Nieuws 09/11/2005

met categorie:  
* Auto in vlammen opgegaan in Mechelen

* Overvallers slaan jongen neer

* Bejaarde overvallen

* Frietketel vat vuur

* Anissa Temsamani (SP.A) wil laaggeschoolden krotten laten opknappen
* Auto in vlammen opgegaan in Mechelen

Net als in vele andere steden in Vlaanderen werd er gisterenavond omstreeks 22 uur ook in Mechelen een voertuig in brand gestoken.

De wagen, waarvan eerste de ruiten werden ingeslagen om vervolgens in brand te worden gestoken, stond geparkeerd in het smalle verbindingsstraatje tussen Geerdegem-Schonenberg en Vennekant. Het voertuig werd volledig vernield. De lokale recherche van Mechelen gaat er van uit dat dit voorval het werk was van flauwe grappenmakers die hiermee met de internationale tendens willen meedoen. (Radio Reflex)

* Overvallers slaan jongen neer

Een 18-jarige Zemstenaar werd op de Brusselsesteenweg door een groepje mannen tegengehouden, die hem om geld vroegen. Toen de jongeman daar weigerde op in te gaan kreeg hij van zijn aanranders een slag in de maagstreek. Hij werd vastgehouden door twee mannen, terwijl een andere kompaan het geld, zo'n 20 euro, uit zijn zakken haalde.(Radio Reflex)

* Bejaarde overvallen

Een 85-jarige vrouw uit Mechelen is in de Spiegelstraat door vier mannen hardhandig aangepakt. Dat gebeurde in de inkomhal van een flatgebouw. De daders stoven er met een afgerukte handtas vandoor waarin geld stak.(Radio Reflex)

* Frietketel vat vuur

In de Zakstraat in Mechelen is er brand ontstaan door een kortsluiting in een elektrische frietketel.
De brandweer van Mechelen kwam snel ter plaatse, maar het vuur kon ondertussen door een bewoner zelf gedoofd worden. Een van de bewoners werd door de rook bevangen en diende naar het ziekenhuis gevoerd voor te worden voor verzorging.(Radio Reflex)

,,De stad moet zelf verantwoordelijkheid nemen"
Anissa Temsamani (SP.A) wil laaggeschoolden krotten laten opknappen

MECHELEN - Vlaams parlementslid Anissa Temsamani wil de werkloosheid bij laaggeschoolde allochtonen terugdringen. Meer dan 35% van de laaggeschoolde werklozen is van allochtone afkomst. ,,Als we nu niet ingrijpen, dan dreigen er hier op termijn ook toestanden zoals in de Parijse buitenwijken."
Met haar voorstel om werkloze allochtonen de krotten in de stad te laten opknappen, wil Temsamani twee vliegen in een klap slaan. ,,Door de jongeren aan het werk te zetten, verhoogt hun gevoel van eigenwaarde en blijven ze van de straat. Bovendien zal de stad er door de renovatie van verkommerde panden ook beter uitzien."

De middelen zijn er. ,,De stad krijgt van Vlaanderen extra fondsen, specifiek om laaggeschoolden aan het werk te zetten. In Antwerpen en Leuven lopen er met succes al vergelijkbare projecten. Er zijn stadsprojecten genoeg waarbij laaggeschoolden kunnen ingezet worden. Het stadsbestuur moet zelf de verantwoordelijkheid opnemen en het goede voorbeeld geven. Bij de politie werken al enkele allochtonen maar bij de andere stadsdiensten zijn het er nog te weinig."

Momenteel werken er twaalf personeelsleden van allochtone afkomst bij de stad Mechelen.

Ouders motiveren


Cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) liegen er niet om. ,,Van de 2.457 laaggeschoolde werklozen in Mechelen zijn er 876 van Marokkaanse of Turkse afkomst, dat is meer dan 35 procent. We moeten naar de toekomst kijken, op dit moment zijn de helft van de Mechelse kinderen onder de twaalf jaar van allochtone origine."

Daarom wil Temsamani ook de ouders motiveren. ,,Te vaak belanden allochtone jongeren onnodig in het beroepsonderwijs. We moeten hun ouders het enorme belang van degelijk onderwijs duidelijk maken, zodat zij hun kinderen kunnen stimuleren de juiste keuzes te maken." (Het Nieuwsblad)
Schitterend plan van Anissa. Ik ben voor.
Heb een tijdje getwijfeld om deze bemerking te posten maar: Vinden we dat niet véél? De helft van de kinderen onder de twaalf allochtoon? Ik vind dit echt véél, los van elke klassieke stemmingmakerij of politieke connotatie hieromtrent. Dat begrijp ik eerlijk gezegd niet zo goed.

