Gisteren (15.12): 'Vandaag, het morgen van gisteren': Yasmine én Leonard Cohen te gast in Mechelen

met categorie:  

Vandaag. Het morgen van gisteren. Dat is de titel van de CD en liedjesprogramma waarmee Yasmine nu al een hele tijd door Vlaanderen toert. Een programma waarin de zangeres/ presentatrice eer betuigt aan een wel heel grote meneer: Leonard Cohen. De tour die op zijn laatste benen loopt hield vanavond halt in Mechelen. En de tsjokvolle Stadsschouwburg lustte er wel pap van. Een avond, in het kader van "Mechelen, stad in vrouwenhanden". Over, een meneer...

Leonard Cohen. Een levende legende is het. De singer/songschrijver, of zeg maar gerust dichter hoeft geen introductie meer. Meesterwerkjes zoals "The Partisane", "Suzanne", "Bird On A Wire", "Hallelujah" of "Who By Fire" ... 'cover' je niet zomaar... je doet dat met respect.. en je doet het dan best ook goed. Dat besefte ook Yasmine, die ook meldde... dat het best wel spannend was een hele avond te brengen met werk van de grote Leonard Cohen. Maar Yasmine en haar muzikanten moeten zich geen zorgen maken: ze deden dat met brio.

We kregen een sfeervolle avond over liefde, vriendschap, afscheid nemen opnieuw beginnen en hoop. Cohen, stijlvol geïnterpreteerd door Yasmine, die het ook een beetje had over thuiskomen, in het Mechelen waar ze toch een tijdje gewoond heeft, datzelfde Mechelen omarmde haar én haar gasten dan ook warm.
En terecht.
De set werd ingezet met "M'n Gasten" (The Guests), terwijl één voor één alle muzikanten ten tonele verschenen... het zou het begin zijn van een schitterend optreden, waarbij knap gemusiceerd werd, en vooral een heel erg goed zingende Yasmine, die duidelijk 'op haar gemak was' hier ons Mechelen... Yasmine nam tijd om elk nummer goed in te leiden, en te duiden. Hoogtepunten waren "In mijn eigen huis (In My Secret Life)", "Je Eeuwige Regenjas" (Famous Blue Raincoat), "Bird On A Wire", enkel begeleid door "Jo met de Banjo" (dixit Yasmine), en wondermooi gezongen. Kippenvel. Maar ook bij: "Halleliujah!". Nog hoogtepunten: "De partizane" (The Partisane), en zeer zeker "Het Grote Vuur" (The Smokey Life) en afsluiter "Wervelwind" (Avalanche).

Na een wervelend optreden kregen we, in de korte bisronde zowaar nog meer hoogtepunten: "Suzanne" en "Ik doe het voor de schoonheid" (Came so far for beauty).

Dit was de volledige setlijst:

Deel 1:
M'n Gasten (The Guests)/ In M'n eigen huis (In my secret life)/ Dans Me (Dance me to the end of love)/ Je Eeuwige Regenjas (Famous Blue Raincoat)/ So, Long Marianne/ Het Venster (The Window)/ Wie Door Vuur (Who By Fire)/ Bird on a wire/ Hallelujah

Deel 2:
Eerst nemen we Manhattan (First we take Manhattan)/ Take this Waltz/ De Partizane (The Partisane)/ Je weet wie ik ben (You Know Who I am)/ Het Grote Vuur (The Smokey Life)/ The Letters/ Ik ben je man (I'm your Man)/ Wervelwind (Avalanche)

BIS
Suzanne/ Ik doe het voor de schoonheid (Came so far for beauty).

Als Leonard Cohen-liefhebber was het een avond om van te smullen. Maar het was ook genieten van Yasmine's prachtige stemgeluid, en ook was het een genot om te zien op welke mooie wijze ze het werk van Cohen brengt. Op haar live-dvd van deze tour alsook op de concertaffiche staat ze naakt afgebeeld: een optreden doen tout court, en dan nog met een programma rond een grote meneer zoals Cohen, is natuurlijk ook echt wel: je bloot geven...

Als het van mij afhangt: méér van dat. Voor wie het nog zien wil: je zal snel moeten zijn. De tour brengt Yasmine & co, nog in Aarschot (16.12), Knokke-Heist (14.01) en Maaseik (20.01).

Meer info op Yasmine.be.

Mooie reportage. Ik tijfelde zelf nog om iets te schrijven over het concert van Arsenal op 26 november (dit was ronduit schitterend) - misschien volgende keer!
nice Markec, toffe recensie, er mogen wel meer cultuurrecensies op Mechelen Blogt komen vind ik... en misschien ook bijhorende fotoreportages, toevallig geen kiekjes van yasmine ? :)
Florisla en Dieter, bedankt voor jullie lovende woorden. Fijn dat jullie het leuk om lezen vinden. Ik

Meer cultuurrecensies op mechelen.blogt? Wat mij betreft volledig akkoord hoor. Ik wil, met het goedvinden van elkeen, wel gerust blijven verslagjes leveren van culturele evenementen die ikbijwoonde hoor.. i Verslagjes schrijven van bijgewoonde concerten, doe ik overigens wel meer, en ik doe dat graag.. en als het dan nog gelezen wordt / geapprecieerd ook.. iedereen tevreden ;-)

Fotos.. Wel.. ondertussen hebben 'the powers that be' (Jelle?) daar al voor gezorgd merk ik...
Zéker doen Markec!
Dit is een méérwaarde voor Mechelenblogt.
Vlot geschreven - enne... daardoor bekruipt me nu 't spijtige gevoel dat ik dit gemist heb...
(ik ben namelijk ook een Leonard Cohen-fan - en Yasmine vertolkt dit ook mooi - en dat wil wat zeggen, want vaak is het beter dat men van de 'groten' afblijft...)
test

Droevig nieuws heet van de naald. YASMINE is overleden. 37 jaar was Hilde Rens (dat is Yasmine's echte naam). De VRT maakte dit droeve nieuws net bekend (25 juni 2009, 16:50).

Geruchten gaan dat het om zelfmoord zou gaan...

Ben er niet goed van...

artikel op "De Redactie.be":
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/muziek/090625...

GVA:
http://www.gva.be/nieuws/media-en-cultuur/aid843115/zangeres-en-presenta...