Sint-Rombouts Vlagt Niet Meer?

met categorie:  
Het viel me al enkele dagen geleden op. En ook vandaag was dit nog niet veranderd. Telkens kijk ik hoopvol naar boven, en .... waar zijn de vlaggen op de toren gebleven? Is er een reden waarom de Mechelse vlag niet meer trots wappert op de Mechelse rots in de branding?

Wellicht is er een zeer logische verklaring voor.. ik hoop snel terug naar boven te kunnen kijken en er de Mechelse, Vlaamse, Belgische en Europese vlaggen te zien wapperen ...hm.. ik tel er te veel nu zeker? Maar voor zijn de eerste twee al goed hoor ;-)

laat wapperen die vlaggen!Onze toren is pas af met een vlag er op. Ik heb me ook al vaak afgevraagd waarom er soms wel, en waarom er soms geen vlag wappert.
Verder zou ik ook graag weten wat nu de logica is, om dan weer een Mechelse, dan weer een Belgische of Vlaamse vlag te laten wapperen. Iemand meer informatie ?
ze zal naar den droogkuis zijn
Inderdaad, dat vind ik ook. Trouwens normaal gesproken zou er vandaag toch zeker moeten gevlagd worden want het is 15 november de dag van de Dynastie!
Heel waarschijnlijk wordt het dan wel alleen de Belgische vlag, gezien het nationale karakter van de feestdag, maar de Mechelse en Vlaamse vlag zou uiteraard altijd mogen wapperen op de toren, waarom dat niet zo is, zou ik ook graag willen weten.
@willy: :-)
@willy, wat een flauwe opmerking!
@garda: Ik vind het beeld van een torenwachter die de vlag afdoet om naar de droogkuis te doen, wel iets hebben.

Verder heb ik al jaren vlaggen op de toren in de gaten, en ze hebben een erg beperkte levensduur. Ze waaien gewoon stuk. Veel wind daarboven hoor
ik sta soms naar die toren te gapen, en het is me al opgevallen dat die vlaggen daar regelmatig kapot "gefladdert" hangen. ge moogt niet vergeten dat zo'n buitenmaatse vlag op die hoogte serieus afziet, en ik kan me voorstellen dat ze die -in die maat-niet in stock hebben. dus af en toe wat geduld hebben tot er een verse vlag binnen is .
@peter en kris, dat het hard waait op de toren daar kan ik heel goed inkomen en dat de vlaggen regelmatig kapot fladderen dat zal zeker wel zo zijn. Maar dat de 'torenwachter' dan juist nu de vlag naar de droogkuis zou gebracht hebben dat betwijfel ik heel sterk!
Daarmee weten we ondertussen natuurlijk nog niet waarom er inderdaad géén enkele vlag wappert op de toren, want ze zijn toch niet allemaal kapot of vuil, hé. ;-)
Ik denk dat het uit spaarzaamheid is. Die vlag is misschien wel 4meter op 4meter. Ze is in ieder geval erg groot, en dus ook erg duur ...
Graag een antwoord van iemand die er meer over weet ... rudi ? leo ?
Peter, dat heb je mooi verwoord: "onze toren is pas af met een vlag erop". Zo is het ;-)

Tja, Eddie.. Goh.. stel je voor... de droogkeus ;-)
Nu de waarheid is wellicht anders, en daar zie ik eerder graten in de piste die hier geopperd werd dat het omwille van spaarzaamheid is.. Dat er daarboven een ferm windje waait is natuurlijk niet zo verwonderlijk...

Maar goed... hou zou het nu zitten?
Ook vandaag géén vlaggen.. het zou moeten lukken he, zodra mijn post hierop staat, dat net dan de vlaggen terug vrolijk wapperen...

Wat betreft welke vlag wanneer: ik wél dat over het algemeen àls de vlaggen wapperen ze wel rekening houden met de gelegenheid, zo was het met de 11-daagse die in Juli aan 11 juli voorafgaan zo dat 11 dagen lang de Vlaamse Leeuw zeker wapperde, zo is het idd. normaal dat op een dag als vandaag de tricolore vlag zou wapperen...

Persoonlijk vind ik dat eigenlijk altijd sowieso op zijn minst de Mechelse vlag mag wapperen, en als het even kan ook de Vlaamse, Belgische, Europese...

Of/ En ook... De "vrouwenhanden vlag"!!

Maat goed.. Nu weten we nog niet hoe het zou zitten met die vlag(gen)... Idd. Rudi ofLeo Stvens zullen het misschien wel weten?
Raadsel opgelost: de vier vlaggen waren zo versleten dat het geen gezicht meer was: vuil en één grote flard. Dus wij vier nieuwe bestellen, maar wel nu een paar setjes (Vlaamse, Belgische, Mechelse en Europese)tegelijk. Binnenkort dus weer hels gewapper op den toren.
Leo: dat is héél goed nieuws!!! Binnenkort wordt er dus weer gevlagd.... (oef!).

