Pleidooi voor een Engelse Prinses...

met categorie:  
'Tante' Margareta (van Oostenrijk) is zowat de meest gefotografeerde vrouw van onze stad, zoals ze daar triomfantelijk en waardig, de 'Damesvrede' in haar hand, staat op het kruispunt van Schepenhuis, de Beyaart en Sint-Rombouts, en het stadhuis...
Ze verdient het ook om daar in al haar glorie, netjes opgepoetst, en verlicht door het schijnsel van lantaarntjes, op haar sokkel neer te kijken op de stad waar ze zo graag vertoefde, en die haar liefdevol in haar armen sloot na omzwervingen, met dramatische plots, doorheen Frankrijk, Spanje en Savoie...
Ze was een 'grote madam' - zoveel is duidelijk. Ze was een politiek-wijze vrouw, met grote belangstelling voor cultuur- een dame van de wereld kortom. 'La bonne tante' voor Kareltje - een moeder voor onze geboortestad...
We zullen het niet vergeten, en zullen als Maneblussers deze dame met klasse tot in de eeuwigheid in onze Mechelse harten sluiten!
MAAR...
er is daar ook die andere Margareta...
de Engelse prinses...
de Yorkse...
Bourgondische Hertogin..;
Weduwe van de in Nancy gesneuvelde Karel De Stoute...
...stiefmoeder van de veel te jong verongelukte Maria van Bourgondië'...
...'stief-bomma' van Filips de Schone en onze Oostenrijkse Margareta...
Ze maakte Mechelen tot haar residentie, en maakte hiermee onze stad pas écht hoofdstad! Zonder haar zou Margareta van Oostenrijk later nooit hier Hof gehouden hebben!
Zonder haar was de uitstraling van Mechelen nooit zo groot geworden!
Deze prinses uit het Huis van York was van onschatbare waarde voor de betrekkingen met Engeland, en ze werd een scharnier tussen de Bourgondische tijd en de Habsburgse...
Een Grote Dame - eveneens...
En toch staat ze in Mechelen wat in de schaduw van die andere Margareta.
Spijtig -
Een gedenkplaat aan de Minderbroederskerk - een andere aan haar paleis in de Keizerstraat - en een beeld in een vergeten nis op de binnenkoer van het stadhuis...
Nu mijn vraag - is het wat dom of irreeël om haar méér in de verf te zetten?
Is het ... misschien mogelijk om dat voorontwerp van beeld (dat in 'Mechelen-Centraal', in de Lamot staat),... in brons te gieten?... en ergens te plaatsen voor haar paleis of elders? Of is dit toch maar een dwaas idee?
... een wat dromerig pleidooi voor de Yorkse? Ik gun het haar best - en U?
...en ik gun het mezelf om de spits af te bijten:
Als twee 'Coburgers' (Astrid en Albert I) het ooit verdienden om hun borstbeeld te krijgen in deze stad, dan Zij toch zéker!
Ik zei het al: 't is misschien een 'dwaas' idee - en 't kost ook wat geld natuurlijk...
Maar... misschien sponsort het bedrijfsleven wel...
of...
of...
of misschien moeten we deze 'opwelling' maar laten voor wat ze is...
Tja; eignlijk is het wel vreemd he.. men spreekt dan wel over "De Margaret(h)a's" maar, in praktijk wordt er vooral gesproken over Margareta Van Oostenrijk, enkele korte vermeldingen van Margaretha van York tijdens de vrouwenwandelingen niet te na gesproken.. Maar ja... eigenlijk verdient ook deze dame met klasse best wat meer aandacht...

De gedenkplaat aan de minderbroederskerk: hoeveel mensen zouden die al gezien hebben.?! Ja, hoor.. zoals ik al aangaf, ik steun Jan's voorstel, OOK een beetje meer aandacht voor die andere Margaretha graag !
Wel, iedereen die de zoektocht van Rudi en Ferre gedaan heeft weet waar die gedenkplaat hangt. Het was toen het onderwerp van een vraag. Daarom zijn die zoektochten zo boeiend : je leert altijd wel iets bij over Mechelen.