mvg
@drWho: Dat is inderdaad veel. Mechelen is in dat opzicht dan ook een concentratiestad. Maar als we er in slagen om met dit gegeven om te gaan, dan wordt dat ooit een troef, denk ik. Evolutie kan je nu eenmaal niet tegengaan. Dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening he ...
Ik persoonlijk denk dat wat de toekomst van dit gegeven betreft, het koffiedik kijken is. De toekomst is wat dit betreft, vermoed ik, zelfs sociologisch niet te voorspellen.
My two cents. :-)
ik woon in een wijk vol met allochtonen en ik voel me eigenlijk 1 in mijn eigen land want die jongeren die hier wonen zijn niet te schatten, autobanden kapot steken, drugs dealen en noem maar op! het zou een reuze idee zijn voor die mannen van de straat te halen en uit te zoeken in wat voor een branche zich ooit willen settelen maar ik denk dat er ook een groot probleem is met de ouders want ze lopen vanaf 3jaar alleen over de straat en moeten hun plan trekken, ze leren hier op straat te leven maar ze komen zowel met slechte als goede dingen in aanraking en dat komt niet goed want mijn kinderen moeten om 22u ten laatste binnen zijn en die zijn allebei 16jaar nu maar als ik dan kijk dat er om 01u in de nacht nog steeds jongeren rondlopen en keet schoppen van dezelfde leefdtijd dan dat mijn zonen zijn, daar moet gewoon iets aan gedaan worden, ik veroordeel zeker de ouders niet maar er moet aan gewerkt worden.
de mensen in de wijk gaan op een dag het gebeuren willen bestrijden met hun eigen middelen want er zijn nu al keiveel bedreigingen tegenover de bewoners en dat gaat dan wel de verkeerde kant uit want iedereen moet zijn plaats weten in de maatschappij dacht ik toch en waar zijn we dan zoals in Frankrijk en dat wil toch niemand want dan kunnen ook de kinderen niet meer buiten komen,zoals misschien al vele mensen dachten het gaat hier over de M.GANDHISTRAAT,IVO CORNELISSTRAAT en CO.
"Te vaak belanden allochtone jongeren onnodig in het beroepsonderwijs. We moeten hun ouders het enorme belang van degelijk onderwijs duidelijk maken". Mevrouw Temsamani, is beroepsonderwijs geen degelijk onderwijs misschien? Met je handen uit de voeten kunnen lijkt mij alvast een pluspunt voor wie krotten wil oplappen! Maar over de essentie ben ik het wel met u eens: de jongere moet goed geïnformeerd zijn om de voor hem/haar juiste keuze te kunnen maken, en het is wenselijk dat de ouders hierbij betrokken worden.
Bedankt voor de post Lieve. Ik denk dat we die boefjes
- een mogelijke toekomst moeten voorschotelen
- een zicht geven op een redelijke straf, indien ze zich niet aan sociaal geldende normn houden.
Beide elementen zijn momenteel niet aanwezig.

Ook de ouders gaan hierin niet vrijuit.

