...reicht für 4 Stunden?

met categorie:  

Enkele jaren geleden kon ik een kleine 'Reiseführer' op de kop tikken uit - jawel: 1914 (!). Griebens Reiseführer, kleine Ausgabe, werd uitgegeven bij Berlin Albert Goldschmidt, en het is best boeiend om te zien hoe België werd bekeken door Duitse toeristische ogen...
'Grappig' detail: voor Mechelen zou je met een bezoek van 4 uren toekomen - de inkt van de woorden was nog niet opgedroogd, of daar stonden de Duitsers voor een iets langer oponthoud - en dit niet zozeer uit toeristisch oogpunt. 4 uur werden 4 jaar... Laat ons de gids eens induiken:
'Mecheln, 59735 Einw., ist seit 156O der Sitz des Erzbischofs von Belgien. Grosse Eisenbahnwerkstätten, Möbelindustrie, Frühgemüsezucht. Das Flüsschen, welches die Stadt in mehreren Armen durchströmt,ist die Dyle, welche später mit der Nethe den Rupel, einen Nebenfluss der Schelde, bildet. Ebbe und Flut sind noch zu beobachten. Zur Besichtigung der stillen, aber malerischen Stadt genügen 4 Stunden.' (...)

Alle straten en gebouwen worden verder in het Frans benoemd:

'Vom Bahnhof halbrechts durch die breite rue Conscience und rue Egmont. Vor der Brücke l. ab zur Kirche Notre Dame (hinter dem Hochaltar der berühmte Fischzug Petri von Rubens' (...)
'Nun durch die rue St.Jean (hier das Hotel Busleyden, jetzt Leihaus und Musikschule. (...) Zurück durch die rue de Beffer, vorbei an dem prächtigen gotischen,1526 für den Grossen Rat angefangenen, aber nicht beendeten Eckgebäude zum Markt. (...) In letzterem ein kleines Museum von lokalgeschichtlichem Inhalt (Eingang rue de la Halle, geöffnet von 1O-1 und 2-4 Uhr, 1 bis 2 Pers. 5Oc., 2-4 Pers. 1 fr. Sonntags frei) (...)


En zo gaat het nog een tijdje verder...


Zoek je nog een hotel?<'Am Bahnhof: H.de l'Europe, Z.von 2 fr. an; H.de la Station, Z. 2-2,5 fr; Hotel de la Couronne, 1,5 fr.; H.du Carillon, rue Conscience,von 2 fr. an.
In der Stadt nahe der Kathedrale, H. de la Cour de Beffer, 2 fr., Keizershof; H.de la Bourse und restaurant Savoy, 2,5 fr.,; Bavaro Belge, von 2 fr. an.'
'In cafés werden meist nur Getränke verabreicht, in Restaurants kann man mittags und abends warm speisen; jede Schüssel (plat du jour) kostet zwischen 75c. und 2 fr.; die Portionen sind meistens sehr gross, weshalb man gewöhnlich für 2 Personen nur eine Portion zu nehmen phlegt. Zigarren sind teurer und weniger gut als in Deutschland. Der Gebildete Belgier, auch wenn er flämischen Ursprungs ist, spricht französisch; die Landbevölkerung sowie die niedere Bevölkerung der flämischen Städte nur flämisch. (...)


Zo sterk gedocumenteerd, kon het niet anders dat de Duitse toerist zijn weg zou vinden in ons landje en onze stad...
En... ze kwamen dus graag ...
en ze keerden met plezier nog eens terug...

mooi om te lezen. bedankt jans!
Onze Duitse vrienden merken op dat de porties vaak zeer groot zijn, omdat men vaak 1 portie neemt voor 2 personen.

Was dit vroeger inderdaad zo?
Die opmerking vind ik ook wel heel eigenaardig, maar of het zo was....? Het verbaast me toch wel, ik heb daar in ieder geval nog nooit iets van opgevangen noch van mijn ouders of andere familieleden. Anderzijds is het natuurlijk wel zo dat men in die tijd waarschijnlijk niet veel op restaurant ging eten, misschien schreef die Duitse journalist toevallig wel over Hollanders, want die zijn nu nog steeds niet verlegen om één portie te bestellen voor twee personen!
Het is wel interessant om lezen, jans.
Vielen Dank Garda!
Nu ik dat lees over eetgewoonten van vroeger, denk ik aan iets dat mijn oom ( nu 94 jaar oud ) mij vertelde over hun eetgewoonten, laat ons maar zeggen tussen de twee wereldoorlogen.
Men at uit een diep bord ( soepbord.)
Na de soep werd hierin de hoofdmaaltijd gegeten en dan werd het bord omgekeerd en op die platte onderkant werd het dessert opgediend!

Mijn grootvader zaliger, langs moeders kant, had ook de eigenaardige gewoonte zijn soep na de hoofdmaaltijd te eten, kwestie van de gaatjes te vullen.

Wie heeft er in zijn familie-of kennissenkring nog zulke andere eigenaardige ( nou ja?) verhalen gehoord of meegemaakt?
Een tiental jaren geleden was ik te gast bij een gezin dat boerde (helemaal niet denigrerend bedoeld hè, integendeel...) om de kost te verdienen. De hoofdschotel werd er toen (en misschien nu nog) ook uit het soepbord gegeten. Jammer genoeg was er toen geen dessert. 'k Had het denk ik wel tof gevonden dan ons bord om te draaien....
Mijn vader at zijn dessert wel eens voor de soep en de hoofdschotel.
Op restaurant sloot hij bij voorkeur af met kaas ofzo en zeker niet met iets zoet. 'k Heb hem nooit weten te beginnen met een dessert in een restaurant. Ze zouden dan wel even raar hebben opgekeken.
Wel wat betreft die eetgewoonten, die kan ik voor een groot deel beamen.
Mijn vader was van 1905 en de oudste van een groot boerengezin in de Kempen.
Ze aten ook altijd alles uit één diep soepbord net zoals Rudi hierboven vertelt. Maar mijn vader trouwde met een meisje van 'de stad' uit Berchem en dat bracht wel heel wat teweeg destijds bij zijn familie in Oosthoven!
De eetgewoonten bleven wel onveranderd maar... wanneer wij later met onze ouders regelmatig op bezoek gingen bij de familie en vooral bij 'ons moemoe' werd de tafel wel heel opvallend gedekt!Alleen voor ons, stond er een plat bord
een diep soepbord en soms nog een ander extra bord....echt waar. Ja, en hun commentaar klonk dan altijd: jullie komen immers helemaal van 'De Stad' en daar leven ze toch helemaal anders!
Dat heb ik echt nog meegemaakt, het is pas veel later met de nieuwe generatie dat er verandering in is gekomen.