Nieuws 27-28/09/2005

met categorie:  
dinsdag 27/09/2005

* Euroshopping-complex

* Prins Laurent opent interactieve stand

* nieuwe CD&V-voorzitter

* nieuwe kinderraad van start

woensdag 28/09/2005


* nieuwbouw kunstonderwijs

* geef ze een gezicht

* burgemeester met gsm achter het stuur

Dinsdag 27/09/2005

* Euroshopping-complex

Het Mechelse stadsbestuur heeft bijna alle eigendommen in het Euroshopping-complex in handen weten te krijgen. Dat betekent dat er binnenkort, begin 2006, begonnen kan worden met de sloop van een groot deel van de gebouwen. Tegen 2007 wordt begonnen met de bouw van woningen, een ondergrondse parkeergarage en een groene as, van de Botermarkt naar de Kruidtuin. (Radio Via FM106.6)

* Prins Laurent opent interactieve stand

In Technopolis heeft Prins Laurent vanmiddag de nieuwe interactieve stand 'Geef afval een nieuwe kans' in gebruik genomen.

Die stelt recyclage op een speelse manier bevattelijk voor. Door zelf virtueel verpakkingsafval te recycleren, komen de bezoekers aan de weet wat er gebeurt met het afval dat thuis wordt gesorteerd. Ook zien ze welke voorwerpen hiermee nadien worden gemaakt. (RTV)

* nieuwe CD&V-voorzitter

Eric Janssens is tot nieuwe CD&V-voorzitter verkozen van de regio Mechelen.

De oude regio Mechelen-Turnhout werd gesplitst waardoor Janssens de 1ste voorzitter wordt van de nieuwe regio. Aanvankelijk waren er 2 kandidaat-voorzitters maar de 2de kandidaat trok zich voorbije donder-dag terug. Janssens haalde met 89,9 % van de stemmen het voorzitterschap. Naast kersvers CD&V-voorzitter voor de regio is Janssens eerste schepen in Sint-Katelijne-Waver. (RTV)

* nieuwe kinderraad van start

Woensdag gaat de nieuwe Kinderraad van start. Het is het 9de werkjaar.

De 6de-jaars van alle basisscholen kunnen raadsleden afvaardigen, die 5 keer per schooljaar vergaderen. De 1ste zitting gaat over het thema 'Kindercharter 2006', een bevraging op initiatief van Mechelen Kinderstad. (RTV)

Woensdag 28/09/2005


* nieuwbouw kunstonderwijs

Het Conservatorium, de Academie voor Beeldende Kunsten van Mechelen en het stadsbestuur zijn van plan om een nieuwbouw op te trekken.

Die moet een antwoord bieden op het steeds stijgend aantal cursisten. Het gebouw zou tussen de 2 kunstonderwijsinstellingen komen en de naam 't Scharnier krijgen. Wanneer het gebouw moet klaar zijn, is nog niet gekend. Volgende week gaat het subsidiedossier van start. De vermoedelijke kostprijs van het project bedraagt meer dan een miljoen euro. Het nieuwbouwproject past in het masterplan voor de site tussen Minderbroedersgang en Melaan. (RTV)

* geef ze een gezicht


Het Joods Museum van Deportatie en Verzet wil alle documenten in verband met de raciale vervolgingen in ons land tijdens de 2de Wereldoorlog digitaliseren en bewaren.

Minister van Binnenlandse Zaken Dewael heeft nu de toestemming gegeven om geregistreerde documenten van de Vreemdelingenpolitie uit de vooroorlogse jaren te scannen. Deze dossiers bevatten gegevens van joden en hun foto's. Daardoor kan nu een gezicht worden gegeven aan de 1000-en joden en zigeuners die in de jaren '40-'44 uit België werden gedeporteerd naar de uitroeiingskampen Auschwitz-Birkenau. (RTV)

* burgemeester met gsm achter het stuur

De Mechelse burgemeester Bart Somers haalt vandaag op een nogal ongelukkige manier de pers.