@Krisje: Er is niets mis met BSO, maar het bekende watervalsysteem zorgt voor de minst gemotiveerde leerlingen in het BSO.
Ik kan me volledig vinden in de laatste reactie van Peter.
Kansarmoede bestrijden is een topprioriteit - we moeten toekomstperspectieven kunnen geven...
Maar... ons hoofd ook niet in het zand steken - bij problemen dient op een ernstige en bestraffende manier opgetreden te worden - en het zou fijn zijn mochten de ouders volwaardige, meewerkende partners zijn. Héél belangrijk denk ik.
Het voorstel van Temsamani lijkt me echt wel OK op het eerste zicht.
ik ben ervoor om jonge allochtonen krotten te laten opknappen, maar Temsamani geeft wel zeer weinig info over hoe ze dat wil doen. Gaat het om werkstraffen? Gaat het om een vrijwillig project bij de VDAB? In beide gevallen stel ik me twee vragen: a) hoe krijg je die jongeren gemotiveerd?, b) wie betaalt hun opleiding en begeleiding. Er mag dan wel budget zijn, maar de kosten voor het opknappen van een krot zijn ook niet mis (als je al het krot zelf niet moet betalen).
Niettemin, ik ben het ermee eens dat er iets moet gebeuren, maar mijns inziens moet die aanpak dubbel zijn. Enerzijds moet er naar jonge allochtonen toe een positief beleid zijn, maar anderzijds mogen we niet de indruk geven aan de buurtbewoners die lijden onder het gedrag van een (groot?) deel van de jonge allochtonen dat er met hen geen rekening wordt gehouden. Een moeilijke balans, maar als je het mij vraagt mogen we in ons beleid best ook wat strenger worden. Geef ze kansen en geef ze stimulansen, maar als ze er hun voeten aan vegen, dan verdienen ze een stevige sanctie. Om die reden alleen al wordt het tijd dat we een écht jeugdsanctierecht krijgen. Alleen jammer dat de PS dat altijd tegenwerkt.
Zolang ze er geen reality-programma van maken zoals "De Blok, Mechelen". Maar als krotten opgeknapt worden moeten ze eerst onteigend worden. De verkrotting en leegstand van panden in Mechelen werd strenger geregelementeerd, maar heeft dit reeds opvolging gekregen? De "bouw" is eigenlijk een prima sector voor deze jongeren.Ze kunnen merken dat door hard werken ze behoorlijk wat geld kunnnen verdienen (eerlijk geld). De helft van de kinderen allogtonen, dat is toch goed nieuws?! Als die allemaal stemplicht hebben op hun 18 en tegen dan een normaal leven kunnen opbouwen heeft het VB geen schijn van kans meer!
Wat betreft de allochtonen. Ik volg Lieve hierin. De kinderen leven op de straat (alez de jongens dan toch). Regelmatig zie je om middernacht nog kinderen van ongeveer 6 jaar op straat. Natuurlijk gaan die niet presteren in school de volgende dag. Een gebrekkige vorming op school omdat ze zich niet kunnen concentreren, een gebrekkige kennis van de taal, tja daar kan niks anders dan BSO van komen.
@Peter Meuris en al wie voor de keuze van een studieloopbaan staat: Er zouden meer gemotiveerde leerlingen in het BSO zitten als ze van bij het begin een positieve keuze voor zo'n richting maken. Vandaar ook dat ik pleit voor maximale informatie over de verschillende keuzemogelijkheden (leerlingen + ouders), zonder het BSO daarbij voor te stellen als een laatste reddingsboei of een vergaarbak voor wie in het o zo gewaardeerde ASO niet kan volgen. De term 'watervalsysteem' weerspiegelt toch duidelijk het onderscheid dat mensen maken tussen 'hoog' (ASO) en 'laag' (BSO)? Ik werk zelf in het onderwijs, en ik zie wel vaker dat leerlingen niet op hun plaats zitten in een richting die hun is opgedrongen of waarin ze door hun eigen ondoordachte keuze zijn terechtgekomen. Allochtoon of autochtoon, ga na wat je graag doet en waar je goed in bent en kies zo vroeg mogelijk één van die tientallen interessante studierichtingen. Is dat iets in het TSO of BSO, wees dan trots op wat je kunt en sleur die lachers eens mee naar een opendeurdag op je school!
Hierbij sluit ik mijn zijsprong ter verdediging van het BSO af.
een terechte opmerking van Krisje
Ik kan het er alleen maar mee eens zijn.
Bravo Krisje VR. voor uw reactie. Zo denk ik er ook over. Niet alleen ASO is zaligmakend. Ik heb héél veel respect voor jongeren die gemotiveerd in een andere richting (niet:'mindere') hun 'ding' doen. Slagen in het leven heeft immers niet alleen te maken met diploma's of graden. Ik ken universitairen die ' dom'en wereldvreemd zijn, en buiten hun vakgebied niets van het leven kennen, en andere mensen die het 'maakten' na TSO of BSO, en een veel bredere kijk hebben op de wereld waarin ze leven.
Er zijn buiten dat 'schoolse' nog zoveel andere dingen waarop mensen dienen beoordeeld te worden - sociale vaardigheden, creativiteit, maatschappelijke interesse, communicatieve talenten, en ga zo maar door...
Vroeger werd het meer aanvaard, als jongeren minder presteerden op leer-vlak (men had dan ook meer kinderen waarover de talenten konden verspreid zitten...). Nu willen we dat onze 1 of 2 kinderen primussen zijn op vele terreinen... Met alle gevolgen vandien (veel faalangst, stress bij jongeren, overvolle agenda's...). Niet iedereen heeft de mogelijkheden om ASO te volgen. Hoeft dat dan? Ken uw kind, en zoek samen de beste richting om in te slaan. Onderschat uw kinderen niet - maar overschat ze ook niet.
Kijk naar de talenten en vaardigheden van uw kinderen; stimuleer ze, maak er complimentjes over... En als het schoolse wat 'minder' is? Tja, misschien leren aanvaarden, en uw kind nemen zoals het is. Er zijn nog tal van mogelijkheden waarin het kan uitblinken. Geef hen ook een succeservaring, en zet ze niet ten koste van veel verdriet en mislukkingen in een richting die niet echt geschikt voor ze is.
Maar die 'échte' aandacht voor een kind is dikwijls zoek bij heelwat ouders.
Kinderen moeten een uithangbord zijn voor ouders - één van de facetten van hun 'succes' en imago. Zielig.
Ik zie het met lede ogen aan - en spijtig genoeg zie ik het veel...
Gelukkig die kinderen en jongeren wiens ouders hen aanvaarden met alle mogelijkheden en tekortkomingen.
Proficiat voor leerkrachten (zoals Krisje) en ouders die dit inzien.
NB. ik ben ook geen universitair - maar ik voel me gelukkig in m'n beroepskeuze, in m'n sociale engagementen en m'n creatieve bezigheden. Ik ken m'n zwakkere punten (en ben daardoor allerminst gefrustreerd), maar ik weet ook wat ik beter kan (en daarvoor dank ik m'n ouders die me hierin ook steeds bevestigden - en me niet steeds vergeleken met m'n zus die Klassieke Filologie studeerde...).
Oef... een lang epistel, maar deze 'zijsprong'is ook één van m'n stokpaardjes...
En wat doen organsiaties als Rzoezie eigenlijk nog ?

