SINTE METTE

met categorie:  
Binnen een dikke veertien dagen zijn we weer zover. Dan is het 11 november.
Wapenstilstand. Maar in Mechelen iets heel anders. Dan zingen de kindjes weer Sinte Mette.
Echt Mechels, al is Sint Maarten (Sinte Mette) ook een begrip in andere delen van het land en elders ( o.a. Nederland)
Het gaan zingen aan de deur voor snoep met het lied Sinte Mette van de ruggenuchte is dan weer echt Mechels.
Het Sinte Mette Genootschap timmert nu al meer dan 10 jaar aan de weg om deze traditie in stand te houden. We houden van het echte Mechelse Sinte Mette lied en we haten flauwe onnozele afkooksels zoals " de koeien hebben staarten". We danken de scholen voor hun hulp, eerst schoorvoetend
( wegens dialect) maar later toch op de boot gesprongen.

Doe iets voor onze Mechelse tradities, schaaf uw kennis over Sinte Mette bij, leer uw kinderen en kleinkinderen de echte SinteMette zingen en wijs verkeerd zingende zangers de juiste weg.

En kom eens langs op het gezellige en kleinschalige Sinte Mette Kinderfeest in de feestzaal van Scheppers op vrijdazg 11/11 van 14-17 uur
En ga eens kijken naar Lamot - daar vraagt de erfgoedcel aan de kindjes het echte SinteMette lied te komen zingen in het nieuwe gebouw en zo aan de bezoekers te tonen wat er op 11 november in Mechelen ook gebeurt.



Ik dacht dat de mannen van 111111 hardnekkig waren. Het bleek echter Sint Mette te zijn.
Ik heb liever Driekoningen. Sint Mette heeft een liedje dat door een normaal mens niet te zingen of te spelen valt.
En een traditie ? Wat is dat ? Gewoon een uitvindsel van een schoolmeester.
@ Filip; wat voor onzin is dat nu? Sinte-Mette een uitvindsel van een schoolmeester??!!
En Sinte mette is best aan te leren - dat kunnen kleuters.
En wat bedoel je met 'hardnekkige 11 11 11- mannen? Blijkbaar heb je er geen sympathie voor?
IK ben wel blij dat er nog veel sociaal-voelende kinderen en jeugbewegingen zijn die de straat opgaan om wat geld bijeen te zingen voor dit goede doel!
Proficiat jeugd!
(Is je naam écht Filip-de-haatdragende', of zijn die andere antwoorden op de blog van een andere Filip?... - Ben jij dezelfde Filip die spreekt over de 'Grootse Partij van Mechelen...?)
Ik zal op 11 november met plezier mijn deur opendoen voor de Sinte-Mette-zangers.
Bedankt Rudi om deze Mechelse traditie al die jaren zo te willen ondersteunen. Ik ben er blij om!!
Hiermee bewijst Filip dat hij totaal geen voeling heeft met Mechelen.
Driekoningen is hier namelijk uitgestorven maar Sinte Mette is dat niet.
Als hij even zou kijken op http://www.sintemette.be dat zou hij misschien iets minder dwalen.Met 11 11 11 heeft dit niks te maken.
Dit is een schoolvoorbeeld van een stompzinnig iemand die op zijn eigen tradities schijt ( vergeef me de uitdrukking maar anders kan ik het niet zeggen)en niet eens weet waarover hij spreekt.
En daarmee basta.
@ Rudi: da's gesproken zie! Inderdaad: Driekoningen is niet écht Mechels. Wij komen de straat op met Sinte-Mette!
Ik heb trouwens goeie herinneringen aan dat feest! Ik denk met plezier terug aan m'n kinderjaren. In de school maakten we met behangpapier een mijter, en kleefden daarop in kruisvorm 2 stroken rood glanspapier; we zochten een versleten tafelkleed, en wachtten vol ongeduld tot we buiten mochten... (voor 1O uur mochten we van ons thuis de mensen niet 'lastig vallen' - maar eens zo ver, was er geen houden aan°. Ik was géén grote snoeper (écht!), maar het was toch een sport om zoveel mogelijk te verzamelen. En we wisten goed waar er wat 'waardevols' te krijgen was (en dan bedoel ik geen geld, want dat boeide ons niet echt).
In de school leerden we toen wel het 'deftige en beschaafde' Sint-Maartenlied ipv Sinte-Mette. In de jaren '6o en vroege jaren '7O was het ABN nog de norm.
Het ging alzo:
"Sint Maarten reed door weer en wind, zijn vurig paard droeg hem gezwind; Sint Maarten reed met blij gemoed, zijn mantel dekt hem warm en goed!
Een oude,een oude, een oude man zat langs de baan,en keek de ridder smekend aan: och help mij uit deze bittere nood; ik vind in deze kou mijn dood..."
Nu ja, ook dit lied kan best; maar de traditie heeft haar rechten: dus ik pleit voor het Sinte-Mettelied!
Als het maar niet het domme "Sint-Maarten, de koeien hebben staarten, de meiskes hebben rokskes aan, daar komt Sinte-Maarten aan..." is. Daar krijg ik de kriebels van.
(en wat te denken over het platte: "Sinte-Mette kan ni kakke, want zen gat is toegebakke - trekt eraan, trekt eraan, 't zal wel opengaan...").
Als de jongste kinderen dan overdag voor 'eigen gebruik' op gang waren geweest, kwam 's avonds een Chiro-of scoutsgroep langs om het bijeengespaarde geld te besteden voor 11 11 11.
Ja: Sinte-Mette is zo Mechels als wat. Laat het nog lang zo blijven! (en laat Halloween voor de commercanten...)
Beroepsmatig ben ik nogal veel bezig met de eindtermen in het onderwijs. Daar wordt tegenwoordig gepleit om de streekgebonden talen niet te verwaarlozen. Dus Sinte Mette oep z'n Mèchels, astemblieft.
@ Rudi, ik weet wel dat de volgende vraag niet veel te maken heeft met Sinte-Mette op zichzelf, maar er zou toch vroeger ook een 'zang-traditie' bestaan hebben rond de 'Greef van Half-Vasten' in Mechelen? Maar verder weet ik daar wel weinig over? Ik denk dat jij de geknipte persoon bent om daar nu of later wat klaarheid in te scheppen...
"Sinte-Mette van de ruggenugte en met zijne grijzenbaard/ juffrake wil de m'n kabaske nie vullen en laat ons nie lang nie meer staan/ want hij hoest hij heeft een valling: geeft em een pastilleke t zal overgaan.... "

Schitterend toch!! Welke Mechelaar kent het prachtige Sinte-Mettelied en de traditie nu niet!

Ik moet me aansluiten bij Rudi, Jan S en Jeroen! En ja aub .. laat ons deze mooie SInte-Mettetraditie in ere houden!!!!!

Bij mijn ouders thuis was het zo: de kinderen die het Mechels Sinte-Mette lied" zongen, en verkleed waren, MET mijter (!!) of "sint-maarten reed door weer en wind.." kregen toch véél meer begrip (en meer snoep!) dan diegenen die zich er vanaf maakten met "de koeien hebben staarten" of erger... Awel: ik handel nu precies zo!

Ik betreur ten zeerste de reactie van Filip: totaal naast de kwestie, onnodig grof, en vol onbegrip. Jammer. Heel Jammer.