Zowat alle kranten berichten over een licht ongevalletje dat Somers veroorzaakte toen hij met zijn GSM achter het stuur aan het bellen was, zonder handenvrije set. Somers raakte in de file op de E19 de wagen van VRT-presentatrice Annemie Peeters, gelukkig zonder veel erg. Somers gaf zijn fout reeds toe. (RTV)
Ik las in de Metro dat Somers vroeger 1 van de hevigste tegenstanders was tegen het invoeren van een superboete voor niet-handenvrij bellen achter het stuur. Best wel grappig :-)
grappig ?
hypocriet ja
heb uit goede bron vernomen dat bart zich gewoon aan het scheren was.

zelf beweert hij dat ie in zijn badkamer stond op het ogenblik van de aanrijding.

wat deed annemie daar dan?
Bart Somers en oprechtheid & standvastigheid.
Een contradictio in terminis.
Zo, er lijkt schot in de zaak van de Euroshopping te komen... Ik ben benieuwd, want daar zitten heelwat mogelijkheden in!
Ha, is de kinderraad reeds aan z'n 9de werkjaar toe? M'n oudste dochter 'zetelde' in het 2de werkjaar, en ik moet zeggen dat ik het een tof en leerrijk initiatief vond en vind! Zo leren kinderen op een speelse manier omgaan met democratie en politiek. Beslist noodzakelijk! Ze heeft er toen heelwat opgestoken, en ze ging er steeds enthousiast naar toe. We konden als ouders toen ook de zittingen bijwonen, en het was bepaald een 'serieus' zicht om die lagere-school-kinderen daar in het indrukwekkende gestoelte te zien zitten, onder het voorzitterschap van 'hun' burgemeester. Er werd dan soms ook wat geexperimenteerd en geprutst met de micro's en zo, maar méér onthou ik de soms héél creatieve invallen en vinnige debatjes.
Verkeersveiligeheid, ruimte voor kinderen, racisme enz... Het beluisteren meer dan waard - want vaak komt er veel waarheid uit een kindermond.
Ik denk dat het mogen deelnemen aan de kinderraad een leerschool voor het leven is. Ik ben alleszins blij dat Nele deze kans gekregen heeft, en dat het bij haar ook de interesse heeft aangewakkerd om zich later in te zetten in de maatschappij (en dat hoeft niet noodzakelijk op politiek vlak te zijn - ook op andere terreinen kan men z'n steentje bijdragen om aan gemeenschapsopbouw te doen...)
Bart rijdt met een vw touareg van zowat 50.000 euro, neem ik aan. Kan daar geen kitje af van 200 euro. Stoute jongen.
over voorbeeldfunctie gesproken.
En 't zal warschijnlijk niet de eerste keer geweest zijn.
Goe bezig Bartje
Bart belde misschien naar Kristle Strubbe: Kristletje, je staat op Mechelen.blogt!;0)
allé,met dien euroshopping ligt de binnenstad van mechelen weer een jaar of drie plat. Als ze alles moeten slopen en heropbouwen,tzal weer gezellig winkelen zijn ;). En als 't dan zo schoon word als de grote markt (not!).
@ Jazzy: moet dat gedrocht DAAROM blijven staan? Deze kankerplek mag liever vandaag dan morgen verdwijnen. Natuurlijk zal dit tijdelijk hinder meebrengen - en dat zal niet altijd leuk zijn, maar het is het méér dan waard. Om het met de woorden van de 'stadvaderen' te zeggen: 'je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken...'. We zullen onze ergernis om bouwputten en anderen ongemakken verbijten - het winkelen zal best nog gezellig kunnen - en we zien uit naar een nieuw fraai plein met betere accomodaties dan het 'jaren 7O'- bouwwerk met Oostblokallures... Geef toe: heimwee zullen we er niet naar hebben, en ook in eigen huis renoveren we graag zo nodig, ook al brengt dit stof, rommel en drukte mee...
En hopelijk wordt het daar op de Botermarkt zo 'schoon' als op de Grote Markt - waar je blijkbaar ook de kriebels van krijgt... Smaak is smaak, maar ik duim voor een stad waar men resoluut kiest voor vernieuwing en verbetering!
De bouwputten van Grote Markt, Veemarkt, Lamot enz. leverden uiteindelijk fraaie resultaten af. De 'ellende' is snel vergeten.
ge hebt wel gelijk met dat 'gedrocht' het is geen zicht,en gewoon verbouwen zou er geen verbetering in brengen. maar ik vraag me wel af waarom alles tegenwoordig zo modern moet zijn (spreek van die lelijke glazen lift op de gm,de ingang van de parking aan de post en de gehele veemarkt). Het stadscentrum van Mechelen bestaat grotendeels uit historische huizen,en ik vind dat ze beter verder met die stijl kunnen verdergaan om de 'uniformheid' van de stad te bewaren ;)
