Nieuws 15-16/10/2005

met categorie:  
Ik ben twee weken weggeweest, en blijkbaar heeft niemand het nieuwsoverzichtje overgenomen (terwijl ik het toch aan een paar bloggers gevraagd had), dus zullen we beginnen met een overzicht van dit weekend om er stilletjes aan terug aan gewend te geraken!


* Mechels project gaat nationaal

* Bart Somers pakt criminaliteit persoonlijk aan

* subsidies amateurtheater
* Mechels project gaat nationaal

Vlaams minister van werk Frank Vandenbroucke en zijn collega van sociale economie Kathleen Van Brempt nemen het "Stop-it"- project uit Mechelen als inspiratiebron voor hun initiatief om extra middelen uit te trekken voor de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Ze gaan 7,5 miljoen euro per jaar uittrekken om projecten in steden met hoge jeugdwerkloosheid te financieren.

Een glunderende burgemeester Bart Somers is meer dan tevreden: “Ik ben blij dat het 'Stop-it'-project de minister geïnspireerd heeft. Mechelen is zo een goed voorbeeld van hoe jeugdwerkloosheid degelijk aangepakt wordt met blijvende resultaten. Er is veel interesse voor de opleidingen en begeleiding die wij verzorgen, we moeten elke keer jongeren weigeren. Ik heb altijd hard aan de kar getrokken om dit soort projecten te realiseren."

De Dijlestad heeft al langer verschillende projecten lopen die jongeren begeleiden in hun zoektocht naar werk, en het 'Stop-it'-project is daar een goed voorbeeld van: een jobcoach biedt de jongere een pakket van attitudetraining en individuele begeleiding. Bedrijven worden aangesproken om die jongeren in dienst te nemen, en in de proefperiode te ondersteunen. Na 6 maanden is zo’n 75 procent van de jongeren aan het werk. (Radio Reflex)

* Bart Somers pakt criminaliteit persoonlijk aan


Zondagnamiddag heeft burgemeester Bart Somers de criminaliteit in Mechelen daadwerkelijk én zélf aangepakt. Hij zette de achtervolging in op twee handtasdieven in het hartje van Mechelen.
Het moet even na twee uur geweest zijn toen twee jonge kerels nabij de Vismarkt een vrouw haar handtas wisten te ontvreemden. Bart Somers zette onmiddellijk de achtervolging in in de Begijnenstraat, dit terwijl hij de voorbijgangers luidkeels toeriep de kerels tegen te houden. Hij leende zelfs de fiets van een voorbijganger, en doorkruiste hiermee de binnenstad, tot in de Kruidtuin. Even later kon de Mechelse burgemeester samen met de hulp van de politie de dieven bij de kraag vatten. Bart Somers zelf was vooral onder de indruk van het krachtdadige optreden van de politie. Hij wist onze redactie ook te vertellen dat hij dringend aan z'n conditie moet gaan werken. (Radio Reflex)

* subsidies amateurtheater


Schepen Frank Nobels heeft aan 12 amateur-toneelgezelschappen de jaarlijks door de stad toegekende subsidies uitgereikt.

In totaal betoelaagt het Mechelse stadsbestuur het amateurtoneel voor een bedrage van 14.900 euro. Ook dit seizoen wordt een 'Rondje Toneel' aangeboden. Dat is een theatercheque om 6 voorstellingen naar keuze te bekijken. (RTV)
Ik hoor niets dan positieve reacties bij het "stop it project'. Héél terecht dat de hogere overheid dit project van onze burgemeester ondersteunt. Het gaat weliswaar om een beperkt aantal plaatsen (??? naar het schijnt een tiental plaatsen; blogger L. Stevens klopt dit ?). Als dit zou zijn, is dit natuurlijk een druppel op een hete plaat ....de hogere overheid moet het aantal beschikbare plaatsen van het stop it project op een hoger niveau brengen dmv subsidies...laten we duimen dat onze burgemeester daarin slaagt....
persoonlijk vind ik dat het stadsbestuur, samen met andere bevoegde instanties een méér actieve rol moet spelen in het detecteren van knelpuntberoepen en het zoeken van gepaste oplossingen....