Of zoals JanS het zo mooi neerschreef: "a: Sinte-Mette is zo Mechels als wat. Laat het nog lang zo blijven! (en laat Halloween voor de commercanten..." (al nuanceer ik: "de veramerikaniseerde halloween")...
Met dank voor de steun JanS, Markec en Jeroen van FP.
Maar : wilen jullie allemaal meehelpen aan het instanthouden van ons echte Sinte Mette lied en ambetant doen als de mannekes aan de deur ( want ze leren de ruggenuchte wel, maar dit is toch zo lang mijnher) met staarten van koeien aankomen?
Tussen haakjes , tegen Sint Maarten reed door weer en wind etc... hebben we niks hoor, dat mag ook rustig gezongen worden op ons feest.
Mag ik enkele bloggers met kinderen of kleinkinderen daar verwachten?
JanS Sinte Greef is een figuur die me intrigeert, maar ik ken er niks van - misschien kan google of andere webs ons helpen?
@ Rudi; in het Mechels dialectwoordenboek van Hendrik Diddens kan ik bij Sintegreef enkel vinden: 'Graaf van Half-Vasten. Destijds te Mechelen, even populair als Sinterklaas. Veel mensen spraken in mijn kinderjaren van Sintenigreef, een leuke contaminatie van Sint-Niklaas en de Greef' (aldus Diddens).
Deze Greef was bekend tot in Rijmenam - zo vertelde me een collega - ze wist dit van haar vader, nu iemand van midden de zeventig... Het is door dit verhaaltje te horen dat deze Greef me begon te intrigeren...
Ik weet dat mijn moeder vertelde over Sinte-Greef, dat zij gingen zingen en dat zij dan een lekkernij op een stokje kregen (speculaas?) Mijn moeder was afkomstig van Tremelo-Baal en daar was dat een gebruik. Ik weet ook niet welke periode maar ik vermoed ook rond 11 nov.
@ Vadderik - daar komt dus al wat méér klaarheid in de 'Greef van Halfvasten'... Merci Vadderik. En inderdaad, die collega sprak er ook van dat er dan een lied zou gezongen worden met iets van 'snoep op een stokske...' of iets dergelijks. Meer wist ze er ook niet van. Maar zou dat dan niet eerder gezongen zijn in de helft van de Vasten, vastenavond misschien? ipv rond 11 november... Lijkt me logischer hé...
Sinte mette is zo Mechels als wat. In de streek rond Aalst-Ninove wordt zelfs Sinte mette gevierd op 11/11 en kennen ze Sinterklaas niet.Sinte Mette wordt zelfs gevierd op Texel, waar de kindjes 's avonds met lantaarntjes bij de buren gaan liedjes zingen. Vroeger was er alleen Sinte-Mette maar de laatste jaren wordt er ook nieuwjaarke-zoete en driekoningen gezongen. Deze twee laatsten zijn helemaal niet mechels, maar worden in sommige scholen ook wel aangeleerd en soms met de jeugdbeweging naar buiten gebracht.
Bedankt voor de reacties op Sinte Greef. Feit is dat Sinte Greef ook een zogenaamde kinderheilige is. Later opgevolgd door Sint Maarten (Sinte Mette) en dan door de Kerstman.
Het idee is hetzelfde, alleen weet ik nu nog niet of die Greef ooit een heilige was of is dit een toevallige benaming.
Over Sinte Mette - die is nog steeds populair in andere landsdelen. In de Vlaanders vooral. In Aalst kent men nauwelijks Sinterklaas, wel komt daar op 11 november Sinte Maarten en kan je in speelgoedzaken naar de troon van Sint Maarten!!!
Sint Maarten komt daar ook regelmatig aan per boot met... zwarte pieten.
In dit geval is onze Sinte Mette dus een stuk origineler.
maar zoals gezegd - veel info op onze website
jans , mijn moeder sprak idd ook ob)ver "ne greef oep e stokske" en ja vastenavond of halfvasten lijkt me logischer.
Bij een gesloten deur werd nogal eens: "hoeg ôôs, lieg ôôs er zit en gierige pin in ôôs" aangevat.
Kan Greef geen afkorting of verbastering zijn zoals
Mette-Maarten?
Eind jaren 60 begin 70 woonde er op het begijnhof een man, kunstenaar, de naam wil me niet te binnen schieten (begin van Alzheimer geloof ik) die het sint mette gebeuren terug deed heropleven, met stoet en feest. Is daar niet meer van bekend?
Ik heb ondertussen wat opgezocht en gevonde over die geheimzinnige Greef...
Op internet vond ik een site met uitleg over vele volksgebruiken rond Pasen en Vasten (google - 'sintegreef' intikken).
De viering van Halfvasten was het slotfeest van de winter. Men verbrandde de winter onder de vorm van een stropop om daarna de lente in te halen. Er waren in oorsprong maar 2 seizoenen: winter en zomer. Lente en herfst zijn in de aanloop - de overgang werd als dusdanig niet als volwaardig seizoen aangezien. Na de winter werd de 'zomergraaf' ingehaald, die als een attribuut een roede had: de levensroede, de penis waarvan de slagen wasdom en vruchtbaarheid brachten (ook in de Sinterklaasgebruken vinden we de roede...). De Greef van Halfvasten is dus niets anders dan een antropomorfe voorstelling van een seizoen.
In Merchtem (Brabant) zong men:
Greef van Halfvasten,
wat hebde ga ma gebracht
vijgen en rozanen,
van alle lekkere kost
wittebrood en slangen
we zullen de Greef verbrannen
we zullen de Greef vermoren...

Kent iemand van de ouderen een Mechelse variant van dit lied? Want blijkbaar bestond hier toch zéker een SinteGreef-traditie...
Maar kom - laat ons toch maar eerst Sinte-Mette vieren - het is immers herfst en bijna november - lente en Vasten zijn nog ver weg...
Dat klopt in de regio Aalst, Ninove en Oordegem wordt Sint Maarten heel intens gevierd op 11 november zoals bij ons Sinterklaas op 6 december.
In Antwerpen is het Sinte Mettefeest helemaal niet gekend, daarom waren wij heel verwonderd toen we veertig jaar geleden in Mechelen kwamen wonen en met deze aardige traditie werden geconfronteerd. Anderzijds doen in Antwerpen zangertjes wel hun ronde op Nieuwjaar en met Driekoningen!

Uiteraard gaat ook mijn voorkeur naar het echte Sinte Mette lied van de Ruggenugte...Ik vond het heel plezierig als de kinderen nog klein waren en ze kwamen met dat liedje thuis dat ze op school hadden geleerd...en dan de verkleedpartij die daarbij gepaard ging, om toch zo "waardig" mogelijk te kunnen gaan zingen. Daarom laat ons die Sinte-Mette traditie maar heel goed in ere houden!
Ik zal alvast op 11/11met mijn kinderen naar de Lamot-site vluchten, want mijn deurbel staat die dag niet stil...en ook voor de volgende redenen :
Wat zijn de kindjes van tegenwoordig assertief geworden....als de snoep of de koekjesletters of de centen niet genoeg zijn, durven ze zeggen dat ze het niet lekker vinden of dat het niet genoeg is !!!Straffer nog, ze moeten het NIET hebben. Toch wel straf niet ?Wat vinden de blogger daar van ?
In mijn kindertijd was het toch ook wel anders.
P.s. daar ik geen mechels spreek ...kan iemand die tekst eens vertalen in het schuun vloms ?( of is de lol er dan van af ? )
Mersiekes hee...want dat met die staarten vind ik toch ook maar een belachelijke tekst.
@ Lieve, ik vind wel dat je wat veralgemeend hoor - natuurlijk zijn sommige kinderen wel (iets té) mondig. Ontken ik niet. Maar het overgrote deel dat aan m'n deurbel hangt, vertoont dit gedrag niet...
Dus: ik vlucht niet - en zal thuis blijven om hen met plezier te ontvangen.
@Lieve, dat lijkt me toch geen goed idee om de Sinte Mette tekst om te zetten in ABN want dan is inderdaad de typische folkore helemaal weg.
Zo moeilijk is het nu ook weer niet om te verstaan, ik ben ook géén echte Mechelse maar ik versta het zeker en ik kan het ook meezingen uit volle borst !
jans, positief! Ik blijf ook thuis om de kindjes te ontvangen ook al komen er bij mij aan de deur elk jaar minder zangertjes. De meesten trekken naar de wijken. In Hombeek kreeg men vroeger enkel geld toegestopt want de eerst volgende zondag kon men daarmee naar de kermis. Vele inwijkelingen houden daar geen rekening mee zodat er nu veel snoepgoed wordt gegeven. En waarom zou men die ene keer in 't jaar de kindjes in de kou laten staan???
Ja, onverstaanbaar lijkt me het Sinte-Mettelied toch niet - zelfs voor niet-geboren Mechelaars. Alleen het woord 'ruggenuchte' kan misschien wat vragen oproepen... Maar over de oorsprong van dit woord is niet iedereen het eens, meen ik. Of kan jij er meer over vertellen Rudi? Is het een verbastering van het een of het ander? Ik denk dat ik er ooit wat over gelezen heb, maar ik ben het wellicht vergeten.
Wat heeft 'Ivo ! Ivo !' met Sint Maarten te maken ?
Ik dacht vroeger altijd, maar ik kan het zeker mis hebben, dat ze zongen van de 'Hugenuchten' en misschien bedoelden ze daar een wijk of steegje mee ?

ja, en wat 'Ivo! Ivo!' daarmee heeft te maken hebben wij ons ook altijd afgvraagd. ?
volgens mij betekent van de ruggenugte:het heugelijke genoegen van op woensdag de strijk te doen. (allez volgens een collega van mij toch!)
Ivo Ivo is - als ik goed onthouden heb wat mijn leraar uit het zesde studiejaar daarover vertelde (zowat 25 jaar geleden - eigenlijk "in 't ou" (van "in het oude jaar") moeten zijn. Benieuwd of iemand anders dat ook kan bevestigen.
van de ruggenuchet : volgens sommigen een verbastering van de vruugen uchtend.
Anderen verwijzen naar een oud lied ( 16 de E.) over de "warlord" ( Protestant) die, raids uitvoerde in het katholieke zuiden : Maarten Van Rossum (sic)

Maarten van Rossum van den beruchte (!)
hij met zijnen grijzen baard.

