Er zal altijd een zon zijn: Louis Neefs, Mechelen is Louis nog niet vergeten!

met categorie:  
25 december 1980. Kerstdag. Een fatale dag voor de populaire zanger Louis Neefs en zijn echtgenote. Aan het o zo beruchte gevaarlijke kruispunt 'aan de GB' in Lier kwam het echtpaar bij een verkeersongeluk om het leven. Een zwarte dag voor de nabestaanden en de vele fans in Vlaanderen en Nederland. Gelukkig leefde de muziek voort. En nog... Vandaag behoort Louis Neefs nog steeds bij de meest gedraaide Vlaamse Artiesten. We zijn Louis niet vergeten!

Dat is ook de boodschap die Connie Neefs, wil brengen met haar boek "Er Zal Altijd een Zon Zijn", dat ze voorstelde op de boekenbeurs, afgelopen zondag. Het boek verhaalt het leven en de carièrre van broer Louis, gespekt met veel fotomateriaal. Bij het boek zit er ook een CD met nog niet eerder uitgebrachte liedjes van Louis Neefs, en een interview, afgenomen in 1972 door Julien Put. Neefs praat open over zijn visie op het leven, zijn werk en de politiek (Neefs was gemeenteraadslid in Mechelen).

Geboren in Gierle, maar schoolgelopen (TSM) in Mechelen, waar tevens zijn zangtalent 'ontdekt' werd, heeft Louis Neefs altijd in Mechelen gewoond en we mogen als Mechelaars dan ook terecht trots zijn op het grote talent dat hij in huis had. En talent dat hebben zus Connie en zoon Gunther natuurlijk ook...
Menig Mechelaar herinnert zich Louis misschien nog wel. Op haar blog (http://blog.seniorennet.be/connieneefs) vertelt Connie Neefs hoe vele mensen haar op de boekenbeurs benaderden en leuke anecdotes wisten te vertellen...

Die fatale dag in 1980 was ik natuurlijk nog maar 8 jaar, maar toch wist ik toen al goed wie Louis Neefs was. Bij ons thuis, bij mijn grootouders en bij vele nonkels en tantes weerklonken de mooie liedjes van Louis veelvuldig. En ik heb dat boekje dat toen bij "de Story" zat met alle liedjesteksten van Louis Neefs erin, dat mijn Oma me cadeau gaf, altijd goed bijgehouden... hm.. waar zou dat NU liggen trouwens... En wie kan er hier niet "Laat Ons Een Bloem", "Benjamin", "Jeniffer Jennings", "Oh Oh ik Heb Zorgen", ...meezingen uit volle borst?

Afijn, ik denk dat het boek "Er zal altijd een zon zijn", over het leven en werk van Louis Neefs wel een beetje aandacht mag verdienen. Het werk is uitgegeven bij Uitgevrij Lannoo en telt 216 kleurrijke bladzijden. Ik denk dat ik het ga aanschaffen.