Wat betreft de conditie van onze burgemeester: is het niet tijd dat onze burgemeester ook een Eddy Merckx fiets krijgt van onze eerste minister ?..dan kan hij in vervolg de handtasdieven klissen in begijnstraat...
sorry, maar dat mag je van Bartje toch niet verwachten. Eer hij zijn kast van een villa in Hombeek heeft verlaten zijn de vogeltjes al lang gevlogen en is hij nog net op tijd om een uitgebreid ooggetuigeverslag aan de verenigde media te geven. Welliswaar een beetje buiten adem.
proficiat, wie heeft hem op het juiste spoor gezet. Of waren de jongetjes al gepakt en hebben ze hem er dan bijgeroepen?
Ik heb er eentje gepakt bij de NMBS. Hij sloeg hierbij mijn bril kapot. Maar de NMBS heeft mijn bril niet betaald.
Wat wilde Bart pakken? Zoveel mogelijk stemmen of die twee kerels?
Zonder een politieke discussie te willen opstarten:
Wij zijn, sinds enkele jaren, newly Mechelaars en zijn daar enorm trots op. Waar we ook komen, wie het ons vraagt, laten wij ons altijd heel positief uit over "onze" Stad. En nog met volle overtuiging ook.
Maar waarom lezen wij in deze blog altijd negatieve uitlatingen over Bart Somers? Naar onze mening is hij toch de bezieler van het nieuwe Mechelen? Het is met name sinds het blauwe bewind in Mechelen dat deze Stad zienderogen aangenamer wordt.
Nooit werd er zoveel positief bericht over Mechelen, wordt de criminaliteit leefbaar en is er zoveel aantrek van nieuwe belangstellenden en vooral van nieuwe bewoners.
Ik ken talrijke bekende en minder bekende newly Mechelaars die sinds de renaissance van deze prachtige Stad, er fier op zijn hier te wonen. Iets wat vroeger totaal ondenkbaar was.
Daarom alleen al lijken de inspanningen van Somers voor mij tamellijk onvolprezen.
Wat mij betreft wil ik ter compensatie van alle negatieve populistische kreten een opsteker geven voor de verwezenlijkte groei en imago-boost van een Stad die aan het uitgroeien is tot een van de mooiste steden van Vlaanderen.
Voor deze tendens wil ik gerust bijtekenen.

mvg
Ook in het nieuws: in 'Vlaanderen Vakantieland' bezocht Nic Balthazar Mechelen 2005: stad in vrouwenhanden. Hierbij werden ondermeer de voorstelling van Peggy De Landtsheer en de tentoonstelling 'Dames met Klasse' aangedaan. De heer balthasar was alvast -zoals zovaak- laaiend enthousiast.
"Somers arresteert tasjesdief"
Lees het artikel in DeStandaard op http://www.standaard.be/Art...
Vaderrik: ik vind uw commentaar nogal misplaatst.

Los van elke politieke overtuiging (ik ben zelf geen Somers-fan) vind ik de manier waarop ge schiet op alles wat beweegt een beetje zielig.

Als die mens iets goed doet mag dat -los van het feit dat hij een grotere villa heeft dan gij- toch gezegd worden?
Dr.Who, ik ben reeds 15 jaar inwoner van Mechelen...en de verandering van Mechelen is gestart in 1994...de huidige schepencollege heeft het beleid van de vorige verder gezet (niet verwonderlijk aangezien de twee partijen (CD&V en groen) van schepencollege 1994-2000, ook deelnamen aan het huidige schepencollege...ik zie als Mechels burger géén grote breuk na en voor 2000, wat ik wel ervaren heb is de breuk na en voor 1994... bijna alle grote projecten van schepencollege 2000-2006 zijn geinitieerd door vorig sschepencollege....

