Mechelen negeert zijn jury

met categorie:  
Op vraag van onze lezers: een nieuwe post over de Mechelse Euroshopping. Ik citeer alvast een artikel uit De Standaard Online:

Mechelen negeert zijn jury:
Voor zijn grootste stadsvernieuwingsproject van de komende jaren legt het Mechelse stadsbestuur de uitslag van een prestigieuze architectuurwedstrijd naast zich neer. Critici spreken vol consternatie over een terugkeer naar de oude politieke cultuur
MECHELEN kon vorige week uitpakken met goed nieuws. Euroshopping, de grootste stadskanker van de binnenstad, wordt gesloopt en vervangen door 99 woningen. Dat project kost 35 miljoen euro, de stad draagt 10 miljoen bij. Euroshopping was in de jaren zeventig bedacht als een vernieuwend winkelcentrum, maar de klanten bleven weg. De betonnen kolos in de Huidevetterstraat, met tweehonderd winkels, een cinema en feestzaal, eigendom van honderden investeerders, stond sinds de jaren tachtig leeg.

Burgemeester Bart Somers (VLD) wil van Mechelen opnieuw een trotse stad maken. Het stadsbestuur wil de geesten keren, onder meer door grootschalige stadsrenovatie. Het legt daarbij een voorbeeldige visie aan de dag, de heropbouw van brouwerij Lamot was het recentste voorbeeld. Ook voor Euroshopping leek Mechelen een goed parcours af te leggen. Een sterke visie, een wedstrijd met uitstekende bureaus, beoordeeld door een jury waarin ambtenaren, politici en specialisten samen zitten.

De jury riep unaniem de groep rond de Brusselse architecten Samyn en Partners uit tot winnaar. Samyn stelde volgens de jury een intelligent en uitdagend ontwerp voor, zowel stedenbouwkundig als ecologisch, had de evenwichtigste prijs, hield zich aan zowat alle vereisten, en leverde het meest doordachte ontwerp voor een 120 woningen, parkeerruimte, een beperkte commerciële ruimte en zelfs een zwembad. De contracten en het persdossier waren klaar.

Lees verder op De Standaard Online.
Net het artikel gelezen; dit is een zware beschuldiging!
De argumenten van de burgemeester komen vrij zwak over vind ik. Een deel van het gebouw behouden zou door de burger niet aanvaarde worden? Ten eerste geloof ik daar niks van; en ten tweede hadden ze dat dan moeten opnemen in de voorwaarden.
En het stadsbestuur 'vond het tweede ontwerp sterker'... Waarom dan een jury installeren?!?
Ik vind dit zeer vreemd, en erg ruiken naar vriendjespolitiek. En dit was niet de eerste keer als ik me niet vergis. Wijlen Patrick Egels had het daarover wel eens tijdens de RIM wandelingen ...
Een opstoot van een oud virus, ze komen er niet zo gemakkelijk van af.

Er gebeuren wel meer dingen in Mechelen en zeker met bouwdossiers die niet volledig kosher zijn, en dat niet alleen vele jaren geleden.
Bij het geven van bouwvergunningen wordt dikwijls 'creatief' omgegaan met de procedures. In het verleden hebben enkele mensen hen daar al op gewezen, maar het blijkt niet te helpen.
Afwachten of heren en dames politiekers hier gaan reageren... Misschien kunnen ze wel een heel nieuw licht op de zaak werpen.
Ja, het is inderdaad wel vreemd, we wachten in spanning af op hun reactie..
Een argument uit de krant was dat de bestuursploeg niet heeft kunnen praten met de Jury om hen te overtuigen ...

Dat is op zijn zachtst gezegd erg vreemd. Bij een dergelijk project bestaat er zoiets als een lastenboek, en daar moeten alle relevante argumenten in. Alles wat er daarna nog bijkomt van voorwaarden is eigenlijk niet geldig, want niet voor elke deelnemer beschikbaar.

Een ander argument uit het artikel is dat het snelmoest gaan om subsidies te pakken te krijgen. Ik hoop dat het niet te snel gaat, zodat we weer 30 jaar opgezadeld zitten met een stadskanker !

Verder denk ik dat het idee om er een zwembad in te huisvesten schitterend is. En waarom ook geen cinemazaal ?
Nog geen reactie van Leo Stevens??
Allez, wat had men dan verwacht? Laat ons even realistisch wezen: de tijd dat na een openbaar examen degenen die ergens rond de 50e - 100e plaats eindigden aangeworven werden op basis van hun partijkaart ipv hun kennis ligt nog geen vijf jaar achter ons en nu zou plotseling een bouwproject van een paar tientallen miljoenen euro toegewezen moeten worden aan de 'eerlijke winnaar'..? Ik zal even kort illustreren wat ik daarvan denk, en dit slechts gebruik makend van 2 ( twee ) leters: Hahahaaahahaahahaha.
Komaan zeg, wake up and smell the coffee, hoeveel lopen er rond die neen kunnen zeggen tegen een nieuw dak, een plasma tv van 2 meter, een badkamer met gouden kranen of de klassieke bruine enveloppe met een pakje cash erin, ik zou er zelfs niet van achterover vallen moest de gouwe ouwe klassieker met de 3 callgirls nog werken.

Lieve mensen, we mogen onze politici niet onderschatten, maar ga ze nu niet meteen overschatten ook niet he, dat is even erg, er zal wel eens een tijd komen dat alles eerlijk verloopt hoor, maar dat is nu nog wat vroeg vrees ik, voor geld danst den beer!(lacht)
da's wel erg straf van U Sint Netels, er bestaan wel degelijk nog eerlijke politici (binnen alle partijen)!
Inderdaad een heel vreemd dossier. De stad stelt zelf een jury aan, en gaat vervolgens regelrecht in tegen het advies van die jury. De beslissing is genomen na een stemming in het schepencollege - een hoogst ongebruikelijke stap, meestal beslist een schepencollege bij consensus.
En er valt nog 1 & ander te rapen in onze goeie ouwe stadskanker ( het kind moet een naam hebben )!

Ja, laat het nu toeval wezen, maar afgelopen zaterdagavond gaf een vriend van mij een feestje in de bar op de 1e verdieping van dit verloederde multifunctionele gebouw -misschien wel het laatste feestje dat daar ooit gegeven is-, en tijdens een wandelingetje viel mij op dat daar nog wat leuke dingen rondslingeren zoals daar zijn: van die typische vergaderzaalstoeltjes, rode plastic zitting - chrome poten, lage en hoge ronde tafels op een 'trompetvoet', leuke chrome hanglampen, etc, etc, enfin, zo van die mooie typische jaren '70 design hebbedingetjes die zeker niet misstaan in een loft of modern appartement en waar je op de Zavel of in de Kloosterstraat al gauw wat euro's mag voor neertellen... wordt die inboedel openbaar verkocht zodat de doorsnee Mechelaar eens iets op de kop kan tikken of is de zaak al versjacherd aan een 'bevriend' groothandelaar in snuisterijen?
@sint netels- ja inderdaad, en al goed dat er nog iemand rondliep die er op wees dat alles nog wat moest blijven hangen hé?!
Ik ben ook benieuwd naar de reactie van Leo Stevens...hij weet het best wat de redenen zijn om de winnaar van architectenwedstrijd niet te weerhouden...Leo laat ons iets weten aub
over stadskankers gesproken, als men maar lang genoeg herhaald dat iets een stadskanker is, is de grote massa snel mee op dreef. voor er sprake was van de ondergrondse parkings grote markt en veemarkt, wist de massa, de europarking en zijn aanhorigheden niet eens liggen. De katelijnestraat, die staat vol stadskankers,de predikherenkerk staat ook al jaren te verrotten, op de hoek merodestraat achter de post, die bouwval staat er al jaaaaren,(en ook al eens tegengehouden door de stad wegens een ontwerp da niet schoon genoeg was) en daar moeten de mensen op uitkijken vanaf de grote markt! Maar daar is waarschijnlijk allemaal weinig aan te verdienen.
Had ik het van op voorhand geweten, ik was met de camionette gekomen (lacht)...
t Is eigenlijk spijtig dat je achteraf pas, alles van te voren weet. (B. Peeters)
Het is ook jammer dat er in het schepencollege niet meer geredeneerd hebben zoals Jowan Lamon. Hij was wel een voorstander voor de ontwikkelaar die een deel van het gebouw verwerkt had in zijn voorstel.
Maar ja, de meerderheid heeft beslist.
@Filip: Moesten er in de jaren zeventig politici met dergelijke visie geweest zijn, dan hadden we de oude gietijzeren hallen daar nog bewaard, en daarbovenheen een parking gebouwd !
had een prachtige plek geweest voor een cultuurcentrum, en dan in dat gietijzeren kader... midden de stad, tja
hopelijk kunnen in de opvolger"de fuifzaal" nog andere evenementen doorgaan, bvb die evenementen die nu in de stadsfeestzaal door gaan?
De uitleg is heel simpel: de jury heeft gezegd dat er twee heel waardevolle projecten voorliggen en zij hebben gekozen voor het behoud van een groot deel van het bestaande gebouw, met name het heel hoge, monumentale beton, kant Botermarkt. Hun advies van de jury was en is niet bindend. Het college heeft dus de volle bevoegdheid om te oordelen zoals zij dat wenst. En het was en is de wens van het college om niet te kiezen voor het behoud, zij het ten dele, van die kanker. Ik was zelfs de felste tegenstander van het behouden van zelfs nog maar een klein stukje: tabula rasa van heel die troep, was mijn standpunt. Je kan me dit kwalijk nemen maar ik neem daar ook de volle verantwoordelijkheid voor. Wij in het college gingen er trouwens vanuit dat geen enkel ontwerp ooit nog zou durven vertrekken van het behoud van een gedeelte van de kanker. Dat was voor ons zo'n evidentie dat die voorwaarde niet was opgenomen in het bestek. Misschien hadden we dat explicieter moeten aangeven maar ja, dat is nu eenmaal niet gebeurd.
Het college heeft hierover niet gestemd: wij beslissen steeds in consensus. Nu ook en collega Lamon heeft zich neergelegd bij de meerderheid in het college.
Ik zit al 18 jaar in het schepencollge en heb al tientallen voorstellen zien passeren ivm de euroshopping. Alle voorstellen vertrokken steeds van de volledige afbraak van het complex. Nooit ofte nimmer heb ik een voorstel gezien dat pleitte voor behoud van die kanker.
Dit is dus helemaal geen politiek dossier: er is nog altijd het primaat van de politiek: de meerderheid beslist. Zo gaat dat in een democratie. En laat ons toch geen spelletjes spelen: het voornaamste is dat die kanker in september 2006 wordt afgebroken en ik garandeer iedereen: er komt een mooi project.
Eén persoonlijke noot: de insinuatie van sint netels over die bruine geldenveloppe is heel laag bij de grond. Sint, blijf rustig vlaams belang stemmen: je bent goed bezig. Een schande voor deze blogsite. Maar ik vergeef het je...je weet waarschijnlijk niet beter. Sans rancune.
Bedankt Leo voor het oprechte antwoord.
Blijft nog altijd dat er in deze dossiers serieus wordt geblunderd. Het stadsbestuur blijkt niet eens te wijten wat de correcte procedure is bij het geven van bouwvergunningen. 't Zou me niet verwonderen wanneer ze binnen de korste keren weer zo'n kemel schieten.
@Leo; No offence taken, beste kerel, maar je stemadvies zal ik toch naast me neer moeten leggen, alhoewel je het waarschijnlijk goed meent ( geen haar op mijn hoofd dat daaraan twijfelt ), het vb is niet mijn kopje thee... eenieder die eens iets oppert dat je tegen de borst stoot of waar je het niet mee eens bent even snel het vb-stempel ( of welk stempel dan ook )opkleven is mijns inziens evenzeer laag bij de gronds, wat deze blog onwaardig is daar ga ik mij niet over uitspreken, waar ik de lijn trek is natuurlijk vrij subjectief en ik heb niet de pretentie voor iedereen te gaan uitmaken wat 'waardig' is en wat 'onwaardig' is.
Zo loop je namelijk nogal eens het risico dat je mensen met een andere levensvisie net iets te snel als 'onwaardig' gaat bestempelen.. een vlaams belang-trekje trouwens waar ik redelijk van huiver.
Maar ik vergeef het je hoor, want zoals ik al zei: je bedoelt het waarschijnlijk goed. No offence.
Wat me vooral opvalt in de reaktie van Leo is het steeds weerkomende woord 'stadskanker'. Of om het met de woorden van Kris te zeggen: "Als men maar lang genoeg herhaalt dat iets een stadskanker is, is de grote massa snel mee op dreef."

Wat me ook opvalt is dat blijkbaar het schepencollege geen zin heeft om nog maar na te denken over het hergebruiken van stukken van het gebouw ... Kijk maar naar de reactie van Leo. Alleen noemt hij het gebouw (De Kanker): "Wij in het college gingen er trouwens vanuit dat geen enkel ontwerp ooit nog zou durven vertrekken van het behoud van een gedeelte van de kanker."