Zij krijgen ook elk jaar geld van de stad en vragen elk jaar meer en meer !

En als er iets gebeurd moet de stad dan opnieuw fondsen vrijmaken. Maar waar gaat het geld van die organsiaties naartoe ?

Om op een georganiseerde manier onrust te stoken, die dan met de andere fondsen terug moet opgelost worden ??

Dat men dat geld hiervoor eens gaat gebruiken !
Als ze krotten gaan opknappen... Dan worden de eigenaars van die panden dus 'beloond' voor hun nalatigheid? Of krijgen ze een stevige boete?
JanS en KrisjeVR.. als "product" van ASO, TSO en later HOKT (=hoger onderwijs korte type), en als leerkracht in TSO en BSO kan ik wel heel goed meegaan in jullie redenering!!

En ik vind de uitspraak van La Temsamani dan ook zeer ongelukkig. DOM eigenlijk ook. Het is helaas niet haar eerste stommiteit he...

Natuurlijk zijn BSO & TSO leerlingen niet minder dan ASO-leerlingen he.. in TSO is het meer de combinatie van algemene vorming en technische vaardigheden, waardat bij BSO die technische vaardigheden eigenlijk de hoofdmoot zijn. Maar BSO is heel waardevol om een goede stiel te leren. Met mijn twee linkerhanden zou ik er hopeloos verloren lopen, maar zonder BSO, straks ook geen goede loodgieters meer.... om maar één voorbeeld te geven...

En zoals KrisjeVR zegt: "ga na wat je graag doet en waar je goed in bent en kies zo vroeg mogelijk één van die tientallen interessante studierichtingen. Is dat iets in het TSO of BSO, wees dan trots op wat je kunt en sleur die lachers eens mee naar een opendeurdag op je school!". Daar ben ik het nu eens helemaal mee eens se !

Feit is natuurlijk wel dat het Watervalsysteem bestààt en inderdaad vaak vanuit de verkeerde motiviaties bepaalde keuzes gemaakt worden, en idd. Daar moet aan gewerkt worden...

Enfin, de meeste zinnige dingen hieromtrent zijn eigenlijk al duidelijk gezegd door Jan, Krisje en Peter..
Toch even eerlijk zijn he. Temsamani heeft niets negatief gezegd van BSO:

,,Te vaak belanden allochtone jongeren onnodig in het beroepsonderwijs. "
Ach wat is ASO, TSO en BSO. Er bestaat een overlap tussen, de 'lagere' richtingen van ASO staan lager dan de hogere richtingen van het TSO, ...

Ik heb zelf TSO gevolgd, maar heb wel een universitair diploma gehaald met die opleiding. Mijn wetenschappelijke bagage uit het TSO was ruimschoots voldoende (veel hoger dan gelijk welke ASO richting), helaas heb ik later serieus moeten schaven aan mijn talenkennis, want die was sterk verwaarloosd in het TSO. Er zijn nu éénmaal maar 36 uren les.
Peter... het vervolg van de zin was wel "We moeten hun ouders het enorme belang van degelijk onderwijs duidelijk maken"...

JC ... klopt.. ga akkoord met je stelling (al zijn het nu in veel gevallen zelfs maar 34 uren geworden ipv 36).

Ook kon na TSO zonder enig probleem aan de Hoge School beginnen. Wat de talen betreft: in het secundair moest ik er niets voor doen, en haalde ik nog hoge punten, enin het hoger moest ik echt wel uit mijn pijp komen ... Dus ja, en dat zie ik ook nu: het niveau van Talen is in TSO wel een heelstuk minder.. maar ja er zijn zeker moeilijke tot heel moeilijke TSO-ricthingen, vaak moeilijker dan sommige ASO-ricthtingen.. Zo is dat!
@ Markec: klopt, je hebt gelijk over de ganse lijn
@kamagurka : uw reactie getuigt van vooringenomenheid en weinig kennis van de werking van jeugdhuis Rzoezi....
Rzoezi is broodnodig om de kansarme (allochtone) jongeren van straat te houden en een zinvolle vrijetijdsbesteding aan te bieden ...
Rzoezi slaagt er wonderwel in om méér dan 500 maatschappelijke achtergestelde allochtone jongeren te bereiken...een enorme prestatie...

als je het jeugdhuis zou sluiten, dan lopen die 500 jongeren doelloos in onze stad rond met alle risico's vandien...