@Jazzy, ik begrijp wel wat je bedoelt hoor. Natuurlijk moet er respect zijn voor dat oude, historische karakter van de stad - maar ik betwijfel (vergeef me de karikaturale vergelijking) of een barok liftgebouwtje en gotische bushokjes de zaak wel écht zouden verfraaien... Een stad is voortdurende in beweging, groeit, varandert... Nieuwe 'dingen' zoals voornoemde, zijn soms moeilijk in te planten in de historische context - dan kies ik eerder voor een radicale breuk: een moderne vormgeving, minimalistisch van stijl (zodat het niet 'overheerst') dan één of andere neo-stijl, of retro-stijl. Ik denk, en da's m'n persoonlijk standpunt, dat we anders teveel met koekendozenromantiek bezig zijn. Voor mij alleszins kan het dus wel. Ook Mechelen, zoals al die andere historische steden is een samenstelling van vele eeuwen architectuur; houten huizen staan broederlijk naast barokke gevels, art-nouveau-huizen staan in de schaduw van gotische kerken, een middeleeuwse stadspoort staat op een negentiende-eeuwse ringweg, enz. enz....
Het is deze mix van stijlen die deze stad z'n karakter en gezicht geeft, en een kijk op de cultuur-en bouwgeschiedenis van Mechelen. We gaan nu toch niet stoppen met creatief te wezen zeker? Dan lopen we in de valkuil van Mechelen steriel en Bokrijk-achtig te maken. (Iets waar Brugge - overigens een schitterende stad; geen kwaad woord hierover, toch wat aan 'ziek' is).
Maar ik pleit hierbij ook voor een 'gezond' en realistisch contolerend oog van Monumentenzorg. Niet alles moet kunnen. De eenheid in verscheidenheid moet bewaard blijven, en er moet met het nodige respect gebouwd en verbouwd worden; spreekt voor zichzelf. Maar op de juiste manier geïntrigeerde moderne architectuur en pleinaanleg moet beslist kunnen.
Maar het zal een blijvende evenwichtsoefening zijn. Ik hou van het prachtige historische karakter van m'n geboortestad, en geniet van de aanblik van de monumentale oude kerken en huizen, maar ik hou té veel van Mechelen om het vanaf nu in de 'mottenbollen' te leggen...
Jamaar, Jazzy, waarom moet het vandaag "modern" zijn ? Omdat we in 2005 leven natuurlijk. Het is dus normaal dat de stad probeert de eigentijdse architectuur een kans te geven. En dat zoiets niet altijd geslaagd is, moeten we er bij nemen - niet alles van vroeger is ook even gelukt. De Grote Markt is een mengeling van stijlen, als we jouw redenering volgen dan bouwden we nu een namaak Grote Markt met bijvoorbeeld als liftingang een neo-gotisch gebouwtje met kantelen en een valbrug bijvoorbeeld. Van die neo-stijlen zijn er legio voorbeelden in het hele land en ook in Mechelen. Meestal is dat een mislukking.
Trouwens, wil dan eens zeggen met welke stijl we de "uniformiteit" zouden moeten bewaren? Met gothiek, renaissance of barok , of classicisme. Het staat er echt allemaal onder elkaar hoor in heel Mechelen en elders.
Met het gebouw van Lamot hebben we nu eindelijk een gebouw met allure in Mechelen en dat is een schitterende realisatie.
Kijk, hé Jazzy, ik ben stadsgids, sta paf van bewondering over al die mooie historische gebouwen en ben weg van geschiedenis, maar ik kijk desondanks niet terug, want dan ga je achteruit. Ik woon in een modern huis en hou van moderne kunst. Ik leef in 2005, niet in 1505 en dat zou men eens moeten inzien. Niet alles van wat er vandaag gebouwd wordt zal het oordeel van de volgende generaties doorstaan, maar er zal wat van overblijven. Als je al die oude foto's van De Dijleboorden aan Lamot bekijkt, dan bemerk je steegjes en leuke geveltjes, maar ook verval, verkrotting en slecht onderhoud. Als ik dizelfde site nu bekijk dan bemerk ik een visie en een grote vooruitgang. En dat is de verdienste van dat ontwerp en dat ontwerp is van 2005 en beter dan wat er de laatste 50/60 jaar ooit gestaan heeft...
Hello alle bloggers,
ik lees net de reactie van JanS op Jazzy, binnengekomen om 10.17 u en dus op dat moment was ik mijn repliek aan het tikken - binnengekomen om 10.23 u.
Denk nu vooral niet dat we wat afgesproken hebben, maar het is opmerkelijk hoe eensgezind we hierop antwoorden. Zuiver toeval hoor, we hebben geen "rode telefoon" met elkaar, hihihi
Nee, een rode telefoon hebben we niet - maar 't is wel een opvallend gelijkgestemd repliek - op nagenoeg hetzelfde tijdstip ingetikt. Toeval.
Alhoewel: een barok liftgebouwtje of een neo-gotisch met valbrug en kantelen... daar zit nog een stijlbreuk in...
PS, Rudy, m'n 'dierbare echtgenote ' heeft straks het 'voorrecht' om met jou op stap te gaan - weliswaar in gezelschap - op je 'vrouwvriendelijke wandeling'... en ik, jaloers natuurlijk.
@rudi en @jan: Ik had eigenlijk hetzelfde kunnen schrijven, ik ben het dus eens met jullie. (ook zonder rode telefoon of gsm).

