Nieuws 21/09/2005

met categorie:  
* generiek grootste Belg

* autodelen in Mechelen

* Verkeersongeval in Boerenkrijgstraat

* Zwaar verkeersongeval op Brusselsesteenweg

* Hobby Creatief Salon opent vandaag
* generiek grootste Belg

De Grote Markt van Mechelen speelt een centrale rol in de generiek van de nieuwe VRT-reeks 'De Grootste Belg' op Canvas.

De generiek is gisteren opgenomen. In het voorjaar zijn 111 belangrijke Belgen gekozen. Daarover worden vanaf eind oktober documentaires uitgezonden op Canvas. Het publiek kan dan kiezen voor de 'De Grootste Belg'. (RTV)

* autodelen in Mechelen

Na succes in onder meer Gent, Brugge, Leuven en Brussel willen de organisaties Autopia en Cambio ook in Mechelen bij de bevolking polsen naar de interesse voor 'autodelen'.

Autodelen beoogt een rationeler, efficiënt auto-gebruik via een soort reservatiesysteem van een auto. Het systeem is vooral gericht op mensen, die zich slechts af en toe met de wagen verplaatsen. Wie zich opgeeft om te autodelen, ontvangt een chipkaart die toegang geeft tot de auto's die in de stad op gereserveerde plaatsen verspreid staan. Elke wagen bevat een tankkaart en een boord-computer die de geheime code van de autodeler registreert. Donderdag is er in de Minderbroederskerk om 19 uur een infoavond. Inschrijven kan via Taxistop, tel. 070/22.22.92. (RTV)

* Verkeersongeval in Boerenkrijgstraat


Maandag was een bejaarde fietser betrokken in een verkeersongeval in de Boerenkrijgstraat te Mechelen. Bij het oversteken van de rijbaan werd de man aangereden door een motorrijder.
Bij de aanrijding werd de fietser zwaar gewond en overgebracht naar het ziekenhuis. De motorrijder kwam er met lichte verwondingen van af. (Radio Reflex)

* Zwaar verkeersongeval op Brusselsesteenweg


Dinsdagavond gebeurde er een zwaar verkeersongeval op de Brusselsesteenweg ter hoogte van de Geerdegemstraat op de grensscheiding Mechelen/Zemst.
Gedurende geruime tijd was de rijbaan in beide richtingen voor het verkeer afgesloten en diende men plaatselijk om te rijden. (Radio Reflex)

* Hobby Creatief Salon opent vandaag

Sierraden maken en handwerken zitten in de lift

MECHELEN - Of je nu wil leren bloemschikken, sierraden maken of een scrapbook-cursus volgen. Tot zondag kan het allemaal op de ,,grootste creatieve hobbybeurs van België". Vandaag opent het hobbysalon voor de dertiende keer haar deuren in de Nekkerhal.
,,Handwerken is opnieuw erg ,,in". Voor de rest zit ook het maken van sierraden duidelijk in de lift", weet Stefaan Bauwens, projectleider van het Hobbysalon. Tweehonderd standhouders houden demonstraties en workshops om geïnteresseerde bezoekers te lokken.

Eén van de opvallendste stands is Het Elfenatelier. Zoetwaterparels, Swarovski-kristallen, slotjes, beren en elfjes: zaakvoerster Un-Roen Manarata heeft het allemaal liggen. Volgens haar zijn de cursussen altijd al een half jaar op voorhand volgeboekt.

,,De cursus juwelen maken is het populairst van al. Hoe dat komt? Als je voor 100 euro parels koopt, kan je daarmee al heel wat sierraden zelf maken. Bij de juwelier daarentegen heb je voor die prijs amper een klein juweeltje. De zoetwaterparels zijn betaalbaar en worden gekweekt uit een schelpje. Daarbij komt dat je vaak complimentjes krijgt als je een juweel zelf maakt", zegt Un-Roen Manarata.

New York, Barcelona of Thailand. Un-Roen reist de wereld af, op zoek naar de mooiste parels. Binnenkort gaat ze zelfs cursus geven in Milwaukee in de Verenigde Staten.

,,Zelf vind ik zoetwaterparels het mooist, soms gecombineerd met swarovski-kristallen. Qua kleur heb geen voorkeur, ik volg de mode. Als de mode bruin voorschrijft, zorg ik voor bruine tinten in mijn parels."

