De Unesco heeft vandaag de reuzenfiguren van de ommegangen in Dendermonde en Mechelen en van de Meiboomstoet in Brussel erkend als cultureel werelderfgoed. Ook het beroemde Ros Beiaard uit Dendermonde is erkend. Dat heeft het kabinet van Vlaams Cultuurminister Bert Anciaux bekendgemaakt. (bron)
Straf !
Kan er iemand wat meer vertellen over de Mechelse Ommegang en haar reuzefiguren ? Ik vind er zo weinig over. Iemand foto's ? (op flickr ofzo :-))
Hier heb ik alvast wat gevonden.
Rudi: wo bist du bleben?
Als ik me niet vergis gaat de Mechelse Ommegang maar eenmaal uit om de 25 jaar! Normaal was het voorzien in 2013 maar tijdens de viering van Keizer Karel in 2000 werd er toch wel een uitzondering gemaakt en werden de reuzen zelfs allemaal extra opgefrist. Brouwerij Het Anker brouwde voor die gelegenheid ook hun speciale Reuzenbier. Ik moet daar nog wel ergens meer informatie over hebben ik zal het eens opzoeken. Misschien weten andere Bloggers ook wel meer te vertellen hierover, hé.
is dat gewoon op café te verkrijgen ?
zoja, waar?
Het ziet er inderdaad supersmakelijk uit he ;-).
Oorspronkelijk ging de processie uit op de woensdag na Pasen. In de loop der jaren werd ze uitgebreid met bijbelse figuren, maar ook met mytologische en allegorische personages. Op een bepaald moment werd het echter zo bont dat de geestelijkheid besliste om de eigenlijke processie en de profane ommegang van elkaar te scheiden. Vanaf de 18de eeuw zal de Ommegang nog enkel bij speciale gelegenheden uitgaan; zo volgde hij vanaf het begin ook op elke Hanswijkcavalcade (om de 25 jaar - de laatste in 1988).
Zoals wij hem nu kennen is het een verzameling van folkloristische figuren uit de 15de, 16de en 17de eeuw. Vroeger werd hij wel eens 'reuzentrein'genoemd, omdat de reuzenfamilie er het hoofdelement van uitmaakt. De figuren zijn 't werk van verschillende Mechelse beelhouwers.
Na de 2de WO geraakte de Ommegang in verval. Totaal verwaarloosd werden de figuren tot in 1979 hiertegen protest op gang kwam en de restauratie werd aangevat.
De Ommegang heeft 'n zevental groepen:
-de reuzenfamilie (De Reus uit 1481, de Reuzin uit 1549, Grootvader Reus uit 16OO zit op een speciale wagen en is gekleed als Romeins soldaat, Janneke en Mieke en Klaaske, de reuzenkinderen uit 1618.
-Het viergebroederpaard (1415)
-Het schip van oorlog of schip van 's lands welvaren (1595)
-de kemels (acht 'kamelen' uit 15O1
-de 9 paardjes (uit 1648)
-Het rad der fortuin of rad van avonturen.
-het beroemde opsinjoorken - smijtpop uit 1648.
Het is werkelijk een prachtig allegaartje - héél kleurrijk en mooi gerestaureerd...
(NB: thuis heb ik twee steendrukken ingekaderd: 'Janneke en Mieke' - de 2 reuzekinderen - toevallig ook de naam van mij en m'n vrouw...)
In de cavalcade die in 1988 3 x uitging door de Mechelse straten hebben we beiden nog meegelopen - want als Mechelaar is het een hele eer om eens om de 25 jaar een figurantenrol te vervullen (ik als soldaat van de bijbelse koning Achaz, en Annemie als dienstmeid van koningin Esther). Mooie herinnering...
En er is een jaar of 25 geleden ook een luxemap uitgegeven met steendrukken van de Ommegang. Maar ik weet niet meer of ze nog ergens te vinden is...
Het reuzenbier was (of is?) te verkrijgen bij de Mechelse toeristische dienst...
Rudi is gewoon met Sinte-Mette vertrokken naar andere oorden ;)
Ge ziet de RudI is maar effkes uit beeld en we missen hem al!
En zie jij maar dat je op de eetdag van Global Fiësta met 2 (!) handen je bestek kunt hanteren, want blijbaar heeft dat maagdelijk sneeuwtapijtje voor wat 'brokken' gezorgd? (Tja, als je pas op zo'n gevorderd nachtelijk uur nog naar huis probeert te fietsen... ;) Enfin: ook van mij 'beterschap'!
Maar zou wel graag hulp krijgen van enkele bloggers voor de teksten, foto's, vertalingen naar Eng en Fr. En zeker ook iemand die deze teksten kan kneden tot iets dat prettig leest.
Wie zich geroepen voelt, feel free!
Begin al maar eens te zoeken Mechelaars!
Trouwens, wie was er bij in 1988? Hebben jullie er nog herinneringen aan?
