Sinds kort is de ouwe brouwerij Lamot verheven tot cultuurtempel...
Het kan verkeren...
In vroegere tijden waren tal van kleine artisanale brouwerijtjes gevestigd aan de Dijle-oevers. Bier werd met sloten gedronken, en was een basis-voedingsmiddel.
Maar...het werd stil aan de 'bierkaai' toen ook het grauwe, dampende en steeds naar mout ruikende complex de deuren voorgoed sloot.
Mechelen en bier - een hoofdstuk afgesloten...
De tijd voorgoed voorbij van de faam van 't Mechelse bier.
Ooit liet de grote Keizer Karel V, bier van deze stad overbrengen naar Spanje, waar hij resideerde, omdat hij er naar verluid zich graag in placht te verdrinken - hij verkoos het boven de wijnen van het Iberische schiereiland. Jawel!
Voorbij...
En toch...
Onze Dijlestad mag terecht trots zijn op haar enige, eeuwenoude, nog bestaande brouwerij: Het Anker - reeds vijf generaties in handen van de huidige brouwende familie. En deze zaak wordt gerund met succes!
De eigenaar heeft z'n zaak uitgebreid met het gezellige café-restaurant 'De 2 palen' (bewonder er de oude togen, de Ost-affiches...), én met een hotel...
Ook kan men er prettige rondleidingen krijgen door het complex, mét degustatie van de plaatselijke bieren.
(Kijk maar eens na op de website: www.hetanker.be)
Hoe sta jij tegenover het Mechelse vocht? Welk bier geniet jouw voorkeur?
Is 'Margriet' een schot in de roos?
At je al 'stoofvlees op z'n Margriets' in de Cirque op de Vismarkt? Of giet je een flinke teug gouden Carolus door jouw stoofvlees, de tip van Rudi trouw volgend?
Proefde je al 'Tartaar van zalm, gemarineerd in Tripel Carolus', in Het Anker?
Of experimenteer je door - om maar 'iets' te zeggen: je Mechelse Koekoek te smoren in een plas Mechelschen Bruynen?
Drink je een 'blusser' als aperitief voor 't nuttigen van de kerstkalkoen?
Hebben jouw smaakpapillen nog herinneringen aan de cuvee van de Keizer of aan het Reuzenbier (misschien moet het terug gebrouwen worden nu 'onze' reuzenfamilie 'werelderfgoed' is geworden?)
Geef hier je dorstige tips door en je culinaire ontdekkingsreizen door de wereld van 't Mechels Edel Vocht...
We kunnen er allicht véél van leren...
In April organiseerde ik de rondleiding voor alle afdelingsvoorzitters van VTB-VAB provincie Antwerpen. Uiteraard werd er daarna in het restaurant ook gesmuld van een heerlijk menu klaar gemaakt met hun lekkere biersoorten. Het was een echte voltreffer!
Ik drink nu wel eens graag een Magriet maar mijn voorkeur gaat toch nog altijd naar een lekkere gouden Carolus!
in het stukje van Leo Roels word gesproken over "uitzet" en "bruine".
was die uitzet mischien een soort pils?(de vroegere variant van de racinger!)en die bruine, zou dat mechelse bruine geweest zijn?(wat ik dan meteen maar uitroep tot het goorste gerstenat dat ik ooit dronk)
Mechelschen Bruynen hoeft voor mij ook niet zo dadelijk... (maar over smaak kan je uren twisten natuurlijk...).
NB.: een collega vertelde me daarstraks dat ze ooit konijn klaarmaakte met Gouden Carolus, en zei dat dit voortreffelijk smaakte...
Een goeie blusser om de dorst te lessen is ook niet slecht. Tenminste nog een echt pilsbier in plaats van interbrew rommel.
De triple is schitterend maar zeer sterk en de Margriet is een uitstekende lichtere versie daarvan. Meer voor in de zomer. En chapeau voor de blusser.
