000 eurodollars? oftewel 400.000.000 oude belgiese frankskes? Amai mijne frak, gedeeld door plusminus 80.000 Mechelaars komt dat op 5000 ballen per kop.. dan is een beetje transparantie in ieder geval niet misplaatst, en wij maar dure vuilniszakken betalen (om maar 1 voorbeeld te geven), 't is proper.
Submitted by natan (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 08:46.
@ Kris het project kost 35 MIO euro en onze stad betaalt 10 mio euro...we hebben toch recht om zo transparant mogelijk ingelicht te worden wat met onze belastingcentjes wordt uitgespookt....ik doe nogmaals een warm oproep naar ons stadsbestuur om al hun kaarten op tafel te leggen...
Submitted by Sint Netels (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 08:44.
Maar te veel kritiek mag je ook niet hebben want dan schilderen ze je nogal snel af als vlaams-belanger, of dat dan een affront is voor u of de echte vb-er dat laat ik in het midden natuurlijk (lacht)
Submitted by florisla (not verified) on Wed, 12/21/2005 - 07:31.
Ik geloof niet dat we ons afzijdig moeten houden 'omdat ze toch geen informatie gaan geven'. Wat hier vooral duidelijk wordt, is dat veel mensen graag wat beter ingelicht zouden worden.
Ik ben akkoord dat het waarschijnlijk opgeblazen is in de pers. Een reden te meer om met (de correcte) informatie naar buiten te komen.
Submitted by kris (not verified) on Tue, 12/20/2005 - 23:48.
maar ware het niet beter dat we stopten met vragen stellen over iets wat redelijk opgeblazen is, in de pers, en op deze blog,en waar we toch het fijne nooit van zullen weten? En als we dat dan zouden weten, wat dan nog?
afwachten wat er komt, kankeren kunnen we nadien nog genoeg doen!
komt dat geld trouwens uit onze zakken? nee geloof ik hé?
Submitted by kris (not verified) on Tue, 12/20/2005 - 22:47.
@kassier- de volledige kostprijs delen door het aantal appartementen is een foute redenering, dezelfde redenering die maakte dat een cel in de nieuwe gevangenis van Brugge zogezegd 5 miljoen kostte.
Daar zijn ook de garageboxen, de parkeergarage, de globale buitenafwerking , plantsoenen, (en opengehaalde vliet?) waarschijnlijk bij inbegrepen.Ik vermoed dat de kostprijs all in zal zijn, en niet volledig aan een eigenaar appart kan aangerekend worden, ik denk dat daar een systeem voor bestaat.
Submitted by Mark Vdc (not verified) on Tue, 12/20/2005 - 20:26.
@kassier: Ook de afbraak kost handevol geld. Daarnaast is er ook nog de aanleg van het openbaar domein (straten, beplanting, ...). Los daarvan zijn er waarschijnlijk nog wel kosten die we hier even vergeten.
Submitted by Filip (not verified) on Tue, 12/20/2005 - 19:09.
Wat ik wel straf vind is dat de ontwerper die het niet gehaald heeft aan alle punten beantwoordde die in het bestek stonden en de winnaar niet.
Dat is dan oude politiek in nieuwe zakken??
Submitted by kassier (not verified) on Tue, 12/20/2005 - 16:37.
35 milj. euro voor 99 woningen of appartementen, dat is 353 535 euro per stuk, of 14 261 566 oude Belgische Franken. Aan hoeveel gaan die verkocht worden?
Submitted by Sint Netels (not verified) on Tue, 12/20/2005 - 13:56.
Ja, je komt wel eens leuke dingen tegen als je korte-termijn denkers laat beslissen over lange-termijn projecten (lacht)
Submitted by peter on Tue, 12/20/2005 - 12:52.
Eigenlijk is dit ontwerp te belangrijk om er zomaar snel snel snel over te beslissen. Het zal het aanzicht van deze wijk bepalen voor de volgende 50 (!) jaar op zijn minst !
Ik hoop dat de heren politici (met een kieshorizon van enkele jaren) zich daarvan bewust zijn ?