,,Mensen brengen vaak een kledingstuk mee, waar het juweel bij gecombineerd moet worden. Ik krijg zelfs bruidjes over de vloer. We staan hier nu al voor de vierde keer. Dit is een goeie beurs want er komt altijd veel volk op af."

Hobbytaarten

Naast het bloemschik-eiland en het airbrush-eiland kan je op de beurs onder meer terecht voor ,,cold porcelain", mozaïekkunst en hobbytaarten.

Het Creatief Hobbysalon is vanaf vandaag tot en met zondag dagelijks open van 10 tot 18 uur.

Meer info: www.hobbysalon.be
Ik las vandaag in de Gazet van Antwerpen dat Spirit Mechelen pleit voor een permanente bewaakte en overdekte fietsenstalling in de stad, in de omgeving van de as Grote Markt-Veemarkt. Als mogelijke locatie stelt Ali Salmi de krotwoningen op de hoek van de Merodestraat en Scheerstraat naar voor. De partij zou het graag omgevormd zien tot het Huis van de Mechelse Fietser. Volgens hem zou je er ook een fietsherstelatelier in kunnen herbergen. Dat zou dan tevens een mooi sociaal tewerkstellingsproject zijn voor mensen die in het gewone bedrijfsleven moeilijk of niet aan de bak geraken...
Ik las dit artikeltje, en vond dat in dit idee wel 'iets' zit... Jullie ook?
...en gisteren las ik in diezelfde krant het voorstel van Stevens om de Ijzerenleen te overdekken. Dit idee lanceerde hij 'n tijdje geleden ook al eens op deze blog. De constructie zou zo'n 2OO m. laten kunnen worden en het idee om het hele jaar door op een terras te kunnen zitten, wpreekt de schepen erg aan.
Ik moet zeggen dat het hele idee me nu niet zo dadelijk aansprak;, maar na langer nadenken is het misschien toch niet zo slecht gezien... Ik zou toch willen pleiten voor een zo 'mimimalistish' mogeljke constructie, die niet té nadrukkelijk in het oog springt, en die een zo maximaal mogelijke zichtbaarheid op de prachtige gevels kan garanderen...
'Bushokjes- of verandastijlen' lijken me niet zo gepast...
weer twee ongevallen die wijzen op onverantwoord snel rijden in onze stad...vooral het ongeval in de boerenkrijgstraat kon vermeden worden door de invoering van een 30 km-zone
Wat betreft dat fietsenatelier van Spirit :
dit is weer een voorbeeld van een vlucht vooruit. We weten allemaal wat een moeilijk dossier dat hoekgedrocht is. Ofwel is de eigenaar van slechte wil, ofwel wordt hij gecounterd door stedenbouw en stadsvernieuwing. Deze laatsten zijn soms erge fundamentalisten, maar ook de eigenaar is niet min. Het gevolg is dat de stad daar met een krot zit op de hoek van zijn mooiste plein.
Dit nu zo willen oplossen is mijns inziens toegeven aan besluiteloosheid en onwil en dan de gemeenschap daar laten voor opdraaien... Weg ermee...

Wat betreft die overdekte Ijzerenleen - de verkiezingen naderen stilletjesaan nietwaar. Ik herinner me nog dat een heleboel bomen weg moesten bij de heraanleg, kwestie van een beter geziocht te hebben op de gevels. Daar nu een constructie voor plaatsen of wat dan ook zou vermoedelijk ook niet bevorderlijk zijn voor het uitzicht van de ijzerenleen. Ook hier : no way.
@natan. Beter nog : alle voertuigen op het grondgebied Mechelen moeten verplicht vooraf gegaan worden door een loper met een rode vlag.
ik weet niet of het zo'n slecht idee is om ergens in de stad een bewaakte fietstalling te voorzien. Of daar nu een fietsatelier bij moet zijn lijkt me niet echt nodig. Wat de plaats betreft die Salmi voorstelt, ik ken de achtergrond van dit pand niet, maar ik vind dat dit centraler in de stad moet, leifst zo dicht mogelijke bij de markt.
En wat de Ijzeren Leen betreft, ik vind dat een schitterend idee, of voorwaarde natuurlijk dat het mooi ingepast wordt in het geheel. En wat de heraanleg zonder bomen betreft, geef toe de ijzeren leen is heel mooi, ook zonder bomen. En vroeger waren alle makrten overdekt. Als dat mooi uitgevoerd is, gaat dat een serieuze meerwaarde geven aan dit plein. Denk ik he.
Het zal een van de eerste keren zijn dat ik een voorstel van 'Spirit' toejuich. Maar als het goed is zeggen we het ook ;-)