Nu voor mij niet gelaten hoor, afbraak of niet. Belangrijk voor de stad is volgens mij het integreren van vele verschillende functies in eenzelfde omgeving.

- groen
- wonen
- werken
- winkelen
- waarom niet ? Zwemmen
- Cinema kijken
- ...

Een geintegreerde aanpak dringt zich op voor een project van dergelijke omgang.
artikel uit De Standaard van 15 december:

Mechelen volhardt in het negeren van zijn jury

Het Mechelse schepencollege heeft gisteren de contracten getekend met de projectontwikkelaar.
BRUSSEL. De projectontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) zal Euroshopping, een van de grootste kankers van de stad, afbreken en vervangen door woningen. Daardoor lijkt er geen weg meer terug naar de architectuurwedstrijd.

BPD was als tweede uit de bus gekomen in de architectuurwedstrijd die het stadsbestuur voor Euroshopping hield ( DS 14 december ). Maar het schepencollege verwierp het oordeel van de jury. In die jury was het nochtans zelf vertegenwoordigd, samen met ambtenaren en experts op het vlak van architectuur en stedenbouw.

De jury pleitte sterk voor een ander project dat de Groep Van Roey had ingediend met onder meer de vooraanstaande Brusselse architecten Samyn en Partners. Zij stelden een ecologisch duurzaam project voor van 99 woningen, een park en groenzones. Een deel van de betonnen constructie van het vermaledijde Euroshopping hielden ze overeind. Het beton zou enkel de structuur vormen, het uiterlijk zou helemaal veranderen.

De contracten waren opgesteld, maar het schepencollege schoof die contracten op het laatste moment door naar de groep die de jury had verworpen omdat hun stedenbouwkundige visie ,,geen meerwaarde biedt voor de plek''. Hun ontwerp voldeed bovendien op verschillende vlakken niet aan de regels die het stadsbestuur zelf had opgesteld.

Toch ondertekende het schepencollege gisteren het contract. Zo kon het dossier nog net op tijd naar de Vlaamse overheid, zodat het in aanmerking komt voor subsidies uit het stedenfonds.

Het stadsbestuur gaf als reden voor de hoogst ongebruikelijke bocht dat het liever wilde dat hele betoncomplex werd afgebroken. Maar dat schreef het niet in als eis bij de wedstrijd.

De SP.A, die in Mechelen in de oppositie zit en met Caroline Gennez naar het burgemeesterschap dingt, eist een onderzoekscommissie naar de ,,vriendjespolitiek'' van burgemeester Bart Somers (VLD). In Mechelen bestaat de stellige indruk dat de omkering van de volgorde een lokale aannemer moet dienen. ,,Een burgemeester die voor zijn partij een belangrijk nationaal politicus is, kan het zich niet permitteren om zo'n oude vorm van politieke cultuur te bedrijven'', zei Gennez gisteren.
Van onze redacteur Karel Verhoeven
Mechelen was goed bezig om het vertrouwen te winnen. Maar deze ingreep heeft net alle vertrouwen weer weg gehaald. De uitleg 'er was niet voldoende tijd om met de jury te praten over onze wensen' slaat nergens op. Als er geen tijd is voor een deftige jury dan moet je er ook geen installeren. Dit is een belediging voor alle deelnemers aan deze selectie procedure. 'de mechelaar sou het nooit aanvaarden als er een stuk kanker blijft staan'? Als het oordeel van de Mechelaar zo belangrijk is, waarom wordt die dan niet de keuze gelaten? Het had mooi gestaan om beide ontwerpen aan de mechelaar voor te stellen en nadien de reacties af te wachten. Dan zouden we pas weten wat het oordeel van de mechelaar is.
Als mechelaar was ik trots op het bestuur in Mechelen, maar nu is er weer schaamte.
@ Leo Ik denk dat het stadsbestuur gezondigd heeft tegen de wettelijke regels voor overheidsopdrachten...de wetgeving is héél duidelijk: de criteria voor de evaluatie van de ontwerpen door een jury moet voorafgaandelijk aangeduid worden !!! Het ontwerp van de winnaar is geweigerd omwille van het (gedeeltelijk) behoud van euroshopping...dit criterium was niet voorafgaandelijk opgenomen in de architectuurwedstrijd !!!

Vlug vlug beslissen in een schepencollege, zonder grondige voorbereiding (raadplegen juridische dienst,...) getuigt van onbehoorlijk bestuur !!!
Het standpunt van Leo Stevens heeft zeker zijn waarde en de wil het laatste stukje van die ramp te doen verdwijnen kan ik wel volgen, maar die plotse bocht geeft me toch een raar gevoel. Dat men hier de "nieuwe politieke cultuur" zomaar ter zijde schuift is een veeg teken.
M.a.w. is er wel een nieuwe politieke cultuur. Na al het positieve in Mechelen van de laatste jaren beet dit me toch zuur op.
lees "breekt dit me zuur op" natuurlijk.
Aanpassingsproblemen sinds ik op een laptop tik!
@Natan: inderdaad, ze gaan met hoge waarschijnlijkheid door weer wat met op hun dak gehaald hebben. Op het eerste zicht hebben ze die regels voor overheidsopdrachten niet gevolgd. Nu, ze zijn het gewoon hoor, om nu en dan door hun geklungel een rechtszaak (of bijna rechtszaak) over hun dak te krijgen.
Als bewoner van de Leermarkt en directe buur van de "stadskanker" Euroshopping ben ook ik sinds een paar dagen weer erg bezorgd over de plannen van de stad.
Het was nochtans allemaal goed begonnen : na jaren onteigening en gekibbel wordt een wedstrijd uitgeschreven en een griezelplaats wordt plots weer een nieuwe kans. De stad krijgt subsidies voor een waterpartij (verwijzing naar oude vlietjes) in het nieuwe project, dus alle mogelijkheden staan open? (Wij "Euroshoppingburen" dromen al van originele architectuur, groen, water, en waarom niet een zwembad en kleine filmzaal?) En nu dit.
Alleen principieel al kan het niet dat er eerst een wedstrijd wordt uitgeschreven, een winnaar verkozen, waarna men vrolijk onder het mom "te weinig tijd en onvoorzien ontwerp" deze keuze ongedaan maakt. Tenzij voor de wedstrijd expliciet gesteld werd dat de jury enkel een adviserende functie heeft. Het kan niet dat nu het tweede ontwerp doorgaat terwijl het op 5 punten niet beantwoordt aan de vereisten? Of gaat men nu knippen en plakken, de goede punten van project 1 plakken in project 2?

En wanneer krijgen we de plannen of ten minste een voorontwerp te zien, zodat we weten waar we over spreken? De wedstrijd zelf hebben we al gemist.
Om te eindigen nog even dit, de heraanleg van de wijk van de Europarking is geen klein project maar een uitzonderlijk grote werf in het hart van de stad. Het zou fijn zijn na afloop trots te kunnen zijn op het resultaat. Er zijn in Mechelen al voldoende miskleunen geweest (aanleg Stationsplein, en helaas de ijskoude beton en neon-Veemarkt), de Lamot site heeft bewezen dat het anders kan.
<quote>En wanneer krijgen we de plannen of ten minste een voorontwerp te zien, zodat we weten waar we over spreken?</quote> Dat vind ik nu eens een zeer pertinente opmerking. Waarom kan de Stad inderdaad niet veel sneller de Mechelaars tenminste plannen laten zien? Wij zitten ook al maanden zonder nieuws over al dan niet aangepaste plannen voor het woonuitbreidingsgebied rond het Papenhof...
als men zulke fundamentele voorwaarden niet in het bestek opneemt... het zuur breekt mij ook op en de politiek zet ons weer mooi te kakken!
Het is heel raar dat er vandaag blijkbaar een brand geweest is in de euroshoppinggebouwen.
Is dat gewoon vandalisme geweest, een ongelukje of met opzet?
beneden aan de deur, ingang snooker ligt het al jaren vol vuiligheid, die was nu in brand gevlogen, gestoken? het stonk alleen neig, en de parking staat er dus nog.
Ik vraag me af wat de logica is achter het feit dat volledige opbraak een basiseis moest zijn. Het is niet omdat het gebouw een 'stadskanker' is, dat volledige afbraak nodig is om er beter project in onder te brengen. Heeft het college al eens nagedacht over wat er nu eigenlijk exact voor zorgt dat het gebouw een stadskanker is? Is het de gevel? Is het het materiaalgebruik? Is de funktie die aan het gebouw toebedeeld werd?
Door een deel van het gebouw te behouden, doe je geen afbreuk aan het nieuwe project dat er in onder gebracht zal worden. Integendeel, het kan als herinnering dienen aan de 'goede(?) oude tijd'. Leo noemt het deel dat behouden bleef in het ontwerp van Philippe Samyn trouwens 'monumentale' beton... Moeten we monumenten niet koesteren? Ik vind de gevel langs de kant van Botermarkt zelfs wel iets hebben mits wat oplapwerk en modernisering!
In mijn ogen een gemiste kans om verleden en heden samen te brengen tot iets moois...
Ik kan hiermee akkoord gaan Els. Afbreken, om af te breken en om met het verleden te breken is niet altijd de beste keuze gebleken in het verleden !!
Voor zover ik weet zou het gebouw last hebben van betonrot. Ik weet wel niet hoe erg dit is en hoever de betonrot zich al verspreid heeft.
wees gerust dat dit gebouw rijp is voor de sloop, het regent er bij momenten zo hard binnen als buiten, en verder is alles afgeleefd, wie die costructie ooit bedacht heeft mag joost weten, maar als je op de parking staat en je kijkt naar het dak, met zen kapotte koepeltjes en zen goten waar zelfs geen bedekking meer in ligt, en je ziet hoe de niveau's in elkaar overgaan, dan weet je genoeg als je jaren in de bouw hebt gewerkt zoals ik. dit gebouw was gedoemd om het niet lang te trekken.Als je dit moet renoveren kost dat miljoenen aan dubbele beglazing alleen al, laat staan als je dit helemaal moet isoleren.En welke bestemming zou dat dan moeten krijgen, winkeliers krijg je daar met geen stok meer in denk ik.Parkings genoeg nu, dus ik zou zeggen, niet meer van wakker liggen en afbreken die boel!
@kris, het gaat hier niet over renoveren, maar om hier en daar een muur of ruimte behouden ...
De foto bij het artikel in De Standaard
zou zo opgenomen kunnen worden in de tentoonstelling de momenteel in t Arsenaal loopt.
ja toch liefst helemaal afbreken hoor... wat een gedrocht! Ik weet wel dat bepaalde architecten in elk concept iets moois zien, maar hier moet ge gewoon eerlijk over zijn: dit is een aartslelijk complex, een wanstaltige stads-wrat en iedereen zal opgelucht zijn als het tegen de vlakte gaat.
Waarom hebben ze het dan in de eerste plaats gebouwd ? En waarom moest die gietijzeren hal er voor wijken ?
Bronnie: als je alles moet afbreken wat lelijk is, staan er in Vlaanderen niet veel woningen meer....
Misschien voor de liefhebbers een stukske van de muur laten staan ter herinnering aan de slechtere tijden zoals 't fort van breendonk en ons joods museum. We zouden ook de stukjes beton kunnen verkopen voor de liefhebbers dan heb je nog vooe jaren stock in voorraad. LoL
Jc, we hebben wel alle regels mbt de wet op de overheidsopdrachten gevolgd. Het gaat er hier alleen om of het niet bindend advies van de jury kon worden gevolgd of niet. Wij kozen, zoals gezegd, voor een totale opkuis van die stadskanker.
En iedereen in de buurt kan gerust zijn: we gaan nog dikwijls samenzitten met de buurtbewoners. We gaan over dit project nog heel dikwijls communiceren. En ik zal er steeds bij zijn. Als er praktische verbeteringen worden voorgesteld, worden die uiteraard opgevolgd. Ook zal er iemand uit de buurt (als aanspreekpunt voor de gehele buurt) alle werfvergaderingen kunnen mee opvolgen.
Noot: we hebben vorige donderdag het project voorgesteld aan de gemeenteraadsleden van de commissie stadsplanning waarvan ik de voorzitter ben: alle politieke partijen waren aanwezig en ik had de stellige indruk dat het door het college voorgedragen ontwerp de goedkeuring van de aanwezige raadsleden kon wegdragen. Meer hierover op de gemeenteraad van donderdag.
Als je een advies van een jury niet bindind maakt dan haal je gegarandeerd deze discussies op je hals.
Uit vorige heb ik begrepen dat de criteria die gebruikt zouden worden nogal vaag waren, lijkt me genoeg om hier vragen bij te stellen.
Zoals ik al zei, dit creatief omgaan met één en ander en het ombuigen (lees: niet volgen) van procedures is jullie niet vreemd, daar heb ik al enkele staaltjes van gezien. Als het niet uit kwade wil was dan was het pure onkunde.
@Lieven P: hihi, wat een leuk voorstel! iedereen kan een stukje euroshopping kopen als herinnering aan slechte tijden...

