Nieuws 24-25-26/09

met categorie:  
Dit weekend niet thuisgeweest dus vandaag een extra lange 'uitzending' van het journaal
Veel kijkplezier!

zaterdag 24/09/2005

* Digitale televisie van Telenet scoort goed

zondag 25/09/2005

* Mefigo een succes

* vervanging straatmeubilair in Mechelen

* herbruikbare luiers

maandag 26/09/2005

* Privé-firma waakt mee in Mechelen
update:
"De overlasttaks werd nog niet besproken"

* Dronkenman laat zich tweemaal pakken

* Buschauffeur laat slachtoffer liggen
Zaterdag 24/09/2005

* Digitale televisie van Telenet scoort goed

Nog geen maand na de officiële start van digitale televisie door Telenet heeft de Mechelse telecomprovider reeds 40.000 klanten. Dit is een onverhoopt groot succes en ongeveer het tienvoudige van het meest recente - door Belgacom zelf vrijgegeven - cijfer.
Na de goedkeuring afgelopen week zal Telenet komende maand ook van start gaan op de beurs. Men hoopt zo ongeveer 300 miljoen euro op te halen. De prijs van één aandeel zou tussen de 20 à 25 euro schommelen. (Radio Reflex)

Zondag 25/09/2005

* Mefigo een succes

Mefigo, de Mechelse Fietsgordel, die zondag plaatsvond in de Mechelse regio is mede door het schitterend zomerweertje een succes geworden. Reeds vanaf 8u. 's morgens streken de fietsers neer om vanop de Mechelse Grote Markt hun tocht aan te vatten. De sportievelingen hadden de keize uit tochten van 16, 25, 50, 75 en 100 km. De Mechelse regio werd onder de wielen geschoven.

Bijna 1700 deelnemers reden de tochten. De organistoren waren zeer tevreden met deze opkomst en geven afspraak volgend jaar voor de 15° editie van de 'Mefigo', op zondag 24 september 2006. (Radio Reflex)

* vervanging straatmeubilair in Mechelen

Mechelen gaat nieuw straatmeubilair plaatsen in de heraangelegde O.L.Vrouwestraat en Gebroeders Verhaegenstraat.

Het gaat om vuilnisbakken en zitbanken. Die moeten beter aansluiten bij het vernieuwde karakter van de buurt en bij het beeldkwaliteitsplan van de stad. (RTV)

* herbruikbare luiers

De stad Mechelen brengt vanaf volgend jaar gesubsidieerde herbruikbare luiers uit.

Elk pakket zal bestaan uit 8 luiers, overbroekjes, inleggers en inlegpapier. De stad zal er 30 euro voor vragen. De pakketten zijn vanaf 1 januari 2006 te koop aan de infobalie in het stadhuis. (RTV)

Maandag 26/09/2005

* Privé-firma waakt mee in Mechelen


Volgens Gazet van Antwerpen - editie Mechelen, die de plannen kon inkijken, gaat de Dijlestad een privé-firma onder de arm nemen om de bewakingscamera's van de politie mee in de gaten te houden.
In een eerste fase zal de firma enkel 's nachts, wanneer de politie vaak de handen vol heeft met andere taken, de observatie op zich nemen. De firma zal de beelden van de tien bewakings-camera's in de stad in de gaten houden. Mechelen denkt intussen ook aan de inzet van mobiele camera's. Het Mechelse politiekorps telt momenteel een volledige bezetting van 267 leden. Daar komen tot eind 2006, met steun van de federale politie, nog eens 15 agenten bij. De stad wil bovendien alle 16 agenten van het nieuwe provinciale interventiekorps binnenhalen. (Radio Reflex)

update:
* "De overlasttaks werd nog niet besproken"

De gemeenteraad in Mechelen is het nog niet eens over de overlastboete van 250 euro. Volgens gemeenteraadslid Ali Salmi (Spirit) is het plan niet met de hele meerderheid besproken.

"Ik heb het idee via de pers moeten vernemen", zegt Salmi op Radio 1.