Rzoezi is actief op heelwat terreinen als onderwijs, tewerkstelling, hulpverlening, vorming,...

Ik pleit dus voor méér subsidies voor dit jeugdhuis....ze doen volgens mij werk van onschatbare waarde voor de leefbaarheid van onze stad....
dat jeugdhuis ziet er voor dat de allochtonen die kansarm zijn van de straat worden gehouden maar welke rol spelen die ouders dan???
als ik nog geen werk had als ik juist was afgestudeerd kwam mijn vader zelf met het voorstel om eventueel vrijwilligerswerk te gaan doen tot dat ik werk gevonden had en die raad heb ik opgevolgd, zodoende bleef ik in een routine en leerde ik de andere kant van de mensheid kennen want ik kan u zweren als je voor zo'n voedselpakketdienst mag werken dat je ogen serieus worden opengetrokken hoor, misschien moeten ze dat ook eens voorstellen aan de allochtonen jongeren in plaats van in die jeugdhuizen hun tijd liggen verdoen met een potje voetbal of pingpong.
Ok, op die manier zijn ze al van de straat maar leren ze niets bij over de maatschappij
@ sofie: ik denk dat jij een totaal verkeerd beeld hebt van wat ze bij Rzoezie allemaal "uitsteken", het is heus wat meer dan pingpong en voetbal en heel zinvol. Je kan altijd bijleren op http://www.rzoezie.be
Soms heb ik als schepen mijn bedenkingen bij wat er zoal gebeurt binnen Rzoezie maar wat er ook van zij: het jeugdhuis is broodnodig.
En wat de "herrie" op straat betreft: ik deel de mening van de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen: geef de allochtonen perspectief maar stel tegelijker tijd ook grenzen aan hun sociaal gedrag. Zoeken naar het optimale punt is daarbij essentieel maar niet makkelijk.
en wat gebeurt er ondertussen met onze jeugd?
ik vind dat ze ook iets moeten organiseren dat de ouders beter mee kunnen met hun kinderen, als je een moeder met een kind tegenkomt op straat dan moet het kind dikwijls vertalen wat er gezegd word, zodoende hangt de moeder of/en vader altijd af van hun telgen, ze moeten gewoon het heft in eigen handen nemen en ook op sommige punten even hun geloof opzij zetten,
1) ivm de waardering van beroepsonderwijs, waar ik inderdaad niets verkeerd over gezegd heb, integendeel. Ik pluk het even van mijn website:
maandag 14 november 2005
Meer "zware" beroepsrichtingen in Mechelen
Anissa: "Iedereen heeft het recht om zijn plaats in de wereld te vinden. Op school betekent dat het recht om de opleiding te volgen die je graag doet én die je perspectief geeft op tewerkstelling."
Regelmatig zie je echter dat jongeren een opleiding volgen die niet aan die voorwaarden voldoet. Anissa: "Als je het spijbelgedrag van leerlingen ernstig neemt en bovendien ziet hoeveel jonge laaggeschoolden langdurig werkloos zijn, weet je dat er iets schort aan de studiekeuze van veel jongeren."
"Er spelen veel factoren mee in die foute studiekeuze. Te weinig begeleiding bij de studiekeuze ook, maar dat is maar een deel van het verhaal. Ook ouders moeten soms af van een aantal vooroordelen en jongeren moeten leren een realistische keuze te maken, zonder zomaar hetzelfde te doen wat de vrienden kiezen. Maar er moet ook een voldoende aanbod zijn."
In Mechelen zijn er een 11-tal grote secundaire scholen. Zij bieden over het algemeen een gevarieerd onderwijsaanbod. Maar slechts één van de BSO-scholen richt opleidingen als hout, (ruw-)bouw, auto, loodgieter en mechanica in. Anissa: "Het is belangrijk dat heel wat ouders kiezen om hun kind in Mechelen naar school te sturen. Daarom juist moet er in Mechelen in deze "zwaardere" beroepsrichtingen meer keuze én meer plaats komen."
Wat gaan we daar aan doen? Anissa: "Het is natuurlijk de taak (en de onafhankelijke keuze) van de scholen en de scholengemeenschappen om het probleem in te schatten en actie te ondernemen. Toch verwacht ik ook dat de stad ook hier haar regiefunctie beter vervult."
Anissa: "Zo zou de stad kunnen inspelen op de nieuwe convenant die onderwijsminister Vandenbroucke en de bouwsector recent ondertekenden. Het is maar een voorbeeld, maar het stedelijk tewerkstellingsbeleid, als dat er al zou zijn, zou de samenwerking tussen ondernemingen en scholen kunnen faciliteren en onderwijs en bedrijven effectief bij elkaar kunnen brengen. "

de rest kan je lezen op mijn website: http://www.anissatemsamani.be
2) over de mogelijkheid van een sociaal economie-project, gesteund door de stad:
In Mechelen waren in oktober 2438 laaggeschoolde werklozen. Vreemd dat de stad hier nog niet op inspeelde. Bijvoorbeeld met een project waarin laaggeschoolden onder begeleiding van professionals een stiel leren terwijl ze huizen opknappen. De winst is dubbel: een opleiding voor de werklozen én renovaties. Er zijn bijvoorbeeld verschillende sociale werkplaatsen in Antwerpen die zo te werk gaan. De coalitie van Somers heeft in het verleden al verschillende kansen laten schieten. Ik hoop dat ze beter inspelen op de nieuwe projecten die Van Brempt en Vandenbroucke mogelijk maken.