@Els: da's wel een beetje extreem uitgedrukt... zo donker schat ik het nu wel niet in. het ergste zijn volgens mij de steenwegen (zie maar wat er bij ons langs de Leuvensesteenweg of de Gentsesteenweg staat, alleen al die dwaze lintbebouwing) en hier een paar gedrochten in de steden. maar voor de rets vind ik VL best mooi hoor! en Mechelen zeker.
@Bronnie: Ik kan Els wel bijtreden, VL is lelijk op een paar oases na. Een afschuwelijke lintbebouwing waardoor er bijna geen vergezichten meer mogelijk zijn. De verkavelingen staan vol met smaakloze woningen, fermettekes die er allemaal hetzelfde uitzien of mislukte spaanse stijlen die hier thuishoren. Nu en dan staat er wel eens iets origineel tussen, maar dat is zeldzaam.
Bekijk VL eens vanuit de lucht, het is een absolute ramp, gecreëerd door jarenlange vriendjespolitiek (of dacht je dat bij een serieuze planning deze linten ook waren ontstaan ?).

De gemiddelde vlaming bouwt zijn tuin dan nog eens vol met 'koterij'. Dit is heel goed te 'bewonderen' vanuit de trein.
Ik woon op de Leermarkt.

Ik had toch wel graag wat meer details gezien - enkele tekeningen, bijvoorbeeld - van de beide voorstellen, kwestie van niet in het ijle te discussiëren. Wat zou precies behouden blijven in het afgewezen project? Alleen het geraamte, blijkbaar, maar van welk stuk?

Volgens de geruchten (meer hebben we niet) zou het winnende project van Poponcini en Lootens & aannemer Willemen doodsaai zijn in vergelijking met het andere. In Leuven staan een aantal recente gebouwen van Poponcini en Lootens, in opdracht van de KU Leuven. Wat aan de flauwe kant, wat mij betreft.

Ik had toch wel graag het alternatief gezien. Blijkbaar was het zeer geïnspireerd. - Maar nogmaals: zolang we geen tekeningen te zien krijgen, zullen we het nooit weten, en hebben geruchten en samenzweringstheorieën vrij spel.

De verspreiding van informatie aan de burgers was in dit dossier nochtans goed begonnen: een algemene bewonersvergadering, ergens eind 2003 als ik het goed heb, de oprichting van een stuurgroep met enkele bewonersvertegenwoordigers. Maar sinds de aanbesteding heeft het stadsbestuur er blijkbaar de brui aan gegeven.

Zonde.
Ha Willemen heeft gewonnen.
Wat de algemene 'bouwstijl' in Vlaanderen betreft:
Nu ben ikzelf ook niet direct de grootste liefhebber van fermettekes en villa's in spaanse stijl, maar wat zeg je tegen iemand die dat wel het einde vind? "Pardon, maar uw fermette en uw tuin met tuinhuisje in zwitserse stijl met geraniums trekken op geen kl****", en als die persoon dan repliceert met "Excuzeer, maar van uw jaren '90 pseudo-bauhaus gedrocht in sobere tuin met obligate barcelona zetels valt onder dezelfde categorie"... wie heeft er dan gelijk? Voor mij de eerste, maar wie ben ik om te zeggen welk huis mooi of lelijk is.. en u?
Als je in Vlaanderen alles wat nog maar door 1 persoon lelijk gevonden wordt gaat afbreken dan staat er zelfs geen struik meer recht, als je enkel datgene gaat afkloppen wat door alle vlamingen unaniem lelijk gevonden wordt blijft alles in zijn volle glorie staan... zelfs het station(splein) van Mechelen (lacht)
Peter, Willemen heeft hier in feite niets mee te maken: er werd geoordeeld op basis van een architectenontwerp. Willemen is een aannemer die uitvoert wat architecten hem voortekenen.
En toch had ik graag die plannen van die 2 ontwerpen eens gezien. Moet dat worden zoals met de Grote Markt? Een tentoonstelling na de feiten?
Allez Leo, als je nu echt geloofwaardig wil blijven als stadsbestuur dan leg je je kaarten op tafel.
@Leo. Dat zou in principe moeten kloppen. Zouden de andere ontwerpen ook door Willemen worden uitgevoerd ?
@ Leo Stevens
Stadsbestuur heeft inderdaad de vrijheid om niet voor de winnaar van architectuurwedstrijd te kiezen, doch de criteria van de wedstrijd moet klaar en duidelijk op voorhand vastgesteld worden...zodat ieder architectbureau gelijke kansen krijgt...
ik blijf erbij dat de wetgeving overheidsopdrachten, op basis van je verklaringen, niet gerespecteerd werd, aangezien criterium 'alles afbreken' niet op voorhand is vastgelegd...en dat dus minstens één architectenbureau, zijnde de winnaar van de wedstrijd, géén gelijke kans heeft gekregen....ik zit dus nog altijd met een wrang nagevoel...

Ik volg blogger Rudi: Leo leg al uw kaarten op tafel...plaats het wedstrijdreglement (bestek) , verslag van de jury en gemotiveerde beslissing van schepencollege op deze blogsite en dan kunnen we met méér kennis van zaken oordelen of de wetgeving van overheidsopdrachten gerespecteerd wordt...
Sint Netels heeft hier goed verwoord waar ik naar toe wou voor zij die niet tussen de regels door kunnen lezen...

Leo: kan de architect opleggen dat jullie met Willemen moeten werken? Dient dit werk niet openbaar aanbesteed te worden en toegekend aan de laagstste inschrijver?
@jc- ruimtelijke ordening is inderdaad iets dat niet bestaat in vlaanderen, om de 5 jaar of zo, maken ze eens een masterplan, en tegen dat het dan rond is gebeurt er altijd wel iets dat het niet kan doorgaan, of het word afgekeurd om een duistere reden.Wat de koterij betreft, ik vind het heel tof, die koterijen en knutselkoten. gewoonlijk beginnen die dan na een jaar of 5 al af te takelen, en als ze die dan renoveren ziet ge weer andere stijlen ontstaan! ik timmer ook graag, en bij mij in de buurt is het in de lente altijd feest! da, begint er weer eentje aan een kippehok of zo! charmant!
@koen decoster- doodsaai en aan de flauwe kant, is dikwijls ook neutraal, wat weleens positief kan zijn in de stad.Want anders krijg je al snel van die uitwassen, gecreeerd door architekten die beter schilder waren geworden. Het voordeel dan zou zijn dat alleen geinteresseerden hun werk kunnen zien in musea, zodat de buitenwereld wat gespaard blijft van eventuele gedrochten.Ik ben heel benieuwd met welke ogen we bvb het nieuwe gerechtshof van A'pen gaan bezien binnen 15 jaar of zo.
volgens mij moet het op de leermarkt een strakke sobere lijn worden, elke kunstvorm of kistch is daar totaal overbodig, omdat bijna niemand het gebouw opvalt op die plaats, tenzij je er vlak voor gaat staan.
en volgens mijn bescheiden mening heeft de eigenaar van Goudland, gelegen op de andere hoek, de stijl die daar eventueel van toepassing zou kunnen zijn al aangegeven, prachtig gerenoveerd is dat huis!
Nu, op zich vind ikzelf de afwezigheid van ruimtelijke ordening in Vlaanderen niet echt een groot probleem, want wat heeft het ons opgebracht:
1: Lintbebouwing. Wel ja, lange slierten van huizen langs onze wegen, zeer mooi is het misschien niet, maar hey; dankzij lintbebouwing maakt de gemiddelde vlaming kans op een tuin van 120 meter diep en geen last van achterburen! Ga dat aan de gemiddelde hollander maar eens vertellen.
2: Variatie. Buiten het 'Vuil Hemd' op de baan naar K'hooikt weet ik geen 3 dezelfde woningen naast elkaar staan ( sociale wijken buiten beschouwing gelaten ), op dat gebied is men zeer soepel en stelt u in staat een prachtige glazen kubus met aluminium lamellen op te trekken tussen de fermette en het art-deco huis van uw buren, u mag uw goesting dus doen in eender welke omgeving.. ga dat ook maar eens vertellen aan de gemiddelde hollander.
3: Koterij. Een hok nodig voor de fietsen, grasmachine, tuinmeubelen, vuile hobby,... ? No problemo, hop naar de brico of de gamma voor wat cement, planken en roofing en timmeren maar, achteraf te schilderen in een kleur naar keuze. Misschien trekt het op geen fluit vanop de trein gezien, maar dat zal ons worst wezen, want we wonen immers niet op de trein, zolang het er maar leuk uitziet vanuit onze veranda die we al dan niet zonder bouwvergunning en in 't zwart opgetrokken hebben.. ga dat maar eens vertellen in holland.

Neen hoor, beste mensen, ik vind ons systeem fantastisch, immers, het stelt u en ik in staat onze zin te doen, en als ik stripheld Nero mag citeren: "Als ge gelukkig wilt zijn, doe dan enkel uw goesting".. en dat.. is Belgisch, Vlaams, Mechels, plezant! En eenieder die van mening is 'dat ze hier gerust wat strenger mochten worden zoals in holland' zou ik dan ook de raad geven ineens in holland te gaan wonen, 't is niet ver, uw diploma is er geldig en de taal is geen obstakel.
ps: Ja, ik weet het 't is eigenlijk Nederland, maar ik zeg nu eenmaal graag Holland (lacht)
@kris: we zullen nooit weten hoe goed of slecht het andere ontwerp was, en dat was en blijft mijn punt.

Ik vind, zoals Tati, Natan en Rudi, dat het niet meer dan normaal is dat het bestuur open kaart speelt, de alternatieven toont, en zijn argumenten geeft voor zijn keuze. En dan bedoel ik bij de keuze zelf, niet jaren later, wanneer de zaak politiek allang bekoeld is. Natuurlijk zal niet iedereen akkoord zijn met de keuze en de argumenten, maar dan weten we tenminste waar we staan.

Iets anders, Kris: Wat architecten Popolini en Lootens betreft, zou ik op basis van wat er in Leuven te zien is (de auditoria Monet en Weber op pol & soc in de Parkstraat, de uitbreiding onderwijs en navorsing op Gasthuisberg, het fitnessgebouw op het sportkot) zeggen:
ik vrees dat zij niet beantwoorden aan jouw definitie van "saai" als sober, discreet en met respect voor de omgeving. Het is resoluut moderne, zakelijke architectuur, die zichzelf allerminst wil wegcijferen.
Ik vind dat geen ramp, zolang het geheel goed aansluit bij de omgeving, en het contrast "werkt", zodat het zowel de omgeving als het gebouw zelf ten goede komt. Dat heb je soms met goede moderne architectuur. Wat het hier wordt, daar hebben we voorlopig het raden naar.

Wat ik bij Popolini en Lootens mis, is bezieling in het gebruik van die vormentaal. Het is vakwerk, maar het leeft niet. Ik vind ze stielmannen, maar geen kunstenaars.

En als ik dan in de geruchtenmolen (waar anders) hoor dat hun project voor de Euroshopping-site "geen meerwaarde" bevatte, of hoe was de uitdrukking weer, dan hou ik mijn hart vast. En als die geruchtenmolen dan ook beweert dat de stad het P&L-project heeft gekozen mits een aantal aanpassingen die in de lijn gaan van het andere project, dan vind ik dat helemaal geen geruststelling, wel integendeel.

Wordt dit een "chevalier marin"-bis miskleun? Of zijn de geruchten allemaal kwakkels en zal dit project best meevallen?