Ja, Nelly, het herinnert mij eraan dat ik dringend eens aan die plezante zoektocht moet meedoen!!!
Bedankt om eraan te hernneren!!!
Markec, om deel te nemen aan die plezante ZOEKTOCHT ben je hopleoos te laat, die is al lang voorbij, maar voor een plezante WANDELING - welkom, maar dan met een groep en wel even met mij contact opnemen, wegens veel vraag ende boekingen.
Rudi, geen probleem he 'eigen schuld dikke bult he" wat de zoektocht betreft. Maar voor de wandeling: Ja, er is een heel grote mogelijkheid dat dat binnenkort er eindelijk eens van komt (met groep).
Nu Mechelen toch in vrouwenhanden is zou het inderdaad een goed idee zijn om ook deze Margareta de eer te doen toekomen die ze verdient en een standbeeld(je)te plaatsen op een centrale plaats zodat ook haar belangrijke rol in het verleden niet vergeten wordt
Het is waar, alles gaat en draait nu om ons Magrietje, maar inderdaad geschiedkundig is Margareta Van York veel belangrijker geweest voor Mechelen en uiteraard ook voor ons Margareta van Oostenrijk. Tijdens de historische vrouwenwandeling kwam ze toch wel aan bod, gelukkig maar, hé.
Hierbij wil ik het idee van janS zeker ondersteunen, want ja deze Dame met Klasse verdient echt veel meer aandacht!
Het moet toch mogelijk zijn om dat beeld dat in Mechelen centraal in de Lamot staat te bewerken en op een goede zichtbare plaats te zetten eventueel in de tuin van het paleis? Dat zou toch een mooie ideale plaats zijn, niet?
Ik ben blij dat nog een paar andere mensen m'n 'verzuchting' rond Margareta van York delen, want ik begon al aan mezelf te twijfelen... Dweepte ik teveel met onze Engelse Hertogin? Ik zou het immers wél fijn vinden mocht ze een ereplaatsje kunnen krijgen in ons Mechelen... Ik vond dit vrouwenjaar een prima gelegenheid om te pleiten voor deze grote dame. En daarbij dacht ik dus aan dat beeld...
Onmogelijk?
Voor mij zal ze steeds belangrijker zijn dan Margareta Van Oostenrijk, en wel om een zeer speciale reden: Ik ben nogal geïnteresseerd in geschiedenis en archeologie en ben destijds als kleine pagodder vrijwillig gaan meewerken in het team van Wim Tiri, die met archeologie-studenten het kasteel van het Roosendaelpark in St.Katlijne Waver aan het opgraven waren. Zo ben ik via via in contact geraakt met de groep die het paleis van Margaretha van York mochten opgraven (de plaats waar nu de parking van het ziekenhuis is, achter de schouwburg.)
Ik heb daar een maand als vrijwilliger in de grond liggen ploeteren, mooie vondsten gedaan, de bijna intacte riolering blootgelegd; beerputten met waardevolle scherven, materialen,... in gevonden; de grote muren van de grote hal opgetekend en ga zo maar door.

Margaretha van Oostenrijk wordt inderdaad (door een grotere hoeveelheid aan informatie) meer geprezen als Margaretha van York, maar voor mij zal ze toch altijd een meer aangenaam - persoonlijk - gevoel teweeg brengen dan ons 'Margrietje'
Zonder de beslissing van Margareta van York om ooit te kiezen voor Mechelen, had waarschijnlijk Margareta Van Oostenrijk nooit gewoond in onze Keizerstraat. Haar belang is dus niet te onderschatten!
Ik blijf er dus verder voor pleiten!
Met wat goeie wil moet er toch iets mogelijk zijn? 't Is overigens een knap beeld hoor - jullie zagen het ongetwijfeld al in de grote hal van Lamot?
Aansluitend zou ik willen zeggen dat ik vind dat MvY beter naar voren mag geschoven worden dan nu.
