Eerste steenlegging Perron M: 'Straks' fuiven in Mechelen...

met categorie:  

Het was even wachten en er is veel rond te doen geweest, maar kijk de eerste steenlegging van de Mechelse Fuifzaal is dan nu een feit... 'Binnenkort' kan de Mechelse jeugd weer fuiven dat de 'stukken er af vliegen'...

"MECHELEN - Nog even en de Mechelse jeugd heeft weer een degelijke fuifzaal. Woensdagmiddag legde burgemeester Bart Somers (VLD) de officiële eerste steen van Perron M dat dankzij architecten Willy Goossens en Ilse Diddens een originele, eigentijdse look krijgt.

"Eindelijk is er weer een fuifzaal", zegt Somers. ,,Toen ik zestien was, waren er zalen in overvloed maar door de striktere wetgeving en de verandering van fuifcultuur was er de laatste tijd bijna niets meer."

Het stadsbestuur is nochtans al een tijdje met de zaak bezig en stelde ondertussen ook een fuifcoördinator aan. ,,Het moeilijkste was een degelijke locatie vinden en die hebben we nu wel gevonden. Vlakbij het centrum, parkeerruimte in overvloed en je stoort hier niemand."

De naam Perron M geeft het basisidee achter het ontwerp van Willy Goossens en Ilse Diddens weer. Oorspronkelijk was er een spoorweg binnen het gebouw en die blijft behouden, de bedding zal met glas overdekt worden en uitgelicht. Daarbovenop komen togen en enkele zithoekjes in de vorm van treinwagons. Het perron vormt dus de dansruimte.

Gunstigere tarieven
De dj zal op een grote ronde verhoging achteraan de hele zaal kunnen overzien. Er is plaats voor tussen de 750 en 900 feestvierders maar door een handig scherm te plaatsen kan je er ook kleinere fuiven organiseren.

Het stadsbestuur koos ervoor de evenementenhal onder eigen beheer te realiseren. Omdat ze geen inmenging willen maar vooral omdat ze gunstige tarieven willen hanteren voor de lokale jeugdverenigingen.

Midden februari zal de ruwbouw voltooid zijn. Daarna komt er als opening een fuif met bekende dj's waarop iedereen uit Mechelen en omstreken welkom is.

Nu binnenkort zelfs de Nieuwe Stadsfeestzaal afgebroken zal worden, komt de zaal net op tijd. ,,Want een stad waar je niet deftig kan uitgaan is niet goed bezig", besluit de burgemeester. "


Bron: Het Nieuwsblad, 15.12.05

Het is inderdaad lang wachten geweest.

Het ontbreken van een degelijke fuifzaal is al een pijnpunt sinds ik begon uit te gaan en dat is ook al weer een tiental jaar geleden.

Voor een deftige fuif moesten wij al snel afzakken naar Putte (de ondertussen ook al gesloopte De Ster) of andere gemeenten.
Heel af en toe werd er al eens een fuifje georganiseerd in sportcentrum BBS of in De Planeet.

Met Vlarem II en andere wetgeving werd het er alleen maar erger op.

Dan had je nog wat geroezemoes met privé-investeerders en buurtprotest en toen werd het weer stil.

Dus dat we eindelijk weer kunnen fuiven is meer dan welkom in Mechelen...hoewel Tim (onze fuifcoordinator op de Jeugddienst) zijn workload wel exponentieel zal zien stijgen :op
Het is inderdaad heel goed nieuws, dat er eindelijk schot is gekomen in de zaak. Er was toch ook weeral zo lang sprake van, maar gelukkiglijk wordt er nu duidelijk werk van gemaakt. Dus nog een beetje geduld, en de jeugd kan gaan fuiven in een heel nieuwe en vooral originele locatie!
Mijn fuifjaren liggen ondertussen al ver achter mij, en mijn kinderen zijn nog te jong, maar niettemin ben ik heel blij voor de Mechelse jeugd dat de langverwachte fuifzaal er nu eindelijk toch komt. Op een locatie niet ver van het centrum, en bovendien met betaalbare tarieven voor lokale verenigingen. Bedankt, stadsbestuur!
Ter informatie: de fuifzaal kost de stadskas ongeveer 30 miljoen oude Belgische franken...niet min...maar wij hopen dat de Mechelse fuivers de zaal heel lang in ere houden...als je begrijpt wat we bedoelen.
@Leo: Deze 750.000 EURO zijn goed besteed denk ik ...
Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid binnen en buiten de fuifzaal?
Komen er cameras, wordt er met vaste portiers gewerkt, is er politie aanwezig, ... ?
Er worden inderdaad camera's voorzien. Er wordt nu technisch bekeken of we ons glasvezelnet M@linet tot daar kunnen doortrekken. Ook gaan we afspraken maken met portiers zoals in de stationswijk. De politie houdt uiteraard ook een oogje in 't zeil: dat geldt trouwens voor de gehele site daar (cinema, nekkerhal, sportpark).
Nu nog wat meer fuifzaaltjes binnen de ring, want ik vind het toch wat afgelegen. Maar kom, 't is goed dat ze er is.
Het grote probleem van de fuifzaal is de uitbating ervan. Schepen van Jeugd vraagt de Mechelse jeugdraad om dit te doen, terwijl deze organisatie enkel bestaat uit vrijwilligers.
De twee mensen die nu oa de uitbating doen van de nieuwe stadsfeestzaal komen niet meer in aanmerking volgens de schepen. Terwijl juist zij hun contacten hebben bij fuiforganisatoren, politie en securitymensen.