De vlaggen waren dus inderdaad versleten...tot op de naad.. goed dat je er nu meteen een paar setjes van bestelde ;-)

Bedankt voor de info!
Bedankt Leo, nu zijn we gerust gesteld!
Dus toch vuil en versleten, en alle vlaggen tegelijk, amaai weeral kosten voor 't stad....;-)
@Leo: Bedankt voor de informatie. Lang leve Mechelen blogt.
Ooit al gemerkt dat je soms de vlaggen kunt horen wapperen als je onder de toren doorgaat?
@rudi, Bij mij in de tuin (Jef Denynplein), hoor je het wapperen van de vlag zeer duidelijk. Het geluid ketst af op de muren van de TSM die achterin de tuin staan. Wat meer is, ik kan ook de toeristen horen en vaak verstaan als ze de stad toeroepen vanop de toren. Vreemd natuurkundig verschijnsel, maar wel leuk.
Als de wind in de juiste richting staat hoor je de vlaggen tot bij ons wapperen.
Ik schat dat dat toch een 250 tal meters zijn. Wij wonen op de tweede verdieping met een uniek zich op de St Romboutstoren.
Waar woon jij dan Polle ?
Hopelijk is de torenwachter fit genoeg om ze allemaal ineens naar boven te brengen... Laat staan dat hij 2 protese-knieën zou hebben ;0)
Rudi.. het fenomeen van de wapperende vlaggen: ja zenne: heb het al gehoord...

Peter.. ik zal aan mijn collega's van den AEG (eerste graadschool TSM - ik zit in "den bovenbouw" aan het AB Straatje) eens vragen wat het meeste lawaai maakt de spelende kinderen of de de wapperende vlaggen ;-)
Al kan ik dat dus evengoed aan Jou vragen ;-D
wij wonen in de vroegere dossin kazerne,nu het hof van habsburg,zijde binnenstad.Zoals reeds gezegd enig uitzicht (vooral 's avonds) op de St Romboutstoren. Zelfs beiaardconcerten kunnen we volgen vanop ons balcon(neke) als de wind ons gunstig gestemd is.
Ik zal eens een verhaal vertellen
Ik was eens een maandagavond met een groep op de toren, net voor het beiaardconcert.
Maar die avond was het concert in de tuin van Busleyden.
Alleen - er zaten wel verschillende mensen te wachten op de binnenkoer van het cultuurcentrum onder de toren.
Ik heb toen vanop de trans boven (90 meter hoog) naar die mensen geroepen:
het concert is in Busleyden - traag weliswaar.
Maar na twee keer roepen zag je die mensen opstaan en vertrekken.
Wat een klank vanop de toren.
En schiet me nu te binnen dat ik ooit met mijn zoontje op de toren was en die zag van boven zijn mama zitten op een terras op de Wollemarkt. Begint me die te roepen naar zijn mama.
Toen ik beneden kwam stond er plots de politie aan het deurtje met de vraag of er is mis was op de toren, ze waren verwittigd door mensen die iemand hadden horen roepen...
Jademanne...
@marekec ik heb totaal geen last van gejoel, want tijdens de schooluren ... ben ik niet thuis. :-)
@Rudi: mooi verhaal!

@Polle: ja, da's handig he...

@Peter: ah.. natuurlijk: silly me!

Is er al nieuws omtrent de "nieuwe" vlaggen? Leo Stevens?? Anyone? .. Want de toren is nog steeds onbevlagt.. jajaj.. het houdt mij bezig! ;-) Elke dag kijk ik hoopvol naar boven....
Dat vlaggen kapot wapperen op die hoogte is niet te vermijden.Maar het hangt er dan ook vanaf welke kwaliteit men gebruikt. Ik vraag mij af of men op de toren "stormvlaggen" gebruikt. Die zijn van sterker matriaal gemaakt en zijn aan de randen extra versterkt. Die zijn natuurlijk een stuk duurder maar op lange duur rendabeler.
Ik denk dat een bus spaanse toeristen
meer wapperend lawaaie maken dan al de vlaggen op alle torens van Belgie en dat zijn er er een hoop.
Helaas, vandaag nog altijd geen vlag ...
Ik kan me niet voorstellen dat een bestlling van vlaggen zoveel tijd in beslag neemt.
Wat denken jullie er van ?
Spijtig, de vlaggen moeten waarschijnlijk met de boot van China komen omdat ander het budget onvoldoende zou zijn.
Tja, een vlag extra of een receptie ? Moeilijke keuze ...
:-)
Misschien hangt de vlag er wel maar is ze op maat van het resterende budget 2005
laatste stand van zaken: op de toren staan 2 vlaggenmasten. De voorraad vlaggen van 3 op 3 was uitgeput (een normale vlag is 2 op 2 maar die zie je niet hangen vanop de grond). We moeten er ineens (een offertevraag uitschrijven!) veel bestellen als je weet dat zo'n vlag op de toren binnen de 10 dagen rot is ingevolge de invloed van wind, regen, vriezen, zonnestralen,...Maar ze zijn in bestelling. Nog wat wachten dus.
Bedankt voor de update Leo. Ik kijk in ieder geval weer uit naar het mooie zomerweer en je met de ramen open de vlaggen weer hoort wapperen.
Wanneer kan de toren dan weer vlaggen?
De zomer valt dit jaar op 22 mei.
Kanban systeemke gebruiken in't vervolg om vlaggen te bestellen
Op vlaggen moet je wachten tegenwoordig, de meeste worden geëxporteerd naar het midden-oosten.
Tenzij je er een nodig hebt in onbrandbare stof..
Was laatst nog op man bijt hond: reportage over een klein bedrijfje dat vlaggen maakt. Hoe brandbaar ze zijn, hoe duur, hoe onveilig. Prachtig :-)
Ik vind het persoonlijk toch en beetje raar dat de Vlaamse Leeuw het grootste deel van het jaar hangt en de Tricolore naar mijn mening enkel een paar dagen rond de nationale feestdag.
Daar komt dan nog bij dat die dan nog altijd hoger hangt dan de Mechelse vlag.

Is de St-Rombouts niet in de eerste plaats een symbool van Mechelen?

Ik ken niet veel van protocols van vlaggen, maar kan iemand mij zeggen hoe dit komt?