Nu mogen we van de laatste openbare werken niet klagen, maar laat ons aub voortdoen op de ingeslagen weg.
Submitted by Koen Decoster (not verified) on Tue, 12/20/2005 - 11:52.
@kris: we zullen nooit weten hoe goed of slecht het andere ontwerp was, en dat was en blijft mijn punt.
Ik vind, zoals Tati, Natan en Rudi, dat het niet meer dan normaal is dat het bestuur open kaart speelt, de alternatieven toont, en zijn argumenten geeft voor zijn keuze. En dan bedoel ik bij de keuze zelf, niet jaren later, wanneer de zaak politiek allang bekoeld is. Natuurlijk zal niet iedereen akkoord zijn met de keuze en de argumenten, maar dan weten we tenminste waar we staan.
Iets anders, Kris: Wat architecten Popolini en Lootens betreft, zou ik op basis van wat er in Leuven te zien is (de auditoria Monet en Weber op pol & soc in de Parkstraat, de uitbreiding onderwijs en navorsing op Gasthuisberg, het fitnessgebouw op het sportkot) zeggen:
ik vrees dat zij niet beantwoorden aan jouw definitie van "saai" als sober, discreet en met respect voor de omgeving. Het is resoluut moderne, zakelijke architectuur, die zichzelf allerminst wil wegcijferen.
Ik vind dat geen ramp, zolang het geheel goed aansluit bij de omgeving, en het contrast "werkt", zodat het zowel de omgeving als het gebouw zelf ten goede komt. Dat heb je soms met goede moderne architectuur. Wat het hier wordt, daar hebben we voorlopig het raden naar.
Wat ik bij Popolini en Lootens mis, is bezieling in het gebruik van die vormentaal. Het is vakwerk, maar het leeft niet. Ik vind ze stielmannen, maar geen kunstenaars.
En als ik dan in de geruchtenmolen (waar anders) hoor dat hun project voor de Euroshopping-site "geen meerwaarde" bevatte, of hoe was de uitdrukking weer, dan hou ik mijn hart vast. En als die geruchtenmolen dan ook beweert dat de stad het P&L-project heeft gekozen mits een aantal aanpassingen die in de lijn gaan van het andere project, dan vind ik dat helemaal geen geruststelling, wel integendeel.
Wordt dit een "chevalier marin"-bis miskleun? Of zijn de geruchten allemaal kwakkels en zal dit project best meevallen?
Kortom: voor wanneer tekst en uitleg bij de twee projecten?
Submitted by Sint Netels (not verified) on Tue, 12/20/2005 - 09:00.
Nu, op zich vind ikzelf de afwezigheid van ruimtelijke ordening in Vlaanderen niet echt een groot probleem, want wat heeft het ons opgebracht:
1: Lintbebouwing. Wel ja, lange slierten van huizen langs onze wegen, zeer mooi is het misschien niet, maar hey; dankzij lintbebouwing maakt de gemiddelde vlaming kans op een tuin van 120 meter diep en geen last van achterburen! Ga dat aan de gemiddelde hollander maar eens vertellen.
2: Variatie. Buiten het 'Vuil Hemd' op de baan naar K'hooikt weet ik geen 3 dezelfde woningen naast elkaar staan ( sociale wijken buiten beschouwing gelaten ), op dat gebied is men zeer soepel en stelt u in staat een prachtige glazen kubus met aluminium lamellen op te trekken tussen de fermette en het art-deco huis van uw buren, u mag uw goesting dus doen in eender welke omgeving.. ga dat ook maar eens vertellen aan de gemiddelde hollander.
3: Koterij. Een hok nodig voor de fietsen, grasmachine, tuinmeubelen, vuile hobby,... ? No problemo, hop naar de brico of de gamma voor wat cement, planken en roofing en timmeren maar, achteraf te schilderen in een kleur naar keuze. Misschien trekt het op geen fluit vanop de trein gezien, maar dat zal ons worst wezen, want we wonen immers niet op de trein, zolang het er maar leuk uitziet vanuit onze veranda die we al dan niet zonder bouwvergunning en in 't zwart opgetrokken hebben.. ga dat maar eens vertellen in holland.
