Elke Mechelaar wordt toerist ?

met categorie:  
Ondertussen woon ik alweer een kwarteeuw in Mechelen. Nu ik op het punt sta naar het hartje van de stad te verhuizen en mezelf volledig in Vrouwenhanden te geven
(Lamotsite, here I come), valt het me op hoe weinig fier Mechelaars soms op hun stad zijn.

Echt veel recht van spreken heb ik zelf ook weer niet, want tot m'n eigen schande moet ik toegeven dat ik mijn eerste 22 levensjaren bitter weinig wist over m'n eigen stad. Mechelen was zoiets waar je in woonde, waar je nooit kon fuiven, waar je...was.

Een achtergrond, een decor.

En dan zit je op Erasmusuitwisseling en krijg je plots een opdracht: 'kies drie gebouwen uit je eigen stad of dorp die je persoonlijk aanspreken en bespreek hun historische en culturele relevantie'. Maximum vijftien pagina's. Drie weken de tijd... daar sta je dan.

Je duikt ,verplicht, de geschiedenis van Mechelen in terwijl je ironisch genoeg ondertussen zelf in het buitenland woont. Wanneer je dan na een aantal maanden terugkeert naar de Dijle, bekijk je de eigen stad plots met andere ogen.

In de weken nadien heb ik mezelf verplicht 'toerist' te worden in m'n eigen stad en Mechelen te ontdekken. Sindsdien ben ik een enorme fan van onze stad en heb ik met veel interesse de ontwikkelingen van de afgelopen jaren gevolgd.

Maar is het niet typisch voor een Mechelaar dat hij z'n eigen stad te vaak onvoldoende kent ? Dat Mechelen maar een decor is en we vaak weinig fier zijn op onze stad ?
Moeten we niet allemaal terug een beetje meer toerist worden in Mechelen ?

Of ben ik nu een typische Mechelaar die 'zaagt en klaagt' ?

B.
Klagen en zagen...ik heb jaren in Antwerpen en Brussel gewerkt en als je denkt dat men daar niet zaagt en klaagt dan heb je het goed mis. En hoeveel stedelingen kennen hun eigen stad? Vraag ze iets over het buitenland en de kans is groot dat ze hun kennis etaleren, maar over hun naaste omgeving niets!
Ik ben een zeer enthousiaste bewoner van Stad Mechelen...en het valt me op hoe weinig (sommige) Mechelaars hun stad apprecieren..Mijn indruk is dat de Gentenaar en de Bruggeling meer fan zijn van hun stad ....het zal een werk van lange adem zijn om de Mechelaars te overtuigen van de mooiheid van hun stad...ik denk dat een belangrijke taak is weggelegd is voor ons onderwijs...als ik zie hoe in de Brugse lagere scholen en middelbare scholen aandacht worden besteed over hun stad en dit in schril contrast met de aanpak van onze Mechelse scholen...mijn kinderen gaan met hun school naar Gent, Antwerpen, Leuven, Lier...nog nooit hebben ze een stadsbezoek gebracht aan Mechelen...(bezoek aan de Nekker of Planckendael buiten beschouwing gelaten)...ik denk dat ons stadsbestuur de scholen moeten sensibiliseren meer aandacht te besteden aan Mechelen.....dit veronderstelt ook enige discipline van onze politici om onze stad in hun verkiezingscampagnes niet te zwart voor te stellen (wat onze burgemeester wel deed in 2000).....
In de jaren 70-80 toen ik nog school liep bij de broederkes van Scheppers en de SITO maakten we regelmatig een wandelingetje in 't stad, daar was dus niet echt een gebrek aan, het probleem echter in de goeie ouwe tijd was dat het stad er toen niet echt al te fris uitzag, tussen de parkeerplaatsen en bushaltes ( ik herinner mij de grote markt toendertijd vooral als een buscarrousel ) door zag je al eens een vuile gevel en de algemene properheid was ver te zoeken, desondanks was het toenmalige nachtleven net iets boeiender dan heden ten dage dankzij de aanwezigheid van een paar nachtclubs ( Valentyn, Beethoven en de onvolprezen Revue, in deze laatste heb ikzelf heel wat nachten gepasseerd ).
Qua uitzicht is het geheel er met rasse schreden op vooruitgegaan en zulks kunnen we alleen maar toejuichen, alhoewel ik dit niet kan zonder gelijk even aandacht te vragen voor de wijken buiten het centrum -ik woon er zelf- die met momenten de jaren 70-80 levendig oproepen.

