Nieuws 11-12/11/2005

met categorie:  
Een lekkere boterham Mechelen-nieuws tijdens het middageten: smakelijk!

* 11 november wordt overal herdacht

* 11 11 11 actie kaart de Milleniumdoelstellingen aan

* Zware aanrijding op N15

* Derde voertuigbrand in Mechelen

* Politie-actie in stationsbuurten

* Internationaal tuningsalon

* onderzoek lichthinder

* VB tegen affiche

* Uitbreiding moskee

* Sinte Mette trakteert op pannenkoeken


* 11 november wordt overal herdacht

Op 11 november 1918 om 11u 's morgens werd in een treinwagon in Rethondesde in het bos van Compiègne ten noorden van Parijs de Duitse capitulatie ondertekend. De 1ste wereldoorlog was voorbij, de Wapenstilstand een feit. In Mechelen wordt elk jaar Wapenstilstand herdacht met een Requiemmis in de St. Romboutskathedraal. Nog op 11 november zal het Mechelse stadsbestuur en de dienst defensie van het Belgisch leger een gedenkplaat onthullen aan de Dossinkazerne. Tussen 1948 en 1975 kregen er tienduizenden militairen hun opleiding. (Radio Reflex)

* 11 11 11 actie kaart de Milleniumdoelstellingen aan

Dit jaar zal de Vlaamse Noord-Zuidbeweging er alles aan doen om de Millenniumdoelstelling op de beste manier en samen met het Zuiden te realiseren.

Armoede en onrecht moet helemaal de uit de wereld worden gebannen. Op de website www.11.be kan je een online verzoekschrift invullen om zo onze regeringen onder druk te zetten. In Mechelen kon je bovendien vrijdagavond mee quizen in de nieuwe stadsfeestzaal aan de leermarkt. Zaterdag 12 november kan je naar een Indiaans restaurant in de parochiezaal Ons Huis aan de Hoge Weg in Battel. Beide activiteiten staan uiteraard in het teken van de jaarlijkse 11 11 11 actie. (Radio Reflex)

* Zware aanrijding op N15

Op de N15, de baan van Mechelen naar Bonheiden langsheen de Nekkerhal, deed er zich gisteren een zware aanrijding voor. Het verkeersongeval deed zich voor aan de verkeerslichten, ter hoogte van de Nekkerhal. Een wagen die stil stond in de file voor de lichten, werd achteraan aangereden. Door de klap werden nog twee andere voertuigen in het ongeval betrokken. Drie bestuurders liepen verwondingen op en werden naar het ziekenhuis overgebracht.
(Radio Reflex)

* Derde voertuigbrand in Mechelen

Donderdag werd er opnieuw een voertuig in Mechelen in brand gestoken. Een geparkeerde wagen op het parkeerterrein van een groot warenhuis aan de Maurits Sabbestraat werd opzettelijk in brand gestoken. Volgens de Mechelse politie werd er naar alle waarschijnlijkheid een brandversneller gebruikt. De afgelopen week werden er in de Dijlestad reeds vier voertuigen met opzet in brand gestoken. (Radio Reflex)

* Politie-actie in stationsbuurten

De Lokale Politie van Mechelen heeft gisterennamiddag en -avond, samen met de anti-fraude-cel van de NMBS, de veiligheidsdienst Securail van de NMBS, de spoorwegpolitie van Antwerpen en de stadswachten van Mechelen een preventieve controle gehouden in de stationsbuurten van Nekkerspoel en Mechelen-Centraal.

De stadswachten voerden op de parking van de stations en in de straten in de omgeving van het station een preventieve actie naar inbraken uit voertuigen. De andere diensten controleerden pendelaars op vervoerbewijzen en patrouilleerden met een drughond. Vijftien personen werden door de politie onderworpen aan een grondige controle. Acht personen, veelal jongeren tussen de 18 en 22 jaar, werden in het bezit gevonden van kleine hoeveelheden cannabis en enkele XTC-pillen.