Nog wat achtergrondgegevens nodig?
a)er zijn heel wat voorbeelden van projecten in de sfeer van de sociale economie, zowel als sociale werkplaats, als inschakelbedrijf, als onder de buurt- en nabijheidsdiensten
2)de stad kan hier via OCMW, via een vzw of andere constructie vrij gemakkelijk een initiatief opzetten
3)Vb TISO Antwerpen, dat is een van de mogelijkheden om het doel van koppeling tussen werkervaringsprojecten en opleiding te bereiken
4)Het gaat bij deze projecten telkens over (langdurig) werkloze laaggeschoolden, dus niet over alleen allochtonen of alleen autochtonen
5)Gaan wij nu een initiatief nemen, voorstel doen aan stadsbestuur? De stad Mechelen heeft haar verantwoordelijkheid in het verleden meermaals laten schieten , ander zullen we het zelf wel doen als we aan het bestuur zijn.
6)Belangrijke kritiek vanuit de reguliere bouwsector: er bestaat al genoeg concurrentie uit zwarte en grijze circuit. Antwoord: combinatie sociale economie en sluitende aanpak zorgt voor afname van zwartwerk en initieert heel wat nieuwe verbouwingen (die nu niet gebeuren door tekort aan financiering en te lage capaciteit van de bouwsector)
meer info: http://www.anissatemsamani.be
Laat dit tegelijk een uitnodiging zijn om het inhoudelijk debat te voeren over alle zaken die ik in de pers naar voor breng, in plaats van op de man of vrouw te spelen.
groetjes,

Anissa
mijn inziens begint een opleiding toch vooral in de school hoor,dus denk ik dat die er zeker moeten bij betrokken worden. een groot percentage "praktijkleerlingen" kunnen volgens mij veel beter scoren, als de scholen zelf ook de mogelijkheden krijgen om "ten velde" hun leerlingen in te zetten. dit gebeurt nu al in het PITO, en veel van die leerlingen kijken er wekelijks naar uit om buiten de schoolmuren wat te kunnen doen.Dus ik zou zeggen, haal deze mensen uit de soms erg saaie schoolateliers, en zet deze toekomstige loodgieters, elektriekers dakbedekkers, vloerders,behangers, stukadoors, enz enz in een echte werkomgeving dan is de winst dubbel dubbel:ze leren echt werken, komen met een diploma vant school, zijn volgens mij méér gemotiveerd, én.. betekenen véél meer voor de arbeidsmarkt wegens ervaring!
@kris: en ... betekenen iets voor de maatschappij, en voelen zich nuttig ...

Eigenlijk alleen maar positieve dingen.
Beleidsvoerders, waar wachten we op ?!

@anissa: Bedankt om je standpunt te verduidelijken. Ik blijf bij mijn eerste reaktie: Schitterend plan.
Alleen ... plannen maken alleen is onvoldoende. We moeten deze ook nog uitvoeren. Handen uit de mouwen dus.
Met vriendelijke groeten, Peter
@Kris: Je hebt deels gelijk. Maar het gaat over een en-en verhaal: Daarom pleiten we voor een versterkt (beroeps-)onderwijs en tegelijk voor projecten om laaggeschoolde werklozen alsnog aan een opleiding te helpen. Ik volg je ook waar je het voorbeeld van PITO aanhaalt: het is belangrijk om niet te doen alsof er nog geen (zeer) goede initiatieven bestaan. Algemeen beschouwd heeft Mechelen een zeer rijk onderwijsaanbod en wordt bijvoorbeeld in deeltijds beroepsonderwijs al jaren aan alternerend werken/onderwijs gedaan. (Daarnaast zijn er de Syntra-opleidingen en de de CMO's.) Was jij geen leerkracht in TSO of BSO, dan weet je dat ook heel wat vakmannen als zij-instromers actief zijn in het "gewone" onderwijs. Ook dit is een manier om de werkervaring en school dichter bij elkaar te brengen.
Het is belangrijk om die initiatieven verder te ondersteunen.
@Peter: Toevallig, morgen verschijnt er normaal gezien een artikel in de Tijd, waar ik de traagheid van de politieke besluitvorming aanhaal als een van mijn grootste frustraties. Ik zou dus eergisteren al willen begonnen zijn met de uitbouw van zo'n project, waarvoor we heel wat inspiratie kunnen halen bij de Antwerpse buurtbeheerbedrijven en de Leuvense vzw Werk en Wonen.

