Allerheiligen pannenkoekendag

Vanmiddag deed ik een wandeling op het kerkhof waar veel familieleden druk bezig waren met de grondige kuisbeurt van de graven, want vanaf woensdag 26 oktober mag dat inderdaad eventjes niet meer.... Enkele dagen geleden las ik de krant dat de Brusselse kerkhoven beter zullen worden bewaakt tijdens deze periode, wel niet voor de begraafplaats zelf, maar vooral om diefstal te verhinderen uit de auto's terwijl de mensen de graven opsmukken ! Nu hoop ik in ieder geval dat ook in Mechelen extra bewaking wordt ingezet, al heb ik daar vandaag wel niet veel van gezien. Anderzijds vind ik dat er altijd meer toezicht zou moeten zijn op het kerkhof en hier bedoel ik dan wel vooral toezicht op de graven. Mijn echtgenoot is nu drie jaar geleden overleden en ik bracht regelmatig een bloemstuk of een duurzame plant op het graf, maar ondertussen ondervond ik dat tot tweemaal toe de planten gewoon gestolen werden... en dat is helemaal géén aangename ontdekking! Uiteraard heb ik ondertussen wel mijn lesje geleerd en zet ik nu natuurlijk geen losse planten meer op de zerk, ik koop alleen nog planten die ik rechtstreeks in de grond kan plaatsen. Maar het blijft toch wel schandalig, hé, wat vinden jullie hier nu van ? Maar Allerheiligen is natuurlijk ook het familiefeest bij uitstek, traditiegetrouw komen de families na het kerkhofbezoek gezellig bij elkaar en dan worden er heerlijke pannenkoeken gebakken....of, kennen jullie op Allerheiligen soms nog een ander gebruik ?
Vroeger, en ook nu soms nog te horen; Sinte Mette de nieve, den ouve is verteit 'k zou zoe geire vurke stoke 'k weet ni wie dat ei, stokt vie mokt vie Sinte Mettes dag is ie, ie is nog een goeie vra die ons nog wa geve zou. Bazinneke is er niks te geve! en voor gesloten deuren Hoeg huis lieg huis er zit een gierege pin in hoes
Op Sinte-Mette kunnen ook wij - wonend op de Astridlaan - maar beter voldoende snoep en koekjes in voorraad hebben, want er wordt nogal wat 'geruggenucht' aan onze voordeur. Onze eigen kinderen doen daar trouwens gretig aan mee, daarin ook gestuurd vanuit de school, waar ze het Sinte-Mettelied geleerd hebben. Wat mij elk jaar weer opvalt, is het hoge percentage allochtone Sinte-Mettezangers: Marokkaantjes, Assyriërs e.a. Zonder hen zou de Vlaamse folklore zeker niet zo levendig zijn. Mijn 2 kinderen hebben de gewoonte de helft van het ingezamelde geld dat ze ontvangen aan 11.11.11 te schenken. En dat levert jaarlijks een serieuze som op.
@) mittekemuis: smakelijk! (en hou nog 'een peir of een smeir' over voor onze Sinte-Mette's...)
ook in Muizen staat de deurbel roodgloeiend met Sinte Mette en dat reeds vanaf 9uur s'ochtends tot een groot stuk in de namiddag.En wat de pannekoeken betreft hoeft het voor ons geen Allerheiligen te zijn om van deze lekkernij te smullen. Alle gelegenheden zijn voor ons goed om er te bakken. Een tip voor de fijnproevers: pannekoekengourmet in DEN DRAVER in Zandhoven.
@ Sint-Netels; Sinte-Mette is toch wel duidelijk terug in opmars... In de straten van de wijk Tervuursesteenweg staat de bel toch van 's morgens af terug roodgloeiend... Het is minder geweest.... Maar in de basisschool Sint-Jozef-Coloma wordt het lied dan ook aangeleerd, en is men er fel mee bezig... Ik hoop dat onze Sinte-Mette nog lang alle Halloweenfantasietjes mag overleven! @ Rudi: ik wacht met ongeduld op jouw post over onze sympathieke Heilige mantel-doorsnijder...
@ Koen; dus toch... Knap dat jullie dit voor jullie vader hebben verwezenlijkt! Ik begrijp volkomen jullie motief! Mandus was een groot acteur - en dat ging inderdaad verder dan het typetje 'Verastenoven' dat hij speelde in 'De Collega's'. Ook ik heb hem regelmatig aan het werk gezien in het MMT.