Neen hoor, beste mensen, ik vind ons systeem fantastisch, immers, het stelt u en ik in staat onze zin te doen, en als ik stripheld Nero mag citeren: "Als ge gelukkig wilt zijn, doe dan enkel uw goesting".. en dat.. is Belgisch, Vlaams, Mechels, plezant! En eenieder die van mening is 'dat ze hier gerust wat strenger mochten worden zoals in holland' zou ik dan ook de raad geven ineens in holland te gaan wonen, 't is niet ver, uw diploma is er geldig en de taal is geen obstakel.
ps: Ja, ik weet het 't is eigenlijk Nederland, maar ik zeg nu eenmaal graag Holland (lacht)
Submitted by kris (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 22:14.
en volgens mijn bescheiden mening heeft de eigenaar van Goudland, gelegen op de andere hoek, de stijl die daar eventueel van toepassing zou kunnen zijn al aangegeven, prachtig gerenoveerd is dat huis!
Submitted by kris (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 22:08.
@koen decoster- doodsaai en aan de flauwe kant, is dikwijls ook neutraal, wat weleens positief kan zijn in de stad.Want anders krijg je al snel van die uitwassen, gecreeerd door architekten die beter schilder waren geworden. Het voordeel dan zou zijn dat alleen geinteresseerden hun werk kunnen zien in musea, zodat de buitenwereld wat gespaard blijft van eventuele gedrochten.Ik ben heel benieuwd met welke ogen we bvb het nieuwe gerechtshof van A'pen gaan bezien binnen 15 jaar of zo.
volgens mij moet het op de leermarkt een strakke sobere lijn worden, elke kunstvorm of kistch is daar totaal overbodig, omdat bijna niemand het gebouw opvalt op die plaats, tenzij je er vlak voor gaat staan.
Submitted by kris (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 21:53.
@jc- ruimtelijke ordening is inderdaad iets dat niet bestaat in vlaanderen, om de 5 jaar of zo, maken ze eens een masterplan, en tegen dat het dan rond is gebeurt er altijd wel iets dat het niet kan doorgaan, of het word afgekeurd om een duistere reden.Wat de koterij betreft, ik vind het heel tof, die koterijen en knutselkoten. gewoonlijk beginnen die dan na een jaar of 5 al af te takelen, en als ze die dan renoveren ziet ge weer andere stijlen ontstaan! ik timmer ook graag, en bij mij in de buurt is het in de lente altijd feest! da, begint er weer eentje aan een kippehok of zo! charmant!
Submitted by Els (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 21:11.
Sint Netels heeft hier goed verwoord waar ik naar toe wou voor zij die niet tussen de regels door kunnen lezen...
Leo: kan de architect opleggen dat jullie met Willemen moeten werken? Dient dit werk niet openbaar aanbesteed te worden en toegekend aan de laagstste inschrijver?
Submitted by natan (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 19:41.
@ Leo Stevens
Stadsbestuur heeft inderdaad de vrijheid om niet voor de winnaar van architectuurwedstrijd te kiezen, doch de criteria van de wedstrijd moet klaar en duidelijk op voorhand vastgesteld worden...zodat ieder architectbureau gelijke kansen krijgt...
ik blijf erbij dat de wetgeving overheidsopdrachten, op basis van je verklaringen, niet gerespecteerd werd, aangezien criterium 'alles afbreken' niet op voorhand is vastgelegd...en dat dus minstens één architectenbureau, zijnde de winnaar van de wedstrijd, géén gelijke kans heeft gekregen....ik zit dus nog altijd met een wrang nagevoel...
Ik volg blogger Rudi: Leo leg al uw kaarten op tafel...plaats het wedstrijdreglement (bestek) , verslag van de jury en gemotiveerde beslissing van schepencollege op deze blogsite en dan kunnen we met méér kennis van zaken oordelen of de wetgeving van overheidsopdrachten gerespecteerd wordt...
Submitted by Peter Meuris (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 18:30.
@Leo. Dat zou in principe moeten kloppen. Zouden de andere ontwerpen ook door Willemen worden uitgevoerd ?
