Over Wijn, Water en Coca-cola

met categorie:  
Mijn vader zaliger was een absoluut wijnliefhebber en een heel goed wijnkenner, hij beschikte dan ook over een fantastische verzameling van dat heerlijk nat in zijn wijnkelder! Zijn boekenkast stond vol met gespecialiseerde boeken over de verschillende wijnsoorten, er was één boek bij met de titel "Wijn als Medicijn" en daar zou hij later gretig gebruik van maken om toch zijn glaasje wijn te blijven drinken wanneer hij de raad kreeg om als hartpatiënt minder wijn te drinken.
In ieder geval voor zover ik weet, dronk mijn vader nooit Coca-cola maar het klinkt misschien heel eigenaardig maar later in het rusthuis, heeft hij wel Coca-cola leren drinken als remedie wanneer hij zich wat mottig of slapjes voelde. Nu dit als inleiding om te vertellen dat ik een artikel heb gelezen op 'Antwerpen Blogt' dat ik wel heel interessant vind om te vermelden. Dat water drinken gezond is dat weten we natuurlijk allemaal, of het lekker is dat is iets anders, maar dat Coca-cola ook voor veel andere zaken kan worden gebruikt, dat is toch wel interessant om weten.

Water
�Een onderzoek van de universiteit van Washington toont aan dat een glas water het hongergevoel wegneemt tijdens de nacht voor nagenoeg 100% van de personen die een dieet volgen. Tekort aan water is de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid tijdens de dag. Verschillende studies tonen aan dat bij 80% van de mensen met rug-en gewrichtsklachten de pijn aanzienlijk vermindert door het drinken van 8 tot 10 glazen water per dag. Een minimale vermindering van 2% water in het lichaam kan de oorzaak zijn van incoherentie van het korte termijn geheugen, problemen bij het rekenen en verminderde concentratie voor de computer of bij het lezen van een gedrukte tekst. Het drinken van 5 glazen water per dag vermindert het risico op darmkanker met 45% en kan het risico op borstkanker verminderen met 79%.�
Coca-cola
�In verschillende staten in de USA nemen wegpatrouilles Coca-Cola mee om het bloed van de weg te krijgen na een ongeval. Al je een beentje in een glas cola legt, is het na 2 dagen zo goed als opgelost. Om de WC te reinigen: giet een blik cola in het toilet, laat het een tijdje rusten en spoel door. Alle vlekken zijn weg? Het zuur in cola helpt perfect om vlekken te verwijderen van borden, tassen� Roestvlekken op chroom (vb. de bumper van je auto) wrijf je weg met een stukje aluminiumfolie dat je overvloedig in cola doopt. Corrosievlekken van lekkende autobatterijen kan je oplossen door er een blik cola over te gieten. Om vetvlekken te verwijderen uit kleding volstaat het om een blik cola in de wasmachine te gieten samen met de gevlekte kleding. Vervolgens gewoon wassen. Het zuur in de cola helpt het vet oplossen.Cola is zelfs goed om de voorruit te reinigen van je auto!

Dit is wel een heel straf verhaal, of het allemaal waar is, dat is natuurlijk een andere zaak, maar misschien weten jullie er wel meer over. Wat denken jullie ervan?
Misschien had men gisteren beter cola in de Leuvense Vaart gegoten om de vervuiling 'op te lossen'... ;)
In heel wat frisdranken zit zoveel suiker dat ze er een zuur aan moeten toevoegen om de smaak in balans te houden. Nu weet ik niet of het zuur in Cola straffer is dan dat in andere dranken. Maar de tip van de toiletreiniging wil ik wel eens proberen...

In ieder geval, als je iets 'proper maakt' met Cola moet je het goed afspoelen nadien, want opgedroogde cola maakt zelf van die bruine stroperige vlekken!
Ik heb een hekel aan Cola, ik drink dat nauwelijks nog, tenzij met een sterke drank er in en dan nog maar enkele keren per jaar.
Cola verpersoonlijkt de laatste tijd voor mij te veel de veramerikanisering van onze maatschappij.
Ik schud meewarig het hoofd in de cinema als ik onze jeugd zie binnenkomen in de zaal met een pot cola, een zak popcorn of chips. Real American way.

Ik schud meewarig het hoofd als ik jongeren steak zie eten met cola of fruitsap ( maar ik griezel ook van onze noorderburen die bij alles melk drinken of zelfs karnemelk.)

Dit mag misschien ouderwets lijken, maar dat is het niet. Wij pakken veel te gemakkelijk klakkeloos over van wat over de plas komt zonder onze eigen goeie dingen nog te respecteren.

Als je geen wijn of bier lust ( want dat moet uiteraard ook zoeter worden --cfr Maes-Pils: ondrinkbaar geworden de laatste jaren) bij je eten: OK, maar drink er dan gewoon water bij. Frisdranken dienen ter verfrissing maar niet om eten te begeleiden, ik drink ook nooit porto bij mijn eten, wel als aperitief of anders als dessertwijn bij een stilton of shropshire ( beiden Britse blauwe kazen.