En u?
@ Markec. Ja, Louis Neefs is onlosmakelijk verbonden mt Mechelen. Hij was een sterke persoonlijkheid met een unieke zangstem. Maar ook in de Mechelse politiek verdiende hij zijn sporen. Ik herinner me dat, voor de gemeenteraadsverkiezingen ergens in de vroege jaren '7O, toen hij opkwam voor de CVP, er deur aan deur een grammafoonplaatje werd verspreid met het gelegenheidslied: 'Zorg voor een hart in uw stad' ('...want een stad is beter dan goud, omdat een stad van je houdt...'). Het melodietje zit nog in m'n oren...
En in het Tivolipark kunnen we nog altijd zijn zelf ontworpen momument bewonderen: 'Klokken in de wind'.
Ik had kaarten om naar het optreden met Connie Neefs te gaan in de Stadschouwburg, in september, waar ze optrad met een herinneringsconcert voor haar broer, maar ik heb de kaarten aan anderen doorgegeven, daar ik die avond naar een vernissage ging van een vriendin.(Annemie Van Aerschot, die ook tentoonstelt in de academie binnenkort -iets waarover ik ook al een post lanceerde...). Iets wat ik ook niet wilde missen. Soms zijn keuzes moeilijk...
Ik kan hier een tipje van een sluier oplichten met mede te delen dat Benjamin, uit het liedje, gebaseerd is op een goede vriend van Louis, de onlangs overleden Karel Michiels, in 1976 denkelijk nog schepen van financieën, CVP-er en toch ...overtuigd Racinger!! en een man die altijd met Louis optrok- vandaar de inspiratie en luister maar eens naar de tekst. En dat heb ik uit zeer goede bron.
@ Rudi. écht? da's nieuw voor mij. Ik heb bewuste Karel Michiels ook gekend (maar vooral m'n vader kende hem goed)-hij is in augustus toch pas overleden hé? Karel was een paar decennia geleden een belangrijk politiek boegbeeld in Mechelen. Ik wist echt niet dat die zo close was met Louis Neefs.
De Kerstdag dat het nieuws van het ongeluk met Louis als een mokerslag in de huiskamers kwam, herinner ik me nog als de dag van gisteren. We waren gezellig aan het feesten...
En ik las onlangs dat Connie zich ook verbaasde dat nog zovéle mensen kunnen herinneren wat ze toen aan het doen waren toen het nieuws bekend werd...
Louis Neefs was dan ook een hele grote meneer. Z'n zonen hebben de beide facetten van hun vader voortgezet: zingen en politiek bedrijven...
Ja, JanS, dit is echt - geen stadslegende.
Ter info, ik heb het nieuws van het ongeluk van Louis vernomen toen ik op die kerstdag bij mijn ouders thuiskwam en die vertelden het direct.
Connie Neefs is trouwens ook een hele grote madam en een dame met klasse.
Ik herinner me die Kerstdag ook nog heel goed, dat bericht op de radio vergeet ik nooit meer..Uiteraard zaten wij ook gezellig bij familie te
feesten...maar wat het voor ons nog gevoeliger maakte, wij hadden diezelfde dag nog op dat kruispunt gereden, waar het ongeluk gebeurde, op weg van Mechelen naar Mortsel... , dat kwam voor ons wel extra hard aan, trouwens ik denk er nu nog altijd aan wanneer ik soms voorbij dat kruispunt kom. Gelukkig zal Louis nooit worden vergeten, met zijn mooie liedjes en zijn warme stem. Vijf jaar geleden ben ik naar het herinneringsconcert geweest in het Sportpaleis 'Louis Neefs 20 jaar later' verschillende artiesten vertolkten de liedjes van Louis het was een heel mooie herdenking met uiteraard een schitterend optreden van Günther Neefs en Connie Neefs. Inderdaad z'n zonen doen verder wat Louis ooit begon!
Ik ben opgegroeid in de wijk Stuivenberg, klassiek de wijk waar ook Louis woonde, heb ik mij altijd laten vertellen. Zelf herinner ik me de man niet meer, daar ben ik net iets te jong voor, maar ik hoor heel vaak bij familiebijeenkomsten het verhaal over hoe ik ooit als kleine peuter op de slee heb gezeten in het Vrijbroekpark...samen met Gunther, voortgetrokken door Louis. Er zijn trouwens nog heel wat mensen in deze buurt die Louis hebben gekend en de verhalen worden nu en dan weer geregeld van onder het stof gehaald. Louis zal inderdaad altijd onlosmakelijk met mechelen verbonden zijn en de Mechelaars zijn hem nog lang niet vergeten.
Kerstdag, gezellig fonduen met de familie, het journaal op de radio even op en dan dat nieuws... Iedereen werd muisstil en mijn moeder begon te huilen. Ze werkte vaak samen met Louis binnen de CVP (ja ik kom uit een oranje nest, maar ik kies nu wel zelf, hoor). In die tijd waren ze de groene jongens binnen die partij. Wij woonden toen in de Vekestraat (Brusselpoort, kant vaart)en kwamen hem wel eens tegen op de vaart als hij met z'n zonen aan 't spelenvaren was en wij met ons moeder of vader aan 't varen waren. Enkele jaren geleden, op een prachtige zomerdag was ik met mijn kinderen terug naar de vaart gekomen om hen dat eens te laten meemaken. Gunther was net met hetzelfde bezig in zijn boot. 't Was gezellig net als vroeger (het toeval bestaat niet).
@Rudi: Ik ben net bezig met Louis Neefs in de klas. We behandelen "Laat ons een bloem.." en "Benjamin". Dit is welkome informatie.
De interessante reacties annex annecdotes alhier bewijzen dat Louis nog làng niet vergeten is !