Verder werd er één geseind persoon aangetroffen en werd één persoon naar het politiecommissariaat gevoerd om er te ontnuchteren. (Radio Reflex)

* Internationaal tuningsalon

Het Internationaal Tuningsalon in de Nekkerhal mikt dit jaar op maar liefst 80.000 bezoekers.

Vorig jaar daagden 78.000 belangstellenden op voor het evenement rond opgetuigde wagens. De makers van de populaire show 'Pimp my ride' van Mtv zijn ook op het 3-daagse gebeuren van 11, 12 en 13 november aanwezig. (RTV)

* onderzoek lichthinder

Het Mechelse stadsbestuur laat de VZW 'Preventie Lichthinder' vanaf 1 december de lichtvervuiling en - hinder in de stad onderzoeken.

De vzw zal 34 overheidsgebouwen en de openbare verlichting in 14 straten bekijken.
Met het onderzoek wil de stad te weten komen of de verlichtingsbronnen moeten worden aangepast. (RTV)

* VB tegen affiche

Het Vlaams Belang heeft een protestbrief geschreven naar de stedelijke cultuurdienst van Mechelen.

De partij protesteert tegen de affiche van het theaterstuk 'Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen' van Union Suspecte. De affiche toont een madonna met ontblote borst en een baby op haar arm. Het stuk wordt op 16, 17 en 18 november opgevoerd in de Stadsschouwburg. (RTV)

* Uitbreiding moskee


De moskee aan de Generaal De Ceuninckstraat in Mechelen mag dan toch uitbreiden.

Eerder weigerde de stad Mechelen hiervoor de aanvraag, omdat de uitbreiding voor te veel verkeersdrukte zou zorgen. Uit de buurt kwam ook protest. Het Antwerpse provinciebestuur gaf nu in beroep toch groen licht. De stad Mechelen gaat niet in beroep. (RTV)

* Sinte Mette trakteert op pannenkoeken
Kinderen ontdekken de minder bekende kindervriend

MECHELEN - Zowat 200 verklede, zingende kinderen vonden vrijdagnamiddag de weg naar het Scheppersinstituut. Daar organiseerde het Sinte Mettegenootschap al voor de twaalfde keer een heus kinderfeest. ,,De Sinte Mette-traditie lijkt duidelijk in ere hersteld'', zegt een tevreden Rudi De Mets, mede- organisator.
Het Sinte-Mettegenootschap doet er alles aan om de traditie van het Sinte Mette-zingen in stand houden. ,,En wel het échte lied, niet van Sint Maarten, de koeien hebben staarten '', zegt Rudi De Mets.

In de voormiddag had een gelijkaardige activiteit plaats in het vernieuwde Lamotgebouw maar daar bleef de belangstelling wat onder de verwachtingen. Een delegatie van het Onze-Lieve-Vrouw-koor gaf er wel een onaangekondigd optreden. Kinderen kregen een pakketje lekkers, volwassenen toelichting over de traditie. In Scheppers waren er gratis pannenkoeken en een drankje en konden de kinderen deelnemen aan de kleur- en of zangwedstrijd. François De Schouwer hulde zich in de kleren van Sint-Maarten.

Eliot De Neef (12) uit Tervuren, zijn nichtje Caroline (13) en zijn neefjes Henri (13) en William Leclef (11) uit Mechelen hebben muziek bij en zijn prima uitgedost. ,,In onze buurt zongen we al een zak vol snoep bijeen. Dat hebben we eerst naar huis gebracht. Of we liever geld krijgen? Nee, zo lang het maar lekker snoep is'', zegt Caroline.

An Volkaert knutselde voor haar 6-jarige tweeling Wim en Wouter een heus Sinte Mette-paard en -kruk ineen.