Ivo - Ivo : zou komen van 'in't fijn, (oep ze mechels uitspreken met die typische ij)
dus in't fijn, in't fijn
zoals koekebakken zijn.

Andere versie

Sinte Mette van de ruggenuchte
hij met zijnen grijzen baard
juffrake wilde me kabaske is vulle
en leut ons ni lank ni mi staan

dan kunnen wij eens lustig smullen
heuf ter nog wat ouver veu teneuste jaar

Deze twee laatste regels ipv

want e hust a ei een valling geeft em ae pastilleke en 't zal ouvergaan

Op de website kan je het lied beluisteren trouwens.

Verder zijn er andere versies in Walem ( Elsenstraat) en weet ik al niet meer
@ Joeri; en ik dacht dat 'Ivo, Ivo' een verbastering was van 'In 't vie, in 't vie'. (in 't vuur)
Of maak ik de verwarring nu nog groter?

(NB: privé-opmerking voor Mitteke-Muis, in wie ik een vrouwelijke collega durf vermoeden: inderdaad, mijn strijk is gedaan - mannen kunnen dat hoor...)
@ Rudi, m'n vorig stukje was reeds doorgestuurd, als ik jouw verklaring las van 'Ivo, Ivo'. Je zal wel gelijk hebben hoor.
Ik heb nog een wilde theorie over die 'Ivo'. Omdat het zinnetje dat eraan voorafgaat luidt: Hij BELOOFDE aan zijn vrouw, dat 'm koeken bakken zou', dacht ik dat 'Ivo' een verbastering zou kunnen zijn van het Engelse: 'he vow(ed)' - dus: 'hij ZWOER'.
@Rudy
in Muizen zongen wij inderdaad de versie van het kabaske. de jaren 60
Ook in het Ieperse wordt Sint-Maarten nog hardnekkig gevierd.

Ik ben afkomstig uit de Elzenstraat (geen straat, maar een gehucht in Sint-Katelijne-Waver, bij Walem), waar we een lichtjes andere versie kennen.

Sinte Mette van de Negen Uste [kuch x9]
En me zijne grijzen baard
Juffrake wilde mijn kabaske es vulle
En laat ons nie lang meer staan
Dan zullen wij al lustig smulle
Oke tot de vroke tot te neuste jaar!

Onze onderwijzer in het zesde leerjaar (jaren 1980) maakte een AN-versie, die echter even nonsensikaal was als het origineel. Ze was zo hilarisch dat ik ze helaas vergeten ben, maar het hoesten zat er nog in.

De mooiste herinneringen heb ik echter aan het avondlijke nieuwjaarszingen, dat meer in het Duffelse gebruikelijk was.
En Jan De Wilde, Aalstenaar, heeft een prachtig Sint-Maartenlied op zijn 'Bende'-cd.
En hier is de tekst van dat prachtige lied door Jan de Wilde:

refrein:
Wat heeft Sint-Maarten voor mij meegebracht
Deze donkere novembernacht?

'n Hoge hoed met 'n bankier
'n Sleutelbos met 'n cipier
'n Matroos met 'n harmonica
In witte chocola
'n Koorknaap, 'n slingeraap
'n Ezel, 'n geschoren schaap
'n Tweeling op 'n zwijn
In roze marsepein

refrein

'n Zwarte drumcomputer
'n Grote kromme toeter
'n Vijfsnarig tokkelapparaat
'n Borstel voor de vaat
Tweehonderd bezemstelen
Om Nieuwe Scene mee te spelen
'n Plaat van Bach, 'n boek van Boon
En 'n rode telefoon

refrein

'n Beste stoelgang en 'n bad
Niet te heet, niet te koud en niet te nat
'n Eitje, nog maar net gelegd
Dat goeiemorgen zegt
'n Meisje op m'n schapenvacht
Dat zonder woorden naar me lacht
'n Meisje met niks aan dan vel
Sint-Maarten: Dank u wel!
Bij nader inzien is het evengoed mogelijk dat die Ivo ook van in 't feu zou kunnen komen. Dat heb je zou met die mondelinge overleveringen.
Wat Krisje Van Ransbeek betreft : goed bekeken en origineel en zelfs plausibel, maar 't zal wel niet, maar zij krijgt van mij wel de oscar van de origineelste oplossing.
Het blijft grappig. Ik ben opgegroeid in Duffel en had nog nooit van het Sint-Maarten zingen gehoord. Wel oudjaar zingen.

Prachtig eigenlijk hoe die grens vrij bruusk verloopt.
Amaai Peter, het is te hopen dat de pastoor van Duffel ( of is hij nu al op pensioen )dit niet leest.
De Kerk van Duffel is een Sint Maartenkerk en de man zelf heeft zelf een boek over Sint Maarten geschreven!!!
Maar mogelijk is dat zingen in Duffel verloren gegaan.
@rudi: Neen Sint Maarten ken ik wel hoor. Inderdaad patroobheilige van mijn geboorteparochie.
Het Sint-Maarten zingen is onbekend in Duffel. (tenzij iemand mij tegenspreekt natuurlijk)
Ik ben ook opgegroeid in Duffel, weliswaar aan "den overkant" en ik kan bevestigen dat er in Duffel niet aan Sint-Maarten zingen gedaan werd. Er werd wel zeer veel oudjaar en driekoningen gezongen.
Ik denk peter dat de grens nog dichter ligt. Volgens mij wordt er in St Kat Waver centrum geen sinte mette gaan zingen. Zij gaan met oudjaar rond nieuwjaar zingen. Toen wij (jaren 50) gingen zingen en het liep al tegen 4 a 5 uur aan kregen we vaak de deur op onze neus met de uitroep: "sinte mette slopt al"
Ik denk dat Vadderik gelijk heeft - in de wijk Elzenstraat die dan weer aanleunt tegen Walem echter wel met een eigen versie van het Mechelse lied. Ook in Walem wordt er Sinte Mette gezongen.
'n Anecdote: toen ikzelf nog Sinte-Mette ging zingen (ca. 35 jaar geleden), woonde in onze buurt een Hollandse dominee. Mijn zus en ik gingen van deur tot deur en belden uiteraard ook bij hem aan. Verbouwereerd hoorde ons aan en riep toen verbolgen: "Nou zeg, dat is nou al de vijfde die hier iets komt zingen over die heilige Martinus. Wanneer stopt dat eigenlijk!" En hij sloeg de deur voor onze neus dicht. Natuurlijk zetten wij onmiddellijk 'Hoog huis, laag huis...' in en dit keer dubbel zo hard!
Iemand nog anecdotes?
Ha Koen! Leuk verhaal..
Annecdote? Wel zo ging ik eens Sint-Maarten zingen, en de deurbel viel er af (echt waar, dat zal losgezeten hebben of zo). Ik besloot dan maar om in plaats van te wachten op wellicht een scheldtirade, het op een lopen te zetten...

Verder, vooral leuke herinneringen aan het Sinte-Mettezingen... En ook de appreciatie die je kreeg omdat je het Mechels Sinte-Mettelied zong in plaats van het afschuwelijke de koeien hebben staarten ;-)
De gewoonten verschillen echt van gemeente tot gemeente; in Mechelen is't Sinte-Mettezingen. Bij mijn schoonfamilie in Boortmeerbeek gaat men 'Koekezingen' op Oudejaarsdag. Bij mijn familie in het Brabantse Asse trekt men rond op Driekoningen. Zijn er nog andere zanggewoonten, bijvoorbeeld in onze buurgemeenten?
Haha Duffel doet zowel het oudjaar als driekoningenzingen.