Jeroen, tof dat je in je les Louis Neefs onder de aandacht brengt, en met nummers zoals "Laat Ons Een Bloem" (respect voor de natuur) en "Benjamin" (vriendschap) doe je meteen ook heel nuttig werk en leer je de jongelingen mooie waarden bij.. oei ik begin al een beetje priesterachtig te klinken zeker? ;-)

Jeroen, misschien moet je eens ook een kijkje nemen op de site van Paul Stok die liedjes van Louis Neefs vertolkt, samen met René Jonckheer:
http://www.liedjeslouisneef...

O ja, ik geef je gelijk Jeroen: toeval bestààt niet.. die bedenking maakte ik me recentelijk ook nog.. al was dat toen dan in een andere context en situatie..
hallo
wie kan mij helpen met de b kant van de single ach margrietje
genaamd
er zal altijd een zon zijn
hartelijk dank hiervoor
Hallo Brigitte,

Ik niet, maar ik kén wel iemand die je misschien kan helpen. Zal je vraag doorspelen naar hem!
heel lief dank je wel
is speciaal voor een hele goede vriend van mij
vriendelijk groetjes
en echt alvast bedankt
brigitte
Géén dank! Ik hou je op de hoogte...
Toen het nieuws van het ongeluk van Louis en zijn vrouw op de radio bij ons in Nederland kwam,zei het me in eerste instantie niet veel. Je hoorde als nederlandse puber niet te houden van die liedjes. Later, in mijn studententijd, kwam ik toevallig in aanraking met een LP van Louis Neefs met zijn grootste successen. Extra werd ik toen geraakt door een afscheidswoord -als laatste track op de LP (ben helaas de naam kwijt van deze persoonlijkheid). Nu, vele jaren later weet ik nog steeds de muziek en de songteksten erg te waarderen van Louis Neefs.
Mooie getuigenis, Bert!
Ja, Louis is er niet meer maar zijn mooie liedjes blijven... En het is goed om lezen dat hij inderdaad nog lang niet vergeten is, ook niet buiten Mechelen!
Eens laat op een avond in de "Hanekeef" vertelde hij me dat hij 's anderendaags een afspraak had met Toon Hermans. Hij zou een LP opnemen met liedjes geschreven door Toon. Het is er jammer genoeg nooit van gekomen.
Ik Mis Louis Neefs.Ben altijd een fan geweest.
Mooi verhaal, Polle. Ja, hou Louis de teksten van Toon Hermans zou hebben vertolkt zullen we dus nooit weten... al kunnen we vermoeden dat het heel mooi geweest moet zijn...

Ja, Kurt, nog steeds zijn we Louis Neefs niet vergeten he, gelukkig is er de muziek nog, en de vele herinneringen en verhalen, zoals je hier kon lezen.

Ondertussen heb ik gezien dat je "Er zal altijd een zon zijn" (boek + CD) kan bestelln bij proxis.be:

http://oas2000.proxis.be/ga...

(of in de betere boekenwinkel neem ik aan!)
Louis Neefs...
Op een Vlaamse kermis in de Hanswijkenhoek in 't Kranske, ik was er "van dienst" kwam een jonge man mét gitaar op me af en vroeg of hij enkele liedjes mocht zingen op ons podium. Op de vraag wat voor soort liedjes - kwestie van de christelijke gemeente niet te chokeren- antwoordde de jonge man: Geen nood, 't zijn allemaal deftige Vlaamse liedjes. Ik studeer aan het TSM, maar wens een zangbekendheid te verwerven.Daarom doe ik de Vlaamse kermisen af..gratis!
Na overleg met enkele medebestuursleden, waaronder Karel Michiels, mocht " Hoe heet jij?" - " Louis, Louis Neefs." zingen.
Goed wij kondigen zijn optreden aan en Louis begon. Na enkele minuten werd het stil rond het podium. Zo een prachtige warme stem en gevoelige gezongen. Iedereen was het eens: Die brengt het nog ver.
Karel Michiels, verzekeringsagent van DVV, die via het ACW nogal wat mensen kende heeft er voor gezorgd dat Louis op tournee kon met de "WELVAART" show. Beiden werden goede vrienden. IK vermoed zelfs dat Karel aan de basis lag van Louis zijn bekendheid. Ook zijn stap in de politiek zal wel via Karel gegaan zijn.
Jongens dat is allemaal héél lang geleden. Zucht...waar is die tijd?
...en die Karel Michiels zou dus 'model' hebben gestaan voor 'Benjamin' in het liedje met die naam... (cfr. Rudi)
Schitterend verhaal/ ervaring, Jos! Amaai. Goh... Leuk om te lezen zo'n mooi verhaal...