Maar ik stel een toemaatje voor : waarom geen monument waarop zij samen staatmet haar echtgenoot Karel de Stoute, stichter van de Grote Raad en het Rekenhof, twee belangrijke instellingen die de start betekenden voor de bloei van Mechelen? En dat beeld heb ik me altijd voorgesteld voor het Schepenhuis, waar de Grote Raad in het begin vergaderde (en toen nog Parlement van Mechelen heette)
@ Rudi: dat is een idee waar ik me volledig kan in vinden! Méér zelfs: zo'n standbeeld/of monument zou Mechelaars en toeristen die grote bloeiperiode van onze stad steeds in herinnering brengen! In die periode was Mechelen de feitelijke hoofdstad van de Nederlanden - wij zouden onze fierheid hierover meer moeten etaleren.
Als Albert I (en ik heb niks tegen de man) z'n borstbeeld mag hebben aan het station, moet het zéker kunnen dat Margareta, en ja, waarom niet Karel De Stoute, hun beeltenis vereeuwigd mogen zien!
Vooruit Mechelen en Mechelaars - laat ons ervoor gaan! Niet loslaten! Elke andere stad zou zo'n uniek stukje geschiedenis in z'n uitstalraam zetten!
Zou het uitwerken van zo'n idee, of minstens de aanzet ervan, niet een prachtig orgelpunt kunnen vormen van een machtig cultureel najaar?
@jans en rudi, dat vind ik echt een fantastisch idee, misschien kunnen we er ook een stemming over houden, hé?
@ Garda, uw idee voor een stemming volgend, wou ik een poll proberen aan te maken, maar ik lukte er niet in...
Spijtig - 'k zal later nog eens een poging wagen - tenzij iemand anders van de bloggers 'bekwamer'is in de materie dan ik?
Maar we laten de Yorkse en de Stoute nu niet meer los! We gaan ons er in vastbijten! Wie doet nog mee...
Hallo Peter?? Ik zag dus héél kort daarjuist een poll verschijnen van uw hand? Ik stemde..., maar dan was hij plots weer verdwenen... Daar klopt blijkbaar technisch iets niet? of vergis ik me...
@jans, leuk dat je al een poll wou aanmaken maar wel jammer dat het niet is gelukt. Hopelijk lukt het bij een volgende poging wel, hé. Ik hou het zeker in de gaten om te kunnen stemmen, want we laten niet meer los!
weljan, ik heb die poll er op gezet, maar hij werkteniet denk ik, nog ees proberen
En de poll is er dan toch... Bedankt Peter!
Massaal gaan voor 'La York' hé mensen!
Of is dat té stevige beïnvloeding?
Ik denk dat een beeld van Jef Denyn een schitterend werk kan opleveren. Hij heeft een beeld-genieke kop.
Zie ook http://nl.wikipedia.org/wik...
@ Peter; volkomen juist! En dat beeld zie je het liefste voor jouw gevel op het Jef Denynplein zeker... ;)
@Jan: Neen hoor. Als het maar op het Jef Denynplein is. Waar anders ?
Het zou idd wel mooi staan ergens naast het opengelegde vlietje bv aan het brugje aan de minderbroederskerk. Hij is toch de man geweest die via zijn prachtige prentkaarten de mechelse vlietjes onsterfelijk heeft gemaakt voor het mechels nageslacht. En "jans" kijk nog eens even bij sinte mette.
Inderdaad Peter, da's ook volgens mij de meest geschikte plaats. Zou mooi staan aan de opengelegde Melaan...
Enne... dat van jouw gevel was maar een grapje hoor...
Ik ben een groot liefhebber van beeldhouwwerk - die extra dimensie geeft iets meer aan zo iets in tegenstelling tot een "plat" schilderij.
Dus ik ben ook voor monumenten voor Ost en Denijn en waarom eens geen ludiek monument i.v.m. de Maneblusserij?
Stel je voor zo'n monument op het Albert - plein ( of op die kale rotonde aan Mechelen - zuid!)
Best geen slecht idee Rudi...