Ik hoop al zo lang op een PERMANTE bewaakte fietsenstalling. Met Maanrock, Parkpop of andere evenementen kan het, dus waarom niet op permanente basis?! Het zou mij allezins goed uitkomen.
Een fietsatelier lijkt me zeer nuttig. Zie bijvoorbeeld het Leuvense VELO ( http://www.kuleuven.be/velo/ ) waar je tegen een schappelijke prijs een fiets kan huren, je fiets kan (laten) herstellen en waar tientallen langdurig werklozen terug een opstapje vinden naar de arbeidsmarkt.

Verder valt me op dat Marijke pleit voor een locatie 'centraler in de stad', liefst zo dicht mogelijk bij de grote markt. Maar... de hoek van Merodestraat en Scheerstraat, dat *is* toch op de markt?
Twee kleine rechtzettingen bij dit nieuws artikel:

* generiek grootste belg: 'gisteren opgenomen' (20/09): de opnames duurden 2 dagen, dus op het moment van schrijven (21/09) waren ze nog steeds aan de gang.

* autodelen: het beschreven systeem met de elektronische kaarten klopt voor Cambio. Autopia echter, dat ook vermeld wordt, werkt anders: hierbij wordt een 'gewone' wagen van een particulier gedeeld in onderlinge afspraak.

Dit is geen kritiek, verre van zelfs, ik vind de nieuws-overzichten echt prachtig.
Het mag dan al een camion geld kosten, maar ik ben zeer te vinden voor het overdekken van een mechels plein; maar laat het dan de vismarkt wezen ipv de ijzerleen, immers, de vismarkt is een stuk kleiner ( dat scheelt al snel een hoop op overdekkingsmaterialen ) en het past nu eenmaal beter bij een plek waar het nachtleven welig zou moeten tieren.
Gezellig buiten een consumptie nuttigen bij nacht en ontij zonder dat je glas constant vol blijft door de neerslag of zonder dat je constant een hand tekort komt als je tegelijk glas, paraplu & sagaret dient vast te houden.. zalig.

2 Huizen om fietsen in te stallen? ach, ga toch weg, je mag al een riante villa gaan zoeken wil je meer dan honderd fietsen op een ordentelijke manier manier kunnen stallen, laat staan dat je er dan nog een fietsenmaker wil gaan tussenwringen.. neen hoor, daar ben ik als modale Mechelaar niks mee, en ik kom dan al geregeld met de fiets naar 't centrum, en weet je wat? Als het regent, en mijn fiets staat onder een afdak, en ik kruip op mijn fiets om huiswaarts te rijden, wel, dan wordt ik ook nog nat.. Want Het Afdak Rijdt Niet Mee!
Voorzie gewoon (heel)wat meer plaatsen waar men zijn fiets kan parkeren, je weet wel, in degelijk metaal, verankerd in de Mechelse boden en voorzien van een dikke sterke ring om een slot door te hengsten. En dan best nog goed verlicht en als het even kan met een camera erop, dat is veel nuttiger dan een afdakje met een of andere brave borst eronder die op verzoek al eens een band plakt.