Ja, JanS: zo is het, diezelfde Karel was 'model' voor dat liedje 'Benjamin' ...
@garda- Ik heb die chaos van dichtbij gezien toen het net gebeurd was,(waarvan ik jullie de details bespaar) wij kwamen toen van familie in Lier. Achteraf hoorden we dat het om louis neefs ging, en ik moet zeggen dat we allemaal redelijk van de kaart waren toen.
Met het verhaal over Karel Michiels en Louis Neefs te lezen,dacht ik terug aan een anekdote door Louis zelf verteld:

Louis studeerde pas aan de TSM. Bij het begin van het schooljaar moesten de studenten zichzelf voorstellen aan de leerkracht. In dit geval was dat Cyriel Neefs,toen ook een belangrijk politicus in Mechelen. Toen het de beurt was aan Louis en deze zich voorstelde als "Neefs",zei Cyriel:"dat kan nie want zo heet ik"...

Toch kwam het nog goed tussen die twee...
Ik heb ook goede anekdote:toen Louis in de politiek stapte en dat plaatje"Zorg voor een hart in uw Stad"in onze brievebus belande was ik net bezig mmet een film te maken over een verfilmde fonoplaat(opdracht van de filmclub)ik belde Louis en die was direct bereikt om mee te werken.Ik zal de rest wel uitleggen op 22/2,anders is deze blog te klein.
Jammer, maar we zijn Louis pas gaan appreciëren toen hij dood was. Nu genieten we echt van zijn mooie warme stem en degelijke teksten.
Ik ben als Nederlander al jaren op zoek naar "Ein kleines Compliment" van Louis Neefs. Wie kan mij een MP3 toezenden met dit nummer? Bij voorbaat dank.
Albert, ik ga er achteraan voor jou! Contacteer me anders eens op markec@telenet.be
Ik was 11 jaar toen ik op kerstdag op visite bij mijn opa en oma hoorde van het vreselijke ongeluk van Louis Neefs en zijn vrouw Lillian. Was er echt kapot van,hield erg veel van zijn liedjes en vondt hem een erg sympatieke man, keek altijd graag naar een muziek programma dat in nederland werdt uitgezonden wat Louis samen met Connie Neefs presenteerde (Ik kan me niet herinneren wat de naam van dat programma was, dus als iemand het weet). Ik woon inmiddels zelf in de USA maar luister nog heel vaak naar de prachtige songs die Louis ons naliet. Heb het boek besteld en verheug me er op om het te lezen. Ik blijf ook nog altijd hopen op misschien een dvd, dat zou zeer mooi zijn.
"Er zal altijd een zon zijn" is een prachtig boek vol met goede herinneringen en mooie foto's. Erg ontroerend ook. Louis zal nooit vergeten worden voor zijn diepe, warme stem. Ik koester zijn elpees en cd's en nu dit boek.
Een fan van het eerste uur.
Michel Colemans
Albert, ik heb je zonet Ein kleines Kompliment ge-emaild
@Albert/ Roger.. ik heb je vooralsnog niet kunnen helpen, gelukkig Roger wél!!!

@Colinda... ik neem aan dat ondertussen het boek al bij je aangekomen zal zijn.? Een fijn werkje, niet? Ja, een DVD.. het zou natuurlijk mooi zijn he!!!

@Michel: Louis en zijn liedjes zullen inderdaad niet zo gauw vergeten worden he... en zo hoort het ook.. Dus ja, "er zal altijd een zon zijn"...
de jeugd in gierle kent hem ook, helaas hebben we hem zelf nooit kunnen ontmoeten.. Gierle is in ieder geval nog erg trots op louis neefs
@Kaat: fijn om dat te horen... vandaag nog vertelde mijn moeder me dat er in Gierle het stamcafé van Louis nog altijd is en dat hij ook daar verre van vergeten is!