Kortom: voor wanneer tekst en uitleg bij de twee projecten?
Eigenlijk is dit ontwerp te belangrijk om er zomaar snel snel snel over te beslissen. Het zal het aanzicht van deze wijk bepalen voor de volgende 50 (!) jaar op zijn minst !
Ik hoop dat de heren politici (met een kieshorizon van enkele jaren) zich daarvan bewust zijn ?
Nu mogen we van de laatste openbare werken niet klagen, maar laat ons aub voortdoen op de ingeslagen weg.
Ja, je komt wel eens leuke dingen tegen als je korte-termijn denkers laat beslissen over lange-termijn projecten (lacht)
35 milj. euro voor 99 woningen of appartementen, dat is 353 535 euro per stuk, of 14 261 566 oude Belgische Franken. Aan hoeveel gaan die verkocht worden?
Wat ik wel straf vind is dat de ontwerper die het niet gehaald heeft aan alle punten beantwoordde die in het bestek stonden en de winnaar niet.
Dat is dan oude politiek in nieuwe zakken??
@kassier: Ook de afbraak kost handevol geld. Daarnaast is er ook nog de aanleg van het openbaar domein (straten, beplanting, ...). Los daarvan zijn er waarschijnlijk nog wel kosten die we hier even vergeten.
@kassier- de volledige kostprijs delen door het aantal appartementen is een foute redenering, dezelfde redenering die maakte dat een cel in de nieuwe gevangenis van Brugge zogezegd 5 miljoen kostte.
Daar zijn ook de garageboxen, de parkeergarage, de globale buitenafwerking , plantsoenen, (en opengehaalde vliet?) waarschijnlijk bij inbegrepen.Ik vermoed dat de kostprijs all in zal zijn, en niet volledig aan een eigenaar appart kan aangerekend worden, ik denk dat daar een systeem voor bestaat.
maar ware het niet beter dat we stopten met vragen stellen over iets wat redelijk opgeblazen is, in de pers, en op deze blog,en waar we toch het fijne nooit van zullen weten? En als we dat dan zouden weten, wat dan nog?
afwachten wat er komt, kankeren kunnen we nadien nog genoeg doen!

komt dat geld trouwens uit onze zakken? nee geloof ik hé?
Ik geloof niet dat we ons afzijdig moeten houden 'omdat ze toch geen informatie gaan geven'. Wat hier vooral duidelijk wordt, is dat veel mensen graag wat beter ingelicht zouden worden.
Ik ben akkoord dat het waarschijnlijk opgeblazen is in de pers. Een reden te meer om met (de correcte) informatie naar buiten te komen.
Maar te veel kritiek mag je ook niet hebben want dan schilderen ze je nogal snel af als vlaams-belanger, of dat dan een affront is voor u of de echte vb-er dat laat ik in het midden natuurlijk (lacht)
@ Kris het project kost 35 MIO euro en onze stad betaalt 10 mio euro...we hebben toch recht om zo transparant mogelijk ingelicht te worden wat met onze belastingcentjes wordt uitgespookt....ik doe nogmaals een warm oproep naar ons stadsbestuur om al hun kaarten op tafel te leggen...
10.000.000 eurodollars? oftewel 400.000.000 oude belgiese frankskes? Amai mijne frak, gedeeld door plusminus 80.000 Mechelaars komt dat op 5000 ballen per kop.. dan is een beetje transparantie in ieder geval niet misplaatst, en wij maar dure vuilniszakken betalen (om maar 1 voorbeeld te geven), 't is proper.
99 woningen dat is dan gedurende 20 jaar nog eens inkomen op de lonen van 99-198 inkomens. Brengt nog wat zaad in 't bakske voor Mechelen. Nog nood aan een extra bakker, beenhouwer en diensten.. kortom nog wat extra jobs bij, Goed toch? 't leven is mooi zo ;-)
En waar is de moed van onze politici? Als lid van de jury is deze situatie voor onze schepen van ruimtelijke ordening toch onhoudbaar.
Onze politici houden zich toch opvallend op de vlakte. Kan de oppositie geen openbaarheid eisen dan?
een oproep aan alle gemeenteraadsleden (zowel oppositie en meerderheid): stel aan schepencollege vragen over deze affaire...
ik denk ook dat gemeenteraadsleden het recht hebben om dossiers van schepencollege in te kijken...welke gemeenteraadslid wilt dit voor ons doen en verslag uitbrengen op deze site ?
morgen staat dit dossier op de agenda van de gemeenteraad.
Vandaag stelde Caroline Gennez in het Vlaams Parlement een actuele vraag hierover aan de Marino Keulen, minister bevoegd voor het stedenfonds. Het verslag hiervan kan iedereen nalezen op de website van het vlaams parlement :
http://www.vlaamsparlement....
De knoop zit blijkbaar in het feit dat de gemeenten die in aanmerking willen komen voor subsidie uit dat Stedenfonds uiterlijk op 23 december (nu vrijdag)een sluitend dossier over hun project moeten indienen. Waarschijnlijk zal het argument 'hoogdringendheid' verdere discussie of inspraak onmogelijk maken... Het is ofwel nu een sluitend dossier indienen ofwel wachten tot 2007 in het beste geval. De gemeentebesturen kennen deze deadline al 2 jaar, de vraag is nu of het spel bewust zo gespeeld werd ???
Els, alles vormde één pakket dat diende aangeboden: ontwerper-architect, ontwikkelaar en uitvoerder. Daar had de stad geen enkele inspraak of keuze in. Het is de indienaar van het ontwerp die een aannemer heeft voorgesteld, niets meer of niets minder. Insinueren dat we de Mechelse aannemer Willemen een voorkeursbehandeling zouden hebben gegeven, is dus larie en apekool. De Hollandse groep had evengoed Janssens of Peeters kuunnen nemen.
En vrienden en vriendinnen, in het kader van de openbaarheid van bestuur, kan elkeen alle dokumenten inkijken ten stadhuize. Je moet alleen even de moeite doen.
Kassier: uiteraard zitten in het investeringsbedrag alle mogelijke kosten: bouw van 33 grondgebonden woningen, 66 appartementen, 500m² winkeloppervlakte, de afbraak, de aanleg van een ondergrondse parking van 176 wagens, de aanleg van de straten eromheen, de aanleg van een binnentuin, het blootleggen van de vliet die er ooit lag, de promotiekosten, de info naar de ruime buurt, en ga zo maar door.
Kris, ik geef je groot gelijk: sommigen maken alleen maar wat stemming rond dit dossier. Wij als stad verzekeren jullie dat deze stadskanker zal worden vervangen door een mooi project dat de buurt aldaar terug zal doen opleven.
Mieke, sorry, maar dit is weer zo één van die op niets berustende insinuaties. Als je het dossier even had willen inzien, zou je geweten hebben dat we tot en met de grote vakantie in ruime onderhandeling hebben gezeten met de Hollandse groep van Vanderlooy. Daar hebben we bijna 2 jaar mee onderhandeld en op het moment dat die groep met zijn geld moest bovenkomen, kon hij zijn engagement financieel niet hard maken. Daarna was het alle hens aan dek om naar een andere oplossing te zoeken. Sneller konden we toch niet werken. Dat is de enige waarheid en de rest is andermaal flauwekul. Sans rancune.
Leo,
Dit is alweer een antwoord naast de kwestie.Het is gewoon een feit dat men het advies van de jury met daarin schepen Lamon gewoon naast zich neerlegt.Experten die het dossier doorgenomen hebben spreken van substantiële inbreuken op de wetgeving op de overheidsopdrachten.De jury met daarin schepen Lamon zegt gewoon over het project Willemen dat het geen enkele stedenbouwkundige meerwaarde heeft.Communiceren de schepenen van het college niet meer met elkaar? Leo, ik daag je gewoon uit om het verslag van de jury op het net te zetten , eventueel aangevuld met de motivering van het schepencollege om het advies naast zich neer te leggen en daarnaast
ook de bepalingen van het bestek.Dat zou pas openbaarheid van bestuur zijn!
Zeggen dat de communicatie met de jury niet vlot verliep in het grootste stedenbouwkundige project van deze coalitie, een jury waarin het college vertegenwoordigd is door een schepen, is de Mechelaar voor een idioot houden.Ik roep de gedupeerde aannnemer en alle democratische krachten in Mechelen op om alle rechtsmiddelen in te zetten om dit gesjoemel aan de kaak te stellen .
Dit is het "Willemengate" van deze coalitie ,het ruikt naar ouderwets gesjoemel en corruptie.
Er zal pas klaarheid komen als Caroline Gennez doorgaat op haar eis om een onderzoekscommissie op deze zaak te zetten. Dan weten we of het stadsbestuur gelijk heeft of "de anderen".
Ik ben althans verheugd dat dit gebouw verdwijnt. Met Jong CD&V Mechelen hebben we het probleem al in 2001 aangekaart.
Als antwoord daarop is het stadsbestuur gaan onteigenen.
Het spijtige van de zaak is dat toen een Mechelse jonge architect gans het concept had uitgewerkt, dit had voorgesteld aan de bevoegde schepen en burgemeester en naar huis is gestuurd! Men heeft wel zijn concept behouden, dat tot voor kort op de bouwdienst lag ter inzage.
Ik kan u verzekeren dat Peter Vermeulen toen een schitterend voorstel had, maar de realiteit leert ons dat jonge architecten bijna nooit in aanmerking komen voor dergelijke projecten.

PS Mijn examens zijn verbeterd en ik ben er weer!
@ Leo Stevens we willen met méér kennis van zaken klaarheid krijgen over het grootste stedenbouwkundige project: waarom wil je niet het bestek, verslag jury en gemotiveerde beslissing schepencollege niet op 'mechelenblogt' plaatsen ??
Caroline Gennez zou beter eerst in haar thuishaven haar huiswerk afmaken.
@natan- en zijne portefeuille en de lastenboek ernaast of wat?
niet overdrijven hé jo.
@ Kris wat een flauwe reactie !! waarom mogen lokale politici géén vragen stellen over grote innovatieprojecten als die deels worden gefinancierd met gemeenschapsgeld (zowel geld van Stad Mechelen als geld van de Vlaamse Gemeenschap) ?
Wat mij betreft: ik vraag gewoon méér transparantie, zodat we met méér kennis een oordeel kunnen vormen ....mag dit ook al niet meer ?
Hoed af voor Willemen. Je moet het toch maar doen. Leve de Mechelse bedrijfsleiders.
de Mechelse verwezenlijkingen van Willemen: Telenet Vlaanderen, politiecentrum Mechelen, brandweer Mechelen, jeugdherberg, Lamotsite,....
Natan, je vergeet ook nog het Mechels muziekconservatorium. Toen nog geplaatst onder de naam van Van Poppel.
(= schoonfamilie)
@natan - En de nieuwe Mechelse stadskanker; de Chevalier Marin.
@kassier over Chevalier Marin:
Het probleem van de Chevalier Marin is dat, om toendertijd aanspraak te maken op subsidies, er een mix moest zijn van sociale woningen en woningen voor de privé-markt (dacht ik). Dat resulteert natuurlijk in een onverkoopbaarheid van de privé-appartementen, omdat ze hetzelfde eerder kleine grondplan hadden. Ondertussen zouden de meeste dan toch verkocht zijn.
Zelf vind ik de "woonkazerne-look" nog wel charmant, doet een beetje Nederlands aan. Had nog gezellig kunnen zijn, maar de straten ertussen zijn niet uitnodigend. En de kantoor/winkelruimtes onderin zijn ook niet bezet geraakt, ik denk door de slechte ontsluiting naar de Veemarkt toe. Misschien wordt dat wat beter als café Wit Kruis eindelijk wordt afgebroken?
@ Natan, nee die reactie slaat de nagel op de kop !!

Haal zelf misschien eerst info in Sint-Truiden en je zal weten hoe men daar over Gennez denkt.

In ieder geval is men daar HEEEEL blij dat men van haar af is !

BTW Willemen zette ook de nieuwe campus hogeschool aan de Zandpoortvest, ook daar waren vlak na de opening heel wat 'ongemakken'

En cafe Wit Kruis is ondertussen afgebroken
Inderdaad Erwin. En daar staat ook een kraan van Willemen. Hij is 2 woningen aan het vertimmeren tot één in de tuin van de Chevalier Marin.
@ Erwin ik ben een inwoner van Mechelen en ben geïnteresseerd wat in mijn stad gebeurt...ieder mechelaar (of hij nu politica is of een niet-politieker, of hij nu een inwijkeling is uit Limburg of uit de kuststreek,...)heeft het recht vragen te stellen over Mechelse bouwprojecten, gefinancierd met overheidsgeld...wat gebeurt in St Truiden is een ver-van-mijn bed show..ik lig daar niet wakker van...
natan, volledig met je eens. Meer nog, iedereen die belastingen betaalt heeft het recht vragen te stellen over de besteding van die overheidsmiddelen, waar dan ook.
En, maar dit terzijde, mogen we in Mechelen niet blij zijn dat er politici zijn die onze dossiers aankaarten in het Parlement ?
@Leo Stevens
'De hardwerkende Vlaming' verkeert spijtig genoeg nooit in de mogelijkheid om dat dossiertje even te gaan inkijken, want die werkt op de uren dat hij het dossier kan gaan inkijken. Zwier al die documenten toch gewoon op het net dan kunnen we tenminste onze eigen mening opmaken in plaats te moeten luisteren naar excuses waar geen mens genoegen mee neemt. Motiveer nu eindelijk eens geloofwaardig waarom jullie het advies van de jury naast jullie neerleggen en dan zal de stemmingmakerij vanzelf stoppen!
Mijn mening? Somers heeft zo hard staan roepen dat de boel plat gaat dat hij het beste ontwerp (waarin blijkbaar een deel van de Euroshopping blijft staan) naast zich neerlegt om zijn geloofwaardigheid te redden. Over politieke moed gesproken!
Openheid van bestuur is in deze tijden heel erg gemakkelijk, met de moderne technologieen. Zet het dossier op het web, en misschien zullen er 10 mensen de moeite doen om het te bekijken, maar dan staat het er toch he, en is er openbaarheid van bestuur.
Ik vraag me wel af of Mechelen al klaar is voor dergelijke zaken. Ik hoorde dat bvb. de website 'In en Uit' in Mechelen extern (niet door de stad) wordt bijgehouden, zodat nieuwe gegegevens die moeten gepubliceerd worden, gegroepeerd worden om de kosten te drukken. Elke ingreep kost extra geld.
Dit is de 21e eeuw mensen ...
Op de lamotsite werd toch ook een deel van de 'stadskanker' behouden. Daar kraait niemand naar.
Na al dit geschreeuw natuurlijk geen reactie to the point van het stadsbestuur. Men verstopt zich of draait rond de pot. In Mechelen zijn de laatste jaren de nodige blunders gebeurd met grote projecten, over het stationsplein hebben we het al uitvoerig gehad, de nieuwe blokken langs de stationsstraat hebben toch ook het nodige stof doen opwaaien. Er zijn zo nog enkele voorbeelden. Men maakt soms de meest ongelooflijke blunders bij het toekennen van bouwvergunningen. Die blunders zijn van die aard dat van een degelijk bestuur eigenlijk geen sprake is.
Dat er aan één en ander een luchtje hangt is dan een conclusie die veel mensen terecht trekken.