Ik kan deze logica niet volgen!
camera's? een beetje vertrouwen in de jeugd kan geen kwaad hoor. Met de juiste mensen op de juiste plaats is dit absoluut overbodig,en kosten gespaard. In de stadsfeestzaal stonden( staan) bij mijn weten ook geen camera's.
@positivo- ondanks uwe nick name zijde precies toch ni rap content!Afgelegen? als ge van Waregem moet komen wel ja.
@Kris: in de stadsfeestzaal liep het ook steeds uit de hand.
@Chris Fredericqeu-Vertel me eens wat daar uit de hand liep of loopt? bij mijn weten verloopt daar alles op wieltjes tijdens fuiven,buiten dat het soms wat overvol was bij de nacht van de student, of een eind TD van retabo op een zwoele zomeravond.Vechtpartijen mischien? ik kan me de laatste nog herinneren 5 jaar geleden, 2zatlappen die mekaar buiten aftroefden, zonder veel erg trouwens.uit de hand lopen? ik zou eens willen weten waar ge die beweringen haalt!
En vandaag las ik in de Gazet van Antwerpen dat de Fuifzaal haar deuren al open zou zwaaien in MAART!
Vandaag tijdens de nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt vertelde Bart Somers zelfs dat de Fuifzaal al zou openen in februari !!!

De eerste receptie was in ieder geval een succes dat mag zeker gezegd worden, mooi weer, lekkere drank, veel volk en ambiance....dit is heel zeker voor herhaling vatbaar.!

Wie ik zoal heb ontmoet op de markt zijn: MarcVC, Filip, Markec, Rudi, Leo Stevens en Sven van Haesendonck.

Waren jullie er ook ?
@garda en allen- Het was reuze vonden wij(mijn vrouw en ik), en hopelijk is dit een jaarlijks gebeuren. En als het te duur is moeten ze maar sponsors zoeken! Ik verbaasde me erover hoeveel bekende mensen ik daar tegenkwam, maar dat zal dan wel aan de aard van mijn job liggen. in elk geval veel opgewekte gezichten gezien die heel enthousiast waren over het gebeuren. De karrakollen van de stokke waren prima, en de koffie achteraf ook.ik pleit voor een Paasreceptie!
zeer goed initiatief!!
er kunnen toch ook optredens georganiseerd worden he?
groet
yes i'll be there !!
love you anouk ;)
Fuifzaal, waar is dat goed voor. Het is precies het enigste dat belangrijk is. Feesten en het varken uithangen moeten we dat de jeugd bijbrengen naar hun weg naar de volwassenheid? Telkens keer is dat hun excuus voor als ze niet willen geconfronteerd willen worden met verantwoordelijkheid, WIJ ZIJN JEUGD!!!! Ik had toen ( ik nog in de jeugdcatagorie viel) ook geen fuifzaal in mijn lievelingsstad Mechelen en ik ben toch ook geen disfuntionerende volwassene? Het enigste wat je te horen krijgt tegenwoordig is, DENK AAN DE JEUGD OCHARME!!!! Jongens toch, zijn we nu zoooooooo gestoord.
@ Lapa: wat een belachelijke reactie. Ik weet niet wat je leeftijd is, maar de oudere generatie herinnert zich natuurlijk nog de 'bals' met orkest. Nadien werd dat een DJ met 'discobar'. Nu nog trouwens, maar in een modern kleedje. Maw: fuiven zijn iets van elke generatie. Als jij vindt dat je dat zelf niet nodig had/hebt, mij niet gelaten. Niet elke mens is sociaal ingesteld. Maar stellen dat zalen om te fuiven bijgevolg totaal niet nodig zijn, klinkt egoïstisch en totaal absurd. Trouwens, wie zegt dat jongeren enkel wakker liggen van een zaal en voor de rest geen maatschappelijk engagement opnemen. Ga nog vlug even naar de Grote Markt kijken voor de happening die daar nu bezig is, en verbaas je over 'die varkens'. Enfin, eigenlijk is je reactie zo idioot dat ik ze niet serieus neem...
Metteko, blaas maar niet direct te hard van je toren. Je moet je niet direct aangevallen voelen. En als je het denkt dat je het gaat halen met een leeftijdkwestie dan zit je daar ook al direct goed naast. Wil je weten hoe oud ik ben, nu ik ben 30. Als je bedoeld dat ik niet sociaal ingesteld ben, dan zit je daar ook al goed naast. Ik zit namelijk midden in de culturele en sociale sector in mechelen. In elke sector eigenlijk, sociaal, jeugd, vreemdelingen, integratie, cultuur ( de zogehete eigen en vreemde). En het is altijd makkelijk om je mond op zo een manier open te trekken zoals jij. Maar ik ben een doener en niet een blablabla-er. Dus ik weet wel degelijk waar ik het over heb. En dat van vandaag op de grote markt is zekers een mooie initiatief, maar zoals jij zekers moet weten, is het iets waar wij al jaar en dag voor ijveren en het is niet een eenmalige actie, in het loop van het jaar zijn er al verschillende acties geweest. Of ben jij iemand die even wakker geschud is voor een dag en dat het nadien vergeten is. En je laatste zin is duidelijk een voorbeeld van dat je duidelijk niet open staat voor de mening van andere personen, ZOLANG HET MAAR IN MIJN KRAAM PAST. Denk daar maar eens over na en zoals jij zo mooi formuleert. Tot nooit meer.
Nog nooit gehoord van een benefiet, fuiven die worden georganiseerd ten voordele van een goed doel?
Awel, daar houdt "de jeugd" zich toevallig ook mee bezig. Bekijk "de jeugd" niet met uw oogkleppen op!
Heel goed gezegd, Kath. Daar kan ik me helemaal in vinden!

