...Geen klein bier...

met categorie:  
Sinds kort is de ouwe brouwerij Lamot verheven tot cultuurtempel...
Het kan verkeren...
In vroegere tijden waren tal van kleine artisanale brouwerijtjes gevestigd aan de Dijle-oevers. Bier werd met sloten gedronken, en was een basis-voedingsmiddel.
Maar...het werd stil aan de 'bierkaai' toen ook het grauwe, dampende en steeds naar mout ruikende complex de deuren voorgoed sloot.
Mechelen en bier - een hoofdstuk afgesloten...
De tijd voorgoed voorbij van de faam van 't Mechelse bier.
Ooit liet de grote Keizer Karel V, bier van deze stad overbrengen naar Spanje, waar hij resideerde, omdat hij er naar verluid zich graag in placht te verdrinken - hij verkoos het boven de wijnen van het Iberische schiereiland. Jawel!
Voorbij...
En toch...
Onze Dijlestad mag terecht trots zijn op haar enige, eeuwenoude, nog bestaande brouwerij: Het Anker - reeds vijf generaties in handen van de huidige brouwende familie. En deze zaak wordt gerund met succes!
De eigenaar heeft z'n zaak uitgebreid met het gezellige café-restaurant 'De 2 palen' (bewonder er de oude togen, de Ost-affiches...), én met een hotel...

Ook kan men er prettige rondleidingen krijgen door het complex, mét degustatie van de plaatselijke bieren.
(Kijk maar eens na op de website: www.hetanker.be)

Hoe sta jij tegenover het Mechelse vocht? Welk bier geniet jouw voorkeur?
Is 'Margriet' een schot in de roos?
At je al 'stoofvlees op z'n Margriets' in de Cirque op de Vismarkt? Of giet je een flinke teug gouden Carolus door jouw stoofvlees, de tip van Rudi trouw volgend?
Proefde je al 'Tartaar van zalm, gemarineerd in Tripel Carolus', in Het Anker?
Of experimenteer je door - om maar 'iets' te zeggen: je Mechelse Koekoek te smoren in een plas Mechelschen Bruynen?
Drink je een 'blusser' als aperitief voor 't nuttigen van de kerstkalkoen?
Hebben jouw smaakpapillen nog herinneringen aan de cuvee van de Keizer of aan het Reuzenbier (misschien moet het terug gebrouwen worden nu 'onze' reuzenfamilie 'werelderfgoed' is geworden?)

Geef hier je dorstige tips door en je culinaire ontdekkingsreizen door de wereld van 't Mechels Edel Vocht...
We kunnen er allicht véél van leren...
Een bezoek aan de brouwerij is zeker de moeite waard en ik kan je verzekeren dat het eten met/en de Carolus zalig zijn. Ook Margriet mag er zijn en ja, het Reuzenbier mag ook werelderfgoed worden.
Inderdaad een bezoek aan de brouwerij het Anker is een absolute aanrader.
In April organiseerde ik de rondleiding voor alle afdelingsvoorzitters van VTB-VAB provincie Antwerpen. Uiteraard werd er daarna in het restaurant ook gesmuld van een heerlijk menu klaar gemaakt met hun lekkere biersoorten. Het was een echte voltreffer!
Ik drink nu wel eens graag een Magriet maar mijn voorkeur gaat toch nog altijd naar een lekkere gouden Carolus!
Ik persoonlijk hou vooral van de Triple en de Margriet.
den triple carolus 75cl met kurken stop is ongetwijfeld de nr 1 van de mechelse bieren!(maar na de derde fles moet ik het helaas altijd opgeven!)
in het stukje van Leo Roels word gesproken over "uitzet" en "bruine".
was die uitzet mischien een soort pils?(de vroegere variant van de racinger!)en die bruine, zou dat mechelse bruine geweest zijn?(wat ik dan meteen maar uitroep tot het goorste gerstenat dat ik ooit dronk)
ik vind de Margriet werkelijk uitstekend. chapeau voor de brouwer!
@Bronnie, hier geldt chapeau voor de Dames brouweressen....want het zijn de vrouwen van de brouwers die het lekkere Magriet bier brouwen!
Ik prefereer de triple Carolus! Da's voor mij nog altijd het beste bier van 't Anker. Maar ook Margriet is een schitterend gerstenat! (dat gaat toch zéker verder gebrouwen worden na dit feestjaar? of?... 't Zou spijtig zijn als dit enkel een 'themabier' met tijdelijk karakter zou zijn...
Mechelschen Bruynen hoeft voor mij ook niet zo dadelijk... (maar over smaak kan je uren twisten natuurlijk...).
NB.: een collega vertelde me daarstraks dat ze ooit konijn klaarmaakte met Gouden Carolus, en zei dat dit voortreffelijk smaakte...
Zeker en vast de triple carolus op nummer 1. De margriet vindt ik persoonlijk serieus tegenvallen.