Wat de huidige burgemeester véél beter kan dan de vorige is communiceren...op vlak van communicatie kan je géén betere burgemeester indenken...
Communiceren op zich volstaat niet, je moet als burgemeester full-time met je stad bezig zijn...spijtig genoeg vertoeft onze burgemeester méér in de wetstraat dan op zijn stadhuis...
't Is waar, ere wie ere toe komt. En als onzen Bart er voor gezorgd heeft dat er een nieuwe wind begon te waaien bij de beleidsmensen van onze stad is dat goed, zeer goed. Maar je mag niet vergeten dat de stad geleid wordt door een ploeg. Een ploeg die, na de verkiezingen en de vorming van een nieuw bestuurd, grotendeels verlost werd van een vastgeroeste politieke garde die een stap opzij zette. Pas op, hoor mij nu niet zeggen dat ik geen vuiltje aan de lucht zie. Ik weet waarom ik niet in de politiek stap, want het blijft een spel met regels waar ik niet altijd mee akkoord ga.
Maar de nieuwe wind was er, en soms waait ze fel en soms is het een briesje, of werd het even windstil in onze stad, terwijl ze in Brussel dan weer hevig waaide...
Keuzes maken is moeilijk, en knopen doorhakken nog meer.
Als toeschouwer op de tribune van de politieke arena moet je goed kunnen filteren (echt objectief lukt dat niet altijd), en bij ieder van ons zijn de filters anders ingesteld. Vandaar dikwijls die: ja, maar... bij iedere daad van een politieker. En dat is een zinsnede die andere bloggers ook al gebruikt hebben bij bijdragen van de Mechelse politiekers op deze blog.
Vertrouwen moet je verdienen, elke dag opnieuw... Dat weten onze politiekers ook...
Ok de daad van bartje is lovenswaardig maar iedereen die bij machte is en zoiets merkt zou hetzelfde doen.Maar moet dat zo uitgesmeerd worden in de media. Na een uurtje zullen de politiediensten die onbenullen toch terug moeten loslaten net zoals elke keer als zoiets gebeurt. Als u of ik zoiets zouden PRESTEREN zou er geen haan naar kraaien. En dat stoort mij. Bartje mag geen sc... latenn of vlaanderen moet het weten 5olympische spelen,.....) Ik ben al meer dan vijftig jaar fier op mijn stad en zal ze ook altijd verdedigen maar ik heb het moeilijk met mensen die koste wat het kost in de picture willen lopen. Er zullen altijd verkiezingen zijn en Bartje zal niet rusten voor hij het hoogste trapje heeft bereikt. Daar zal de media wel voor zorgen. Hij zou altijd in mechelen blijven, brussel riep effe en weg was ons haantje. Maar volgend jaar zijn het verkiezingen wie weet welk konijn tovert hij nog uit zijn hoge hoed.
Eerst en vooral heb ik geen bepaalde politieke voorkeur. Ik stem al jaren afwisselend links of rechts ( maar nooit uiterst!) naargelang de richting die ik vind dat we moeten uitgaan.
Wat deze discussie over Bart Somers betreft is het duidelijk. Iedereen heeft zijn goeie en slechte kanten. Ik ga alleen niet iemand veroordelen op hoe hij bij mij overkomt. Zelfs mensen die een slechte indruk maken op mij veroordeel ik niet persé, ik maak een balansje op en wik en weeg en zal in het stemhokje beslissen.
Ik ben het volledig eens met Natan dat de successen van vandaag reeds vroeger zijn ingezet en met name Geert Bervoets ( waarvoor ik ook stemde ) heeft een grote verdienste in de renaissance van de stad, maar, inderdaad, communiceren kon hij slecht en soms stak hij te ostentatief zijn hoofd in het zand, zoals zovelen van zijn partij.
Somers heeft echter, mede dank zij de nationale positie van zijn partij, Mechelen terug op de nationale kaart gezet.
Verder heeft hij toch een charisma dat weinigen hebben en kan hij het ook goed brengen - een beetje op zijn "hollands". Hij heeft dus wat teveel wat de doorsnee Vlaming veel te weinig heeft en daar houden we niet van. Olympische spelen? Misschien er over maar ik ben er zeker van dat een dergelijk voorstel in Nederland niet zou worden weg gelachen - die gaan er gewoon voor. Dat ontbreekt bij ons en zeker ook in Mechelen, daar gaan we het niet terug over hebben. Maar Bart gaat er duidleijk wel voor en dat straalt uit en dat begint langzaam door te dringen in de stad.
Dus maak ik mijn balans en jullie mogen al rustig weten dat ik op Somers zal stemmen.
Verder vind ik schieten op de "zakkenvullers" toch wat te gemakkelijk. Ik heb nogal wat contacten met politici van diverse partijen en eerlijk gezegd, ik zou hun job niet willen hebben. Maar Jan Modaal denkt daar veel te licht over - steeds wikken en wegen en balanceren op een slappe koord is niet makkelijk en steeds compromissen moeten maken is ook niet altijd mijn ding.
Dus doe ik daar niet aan mee en ik roep geen holle antipolitieke frasen alla Vadderik.
Uiteindelijk, als onze burgevader de handtasdieven in kwestie in hoogsteigen persoon heeft achternagezeten en op deze manier heeft bijgedragen tot hun arrestatie kan ik zulks gedrag alleen maar toejuichen, zeker in tijden waarin niemand nog opkijkt van een autoalarm dat afgaat en de meesten met een grote boog rond -ik zeg maar wat- een handtasdiefstal in progress omlopen "want je zou er nog last mee krijgen".
Neen hoor, "That's the spirit, old chap", denkt de angelsaks in mij, en moge het een voorbeeld wezen voor allen.

Wat politiek betreft; ik blink in het stemhokje meestal uit door afwezigheid, of ik in 2006 de moeite ga doen om uit mijn bed te komen/terug te keren van de kust moet ik nog eens in overweging nemen.
Sint Netels uw burgerlijke (on)verantwoordelijkheid is groot. Het is net deze houding die leidt tot anti-politiek!
Ik heb géén partijpolitieke voorkeur...als de drie mechelse politici met hun brede netwerk in de 'wetstraat' en 'martelarenplein' hun krachten bundelen om nog meer Vlaamse en federale middelen naar Mechelen te laten stromen, dan kan toch géén enkele mechelaar er tegen zijn...ik pleit in feite voor het 'Hasseltse' model: laten Bart (voorzitter VLD), Caroline (ondervoorzitster SP-A) en Inge (Vlaams CD&V minister) vanaf 2006 samenwerken in één schepencollege....partijpolitiek gehakkel tussen de Mechelse politici komt Mechelen niet ten goede...trouwens in gemeenteraadsverkiezingen zijn de parijpolitieke verschillen héél miniem
Wel Natan dat is eigenlijk een uitstekend idee. We hebben inderdaad een breed forum nodig.
Awel zie, ik weet het zelf maar al te goed, de oorzaak van mijn burgerlijk onverantwoordelijk gedrag ligt in hoofdzaak dat ik me zeer bedrogen voel door de politiek, dieper ga ik hier niet op ingaan, aangezien dit een litanie met zich zou meebrengen van enkele pagina’s tekst & cijfers waar per slot van rekening niemand zich gaat doorworstelen, dat men mij dus afrekene op mijn oppervlakkigheid (lacht).
In bijzaak ligt het aan het feit dat de politiek, en dit in tegenstelling tot wat men ons dmv gladde p.r. probeert te verkopen, naar mijn bescheiden mening door een steeds wijder wordende kloof van de gewone kleine garnaal zoals u en ik gescheiden wordt.
In secundaire bijzaak valt het te wijten dat op verkiezingszondag de verkeersdrukte van en naar de kust een dieptepunt bereikt.
In tertiaire bijzaak lijkt anti-politiek gedrag ( voor zover dit als de juiste benaming kan beschouwd worden, voor mij is het consequent gedrag ) te verkiezen is boven een anti-politieke stem, daar heeft Mechelen er al meer dan genoeg van in voorraad.