Merita Krasniqi (13) en broertje Idi (11) wonen al zeven jaar in Mechelen. Na de pannenkoeken trekken ze richting podium om in onvervalst Mechels hun versie te brengen van Sinte Mette van de ruggenuchte . Volgens Rudi waren er dit jaar opvallend veel Sinte Mette-kinderen in het straatbeeld. ,,Vooral de wijken Brusselsesteenweg, Landbouwstraat, Tivoli en Galgenberg scoren goed'', zegt een tevreden De Mets. Het kinderfeest zelf kreeg liefst 35 groepen of zo'n 200 kinderen. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar. (Het Nieuwsblad)
In het schepencollege werd de uitbreiding en verbouwing van de moskee negatief geadviseerd omwille van mobiliteitsredenen. Dat is in de Generaal De Ceuninckstraat een reëel probleem dat nog aan bod kwam enkele dagen geleden op de algemene bewonersvergadering Nekkerspoel. Maar toegegeven: dat is geen echt stedenbouwkundig argument. Dus gaan we daar in de buurt moeten zoeken naar oplossingen om de verkeersstromen in goede banen te leiden. Geen makkelijke opdracht maar we gaan toch proberen.
Toen ik donderdagavond rond 5u van de trein stapte in het centraal station, wist ik echt niet wat ik zag.... inderdaad veel politie op de been deze dagen.... Maar of het nu echt nodig was om met 10 controleuren de vervoersbewijzen te controleren (waarvan er maar 2 daadwerkelijk controleerden en de overige 8 stonden te lanterfanten)...
En dan overal politie met honden...

Ik voelde me metteen een brave burger ;o)
Veel hebben ze er naar het schijnt niet kunnen vangen. Dit terwijl ik al meermaals op de parking achter het station drugs heb zien dealen, trouwens door zeer jonge individuen.
Toen dit mijn oog trok enkele maanden geleden had één van deze haantjes als opmerking: "Wadist, nog noeit gen drugs zien dealen !".
Ik heb me dezelfde vraag gesteld, als ik van de trein afstapte donderdagavond: wat doet die meute politieagenten ? ze waren méér bezig met hunzelf (grapjes maken, babbelen met elkaar,...)....weer een politieaktie die vlug vlug in elkaar wordt gestoken, zonder dat de individiele agent weet wat van hem wordt verwacht....
hanna zag nog twee controlerende agenten, ik zag er géén enkel ...
om de politie toch ook wat krediet te geven: terzelfdertijd werd gecontroleerd op de Postzegellaan, al voor de derde avond op rij. Alle auto's werden tegengehouden en heel wat auto's werden doorzocht (ik vermoed dat er ook alcoholcontroles werden gedaan). Ik vond dat een uitstekend initiatief.
Dat er op het station misschien niet veel agenten waren, had dan ook wellicht veel te maken met het feit dat de meeste agenten elders op post waren, o.a. op die controle. Een vriend van mij moest overigens vorige week naar het politiebureau voor een aangifte en daar wist men hem te zeggen dat er een maar een minimale "administratieve" bezetting was omdat de meeste agenten "op straat waren". Ik kan dat alleen maar toejuichen. Een pluim dus voor de veiligheidsschepen Schroons, burgemeester Somers en de politiechef.
@ Bronneie: ik denk dat Natan ook zoals ik bedoelde dat er juist WEL veel politie op het station was, maar niet echt op de hoogte was van hun taak daar.
No hard feelings, maar ik moet hard werken op mijn werk om mijn geld te verdienen, en daar is geen uren nietsdoen en grapjes maken bijgerekend.
tijdens het hele weekend van het tuningsalon op de nekker, stond er op het kruispunt van Mc Donalds, voor het rode licht een politiecombi het verkeer te hinderen dat uit de richting van willebroek kwam, ik zag ter plekke nochtans géén gat in de weg of zo, kan iemand me de bedoeling daarvan uitleggen?
Het schepencollege had er wijs aan gedaan en de moskee haar rechtmatige bouwvergunning verstrekt. Het was tenslotte een gewone bouwvergunning, zoals er zoveel honderden worden toegestaan.
Ik had persoonlijk op de Gemeenteraad het schepencollege opgeroepen om dit te doen, maar ze wilden niet luisteren. Nu worden ze verplicht door de voogdijoverheid.
Het college heeft een kans gemist om de diverse gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen. Jammer.
Als de stad een negatief advies geeft omwille van mobiliteitsredenen, zoals Stevens reeds zei is dit niet echt een stedebouwkundig argument, maar het blijft wel een argument; mobiliteit ( een vlotte mobiliteit moet men hieronder eigenlijk verstaan ) is namelijk zeer belangrijk in een stad zoals Mechelen, en zeker in een verbindingsstraat zoals de Gen. De Ceuninckstraat waar een vlotte doorgang ten allen tijde toch wel mogelijk moet zijn, in die zin vind ik de beslissing van het Antwerpse provinciebestuur niet bepaald de juiste, in dit soort zaken mag de mening van het plaatselijk bestuur -die een beter zicht heeft op de kwestie net omdat ze ter plekke vertoeven- toch wat meer 'gewicht' zou mogen krijgen.
Ik betwijfel het mobiliteitsargument van het schepencollege...het Telenetgebouw, vlakbij, veroorzaakt 15 keer meer overlast en dat iedere dag ..telenet krijgt zondermeer toestemming om uit te breiden... aan de moskee in de Gen. De Ceuninck is het alleen maar druk op de vrijdag en dan nog op héél beperkte wijze....
Ik geef de voogdijoverheid groot gelijk !!!
@natan: ik weet niet of jij daar woont, maar de mensen die ik ken die er wonen klagen toch wel steen en been over de parkeerproblemen bij de moskee. uiteraard kan de moskee daar zelf niks aan doen, het is een probleemn van mobiliteit, maar dat zo terzijde schuiven, vind ik wat gemakkelijk. no hard feelings.
Het schepencollege heeft in dit dossier een grote fout gemaakt. De bouwvergunning op zich is een puur zakelijk dossier en heeft niets te maken met mobiliteit.
Dat er in de wijk een probleem van mobiliteit heerst, valt niet te ontkennen. Een woonwijk met een enorm bedrijf zoals telenet, een tweedeklasser en de ideale weg voor het sluipverkeer tussen Bonheiden, Putte , Katelijne en de E19 heeft last van teveel verkeer. Mensen die in Mechelen werken, komen in dez wijk parkeren omdat ze weigeren te betalen in de binnenstad.
Het is dus heel gemakkelijk om de mobiliteitproblemen af te schuiven op de moskee en telenet dezelfde week een uitbreiding toe te staan en daar nog belastingsgeld van de mechelaar bovenop te smijten.