Wat een pleidooi voor Margareta van York allemaal niet kan teweeg brengen...
... en in de poll van Peter staat ze momenteel nog steeds op de eerste plaats...
Vandaag verscheen er in Knack weer een erg goed artikel over Stad in vrouwenhanden, onder de titel 'Zij aan zij'. Het belicht de tenttonstelling 'Emilie Fresco' in De Noker, het videoparcours 'Concours', en natuurlijk de top-expositie 'Dames met klasse' in een 'site die na renovatie modern en onwijs cool oogt, de vroegere brouwerij Lamot'.
Het artikel beschrijft de 'kern van de zaak: de verdwenen wereld van 2 vrouwen uit het hertogelijk geslacht van Bourgondië,die vanuit hun Mechelse reisdenties een stempel drukten op de vaderlandse geschiedenis. Als weduwen, onverwacht belast met politieke verantwoordelijheid, ijverden ze even discreet als succesvol voor vrede en welzijn. Ze laveerden tussen grote machtsblokken, waren geliefd door het volk in de eigen stad. (...) Margareta van York verschijnt, een beetje bleekjes misschien, als nog volkomen ingebed in de vroomheid van de late Middeleeuwen. In de bibliotheek van de weduwe van hertog Karel de Stoute zijn alleen verluchte handschriften van devotionele aard teruggevonden. Ze was sober en sereen, vertrouwend in de toekomst, getrouw aan haar lijfspreuk 'Moge goeds ervan komen'.'
Moge er ook 'goeds' komen uit dit pleidooi - en bewonderen we haar binnenkort, vereeuwigd in het stadsbeeld van het huidige Mechelen?
In de poll is Marc Uytterhoeven aan het klimmen... Hij staat nog in tweede positie, na Margareta van York -onze 'Prinses in steraanbieding'...
En ik heb bijzonder veel waardering, sympathie en bewondering voor Mechelaar Uytterhoeven, die onze stad zo mooi kan promoten - maar, eerlijk gezegd: voor een standbeeld ??!
Nee, dan hoort de oudere Margriet toch wel eerder op een sokkel thuis...
In combinatie met haar halve trouwboek, Karel? (idee van Rudi)
De verklaring ligt nochthans voor de hand, Uytterhoeven is 'ene van ons' ( net zoals Eddy Merckx trouwens, doch dit volledig terzijde, ik kan het helaas niet laten ), en ik vrees dat de Margaretha's en de Karel's niet in die categorie vallen, ongeacht het historisch gewicht van deze figuren, en dat speelt volgens mij wel mee. Om het iets anders en een beetje cru te stellen, in tegenstelling tot Uytterhoeven blijven het, alle tentoonstellingen en vrouwenhanden ten spijt, in wezen dode figuren uit een bestoft verleden dat in het slechtste geval aan saaie geschiedenislessen doet denken ( afhankelijk van de leerkracht ), terwijl Uytterhoeven levend en wel onder ons vertoeft en op tv al redelijk wat Mechels heeft laten zien, en bovendien, en dit is redelijk belangrijk; hij heeft mij en nog een hele hoop mechelaars samen met mij bij momenten al eens goed doen lachen, en iemand doen lachen, beste mensen, dat is bij die persoon een emotie loswekken, en dat werkt, en bij mij werkt het ook, of men het nu vat of niet, men mag mij dan een cultuurbarbaar noemen, maar de 4 figuren uit de geschiedenis zijn er nog niet in geslaagd mijn interessewereld binnen te dringen of bij mij enige vorm van emotie los te wekken, net zoals... Eddy Merckx (lacht)
Ook 'cultuurbarbaren' hebben reden van bestaan, m'n beste Sint-Netels. Je slaagt er zelfs in bij mij af en toe enige vorm van emotie los te weken, al was het maar voor je ontroerend pleiten voor de kannibaal! Het siert je!
En Margreetje, ons bestoft Hertoginnetje uit lang vervlogen tijden, hoeft jouw hartritme beslist niet te versnellen, Jef Denyn hoeft bij jou geen belletje te doen rinkelen, Karel De Stoute hoeft je geen lachkrampen te doen krijgen, en Ost - moet ik er een tekeningetje bij maken- hoeft je niet te beroeren...