Ik ben er zeker van onze burgemeester in 2006 de stad niet al te zwart zal voorstellen (lacht)
Natan, misschien gaan je kinderen naar de verkeerde school? Mijn kinderen gaan naar Scheppers, en daar wordt wel degelijk aandacht besteed aan onze mooie stad.
Méér dan 2O jaar geleden schreef Frans Verleyen (toch een geboren Mechelaar): "Zoals een over haar figuur verlegen meisje, heeft de Dijlestad zich in het verleden te bescheiden getoond bij het aanprijzen van zichzelf voor wie hier komt rondlopen, op zoek naar wat charme." Daar zit veel waarheid in, denk ik. Maar we zijn die schaamte of valse bescheidenheid de laatste jaren wel van ons aan het afschudden. De trots van Mechelen en haar inwoners groeit. We staan terug op de kaart.
Maar het is inderdaad zo dat een doorsnee Mechelaar z'n stad te weinig kent (maar geldt dit ook niet voor de inwoners van andere illustere steden?). We bezoeken musea in binnen-en buitenland, en weten niet dat Mechelen 2 Rubensen heeft hangen in 2 van haar kerken (en dat niet alleen); onze wandtapijten hangen overal ter wereld (en we weten dit te weinig), de uitstraling van Mechelen als beiaardstad is enorm, we hebben méér beschermde monumenten dan Brugge... we weten het, misschien?
We kennen den Bruul, de Grote Markt en de Ijzerenleen... maar we dwalen zelden (tenzij we er wonen) door de schilderachtige Begijnhofstraatjes...
Hoeveel Mechelaars bezochten de verschillende musea in de stad?
Maar er is beterschap. Onze fierheid groeit. Leg je oor maar eens te luisteren als Mechelaars het deze dagen hebben over hun stad. De toon verandert. Naast de 'grote mopperbereidheid tegen 't'gouvernement' (cfr. Verleyen), staat tegenwoordig een zekere mildheid of mededogen... Wie dit ontkent is een beetje te kwader trouw. Het gekanker is er nog (ik sluit m'n oren daar ook niet voor), maar er is beterschap.
Laat ons als therapie eens naar onze stad proberen te kijken met de onbevangen blik van de toerist; laat ons de platgetreden paden eens verlaten, en de stad 'anders' doorkruisen... we zullen héélwat fraais en nieuws ontdekken, en het ouwe vertrouwde'anders' bekijken.
Ga eens mee op stap met een gids door eigen stad; plan eens een toeristisch uitje in onze Dijlestad - of geef zelf eens een rondleiding voor vrienden die hier niet wonen... Ik ben er zeker van dan hun positieve commentaren je deugd zullen doen (ik spreek uit ervaring).
En... je zal Mechelen nog meer in het hart dragen.
Proberen maar...
NB.: en het is zéker zo dat scholen in eigen stad héélwat kunnen leren dat ze soms ver gaan zoeken in andere Vlaamse steden. Zeker waar.
Gelukkig is er nog Vlaams Belangsenator en Muizenaar Frank Creyelman om in het recentste huis-aan-huisblaadje van de partij de (binnen-)stad aan te prijzen als "een allochtone enclave in Vlaanderen". Werkelijk om fier op te zijn. Je vindt zijn "column" alhier: http://www.vlaamsbelangmech...
Ik denk dat die vent eens wat meer onder serieuze mensen moet komen, met de zever dat die rondsproeit.
Dinsdag vond in de Lamot een grote persconferentie plaats van Canvas - VRT, waarin de nieuwe tv-programmatie werd voorgesteld. Die gasten zijn heel wat gewoon op het vlak van hedendaagse architectuur. Regelmatig plannen zij meetings, conferenties en workshops, steeds in een opmerkelijk architecturaal kader. Wel, ik kan je verzekeren dat ze allemaal laaiend enthousiast waren over het Lamotgebouw en de hele site.
Het leverde ook fraaie beelden op in o.a. het journaal.
ik heb de beelden ook gezien op de tv, en heb dan maar besloten één van de dagen op "exploratie" te gaan in het gebouw.Mischien kan ik het eens koppelen aan een plezante wandeling of zo. al veel over gehoord, maar nog niet beleefd.heeft er iemand weet van bvb gezinspasjes voor de musea en aanverwanten? zoiets als voor de zoo, 1 keer betalen, en een heel jaar overal binnen?
@ Kris: doe zéker die Plezante Wandeling - je zal aangenaam verrast worden!
En de Lamot is inderdaad een knap gebouw. Loop daar ook maar eens binnen.
Gezinspasjes voor musea e.d. bestaan bij m'n weten niet - maar leg je oor eens te luisteren op de toeristische dienst, of kijk op de website van de Stad Mechelen. Deze stad heeft op het gebied van musea écht wel wat te bieden hoor!
Ik zou hier een heel epistel kunnen neerpennen, maar hou het bij deze ene opmerking: als ik vroeger afsprak met niet-mechelaars voor nen hap of ne slok, sjeesde ik meestal naar Leuven, Antwerpen, Brussel of waar dan ook. Tegenwoordig laat ik hén naar hier komen komen, wij hebben verdorie toch ook genoeg te bieden op dat vlak?
En het werkt: want iedereen is aangenaam verrast over de stad (vooral de binnenstad spreekt enorm aan) en komt tot de conclusie dat het negatieve imago dat Mechelen (nog steeds) heeft, niet meer terecht is. Yup, een beetje chauvinisme kan geen kwaad; we hebben al veel te lang een minderwaardigheidscomplex gehad...
op aanraden van men broer jos stellen we op Reflex 104.8 t'zondags tussen 10 en 12u enkele vragen over Mechelen.
Vragen die men kan oplossen door in de stad rond te wandelen én te kijken.
Is het nu te koud of kijkt men niet rond? Weinig reactie op de vragen.
Doe mee,luister zondag naar oep z'n Mechels.
waar zat oep z'n mechels vorige zondag?
nie oep reflex alleszins...
wegens ziekte van de techniekers waren we alle drie thecniswerkloos.Zijn dan maar naar de receptie geweest oep de Grote Mét.Waarvan we geen spijt hebbe.Voor herhaling vatbaar.
wegens ziekte van de techniekers waren we alle drie thecniswerkloos.Zijn dan maar naar de receptie geweest oep de Grote Mét.Waarvan we geen spijt hebbe.Voor herhaling vatbaar.