Nieuws 03/11/2005

met categorie:  
* Bomen geveld in de Melaan in Mechelen

* Niet zo vrij als een vogel in Planckendael
Geen uitzondering voor ophokplicht in populair dierenpark
* Bomen geveld in de Melaan in Mechelen

Een aannemer is woensdag gestart met het vellen van de bomen in de Melaan in Mechelen.

De bomen moeten wijken omdat het nu nog ondergrondse vlietje er terug bovengronds wordt gelegd. Eerst worden werken uitgevoerd aan de nutsleidingen. Begin 2006 wordt het vlietje blootgelegd. (RTV)

* Niet zo vrij als een vogel in Planckendael
Geen uitzondering voor ophokplicht in populair dierenpark


MUIZEN - Het federaal voedselagentschap staat dierenpark Planckendael in Muizen geen uitzondering toe op de ophokplicht. Dit weekend had het populaire dierenpark daarom gevraagd. Het blijkt immers een onbegonnen zaak om sommige vogels te vangen of op hok te houden. Mogelijk verhuist een aantal vogels naar de Antwerpse Zoo, die niet in het risicogebied ligt.
De ophokplicht leidt tot stress bij de vogels én de directie van dierenpark Planckendael in Muizen, vlakbij Mechelen. Niet alleen particulieren en pluimveehouders moeten zich houden aan de ophokplicht, ook Planckendael ziet zich verplicht al zijn gevederde vriendjes binnen te houden. Dat blijkt geen eenvoudige opdracht te zijn, onder meer door een tekort aan binnenhokken. Het dierenpark ging daarom in samenwerking met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op zoek naar een oplossing.

,,Niet al onze binnenhokken zijn even geschikt om de vogels onderdak te bieden", legt woordvoerster Ilse Segers uit. ,,Het dierenwelzijn staat voorop en dus moeten we erop toezien dat ze voldoende ruimte behouden. Als de vogels te lang opgesloten blijven, raakt hun hormonencyclus in de war en dan kunnen we volgend jaar minder kweken."

Het ophokken houdt voorts meer risico's in voor wilde vogels dan voor tam, gekweekt pluimvee. Zo hebben roofvogels - die toch steeds wilde dieren blijven - bij opsluiting meer last van stress.

Overplaatsen naar Zoo

De directie van Planckendael doet het nodige om de vogels zo goed mogelijk op te vangen. ,,We zullen hokken bijzetten en waar nodig worden er zeilen gespannen", aldus nog Ilse Segers. Bij plaatsgebrek in Planckendael is het niet uitgesloten dat verschillende vogels worden overgeplaatst naar de Zoo van Antwerpen, die niet in een risicozone ligt. Voor de wilde vogels, zoals de ooievaars (Het Nieuwsblad)
Ik ben deze morgen een kijkje gaan nemen op de Melaan en moet zeggen dat het eigenlijk wel best indrukwekkend was. Ze waren met 10 à 15 man boom per boom aan het vellen...
Ik verschoot er eigenlijk van hoe breed de Melaan is, zonder de bomen krijg je een heel ander beeld van deze straat!
Wel de moeite waard om eventjes een ommetje te maken..
Klopt, ik werd vanmorgen gewekt door die mannen, straks komen er fotos ... Op 10 minuten vellen ze en verhakselen ze een volledige boom. Dat belooft als het zo verder gaat.
Totaal naast de kwestie, maar toch - waarom moet ik nu opeens in het Engels "my comment adden"? Is dat bij jullie ook zo?

The good old American way???
Hoi Rudi,

Wel.. Ik denk niet dat dat definitief is? Jelle is duidelijk met een en ander bezig... leuke nieuwe opmsuk van de blog en wellicht nog wat meer funcitonaliteit ook. Maar ik vermoedelijk is hij nu nog bezig en nog niet helemaal klaar.. dat verklaart ook waarom ik moeiljk de "wie blogt er" pagina kan laden denk ik..