Maar bijvoorbeeld bij de investeringen die Frank Vandenbroucke en Kathleen Van Brempt mogelijk maken is wel een belangrijke regierol weggelegd voor het stadsbestuur. De gemeenten moeten immers voor half december convenanten asluiten. En, zoals je weet, maken wij in Mechelen geen deel uit van het stadsbestuur, dus kan ik enkele het stadsbestuur oproepen om er werk van te maken. Dat zullen wij ook blijven doen.
@Anissa: Ik zal het artikel met plezier lezen. Bedankt voor de tip.

@Beleidvoerders: Handen uit de mouwen ! Dit is een goed plan.
@anissa,eigenlijk bedoelde ik dat het beter is te voorkomen, dan te genezen.
In 1996 schreef ik een boek voor vooral mensen van het onderwijs. De inhoud van mijn boek (Lesgeven aan Ahmed en Fatima - ACCO) is nog steeds actueel en bruikbaar.
Goed onderwijs is onmiskenbaar heel belangrijk in functie van de toekomst van jonge mensen.
Als allochtone leerlingen het goed doen op school, is dat vooral omdat de school hen goed opvangt en aanmoedigt. Het is belangrijk dat deze leerlingen goed Nederlands leren, vanaf het
kleuteronderwijs schoollopen, een schoolattitude aankweken, genoeg ondersteund en begeleid worden en echt aanvaard worden op school en in de klas. Voor de school betekent dit een beleid dat op drie pijlers rust: informatie (de leerling goed kennen), inzicht in de eigen houding (hoe ga ik om met leerlingen, gebeurtenissen) en communicatie (de interactie tussen leerling en leerkracht).»
Het tijdschrift Klasse schreef intertijd: "In Lesgeven aan Fatima en Ahmed vindt de lezer geen uitgepuurde polemiek of uitvoerige theoretische
beschouwingen. Wel laat de auteur stemmen horen uit de schoolpraktijk en biedt hij, zonder te willen veralgemenen, eenvoudige oplossingen voor vaak aanslepende problemen. Vele suggesties zijn overigens ook bruikbaar voor wie enkel aan autochtone leerlingen lesgeeft."
@Ali Salmi: Zoals ik reeds schreef 'Plannen maken alleen is onvoldoende. We moeten deze ook nog uitvoeren. Handen uit de mouwen dus.' Als gemeenteraadslid, hebt U allicht de mogelijkheid om hierin wat schot te brengen ?
Er bestaan in Mechelen wel al enkele projecten binnen de sociale economie: de kringloopwinkel is wellicht de bekendste maar ook het Atelier (met steun van de Stad?) mag er zijn. Zij verzorgden o.a. het meubilair in de Wereldwinkel (Hoogstraat). Ook Rzoezie is actief in deze sector - dus toch wel meer dan voetballen en pingpong :-)
eerst zien en dan geloven want ik zie hier in de gandhistraat zoveel gebeuren en al zoveel jaren dat ik in niet veel meer geloof het is hier een soort ghetto geworden en ik zou er iets aan doen voor het de BRONX wordt, ik overdrijf niet want in het verleden hebben ze dat allemaal zo een beetje in de doofpot gezet maar nu moet er iets aan gedaan worden voor er ongelukken gebeuren
@D&G-toen ik 4 jaar geleden wegens renovatiewerken in ons huurhuis van mgw, naar een andere woning verhuisde, kon ik "kiezen" waar ik wou gaan wonen.
toen we kozen om in de wijk bethanieenpolder te gaan "resideren", verklaarde iedereen ons gek:onze kinderen zouden aan de drugs raken,we zouden er snel weggepest worden,alles wat niet vast stond zou gestolen worden, aangerand,auto zou beschadigt worden.. en zo kan ik nog even doorgaan. wel, al het bovengenoemde moet bij ons nog altijd de eerste keer gebeuren,en wij zien ook regelmatig dingen die niet door de beugel kunnen, maar als je daar dan eens opaf stapt, en je praat met die gasten, en zegt dat het eigenlik niet hoort wat ze daar allemaal uitsteken, dan moet je die koppen eens zien!en uiteindelijk houden die op en geven u zelfs gelijk.als je op je eentje op een groepje afstapt van een man of 10, dan maakt dat indruk hoor, in het begin proberen ze je dan wat belachelijk te maken, maar dat houd snel op als je op een vriendelijke toon, de juiste argumenten aanhaalt om één en ander zo te laten.ik wil maar zeggen, staan kijken en niks doen lost ook niks op hoor, je moet als burger ook je verantwoordelijkheid durven nemen.je moet niet alleen zien, je moet ook geloven in de goede zaak.
17 jaar geleden ben ik eens toevallig door de bronx gelopen(verdwaald geraakt eigenlijk)als je dat gezien hebt dan weet je dat we hier nog héél veel hoop mogen koesteren, en we hier nog veel kansen kunnen scheppen voor elkaar.