Een goeie blusser om de dorst te lessen is ook niet slecht. Tenminste nog een echt pilsbier in plaats van interbrew rommel.
Schitterend bier in den Anker. Moeilijk teb zeggen welke mijn préféré is. In de winter drink ik og altijd het liefst een classic Carolus. Dit geeft en warm gevoel en de smaak is uniek en gecompliceerd.
De triple is schitterend maar zeer sterk en de Margriet is een uitstekende lichtere versie daarvan. Meer voor in de zomer. En chapeau voor de blusser.
Zover ik weet van mijn zeer goede contacten op de Guido Gezellelaan gaat men de Margriet verder blijven commercialiseren, het is een onverwacht succes.
Tip : de christmas mag er ook zijn, maar 10° alcohol Blogbroeders!
ik lust geen bier, maar wel leuke en interessante site... om het ook eens met andere ogen te bekijken:

http://www.whitebeertravels...
Bedankt voor de tip Hanna - zal ik later eens rustig doornemen...
@Hanna, inderdaad een leuke site...
Aan Kris: Uitzet was in feite een "veredeld" tafelbier. Men kon er een hele avond op uitgaan zonder stiepelzat te worden. Er bestond ook een "dubbele uitzet" dat was wel wat straffer bier.
Alle Mechelse brouwerijen, en dat waren er vele, brouwden hunnen "Uitzet" Te vergelijken met wat men tegenwoordig Pils noemt maar....het was BIER , en gene chemische rommel er in. Je kon zat worden van Uitzet ,maar niet ziek!
Nog een woordje over Het Anker. Wie weet nog dat daar ooit scouting, in Mechelen is ontstaan? Van Meerbeeck was zowat directeur van de brouwerij. Hij stichtte in het Begijnhof, aan zijn achterdeur, de eerste scoutsgroep. Hij werd de eerste District-commissaris. Dat was zo rond de jaren '20, vorige eeuw.
ik verkies den Gouden Carolus Ambrio, de Mechelschen Bruynen dus
en voor den dorst kan nen blusser enorm smaken
Tiens, met 'Hanekeef' te lezen denk ik eraan, op de site (tip van Hanna) http://www.whitebeertravels... staat trouwens een mooie foto van de Hanekeef en ook van Gérard de Stille Genieter, het Ankertje en Het Anker natuurlijk.
Ja, interessante site!!! Is al gebookmarked se!
Thanx Hanna!
Alle lof gaat naar mijn engelse boezemvriendin hoor.... die mailde me eens in hilariteit dat ze niet wist dat de stad waarin ik woon zo'n drankorgel-stad was....