Inderdaad, ik ben de zoon van ... Mijn vader was een liefhebber van kunst (hij schilderde zelf niet onaardig). Daarom dat we het aan hem verplicht waren om een 'artistiek' graf te plaatsen en geen zielloze zerk. Overigens hebben wij dat initiatief zélf genomen; gelukkig speelde de directie van de begraafplaats erop in en steunde men ons hierbij! Ik hoop dat vele mensen dit initiatief volgen. Zo geraakt het kerkhof beetje per beetje helemaal gerestaureerd. En het kost het de gemeenschap niks!
Beste Koen, Ja, ik had ook al een tijdje het vermoeden dat jij de zoon was van Mandus De Vos, is dat al 9 jaar geleden ? Tja, de tijd vliegt vooruit.., ik heb hem ook heel goed gekend, wij sloegen destijds géén enkel stuk over van het voormalige Mechels Miniatuurtoneel wij hadden een abonnement met etentje, dat was altijd heel gezellig! Het machtig réservoir met René Verreth, ik denk dat ik het wel driemaal of zelfs meer heb gezien. Nu terzake, ik heb wel géén grafzerk laten restaureren, ik weet zelfs niet of we drie jaar geleden dat voorstel hebben gehad, maar ik heb ook wel een oud graf overgenomen en daar dan een nieuwe zerk op geplaatst.
Vergat ik er nog bij te vetellen dat het 'Sinte Mette van de Ruggenuchte'-lied in Katlaane ook duchtig gezongen werd/wordt, waar ik woon in Mechelen is het blijkbaar niet zo'n traditie, de deurbel staat niet bepaald roodgloeiend, misschien is het gebruik wat wijkgebonden?
@ Koen: ... is uw vader dan niet toevallig Mandus De Vos, de bekende Mechelse acteur ?(die ik erg graag zag acteren - 'Het Machtig Reservoir' staat in ons aller Mechels geheugen gebrand...). Ik heb dit ooit ergens gelezen in een krant van dat gerecycleerde graf. Vanaf toen is dat gebruik wat in de belangstelling gekomen. Of...vergis ik me dan toch?
In verband met de kerkhoven wil ik even de mogelijkheid aanhalen om oude, verwaarloosde grafmonumenten te 'adopteren', te laten restaureren en opnieuw te gebruiken. Wij hebben dit 9 jaar geleden gedaan toen mijn vader overleed. In plaats van een nieuwe grafsteen te kopen, hebben wij in overleg met de directie van de Mechelse bedraafplaats een oud graf 'overgenomen'. Het ging om een graf van ca. 1900 dat al jaren lag te verkommeren. Een gespecialiseerde firma heeft het monument gedemonteerd, opgeknapt en op de locatie, waar mijn vader lag begraven, terug geplaatst. Zo recycleren we oude monumenten en beschikken wij over een stijlvol graf. En ter info: het kostte niet méér dan een nieuw modern graf!
Het mag dan al raar klinken; uit mijn jeugd heb ik niks dan leuke herrineringen aan allerheiligen/allerzielen, mijn grootvader was namelijk een tuinbouwer in Sint-Katelijne-Waver ( Nen boer van Katlaane ) en die kweekte dus chrysanten. En deze week was destijds dus zowat een van de drukste weken van het jaar waarbij duizenden chrysanten van de serres naar de wachtende camions moesten gebracht worden en daarvoor werd zowat alles met wielen en een motor dat beschikbaar was ingezet... alles, behalve ondergetekende die temidden van al de drukte overal mocht mee meerijden, in de camions kruipen, met de tractor rijden,... kortom: 't was wreed plezant.
Vorig jaar publiceerden diverse kranten een lijstje met de mooiste kerkhoven van het land...en het Mechels kerkhof staat telkens bij de top drie...
Inderdaad Jans en Markec, ik hoor nu ook bij het bloggerteam! Het klinkt zeker niet raar Jans, om te spreken van een 'mooi' kerkhof er worden tegenwoordig toch veel wandelingen georganiseerd met bezoek aan kerkhoven vooral voor hun merkwaardige monumentale graven ik denk zelfs dat Mechelen daar een soort van prijs voor heeft gekregen, maar dat weet ik niet heel zeker. Halloween, tja dat is ook zoiets waar ik absoluut niet wil aan meedoen, ik vind het gewoon belachelijk om deze volkse traditie te willen overnemen maar bij ons is het uiteraard vooral een kunstmatig opgedrongen feest door de commercie, net zoals het hele valentijngedoe!Laten we ons liever houden bij het echte 'Mechels Sinte Mettefeest' waarover Rudi binnenkort gaat vertellen.