Heel fijn te weten dat ook de Jeugd in Gierle hem nog "kent", en dat jullie in Gierle trots op hem zijn.... MEER DAN TERECHT als je het mij vraagt !!!
Toen ik,z'on 10 jaar terug,in Gierle was hebben we dat cafétje bezocht en er stond zelfs nog een glazen kast met souverniers en foto's van Louis Neefs. Misschien nu nog??
@Jackie: amai, dat is wel tof ja! Of het nog steeds zo is... Kaat?
ik zal morgen eens tot daar fietsen en het weten te zeggen sé.
@Kristiaan: bedankt jong.. Ge verlost ons dan meteen uit onze onwetenheid en dito nieuwsgierigheid ;-)
@markec en Kristiaan ik ben ook nieuwsgierig,laat je iets weten?Louis heeft,toen hij in de politiek stapte,een plaatje uitgebracht(gratis in ons bus)over Mechelen "Zorg voor een hart in uw Stad" ik heb toen samen met Louis daar een filmpje op gemaakt dat toen is geprojesteerd in het Volksbelang.Ik heb daar mooie herinderingen aan over gehouden.
@Kristiaan: Mogelijk ben je al op weg naar Gierle....maar als dat niet het geval is, hier heb ik nog een tip, ik herinner mij nu weer de naam van het gezellige café het is "In Den Eik" midden in het dorp, onder de kerk.
Ik ben nu ook wel benieuwd of die glazenkast er idd nog staat, want ik weet het niet meer ...veel fietsgenot!
Een mooi verhaal/ mooie herinneringen, Jackie!!
Kristiaan: laat ons iets weten he, we zijn één en al oor/oog ;-)
Ik heb reeds vier maal een lange reactie geschreven, maar telkens ging de tekst verloren Met deze test geef ik het voorlopig op???????
Ik hoop dat het nu lukt....
Natuurlijk zijn dat allemaal mooie verhalen over Louis Neefs. Ik ben de laatste uitbater van Den Eik in Gierle geweest, die nog pinten getapt heeft uit de tapkraan die nu in de glazen kast staat, samen met de foto van Jelie en Louis. Eigenlijk zouden wij nu de tekst van het "mooiste" Vlaamse lied; "Laat ons een bloem..., kunnen aanpassen naar Laat ons den toog en den tal van Jelie....Dit nummer is aktueler dan ooit en wijst naar de grote visie die Louis al had over de toekomst.
Nu zijn wij in Gierle reeds enkele jaren aktief om een permanente tentoonstelling op poten te krijgen over de grote mens en klasse artiest die Louis Neefs toch was. Nu de Gemeente zich achter ons project gecshaard heeft zal er snel een mooie locatie gevonden worden die prachtig past in de dorpskern
Ik heb mij persoonlijk geengageerd om de inrichting en opstelling op mij te nemen. Daarom durf ik langs deze weg een oproep doen aan alle mensen om eens te snuffelen in oude en nieuwe spullen vanaf 1937, met b etrekking tot louis Neefs. Dat kunnen krantenknipsels zijn, foto's, LP's of singles, audio of video, persoonlijke getuigenissen enz, enz.
Ik hoop vurig dat er iets uit de bus komt en dat ik dat hier kan lezen. Misschien kunnen wij dan op één of andere manier afspreken. Alvast veel succes bij het snuffelen en vele, vele dankbaarheid bij voorbaat.
JVC
Dat vind ik een heel mooi initiatief, laten we hopen dat er veel reacties komen op uw oproep, en dat die tentoonstelling er inderdaad vlug kan komen. Ik zal het alvast doorvertellen aan mijn vrienden, ondertussen wens ik je alle succes met dit project!
@JVC:die film met Louis Neefs mag je hebben,die is wel in oude dubbel 8mm,maar die kan je desnoods laten overzetten op video os DVD.Ik wens u veel succes.
@JVC: bedankt voor je reactie, en goed om te weten dat "alles in Den Eik nog aanwezig is..."

Enne... prachtig initiatief! Hopelijk kan je dit project verwezenlijken... mocht ik zelf informatie vinden, bezorg ik je die zéker, of mocht ik mensen aantreffen met interessant materiaal: ik stuur ze zéker door...