Er zijn klassiekers in de keuken en die kun je beter maar koesteren i.p.v die Amerikaanse dingen klakkeloos over te nemen.
Dit overnemen gebeurt nog meer met ander dingen cfr. Haloween.Weg ermee, hou uw eigenheid en accepteer waardevolle dingen van andere culturen maar niet de platcommerciële Amerikaanse rommel.
@Rudi: Het kan nog erger. Op een gastronomisch weekendje in de Ardennen was er een familie klepkes die bij een prima hertenfilet cola dronken. Om maar te zwijgen van de massa's sigaretten die ze tussen 'de soep en de patatten' nuttigden.
...aldus: enkel voor de Vaart en ter reiniging der toiletten...
Of om oude "verjusterde" (is dat Mechels?)munten te reinigen. Toppunt van veramerikanizering? Iemand die in de Mac Donalds een large menu bestelt met dubbele friet, dubbele saus, dubbele hamburger, een ijsje...... en een Cola light.;0)
Ieder zijn ding he,
ik vind dat wel eens lekker.
Ben ik dan nu geen rasechte Mechelaar meer?
Goh, ik drink Cola met liters.. het is al bijna even erg als mijn koffie-verslaving.. als ik lees waar Cola allemaal voor gebruikt zou kunnen worden.. hm.. erh;.. help... je zou voor minder beginnen nadenken: als dat zo'n sterk goedje/ zuur is, kan je je de vraag stellen: wat doet dat dan met met onze maag en andere ingewanden...

Verder deel ik volledig de ergernissen van Rudi en Jan S....
MarcVC: Cola of geen Cola, je bent er niet minder of meer Mechelaaar door he...
@ Markec, tja, ieder heeft recht op een verslaving... Ik drink ook wel liters koffie... en dat mag best straf zijn - van een gewoon kopje tot een klein 'drabbig' Grieks (of is het Turks)... Nee, ik kan geen dag door zonder dat zwarte goedje... Dus ik gun je wel je cola-verslaving... een mens zonder één elke 'zonde' is ook maar niks ;)
off-topic, maar flagrant :
cola the american way ?
Vanmiddag kwam er een vriendje van mijn zoon aan de deur ... enfin, tien minuten later waren ze verzwonden in het niets ... en een uur later waren ze terug thuis ..met een pompoenmasker op hun gezicht, en met een hoop Marsen, chips en een paar Euro's ... "hewel ?"
"we zijn bij de mensen gaan bellen, dan hebben we BOE geroepen, en dan geven de mensen iets" ... een mij onbekende folklore, een opportunistisch van de Elzestraat ! Zondag naar de mis, en 't geld in de schaal voor de sukkelaars ;-)
Maar om dan toch een duit in 't zakje te doen...
een paar jaar geleden is zoeter bier trendy geworden; om op te boksen tegen de frisdrankindustrie zijn er een desastreus aantal fruitbieren op de markt gekomen; gevolg is inderdaad dat zelfs een pint niet meer bij een pak friet past ! Er is een algemene verzoeting van quasi alle produkten - zestig soorten fruitplattekaas in de GB, maar voor gewone plattekeis moet je naar de zaterdagse markt!, zoete mosterd, zoete mayonaise ; systematisch past de mens zich aan aan een verhoogde suikerspiegel, waardoor hij suiker ( lees koolhydraten) moet blijven innemen om te functioneren ...; en wat is er een eenvoudiger suikerbron dan een goed glas cola !
Voor de liefhebbers ; Ph waarde van azijn, accuzuur, en cola blind vergelijken, en dan een slokje nemen van de "veiligste" drank ... wie durft ?
en Markec, wat cola in de maag doet ?om het op zijn Gentsch te zeggen : een gruute kuisenghe 'n 'ijwen !
@ ... maar het is waar wat Manou schrijft over de 'verzoeting'. Toen ik kind was (ik ben van 1961) werd er niet zo véél cola gedronken in een doorsnee gezin. Natuurlijk kende ik het - maar het was meer iets voor speciale gelegenheden, zoals verjaardagsfeestjes, schoolreizen e.d.
Aan tafel werd eerder water of tafelbier gedronken.
Niet dat ik cola helemaal niet lust hoor - maar ik hoef het niet zo - en als ik het drink is het eerder een cola light, juist omdat dat minder zoet is.
Maar ik verketter cola niet - alles met mate kan best. Maar cola bij de maaltijd (en nog erger; tussen de maaltijd zoals hierboven beschreven: dat vind ik ook wat vreemd...).
Dus: schenk je nu maar een 'Margriet'...

 Ik verschiet er steeds weer van hoe conservatief deze blog is. Geleid door heel ouderwetse conservatievelingen.

Hebben jullie al gehoord van : Leef en laat leven?

Ook, als jullie dan toch zo gekant zijn tegen de Amerikanisering(ver-amerikanisering is geen bestaand woord trouwens) , doe er dan iets aan! In plaats van in jullie luie zetel op (Amerikaanse) computertjes zitten te typen, sta dan eens recht en DOE IETS.

Ik ben het echt beu dat er mensen zijn die constant zitten zeuren op alles, maar zelf geen steek uitvoeren,alleen maar zeuren.