Nieuws 17/10/2005

met categorie:  
* Turkse 'vendetta' uitgevochten

* BV veiling geen succes

* Trollen en elfjes veroveren Hoogstraat
Striptekenaar René Hausman te gast in Comic Strips

* StadsTV Mechelen start met uitzenden

* Turkse 'vendetta' uitgevochten

In Mechelen zijn zondag vier Turken ter beschikking gesteld van de Mechelse onderzoeksrechter. Aanleiding is een “vendetta” tussen twee rivaliserende Turkse families die tijdens het weekend met stokken is beslecht.
Twee Turkse families gingen mekaar met stokken te lijf gegaan. Omdat er nogal duchtig werd op los geslagen, is zowat iedereen in de woning aan de Battelsesteenweg gewond geraakt. Eén man liep een armbreuk op. Volgens het onderzoek van de lokale politie is een afgesprongen relatie tussen leden van de beide Turkse families de oorzaak van de wraakactie. Enkele pogingen om de brokken te lijmen haalde niets uit, dan maar de harde middelen moeten ze gedacht hebben. (Radio Reflex)

* BV veiling geen succes

De BV-veiling in het Mechelse Sint-Romboutscollege was afgelopen weekend geen succes.

Er werden tweedehandsspullen van Bekende Vlamingen verkocht, maar veel belang-stelling was er niet. De verkoop leverde zo'n 700 euro op voor het Rode Kruis. De veiling was ook bedoeld om de Dag van de Kringloopwinkel op zaterdag 22 oktober te promoten. (RTV)

* Trollen en elfjes veroveren Hoogstraat
Striptekenaar René Hausman te gast in Comic Strips


MECHELEN - Het was aanschuiven zaterdagnamiddag in stripwinkel Comic Strips in de Hoogstraat. Striptekenaar René Hausman mocht er de reeks ,,De vrouw in de strip'' afsluiten met een signeersessie. ,,Zelf zijn we grote fans van Hausman maar we hebben een brede smaak'', zeggen Christine Pottiez en Marc Van Hammée van Comic Strips.
Fans vinden ,,stripkunstenaar'' Hausman een bijzonder aangename man. Hij zet dan ook méér dan een ,,snelle krabbel'' in de stripboeken en schildert voor elke bezoeker een mini-kunstwerkje in het boek. De wachttijd nemen de fans er graag bij. Velen onder hen misten dan ook geen enkele van de afgelopen tien signeersessies. Eén van de bekendste personages die Hausman creëerde, is Laiyna, een weesmeisje dat door elfjes wordt opgevoed in het woud. Hausman werd geboren in Verviers en hoort volgens kenners bij de ,,Belgische groten'' uit de stripwereld.

Bart Nauwelaerts (37) verzamelt al strips sinds zijn veertiende en heeft ondertussen niet minder dan 30.000 exemplaren. ,,Ik probeer een zo breed mogelijk gamma uit te bouwen. Er zitten net zo goed Jommekes tussen maar toch is Hausman een van mijn favorieten. Hij is echt geniaal als striptekenaar én als kunstenaar. Hij weet een sprookjesachtige sfeer te creëren die je nergens anders vindt. Je kan, bij wijze van spreken, zijn tekeningen inkaderen en meteen aan de muur hangen'', klinkt het enthousiast.

Een vijftigtal stripfans trok zaterdag richting Hoogstraat. ,,Dat is zeker niet slecht. We zijn tevreden'', besluit zaakvoerster Christine Pottiez. Deze maand bestaat Comic Strips trouwens tien jaar. Tot voor een jaar bevond de winkel zich aan de overkant van de Hoogstraat. Je vindt er albums van Suske en Wiske, Kuifje, Asterix en Rooie Oortjes maar net zo goed Underground. Voorts behoren ook tweedehands en Franstalige strips tot het aanbod. Na ,,de gestripte vrouw'' kiezen Christine en Marc waarschijnlijk ,,ridders'' als thema.

Meer informatie via www.comic-strips.be (Het Nieuwsblad)

* StadsTV Mechelen start met uitzenden

MECHELEN - Vanaf morgen dinsdag 18 oktober kan je op de regionale tv-zender RTV de eerste aflevering volgen van StadsTV Mechelen. De uitzending begint om 18.30 uur en is de eerste in een reeks van tien. Het project kadert in het concept ,,stadstelevisie''. Met de tv-reeks wil het stadsbestuur de mogelijkheden van het medium benutten om te communiceren met zowel de Mechelaars als de bewoners uit heel de regio.
De afleveringen zijn van informatieve aarde en hebben telkens een ander centraal thema. De aflevering van morgen belicht Mechelen als onderwijsstad. Thema's voor de komende weken zijn Mechelen Kinderstad, Wonen in de buurt van water, Sporten in Mechelen, Wijkzaken en Lamot. Elke aflevering wordt afgesloten met een beknopte activiteitenkalender voor de Dijlestad. Een team van de regionale tv-zender maakt de reportage, het stadsbestuur heeft inbreng.

StadsTV Mechelen wordt elke dinsdagavond uitgezonden na het RTV-programma Close Up. Het programma wordt opgenomen in de lus en doorlopend herhaald tot 9 uur woensdagochtend. Zaterdagmiddag om 12 uur wordt de dinsdaguitzending éénmalig herhaald. De laatste aflevering van StadsTV Mechelen is gepland op 20 december. Wie ook de herhalingen miste, kan nog terecht op www.mechelen.tv om alles online te bekijken. (Het Nieuwsblad)
In een ernstig dagblad zou staan hoeveel het TV grapje kost.
Die RTV is een politieke bedoening. En zo komt er weer meer geld in de politiek terecht.
De 10 uitzendingen die we voorzien kosten 30.000¤. Ze worden door de redacteurs van RTV gemaakt. Wij met de stedelijke informatiedienst geven enkel de onderwerpen door. En dat heeft niets vandoen met politiek.De onderwerpen zijn neutraal.
Ik denk dat die 30k goed besteed zijn.
In 'De Journalist', het magazine van de journalistenbond, lees ik: "Bij de regionale tv-zender RTV worden journalisten gedwongen mee te werken aan StadsTV Mechelen, een tiendelig 'informatief' programma van het Mechelse stadsbestuur. Daar moeten we het dringend nog eens over de onafhankelijkheid van de redacties gaan hebben." (einde citaat)
Blijkbaar worden er in het professionele milieu toch nogal wat vragen gesteld bij de objectiviteit van de Mechelse StadsTV.