Erger vind ik dat er nogal snel geoordeeld wordt over mensen die een huis hebben in 't midden van de stad en die om een of andere reden ( misschien financieel? gezondheid? ziek kind?.. ) er nog niet toe gekomen zijn hun gevel wat op te knappen. Ikzelf heb ook een eigen huis, ik ben geen speculant of huisjesmelker en de gevel van mijn huis... trekt ook op niks, gelukkig ben ik niet alleen want ik zie rond mij en rond Mechelen in het algemeen duizenden huizen met een vuile gevel.. ben ik even blij dat ik niet in het centrum woon.
Wat die 'overkapping' van de IJzerenleen betreft, heb ik zo mijn twijfels of dit een goed én haalbaar idee is. Ik hoop alleszins dat àls het ooit wordt uitgevoerd, er een hedendaags, voor mijn part zelfs gedurfd ontwerp uit de bus komt. Geen banale architectuur (zoals het spuuglelijke bibliotheekcomplex!), maar iets dat internationale uitstraling heeft. Waarom geen architectuurwedstrijd? Ik denk dat het voor veel jonge architecten een uitdaging kan zijn om hier een knap ontwerp voor uit te tekenen. En a.u.b. het hoeft geen Mechelaar te zijn: liever een goed ontwerp door een Hottentot dan een lelijk door een 'raszuivere' Maneblusser!
Sint Netels - ik wil hier toch wel opmerken dat het beruchte hoekpand Scheerstraat/Merodestraat niet het eigendom is van één of andere marginale Mechelaar maar wel van een rijke Mechelaar die ook een oud winkelpand heeft op de Grote Markt ( naast Neuhaus). Dit pand is al jaren aan het verkommeren geweest en pas onlangs is de gevel wat opgefrist.
Hij betaalt klaarblijkelijk met plezier de leegstandbelasting en zou al enkele keren een plan hebben voorgelegd aan stedebouw etc..., maar dat werd telkens afgeketst. Hij verwijt de stad te weinig flexibiliteit en vice versa. Het zou best zijn dat beide partijen eens hun grieven open en bloot aan de Mechelaars kenbaar maakten. Ik verdenk er echter de eigenaar van dat hij de zaak wil laten verkrotten. Dit is dus wel wat anders dan een sukkelaar die geen centjes heeft.

En Marijke : ik haalde dat weghalen van die bomen aan om er op te wijzen dat men het gezicht op de gevels wilde verbeteren en dat is dus ook gelukt zoals je zelf zegt.Maar een overdekking zou dat misschien weer teniet doen.

Dan nog liever de Vismarkt overdekken zoals Sint Netels suggereert. Maar laat ons stoppen met fantaseren - ik zie dit als verkiezingspropaganda en ik vrees dat de geplande opbouw van de Lepelaer dat ook is. ( al hoop ik dat ik me over dit laatste vergis)
@ Rudi: wie nu inderdaad het meest schuld draagt bij de verkrotting van dat hoekpand... 't maakt me eigenlijk weinig uit. Maar het is een pure schandvlek - en da's zo al jaaaaaaren... Ikgeloof zelf dat ik een paar jaar geleden in eenkrant een tekening zag met een mogelijke nieuwbouw in één of andere "aparte' neo-stijl, maar dat monumentenzorg dit plan afschoot...
Maar ik geloof best in de 'kwaaie wil' van deze eigenaar...
Het voorstel van Spirit voor de bewaakte fietsenstalling vind ik niet slecht - maar ik ruik toch wel wat verkiezingskoorts; en inderdaad, ik vermoed dit ook bij de 'Lepelaer' en de overdekking van de Ijzerenleen (waar ik nog steeds over twijfel of ik dit nu een goed idee dan wel een slecht moet vinden)
Verkiezingen,verkiezingen: stemmen, stemmingmakerij, fietsmakerij, fietskrotten, krotwoningen, woningspeculanten, speculanten ventjes, speculazen ventjes. Iemand de eerste Sinterklaas al tegengekomen in een of andere winkel?
Laat die overkapping maar zo op de Ijzeren Leen... Waar gaan ze dan het podium zetten van Maanrock? En hebben ze ooit niet geproken om de vliet onder de Ijzeren Leen terug open te leggen?
Nu kan je genieten van de geveltjes. Trouwens, overkapping van de Vismarkt?
Uit goede bron weet ik dat de stabiliteit van de kaai aan de Vismarkt de wensen overlaat: als ze het water in de Dijle met 1 meter laten zakken verzakt ze mee. Ze staat te droog, een gevolg van het weghalen van het getij uit de binnenstad. Het water houdt de boel op zijn plaats, maar veel gewicht moet je er niet opzetten (cfr: foto's oude Vismarkt met granieten overkapping). Soms begrijp ik het allemaal niet zo goed: aan de ene kant willen ze de pleinen zo open mogelijk maken (Grote Markt) en aan de andere kant wil men ze overkappen en mijns inziens terug insluiten... Kan iemand mij dit even duidelijk maken,ik sta er echt open voor...
Vreemd dat sommigen de vismarkt willen overkappen ... Ze was niet zo lang geleden overkapt. De geschiedenis herhaalt zich ...
Een plein is een PLEIN - iets anders dan een overdekte markt natuurlijk -die hadden we vroeger ook in Mechelen - enerzijds de groentenmarkt aan de Botermarkt - denk eens : die overdekte markt stond aan een PLEIN ( de Botermarkt)
Anderzijds hadden we de vleeshalle die nu nog bestaat, maar eigendom is van een firma die in de audiovisuele sector zit.
En de vismarkt, maar, Peter, de vismarkt was vroeger maar gedeeltelijk overdekt!