Misschien was Sinte Mette er te veel aan ?
jans slaat de nagel bijna op de kop; "ivo" was vele jaren geleden - toen mijn grootvader zaliger liederen noteerde- : "in 't vou", wat in 1900 gebruikelijk was voor "in 't vuur";
niet verwonderlijk dat een lied dat maar een keer per jaar uit de kast gehaald wordt regelmatig een beetje verandert ...
de versie van de Elzestraat is gewoon een kwestie van opportunisme : de huizen staan een beetje verder uit elkaar dan in 't stad; om een beetje rendement te halen moet je beknibbelen op de lengte van het liedje;
de grens Sint-Maarten- Nieuwjaarzingen ligt er op de spoorlijn; geen Nieuwjaar in de Elzestraat, geen Sint-Maarten in 't Centrum;
tot slot nog een klein pareltje;
Sint-Maarten, Sint-Maarten,
Sint-Maarten reed door weer en wind,
zijn vurig paard droeg hem gezwind,
Sint-Maarten reed met licht gemoed,
zijn mantel dekt hem warm en goed.
Hij heeft zijn(e) mantel doorgesneden,
om aan den arme te geven,
dat ieder, met zijn ogen zag wat dat 'm aan den arreme gaf,
dat ieder, met zijn ogen zag wat dat 'm aan den arreme gaf.
Hij beloofde aan zijn vrou,
dat 'm koeke bakke zou, in 't vou, in 't vou,dat 'm koeke bakke zou,
in 't vou, in 't vou, dat 'm koeke bakke zou
Manou,
als jullie nu die versie eens zouden komen zingen op het Sinte Mette feest in Scheppers op 11/11 2005 tussen 14 en 16 u dan zouden wij erg tevreden zijn en kunnen jullie misschien nog een mooie prijs winnen.cu
Rudi, goed idee...
Allen, als we nu eens als Bloggers altegader daar naartoe zouden trekken ... leer alvast uw Sinte-Metteliekes uit het hoofd (maar de meesten kénnen het wellicht nog he!)
@ Rudi en al die andere 'ijveraars' voor Sinte-Mette; Ik las juist op de website van de basisschool van Sint-Jozef-Coloma (http://www.coloma.be), in de site voor de ouders (colomascoop 27/1O) een warme oproep voor het ' Sinte-Mettezingen', met zelfs een lichtelijk kritische bemerking naar het Amerikaanse Halloween toe... Fijn om lezen... Ik juich de inspanningen van deze school toe (en ik hoop dat ook de andere basisscholen in dezelfde 'lijn' zitten - maar durf ik hieraan twijfelen?- nee toch). Scholen kunnen hierin een héél belangrijke voortrekkersrol spelen!
Toevallig gelezen, en misschien niet het 'belangrijkste nieuws' van de dag, maar ik wou het jullie toch ook maar laten weten...
JanS, die ,oproep van de St.Jozefschool is niet zo abnormaal want hun directeur, Stef Van Malderen, is een Sinte Metter en ijvert al jaaaren voor dit gebeuren.
Overigens mag ik niet klagen over de medewerking van de lagere scholen, die leren nu allemaal dat echte lied aan.
Als nu nog de deuropeners er op staan dat de kinderen alleen de "ruggenuchte" zingen staan we weer een stap verder.
Heeft er iemand de echte betekenis van het lied en zijn woorden? Volgende week is het weer zover in alle kleuterklassen en in ben er van overtuigd dat mijn nieuwsgierige snotneuzen niet zullen rusten voor ze de betekenis van elk woord weten...
@ Katja; de 'vertaling' zal niet veel problemen opleveren? Buiten het woord 'ruggenuchte' misschien? Maar ik verwijs hier naar één van de vorige reacties (van Rudi): dit zou 'vroege ochtend' kunnen betekenen. Over 'Ivo, ivo' is men het ook niet helemaal eens. Maar ook in een aantal van de vorige reacties kan je een aantal mogelijke betekenissen lezen.
Veel plezier met je zingende kleuters...
Gisteren kwam mijn dochter (5 jr 3e kleuterkl. Scheppers) naar huis al zingend het pure mechelse sint-mette lied. Er zal nog wat moeten geschaafd worden aan de "mechelse" klanken maar klinken zal het zeker. Dus er is nog hoop voor Sinte-Mette. Het wordt nog plezanter als je die kleine chinees mechels hoort zingen.
ik dacht altijd dat ivo, ivo kwam van 'iel veul'
ik geef ook de voorkeur aan sinte mette, ik ging vroeger altijd sinte mette zingen op de galgenberg en dan in de namiddag mee in de stoet met de draagstoelen;
ik heb zelf nooit drie koningen of nieuwjaarke zoete gezongen;
en halloween is pure commerce
Op de Galgenberg heeft mijn zoon samen met het trommelkorps van turnkring "De Toekomst" gedurende verschillende jaren die stoet begeleid op de galgenberg. Dat was altijd heel plezant maar het is daar er verwaterd - je ziet daar de laatste tijd enkel groepjes onverklede kinderen met plastic zakken rondlopen die liefts het verjkeerde lied zingen. Moest je je geroepen voelen om daar in die wijk iets aan te doen - graag!
En Polle, morgen krijgen de lagere klassen les van 2 mensen van het Sinte Mette Genootschap allen samen in de Feestzaal.
En eigenlijk verwacht ik je dus vrijdag 11/11 tussen 14 en 16 u met een groepje ( en je dochter dus ) in die feestzaal van Scheppers op het Grote Sinte Mette feest.
Ze zit nog maar in de derde kleuterklas, dus de "lagere klassen" zal waarschijnlijk vanaf het eerste leerjaar zijn. Is dat een programma tussen 2 en 4 of is dat gewoon in en uit? Als we kunnen komen we zeker.
Ik sta als stagiair in het eerste leerjaar van Scheppers en moest vandaag nog een keertje gaan observeren-participeren vooraleer ik er volgende week zelf les mag geven. We zijn inderdaad met de hele lagere school in de kapel van Scheppers naar de Mechelse belleman + vriend gaan luisteren die het Sinte Mette lied met luide stem ten gehore bracht. En mijn verbazing was groot toen de kinderen luidruchtig begonnen mee te zingen. Wel leuk hoe iedereen enthousiast en gezamelijk kon musiceren.
Morgen komen de lln. van de kleuterklas in de lagere school zingen en krijgen ze natuurlijk ook iets lekkers. In de middag gaan de lln. van de lagere school - of toch die van het eerste leerjaar - bij de verwittigde middenstand hun Sinte Mette zingen. Ben benieuwd wat dat gaat geven!
@ KoenS.: veel plezier met het zingen! (enne: succes met je stage).
Beste Polle,
het is gewoon in en uit op het Sinte Mette feest, de "zangwedstrijd" loopt tussen 2 en 4 en vanaf 16.30 hoop ik stilletjesaan te kunnen beginnen met de prijsuitdeling.
Iedereen heeft prijs en we hebben zo'n 600¤ aan prijzen.
Verder pannenkoeken, drankje en snoep voor iedere deelnemer.
Ballonnenclown, schminkatelier etc... beschikbaar.
ik dacht dat het was: hij wou (ivo) hij wou(ivo), dat ze koeken bakken zou!
Geef me toch maar driekoningen hoor.
@ Kris: niks mis met Driekoningen, maar in Mechelen in het Sinte-Mette. Vroeger, nu en hopelijk nog héél lang...
Graag of niet graag ;)
chauvinisten die mechelaars! italianen zijn der niks tegen.
Dank je JanS, ik zal hier morgen het relaas geven van een middagje zingen ;-)
Beste Kris; fijn dat we eindelijk wat chauvinistisch worden bevonden - het heeft eeuwen geduurd voor we dat predikaat mochten ontvangen - voorheen zagen we als Mechelaars nooit waar we goed in waren, wat mooi is aan onze stad, welke fijne tradities (zoals Sinte-Mette) we hebben...
En sinds kort komt onze fierheid boven, beginnen we trots te worden op onze eigenheid en onze eigenste volksgebruiken... en dan krijgen we te horen dat we érger zijn dan Italianen...
Leuk - en dat meen ik oprecht.
We beginnen te slagen in ons burgerschap! (Antwerpen zal van ons nog moeten leren op termijn...).
NB: ben jij écht Mechelse, Kris? ;)
nee, ik ben wel met een echte mechelse getrouwd, en dan hier beland.
het feit dat ik een beetje een zeurpiet geworden ben,komt volgens mij omdat ik in zo'n grijze stad woon, met een heleboel grijze muizen om me heen.en maar jammeren en klagen, degene die het meeste hebben op kop.
zelf wonen we in een wijk op de stadsrand, en daar is het goed toeven.rust, wat men ook beweerd.en je kan een parasol op je gazon zetten in de kleur die je zelf mag kiezen.Ook zijn we van plan onze eigen "wijk-bloemenstoet" te organiseren, want we missen wat volks gefeest.soms gaan we inderdaad naar antwerpen, en als men daar besluit te zingen op de grote markt, word het echt een groot volksfeest, en op alle marktjes, is het ook daadwerkelijk markt! Zelfs op zondag!
En straatzangers! en mimespelers, en allemaal zo spontaan,en die worden niet geweerd door de politie, echt leuk.En dat gaat maar door, zelfs als alle winkels al lang dicht zijn.elk weekend, van de eerste zon in de lente, tot en met de vrieskou in de winter. leuk om daar te zijn!
mechelen is een stad met HELE dure projecten en VEEL te veel hooi op zen vork, want allemaal ten koste van de burger.En de mechelaars zeuren.... terecht.De mechelaars,spelen veel te weinig op de bal, en laten zich leiden door het (soms heel droge)aanbod wat cultuur betreft. het volkse, de cafeetjes, ga op een weekdag naar lier of antwerpen, en je waant je in het weekend!Niet zo in mechelen, waar ze die spontane vriendelijkheid missen, en dat beaamt elke inwijkeling met mij.
ik vind het heel erg, en doe best wat moeite, maar helaas krijgen jullie maar een zes op tien.
Beste Kris, deze grijze muis uit deze grijze stad dankt je oprecht voor de zes op tien - na uw kritiek op deze droge, veel te dure, weinig vriendelijke stad, vind ik deze punten nog best aardig. Ik las vandaag ook nog 'leuke' andere opmerkingen over ons Mechelen van jou, en hierdoor had ik al begrepen dat je het niet zo fijn lijkt te vinden onder onze Toren.
Tja... ik zal je toch niet kunnen overtuigen om ons een 8,75 te geven...
Misschien toch maar verhuizen naar de bruisende wereldsteden Lier of Antwerpen?
Maar van mij mag je écht wel blijven - want uw kritische geest zal ons behoeden om té chauvinistisch te worden, 'stoefkonten' als wij Mechelaars zijn...
...maar morgen zal ons grijs Mechelen er toch iets kleurrijker uitzien, als de kindjes van de grijze muizen, door onze grijze, weinig vriendelijke stad zullen trekken om Sinte-Mette te zingen... ;)
Als je niet in Lier of Antwerpen zit die dag, Kris, zal je het wel merken...