En om dan maar niet te spreken over Sinte Mette - een echt Mechels feest. Samen met de mensen van het SinteMetteGenootschap ijveren wij al meer dan tien jaar voor een revival en zeker van dat typische Sinte Mette van de Ruggenuchte lied. Met een zeker succes, maar als je ziet hoe ondertussen Haloween opgekomen is, weeral typisch Amerikaanse rommel die hier door onze naiëve en met weinig respect voor hun eigenheid betonende "commerçanten" wordt overgenomen, dan word je ziek. Op de koop toe slagen die Haloweners nog in om een authoriteit als professor Top voor hun kar te spannen, die gaat overal vertellen dat er toch een beetje Vlaamse roots in zitten. En als nu de Jelle ( of iemand anders - help Joeri van FP) me nu terug eens die email stuurt waarop het juiste webadres staat voor het lanceren van een nieuwe post, dan kan ik er een plaatsen over Sinte Mette, het wordt tijd!
Halloween is een 'feestje' dat me eigenlijk de strot uithangt. Inderdaad het hoort thuis in die Iers-Amerikaanse traditie - maar het zit niet in onze Vlaamse wortels. Ik heb er bijgevolg dan ook niet het minste affiniteit mee. De 'commerce' heeft dit 'feest' ons enkel bezorgd om een leeg gat in de kalender op te vullen, om dan in volle vaart zich op Kerstmis te storten. (Zoals ook met het kunstmatige Valentyn-gedoe...). En 'feesten' die men mij ten allen prijze wil opdringen, en waar ik niks bij voel: daar bedank ik dan ook feestelijk voor. Laat de Ieren en anderen er zich geweldig mee amuseren - mij best - het behoort tot hun volkse traditie, maar laat het aan ons voorbijgaan... (ahoewel, de klok terugdraaien is moeilijk...). Je zal me dus niet zien ronddwalen door de wijk Coloma met een laken en een uitgeholde pompoen... Daar zullen we dan wel soep van maken... ;) Ik zal wel pannekoeken eten in de Allerheiligen-Allerzielen-dagen. Is trouwens lang geleden dat dit bij ons gebeurde - maar inderdaad, bij ons in de familie werd dit ook gedaan...
Hallo Garda, Welkom als Blogger hier ! Inderdaad, JanS op korte tijd.... Goh, ongeloofelijk dat er mensen zijn die verdorie planten stelen van een graf. Dat is toch waanzin?! Gebruiken: dat van de Pannekoeken ken ik.... er is natuurlijk ook het uit naar hier overgewaaide en door de (Amerikaanse) commercie opgedrongen "Halloween"-gebeuren .. Nu de Amerikanen hebben daar in weze niets mee te maken, want "Halloween" komt eigenlijk van de Kelten, die op 31 oktober geloofden dat dan geesten van de overledenen de familie zou opzoeken om nog eens bij hen te kunnen zijn. Maar er waren ook mogelijke boze geesten die de oogst zouden vernielen. Daarom verkleedde men zich om er angstwekkend uit te zien.. Enkel dat laatste hebben de Amerikanen dus overgenomen... De naam "Halloween" komt van "All Hallow's Eve", wat vroeger de vooravond was van een Ierse feestdag waarop de heiligen gevierd werden. Op de avond voor de feestdag gingen vele Ieren van deur tot deur en vroegen om voedsel om het feestmaal te bereiden. Degenen die dan voedsel weggaven zou veel voorspoed toekomen...
@ Garda... Haha, jij bent nu ook blogger! Tof! De ouwe-getrouwen zijn op korte tijd allemaal blogger aan het worden. Ikzelf was dit niet meteen van plan, maar na een tijdje begon ik er wel zin in te krijgen... En nu jij! Plezant! Ik ben niet zo'n frequente kerkhofbezoeker - misschien heeft dit te maken met het feit dat ik (gelukkig) nog niet zo vaak ben geconfronteerd met sterfgevallen in heel naaste kring. Als ouders of partner overlijden, denk ik dat dit wel verandert... Liefst ga ik na Allerheiligen naar het kerkhof, als de grote drukte wat stilgevallen is - om het graf van m'n grootouders te bezoeken; en dan loop ik graag wel eens rustig rond - ook langs de oude, monumentale graven soms. Het kerkhof van Mechelen is op sommige plaatsen wel erg mooi (klinkt dit nu raar?). Ik heb er dus ook geen goed zicht op of het kerkhof voldoende wordt bewaakt of niet - maar misschien is méér toezicht wel nodig, om de nare ervaringen waar jij van spreekt, tot een minimum te herleiden. Nabestaanden zijn (terecht) heel gevoelig voor diefstal of beschadigingen op een kerkhof.