Zover ik weet van mijn zeer goede contacten op de Guido Gezellelaan gaat men de Margriet verder blijven commercialiseren, het is een onverwacht succes.
Tip : de christmas mag er ook zijn, maar 10° alcohol Blogbroeders!
http://www.whitebeertravels...
Alle Mechelse brouwerijen, en dat waren er vele, brouwden hunnen "Uitzet" Te vergelijken met wat men tegenwoordig Pils noemt maar....het was BIER , en gene chemische rommel er in. Je kon zat worden van Uitzet ,maar niet ziek!
Nog een woordje over Het Anker. Wie weet nog dat daar ooit scouting, in Mechelen is ontstaan? Van Meerbeeck was zowat directeur van de brouwerij. Hij stichtte in het Begijnhof, aan zijn achterdeur, de eerste scoutsgroep. Hij werd de eerste District-commissaris. Dat was zo rond de jaren '20, vorige eeuw.
en voor den dorst kan nen blusser enorm smaken
Thanx Hanna!
tssss
moesten er nu winebars zijn.... da's andere koek!
Hebben ze dat trouwens in de Hanekeef?
µMen heeft in de jaren 60/7O misschien geprobeerd chemisch bier te brouwen, maar daar is niet veel van gekomen. Uiteraard wordt er wat gemoderniseerd. De meeste brouwers gebruiken nu bijvoorbeeld meestal op in korrels en niet meer de hoppebloemen. Er werd gemoderniseerd maar niet verscheikundigd. Ere aan wie ere toekomt. Van bier word je alleen ziek als je er veel te veel van drinkt, maar dat geldt voor alles, overdrijven is uit den boze. SCHOL
Foutje - sorry
Nu gebruikt men wel zuiver water, maar helaas is de smaak niet dat meer. Al onze pilsbieren zijn enorm zoet geworden, gelukkig zijn er nog enkele uitzonderingen zoals onze blusser en primus. Jupiler, Stella, ... mogen ze voor mij in de Dijle gieten, om nog maar te zwijgen van de nep-abdijbieren (yep, ik ben één van die, die stijgeren als men in een café Leffe een trappist noemt).
Vroeger kon ik nog wel eens genieten van een Westmalle dubbel van het vat in de gouden vis. Sinds den Toon Grimbergen op zijn kraan heeft gezet is het verbruik van donker bier daar duidelijk naar beneden gegaan. Trouwens in Grimbergen zit wel bewaarmiddel in, Ascorbinezuur, chemisch gemaakt Vitame C, E330 als ik me niet vergis.
Ik heb ook al van veel café-uitbaters gehoord dat sinds ze Carolus triple schenken het verbruik van Grimbergen etc... sterk achteruit ging. Tja, hoe zou dat nu komen?
Een Westmalle trappist vind ik nog altijd één van de beste bieren ter wereld, dubbel of tripel!
Lijkt me wel een prima locatie...
En...we zullen er toch het bier-met-die-naam kunnen drinken?
Ik wacht met spanning het resultaat af.
Ik ben benieuwd, het zal inderdaad wat meer leven in de Bruul brengen, hé.
Maar de locatie lijkt me wel tof om uit te proberen voor een blogtreffen.
Die kaas is ontzettend lekker - zit een beetje in het genre van de Munster - dus wat pikant, kwestie van smaak uiteraard, maar wel de mijne.
Er zijn zovele lekkere bieren. Ik hou het tegenwoordig bij de trappisten. Daar kan ik van genieten. Ne goeie chimay of nen orval. De triple van westmalle drink ik ook eens graag.
Ik maak het ook wel eens mee als er trappist staat dat ze je één of andere abdijbier willen serveren... ik kan jc hier goed in volgen.
Alhoewel? Mogen we dat wel zeggen als chauvinistische Mecheleirs?
;)
Ik lees dat niet graag, maar het staat er wel! ;-)