PS. in de ochtendkrant werd al watpubliciteit gemaakt voor het Sinte-Mettefeest in de feestzaal van Scheppers morgen. (misschien spring ik wel heel even binnen Rudi, voor ik naar 'Dames met klasse' ga..., maar ook daar zal ik misschien zangertjes tegenkomen in de hal?)
... en zijn jullie mijtertjes reeds geknipt en geplooid?
... hebben jullie reeds een versleten deken of tafelkleed uit de rommelkoffer gehaald?
... staat jullie mandje of 'kabaske' reeds klaar?
... zijn jullie kelen reeds gesmeerd?
... hebben jullie reeds snoepgoed, of 'peiren' of 'smeiren' in huis gehaald, om de aan de deurbel trekkende zangetjes gul mee te ontvangen?
... DOEN hoor - want het is 5 voor 12...
Een leuke middag gehad met de leerlingen van Scheppers. Iedereen (leerkrachten + andere begeleiders) kreeg een heterogeen groepje mee van ongeveer 10 kinderen. Daarna trokken we in verschillende richtingen Mechelen in en bezochten we twee winkels/ horecazaken. Sommigen mochten een ijsje in ontvangst nemen, anderen een lekstok; zure veters; ... De middenstand gaf ook geld mee met de begeleiders (en eigenlijk best een groot bedrag, toch in mijn groep, dus leve de Mechelse middenstand). Dat konden we dan bijeenleggen en zal worden gebruikt voor een lekkere verrassing voor alle leerlingen!
Ik heb me best geamuseerd en wens iedereen morgen dan ook een goede Sinte Mette-tocht toe! Hier liggen de snoepjes al klaar!
wie kan er mij helpen hoe ik een hoed moet maken voor sinte maarten?
@ Nathalie: kijk eens naar de foto's op http://www.sintemette.be
Het zal je inspireren om een 'hoed' ofte mijter te maken...
Veel geluk - 't is écht niet moeilijk...
En Kris maar zagen en zeuren, wie is er hier eigenlijk negatief, de Mechelaars of hij? Als er dan iets gebeurd in dit "boerengat" (sic) dan is er ook weer niet goed, te duur, de burger betaalt... , jongens toch!
Verhuizen jong, zo'n kniesoren kunnen wij missen als kiespijn.
Wie na Scheppers er nog niet genoeg van heeft, kan naar de fakkel-optocht in Battel komen! Aan het wijkhuis, om 17.00 uur.