Zoals al gesteld is, is de makkelijkste manier de boel op het net te zetten. Een aantal verslagen e.d. worden soms wel op het net gezet. Ik heb echter de indruk dat er cruciale worden achtergehouden (broken links op toevallig gevoelige materie ?).

Ik blijf erbij, er wordt op dit gebied in Mechelen geknoeid dat het niet meer schoon is. Akkoord men heeft een aantal mooie verwezenlijkingen, maar die hadden dikwijls met minder geld kunnen gerealiseerd worden. Dit omdat men steeds grote fouten maakt die daarna (duur) worden rechtgezet.
@kassier. Zeer juist. De stadskanker Lamot, is met wat creativiteit en wat sloopwerk toch ook omgetoverd, MET behoud van een stukje standskanker ? :-)
De gemeenteraad is zopas geëindigd, het is nu half twee, en er werd bijna 3 uur gedebatteerd over de Euroshopping. Alle pro's en contra's werden verwoord en er werd tenslotte gestemd: 38 aanwezigen: 30 voor het project, zoals voorgesteld door het schepencollege, 7 tegen en 1 onthouding.
"De burger heeft wel degelijk invloed", las ik vanmorgen in de Standaard. En " De burger hoeft niet gelaten te kijken naar grootschalige ingrepen in zijn stad".

Ik citeer uit het artikel :
"Als de burger zich goed organiseert, krijgt hij zelfs gehaaide bouwpromotoren op de knieën. Hij heeft daar geen rechters of politici voor nodig. Wel kennis van zaken over de ingewikkelde procedures voor ruimtelijke ordening, deugdelijke architecturale en stedenbouwkundige inzichten, en de media. Dat bewees de saga van de Kievitwijk in Antwerpen. Hoewel de werf voor 6 kantoortorens al liep, konden de buurtbewoners van de Ploegstraat toch nog toegevingen afdwingen van de bouwpromotor. ze lieten het stadsbestuur achter met rode kaken.
Dat stadsbestuur was gevallen voor louter economische argumenten. de telecommunicatiereus Alcatel stelde strenge eisen. Dat het bedrijf ermee dreigde te verhuizen, sloot elke politieke discussie. Toch slaagden de buurtcomités rond de Ploeg erin om met een stevig dossier en uitstekende communicatie de ondeugdelijkheid van de plannen aan de kaak te stellen. Het Kievitsplein werd een nationaal symbool voor geklungel...
Hun voorbeeld inspireert. In Berchem beïnvloedden buurtbewoners de ontwikkeling van het voormalige Militair Hospitaal, een acht hectare grote site waar een nieuwe woonwijk moet verrijzen. Het stadsbestuur hield een correcte wedstrijd..."

Zoals Leo vannacht schreef, er is in de gemeenteraad gedebatteerd en de beslissing is gevallen. Daar valt op zich niets meer aan te veranderen.

WAT DUS NIET MEER KAN :
volledig en blind vertrouwen op klaarheid en openheid in dit dossier
Sorry Leo, jij zegt "Wij als stad verzekeren jullie dat deze stadskanker zal worden vervangen door een mooi project dat de buurt aldaar terug zal doen opleven."

Ik als burger wil je wel geloven maar heb met de woorden alleen niet meer genoeg. Er zijn teveel andere voorbeelden.

MAAR WAT NOG WEL KAN :
Zoals bovenstaand artikel stelt, zijn wij als burgers niet verplicht klakkeloos aan te nemen wat "men" voor ons beslist. Ik denk dat het NU het juiste moment is om met een aantal mensen samen te gaan zitten. Niet om te reutelen, of te vitten of ruzie te maken.
Maar allereerst om inzage te vragen in de plannen, misschien hier en daar positief mee te denken om mee te proberen hier iets goeds van te maken. Niet de zoveelste grijze betonnen massa waarvan men achteraf zegt : spijtig, het had zoveel anders kunnen zijn, gemiste kans.
En neen, Kris, "afwachten wat er komt, kankeren kunnen we nadien nog genoeg doen!" is niet echt wat ik wil doen. Achteraf kanker ik liever niet, genieten is veel beter.
Ik volgde voor de eerste keer in mijn leven een gemeenteraad. De Euroshoppingdiscussie tartte elke verbeelding. De gemeenteraadsleden kregen vooreerst een onvolledig dossier waarin een brief van de advocaten ontbrak van Van Roey. (dit zou ik wel eens iemand willen horen uitleggen!)
Het college heeft enkel ingespeeld op/gedreigd met de mogelijke problemen die we zouden krijgen als we hun beslissing naast zich neerleggen (om nog maar te zwijgen van degene die we nu krijgen door hun démarche).
De inhoudelijke motivatie waarom voor dit ontwerp gekozen is, was zo algemeen dat het over eender welk ontwerp had kunnen gaan.
Het meest hallucinante moment was toen de vergelijkingstabel werd voorgelezen. Beide projecten werden daarin met mekaar vergeleken en voor het gekozen project stond er in bijna voor alle criteria 'bij te sturen'.
Ik had echt gehoopt van daar een overtuigend argument te kunnen horen, maar ik blijf op mijn honger zitten. Ik blijf erbij: Somers en het college hebben zo hard staan roepen dat alles plat ging, dat ze de moed niet hadden om te zeggen dat een deel zou blijven rechtstaan. Daarom hebben ze voor het slechte project gekozen. Ik had echt gehoopt dat er een andere reden was.
En nu afwachten hoe hoog de claim gaat zijn. Want dat was nog het strafste van al. Er werd zelfs niet ontkend dat er mogelijk procedures tegen de stad zouden opgestart worden!! Dan hebt ge toch stommiteiten gedaan zeker?
@gert - Was er champagne achteraf?
Zo'n gemeenteraad bijwonen kan ik iedereen trouwens aanraden, vanuit antropologisch standpunt welteverstaan, u krijgt de homo sapiens politicus te zien in zijn natuurlijke habitat alwaar woorden als welgemanierdheid, wederzijds respect en welvoeglijk taalgebruik een nieuwe dimensie krijgen (lacht). Zo ziet u zelf eens waarvoor u zoal stemt.
@Gert: Wat had je verwacht? Leo antwoord hier enkel op een paar vraagjes en draait voor de rest rond de pot. Jij bent inhoudelijk dus ook niet veel wijzer geworden.

Ik vrees dus inderdaad dat dit knoeiboel nummer x gaat worden in Mechelen. Het verleden bewijst dat ze daar goed in zijn.
@Sint Netels - Als ik de uitslag goed interpreteer heeft Leo steun gekregen van het Vlaams Belang. Dat is toch de partij waarop jij stemt?
Treurig dit verslag van de gemeenteraad te moeten lezen. Als er inderdaad snel, snel beslist werd om de deadline 2006 voor de afbraak te halen dan zit de politiek toch weer verkeerd.
Met de verkiezingen in het achterhoofd beslist men m tch maar te starten, tegen alle regels in. Het moest maar eens gebeuren dat de Mechelaar in het stemhokje niet zou vergeten dat men beloofd had in 2006 de shopping te slopen en dat men had moeten toegeven dat het pas 2007 zou worden.
Maar onze politici ( en niet alleen de Mechelse) hebben nog steeds niet door dat de kiezer ( ik althans ) meer respect heeft voor iemand die bij zijn gefundeerde overtuiging blijft en dat ook uitlegt dan aan iemand die "kazak draait" of er snel snel iets anders doordraait.
En dat heeft de heer Somers weer eens niet ingezien: vermoedelijk wordt dit hem zwaar aangerekend in het stemhokje. Na dat hij de burgemeesterssjerp aflegde voor het premierschap van Vlaanderen is dit weer een uitschuiver. Had hij toen pertinent geweigerd zijn burgemeesterspost te verlaten dan pas was hij een grote geweest. Het tekent de mens. En noteer: dit wordt gezegd door iemand die Somers (nog) altijd wil blijven steunen en dat omdat hij hier
toch wel wat in beweging heeft gezet
( ik counter nu al de kritiek - ik weet het : hij heeft zeker kunnen bouwen op de aanzet van de vorige coalitie).
Nog een vraag aan Leo Stevens, welke partijen vormden die 7 anti en 1 onthoudingsstem?

Tenslotte : heeft niet elk volk de politici die het zelf verdiend? Een doordenkertje.....
Kassier - ik denk ook dat het VB pro gestemd heeft. Het zou me niet verwonderen dat die andere stemmen van SPa, Agalev en een onafhankelijke komen.

Wat bewijst wat voor een partij VB dan weer is.

Als het wat tegenvalt kunnen ze volgend jaar zelf de touwtjes in handen nemen. Ik ril al bij de gedachte.
De laatste keer dat ik reageer in dit dossier. Ik zit wel met één prangende vraag: wie van alle bloggers, heel eerlijk, is effectief naar de diensten gegaan en heeft het dossier opgevraagd en bestudeerd? Bij het lezen van vele reacties, denk ik dat dit er niet te veel waren...Velen gingen volgens mij voort op hetgeen ze hebben gelezen in de kranten. En zo wordt er vaak terecht of ten onrechte stemming gemaakt. Van insinuaties is nog niemand beter geworden. Stof tot nadenken misschien.
En wat de stemming betreft: iedereen in een democratie stemt in eer en geweten. Daar ga ik vanuit. De rest zijn beschouwingen, vaak ingegeven door het grote gelijk.
@Leo: Ik heb het dossier niet ingezien. Ik werk overdag en s avonds zijn de stadsdiensten gesloten.
MAAR: Een duidelijke communicatie rond het niet volgen van de regels (een schadeclaim die door de belastingbetaler wordt betaald !), is dat te veel gevraagd ?
@ Leo stevens en Karel Van Butsel: idem dito voor mij ik kan, net als Peter, overdag ook niet het dossier inkijken....het enige dat we vragen aan je is om het bestek (of wedstrijdreglement), het advies van de jury en de gemotiveerde beslissing van schepencollege op deze webblog te plaatsen in kader van transparantie van stadsbestuur...en dan kunnen we met méér kennis van zaken een oordeel vormen, zonder te vervallen in stemmingmakerij en anti-politiek...

a propos ik heb juist een nieuwjaarwenskaartje gekregen van kandidaat burgemeester Karel Van Butsel en de slogan luidt : " we luisteren graag naar u "

Ik hoop van harte dat dit géén holle slogan is ... heb enig respect voor de goed bedoelende hardwerkende, belastingbetalende mechelaars
@Leo Stevens: bedoel je dat iedere Mechelaar de keuze heeft tussen regelmatig een halve dag verlof nemen om op het stadhuis dossiers te gaan inkijken, of zwijgen? Is dat jouw idee van democratie? Dan is democratie alleen voor de "gentlemen" die niet hoeven te werken, zoals in de negentiende eeuw.

En wees jij op jouw beurt eens eerlijk: als jullie echt zouden willen, is het toch niet moeilijk om gewoon een bladzijde of twee tekst met een ietwat gedetailleerde beschrijving van beide projecten op het net te zetten, zodat we tenminste iets meer te weten zouden komen. Als er één of ander feest moet aangekondigd worden, slagen jullie er toch ook altijd vlot in dat op het web te zetten?

Het is tè gemakkelijk om te zeggen: "alles is publiek, kom gewoon kijken op het stadhuis". - Zeker als je als stadsbestuur jezelf doet voorstaan op openheid naar de burger.

Ik vind het bovendien ongepast dat je mensen die op een respectvolle wijze, en ZONDER (!) welke insinuatie dan ook te maken, vragen dat je wat uitleg zou geven, op één hoop gooit met tafelspringers van Vlaams Belang-signatuur.

Ik begrijp best dat je af en toe de platte kritiek beu bent, en bij God, ik ben regelmatig plaatsvervangend beschaamd als ik sommige blogs lees. Maar blijkbaar ben jij ALLE vragen beu.