Klein puntje van kritiek": Eigenlijk denk ik dat de lantaarnpalen op de grote markt al zoiets van valse-retro hebben waar het misschien niet op zijn plaats is. Het is in ieder geval niet echt 2005-ontwerp.
@ Peter, ja da's waar, de lantaarnpalen op de Grote Markt zijn ook niet zo dadelijk een 'modern' ontwerp. Maar persoonlijk vind ik ze wel kunnen... 't Is niet altijd even simpel - zoals ik al stelde; het blijft een evenwichtsoefening...
... maar verder zijn bijzonder goed geslaagd: de nieuwe inkom van de Stadschouwburg naast de St.-Pieterskerk, de ocmw-gevel in de Lange Schipstraat, de stadsdiensten in de Befferstraat met hun deels blauwe gevel, de Lamot uiteraard, de herinrichting van de Brusselpoort als museum, de mix van oud en nieuw in 't Schepenhuis, een aantal huizen aan de Dijlekant (zoal het witte huis aan 't Veer), het Tijzermagazijn aan de Zoutwerf, het Hof van Villers met de balkonnetjes aan de Dijlezijde, de 'visfonteintjes' op de Ijzerenleen, de Minderbroederskerk, de tot appartementen omgebouwde fabrieksgebouwen aan de Borchtstraat, het Nekkerspoelstation... En ik vergeet nog heel wat voorbeelden naar de , voor mij althans, geslaagde voorbeelden van vernieuwende en moderne architectuur...
In mijn ogen zijn voor mij véél minder geslaagd (of gebuisd): het Stationsplein,de sociale blokken 'Chevalier Marin', het pleintje van de Ganzendries,...
Maar nogmaals: dit is géén evangelie, maar alleen zoals IK het beoordeel...
@ Rudi... komt m'n lieve vrouw toch een tikkeltje ontgoocheld terug zeker... Ze heeft jou nog zien wegrijden met je paardentram - en had het 'geluk' een ander gids te mogen volgen - tja - ze had er méér van verwacht - het werd allemaal nogal droog gebracht; historisch correct misschien... maar wat saai...(dus: ik hoefde niet jaloers te zijn...)
de kogel is door de kerk:


donderdag 08 december 2005 - De Standaard

Euroshopping volledig tegen de vlakte
Mechelen.

De Mechelse stadskanker Euroshopping wordt volledig uitgeroeid. Het complex wordt eerst helemaal gesloopt eer er opnieuw gebouwd wordt.

DE keuze is gemaakt. Uit de twee resterende voorstellen voor de herwaardering van het Euroshopping-complex aan de Huidevetterstraat, koos het Mechelse schepencollege het ontwerp van Bouwfonds Property Development (BPD). Het grootste verschil met het andere ontwerp, van Groep Van Roey, is dat er helemaal niets van het oude complex overblijft.

,,Iedereen is het erover eens dat het complex een stadskanker is'', zegt schepen van Openbare Werken Leo Stevens (CD&V), ,,En een kanker kan het best in één keer weggesneden worden. Het is niet nodig de mensen eraan te herinneren dat het pand daar al bijna dertig jaar leeg staat.''

,,Bovendien was er bij het andere project heel wat communicatie nodig, om de Mechelaars uit te leggen waarom we het gebouw toch niet helemaal zouden afbreken'', voegt schepen van Cultuur Frank Nobels (CD&V) toe

,,We volgen het voorstel van bouwonderneming Willemen en architect Popocino omdat het complex al jaren een doorn in het oog is van de Mechelaars. Het gebouw is té dominant, doet wat denken aan een gebouw uit de voormalige Oostbloklanden en past dus zeker niet in het stadsgezicht van Mechelen'', zegt Nobels. ,,Nu kunnen we helemaal opnieuw beginnen. Bovendien vind ik persoonlijk het gekozen project ook architecturaal sterker, de accenten en de vormgeving zijn mooier.

Schepen Jowan Lamon (Groen!) had eigenlijk liever het andere ontwerp zien winnen. ,,Als er een deel blijft staan, moet er ook minder afgebroken worden en moet er minder puin en afval geruimd worden. Op het gebied van duurzaamheid is dat toch de beste keuze. Maar we hebben samen beslist en ik leg mij bij de uiteindelijke keuze neer.''

In de plaats van de tweehonderd - leegstaande - winkels, een feestzaal en een bioscoop, komen er nu dus 99 wooneenheden en vijfhonderd vierkante meter winkelruimte. Het binnengebied zal een open groen gebied worden worden en het vlietje, dat er nu onder stroomt, zal opnieuw opengelegd worden. ,,Er komen ook 160 ondergrondse parkeerplaatsen. Maar omdat ook een zestig buurtbewoners recht hebben op een parkeerplaats, is 160 erg nipt. Daarom gaan we vragen om meer parkeerplaatsen te bouwen'', zegt Lamon.

De totaalkost van het project zal 35 miljoen euro bedragen, waarvan tien miljoen euro door de stad betaalt wordt. Opvallend is dat de Mechelse aannemer Willemen samenwerkt met BPD, maar de schepenen ontkennen dat dat van invloed is geweest op de beslissing. De afbraakwerken zouden beginnen in september 2006.

(jmv, belga)

(jmv, belga)