De flicker foto's links, de commentaar rechts, vind ik alvast zeker niet slecht...
Hola... een vernieuwde stijL... effe wennen, maar het oogt op het eerste zicht zéker niet slecht! En ik heb al fier m'n nieuwste Sint-Romboutstoren-foto's ontdekt (met o.a. kiekjes vanuit de Lamot), die ik een paar weken geleden doorstuurde naar Jelle.
NB: ik begrijp volkomen de opmerking van Rudi over het Engels...
Maar verder: lijkt me wel OK.
oeps, ben blijkbaar m'n account 'kwijt'. Daarstraks stuurde ik er nog m'n blog over 'Mechelse solidariteit met Roemenië' mee door... maar nu 'heb' ik hem niet meer? Stomme vraag misschien van een computer-analfabeet - maar is dit enkel een 'probleempje' bij mij, of zijn er nog andere bloggers met hetzelfde euvel? Verlos me uit m'n onwetendheid aub...
of wat moet ik doen om terug aan 'm'n account' te geraken?
@jans, ik vermoed dat de vernieuwing, die in ieder geval al heel mooi oogt, inderdaad nog niet is afgewerkt,zoals markec hierboven ook al heeft geschreven. Ik heb hetzelfde probleem als jij, want ik vind ook mijn account niet meer terug....maar er zijn nog andere opmerkelijke punten die niet klaar zijn, je moet maar eens naar de data van de topics en de reacties kijken, die kloppen ook niet.Hopelijk brengt de dageraad morgen wel de definitieve oplossing.
Inderdaad, Garda & Jan S., we zitten duidelijk een beetje in de "verbouwingswerken". Jelle zal wellicht nog niet klaar zijn met zijn goede werken... de dageraad en Jelle brengen ons inderdaad wellicht raad en duidelijkheid??? (en een Nederlandstalige werkomgeving...) ;-)
begrijpe wie kan, waarom die bomen weg?in de zomer een loeihete gevel aant conservatorium, vliet bloot? tof , en wa zal dat allemaal goed rieken, en s'nachts de ratten! tof allemaal.wat is het volgende, de bomen op de wollemarkt, ja dan zijn we gerust, want met al die schaduw in de zomer!!!
pfff, laat maar zitten, ander en beter please.
@ Kris. ???????
Bomen worden vervangen door andere bomen natuurlijk - zodra de vliet is opengelegd...
bomen op de Wollemarkt weg?? Wat heeft dit in godsnaam te maken met de tijdelijke situatie op de Melaan?
inderdaad: pfff!
laat het voor mij ook maar zitten...
@Kris. De Bomen op de melaan waren, oud en versleten, en ze stonden bovenop de vliet.
Ze worden VERVANGEN. Ik hoop wel dat het bomen worden die al behoorlijk groot zijn.
@jan. heb daarstraks gezien dat ze de parkeerstrook rond de "bomen" wegdeden.probeer u maar eens voor te stellen dat die niet waren omgezaagd, en dat eronder gras zou gezaaid worden, en de wortels van de bomen zouden belucht en bijgemest zijn,kunt ge de bedrijvigheid na school voorstellen in de lente en zomer? geen parkings meer maar gras,schaduw na een dagje in een bedompte klas, een rustpunt voor een oude mens op een bank?
nee, waarschijnlijk hunkeren jullie naar een strak en duur design a la grote markt, met een duur prijskaartje, met een watertje, gezellig vol gedumpte en weggewaaide vuiligheid, zoals we dat zien aan de fontein op de botermarkt, maar dan 200m lang.De bomen langs de dijle zijn ook oud, en de trotoirs lagen ook schots en scheef, maar dit hebben ze prachtig opgelost door de plaveien te verwijderen en door een egale laag dolomiet te vervangen, probleem opgelost,goedkoop doeltreffend en stemmig tegelijk .