Submitted by Rudi (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 18:30.
En toch had ik graag die plannen van die 2 ontwerpen eens gezien. Moet dat worden zoals met de Grote Markt? Een tentoonstelling na de feiten?
Allez Leo, als je nu echt geloofwaardig wil blijven als stadsbestuur dan leg je je kaarten op tafel.
Submitted by leo stevens (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 17:31.
Peter, Willemen heeft hier in feite niets mee te maken: er werd geoordeeld op basis van een architectenontwerp. Willemen is een aannemer die uitvoert wat architecten hem voortekenen.
Submitted by Sint Netels (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 13:31.
Als je in Vlaanderen alles wat nog maar door 1 persoon lelijk gevonden wordt gaat afbreken dan staat er zelfs geen struik meer recht, als je enkel datgene gaat afkloppen wat door alle vlamingen unaniem lelijk gevonden wordt blijft alles in zijn volle glorie staan... zelfs het station(splein) van Mechelen (lacht)
Submitted by Sint Netels (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 13:26.
Wat de algemene 'bouwstijl' in Vlaanderen betreft:
Nu ben ikzelf ook niet direct de grootste liefhebber van fermettekes en villa's in spaanse stijl, maar wat zeg je tegen iemand die dat wel het einde vind? "Pardon, maar uw fermette en uw tuin met tuinhuisje in zwitserse stijl met geraniums trekken op geen kl****", en als die persoon dan repliceert met "Excuzeer, maar van uw jaren '90 pseudo-bauhaus gedrocht in sobere tuin met obligate barcelona zetels valt onder dezelfde categorie"... wie heeft er dan gelijk? Voor mij de eerste, maar wie ben ik om te zeggen welk huis mooi of lelijk is.. en u?
Submitted by Peter (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 13:11.
Ha Willemen heeft gewonnen.
Submitted by Koen Decoster (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 12:15.
Ik woon op de Leermarkt.
Ik had toch wel graag wat meer details gezien - enkele tekeningen, bijvoorbeeld - van de beide voorstellen, kwestie van niet in het ijle te discussiëren. Wat zou precies behouden blijven in het afgewezen project? Alleen het geraamte, blijkbaar, maar van welk stuk?
Volgens de geruchten (meer hebben we niet) zou het winnende project van Poponcini en Lootens & aannemer Willemen doodsaai zijn in vergelijking met het andere. In Leuven staan een aantal recente gebouwen van Poponcini en Lootens, in opdracht van de KU Leuven. Wat aan de flauwe kant, wat mij betreft.
Ik had toch wel graag het alternatief gezien. Blijkbaar was het zeer geïnspireerd. - Maar nogmaals: zolang we geen tekeningen te zien krijgen, zullen we het nooit weten, en hebben geruchten en samenzweringstheorieën vrij spel.
De verspreiding van informatie aan de burgers was in dit dossier nochtans goed begonnen: een algemene bewonersvergadering, ergens eind 2003 als ik het goed heb, de oprichting van een stuurgroep met enkele bewonersvertegenwoordigers. Maar sinds de aanbesteding heeft het stadsbestuur er blijkbaar de brui aan gegeven.
Zonde.
Submitted by JC (not verified) on Mon, 12/19/2005 - 10:20.
@Bronnie: Ik kan Els wel bijtreden, VL is lelijk op een paar oases na. Een afschuwelijke lintbebouwing waardoor er bijna geen vergezichten meer mogelijk zijn. De verkavelingen staan vol met smaakloze woningen, fermettekes die er allemaal hetzelfde uitzien of mislukte spaanse stijlen die hier thuishoren. Nu en dan staat er wel eens iets origineel tussen, maar dat is zeldzaam.
Bekijk VL eens vanuit de lucht, het is een absolute ramp, gecreëerd door jarenlange vriendjespolitiek (of dacht je dat bij een serieuze planning deze linten ook waren ontstaan ?).
De gemiddelde vlaming bouwt zijn tuin dan nog eens vol met 'koterij'. Dit is heel goed te 'bewonderen' vanuit de trein.
- 1
- 2
- 3
- 4
- next ›
- last »