Het is niet mijn bedoeling dit als excuses te gebruiken, het zijn slechts redenen.
Om in het onderwerp te blijven; als ik dan toch in het stemhokje stond zou ik misschien wel voor Somers stemmen, en dit op basis van verdienste. Maar zoals ikzelf ooit eens geopperd heb op deze blog: als ons kat een koe was, dan….
Awel zie, ik weet het zelf maar al te goed, de oorzaak van mijn burgerlijk onverantwoordelijk gedrag ligt in hoofdzaak dat ik me zeer bedrogen voel door de politiek, dieper ga ik hier niet op ingaan, aangezien dit een litanie met zich zou meebrengen van enkele pagina’s tekst & cijfers waar per slot van rekening niemand zich gaat doorworstelen, dat men mij dus afrekene op mijn oppervlakkigheid (lacht).
In bijzaak ligt het aan het feit dat de politiek, en dit in tegenstelling tot wat men ons dmv gladde p.r. probeert te verkopen, naar mijn bescheiden mening door een steeds wijder wordende kloof van de gewone kleine garnaal zoals u en ik gescheiden wordt.
In secundaire bijzaak valt het te wijten dat op verkiezingszondag de verkeersdrukte van en naar de kust een dieptepunt bereikt.
In tertiaire bijzaak lijkt anti-politiek gedrag ( voor zover dit als de juiste benaming kan beschouwd worden, voor mij is het consequent gedrag ) te verkiezen is boven een anti-politieke stem, daar heeft Mechelen er al meer dan genoeg van in voorraad.

Het is niet mijn bedoeling dit als excuses te gebruiken, het zijn slechts redenen.
Om in het onderwerp te blijven; als ik dan toch in het stemhokje stond zou ik misschien wel voor Somers stemmen, en dit op basis van verdienste. Maar zoals ikzelf ooit eens geopperd heb op deze blog: als ons kat een koe was, dan….
Boenk zeg, 2 voor de prijs van 1 (lacht)
@Natan: hoop doet leven. Laten we samen hopen dat deze kleppers na de verkiezingen zich samen zullen inzetten voor Mechelen... Ieder met zijn kwaliteiten en de nodige portie zelfrelativering.