"Bovendien is het voorstel niet echt sociaal. Een arme sukkelaar kan dat niet zomaar betalen. Die duw je door zo'n boete nog dieper in de put."

Veiligheidsschepen Walter Schroons (CD&V) verdedigt de overlasttaks nog steeds. "Wij dwingen die jongeren niet om vandalenstreken uit te halen. De stad investeert nu al heel veel geld in preventie. Met deze maatregel plaatsen we ook de ouders voor hun verantwoordelijkheid."

Burgemeester Bart Somers had het plan van de overlasttaks zaterdag bekendgemaakt. De stad wil zo de problemen aanpakken die veroorzaakt wordt door -16-jarigen in de stad. (VRT)

* Dronkenman laat zich tweemaal pakken

De lokale politie van Mechelen heeft afgelopen weekend bij alcohol- en snelheidscontroles een autobestuurder aan de kant gezet met 3,6 promille alcohol in zijn bloed. De zwaar dronken man werd in een cel gestopt om zijn roes uit te slapen.

Van de 215 gecontroleerde bestuurders waren er 18 positief. Bij de actie werden vijf rijbewijzen voor 15 dagen onmiddellijk ingetrokken. Het gros van de 18 positieve chauffeurs (11 bestuurders) moest de wagen voor 6 uur aan de kant laten staan.

Opvallend feit was dat één van de bestuurders die zijn rijbewijs voor drie uur moest inleveren een uur later nog een tweede maal werd gecontroleerd, nu door de politie van Bonheiden. De man had 1,5 promille alcohol in zijn bloed en kon uiteraard zijn rijbewijs niet tonen omdat het nog bij de Mechelse politie lag. Het rijbewijs werd door de procureur dan ook onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. (Radio Reflex)

* Buschauffeur laat slachtoffer liggen


Toen een 81-jarige vrouw uit Mechelen aan de autobushalte in de Adegemstraat zaterdagavond van de bus stapte, kwam ze zwaar ten val. Dat kwam omdat de bus vertrok vooraleer de vrouw was afgestapt.
De buschauffeur vervolgde zijn weg zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Mogelijk heeft de chauffeur de val van het slachtoffer niet opgemerkt. De verkeerspolitie onderzoekt de zaak. Het slachtoffer werd voor verzorging naar het ziekenhuis gevoerd. (Radio Reflex)
Inderdaad ik heb het ook gelezen vanmorgen in de Gazet van Antwerpen.Ik begrijp eigenlijk niet goed hoe zoiets mogelijk is! Ik dacht dat autobussen tegenwoordig toch allemaal zijn uitgerust met extra spiegels zodat de buschauffeur goed kan en moet controleren of iedereen wel degelijk is afgestapt.Dit vraagt zeker naar een onderzoek.
In de bijlage van de standaard van verleden week ter gelegenheid van dames met klasse staan interviews over dames.
Eén daarvan is een dubbelinterview met de directeur generaal van de lijn, Ingrid Lieten en een chauffeur, Betty Gooskens.
Ik citeer Betty : "... Wel ik zal nooit vertrekken voor iedereen goed en wel neerzit..."

Er is nog werk aan de winkel
Tussen haakjes, die bijlage van de Standaard is tegenwoordig gratis te vinden in heel wat Mechelse zaken. Een aanrader !
Een hoorbaar aangedane Annemie Peeters vertelde vanmorgen in haar radioprogramma Wilde Geruchten het relaas van haar kop-staartaanrijding in de file. Een alledaagse botsing, maar wel met de burgemeester van Mechelen, Bart Somers. Dubbele pech voor Somers: hij was aan het bellen. Niet handenvrij.

http://www.standaard.be/nie...
"...hij was aan het bellen. Niet handenvrij..": een overlasttaks voor politiekers die zich zelf niet houden aan de regels, zit daar geen brood in ?
Al eens gehoord van een VOORBEELDFUNCTIE Bart????