Sorry, Leo. Ik vind dat het huidige stadsbestuur in het algemeen zeer goed werk heeft geleverd, en meestal wil ik jullie werk bovendien graag verdedigen tegen gemakkelijke kritiek, maar nu heb je het gelijk niet aan je kant.
ik ga nu even advocaat van de duivel spelen, maar ik wou dit gewoon even zeggen: ik woon in de buurt van één vd 'stadkankers', waar precies doet er niet toe, maar ik moet zeggen dat ik absoluut niet meega in deze kritiek naar het stadsbestuur. Ik krijg in mijn brievenbus regelmatig uitnodigingen om vergaderingen bij te wonen 'als burger' en erna verslagen ook wat er besproken is. Omwille van mijn druk leven kan ik niet naar die vergaderingen gaan, maar ik apprecieer het wel dat wij op de hoogte worden gehouden. Dus alles afkraken dat Leo hier zegt, vind ik onterecht.
De beste stuurlui staan aan wal?

En hierbij wil ik even meedelen dat ik iedereen een hele fijne Kerst toewens! Tot volgende week.
@Hanna: Bedankt voor de input van een buurtbewoner. Heeft de stad jullie dan ook altijd beloofd dat de 'kanker' volledig zou verwijderd worden ?

Ik las vandaag in De Standaard, dat de boete die Mechelen ZOU kunnen oplopen omdat ze de procedure niet volgden, hoger zou zijn dan de subsidie die zo opstrijken omdat de beslissing nu gevallen is ...
hierbij artikel uit De Morgen van 24 december 2005:

VB levert wisselmeerderheid in Mechelen door Kris Hendrickx
Brussel

Het Vlaams Belang heeft burgemeester en VLD-voorzitter Bart Somers in de Mechelse gemeenteraad aan een meerderheid geholpen in het dossier van de stadskanker Euroshopping. De sp.a is daar erg verbolgen over, maar burgemeester Somers houdt vol dat de tussenkomst van het Vlaams Belang niet nodig was. Het Euroshoppingdossier zorgde vorige week al voor deining, toen bleek dat het stadsbestuur de uitslag van een ambitieuze architectuurwedstrijd naast zich neer zou leggen.

De Mechelse gemeenteraad heeft donderdagavond beslist dat de groep rond de Antwerpse architecten Poponcini en Lootens het project Euroshopping mag uitvoeren. Euroshopping, een voormalig winkelcentrum met bunkerallures, is een enorme stadskanker in de Mechelse binnenstad. Met de transformatie tot woonproject is zo'n 35 miljoen euro gemoeid.

Bij de stemming in de gemeenteraad werd de beslissing goedgekeurd met dertig stemmen voor, zeven tegen, één onthouding en drie afwezigen. "Zodra duidelijk werd dat het Vlaams Belang zou voorstemmen is één sp.a-lid in colère vertrokken", zegt sp.a-ondervoorzitster Caroline Gennez, die zelf niet op de gemeenteraad aanwezig was. "Met dat gemeenteraadslid erbij was het Vlaams Belang nodig voor een goedkeuring van het dossier. Somers krijgt dat dossier er dus door dankzij het Vlaams Belang. Wat bij VLD nationaal taboe is, mag blijkbaar zonder problemen in Mechelen." Onafhankelijk oppositieraadslid Raymond Janssens bevestigt dat één sp.a'er vertrok toen duidelijk werd dat het Vlaams Belang Somers zou steunen. Het Vlaams Belang beschikt over 11 zetels in de Mechelse gemeenteraad.

Bart Somers ontkent dat het Belang nodig was voor de goedkeuring. Hij heeft het over zes tegenstemmen (bij navraag blijkt dat het er wel degelijk zeven waren, KrH). "We hadden het Belang niet nodig en we trekken ons sowieso niets aan van die partij", reageert de Mechelse burgemeester.

De rel rond de gemeenteraad komt er na heisa over de houding van het stadsbestuur in het Euroshoppingdossier. Vorige week besliste de stad immers om de uitslag van een architectuurwedstrijd te negeren. De jury had unaniem beslist om de Brusselse architecten Samyn en Partners te kiezen. Het Mechelse schepencollege legde dat besluit naast zich neer en koos voor Poponcini en Lootens.

"Dat was al ongehoord", vindt Gennez, die vindt dat het Euroshoppingdossier "stinkt langs alle kanten" en dat er ook nog eens een duidelijke motivering van de beslissing ontbreekt. Somers zelf ziet geen graten in het opzijschuiven van de jury. "We hebben dat om allerlei redenen gedaan, onder meer omdat het project van Samyn een deel van het huidige gebouw wou behouden. Dat ligt moeilijk in Mechelen."

Niet iedereen in de Mechelse meerderheid blijkt Somers' mening te delen. OCMW-voorzitter Patrick Backx (onafhankelijk) stemde tegen na een vlammende speech tegen het project en de "juridische onregelmatigheden". Een Spiritgemeenteraadslid onthield zich.

Publicatiedatum : 24-12-2005
Sectie : Binnenland
Bedankt Natan.

Er wordt blijkbaar van alle kanten aan dit dossier getrokken. Een reden te meer voor de meerderheid om tenminste open kaart te spelen.

Zonder politiek geinspireerd te zijn, hierbij alvast enkele vragen die bij mij opkomen, en die me de zaak beter zouden doen begrijpen.

- Waarom volgde de meerderheid het advies van de jury niet ?
- Moet er nu een boete betaald worden aan de gedupeerde winnaar van de wedstrijd ?
- Was het Vlaams Belang nodig om aan een meerderheid te geraken ?
- Hoeveel bedraagt de subsidie van de fedrale overheid voor dit project ?
- Wat bleef er nog staan van het huidige gebouw in het winnende ontwerp ?
@ blijkbaar had het schepencollege de steun nodig van Vlaams Belang, daar twee onafhankelijken tegenstemden en de gemeenteraad niet volledig voltallig was...
maar ja : stadskanker Vlaams Belang kan alleen woekeren door zoveel mogelijk stukken Mechelen als stadskanker aan te wijzen...hoe meer stadskanker in Mechelen, hoe beter de zaken floreren van Willemen...
@kassier: Ik stem over het algemeen liever gewoonweg niet, doch dit volledig terzijde.
Inderdaad, deze zaak stinkt. Hoe feller men in de beerput roert hoe harder hij gaat stinken.
Het begint er sterk op te lijken dat er een aantal dingen niet (volledig) openbaar mogen worden. Leo had als enig verweer hier tegen dat we de documenten maar moesten komen inkijken op het stadhuis. Flauw, de Mechelse tweeverdieners die de VLD zo graag in de stad ziet komen kunnen dit nl. niet.

Daarom Leo, mijn stem heb je volgende keer alvast niet, hoewel ik er eerst over dacht dat wel te doen. Ik hoop dat er hier een aantal volgen. In Mechelen wordt er te fel geblunderd in de diensten die onder jouw bevoegdheid vallen, ander en beter !
Jc, voorbeelden?
@ Leo: die voorbeelden heb ik al meermaals gegeven, maar telkens deze gegeven worden verdwijn je voor een tijd van de blog.

Maar alez, enkele vb:

- uitvoerig besproken, miskleun stationsplein
- niet volgen van de procedures bij het toekennen van bouwvergunningen, ik geef niet het concrete geval, dat weet je zelf ook wel

Zoals ik al zei, na je ondermaatse antwoorden en de gegevens die ik op de blog heb gelezen, volgend jaar, ander en beter !
JC, ik blijf er kalm bij en zeg gewoon: fuck you. Je weet echt niet waarover je praat: het stationsplein is een realisatie van het vlaamse gewest, niet van de stad. Zo is het makkelijk je gal te spuwen op de beleidsmensen van de stad. Nog één zo'n platte opmerking en dan zie je me nooit meer op den blog. Dat is niet ernstig meer. Ik dacht dat de Mechelaars iets meer niveau hadden. Arm Vlaanderen.
Beste mede-bloggers - tot hiertoe heb ik hier geen enkele reactie op gepost -ten eerste: omdat ikzelf niet de juiste toedracht en details ken over deze kwestie, en me derhalve dus van élke commentaar wou onthouden - ten tweede: omdat een aantal 'politieke' kwesties snel in welles-nietes-spelletjes dreigen te vervallen; en da's niet het opzet van Mechelenblogt.
Ik begrijp een aantal reacties rond openheid hier - en een aantal mensen kunnen deze vraag hierrond op een volwassen en evenwichtige manier verwoorden - De insinuaties en verdachtmakingen van sommigen lijken me meer op een politieke afrekening. Het spijt me.
Ik verdedig hier geen enkele politicus - maar deze discussies dienen best op een ander forum uitgevochten.
Dit antwoord hoeft niet geïnterpreteerd worden als 'kop-in't-zand-steken', maar wel als een pleiten voor grotere sereniteit en objectiviteit in thema's als deze.
Deze kwesties mogen best behandeld worden - maar hierover BLIJVEN doorbomen gaat het uiteindelijke doel van Mechelenblogt volkomen voorbij...
(en als we niet oppassen zal ook de post 'in'tzelfde bedje ziek' in dat straatje belanden...)
@ JC: Ik kan de redenering van jans perfect volgen. Het is niet omdat we enkel Leo Stevens op de blog zien, dat we hem moeten beladen met alle zonden van Israel. Ik moet toegeven dat ik ook niet alles kan volgen in dit dossier, maar dat Leo nog durft op de blog te komen en het standpunt van het schepencollege te verdedigen vind ik op zijn minst lovenswaardig. Dit kan niet van de rest gezegd worden. Somers probeert alle media rond dit dossier te mijden. En onze groene schepen weet blijkbaar niet echt goed wat hij wil. In de kranten levert hij kritiek en op de gemeenteraad vorige week stemt hij voor.

ALs Leo er nu voor zorgt dat op 15 januari tijdens de mega receptie de plannen en maquettes ergens staan, dan kunnen alle geïnteresseerde bloggers gaan kijken.

Leo, kan jij dit regelen?
@jans: Misschien hebben jullie nog niet door dat Leo enkel zeer selectief op vragen antwoord. De vervelende vragen zorgen steeds voor een afwezigheid, tot de storm luwt en dan gaat men rustig weer verder.
Als men dan doorvraagt wordt verwezen naar het stadhuis waar alles ter inzage ligt. Dit is geen open discussie, een blog zou inderdaad open moeten zijn.
@Hanna: Schitterend plan, hopelijk is het haalbaar. Misschien kan ik dan meteen vragen of men al een plaatsje gevonden voor het Hamburgerkraam op de nieuw aangelegde melaan ...
M'n beste JC - ik wéét wel dat een héél aantal bloggers me wat naïef vinden ... het zei zo... Da's dan maar de aard van 't beestje...
Niet ALLES heb ik door - maar zo stom ben ik écht niet dat ik hier niet ook nog andere 'spelletjes' door heb!
Ik wil niet achter het vaandel van Leo Stevens lopen - Maar het lijkt nu wel of hij dé Kop van Jut is in deze materie...
Ik waardeer tenminste dat hij als één van de weinige politiekers op deze blog wil 'aanwezig' zijn...
(en dan vergeef ik best z'n niet al te 'fijnzinnige' antwoord van daarstraks...).
Maar misschien is het wel de bedoeling om het politieke wereldje van Mechelen danig door mekaar te schudden...
Of vergis ik me?
Dus alleen het feit dat hij hier op de blog (zeer selectief) post maakt hem een goede. Misschien is hij het wel die de blog misbruikt voor politiek gewin. De manier waarop hij selectief antwoord op vragen lijkt toch wel heel sterk in deze richting te wijzen.
@JC: ik maak van niemand 'een goede' - herlees m'n antwoord graag - ik zeg alleen dat ik het wél waardeer dat hij op dit medium z'n nek uitsteekt.
En ik kan heus wel aanvoelen wanneer een politieker 'misbruik' maakt van dit forum. Maar m'n beoordeling hiervan zal ik dan wel vertalen in m'n stemgedrag. M'n politiek oordeel vel ik niet alleen op wat ik hier lees...
En hiermee is, voor mij althans, deze discussie gesloten...
Hopelijk keert de rust snel terug...
JC, eerlijk gezegd, je schiet hier m.i. te veel op de man. Ik vind het dossier ook niet echt kosjer, maar Leo heeft tenminste de moed van te antwoorden. Het is ook niet meer dan menselijk dat je wat wrevelig wordt van vage insinuaties. Jullie weten allemaal best dat ik niet te rap op Leo's partij zou stemmen, maar dit neemt niet weg dat hij mijn waardering krijgt voor zijn reacties in dit dossier. Dus een beetje respect graag.
Maar ik blijf wel bij mijn initiële vraag en suggestie:
Leg die plannen van beide partijen eens voor aan de gemeenschap. Het resultaat zal, zoals steeds, gemengd zijn, maar dan snoer je tenminste een aantal monden en counter je sommige insinuaties.
@rudi @leo stevens @JC

Laat ons inderdaad proberen wat sereniteit te hervinden. Ook onze politici hebben recht op een respectvolle behandeling, zonder goedkope insinuaties.

Om de discussie weer wat naar de kern van de zaak te trekken, heb ik een multiple choice-vraag voor wie er inderdaad tot aan het stadhuis zou geraken (ik heb zelf ook goede voornemens).