Hadden jullie ook een figurantenrol in de Cavalcade?
Of... was je er al bij in 1963?
of in 1938 misschien?
Vertel het ons eens!
1988 was trouwens een pracht-editie - 3x mooi weer - 3x een ander parcours door de stad - en enorm veel toeschouwers...
Wie weet het nog?
Enne... nu moeten we nog heel wat jaartjes wachten tot we de hele Ommegang in volle glorie terug kunnen aanschouwen... (of zou er een extra ommegang zijn in ons jaar als culturele hoofdstad? ;)
Alleen... de reuzenfamilie zou binnenkort tentoongesteld worden in de Lamot?
Neem me niet kwalijk maar nu ik op een band new laptop geval probeer te volgen, probeer ik vlug diagonaal wat te lezen en ik stuitte op de trots van onze stad - de Mechelse UNESCO reuzen!
Fantastisch - dit bewijst dat deze traditie toch wat betekent in ons land.
Ik wil hier aanvullen dat ik in 1963 heb meegelopen in de Cavacalcade als paterke!!!!
De groeten aan allemaal, ik,zal proberen hier en dar wat in te springen, maar jullie begrijpen wel dat ik wat achtersta en mijn prioriteiten elders ga leggen.
mers. Maar voor zover ik me kan herinneren hebben we wel regen gehad.
Ik heb de beide cavalcades gezien maar ik ben er nooit mee ingelopen.
In 1963 woonden we nog niet zo lang in Mechelen en ik herinner me nog heel goed, dat al de familie uit Antwerpen dan op bezoek kwam om samen naar de cavalcade te gaan kijken, dat was toen natuurlijk heel plezant! In 1988 zijn we uiteraard ook gaan zien, maar dan wel met man en kinderen. Mijn man heeft zeker foto's genomen van dat gebeuren maar die kan ik uiteraard niet online zetten, zeker van de extra editie in het Keizer Kareljaar moeten er foto's bestaan. Als ik eens wat meer tijd heb zal ik ze zeker eens opzoeken.
Maar... wel een grappige anecdote hoor!
Wij hebben met de "aloude pypsack gilde" in '88 drie keer meegelopen;
we speelden op twee antieke piccolodwarsfluitjes, met daarbij een trommel: er deed toen een videoband de ronde, en je kan er echt niet naast horen.
De purist zou doedelzakken verwachten, maar ten eerste is het fluitend ledental in de meerderheid ten nadele van het doedelend ledental ( stand : 2 - 0 ) en ten tweede : wie al eens twee of meer oude doedelzakken samen heeft horen spelen in zonnig winderig weer, zal deze historische lotswending begrijpen.
Art. 12 : Het pleit is beslecht; de doedelzak blijft in het wapenschild en de breuk, maar zijn geluid zal ons aller oor niet langer tormenteren ...
in 2000 heeft mijn zoontje meegelopen als een van de 2000 ( of waren het er wat minder ) Opsinjoorkes...
Maar ik herinner me geen regen in '88, dwaze anekdotes echter bij de vleet;
Ik heb van de drie edities minstens één foto ; mailen naar ??
gelukkig, Jans, vergeet -en vergeeft- een mens snel een kras op een mooie prent: zonder deze aangeboren mildheid-van-geheugen zou er van de goede oude tijd ook niet veel overschieten
Ik was nog te klein om de de cavalcade van 1988 te herinneren, doch ik neem aan dat deelnemen aan de cavalcade (de volgende nu in 2013, ik zou dan 29 zijn) een redelijke eer is.
Besef dat het wel een eind af is, maar ik zit nu al met de vraag: is er een soort van selectieprocedure voor de figuranten? Hoe kom je in aanmerking enzo? (Vermoedelijk zal het initiatief gedragen worden door de Erfgoedcel)
In 1963 heb ik een groot aantal foto's genomen van de 3 cavalcades. Ik heb die negatieven per toeval nu gedigitaliseerd. Het geeft geen totaalbeeld maar wel een sfeerbeeld van de cavalcade en de stad.
2 x heeft het geregend, dat kan ik zien op de poto's van het publiek. In 1963 was er een rage van de plastiek regenkapjes....opplooibaar...
@anoniem: het is fantastisch dat je dat allemaal gedigitaliseerd hebt. Overweeg je ook om die beelden te delen via de regionale beeldbank?
En vandaag is het 2013. :-)
De keer dat ik de cavalcade in 1963 (vanuit het raam van de vroegere "Societé Générale") in de Bruul heb gezien was het in elk geval een zonnige dag.
In 1963 moesten ook de militairen van de Baron Michel kazerne opdraven als figuranten.
Ook in 1988.
Hopelijk kan Frank De Boosere de weergoden er toe bewegen om ook dit jaar gunstig te zijn want de inzet die de organisatoren aan de dag leggen mag wel beloond worden.