Nieuws 19/09/2005

met categorie:  
* Postkantoor Brusselsesteenweg overvallen

* Randparking nog geen succes

* Zwaar arbeidsongeval in centrum van Mechelen

* Illegalen op Mechelse bouwwerf

* Lamot ontvangt duizenden bezoekers

* Mechelen 2005, stad in vrouwenhanden met 'Vuurdoop' van start
* Postkantoor Brusselsesteenweg overvallen

Een postbediende die vanmorgen om half negen op het kantoor toekwam en het alarm uitschakelde, werd bedreigd met een vuurwapen.

Gewapende mannen dwongen haar om de brandkast open te maken. Daarna bonden ze haar vast en lieten ze haar achter. Ze gingen aan de haal met 80.000 euro.

Een postbode die zijn ochtendronde wilde beginnen, kon de postbediende bevrijden en alarm slaan. De bediende verkeerde in shock en werd naar het Sint-Maartenziekenhuis in Mechelen gebracht.

De daders moeten erg efficiënt te werk zijn gegaan, want niemand in de buurt had iets verdachts opgemerkt. Ze zijn voorlopig spoorloos. (vrtnieuws.net)

* Randparking nog geen succes

De eerste dagen van het evenement Stad In Vrouwenhanden zijn ondertussen achter de rug. Meteen ook tijd om een balans op te maken wat betreft het initiatief 'Park & Ride'.
Op het Douaneplein vertrekt met regelmaat van de klok een pendelbus van De Lijn die de randparking verbindt met de binnenstad. Op de eerste dag namen amper een handvol mensen de pendelbus. De parking op het Doauneplein biedt plaats aan zo'n 200 auto's, opmerkelijk is wel dat de betaalparkings in de binnenstad wél volzet waren. (Radio Reflex)

* Zwaar arbeidsongeval in centrum van Mechelen

In de Van Beethovenstraat in Mechelen is een 35-jarige man zwaar ten val gekomen bij het uitvoeren van schilderwerken.
Het ongeval deed zich voor toen een ladder wegschoof. De ongelukkige werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. (Radio Reflex)

* Illegalen op Mechelse bouwwerf

De politie van Mechelen heeft, in samenwerking met de RVA, op een bouwwerf aan de Sint-Katelijnestraat vijftien illegalen aangetroffen. Het gaat om 12 Polen en 3 Portugezen. Allen illegaal in ons land en aan het werk bij afbraakwerken.
De vijftien 'arbeiders' werden ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Ook in de Oscar Van Kesbeeckstraat werden twee illegalen opgepakt. Beide heren werden eveneens naar dienst vreemdelingenzaken overgebracht. (Radio Reflex)

* Lamot ontvangt duizenden bezoekers


Lamot, het zopas gerenoveerde complex in het hartje van Mechelen werd vrijdagavond officiëel geopend door burgemeester BartSomers en tijdens het afgelopen weekend kon iedereen er een kijkje gaan nemen.
Ruim 10.000 nieuwsgierigen maakten van deze gelegenheid gebruik om een blik te werpen in de gerestaureerde brouwerij, nu een congres- en erfgoedcentrum. Ook de grootse tenstoonstelling, 'Mechelen 2005, stad in vrouwenhanden' lokte al heel wat bezoekers naar Mechelen. (Radio Reflex)