Ik begrijp Lapa echt niet hoor... Waarom zou de jeugd die wil fuiven niet tegelijkertijd ook sociaal geengageerd mogen zijn? Dit gaat uiteraard pefect samen!!

En dus elke fuivende jongeren zou later een disfunctionerende volwassene worden? Hallo, moet er nog zand zijn?

Deze dertiger heeft destijds (oude stadsfeestzaal en waar het maar kon) ook veel en graag gefuifd, wat uiteraard niet gelijk hoeft te zijn aan het 'varken uithangen', en is naar zijn bescheiden eigen mening toch niet bepaald de eerder geschetste 'disfunctionele volwassene'.. ;-)
Hey kath en markec. Hmmm, hoe moet ik dit formuleren? Denken jullie nu echt dat je door één keer eens te fuiven voor een goed doel dat alles opgelost zal zijn. En dat al het leed in de wereld weg is. Oke mooi initiatief, dat kan ik wel steunen. Maar je moet je wel constant met ermee bezig zijn. Denk dat dat lapa bedoelt. En voel jullie eens niet direct aangevallen.Greetz.
Beste Ano,
Ik wérk elke dag met jonge mensen, en geloof me, zij zijn heus niet zo dom (en ik ook niet) en naief om nét dat te denken wat jij of lapa suggereren hoor.. natuurlijk los je met één of twee evenementen voor het goede doel niet alle leed in de wereld op: maar ik kan me niet herinneren zulks gesuggereerd te hebben hier? Wijs me gerust aan wààr en wanneer ik zulks beweerd heb.... want IK zie dat nergens staan hoor...

DE jeugd bestaat niet. Netzomin als dat de karikatuur die Lapa ervan schetst bestaat (gelukkig maar). En ja, er ZIJN de "ongeinteresseerden", "de weinig geengageerden" en zojewil de respectlozen enzoverder... net zoals er de positivo's en de geengageerden zijn... ik begin het "op alles op één hoopje gooien" en het "alles in vraag stellen" en erger nog alles te pogen in een zo negatief mogelijk daglicht te stellen alhier stilaan beu te worden eerlijk gezegd!

Enne... nog iets: was het in "onzen tijd" allemaal beter en anders? Ik denk het niet hoor... waren wij zoveel braver en voorbeeldiger? Ik denk het ook niet...

En wat kan er nu mis zijn met een fuif. Dat is heus niet altijd een poel van verderf en het varken uithangen... lees er maar eens Lapa's berichten op na en je zou nét dàt gaan beginnen denken. Hallo? Moet er nog zand zijn?

IK GELOOF in "De" Jeugd... Alsook in een nieuwe dynamiek voor onze stad, we hebben daar de jongeren bij nodig, alsook een positieve ingesteldheid.. Met te bliven kankeren gaan we er allerminst komen.