Ik heb een handsfree al jaren geleden laten installeren in mijn auto voor 200¤.

Als ik zie hoeveel mensen met dikke bakken ( dus peperdure auto's) rondrijden en nog altijd niet handsfree bellen - 200¤ is peaunuts in vergelijking met de kost van die wagens.

Geen verdere commentaar ...
Nog nooit gehoord van een beeldkwaliteitsplan van Mechelen...wat houdt dat in ?
In Diest zat een kleuter een hele dag in een geparkeerde bus opgesloten omdat de busbegeleider niet had gezien dat de kleuter 's morgens op de grond in slaap was gevallen. De busbegeleidster werd op staande voet ontslagen, de directie van de school is met een depressie op ziekteverlof. De kleuter was nog van Noordafrikaanse komaf ook en dit feit werd dan ook nog eens tegen de begeleiding gebruikt. Mensen, de laatste tijd moeten ze zich nogal indekken in 't onderwijs. Daar wordt tegenwoordig meer tijd aan gehangen dan aan lessen voorbereiden. Een banale wandeling buiten de school is voor onderwijzers een nachtmerrie als ze met alle risico's moeten rekening houden. Velen zeggen dan ook: "ik neem geen risico's meer en blijf in de klas!"
Natan, het beeldkwaliteitsplan van Mechelen is een dikke turf waarin voorstellen worden gedaan om te komen tot een uniform straatmeubilair (vuilbakjes, zitbanken, wachthuisjes, paaltjes,...), een uniforme verlichting (palen en armaturen), een uniforme straatbekleding (waar kan asfalt, waar kunnen klinkers, waar kunnen meer bomen,...). Het is natuurlijk niet de bedoeling overal hetzelfde te doen maar wel om een soort van eenheid in verscheidenheid te realiseren. Het mag natuurlijk niet saai worden, geen eenheidsworst. Maar een beetje lijn in de actie brengen, kan volgens ons zeker geen kwaad. En voor mij als schepen van openbare werken is het zeker een leidraad.
Mefigo is een succes en zet aan tot fietsen. Maar ik zou een stap verder willen volgend jaar. Wat denken jullie van een autoloze zondag in Mechelen? Wat voor één keer kan in Brussel en Antwerpen moet toch ook kunnen hier. Als signaal voor minder autogebruik kan dit toch tellen, of niet?
Natuurlijk is dat een goed idee voor een autoloze zondag maar als binnenkort de intelligente paaltjes uit de grond schieten is er zowiezo geen autoverkeer meer mogelijk in de stad. Of was die idiote aanleg van die paaltjes bedoeld om het geld op te krijgen. Ik hoop dat die paaltjes intelligenter zijn als hun bedenkers in "schoenekes" in de grond blijven.Of komt de verkiezingskoorts al opzetten.
groetjes
Och, waar maakt men zich druk om? Als Bart Somers nu vergeet zijn rechterarm uit te steken wanneer ie oversteekt, gaat het Laatste Nieuws daar dan ook een voorpagina mee vullen?
ik vind dat 'uniforme' straatmeubilair eigenlijk lichtjes belachelijk. Wie kijkt daar nu naar om te beginnen,en wa kost da wel nie? Volgens mij zijn er heel wat meer en belangrijker dingen om geld aan uit te geven.
Over die hergebruikte luiers WIL ik nog niet eens nadenken. Weet ge wat da kost aan water? Ik heb hier twee 'pamperboys' rondlopen,de kleinste heeft 6 luiers per dag,de grootste ongeveer 14. Om nog maar nie te spreken als uw kleine diarree heeft.
@ Jazzy : ik vind dat 'uniforme' straatmeubilair helemaal niet belachelijk. Het moet allemaal geen eenheidsworst worden - creativiteit mag ook nog best - maar ik vind een tikkeltje 'eenheid' in keuze van meubilair, straatlantaarns, vuilnisbakken, parasols, wél een goeie optie. Het hoeft geen bont allegaartje te zijn met op elk plein, en in iedere straat een ander design, vorm of kleur... Uniformiteit geeft meer klasse, en hoeft niet vertaald te worden in termen als saaiheid e.d.
'Om te beginnen': IK let daar wel op. En het zal wel zijn dat daar een prijskaartje aan hangt. Maar dat kunnen we wel stellen bij héél veel dingen... Ik wandel, woon, winkel graag in een stad die mooi oogt. Als we hier niet in investeren, als we Euroshoppings laten staan uit schrik voor tijdelijke ongemakken, ... , dan zal een stad snel verouderen, verloederen en wegkwijnen... Investeren in degelijk, mooi, en ja: ook uniform straatmeubilair, is een kwaliteitsnorm die een stad zichzelf MOET opleggen. Het geeft een stad een eigen identiteit, oogt beter, en is een visitekaartje dat zonder schaamte kan gepresenteerd worden aan haar bezoekers...
Op de Oude Markt in Leuven is er ook zo een eenheidsworst. Alle terrasmeubilair is hetzelfde. Het oogt meer chique, maar zoiets is wel niet gericht op studenten die volgens mij net houden van de verschillende stijlen van cafe's en bijhorend imago. Wat Leuven betreft vind ik dat dus een domme beslissing.
Mechelen daarentegen trekt een ander publiek, het is een cultuurstad (kerken en stuff), en onze bezoekers verwachten Mechelen volgens mij dan ook in een stijlvol jasje.
Jazzy, wat betreft straatmeubilair en kleuren en stijl etc...verwijs ik gewoon naar de Veemarkt met zijn kleurrijke uithangborden. Zoals reeds eerder betoogd, het lijkt er niet op - geef mij dus maar de sobere "eenheidsworst" van de Grote Markt.
@leo stevens
Ik ben verheugd te horen dat Mechelen over een beeldkwaliteitsplan beschikt.