De IJzerenleen is een geval apart - dat is een kruising tussen een PLEIN en een straat!
M.a.w. laat een PLEIN een PLEIN blijven ( tot spijt van diegenen die aan pleinvrees lijden dus!)
Just rudi. politiekers die we de laatste jaren nog nie gezien hebben steken langzaam hunne kop op.
KoenDV, u wil een internat. architectenwedstrijd. Dank u wel we hebben al genoeg italiaanse rommel op de grote markt, met die kasseikes en die visbokaal en al die grijze paraplus.
Precies ne zwart-wit film.
Maak het aub een beetje kleurrijker, vrolijker. 't is hier meestal al grijs genoeg.
@rudi: Klopt van de vismarkt, maar ik vind het vreemd dat we nu terug gaan naar overdekte ontmoetingsplaatsen, waar we ze eerder hebben afgebroken. Het is veranderende tijdgeest natuurlijk, maar toch ...
Ik vrees dat de Lepelaer en de overkapping veeleer verkiezingsstunts zijn. Ik ben meer gediend, met kleinere initiatieven die impulsen geven, zodat privekapitaal verder doet (opkalefateren van enkele onderkomen woningen bvb. Maegd van Mechelen in Katelijnestraat), dan met grootschalige prestigeprojecten.
Lamot vind ik echter wel zeer geslaagd.
@vadderik: De grijze paraplus waren blijkbaar de keuze van de lokale horeca. Ze hadden ook pakweg oranje kunnen nemen. Das tenminste een verhaal dat ik voor waar heb gehoord.
In tegenstelling tot Vadderik vind ik de markt wél geslaagd. Maar ja, de gustibus non disputandum.
En i.v.m. de Lepelaer: is er nog ergens authentiek bouwmateriaal bewaard of moet alles compleet gereconstrueerd worden? Zijn de iconografische bronnen voldoende gedetailleerd om een historisch verantwoorde reconstructie mogelijk te maken? Heeft iemand daar een idee over? Ik huiver bij dergelijke 'reconstructies', want dan loop je het risico te vervallen in een soort van Disneyland-architectuur.
Ook ik vind de markt erg geslaagd en geloof me dat, vindt de overgrote mening van de toeristen ook. Vreemd genoeg vallen die haast nooit over de zogenaamde "tram" - de glazen ingang voor de lift. Zoals al eerder betoogd - je kon het moeilijk anders oplossen, tenzij je een huis gebruikt maar dan zit je wel met de koop van een huis, de verbinding naar de markt ondergronds en de liften etc... Dat grijs maakt het net sober en stijvol - heb je liever de kleurenkakafonie van de Veemarkt misschien? Volgens Vadderik dus wel want hij of zijn beeldige naamgenoot kijken er alle dagen op. Misschien dat alles went, maar smijt die reklamerommel aub van die gevels af!
't Is wansamekelijk
Persoonlijk vind ik de Veemarkt dan weer te kaal en koud. Hier mochten gerust wat inlandse loofbomen staan.
Ik krijg meer pleinvrees van de Veemarkt dan van de Grote Markt. Hoe zou dat toch komen?