Ugh. ik heb gezegd. Sorry voor de preek. Sommigen zullen me nu wel een naieveling vinden, awel: het zij zo... ;-)
Beste markec
Iedereen heeft recht op vrije mening. En zekers op het eigen denken. Dus waarom zou ik je een naieveling vinden. Liever iemand dat opkomt voor zijn mening zoals jij (en lapa)dan een ja-knikker.
Tot de volgende. Greetz.
Hey markec en ano

Zoals ano al zei, "iedereen heeft recht op een eigen mening en denken". Maar sommige verwijten mij om met oogkleppen op te lopen. Ik geef enkel mijn mening weer en dat mag toch wel zekers, denk dat deze blog er wel voor gemaakt is. Om met elkaar gedachtengangen uit te wisselen. Nu ik sta open voor verschillende meningen, maar ik mag de mijn toch ook wel uit de doeken doen. Ik geef enkel weer wat ik zelf heb meegemaakt en neen ik ga ze niet uit de doeken doen dat recht heb ik. En nu gaan jullie natuurlijk zeggen van wie A zegt moet ook B zeggen. Neem dit hou ik voor me zelf. Dat recht heb ik. Enkel door met elkaar in confrontatie te gaan en te discuteren over verschillende dingen kunnen we komen tot een beter eind resultaat. Tot de volgende, ano en markec.
Lapa & Ano: We moeten het absoluut niet EENS zijn he, discussieren moet inderdaad kunnen...

Al ben ik wel heel erg benieuwd, Lapa naar jouw ervaringen die je NU niet wenst mee te delen.. het fascineert me dat een mede dertiger de kijk heeft op "de jeugd" die jij hebt, en helemaal niet de mijne is... ik vraag me dan meteen af: hoe komt dat toch...
Dit is misschien iets om eens te bediscussieren BUITEN deze blog, teneinde er anderen niet mee te "vervelen" ;-)

[ Eén nuance nog: mijn bemerkingen omtrent het "veralgemenen", en in "negatief daglicht stellen van", was niet naar jou persoonlijk bedoeld, maar was een algemene kritiek op een aantal (allez, een aantal: te veel als je t mij vraagt) negatieve reacties alhier op diverse topics... ]

Cheerio...
geen vestiaires :s
vette zaaaaaaaaaal
"vette" zaal: ge bedoelt daarmee ongtwijfeld dat 't een goede zaal is he?
Jammer genoeg ben ik er zelf, hoe enthousiast ik ook over het initiatief ben (!), nog niet geraakt, maar dat komt ...

Das beloofd ;-)
Spijtig genoeg brengt de zaal de te verwachten problemen door onder andere zijn ligging (vlak bij nekkerspoel) met zich mee.

een tekeningetje is niet nodig zeker

binnenkort kan ze terug gesloten worden

Ook het gebrek aan vestiaire, de wel vrij weinige wc's voor zevenhonderd bezoekers, de irritante bekertjes waarmee je kan kiezen om heel de avond met uw beker in u handen te staan (wat dansen moeilijker maakt) of om het kwartier aan te schuiven om een eurotje terug te vragen, en de geluids- en lichtinstalatie vind ik minder geslaagd

om nog maar te zwijgen over het lange aanschuiven voor drank
pas op, ik vond het plan om een nieuwe feestzaal te maken een super idee en het was zeker nodig...maar dit is wel een misbaksel van een zaal

ons zie je er in ieder geval niet meer terug, terwijl wij tot hiervoor naar alle fuiven in het mechelse gingen (en we zullen dat blijven doen, zolang ze niet doorgaan in perron M)
de miserie met de bekertjes is idd een miskleun. aanschuiven, zal afhangen van wie de organisator achter de toog(mooi concept die twee wagons!) zet, en met hoeveel die zijn. De lichtinstallatie is aan te passen naar uw smaak, geluidsinstallatie is zelf mee te brengen. LIgging: ja seg wa wilt ge nog meer, moeten ze die zaal dan int midden van de nekker zetten of wat? trouwens die zaal is groot en modern genoeg, alleen spijtig van de vestiaire. daar is volgens mij wel een mouw aan te passen.Minder zeuren, meer rondspringen!
Wat zijn de te verwachten problemen van zaal perron M?? Ik ben niet mee vrees ik.
Ofwel ligt het aan mij ofwel zie jij problemen waar er geen zijn 8.

De jeugd , er is geen . . . mee aan te vangen !

Kijk maar eens rond in mechelen, als er een automaat staat met drank en/of snoep, of zelfs een 24/24 shop wand... dan staat er ook ne jonge gast drugs te verkopen... en dat in klaarlichte dag !

en we weten natuurlijk  allemaal wie die in het land binnen brengen he! maar we mogen het ni zeggen wegens zogezegd rasistische uitspraken ! En erger nog onze eigen jeugd is er zo bang van dat ze maar gewoon meedoen !!!