Oorspronkelijk leek het struikelpunt in het ontwerp van Samyn en partners de toren op de hoek van de Botermarkt en de Muntstraat. Die met de letters "Euroshopping", kortom. Nu: volgens Jowan Lamon, zoals geciteerd in de krant, zou er ook in het plan van Poponcini en Lootens een toren op die plaats komen. Vandaar mijn vraag: wat was er mis met de toren van Samyn?

Hier komt de multiple choice:

A) bij Samyn blijt niet alleen de toren op die hoek staan, maar heel de hoogbouw erachter (Muntstraat - Huidevettersstraat), die nu de buurt "platdrukt", ook.

B) bij Samyn blijft op de hoek Botermarkt - Muntstraat een veel massievere toren staan dan bij Poponcini en Lootens, die opnieuw de buurt zou platdrukken (vraag twee: en kon hun plan dan niet worden aangepast door er pakweg tien-vijftien meter af te halen?)

C) er zijn geen al te grote verschillen in afmetingen tussen beide torenprojecten (Samyn / P&L). Dus gaat het blijkbaar eerder om het principe dat heel het oude spul weg moet dan om hoe het eindproduct er bij Samyn zou uitzien.

Als we een antwoord hadden op die vraag zouden we al heel wat verder staan. En als het antwoord "A" of "B" is, verdient Leo Stevens de prijs voor slechtste communicatie van een toe te juichen beslissing. Bij "C" zou ik mijn oordeel opschorten tot ik tekeningen van beide plannen heb gezien.
@Hamid: Het is gemakkelijk om te schieten op een groene schepen die meestemt voor het ontwerp en in de krant iets anders zegt. Hij legt zich neer bij de beslissing die door de meerderheid genomen is. Dat hij dan zijn teleurstelling laat blijken in de kranten is zijn goed recht. Het getuigt van zijn collegialiteit dat hij niet ostentatief gaat dwarsliggen op de gemeenteraad. Had hij dit misschien beter wel gedaan volgens jou?
Ik begrijp nog altijd niet waarom het wedstrijdreglement, het advies van de jury en de gemotiveerde beslissing van schepencollege niet op deze blog kan geplaatst worden...méér vragen we toch niet ?
...hoeft voor mij absoluut niet op deze blog - Daar zijn andere plaatsen béter geschikt voor...( En hiermee heb ik niet gezegd dat er geen openheid moet zijn - versta dit aub niet verkeerd).
'Méér vragen WE toch niet' is dus eerder 'Méér vraag IK toch niet'...
En nog beter zou zijn, om deze 'zaak' nu even te laten rusten..., of zoals ik al schreef: ze aan te kaarten op hiervoor geschiktere forums...
Maar eigenlijk ga ik hier ook al m'n boekje te buiten, want hierboven zette ik dat voor mij deze discussie gesloten was...
Sorry.
JC, een kleine anekdote om even bij te mijmeren. Het stationsplein: zowat 10 jaren geleden aangelegd, een samenspel tussen de dienst wegen van de Vlaamse gemeenschap, de nmbs, de lijn en in mindere mate de stad. De Vlaamse gemeenschap (niet wij als stad!!!) had toen een wedstrijd "Verbetering stationsomgevingen" uitgeschreven. Het Mechelse ontwerp olv de Mechelse ontwerper Jean Paul Laenen werd door een nationale jury bekroond en kreeg zelfs een prijs van de Koning Boudewijnstichting...
En in één zaak steun ik jou: we hadden toen beter het advies van de jury niet gevolgd. Het stationsplein zou er anders hebben uitgezien.
What a coincidence...zeggen ze in het Engels...En zo zie je maar: alles komt terug...
Mag ik even inpikken met "something completly different" zoals in Monthy Pyton?

De kasseitjes van de Grote Markt.

Ik had maandag een groep waar weer steen en been geklaagd werd over die kasseitjes ( wat ik nog steeds niet begrijp)
Ik heb die dames dan gezegd dat ik er eens ging op letten. Wel gisterenavond ben ik over de Grote Markt gewandeld en eerlijk gezegd ik vind daar niks abnormaals aan. Het zijn kasseitjes uiteraard, maar ze liggen vlak en wandelen goed. Mijn medewandelaar vroeg me waar ik het in godsnaam over had toe ik het thema aansneed.
Hij vond trouwens Leo's idee een teststrook aan te leggen een onzalig idee : je veranderd het karakter van de markt en dat is dan ook weer niet goed.
Leo, je kent de Mechelaars toch, blijven kankeren en zagen en je kan nooit goed doen voor iedereen.
Ik zou dus voorstellen dat testidee te laten varen en dat geld te spenderen aan iets waar "men" wel gelijk heeft.
De "oude" kasseitjes ( zoals bijvoorbeeld de zijkant IJzerenleen en vooral die onder de Sint Rombouts toren ( dus die "generatie" van steentjes ) etc... vervangen door iets degelijkers.
Dit is een nieuwjaarswens. Doen dus.
Rudi, we gaan er nog eens over nadenken want ik ben er ook van overtuigd dat het karakter van de markt inderdaad gaat worden verstoord. We gaan ons best doen.
@ censuurmeester jans Welke forums zijn beter geschikt ? Euroshopping is een Mechels project hoor !!! Wie ben jij om te beslissen over wat we beter kunnen zwijgen ?
m'n beste Natan: door wat ben je gebeten zeg om me 'censuurmeester' te noemen? Heb Ik gezegd dat je MOET zwijgen over de Euroshopping? Me dunkt lees je ook enkel wat je WIL lezen! Ik SUGGEREER enkel dat je best een ander medium kiest om over dit thema verder te 'praten'. (trouwens: ik stelde OOK dat er best openheid zou zijn...). Dit is een suggestie - maar ik hou je niet tegen: voor mij mag je nog ellenlange epistels hierop posten. Voor mij niet gelaten hoor... IK beslis niet dat jij MOET zwijgen.
Maar ik wéét het onderhand wel...
Ik stel voor dat jullie een warm snackje gaan eten in Bruul-Botermarkt Bingles-in-vrouwenhanden-met-uitzicht-op-Eurodinges en dat er een pronostiek gemaakt wordt over welk soort arbeiders de Eurodinges mogen komen afbreken (cfr zwartwerkers - project Huybebaert beetje verder). By the way : vele Hollanders, ook andere binnen- en buitenlandse toeristen, waarderen de typische frietjes in puntzakje, na een dagje stappen en het moois ontdekken dat Mechelen te bieden heeft. Het geluk zit soms in simpele dingetjes.

Ook voor een lokaal handelaartje spijtig dat er niet iets concreet positiefs naar voor kan gebracht worden over Eurodinges-stadsontwikkeling, zodat de toeristen het goede nieuws zouden kunnen verspreiden.

Echt creatief zijn en de stad doen bruisen vraagt natuurlijk energie en enige visie. De Da Vinci parking van de Blauwe Hondstraat (ex-Matchdinges)is anders ook niet "kankervrij" te noemen, het insijpelende water tast de lak aan van de auto's, en de huurprijs voor een niet-gereserveerde plaats is iets van een 70 Euro (+BTW) voor 8 vierkante meter per maand. Dat is méér per vierkante meter dan mijn simpel appartementje dat over een hogere comfortgraad beschikt. Wat zou het kadastraal inkomen zijn van ex-Match-dinges en annex parking, of zijn daar ook "toegevingen" gedaan (KI van een winkeltje met 32 m² nuttige ruimte op Bruul is al gauw 2500 Euro per jaar).

Voor mijn part mag de Eurodinges tot onder de grond opgekuist worden om de verborgen waterkes en vlietjes bloot te leggen, als een mini-champs-élysées van Mechelen.

't Is maar een gedacht zulle, in ieder geval ben ik niet veel wijzer geworden uit de vele reacties op deze "blog".
Mvg,

Dolfke
hahaha zijn jullie nog altijd aant zeveren over da betonnen kot????????
maaaa manne toch.
@Leo: Het feit dat je nu wel of niet op de blog komt zal mij worst wezen. Je spreekt je trouwens tegen in de vorige posts, aan het station is de stad er eerst helemaal niet bij betrokken later gedeeltelijk wel. Wat trouwens met de stationsstraat ? Het kruispunt van de Arsenaalstraat moest snel heraangelegd worden omdat de wegbedekking niet aangepast was aan het voorbijrijden van tientallen autobussen per dag. De tegels waren na een paar weken kapot gereden, waar was dat ook al weer gebeurd ? Ken je het verhaaltje van de ezel en de steen ?
Waarom maakt de stad flagrante fouten in procedures rond het toekennen van bouwvergunningen ? Jullie horen de wet toch te volgen of niet ? Ik kan dit voor één zaak alvast zwart op wit bewijzen.

Nog een vraag, weerspiegelt het gebruik van engelse krachttermen de motivaties die gebruikt werden in dit dossier ?
@ Filip. Ik zou veel meer respect hebben voor Lamon als hij zijn standpunt was blijven volgen.
Iemand die meestemt wat hij aanklaagt, bewijst zijn ongelijk.
Je mag je mening vertolken, maar Lamon is hier een slechte verliezer, door vanalles te insinueren wat je niet kan bewijzen!
Een schepen die het niet eens is met de beslissingen van het schepencollege, legt zich inderdaad neer bij de beslissing en hoeft achteraf geen grote statements te gaan afleggen in de media. Als je niet met die beslissing kan leven, dien je je ontslag in als schepen. Dan pas neem je je verantwoordelijkheid!
PS: Filip, zit je toevallig in het bestuur van groenuitroepteken? En is uw familienaam toevallig Duez?
Hamid, mijn familienaam is niet Duez.
Ik ben wel een vrijwilliger die al jaren actief is bij groenuitroepteken zoals jij het noemt. :-)
Achja, een schepen is ook maar een mens. Er zijn zovele schepenen die zich via de pers laten horen en soms niet echt goed scoren.
Dat dit gebouw een regelrechte architectonische miskleun is staat onmiskenbaar vast, maar het dan herhaaldelijk vernoemen als zijnde een stadskanker en het dan ook als dusdanig laten verkommeren is al jaren een doorn in het oog voor ons buurtbewoners. Niettemin betalen wij huur,aankoopprijzen waarvan menig stadsgenoot zou opkijken, aangetrokken door een over-optimistische Somers om jonge mensen naar de stad te lokken.
Ikzelf woon op 10 meter afstand van deze site en heb nog nooit buitensporige last ondervonden van vandalisme of geweld, buiten de hondenpoep overlast (dumpsite) en van fuivende Mechelaars die deze buurt ook behandelen en gebruiken als zijnde een stadskanker, mede al dan niet gewild gedoogd door het stadsbestuur, die niet wenst op te treden tegen het laden en lossen van vrachtwagens,( vaak tot 4 uur s'morgens) verkeert parkeren en lawaaihinder bij het gebruik van de omliggende feestruimtes.
Voor ons vervult deze site momenteel nog een bufferzone tussen een drukke stadskern en de relatief rustige buurt van Huidevetterstraat en Vlietje. Nu de afbraak op stapel staat, ongeacht de latere architecturale inplanting, zijn wij vooreerst benieuwd naar welke overlast dit voor ons teweeg brengt, aan en af rijden van vrachtwagens, voortdurend afbraak lawaai, stof en dergelijke. Het lijkt mij logisch dat men allereerst hiervoor een degelijk plan opstelt en dan gaat bakkeleien over de vormgeving, tot op heden echter nog niets in de brievenbus gevonden. Het valt mij trouwens ook op dat er elders in de stad vlugger wordt opgetreden als er allochtonen in het spel zijn wat betreft overlast, (zie Laatste Nieuws van 2 weken terug) in plaats van "nette" heren in maatpak met chauffeur voor opnames van de BRTN of verkiezingsfeestjes, waarmee nogmaals de nadruk wordt gelegd op een tweederangsbehandeling van onze buurt.
En als er dan toch gediscussieerd mag worden over het latere uitzicht, geef ons iets met karakter, klasse en wat in dezelfde architecturale lijn ligt van de rondom liggende straten, met
prachtige gerestaureerde panden, zodoende men een ruimere perimeter maximaal benut en opwaardeert. Maar ja... rechtstreeks en vanuit UW democratische stadskanker,Met vriendelijke groeten
Peter H.
Ik lees ondertussen in het Nieuwsblad dat oud-burgemeester Geert Bervoets een klacht indient bij de gouverneur tegen de toewijzing van het project. Enerzijds misschien een politiek spelletje, maar toch wel begrijpelijk.
Bervoets is echter ook objectief genoeg om toe te geven dat beide promotoren capabel genoeg vindt, maar ook hij struikelt over de manier hoe de winnaar werd opzij geschoven "tegen de unanieme beslissing in van de jury, bestaande uit alle topambenaren van de stad en een reeks externe deskundigen". Hij vindt het verder een slecht politiek teken, denkt wel dat dit echter zo overkomt bij de bevolking. Een genuanceerd standpunt van een intelligent en genuanceerd iemand.
Wordt ongetwijfeld vervolgd in 2006
En op teletext van VRT lees ik dat de winnaar van de architectuurwedstrijd , doch uiteindelijk niet weerhouden door stadsbestuur , klacht bij het gerecht heeft ingediend....dit verhaal wordt dus vervolgd in 2006
Zoals voorspelt ! Hopelijk wordt de ware toedracht bovengehaald, ik volg het alleszins met argusogen.