Zo ervaar ik het ook; ik vind de Veemarkt niet zo lelijk, maar ik geef de Grote Markt toch méér punten. En het grijs is best stijvol, net zoals de buxussen en de plantenbakken. Nee, ik kan er niets verkeerds aan opmerken. En ook de 'visbokaal' vind ik niet storend. Oud en nieuw kunnen best harmonieus samengaan. Het is aangenaam toeven op onze Grote Markt, en zittend op één van de vele terassen geeft het een veel meer ontspannen gevoel dan vroeger...
De Veemarkt is inderdaad wel wat kaal, en de bushaltes zijn niet zozeer lelijk, als wel té manifest aanwezig (volgens mij dan toch). Maar veel storender vind ik al de verkrotte panden (maar daar komt gelukkig verandering in...). En zoals Rudi : gooit al de reklamerommel weg... Volkomen waar. Het ontsiert daar wel een aantal gevels.
De 'aanloop' naar de Veemarkt, de Befferstraat, met z'n aanplantingen kan wel op m'n algemene goedkeuring rekenen...
Ik had het gewoon over de kaalheid van de markt. Gelukkig zorgen de dames in de ramen van KBC even voor de nodige kleur. Wat een geluk dat men de naam van het plein op het aquarium heeft geplaatst anders hadden we nog niet geweten waar we waren. Verkeersvriendelijk: fiets 's morgens maar een tussen 8 en 8.30 over het plein. Honderd ogen heb je nodig om niet in een van de mechelse ziekenhuizen te belanden.Of de brouwer of toeleveraar van de horecazaken die zoveel extra meters moet zeulen omdat die conservedozen hen beletten dichter bij hun doel te komen.
Ik heb het nooit gehad over de tennispleinen van de veemarkt. Maar ik zal het weer wel verkorven hebben als ik zeg dat ik de uithangborden van bepaalde handelszaken wel zie zitten.
Laat die mensen toch hun eigenheid en hun keuze inzake zulke zaken. Of maak er dan een nieuwe euroschopping van met allemaal dezelfde winkeltjes.
'k zal weer wel de pispaal zijn maar ik ben er zeker van dat dit de mening van menig mechelaar die nog nooit gehoord heeft van deze site. Voor mij is dit afgesloten.
@ Vadderik: ik beschouw je hélemaal niet als pispaal - verre van. Als dat jouw mening is, is dat volkomen OK voor mij. Maar ik deel ze niet volledig. Ook OK? Over smaak kan je urenlang twisten... Maar 't is wel tof om verscheidene en van mekaar verschillende standpunten te lezen. Dat maakt het 'debat' boeiend...
En tussen haakjes: als er eentje mag oordelen over de Veemarkt, moet het zéker Vadderik zijn... nietwaar?
(dus, je hebt het zéker niet verkorven...)
De Grote Markt: Mooie aanpak. Die glazen bokaal heeft zeker zijn functie. We kunnen nu van een plein spreken. Waar iedereen kris-kras kan door elkaar lopen, waar iedereen zijn weg gaat (diagonaal, langs de huizen), waar er kan gevoetbald worden, waar er kan worden gepiknickt (sic), en waar er opnieuw een kiosk zorgt voor muziek !!! Ik ben voor. Enkele minpunten: minder groen, drempels die niet zichtbaar zijn (was daar nu echt niets aan te doen, heel gevaarlijk !!). Naar het schijnt zijn de stenen van de Grote markt in verschillende soorten Grijs ?! Enkel te zien vanop het stadhuis.