Nog een voordeel van Sinte Mette: een reden om eens lekker een lange voormiddag thuis te blijven. Want al die lachende en zingende gezichtjes zou ik voor geen geld willen missen. Tot straks misschien, in Battel. En leve het leven in Mechelen!
@rudi,toen deze nacht de muziek verstomde op de Jazzkroegentocht in Lier,en iedereen verzadigt van klanken en drank, terug op de stoelen gevallen was, vonden enkele feestvarkens het nog niet genoeg en zongen allerhande liedjes, vrolijke en vieze. Spontaan men duit in het zakje doend, merkte ik tot men niet geringe verbazing dat ik de eerste strofe van het sinte métte lied aangevat had!Dat had men daar nog niet gehoord,en alleman vond het wel leuk, dus heb ik de tekst maar met een dikke stift op de achterkant van een affiche gepend,en nog wat zangles gegeven tot een uur of 7. Ook liet ik me in een gesprek ontvallen dat mechelen blogt,en aan de leuke commentaren te horen zal Lier kortelings ook wel bloggen.Toen ik vanmorgen de voordeur passeerde om een uur of 8, en de deegrol van moeder de vrouw getrotseerd had, merkte ik in de keuken 3 vreemde figuren op. Het bleek om mijn zoon(14) en zen 2 maten te gaan, die zich opmaakten om, jawel: Sinte métte te gaan zingen!Zelden zo hard lachend in men nest gekropen!Helaas ben ik veel te vroeg gewekt, mede door al dat gekweel dat men voordeur teisterde, alle versies heb ik nu ongeveer gehoord tot in men bed, en ik moet zeggen dat ik ondanks een ferme kater ,toch met een dikke smile achter men pc zit.ik wil maar zeggen, zeuren en zagen is ook communiceren, de kunst is alleen om er de juiste repliek op te vinden.Hopelijk is het hier volgend jaar in Mechelen ook zo'n gezellige nacht, met Jazz of zonder, Wie doet er mee?
M'n beste Kris: we sluiten U met grote vergevingsgezindheid in onze barmhartige Mechelse armen, om u als 'verloren zoon' de volledige absolutie te schenken. We merken met vreugde dat uw feestelijke nacht u tot mildheid heeft gestemd... en vooral zijn we tevreden dat U op 'den vreemde' de eer en glorie van onze stad verdedigd hebt, door het aanheffen van één van onze hymnen, namelijk het Sinte-Mettelied. We hopen daarom ook dat U niet té veel echtelijke twisten met bijhorende deegrol hebt moeten doorstaan, daar dit nachtelijke doorzakken eerbare bedoelingen had.
Daarom wensen we U vandaag slechts een lichte kater, hemelse Mechelse kinderstemmetjes in het zachte geruis der door U zo hoog geschatte bomen,en een smile die langer duurt dan 11 november...
We hopen dat U Mechelen voortaan met een zekere mildheid zult bejegenen, en rekenen er ten stelligste op dat U uw zangtalenten volgend jaar op de vooravond van Sinte-Mette binnen deze stadsmuren zult ten berde brengen...
U hoeft het repliceren en criticeren niet écht te laten, maar gelieve sommige zaken toch met de (Sinte-Mette)-mantel der liefde en relativeringsvermogen toe te dekken...
Dit gezegd zijnde, besluiten we, om bij deze U niet meer te verbannen uit onze contreien...
U weze gegroet... want nu moet ik dringend afzakken naar het stadscentrum om me onder te laten dompelen in feestgedruis en culturele geneugten...
Kris, ik ben niet zo lyrisch als Jans, niet zo streng als Rudi (al begrijp ik best zijn eerste reactie) en niet zo grijs als de cafébazen op de Grote Markt. Ik weet wel dat indien al die Mechelaars die Antwerpen en Lier met hun aanwezigheid verblijden eens samen de terrassen van de Grote Markt zouden inpalmen, dat dan de grijze cafébazen wel niet zo vroeg zullen sluiten. Zeker in de zomer lijkt mij een vaste terrasavond of -nacht op de Grote Markt haalbaar. Laat ons beginnen met één dag/nacht. We geven die cafébazen niet de mogelijkheid te sluiten! Geen donderdag want dan is't Parkpop. Misschien is zo iets wel te regelen met het horecacomité van de G. Markt. Ik denk dat de baas van de Keizerin de voorzitter is. Kris, jij lijkt mij de aangewezen man om deze actie op te starten. Ik ben haast zeker dat veel Mechelaars zullen meedoen. Misschien geef jij dan ooit eens een tien op tien!
Ik wil niet zeggen dat je nooit meer naar Antwerpen of Lier mag, maar er zal pas verandering komen in de "grijsheid" wanneer we voor plezier en vertier onze prachtige stad trouw blijven.
Proficiat voor de blijvende inzet van het Sinte-Mettegenootschap! Ik ben daarstraks dus even afgezakt naar 't centrum, zoals beloofd - en heb in de toch wel unieke feestzaal van Scheppers, het kinder-Sinte-Mettefeest kunnen aanschouwen... 't Was hartverwarmend! Plezant om de jonge zangertjes met muzikale begeleiding op het podium hun liedjes te horen brengen! Best wel wat volk in de zaal. Schminkstand, een clown, de Mechelse Belleman verkleed als Sinte-Mette... kortom: heelwat te bekijken.
Enne... ik vond het tof om even een 'klapke' te kunnen doen met ons aller Rudi - ik kende hem wel natuurlijk, maar hij mij niet - ik heb me dus 'ge-out' - en hiermee is dan zeker al één 'blogdate' een feit ;)
'Getikte' woordenwisselingen werden voor één keer een mondeling gesprekje.
Rudi: doe zo voort! De Mechelaars zijn je dankbaar voor je inspanningen om dit stukje volkscultuur te bewaren.
Trouwens, zoals hij, en ook ikzelf heb kunnen vaststellen vandaag, waren er dit jaar erg veel Sintemettes op stap. Een beetje later in gang geschoten als gewoonlijk, leek het even - maar dan was er geen houden meer aan - de hele dag stond de deurbel gloeiend... Een succes over de ganse lijn! Sinte-Mette zit weer duidelijk in de lift!
Zoals ieder jaar, en hopelijk nog lang nadat ik deze wereld heb verlaten, verjaarde ook dit jaar weer mijn jongste dochter gelijk met het Sinte Mette-feest. Dus heel de familie naar hier gehaald en mijn oudste dochter maar balen dat ze niet de hele dag kon gaan zingen. Vele zangertjes aan de voordeur gehad en zelfs een paar keer dezelfde. Die moesten dan van mij een ander Sinte Mette-liedje zingen,of ze kregen geen tweede keer meer. De straat deed goed mee. En wat kan er nu mooier zijn dan op zo'n dag nieuwe buren te krijgen (en dus ook nieuwe Mechelaars) en deze te mogen begroeten in onze stad met deze prachtige Mechelse volksgewoonte.
@ Jeroen; ten eerste: proficiat voor je dochter! Geef ze van ons allen maar een dikke zoen erbovenop!
Enne, met zo'n Mechels 'ambassadeur' als jij, kunnen je nieuwe buren niet beter verwelkomd worden in onze Maneblussersstad! Maak dat ze snel verliefd worden op 'ons' Mechelen... maak ze maar warm voor al wat hier leeft onder de schaduw van Sint-Rombouts (en... Sinte-Mette...).
Jans heeft gelijk wanneer hij Rudi bedankt voor zijn inzet voor Mechelen. Samen met zijn vriend Ferre hebben zij reeds menig Mechelaar hun stad leren kennen en hen bewust gemaakt dat we trots mogen zijn over onze stad.
Sinte Mette dankt alle Mechelaars voor hun inzet voor deze stad en zijn tradities. Het bezoek van JanS, de woorden van lof en steun van vele bloggers en al die lachende kindergezichtjes in Scheppers en op straat hebben me extreem veel deugd gedaan. Bedankt ook Ludo voor je lof over Ferre en mezelf, je weet wel dat we aan dezelfde kar trekken.
Dit was één van de beste Sinte Mette feesten van de laatste jaren en hopelijk zetten we deze trend verder.
Een woord van dank voor de eigenaar van supermarkt Merckx op de Hombeekse steenweg die een groot bord staan had voor zijn zaak met de vermelding
"Sint-Maarten zangers welkom"
Volgens Het Nieuwsblad was er minder volk in Lamot voor de actie van de erfgoedcel maar het OLVr - zangkoor zorgde dan weer voor een grote verrassing daar.
Tenslotte, ik heb nu eindelijk door waar dat verfoeilijke koeien hebben staarten-liedje vandaan komt.
Uit Nederland godbetert. En wat ik nu ga vertellen is bijna niet te geloven :
op donderdag 10/11 kreeg ik een email van http://www.prijsjerijk.nl met als aanspreektitel:
Beste Rudi
Sint Maarten, sint maarten
de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan
daar komt Sinte Maarten aan...

Om als voorzitter van het Sinte Mette Genootschap, die al 12 jaar vecht tegen dit gedrocht, van achterover te vallen!
Toeval of niet? In elk geval dat verdubbelt mijn ijver om dit hollande gedrocht hier buiten te werken....
@rudi.Seg jo, wat is er mis met st maarten? hollands gedrocht buitenwerken? blijkbaar altijd maar kritiek op al wat niet mechels is!ik verneem dat je al zo lang voorzitter van het sinte métte genootschap, zie dan maar dat je tegen volgend jaar,op 10 november de cafebazen van de markt en omstreken wat warm krijgt om de avond voor St maarten extra in de verf te zetten!En "verdubbel u ijver" maar een beetje, want ze beginnen het al aan mij te vragen!
Kri(s)tiek is gemakkelijk...
Wat is er mis mee dat we dat eigen stukje authentieke folklore willen beschermen, en voor het nageslacht willen bewaren?
Van zo'n opmerkingen krijg ik de kriebels... Wat heeft dat in godsnaam te maken met al wat niet Mechels is te willen buitenwerken? Dit is bewust niet WILLEN begrijpen waarover het nu eigenlijk wél gaat - en dan noem ik dat -vergeef het mij- tegendraadsheid van de kwalijkste soort!
Ik gun Gent z'n Feesten, en Antwerpen zijn poesjenellekelder, Lier zijn vlaaikens en Brussel z'n Manneke Pis... Ik hou van al die steden, en kom er graag op bezoek...
Maar wat is er mis als Mechelen vecht om één van z'n mooiste tradities zuiver te bewaren? Steeds krijgt Mechelen te horen dat het te weinig fier is op z'n eigenheid, z'n monumenten, z'n gewoonten... En als dan een gezelschap als het Sinte-Mettegenootschap al jaren ijvert om dit erfgoed te bewaren voor de toekomst, wordt dat door sommigen als chauvinistisch en bijna belachelijk bekeken...
Het spijt me, maar ik kan U absoluut niet meer volgen.
Nogmaals: proficiat Rudi en uw medewerkers voor al wat U al jaren voor het instandhouden en stimuleren van deze traditie hebt gedaan. Met uw ijver is er niks mis...
De beste stuurlui staan aan wal - en Kris staat daar verdorie al veel te lang te kankeren op al diegenen die het roer in handen hebben! Kom van de kaai af, en DOE wat je belooft!
Volgend jaar organiseer je dus een 'warme' vooravond van Sinte-Mette!
Ik noteer het nu alvast in m'n agenda -want ik kom kijken, bemanteld en gemijterd! En als je dan één keer begint over 'koeien en staarten en rokjes' zetten we u VOORGOED aan de andere kant van de stadswallen... Dan pas zal je écht reden hebben om ons, Mechelaars, in de grond te boren.
Hopelijk zijn Lier en Antwerpen dan barmhartig genoeg om je binnen hun muren te halen. Maar ik waarschuw beide steden: ze halen met jou het Trojaanse paard binnen!
Beste Kris, ondanks m'n kolkend bloed, wens ik je toch een goeienacht - ik ben niet haatdragend ;)
bij mijn weten heb ik nog niks beloofd, want dan doe ik dat gewoonlijk wel.ik hoop dat jullie aller bloeddruk terug op normaal punt staat, tis allemaal ni zo ernstig te nemen wat ik schrijf, een beetje de humor er van inzien helpt wel.
over sinte greef: dat ging helemaal niet over een heilige, maar wel over graaf verspeyen, die ze zo noemden omdat hij heiliger wou zijn dan de paus.Volgens mijn bron, was die titel zelfs een uitvindsel van de sossen.
@ Kris - je denkt toch niet écht dat m'n bloeddruk de hoogte in gaat van jouw schrijfsels? Ook m'n 'kolkende bloed' dient met een zekere humor te worden bekeken. Maar, met een lach op m'n mondhoeken gezegd: je kan soms wel lichtelijk zeuren ;) Maar als dit een 'stijlfiguur' is: mij best - dan brengt het leven in de brouwerij.
Als je 'gezaag' wel degelijk 'écht' is - dan ... geef ik de pijp aan Mette... (Sinte-Mette...)
Over je uitleg over Sinte Greef twijfel ik sterk - méér dan sterk zelf.
Héél wat reacties hier boven, schreef ik op 26/1O iets over Sinte Greef, en dat had ik niet van mezelf, maar ik zocht de info op... Klinkt geloofwaardiger... Het spijt me...
Ik zal nog eens een poging doen om de beschaamde, negatieve en eerlijk gezegd nogal onwetende Maneblusser Kris (die notabene het echte Mechels Sinte Mette lied ging zingen na de jazz kroegentocht van Lier) er op te wijzen dat de kinnekes al jàààààààrenlang in Mechelen Sint MAARTEN vieren door Sinte METTE te gaan zingen ( zal ik vertalen? Dit is dus Mechels voor Sint MAARTEN). Dit is een uniek gebeuren, met een uniek liedje.
Op een bepaald moment begonnen de gemakzuchtige kindjes (wat menselijk is) en misschien wel onder impuls van goedmenende leraars, die van dat dialectgebeuren maar niks willen weten, te opteren voor een verkorte versie, vermoedelijk afkomstig uit Nederland - sloganland, met een AN-versie zijnde : "de koeien hebben staarten" etc...
Vele Mechelaars ergerden zich daar aan en zo is het Sinte Mette Genootschap ontstaan. Gewoon een poging om die typische Mechelse traditie in stand te houden. Wat is daar in Sinte Mettes naam verkeerd aan , Kris?