de moezze
Ik ga bij deze even terugkomen op mijn eigen woorden: de term burgerlijke (on)verantwoordelijkheid vind ik als het om al dan niet gaan stemmen gaat zelfs niet van toepassing, en zeker niet in landen waar de stemplicht geldt, een systeem dat meer na- dan voordelen met zich meebrengt.
En verder mag eenieder een oordeel vellen over politici, ongeacht je gaan stemmen bent of niet, het ene heeft nl weinig met het andere te maken.
En noem mij arrogant, maar ik ben ervan overtuigd dat ik het effectief beter kan dan 90% van de politici die een functie bekleden in dit land, en dat is eigenlijk jammer genoeg een trieste vaststelling.
Ik ga volledig akkoord met Sint Netels wat maakt het uit te gaan stemmen? Uiteindelijk zijn het toch maar dezelfde die aan de pot zitten.
Ik begrijp niet de 'anti-politieke' stemmingmakerijen van St Netels en Julien VB (die afkorting VB: is dit géén afkorting van een politieke partij ?):
- de beloning van onze politici is héél transparant. Ze zitten niet aan de 'potten' . We hebben in ons land nog altijd een Justitie die waakt over de integriteit van onze politici en een Rekenhof die op een efficiente wijze waakt over de besteding van onze belastingscentjes
- politici die je niet bekoren kan je toch wegstemmen
- onze politici hebben toch hun steente bijgedragen dat ons land behoort tot de 10 rijkste landen ter wereld ?
- het kan toch géén kwaad dat onze mechelse politici voor onze stad zorgen ?
Fantasietje:Ik wandel rustig over de grote markt van Mechelen als daar plots een woeste hijger aanstormt. In zijn zog , lijk een dronken haas, Jo de stadsbeiaardier die zijn klokkenspel laat hangen voor wat het is en met wapperende haren een poging onderneemt om onze burgervader te volgen. Die rent, onverschrokken, twee allochtone jongeren achterna. Een van de twee heeft een handtas aan de mooi gebruinde schouder hangen en haast zich met zijn jeugdige kompaan richting Bruul. Bart volgt ze op de hielen maar zijn moeilijke ademhaling en fladderende broek (normaal doet hij zulk werk in onderbroek) bemoeilijkt de achtervolging ten zeerste. Ik word woest als ik zie hoe de burgemeester een scout sommeert om hem zijn fiets af te staan ten einde zijn discriminerende actie voort te zetten. Waarom mag een allochtoon homokoppel niet de grote markt wandelen?
Het wordt nog erger als Bartje zijn gsm te voorschijn haalt en zwalpend op de aangeslagen fiets de politie tot dringende assistentie verplicht. Net als de fluitende rattenvanger met een peloton prille tieners achter hem aan. De handen nog los van het stuur ramt hij de, onverklaarbaar vlug ter plaats zijnde agent , ter hoogte van het kruispunt. Ongelooflijk dat de man er slechts een ontwrichte schouder aan overhoudt. De burgemeester is er erger aan toe: hij is helemaal blauw aangelopen en hangt als een schotelvod tussen de wolfjes. Enkele verontruste ouders spreken reeds schande. Ondertussen heeft de geheel onschuldige immigrant zijn goedgevulde handtas moeten dumpen in de handen van een passerend oud vrouwtje dat hierbij haar arm breekt zodat alles toch niet zo heel slecht afloopt.
@natan: ik dacht dat het duidelijk was, maar toch nog een keer ter verduidelijking: mijn instelling is dus helemaal niet anti-politiek en bijgevolg wens ik daarvoor ook geen lans te breken.
Tevens meen ik dat het mij vrij staat te mogen denken dat ik het beter kan zonder daarbij de prestaties van anderen te minimaliseren, tenzij het hier om een perfecte prestatie gaat uiteraard, dan kan niemand beter. Mocht ergens uit mijn vorige posts het tegendeel blijken wil ik mijn schrijfsels altijd toelichten.
VB staat niet voor een politieke partij het zijn de voorletters van mijn familienaam er is nog een Julien die blogt daarom.
Ik bemerk hier een verschil in stijl dat ook terug te vinden is in de stijl van de diverse politieke partijen. Je kan proberen je gelijk op een deftige manier naar voren te brengen met argumenten zoals CD§V dat vrij verdienstelijk deed in het afgelopen debat na de "state of the union" van Verhofstad verleden week, of je kan holle frasen roepen alla Annemans ( wat ik spijtig vind, want dom is die man niet).
Dan is mijn keuze snel gemaakt.
Ik frons toch wel een beetje m'n wenkbrauwen hoor als ik hier een aantal reacties lees. Als wij ons niet met de politiek bemoeien, om welke reden dan ook, door weg te blijven uit een stemhokje, dan is dit voor mij een 'lichtelijk' onverstandig gedrag... Want de politiek bemoeit zich wél met ons... Ik ga alleszins stemmen - dat is m'n burgerrecht en m'n burgerplicht. Daar hebben onze voorouders terecht voor gevochten. IK geef m'n stem niet weg. Ik vind mezelf belangrijk genoeg om over de politiek, de politiekers en hun programma een oordeel uit te spreken. Daarvoor wil ik me uit m'n warme bed hijsen en daarna een tijdlang in een rij zetten...
IK voel dit aan als m'n verdomde plicht.
En ook al is mijn ene stem maar één klein onderdeeltje van het geheel - IK zal ze weloverwogen uitbrengen. Ik spreek m'n politieke voorkeur hier niet uit - ik heb respect voor politiekers van (bijna) alle partijen, en verfoei ook al wel eens politiekers uit alle partijen... Er zijn er bij die m'n stem nooit zullen verdienen, en er zijn er anderen die ik erg waardeer, en die misschien ooit op m'n steun kunnen rekenen.
Dit is democratie! En dit is een voor mij heilig goed. Ik erger me daarom dood aan onverschilligheid, anti-politiek en extreem-denken...
En NATUURLIJK gebeuren in dat politieke landschap dingen die me ontgoochelen ('t is ook maar een afspiegeling van de maatschappij...), maar het zal me NOOIT FOERT LATEN ZEGGEN.
Noem het naïviteit als je wil - dat oordeel mag je gerust vellen...
Ik voel dat dan wel hélemaal anders aan.
Geslijm, populisme, valse waarden, slogantaal... ik doorprik het (meestal) wel. En ik niet alleen - onderschat toch aub de 'burger' niet...
Links of rechts of centrum - maakt me niet uit (alleen uitersten stoten me af): ik waardeer de oprechte politieker en besef dat het niet altijd eenvoudig moet zijn om land of stad te besturen. (en de anderen... daar zal IK wel over oordelen in het stemhokje. En dat zal IK doen met trots en eigenwaarde - want IK ben zoals al die andere Mechelaars een uniek exemplaar dat het méér dan waard is om gehoord te worden - ook al is het maar die éne keer om de zoveel jaar!
Het is méér dan nodig, méér dan waardevol en belangrijk om jonge mensen hiervan te overtuigen, in scholen, in gezinnen of waar dan ook. Daarom is zoiets als de Mechelse kinderrraad zo belangrijk! Politiek staat niet buiten het leven. Politiek is ONS leven, beheerst ons leven en beslist over ons leven. Beslis er dan ook mee over.
Ja, er zijn destijds wat mensen gesneuveld voor het stemrecht, en het zou idd sneu zijn mochten we dat nu even gaan weggooien, maar ik heb het dan ook over stemrecht en niet over stemplicht.. goed, de ene is voor 't een, de andere is voor 't ander, hier gaan we er zeker niet uitgeraken.
Ik had het al eerder vermeld, mijn ellenlange litanie doorspekt met cijfers en tralala heb ik hier ingekort tot de afmetingen van iets wat van ver lijkt op een holle frase, men rekene af op oppervlakkigheid, ik wist het (lacht).
Een argument om mezelf de bedrogene te voelen wil ik er dan toch in 't kort bijsleuren, 't zit simpel in elkaar, 't bestaat uit droge, ongenadige cijfers en de ongelovige wil ik ze desgewenst hoogstpersoonlijk onder de neus duwen.
Men schrijve 1993, statuut: arbeider, loon 40.500 BEF per maand gemiddeld, afrekening belastingen: 19.000 BEF.
Tussen 1993 en nu passeert zowat elke politieke partij langs de macht op x-treme links & rechts na, elk belooft verlaging van lasten.
Men schrijve 2004, statuut: arbeider, loon 53.000 BEF per maand gemiddeld, afrekening belastingen: 41.000 BEF.
( Bedragen werden gemakshalve naar beneden afgerond en omgezet naar BEF )
Wat stelt deze jongen dus vast: dat zijn loon met iets van nog geen 30% gestegen is terwijl zijn afrekening met iets meer dan 100% gestegen is over dezelfde periode, tegelijk is ook de prijs van het brood met meer dan 100% gestegen en uit de spilindex geflikkerd, benzine: 100% gestegen, vuilzakken: 200% gestegen, en-ga-zo-maar-lekker-door.
Iets wat ik hier nu niet ga doen want eerlijk gezegd, het is zeer eentonig en ik wordt steeds een beetje krikkel als ik eraan denk.