tssss

moesten er nu winebars zijn.... da's andere koek!
KIPPENSOEP!
Hebben ze dat trouwens in de Hanekeef?
@sint :-) StuBru heeft het ook gehaald op mechelenblogt dus ...
Ik zou er toch willen op wijzen beste Jos, dat ook vandaag het bier geen chemische rommel is. Weer een typisch, wat misplaatst nostalgisch trekje. Vroeger was het beter. Ik vrees dat vroeger het bier ( pas op wel veel later terug dan 50 jaar geleden)niet veel zaaks was, plat, weinig alcohol en snel verzurend. Bier wordt vandaag nog steeds gebrouwen met drie basiselementen water, hop en mout en verder worden er in België nog wat kruiden en andere geheimpjes toegevoegd.
µMen heeft in de jaren 60/7O misschien geprobeerd chemisch bier te brouwen, maar daar is niet veel van gekomen. Uiteraard wordt er wat gemoderniseerd. De meeste brouwers gebruiken nu bijvoorbeeld meestal op in korrels en niet meer de hoppebloemen. Er werd gemoderniseerd maar niet verscheikundigd. Ere aan wie ere toekomt. Van bier word je alleen ziek als je er veel te veel van drinkt, maar dat geldt voor alles, overdrijven is uit den boze. SCHOL
ik bedoel HOP in korrels.
Foutje - sorry
Zo is dat, bier is een natuurproduct. Trouwens vroeger was het bier doorgaans veel slechter, gewoonweg omdat men geen goed water had. Misschien vertelt Rudi ook wel het verhaaltje van de bruinen met water uit de Vlietjes (waar ook de toiletten in uitkwamen).
Nu gebruikt men wel zuiver water, maar helaas is de smaak niet dat meer. Al onze pilsbieren zijn enorm zoet geworden, gelukkig zijn er nog enkele uitzonderingen zoals onze blusser en primus. Jupiler, Stella, ... mogen ze voor mij in de Dijle gieten, om nog maar te zwijgen van de nep-abdijbieren (yep, ik ben één van die, die stijgeren als men in een café Leffe een trappist noemt).
Vroeger kon ik nog wel eens genieten van een Westmalle dubbel van het vat in de gouden vis. Sinds den Toon Grimbergen op zijn kraan heeft gezet is het verbruik van donker bier daar duidelijk naar beneden gegaan. Trouwens in Grimbergen zit wel bewaarmiddel in, Ascorbinezuur, chemisch gemaakt Vitame C, E330 als ik me niet vergis.
Tja, de verzoeting, al vind ik, JC, dat dit met Jupiler en zeker Stella nogal meevalt. Gewoon slecht vind ik de laatste tijd Maes. Te zoet. Eerlijk gezegd, ik was enkele maanden geleden in Bittburg en een "Bitt" viel me goed in de smaak. Weten jullie dat ik ooit ,op de Dijlefeesten, een Corona heb geproefd? Eén slok en, echt waar, ritueel geofferd aan de Dijle - het water in ( het bier, niet het flesje oh groenen)Digusting!!
Ik heb ook al van veel café-uitbaters gehoord dat sinds ze Carolus triple schenken het verbruik van Grimbergen etc... sterk achteruit ging. Tja, hoe zou dat nu komen?
Een Westmalle trappist vind ik nog altijd één van de beste bieren ter wereld, dubbel of tripel!
... van 'Margriet' gesproken - binnenkort wordt er dus een brasserie geopend op het Bruulpleintje: 'De Margriet'. Aan de gevel in de Bruul hangt er al een grote opvallende spandoek met de aankondiging hiervan...
Lijkt me wel een prima locatie...
En...we zullen er toch het bier-met-die-naam kunnen drinken?
@janS schitterend initiatief !
...en zal misschien ook wat 'passage' meebrengen in de s'avonds toch wel stille en eenzame Bruul? Goed toch...
Ik wacht met spanning het resultaat af.
Jan, ik ben 100% voor je uuitstekende idee én ook voor Margriet natuurlijk ;-)
Dat is ook weeral goed nieuws!
Ik ben benieuwd, het zal inderdaad wat meer leven in de Bruul brengen, hé.
Morgenvroeg/ middag moet ik toch in de stad zijn, ik zal anders al eens mijn licht gaan opsteken aan het bruulpleintje.. Misschien hangt er wel een datum uit in casu die opening.. en ja, waarom niet dààr een "blogtreffen" houden.... mét... MARGRIET ;-)
Ik ben er gisterenmorgen eens binnengelopen - maar heb geen openingsdatum zien ophangen (ofwel zag ik niet goed...)
Maar de locatie lijkt me wel tof om uit te proberen voor een blogtreffen.
Ah... ok, Jan.. Wel.. laten we beiden, of ook andere geïnteresseerde bloggers alhier, onze ogen en oren openhouden, want ja, het is een mooie locatie!
... ben er vanmorgen langsgelopen: maar idd. nergens wordt een datum van de opening vermeld. Jammer.. afwachten in spanning dus!
...tip 'gepikt' uit de 'succespost' van Peter (speciaalzaken in Mechelen): Bij kaashandel Schokaert op de Ijzerenleen verkoopt men dus de 'Mecheleir', een kaas gewassen in gouden Carolus. Ik probeerde hem nog niet, maar zal dat binnenkort beslist eens doen!
Beste JanS.
Die kaas is ontzettend lekker - zit een beetje in het genre van de Munster - dus wat pikant, kwestie van smaak uiteraard, maar wel de mijne.
Geef mij ook maar de triple carolus maar de christmas moet je zeker eens proberen. Goe biereke.
Er zijn zovele lekkere bieren. Ik hou het tegenwoordig bij de trappisten. Daar kan ik van genieten. Ne goeie chimay of nen orval. De triple van westmalle drink ik ook eens graag.
Ik maak het ook wel eens mee als er trappist staat dat ze je één of andere abdijbier willen serveren... ik kan jc hier goed in volgen.
... natuurlijk zijn er nog véél lekkere bieren buiten die van 't Anker...
Alhoewel? Mogen we dat wel zeggen als chauvinistische Mecheleirs?
;)
Aan het grasduinen in allerlei geschriften en andere boeken (feitelijk op zoek naar de oorsprong en geschiedenis van de 'volkstuintjes')kwam ik dit tegen: Op 29 maart 1426 werd Aert Valke in opdracht van de Mechelse stadsmagistraat naar Holland gezonden om een vrouw te zoeken die "bier op zijn Haarlemsch" kan brouwen.
Ik lees dat niet graag, maar het staat er wel! ;-)