Da's écht geen must.
Voor mij daarentegen is geschiedenis wel geen verkrampt verhaal van dooie figuren en gerangschikte data - maar eerder een fascinerende zoektocht naar wortels, verbanden, ontdekkingen... Het zijn de memoires van de kleine man, en het is het herconstrueren van de persoonlijkheden achter de starre portretten van staatslieden en andere bekendheden...
Als ik een pleidooi hou voor deze voor jou toch 'grijze prinses', is het omdat ze mee aan de basis ligt voor dat Mechelen dat we nu kennen - en wil ik haar daarvoor graag in de schijnwerpers zetten.
Niet meer - maar zéker ook niet minder.
Maar niet iedereen heeft diezelfde fascinatie voor geschiedenis. Dat is dan maar zo.
Dus: ik gun je je grote sympathie voor Merckx en Uytterhoeven. Deze figuren dragen de mijne ook weg - maar NIET in déze context...
(lacht ook een beetje)
Toch 1 kleine correctie: dat beeld van de grijze princes uit een muf verleden is niet het beeld dat ik ervan heb, in mijn vorige reactie schetste ik gewoon een beeld dat historische figuren bij mensen die geschiedenisles gehad hebben van uiterst saaie leraars kan oproepen ( en ik had het er nog zo schoon tussen haakjes bijgezet ), dat het een dode prinses is daar kan je moeilijk omheen natuurlijk, daar ga ik wel van uit.
Wat het beeld dat ik er zelf van heb betreft, daar is de waarheid mogelijk nog ontgoochelender aangezien ik er eigenlijk totaal geen beeld van heb omdat ik er nog nooit van gehoord had, ooit hoop ik hierin verandering te brengen, maar voorlopig heb ik al mijn intellectuele capaciteiten die trouwens al vrij beperkt zijn -gelukkig besef ik dat zelf nog net- heel hard nodig voor de dingen waar ik momenteel mee bezig ben tot een goed einde te brengen. Maar zoals gezegd; hopelijk dringen deze figuren en verhalen toch in mijn interessesfeer binnen, en als het zover is zal ik zeker niet nalaten om er eens goed mijn gedacht over te zeggen, haha!
@ m'n beste Sint-Netels - het is niet omdat geschiedenis je 'ding' niet is dat je jezelf hoeft te catalogeren onder de intellectueel niet rijk bedeelden...
Toevallig ligt dit alles nu wél in m'n interessesfeer - en ben ik een oen op vele andere terreinen. De exacte wetenschappen zijn bijvoorbeeld helemaal niet aan mij besteed...
Dus: doe voort met waar je goed in bent: met cartoontekenen, en al dat andere...
Maar geloof me vrij: onder het stoflaagje van Engels Margreetje zit een boeiend persoontje... Misschien dringt ze inderdaad op een 'schone dag' wel eens bij jou binnen...
Ik wacht op jouw reactie na deze 'ontmoeting'...
Als ik de poll van Peter Meuris over wie een standbeeld zou verdienen in Mechelen, volg, blijkt het toch dat Margareta van York door een heel deel mensen op een sokkel zou mogen terecht komen...
Blijven aandringen mensen...
zoals Garda hierboven reeds zei: ..."we laten niet meer los!" - daarom: 'Mevrouw York' terug even in de schijnwerpers geplaatst... (zie foto in linkermarge.)
Zou dit mooie beeld, of een replica hiervan niet mooi staan in 't Mechels straatbeeld?
Je weet: de aanhouder wint (misschien)...
:)
Wat denk je Leo en collega's?
Utopisch?
of... haalbaar?
@jans, ik had gisterenavond wel de foto gezien in de linkermarge en natuurlijk ook de smakelijke Margriet maar deze reactie nog niet gelezen... Volgens mij moet het absoluut haalbaar zijn!
dus...
doen dan maar?