Die afschuwelijke retro lantaarnpalen op de grote markt, maken die deel uit van dat plan ? In dat geval vrees ik het ergste.

Ik vind de vernieuwde markt prachtig, maar die lantaarnpalen helpen de boel om zeep.
En dan worden er nog bloembakken aangehangen ook ! Bloemen horen in de grond en niet aan kitscherige lantaarnpalen te hangen. Ik laat mijn perverse fantasie ook niet op de stad los. Een beetje zelfcensuur graag !
ik denk dat ik dan blijkbaar de enige ben die vind dat de grote markt en de veemarkt een tikkeltje charme zijn kwijtgeraakt door de vernieuwingen zeker?
Als Veemarkt bewoner, en jonge zelfstandige kan ik beamen dat de inplanting van een bushalte van dit allooi het authentieke potentieel van het plein niet ten goede komt, integendeel !
Kristin, over die "vieze" lantaarnpalen werd wel degelijk nagedacht op onze stadsdiensten: ze liggen in het verlengde van wat jaren geleden werd gedaan op de Ijzerleen. Ook vind je datzelfde "historische" armatuur op de gevels van de aanpalende straten rond de markt. Die armaturen waren een creatie van één mijner voorgangers als schepen, met name Kris Van Esbroeck, verantwoordelijk voor monumentenzorg in de periode 1982-1988. De lantaarns droegen dan ook de goedkeuring weg van alle monumentenzorgers in de stad. Ik denk trouwens dat op de grote markt heel moderne armaturen zouden passen als een tang op een varken. Maar je weet: de coloris gustibusque non disputandum est.
@Leo Inderdaad daar kunnen we over redetwisten.

Ik heb niet echt problemen met de lantaarns, maar zoals ik eerder al schreef , het is op randje.

Eigenlijk hebben de lantaarnpalen op de grote markt zoiets van valse-retro. Het is in ieder geval niet echt 2005-ontwerp.

Het is moeilijk om het onderscheid te maken, en om na te gaan of deze lantaarns nu authentiek zijn of niet.

Als dit mee in overweging is genomen, dan is het voor mij in orde.

Keuzes maken is niet makkelijk.