@Jef Vervoort: zeker opnieuww proberen he...
Zaterdag l.l. was er in Gierle een groot dorpsfeest, dat in het teken stond van "De Poppenstoet" van Louis Neefs. Een enorme cartoon werd er onthuld , welke alle poppenstoet figuren voorsteld met onderaan een grote foto van Louis. Dit was de grootste cartoo, ooit gemaakt in Belgie en verwezenlijkt door CH. Cambré.
Hopenlijk past hij later in ons museum?
Groetjes van J.V.C
Zeer interessant zeg! Zijn daar foto's van genomen en kunnen we die ergens online bewonderen?

Dat moet heel tof geweest zijn daar in Gierle!
30-12-2006
Actualiteit
RTV Nieuws
In het nieuws van RTV van 29/12/06, werd er nu publiekelijk kond gedaan van de plannen i.v.m. een nieuwe toeristische trekpleister voor Gierle. De gedachtenis aan Louis Neefs, de man die Gierle op de wereldkaart heeft gezet, zal nu definitief vorm krijgen in een bronzen borstbeeld.Het Gemeentebestuur heeft zich geengageerd voor de financiering van dit grootse project.Zo word er 12.500,-EUR voorzien voor een nieuw te realiseren bronzen beeld. Daarenboven is er ook eenzelfde bedrag voorzien voor de heraanleg van het plein voor de schuur, inclusief een verwarmde ruimte met veel glas, voor de plaatsing van het reeds bestaande kunstwerk. Hier kan dan ook een beperkte permanentetentoonstelling in worden onder gebracht.Dit kunstwerk had in feite een bronzen beeld moeten zijn, waarvoor Dhr. A. Proost, reeds vijftien jaar geleden een opdracht toe had gekregen. Deze kunstenaar besliste echter op eigen houtje, om het brons te vervangen door hout, hars en koper. Dit resulteerde wel in een heel exclusief mooi werk, maar hij zadelde hiermee de initiatiefnemers wel op met een plaatsings probleem.Hopenlijk zijn nu die zorgen van de baan met de steun van de Gemeente.
Wow! Fantastisch nieuws! BEedankt voor deze "update", JVC !!!
Misschien schieten onze vroede vaderen wakker en nemen ze eens het monument met klokken onder handen dat in Tivoli staat. Bij mijn weten is dat ondertussen niet meer zo perfect werkende of loop ik nu achter?
Inderdaad, Rudi!!!
Daar is inderdaad WERK AAN DE WINKEL.. 't monument zag - de laatste keer dat ik er was, en dat is niet ZO lang geleden.. - groen, en werken deed het idd. niet...

Louis Neefs, toch ook door VEEL Mechelaars in hun hart gesloten, verdient BETER !
Ook over dat mooie Mechelse kunstwerk hebben wij in Gierle gepraat. Wij gaan hiervoor zelfs een lijntje uitwerpen opdat dit ontwerp van Louis terug in zijn originele glorie kan hersteld worden.
Louis Neefs verdient inderdaad veel beter?
Ik wilde graag enkele foto's bijvoegen, maar dat lijkt mij niet te lukken. Maar ik blijf oefenen????
Na de Louis Neefsstraat komt er nu ook (eindelijk) een standbeeld van Louis in Gierle...
Lees ergens dat Annemie Van Aerschot in
de buurt exposeert. Zij heeft schitterende schilderijen van "ons" begijnhof gemaakt.
en nog betaalbaar ook.
Wil zéker op de hoogte blijven van haar
werk en tentoonstellingen!
Beste vrienden,
Wie kan mij helpen aan de tekst van Jos Ghyssen Vaarwel Louis . Deze tekst stond op een LP van Louis Neefs, echter deze is in Nedeland niet meer te krijgen .Heel hartelijk dank voor degene die mij hieraan helpen kan.

Groeten,

Bert van Eijk
Hello Bert,ik bezit een CD (stak bij het boek over L.Neefs) Mail me uw adres door en ik bezorg u een kopie van deze CD.
Groetjes uit Mechelen

kan iemand mij de tekst bezorgen van een liedje van louis neefs,de tittel ??ik denk ;;;;

OMDAT IK VAN JE HOU

dank bij voorbaat

het enige liedje dat ik als laatste zou willen laten horen als ik moet heengaan, en als ik iedereen moet achterlaten. "ER ZAL ALTIJD EEN ZON ZIJN" met dank aan Louis Neefs