Laten we elk dossier apart bekijken en geen appels met citroenen vergelijken.
Dank je voor je reaktie Hamid.
Misschien kan iemand van het stadsbestuur ons vertellen, waarom een TELENET wel een vergunning krijgt en waaruit de mobiliteitsproblemen van de moskee uit bestaan. Op die manier kunnen we beter oordelen over hun bezwaren ...
Iemand uit het bestuur die genoeg lef heeft ? Het wordt in dank aanvaard.
Awel, awel... Wat heb ik gezegd? (cfr blog over CD&V) Hier ism! En iedereen krijgt een veeg uit de pan!(maar ook een alternatief bieden hé, Hamid)
Ik heb zelf 10 jaar in die wijk gewoond. De Lierse steenweg is gewoon een stedenbouwkundige kemel van jewelste. Hoe halen de opeenvolgende overheden van provincie, Vlaams Gewest en stad het in hun hoofd om zoveel "publiekstrekkers" bij mekaar te zetten! Typisch voorbeeld van naast elkaar werken (soms zelfs tegenwerken (ik heb daar zelf voorbeelden van liggen)) en persoonlijke prestige.
Awel Jeroen, ik wist niet dat Hamid in de politiek zat, maar ik had het kunnen vermoeden natuurlijk. Neemt niet weg dat we nog steed wachten op een antwoord van het stadsbestuur ...
@Peter: inderdied!
@ Leo Stevens: Hallo, hallo... Is daar iemand?
@Peter: Sorry, ik had me moeten voorstellen. Ik ben al enkele jaren actief binnen jong CD&V Mechelen. Ik heb deze blog al regelmatig gelezen, maar dacht me op de achtergrond te houden.
Aangezien ik dit dossier van nabij heb gevolgd, voelde ik de drang om te reageren.