Ik denk echter dat men er bij het gerecht niet vanaf komt met een 'fuck you'. Hopelijk heeft men daartegen een betere woordenschat gevonden en een degelijke argumentatie.
Wat een gelul ik hier allemaal lees.Het ene 'groot gelijk' tegen het andere 'groot gelijk'. Zo kan men daaaagen, maanden, en...bezig blijven.
Maar de beslissing is genomen. Goed of slecht zal nadien wel blijken.Indien negatief, kan men weer alles afbreken, opnieuw subsides aanvragen, en terug herbeginnen.Dat is goed voor de economie,de studiebureau's daarna om aanpassingen te doen, moeten ook wat verdienen, om evt iets of alles te verbeteren; het zou trouwens niet de eerste keer zijn. Het blijkt een kwestie van geven en nemen (iedereen mag iets verdienen.Dit is niet de eerste keer dat dit hier gebeurd.
Helaas, op koste van de werkende Mechelaars, die hun hard verdiendecenten, door diverse projecten er zien doorsluizen.
Dat is dan vrije handelseconomie.Geen inspraak van de bevolking, aangestelde jury negeren etc. In feite een echte schijnvertoning, als men toch vooraf weet wie de gekozen kandidaat zal zijn.
Waarom dan al die kosten maken?, van wedstrijden etc. Ach ja, het staat zo in de wetgeving bij aanbestedingen.
Wat een zielig gedoe van het huidige College. Waarom een schijnvertoning regiseren, ze weten toch alles beter, en waarschijnlijk hun bankrekening ook.
MVG
Zorro
Zoals overal in België is er nooit iets gedaan aan betonrot, liever afbreken...degelijke oplossingen zijn er heus wel!
maar door al da gezever zal het er nog wel ff staan denk ik
Ik vraag me hoe langer hoe meer af, of de huidige gang van zaken in het dossier niet zou kunnen vooraf bedisseld geweest zijn, kwestie van er deze legislatuur niet meer aan moeten te beginnen.
tis maar een gevoel hé.
Heb wel vernomen dat er binnen de stadsdiensten een echte malaise heerst niet alleen met betrekking tot deze zaak waar de amnbtenaren die in de jury zaten werden gedesavoueerd door het college;maar ook omwille van het feit dat er met de regelgeving rond ruimtelijke ordening echt gesold wordt en dat men bijvoorbeeld veel groene ruimte zomaar prijsgeeft aan projectontwikkelaars.
Heb zaterdag gehoord hoe Bart Somers zei op Randstad-FM dat de site met de grond gelijk wordt gemaakt (eigenlijk tot de laatste steen uit de grond wordt gehaald)
Het bestuur heeft eigenlijk nog change gehad want naar het schijnt hangt heel de onteigeningsprocedure ook maar met haken en ogen aaneen.

Gelukkig heeft niemand bezwaar ingediend tegen de onteigeningsprocedure.
Ah, het moest nog onteigend worden? Wel voorbarig dan een wedstrijd organiseren.
Verkoop nooit de huid....

enfin ik ben blij dat dat ding weggaat.
Waar te beginnen, vele toetoegangsstraten naar het centrum bevinden zich in een erbarmelijke staat. Katelijnestraat, Hoogstraat Adegemstraat,... het is net alsof je tijdens de jaren 80 een voormalig Oostblokland binnenrijdt. Deze straten zijn belangrijk, hier is veel doorgang en verdient op zich voorrang op het Euroshopping. Het is schrijnend om te zien hoe deze belangrijke straten evolueren richting armoede en verderf. Voor de Katelijnestraat is het Huyghebaert project en de heraanleg van de vlietjes een goede maar noodzakelijke prikkel, hierdoor verdwijnen hopelijk de kroten en de vuile, smerige stoepen met name aan de kant van de ring. In deze straat zijn er heus mooie plekken, het heeft een rijke geschiedenis als handelsstraat, maar misschien moet men van het gedacht afstappen dat dit een handelsstraat is. Dus geen honderdste teehuis, textielwinkel of pitabar dat onderhouden wordt als een varkensstal en richting faillissement afstevent.
Collectieve investering, promoting en incentieven bieden aan mensen om daadwerkelijk deel uit te maken van "Mechelen stad in volle vaart", op het gebied van waardevolle huisvesting dan. De Katelijnestraat is gewoonweg een woonstraat die DE sleutel tot het centrum biedt. Dit geldt ook voor bovenvermelde straten. Ze zien er op zijn minst aantrekkelijk uit en de geruchten dat ze opgewaardeerd zouden worden blijken daadwerkelijk geruchten en zijn verworden tot fabeltjes, maar ach niet te negatief.... Ik besef heus wel dat dit niet op korte termijn kan bezien en gerealiseerd worden maar liever op redelijke termijn dan oneindige termijn. Lamot, Grote markt Veemarkt het ziet er puik uit(en ik ben hier zéér blij over), maar het is niet voldoende net als de stadskas ook niet voldoende gespijsd is om verder te vernieuwen.
Vandaar dat ik denk dat we het nu kleinschaliger moeten aanpakken en niet weer iets met een gigantische omvang. Daarom vind ik dat een gestage maar merkbare "grote kuis" moet gehouden worden in de vele toegansstraten. Nadat het resultaat zichtbaar is, zullen er legio positieve aspecten boven water komen drijven(huisvesting,vastgoedwaarde waardering,trots,...). Dit zal meer aantrek hebben(zowel binnen als buiten de stad) dan een grootscheepse actie waar van ze zich wéér concentreert op 1 plaats. Vandaar dat ik denk dat spreiding nu meer aan de orde is dan een "wauw-effect". Er moet een diversiteit(hiermee bedoel ik de gebouwen die men MOET heropwaarderen) onstaan in de openbare werken van de stad Mechelen ,maar deze zal op collectief vlak moeten uitgevoerd worden.
Helemaal mee eens Clemens. Om de Katelijnestraat nieuw leven in te blazen, kunnen kleinschalige stimuli veel goed werk verrichten. De stad heeft goede dingen gedaan, met de 'Maagd van Mechelen' te renoveren, maar naar de ring toe wordt het toch hoe langer hoe minder verzorgd.

Groot probleem met deze straat (eneigenlijk ook met andere toegangsstraten) is dat men ze heeft opgeofferd voor koning Auto. De aanvoer van autos naar de parking onder de Grote Markt trekt verkeer aan dat via deze straat allemaal de stad in moet. Dit maakt het moeilijk om er een aangenamere woonstraat van te maken. Maar met een heraanleg met verkeersremmers en dergelijke en GROEN bvb, kan heel wat veranderen denk ik
Ik heb gehoord dat de 'oude' jeugdbibliotheek op de Korenmarkt verkocht wordt of verkocht is. Ik hoop dat ook dat weer een hele opsmuk van de Korenmarkt met zich zal meebrengen. Het is nodig hoor.
De Hoogstraat en de Korenmarkt beginnen net als de Katelijnestraat iets te veel gevuld te geraken met nachtwinkels, telefoonwinkels, pita en andere eethuizen. Het deint zelfs uit naar de Onze-Lieve-Vrouwstraat die toch ook een groot deel van de oude glorie verloren is. OK, het hoort erbij in een stad, maar een te grote concentratie van dat soort handelszaken leidt toch tot verloedering. Misschien moet men daar maar paal en perk aan stellen.
Ik ben alvast erg benieuwd of het met die jeugdbib wat wordt.
De oude jeugdbibliotheek is al meer dan een jaar geleden verkocht. Er zouden loften in komen.
Loften? Eindelijk, want die hadden we in Mechelen nog niet :-p
Nee, da's heel goed dat daar woningen in komen, en liefst zo snel mogelijk. Het is nog zo'n leuk gebouw, wat meer centjes en ik had het zelf wel willen kopen en renoveren.
@clemens : We mogen hier verder onze kop niet in het zand steken en ook durven zeggen waar één van de problemen zit: het is m.i. geen toeval dat in deze wijken veel allochtonen wonen en ook veel verpauperde en verarmde autochtonen. De eerste groep heeft nauwelijks interesse voor onze geschiedenis en zeker niet voor het uiterlijk van een woning. Binnen zal het wel dik in orde zijn, maar er is weinig animo om ook de buitenkant aan te pakken. Er word door die mensen echt wel veel gerenoveerd, je moet gewoon eens gaan zien in de containerpark hoeveel allochtonen daar afbraakmateriaal komen dumpen, er wordt dus binnenshuis vermoedelijk flink gewerkt. Beschuldig me dus aub niet van racisme - ik blijf wel realist.
De verarmde autochtonen hebben dan weer geen centen om hun huizen op te knappen.
Het eeuwige probleem van een centrumstad met een te grote verpauperde of niet geïnteresseerde bevolking. Vandaar de pogingen van het stadsbesuur om meerverdieners in het centrum te halen.
Daar moet aan gewerkt worden, al weet ik ook dat je die oorspronkelijke bewoners niet mag wegpesten. Dat is het grote probleem. En als we dat oplossen komt de rest vanzelf.
Rudi, de meeste mensen hebben (helaas) weinig interesse voor geschiedenis. Het is trouwens één van de ondergewaardeerde vakken op school.

Wij zijn de (trotse) eigenaar van een herenwoning uit 1905. In de jaren zeventig lieten de toenmalige eigenaars al de prachtige hoge plafonds (met ornamenten!) afdekken met een vals spanen plafond. Ondanks de zware schade was dat ook de redding en gelukkig stonden de schouwen ernog. De planken vloeren waren bedekt met een 4-tal lagen verf.

Enfin, het heeft jaren van zweet en tranen gekost (want jong en weinig geld) om alles in de oorspronkelijke staat terug te brengen. (vandaar ook mijn respect voor mensen als Peter om een project als LunaLuna tot een goed einde te brengen)

Ook de gevel en schrijnwerkerij heeft ons een aardige duit meer gekost om de vroegere gloriejaren terug te brengen. Het raamwerk was te redden (aan een meerprijs die een flink stuk hoger was dan te kiezen voor nieuwe PVC ramen) maar helaas was de oorspronkelijke deur vervangen door een metalen kolos.

Omdat wij geen idee hadden hoe de oorspronkelijke deur eruit zag wandelden we dagenlang in de binnenstad om ideeen op te doen. Het werd uiteindelijk een kopie van de voordeur van wat nu de “kok en de fijnproever” heet. Dus van mijn kant geen kwaad woord over dit restaurant (lacht)

Als er een beperkt budget is, dan zou ik ook eerst kiezen voor een deftige badkamer in plaats van de schone schijn op te houden. Laat de gevel maar wachten tot er terug wat geld is.

De binnenstad komt (architecturaal) wel in orde. Met de huidige spectaculaire prijsstijgingen van vastgoed, zullen veel kansarmen (ongeacht de afkomst) niet in staat zijn om er te blijven wonen.

Anderzijds, zou het spijtig zijn dat veel van de couleur locale en folklore verdwijnt en dat Mechelen binnenstad een soort openlucht museum gaat worden.

Ik prefeer nog altijd het Mechelen van vandaag dan het meer klinische Brugge die scone.
Hello Omar, bedankt voor het vertrouwen in ons Luna Luna project.

Ik herken veel van jouw elementen. Geverfde planken vloeren of overplakt met balatum, houten ramen die duur zijn in onderhoud, een houten dakgoot die duur is in onderhoud.

Heel het project heeft ons 5 jaar gekost aan werken ... Maar het werd een passie.

Trouwens de bouwplannen van ons huis zijn van 1906, dus dezelfde periode.

Maar als ik nu rond me heen keek, zie ik vastgoedprojecten als paddestoelen uit de grond rijzen... En de prijzen van appartementen swingen in de binnenstad echt wel de pan uit ... Misschien toch iets om kritisch over te blijven, gelijk heb je.

Nog een vraagje ... waar wonen jullie ergens in Mechelen ?
Zelf heb ik ook zoveel mogelijk de moeite gedaan om mijn woning in de oorspronkelijke staat te herstellen (jaren '20), het verhaal van de planché onder lagen verf komt mij redelijk bekend voor, de ijzeren ramen hebben wel plaats moeten ruimen voor plastic & aluminium, dit om isolatieredenen.

Feit is dat het wel een dure zaak blijft, en naar het schijnt kan men beroep doen op een aantal premies om de financiele last te verlichten, maar enkel als je alles door een erkend vakman laat doen (slijkduur)... en ook naar het schijnt is de kans groot dat men na het betalen van de premies even gaat kijken naar het kadastraal inkomen... tja, dan maar zoveel mogelijk binnen het beperkt budget en/of in het zwart natuurlijk, zoals bij de meeste verbouwingen.