Als je echt zo goed weet, Kris, dan zou je moeten weten dat er op de vooravond van Sinte Mette, niks moet georganiseerd worden. Dat is nooit zo geweest. Je moet gewoon, als kind, op 11 november Sinte Mette gaan zingen. En als volwassene mag je gewoon de zondag na Sinte Mette (dus in principe vandaag ) de "groete Sinte Mette" gaan zingen in de Mechelse cafés. Dat is het echte gebeuren en sorry dat ik dat wat forceer om mijn klubkas te vullen, want we zijn vrijdagavond al de "groete Sinte Mette" gaan zingen.
Weet je wat, als je het zo goed weet en meent? Wordt lid van het Sinte Mette Genootschap en kom ons helpen op 11 november en steek je handen uit de mouwen....
Tenslotte, ik heb zo de indruk dat onze Kris zo één van die mensen is die twee keien met elkaar kan doen vechten. Wat links en rechts stoken en dan zien wat er gebeurt.
Of erger, wat uit zijn nek lullen en als er dan reactie op komt, zeggen dat hij het zo niet bedoeld heeft. En dan zijn zowel JanS als ik twee idioten die het fijne er niet van inzien. Makkelijke uitvlucht. Fascinerend... een gespleten persoonlijkheid????
@jans-mijn bron is 84 jaar oud, en een rasechte mechelaar, tis wel een beetje nen type a la pietje de leugenaar, maar dat doet er ni toe, den ene nar zoekt den andere soms op hé!
h@ rudi!seg ik wéét dat sint maarten, sinte métte is hé.Maar eerlijk gezegd wist ik niks van het grotemensen sinte métte gebeuren.volgend jaar ben ik op post!Allee, navenant hoe dat hier nog allemaal evolueert hé! normaal ben ik zo gene schenestamper hoor, maar ik vind(stilaan vond) de gemiddelde mechelaar nogal lauw,vandaar.Om het geslijm wa completer te maken( en ik maak me ook compleet belachelijk)zou ik u ook willen melden, dat ik eigenlijk ook liever heb dat mijn zonen sinte métte zingen in de versie die u bedoelt.hopelijk is de strijdbijl hiermee begrave,en ik wou ook nog zeggen dat ik akkoord ga met het statuut "steunend lid" ipv lidmaatschap in de raad van bestuur. om mijn woorden kracht bij te zetten ben ik zojuist in mijne kelder gedoken, er een 75cl fles mét kurken stop gouden Carolus uitgehaald, en ter nuttiging aangeboden aan mezelf. schol!
Den trippel wel te verstaan!
Goed Kris, dan begraven we de 'strijdbijl' bij deze, want we kunnen moeilijk op de ene post ('morgen feest') pleiten voor een beter samenleving, en hier twisten over Sinte-Mette...
Maar het lijkt me er sterk op dat je stilaan, ons Mechelaars, begint te begrijpen...
Santé: op Mechelen/Lint!
(maar een klein beetje 'braaf' blijven hé...)
@ Kris; nog iets Kris, ik heb daarstraks geprobeerd om nog iets op te zoeken over die illustere Graaf Verspeyen... dat zou dus een Katholiek politicus geweest zijn rond 185O...
Maar ik zie geen link met het SinteGreef-verhaal. Ik denk dat je nog eens met je 84-jarige Pietje-de-leugenaar een babbeltje moet doen... want het verhaaltje boeit me wel...
@jans-over de graaf van halfvasten vind ge in elk geval op internet vanalles, helaas niks over wie hij is , toch niet waar ge in kunt, want allemaal Acrobat reader documenten.tenzij je naar Leidschendam zou willen reizen om aldaar de archieven te raadplegen.
maar ik zal morgen pietje(fonske)eens raadplegen, en zien hoe ver we geraken.
allez Kris, een late schol op jouw en Sinte Mette's gezondheid.
Ugh strijdbijl begraven....
nog ne late proficiat aan de organisatoren van het sinte-mette feest. De dochter was zeer tevreden en daar is het tenslotte om te doen. Geschminkt worden, mogen zingen, ne pannenkoek eten en nog ne prijs winnen, wat moet dat meer zijn? Alleen jammer van de geluidinstallatie. Wat moet er gebeuren om lid te worden van get genootschap?
Polle, gewoon lid worden doe je door een bijlage van 5¤ storten op onze rekening 113-1511404-02 voor het jaar 2005.
Alleen spijtig dat je je vrijdag niet bekend gemaakt hebt, zoals JanS dat wel deed, hadden we eens kunnen klappen.
Maar je bent welkom als lid van ons Genootschap en nieuw bloed en ideeën kunnen we altijd gebruiken.
We hebben wel met elkaar gesproken ivm onze chinese dochter waarvan de naam voor oningewijden onuitspreekbaar is. De nederlandse vertaling van die naam is "altijd zonnig" zo'n naam mag je toch niet veranderen in mieke of janneke he (sorry voor personen met voormelde namen). Maar ik wist niet dat je zomaar lid kon worden.
Mooie naam heeft jouw dochter, Polle. 'Altijd zonnig' - Chinees is pure poëzie. Zo hebben goeie vrienden van ons ook twee Chinese adoptiedochtertjes, die Chi-An (dageraad van vrede) en Yu-lan (prachtige orchidee) noemen...
Kan niet mooier hé...
Enne...
tussen haakjes:
ik heet Jan(neke) en m'n vrouw AnneMIEKE...
Ik wist het dat er reactie op "janneke en mieke" Ik bedoelde dat je een van oorsprong chinese peuter die twee jaar in een chinees "weeshuis" heeft verbleven niet zomaar een oerdegelijke vlaamse naam geeft.
Haar naam is de enige binding die ze op dit ogenblik met haar moederland heeft. Je ziet meteen dat ze een aziatisch type is en dus beslisten we dat we haar chinese naam zouden behouden.Haar naam is verbonden met de vindplaats Jiang (Jianxi is de provincie) Yong (Yongxiu is de naam van het "weeshuis") Qing (roepnaam tching) Vandaar Yong Qing.
En toeval oh toeval, Chi-An en Yu-Lan zijn ons ook bekend.
@ Polle - ik had dat laatste antwoord reeds gisteren gelezen... De wereld is klein. Patrick en Ria, de ouders van Chi-An en Yu-Lan zijn goeie vrienden van ons.
In verband met Sinte Greef, hierbij een tekst uit het "Verzameld werk" door Frans Perckmans.