@kris: hoedje af.
Ik wou dat ik dat kon, Kris en dan in zo'n omstandigheden nog kalm blijven...
chapeau om het eens in een andere taal dan Bronnie te zeggen.
@KRIS:
ik woon daar nu 10jaar ik heb geweten dat er ene stond aan de bushalte in de winter om 20u en die iedereen een tik gaf met zijn riem, ik heb ooit met die gasten een gesprek aangeknoopt omdat ze altijd voor mijn raam stonden weed te roken en die zijn met veel respect naar de andere kant gegaan en die doen dat nog, ik wil die gasten van de wijk ook niet veroordelen hé het zijn er veel van een andere wijk zoals nekkerspoel en het moment dat zijn beslissen van iets uit te steken doen die van ons hier mee omdat ze dan lekker achteraf een joint kunnen gaan roken je moet niet denken dat ik het hier niet ken hoor maar u hebt dan geluk gehad dat er bij u nog niets gestolen is want ik woon in die blokken en ik ben een hele brave burger die voor zijn gezin werkt en mijn vrouw doet hetzelfde en toch zijn er al 3 fietsen gestolen en ze waren alle op slot bijelkaar ze hebben de tijd genomen om die te stelen maar wat is nu heeft het om het aan te geven,ik heb hier met plezier gewoond maar ik ga nu een andere woonplaats zoeken want ik kan dit allemaal niet meer aan, die pitbulls die ze over de auto's laten lopen en nog zo van die dingen ik kan er boeken over schrijven hoor en ik denk meerdere van de bewoners maar die doen hun beklacht niet en dat is gewoon bang zijn want ik kan dat goed begrijpen hoor waar is de tijd dat ik iets zei en ze mijn 4 banden plat staken, maar je doet gewoon niets omdat je er midden in woont
@D&g-ja joh, ik snap het allemaal wel hoor, en denk niet dat dit bij ons in de wijk niet gebeurt, want helaas wel. en als ik op die mannen afstap zal het ook wel helpen dat ik in de fleur van mijn leven ben,1,86 groot,en 80kg weeg, maar toch de moed niet opgeven zou ik zeggen, tis allemaal groepsgedrag, en als daar ene staat te meppen op voorbijgangers, dan is het toch teken dat het van hem getolereerd word.bij mij zou hij dat maar één keer doen, of woont het daar vol bejaarden? ge moet u nu ook niet laten doen hé, ik zou eens willen zien wat er gebeurt als daar met die gasten eens serieus gebabbeld word, en op een duidelijke manier word aangegeven dat jullie daar ook wonen, en ook recht hebben op nachtrust, en een veilig gevoel. proberen zou ik zeggen, en klop maar aan bij de buurmannen en vrouwen, zeg maar dat ze moeten meedoen, een grote vuist schrikt meer af dan een kleintje, laat daar maar eens zien hoe solidair de belgen ook kunnen zijn. hou ons maar op de hoogte, bon chance
we hebben ooit met een bewonersvergadering 2 boefjes die geklist waren door de buren in het midden van de kring gezet en hun dan gevraagd waarom ze dit allemaal doen, we dachten dat dat ging helpen maar niets was minder waar. 3 weken nadien was hij het weer die een ruit kapot gooide van 1 van de mensen die er toen met die vergadering bij was, het comité bestaat intussen niet meer uit zoveel mensen omdat ze de hoop opgegeven hebben en er niets meer willen te maken hebben uit schrik, ik weet niet hoe we al die problemen moeten aanpakken het is al te ver gekomen
@D&G- ja , als dat waar is doen jullie toch je best zou ik zeggen,spijtig dat het in dit geval niet veel uithaalde.blijven proberen jo, en de politie is er ook nog hé, als het wat uit de hand loopt.Bellen , en desnoods 5 keer op een avond als het nodig is, ze kunnen dit toch niet blijven negeren hoor.maar vooral jullie kop niet in het zand steken daar hé?
we zullen er alles aan doen om die buurt terug een goede naam te kunnen geven nu maar de hoop dat iedereen bereid is om nog mee te werken
Waarom het verkeer eigenlijk niet bannen in de stad? om te beginnen in het weekend bvb, volgens mij moet dat toch lukken? Stel:je behoud het verkeer in de katelijnestraat, en weer weg van de parking grote markt. hetzelfde aan keizerstraat en merode straat, zodat je de parking veemarkt kan gebruiken. Aan de andere kant zorg je dat er enkelrichtingsverkeer langs de adegemstraat de stad in kan, en langs de hoogstraat en brusselpoort terug buiten. Toch simpel eigenlijk? en alleen bussen toegelaten, en laden en lossen. In Gent lukt dat toch geloof ik hé?
oeps, verkeerde plek gepost