Verder, Befferstraat, schitterende aanpak ... bomen, ... een echte doorgangstraat.Ik ben voor. Nog wel enkele panden die moeten worden aangepakt, maar dat komt wel in orde.

Veemarkt. Schitterend zicht op Petrus-en Pauluskerk. Alsof ze opdoemt ergens in het Wilde Westen ... (dixit Patrik Egels). De bushaltes, dat werkt ook (kan ik het Hof Van Brandt goed bekijken, pleinwerking). Alleen, de bodembedekking, daar moeten we iets anders mee doen ... Kan nog altijd he ..., maar zoals het er nu uitziet ... Ik stel voor om de terrassen te vergroten op de veemarkt (mogelijkheden genoeg !!) Ook een podium daar voor Maanrock. Kansen te over ...
@ Peter : je bedoelt zeker: 'Hof van Prant' (St.-Romboutscollege) ipv. 'Hof Van Brandt'? Vergeef me de muggezifterij...
Ja, ik vind het zicht op de St.Petrus-en Pauluskerk ook geweldig. Dit is een schitterende barokkerk, een 'warm-getinte' gevel, en mooi tot z'n recht komend...
De 'bodembedekking' vind ik ook niet zo erg geslaagd. Maar de serie buxussen dan weer wel.
Ik deel je mening over de Grote Markt, en beaam het gevaarlijk vinden van de drempels. Da's voor mij één van de (weinige) minpunten.
klopt JanS t is Hof van Prant.
Jongens en meisjes toch: als ik eens een ideetje lanceer over "even nadenken of we geen overkapping over een stuk Ijzerleen kunnen realiseren" wordt dit afgedaan als "de verkiezingen komen eraan". Ik probeer als schepen van openbare werken al jaren aan de kar te trekken om de stad beter, leuker en kleurrijker te maken. Als ik dan al een ideetje lanceer, in het licht van het brengen van meer ambiance in de stad (en bij ons slechte weer kan een beschutting wel wat helpen op Ijzerleen en Vismarkt - trouwens twee zeer mooie pleinen) dan word ik verweten aan stuntwerk te doen...Awel, dan word ik een heel klein beetje ambetant.
Trouwens, volgende week komt er naast de 12 buxussen nog meer groen op de Veemarkt. We blijven aan de kar trekken, nietwaar.
Vadderik, had jij in plaats van die "visbokaal" liever op de markt een groot stenen of betonnen kot gezien zoals op zovele andere plaatsen? Dat zou pas schandalig lelijk zijn. Nu kan je tenminste door het glas heenkijken.
Nog dit: de handelszaken op de gtote markt hebben zelf voor dat uniforme grijs gekozen. Ik had zelf ook graag wat meer kleur willen hebben. Maar het is hun keuze en wij luisteren naar de mensen.
Ik zie dat dus helemaal niet zitten om de ijzerleen te overkappen. Tussen de leuningen is het te smal. De wind zal er altijd vrij spel hebben en het zal er tochten zodat er niemand gerust kan zitten, trouwens dan moeten ook weer die laatste bomen weg. Laat dat nu rusten Laat de leen zoals ze is. Ze is zo mooi genoeg. Er zijn al genoeg pleintjes verknoeid, bv het pleintje naast St Rombouts heeft er nooit zo smerig bijgelegen als het leetste jaar.
En over die verkiezingen, wie het schoentje past...
Ha neen wie heeft er over een betonnen gebou gepraat, de plaats is volledig fout. Had die geplaatst naast bv de ingang van de auto's of op een andere plaats maar toch niet op die plaats en op de markt.'t zijn toch archtecten zeker.
Kies een van de verkrotte huizen op de markt en maak daar de ingang !
Ik ben wel tevreden met de visbokaal.
Allez allez, beste schepen, ik meen dat een van uw bekommernissen als politicus eruit bestaat zo eens om de zoveel jaar de populaire feestneus uit te hangen en dmv het nodige stunt- en vliegwerk een plaatsje te veroveren zo dicht mogelijk bij het midden van de belangstelling teneinde een zo groot mogelijk aantal stemmen te vergaren.
Dat is niet erg, u is nu eenmaal politicus en dat hoort bij de job, anders was u nooit schepen geworden.
Ik weet dat, uzelf weet dat, en de rest van de wereldbevolking weet dat ook ( of zou het toch moeten weten ).
U bent de eerste politicus die hier met het oog op het nakende verkiezingsjaar plots out of de blue manifest aanwezig is, en bravo daarvoor, er zullen er waarschijnlijk nog genoeg volgen en eens de bolletjes gezwart zullen ze als bij toverslag verdwenen zijn.