In de Sint Niklaasweek en met de “Greef” – of de Graaf van Halfvasten,- prijkte in een van de zogezegde snoepwinkeltjes, ’n grote speculoze vent voor de vensterruit. Op de vooravond van de Greef werd deze speculozevent verloot. Die speculoos stak zeker onze ogen uit, er ging om te zeggen geen dag voorbij, of we stonden met begerige hartjes, ’t water in de ogen en de koud versteven neus tegen het vensterglag gedrukt, naar de “Greef” te neuzen. Niet alleen was er ’n reusachtige speculoos te verloten, doch daarbinnen praalde op een dier wit-geschuurde schabben, ’n chocolade pop met ’n helder perzik-roos nachthemdeken overtrokken- dit was voor de meisjes – en op de toonbank stond een groot marsepeinen schip met een suikeren stok als mast. Het schip was om in te bijten, zó smaakvol versierd en rijk gevuld met amandelbonen, chocolade en fondant. We vroegen met bonzende hartjes ons angstig af, wie de winnaar van deze kostbare beetjes zou zijn.
Op de vooravond van “Sinte Greef”, mochten we dan naar jaarlijkse gewoonte, ons mandje plaatsen voor de schoorsteen in ons “kabinetje” of voorplaats. ’t Was “busselensvol” gevuld met aardappelschillen, wortels en rapen : dit was het avondmaal voor het paard van de Greef. Ik had er nog ’n briefje waarin ik mijn verlangens bekend maakte, bijgevoegd.
“Lieve Sintene Greef,
Ik ben het ganse jaar braaf geweest. Ik vraag ne grote speculozevent, een chocolade paard en een massepeinen schuit en een tikkenhaantje op een stokje, wat appels en peren en wat nootjes om te kraken. Ik zal voor U bidden dat ge lang en gezond moogt blijven en ieder jaar veel zult brengen. Dan zal ik U altijd gaarne zien. Lieve Sintene Greef tot de naaste jaar. Dag Lieve Sintene Greef.
Franske Perckmans”

Bij uitzondering moesten we vroeger naar ’t bed en vooraleer te vertrekken gaf moeder ons nog ’n kruisken en ’n zoen op het voorhoofd. Al zingend in ons nachthemd :

“Wat heeft de Greef ons
meegebracht,
Amandelen, vijgen en strikken
Strikken en messen,
Koeken met geheel dozijnen.”

“Gij goede brave Sint
Altijd vroom en blij gezind ;
Breng wat in ons telloor
Zend de armen niet vandoor
Breng wat lekkers en fijn,
Een appeltje voor den dorst ;
En een marsepeinen worst
Een van suiker gebakken klokje
En een “tikkenheuntje” op een
stokje."

In blijde verwachting trokken we ter rust. ’t Werd een heilige nacht.
Uit het “Verzameld werk” van Frans Perckmans.
Goh, nu ik dit allemaal lees, schrik ik wel even. Ik ben zelf een ingeweken Mechelelaar en heb sinte Mette pas leren kennen toen ik hier kwam wonen. Ondertussen zijn andere familieleden ook in deze richting komen wonen. Omdat ik morgen 5 nichtjes en neefjes ga begeleiden, heb ik mij op internet geïnformeerd. Ik heb hen heel het verhaal verteld (zij komen uit Muizen en daar doet men dat nog maar sinds kort) over die halve mantel en over Martinus die ging lezen in de Bijbel bij die olielamp en bij het licht van de maan,...... en toen ontdekte dat hij eigenlijk zelf een Christen was door die mantel te delen.
Dus "mijn groepje" gaat verkleed in een halve mantel (geen sintniklaashoed) met lampions en lichtjes en zingen een Nederlands lied (wij spreken, sorry Mechelaars, allemaal netjes AN)nl.

"Sint Maarten Sint Maarten
een lampion een holle pompoen
daarin kan je kaarsjes doen
zie ons hier in het donker gaan
bij het licht van zon en ster en maan

Sint Maarten Sint Maarten
wij zingen langs de deur een lied
doe open anders hoor je het niet
leg alsjeblief wat lekkers klaar
dank uw wel mevrouw, tot volgend jaar."

Gaan wij nu "opvallen" en commentaar krijgen ? Zouden wij mogen deelnemen aan het optreden in Scheppers ? Zoveel moeite gedaan en zoveel geoefend en nu blijken wij gewoon uit de toon te vallen.
De"ruggenuchte" verwijst m.i. naar de "nuchtere ochtend", d.w.z., het tijdtip dat men nog niets achter de tanden had geschoven.
In Aalst wordt Sinte Mètte gevierd zoals bij ons Sint Niklaas. 't Is dan dat de kinderen speelgoed krijgen.
't is eigenlijk vreemd dat de Mechelse 'middenstand' Sinte-Mette nog niet ontdekt heeft. Of misschien gelukkig maar?
Voor de rest was het enkele weken geleden àl Halloween dat de klok sloeg en binnenkort bulkt alles van Sinterklaas en dan weer van de Kerstman om even later Carnaval te laten volgen. Maar onze eigenste Sinte-Mette heb ik nog nergens aangetroffen in vitrines of straatversiering. Of zijn er toch Sinte-Mette-middenstanders die de lokale folklore steunen?

Allez, mijn vrouw gaat straks alvast extra koekjes en snoep kopen om de zangertjes zaterdag te kunnen ontvangen.
Inderdaad Koen, misschien zou de Mechelse middenstand hier beter kunnen op inspelen - zoals bakkerij Verstraelen, die voor de gelegendheid van Sinte-Mette al een twaalftal jaar speculaas met koffiesmaak maakt...
Schitterend niet?

Wat isser naa plezanter veu die mannekes,anders mutte ze alted ma zwouge en naa meuge die oept straat zinge,aan alle deuren is gaan belle en daa dan nog snoep veu krouge oek.Bleft dan in aave nest ligge ma plekt oep ze minst e papiereke oep aa deu da ge een gierege pin zet die niks wilt geeve.

 Ere wie ere toekomt maar bij mijn weten is er in groot Mechelen slechts één parochie lees leefgemeenschap die Sint Maarten van Tours als patroonheilige heeft.De tradie van het Sinte Mette zingen in de regio zou dus wel eens zijn roots in Hombeek kunnen hebben.Dit neemt niet weg dat we alle Mechelse kinderen op 11 november hun snoepje en centje gunnen.Bij deze nodigt het Hombeekse Sinte Mette commite alle Mechelaars uit op 11 november voor de jaarlijkse Sinte Mette lichtstoet en het aansluitende Sint Maartensvuur.Dit alles onder de stuwende kracht van Hoembeka.

 

Al stond er echter wel een Sin Maartenskapel vanaf 1369 op de IJzerenleen op de hoogte van ongeveer vandaag schoenen Torfs.  In die tijd was Sint Maarten zo populair dat er vandaag de dag nog steeds 235 kerken aan hem gewijd zijn in Wallonië en 127 in Vlaanderen. De vieringen, toen ook nog met vuren ( later gecontesteerd wegens brandgevaar in de stad) zijn dus wel een beetje gemeengoed.De kapel werd in 1830 afgebroken. Rond Mechelen zijn er nog andere gemeenten met een Sint Maarten parochie, voor de vuist weg Rijmenam en Duffel, maar er zijn er zeker nog meer in de buurt. Op dinsdag 11 november gaat ons Genootschap nogmaals zijn kinderfeest organiseren in de feestzaal van Scheppers. Alle bloggers welkom tussen 14-17 u met of zonder "kadeejen" en uiteraard ook een delegatie van Hoembeka-Hombeek. en G.L. mogen eens afkomen  

 

@ Rudi,

               we gaan ze nu niet tegen mekaar uitspelen want dan komen we op het niveau welles nietes.U zult het mij niet kwalijk nemen dat ik op uw uitnodiging niet kan ingaan omdat ik thuis aan de deur moet zitten om de centjes uit te delen.Ik wens u echter evenveel succes met de Mechelse Sinte Mette.