groetjes
Hamid
@ Hamid; niemand hoeft z'n 'drang' hier tegen te houden hoor! Het is tof en zinvol dat er uit zoveel mogelijk verschillende hoeken gereageerd wordt op al wat hier verschijnt. Dat maakt het lezen nog boeiender.
Doen dus! Bedankt voor je bijdrage.
@hamid en @jan: Geen pobleem hoor, blij om te weten dat deze dossiers van nabij worden opgevolgd.
Het stadsbestuur blundert regelmatig met bouwdossiers. Niet alleen bizarre adviezen, maar zelfs het totaal negeren van de procedures die voorgeschreven worden.
Hier is één woord voor: 'geknoei'.
@ Hamid en Ali Salmi: goed dat jullie dit dossier opvolgen....stadsbestuur moet leren beter te luisteren naar de vertegenwoordigers van de allochtone gemeenschap van onze stad en zich niet laten opjagen door Vlaams Belang...ik snap totaal niet waarom groen! afwezig is in deze discussie...pure schande !!!!
Groenuitroepteken is helemaal niet afwezig geweest in dit dossier.
Marina De Bie (voorzitter groen! heeft zich postief uitgesproken in dit dossier, terwijl Lamon een ander standpunt heeft verdedigd in de media.
@hamid De beslissing werd unaniem genomen in schepencollege, waar 2 groen! schepenen zetelen...ook in de gemeenteraad heeft groen! geen kritische noot laten horen....
ik blijf bij mijn woorden: gewoon een schande van groen!

Was ik Marina de Bie, dan had ik al lang ontslag genomen als voorzitster van groen!
@ natan: bij mijn weten hebben we maar 1 groene schepen in Mechelen. Aan je posts hier te zien, zal je dat niet erg vinden dat het er maar 1 is :)
ik denk dat natan zo dol is op groen, dat hij geen risico wil nemen: allebei ontslag nemen, ook al zijn ze maar met één ! hihi ;-)
mannen rustig, tussen 7u en 9 u, en tussen15u en 19u, is er in heel de provincie een probleem van mobiliteit, ondanks groen, rood, blauw, en oranje,dus bekvechten helpt daar ook ni tegen hoor.al die zever om een torentje en een zaaltje dat uitbreid.
@ Kris: Eindelijk een Mechelaar die kan relativeren!
als kv of racing thuisspeeld: probleem van mobiliteit(en soms ni alleen van mobiliteit), zaterdag heel den dag:idem,iets te doen in de nekker(vooral bras rommelmarkt, tuningsalon, en niet te vergeten de kerstjumping):idem,wisselen van de werkploegen om 14u:idem. ik vraag me soms af van waar da volk altijd blijft komen, en voor 75% zit er dan 1 persoon in de auto. een andere mobiliteitsmentaliteit(wat een woord!)zou al veel veranderen, ook de mensen die naar de moskee komen kunnen daar wat aan doen. poolen manne!
Kris, de politie stond aan de Macdo om het verkeer naar de nekkerhal (tuningsalon: 82000 bezoekers op 3 dagen) op te splitsen. Als iedereen gewoon doorrijdt, richting nekkerspoelkruispunt, moet je constant aanschuiven. Door het verkeer richting Brusselpoort te sturen, krijg je een tweede aanlooproute naar de nekkerhal. Zo dwaas is het dus niet dat de politie het verkeer daar opsplitst.
Peter, telenet krijgt een uitbreiding maar heeft op vraag van de stad een vervoersplan uitgewerkt, een combinatie van bijkomende parkeerplaatsen voor de medewerkers op het eigen terrein en stimulerende maatregelen van het openbaar vervoer.Onze diensten vonden dit vervoersplan al een hele vooruitgang.
Moskeebezoek: velen komen naar de moskee met de wagen, en uiteraard vloeien daaruit verkeersproblemen voort.
Dat er gelovigen naar de moskee komen, is natuurlijk geen enkel probleem. Maar moeten we er niet eens over nadenken om de zaak territoriaal te spreiden: een tweede moskee elders in de stad. Zo kan je het ook voor de mensen makkelijker maken.