Maar wordt niet ambetant dat u met momenten meer kritiek dan lof oogst, troost uzelf met de gedachte dat over het algemeen degenen die geen kritiek hebben dat ook meestal niet laten weten :-))
Vadderik, ze zijn het pleintje aan sint-rombouts aan 't opkuisen want wij vonden dit ook vuil. En vanaf nu gaan we dit beter onderhouden.
Hoe zit het nu op de Veemarkt? Vraag het maar aan de buurtbewoners ! Tijdens de week : ruim 500 bussen per dag, tussen 5u30 en 00u30, ruim 500 waarvan een goed gedeelte de aanbevolen 30 per uur niet respecteert, waarvan tevens een goed gedeelte niet eens stopt op de Veemarkt vanwege gebrek aan passagiers, op een wegdek (mooie klinkers) die (helemaal) niet geschikt is voor dit soort transport. Het schrijnend probleem is gekend bij de ombudsdiensten van Mechelen en van de Vlaamse Gemeenschap, de Lijn is eveneens geïnformeerd/geïnterpeleerd, de bevoegde schepen heeft beloofd om de afgesproken actiepunten ter harte te nemen tijdens een zeer constructief gesprek. De actiepunten zijn : gesprek met de Lijn, evaluatie situatie van de bussen op de Veemarkt, ter sprake brengen van de evaluatie op het Schepencollege en Gemeenteraad, betere scheiding voetpad en rijweg enzovoort. Wij als buurtbewoners van de Veemarkt zijn heel erg benieuwd en kijken met blijde verwachting uit naar een leefbaardere Veemarkt in het historisch centrum van het mooie Mechelen ! Iedereen welkom dus, behalve de oversize-de bussen die met een maximale snelheid over de Merodestraat, Biest, Veemarkt en Keizerstraat racen...
Hoog tijd dus om deze bedenkelijke "beleidsbeslissing" ernstig te herzien !
Voor mij is de veemarkt de ideale stopplaats om de bus te nemen....
Inderdaad Natan : dat begrijp ik best en dat is ook het probleem niet. Niemand zegt dat de busstop op de Veemarkt weg moet, integendeel ! Openbaar vervoer is belangrijker dan ooit. We zitten wel met een situatie die ver van optimaal is (vanuit het standpunt van de buurtbewoneres) : niet respecteren van de snelheid, bussen die zonder te stoppen doorrijden ...
Je hebt gelijk Dirk. De Veemarkt is een stuk onaangenamer geworden voor de bewoners. Onze oude huizen zijn niet beschut tegen dit zware verkeer en rustig slapen is sinds begin april voor ons ook niet meer bij. We zitten vlakbij Nekkerspoel, was dit geen logischere opstapplaats geweest?
Komt er nog bij dat met de komst van de bussen de klanten niet teruggekomen zijn.
Luister maar even naar de winkeliers die voor de heraanleg een groter klantenbestand hadden dan nu met de vernieuwde markt. Klanten die een andere loop hebben komen zomaar niet terug. Maar ja wat wil je met me burgemeester die meer in brussel zit dan in zijn eigen stad en voor de rest in een deelgemeente woont in een straat waar de bewoners meer dan twintig jaar moesten wachten op aardgas. Toen er plots een BV (BurgerVader) kwam wonen was dit euvel binnen de kortste tijd opgelost. (collega die in dezelfde straat woont wist me dit te vertellen). Maar volgend jaar komen we nog eens op huisbezoek. (ik heb ze bij de vorige verkiezingen nochtans niet gezien en ik woon ook in 't centrum)
Waar ne mens zich dik in maakt!!!
'Lieve papa Leo, de jongens en meisjes van deze blog zullen proberen niet meer te twijfelen aan jouw goede bedoelingen, en een aantal voorstellen niet meer te beschouwen als verkiezingspropaganda. We zien je niet zo graag 'ambetant'... :)
NB.: méér groen op de Veemarkt kan ik alleen maar toejuichen...
@Leo: Opbouwen van 'De Lepelaer' is dat dan ook serieus ?
Wel Leo Stevens, wat antwoord je daar op? Het zou in elk geval fantastisch zijn, maar ik stel me de volgende vraag : is het opbouwen van die oude gevel niet integenspraak met de visie van stedebouw moderne gebouwen te zetten - cfr nieuwbouw op Haver en Zoutwerf!
en toen was het stil, heel stil...
het is toch plezant te weten dat mensen uit de privé nog geld willen vrijmaken voor de lepelaer. Dat wil ook zeggen dat investeerders opnieuw geloven in Mechelen als aangename stad.
Ik wacht met spanning op de eventuele heropbouw van de Lepelaer
Even nog een late reactie mbt het artikel van het Hobbysalon Mechelen: dit is werkelijk een schitterende beurs. Heel veel mooie stands, leuke sfeer, ik maak er steeds een daguitstap van. Er zijn 10-tallen hobbybeurzen in Vlaanderen, maar het Hobbysalon steekt er met kop en schouders bovenuit. Proficiat aan de organisatie! Mvgr, een hobbyïste in hart en nieren.