Neen, echt, ik hoop dat het lekker weer wordt op verkiezingszondag 2006.
...en ik hoop vooral dat de zon ook nog een beetje schijnt NA de verkiezingszondag...
Geen nood, de koperen ploert zal zeker nog op de mensen hun bol schijnen de dag na de verkiezingen, mijn bottom-line blijft tenandere dat ik zeer erg tevreden ben over de positieve evolutie die Mechelen de laatste 5-6 jaar heeft doorgemaakt, als liefhebber van moderne architectuur en design ben ik zeer te spreken over een paar esthetische ingrepen die men in het stadscentrum heeft toegepast, en dan denk ik vooral aan de Lamot-site ( naar mijn smaak zeer geslaagd ) en de grote markt ( geevolueerd van een vuil pleintje naar een grote markt de naam waardig, kijk maar eens naar oude foto’s ).
MAAR.. ik kan er jammer genoeg aan toevoegen dat er voor mij als individu, en ik denk eerlijk gezegd voor zeer veel mensen als individu, in die mate zelfs dat ik het woord individu ei zo na kan vervangen door grote massa, niet echt zoveel verbeterd is, integendeel zelfs. Het voorbeeld dat ik in een vorige post opgaf ivm stijgende belastingsdruk en dalende koopkracht is niet alleen van toepassing op Sint Netels, maar op x-miljoen belgen, en ik kan mij levendig voorstellen dat die daar niet allemaal even blij mee zijn, kijk maar naar de eerste grote staking sinds jaren twee weken geleden en er is er nog eentje op til naar ’t schijnt. En schilder dat voorbeeld gerust af als goedkope anti-politiek, maar bedenk wel: ’t is de realiteid, redelijk droog en hard wat mij betreft maar wel de realiteit. Komt daar bij dat hoe mooi etc de verbeteringen van ons stadscentrum ook mogen wezen, ( en ik heb er lof voor over he, laat dat duidelijk zijn ), maar waar ik woon ( tussen oude liersebaan en liersestwg ) heb ik daar eerlijk gezegd weinig geniet van, het enige stuk van het centrum dat ik kan zien is de top van de toren en voor de rest kijk ik uit op een verloederde buurt, en dat wringt, want ik zie mijn belastingsgeld niet in mijn eigen straat verdwijnen.
Dat de stad mijn huis gaat ombouwen tot een mini-Lamot-site verwacht ik ook niet, dat moet ik immers zelf doen, het zou er nog aan mankeren, maat met een stijgende belastingsdruk en een dalende koopkracht wordt dit steeds moeilijker, bouwmaterialen zijn niet verniet, daar denk ik wel dat iedereen het mee eens is.

Dat er nooit een politieke partij zal zijn waar ik mij voor 100 procent kan in terugvinden, dat weet ik ook wel, maar ik kom zelfs niet aan 10 procent, en daar schuif ik niet voor aan. Ik heb wel een geruststellende gedachte voor de aanhang van de centrumpartijen: lig niet wakker moest het VB vooruitgang boeken: dit verzekert immers dat al de rest gaat mogen meedoen in de coalitie en zo krijgt iedereen zijn deeltje van de macht, ik vermoed dat de lijsttrekkers, ongeacht van welke partij ze ook zijn, hun postje bij winst van het VB een beetje meer verzekerd zien, en roep nu gerust ‘anti-politiek’ zoveel u wil, maar bedenk wederom: ’t is de realiteit (lacht)
@ Sint-Netels; het eerste deeltje van uw betoog kan ik volledig ondeschrijven - dit is ook mijn mening - maar hoe waar een aantal van uw aangehaalde voorbeelden over de 'realiteit van vandaag' ook mogen zijn (sommige hiervan zal ik niet eens tegenspreken), vind ik dit alles toch een klein tikkeltje overtrokken en wat bitter klinken. Je zal er je reden wel voor hebben - da's je goed recht - ik wil het woord 'anti-politiek' zelfs niet meer gebruiken.
Misschien dat je me bekijkt als wereldvreemde dwaas - Kan zijn...
Maar kom, dit is mijn standpunt - ik heb respect voor het jouwe.
Stop-it van Bart Somers? Huh? Stop-it is helemaal geen initiatief van Bart Somers. Hij heeft daar gewoon handig over gecommuniceerd. Stop-it is een initiatief van enkele geëngageerde bedrijfsleiders. Pas later is Mechelen op de kar gesprongen en is de Stad dat beginnen verkopen als iets van hen...