* Mechelen 2005, stad in vrouwenhanden met 'Vuurdoop' van start


Met een toespraak van Bart Somers werd zaterdagavond op de Mechelse Grote Markt de start van 'Vuurdoop' gegeven, een totaalspektakel waarbij het grote publiek - dat talrijk was opgekomen - de start van "Mechelen 2005, stad in vrouwenhanden" kon meemaken.
Er was de prachtige show van Malaya, en zelfs een heliumluchtballon met een zangeres aan een trapeze onderaan de ballon. Als slot van de avond kon men nog genieten van een unicum: een vuurwerk-show vanop de verduisterde Sint-Romboutstoren. (Radio Reflex)
"Randparking nog geen succes": misschien hoog tijd om er wat reklame voor te maken. Noch op de sites van Mechelen (de officiële en die van Stad in Vrouwenhanden) en van De Lijn wordt er iets gezegd over die parking met aansluitende buspendel. Ook in de programmabrochure van Mechelen 2005 wordt er zedig over gezwegen. Die parking moet minstens op eenzelfde wijze worden aangeprijst als de betaalparkings in het centrum (of is er misschien een geheime clausule in het contract met VINCI die reclame voor "alternatief" parkeren verbied ?).
Ik ben ook nieuwsgierig naar alle clausules van het contract met VINCI...
een beetje transparantie over Mechels parkeerbeleid kan géén kwaad
Vinci-Park is een privéfirma, en die bestaan uiteraard enkel om winst te maken ( en dat kan je hen zelfs niet kwalijk nemen ).
Hoe meer mensen er met de wagen naar Mechelen komen en hoe minder deze mensen geinformeerd zijn aangaande gratis parking, gebruik van de parkeerkaart en noem maar op, hoe beter voor Vinci-Park.
Dit bedrijf controleert immers wie er al dan niet centjes in de parkeermeter gestoken heeft, zijn parkeerkaart wel of niet correct gebruikt, etc,.. en is blijkbaar bevoegd om zij die niet in regel zijn een rekening onder de ruitewisser te moffelen.
En dat brengt geld op, en geld is money.
Voor de toekomst voorzie ik ( like it or not ) nog meer zones betalend parkeren en nog meer zones waar men een bewonerskaart zal mogen aanschaffen om voor de eigen deur te kunnen staan, want ook daarvoor moet je bij Vinci wezen.
En wat gebeurt daartegen, awel: NADA, want u en ik en de rest van de Maneblussers zijn kleine garnalen, ongeorganiseerd en helemaal alleen en aldus steeds trekkende aan het kortste eind.
Voorbeeld: Als de truckchauffeurs -en ze hebben het toch maar gedaan gekregen- vinden dat de diesel te duur is hoeven ze nog maar te dreigen met een blokkade van Brussel dan plooit de regering met de sierlijkheid van een zwitsers zakmes, als 1.000.000 kleine garnalen vinden dat de naft te duur is dan blijft de naft te duur want kleine garnalen blinken uit in niet georganiseerd- en alleen zijn.
Dus, lieve mensen, als wij vinden dat het parkeerbeleid in Mechelen op geen kl**** trekt zullen wij ons niet moeten bezighouden met een A4-tje voor ons raam te hangen, maar ons deftig organiseren, wat geld in een potje gooien ( wat er voor de meesten al teveel aan is want het mag geen geld kosten ), en goed georganiseerd en met wat geld in kas kunnen kleine garnalen in geval van nood een dikke vette scampi van een advocaat inhuren om hun woorden kracht bij te zetten en dan zult u zien dat er geluisterd wordt.

Ziezo, tot zover deze kleine uiteenzetting, met de hele tijd over garnalen te zitten klappen heb ik nu enorm veel goesting ( mooiste vlaamse woord ) gekregen in een Rodenbachske met een portie u-weet-wel erbij.
Ik heb géén probleem dat Vinci-park winst maakt...ik heb ook géén problemen met betalend parkeren...in ieder middelgrote stad is parkeren in de binnenstad betalend...ik ben gewoon benieuwd of het contract tussen Stad Mechelen en Vinci-park 'evenwichtig' opgesteld is..en dat de parkerende 'Mechelaar' niet teveel de dupe ervan is ...
welke gemeenteraadslid durft dit contract in te kijken ?
Stad Mechelen, nen dikke proficiat. De Mechelaars mogen trots zijn op hun Stad in Vrouwenhanden. De start was alvast spectaculair. Een spektakel als de Vuurdoop en het daarop volgende vuurwerk hebben blijk gegeven van de culturele kwaliteiten van Mechelen.
Een trotse Mechelaar.
Wat zou kunnen gebeuren is: een vzw oprichten die dezelfde activiteiten heeft als Vinci op straatniveau (niet de parkings) en het geld (de winst) ten dienste stellen van een goed doel.
Vinci heeft alleen rechten binnen de ring. Daarbuiten - dus de randparking aan het douaneplein - hebben zij niets te zeggen. Trouwens, Vinci is een privébedrijf maar wij hebben als stad akkoorden afgesloten. Wij bepalen de tarieven, zij doen alleen de controle. De privé is dus niet baas op straat inzake het parkeren. De politie had de controle op het betalend parkeren ook kunnen doen maar wij vonden als stadsbestuur dat de politiemannen andere en dringender taken dient uit te voeren. Vandaar de inschakeling van de privé: meer moet je daarachter niet zoeken.
@Leo Foutje, beste man, Vinci heeft wel degelijk rechten buiten de ring, en mocht het toch niet zo zijn: wat lopen ze dan in de Maurits Sabbestraat te doen?
Inderdaad, of in de buurt van het station ?
Zjust is zjust zou ik zo zeggen, zonder te willen muggenziften, en wat er voor de verkiezingen ook moge beweerd worden ( en 'tis trouwens vreselijk voorspelbaar ): de zones betalend pakeren zullen uitbreiden, en tot een eindje buiten de ring, we hadden al de M.Sabbestraat en het station, en de Brusselsepoortstraat ook niet vergeten.
Tenzij onze vriend Leo even wil specifieren welke ring hij precies bedoelt :-)
Ik had het al eens gezegd en ik herhaal het met plezier: daar waar men betalend parkeren of zone parkeerkaart invoert zullen er bewonderkaarten verkocht kunnen worden, en dat is easy money, en 't is moeilijk weerstaan aan easy money.
Beste sint, je hebt gelijk, mijn fout: Vinci controleert alleen binnen de ring maar er zijn een paar uitzonderingen: de stationsbuurt en de Sabbestraat. Maar de Sabbestraat ligt ter discussie. Er werd een parkeerstudie besteld om na te gaan op het betalend parkeren in de Sabbestraat niet meer nadelen oplevert(parkeerdruk verplaatst zich). Eind november gaan die onderzoekers een ei leggen in de Sabbestraat.