ERE WIE ERE TOEKOMT!
Sint Netels: nu begrijp ik al een beetje meer uw frustratie. Ik denk dat de soep niet zo heet is als je denkt: Ik citeer uit je reactie:
"...Men schrijve 1993, statuut: arbeider, loon 40.500 BEF per maand gemiddeld, afrekening belastingen: 19.000 BEF.
Tussen 1993 en nu passeert zowat elke politieke partij langs de macht op x-treme links & rechts na, elk belooft verlaging van lasten.
Men schrijve 2004, statuut: arbeider, loon 53.000 BEF per maand gemiddeld, afrekening belastingen: 41.000 BEF..."

Uw afrekening van de belastingen (in technisch jargon de "incohiering"; wat je nog moet bijbetalen (of ontvangen) na het krijgen van je belastingbrief) hangt af van verschillende elementen
- de maandelijkse afhoudingen op je loon (hoe meer men maandelijks afhoudt van je loon, hoe minder je moet bijbetalen bij de 'incohiering')
- aftrekbare kosten bv. aflossingen hypothecaire leningen of giften (deze worden verrekend bij de incohiering)
- kinderlast (hoe meer kinderen fiscaal ten laste, hoe minder belastingen)
- al dan niet werkende echtgenote

Maw de vergelijking tussen wat je moet bijbetalen na je belastingsbrief in 1993 met wat je moet bijtalen in 2004 zegt niets over al dan niet stijging van de belastingsdruk....je moet het globaal plaatje zien, ook rekening houdend met de maandelijkse afhoudingen op je brutoloon, de BTW dat je betaalt op je aankopen, de kinderlast, etc.....
Ik ken niet je persoonlijke situatie maar globaal voor alle modale inkomens (arbeiders en bedienden) is de belastingsdruk gedaald ten opzichte van 1993. Het is wel zo dat de hoge inkomens véél meer geprofiteerd hebben van de verlaging van de belastingsdruk in periode 1993-2004, wat op zich niet zo rechtvaardig is
Jo, ik wil dat wel geloven - zeg dan eens welk bedrijven hier achter zaten?
Zonder over politiek te gaan zeveren (want daar ken ik toch niks van),'k had het hem graag zien doen,hihi ;)
@rudi

Leysen Fineer wordt vaak aangehaald als één van de trekkers net als Somers Zaden. Ook het ACW en de VDAB zaten er voor iets tussen.
Uiteidelijk is de clou van het verhaal; een paar jaar geleden ben ik verzeild geraakt op het feestje van een partij die ik niet bij naam ga noemen, het was er wel geen die zich in een extreme hoek bevindt, en ik raak daar toevallig aan de klap met hun toenmalige voorzitter, op zich een sympathieke peer, en anderhalf uur later zijn we nog aan het zeveren, op het einde heeft hij mij effectief gevraagd of ik geen zin had de mechelse afdeling van zijn partij te vervoegen omdat ze mij daar goed zouden kunnen gebruiken. Het klinkt onwaarschijnlijk maat het is waargebeurd. (lacht) Bij het in ontvangst nemen van zijn kaartje heb ik beloofd dat ik er eens ging over nadenken, maar dat is er nooit van gekomen, enfin, zoals u ziet had het niet veel gescheeld of mijn smoelwerk had op een verkiezingsaffiche gestaan. Tegen hem heb ik toen trouwens ook gezegd dat ik een notoir niet-stemmer was geworden, maar zo anti-politiek scheen hij dat toch niet te vinden (lacht)

@natan, merci voor uw toelichting, ik heb geen lening, geen kinderen, geen werkende echtgenote, dus deductie leert mij dat er als er dus elke maand 3333 BEF extra van mijn loon moest gegaan zijn mijn afrekening 0 bedroeg… zeer interessant, het ruikt eigenlijk gewoon naar een broekzak-vestzak operatie… awel zie, dat noem ik nu eens anti-politiek, ofte volksverlakkerij, maar nogmaals bedankt voor de toelichting, dat iemand mij iets verduidelijkt apprecieer ik steeds ten zeerste.
sint netels, wat je per jaar betaalt aan directe belastingen, is gemakkelijk te berekenen in je geval. Om appels met appels te vergelijken:
- neem je (maandelijks) loonbriefje uit 1993: kijk welk bedrijfsvoorheffing er maandelijks afgenomen is: vermenigvuldig dit bedrag met 12 en tel de afrekening bij (+ 19.000 BEF)
- neem je (maandelijks) loonbriefje uit 2004: kijk welk bedrijfsvoorheffing er afgenomen is: vermenigvuldig dit bedrag met 12 en tel de afrekening bij (+ 41.000 BEF)

vergelijk beide bedragen met elkaar en je komt tot andere en méér terechte (en minder verzuurde) conclusies
@Jo: inderdaad, Stop-It is helemaal geen project van Somers, net zoals de meeste projecten die in mechelen gaande zijn al voor 2000 werden beslist. Zo zijn de Lamot-site en Stad in Vrouwenhanden eigenlijk projecten waar de cultuurschepen Nobels al van voor 2000 mee bezig was. Alleen is Bart verdomd goed in het communiceren en het op eigen hoed steken van andermans pluimen, dat moet je hem nageven.
@Bronnie: dit bewijst nogmaals dat het vorig stadsbestuur veel initiatieven nam voor een beter bestuur van Mechelen maar niet in staat was om dit te communiceren aan de Mechelaar en dat de huidige burgemeester alleen zijn tijd besteed aan het communiceren ...wat we nodig hebben na 2006 is een combinatie van beide: een burgemeester die dagdagelijks Mechelen bestuurt (zoals de vorige burgemeester) en die in staat is om degelijk te communiceren (zoals de huidige burgemeester)...
In kleinere gemeentes zoals Zichem-Zussen-Bolder heeft men er misschien minder nood aan, wat Mechelen betreft mag wat mij betreft het besturen gerust een full-time bezigheid wezen met verbod op cumul, dezer dagen vind ik het trouwens vreemd dat het bestieren van een stad te combineren valt met andere activiteiten, niet dat het er slecht aan toegaat voor 't moment, maar kunnen wij hieruit besluiten dat indien burgevader & schepenen hun tijd volledig in Mechelen zouden steken het nog beter zou gaan? Of zal dan blijken dat er gewoon niet genoeg werk is om heel ons college 8 uur per dag bezig te houden en we het dus gerust met minder kunnen doen?
Ter info: 't is geen anti-politiek, 't is gewoon een vraag die volgens mij mag gesteld worden, elk bedrijf stelt zichzelf die vraag elke dag 'kunnen we hetzelfde werk beter doen met minder volk'.. en 't is bovendien kostenbesparend.
@ Sint Netels: het besturen van een middelgrote stad (zoals Mechelen, Leuven, Brugge,...) noodzaakt het full-time inzetten van een burgemeester en is dus niet te combineren met het voorzitterschap van een partij of het fractieleiderschap in het Vlaams Parlement. De vraag kan wel gesteld worden of we wel zoveel schepenen nodig hebben ? ik denk dat Mechelen kan bestuurd worden met de helft van het huidig aantal schepenen.
De nieuwe gemeentewet laat toe dat de gemeenteraad kan beslissen het aantal schepenen met 2 te verminderen. Ik hoop, terwille van de bestuurbaarheid van de stad, de gemeenteraad na de verkiezingen van 2006 toch minstens dit beslist.
Ik ben als 18 jaar schepen, eerst 12 jaar op financies en dan 6 jaar op openbare werken. Schepen zijn van een stad is een voltijdse bezigheid, althans voor mij. Ik weet vaak niet wat ik eerst moet aanvatten: zo veel werk is er aan de stad. Misschien kan je 1 schepenambt laten vallen in Mechelen door het samenvoegen van een aantal "minder" belangrijke bevoegdheden. Maar meer zie ik toch niet zitten.
Stop it: nu nog maar voor een 10-tal plaatsen maar we zijn van plan om dat aantal gevoelig op te trekken. De stad wil wel maar het bedrijfsleven moet ook willen volgen. We blijven ons best doen en dringen verder aan.
En voor wie het nog niet moest weten: in een stad wordt altijd samen en collegiaal beslist. Als er dus iets beweegt in de stad - in de goede en misschien soms ook in de minder goede richting: we zijn daar in het schepencollege allen verantwoordelijk voor. Niet één man of vrouw. Maar ja, omwille van de positie van deze of gene collega, krijg je al eens meer persbelangstelling. Maar daar moet je als politieker tegen kunnen. Ik zeg altijd: als 't maar beweegt, liefst dan in de goede richting.
@ leo stevens Niemand twijfelt dat Mechelen sinds 1994 in de goede richting evolueert en dat dit de verdienste is van een volledige ploeg en niet alleen van de huidige burgemeester...
Misschiens onderschatten we, als buitenstaander, de vele werkzaamheden van een schepen...
Ik vergelijk gewoon het aantal schepenen in onze steden en gemeenten met onze buurlanden ...en ik zie dat steden in Nederland, Duitsland met véél minder schepenen evengoed bestuurd worden...het is niet het aantal schepenen dat van belang is maar ook de kwaliteit...ik zie toch grote kwaliteitsverschillen tussen de Mechelse schepenen (zowel in het vorig schepencollege als de huidige)...

Als inderdaad schepen zijn van een stad een full time bezigheid is, dan geldt dit a fortiori voor een burgemeester...tenzij je vind dat de taak van een burgmeester zich beperkt tot het communiceren en op zijn goed steken van andermans pluimen
je kan inderdaad niet én burgemeetser én parlementslid én nationaal partijvoorzitter zijn: Stefaan De Clerck heeft een jaartje geprobeerd en het toch ook opgegeven. Maar ja, persoonlijke ambitie gaat soms voor op de rede, zeker?