Nieuws 17/09/2005

met categorie:  
* Mechelen sinds gisteren in vrouwenhanden

* Open straatdag in Vlaanderen

* digitale röntgenfoto's

* nieuwigheden in Imeldaziekenhuis

* Officiële opening Lamot

* Spiegelbende op pad in Mechelen

* Veroordeling door Mechelse rechtbank

* Hamburgerkraam op Jef Denynplein moet volgende maand weg
* Mechelen sinds gisteren in vrouwenhanden

Sinds gisterenavond is Mechelen, en dit voor de komende drie maanden, in Vrouwenhanden. In aanwezigheid van onder meer burgemeester Bart Somers werd één van de belangrijkste delen van de tentoonstelling Mechelen 2005, stad in vrouwenhanden, 'Dames met Klasse', geopend in de gerenoveerde Lamotsite.
Ruim 170 kunstwerken en voorwerpen uit diverse Europese landen staan er te kijk. De Dijlestad hoopt met dit project een kleine 200.000 bezoekers naar de stad te kunnen lokken. (Radio Reflex)

* Open Straatdag in Vlaanderen

Zondag wordt voor de 10de keer op heel wat plaatsen in Vlaanderen de Open Straatdag gehouden. In onze regio nemen Turnhout, Heist o/d Berg, Mechelen en Lier deel.

Open Straatdag is een buurtfeest waarbij de auto in de wijk plaats moet ruimen voor de fietsers en de voetgangers. De buurt organiseert dan in de straat tal van activiteiten. (RTV)

* digitale röntgenfoto's

Het Sint-Maartenziekenhuis heeft een digitaal systeem geïnstalleerd waardoor röndgenfoto's sneller en makkelijker kunnen geraadpleegd worden.

Het ziekenhuis heeft hiervoor 1 miljoen euro geïnvesteerd. Zowel voor de artsen als voor de patiënten levert de nieuwe manier van foto's maken talrijke voordelen op. (RTV)

* nieuwigheden in Imeldaziekenhuis

Het Imeldaziekenhuis heeft geïnvesteerd in een zogenaamde stroke-unit.

Dat zijn twee kamers waar mensen die een beroerte hebben gekregen, een specifieke behandeling krijgen. Patiënten blijven gemiddeld 3 dagen op de gespe-cialiseerde eenheid. Door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal gevallen van beroertes toe. Per dag is dat er gemiddeld 1. (RTV)

* Officiële opening Lamot

Vandaag opent 'Lamot, Congres- en Erfgoedcentrum' officiëel de deuren voor het publiek. De toegang tot het centrum is gratis op uitzondering van de tentoonstelling in het kader van 'Mechelen 2005, stad in vrouwenhanden'.
Het spectaculaire auditorium is vandaag uitzonderlijk te bezoeken. Het zicht op de Sint-Romboutstoren is er uniek. Het Erfgoedlabo-in-opbouw en de schatkamer zijn beslist een bezoekje waard. Zondag 18 september staan er live-acts om 11, 14 en 16 uur op het programma met acteurs van Figurentheater De Maan. (Radio Reflex)

* Spiegelbende op pad in Mechelen

In Mechelen zijn de jongste dieven op pad die het vooral gemunt hebben op buitenspiegels van vrachtwagens. In de Guido Gezellelaan heeft een onbekende een buitenspiegel van een lichte vrachtwagen gedemonteerd. Mogelijk waren dezelfde dieven aan het werk op de terreinen van een garagehouder aan de Blarenberglaan.
Van zeven trucks werd de rechter buitenspiegel gedemonteerd en van twee trucks de linker buitenspiegel. De (vrij dure) spiegels zijn waarschijnlijk voor de verkoop bestemd. Een spoor van de daders is er vooralsnog niet. Op dezelfde terreinen aan de Blarenberglaan zijn de voorbije weken al voor 8.000 euro's aan radiatorroosters gestolen van trucks. Het gaat bijna zo goed als zeker om dezelfde bende. (Radio Reflex)

* Veroordeling door Mechelse rechtbank

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een 25-jarige man uit Berlaar, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar gegeven boven op zijn voorarrest.
De jongeman werd eveneens voor vijf jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Hij werd beticht van aanranding van minderjarigen. In maart vorig jaar had hij zich aangemeld op een chatkanaal voor kinderen, waarbij hij nogal wat seksueel getinte vragen stelde. De ouders van een negenjarig meisje kregen lucht van het zaakje en stapten naar de politie. Er werd een onderzoek ingesteld door de computer crime unit. Bij huiszoekingen troffen de speurders kinderporno aan op de computer van de man. Uit het onderzoek kwam aan het licht dat hij ook kampte met alcoholproblemen. Zijn computer werd in beslag genomen en verbeurd verklaard. De rechter beval in zijn vonnis dat hij zich ook moet laten begeleiden voor zijn seksuele- en alcoholproblemen. (Radio Reflex)

,,Wij moeten alles in de krant lezen"
Hamburgerkraam op Jef Denynplein moet volgende maand weg


Een belangrijk onderdeel van de stadsvernieuwing is het opnieuw openleggen van de vlietjes die onder de straten verscholen liggen. Een van die vlietjes is de Melaan, die loopt onder de gelijknamige straat en het Jef Denynplein. De werken zijn al begonnen maar met de communicatie over het project lopen er enkele dingen mis. De buurtbewoners werden pas op de dag van de start van de werken op de hoogte gebracht. De uitbaters van het hamburgerkraam op het Jef Denynplein hoorden officieel nog van niets.
Filip Desmyter en zijn vrouw Anja Bornbergen staan al zeven jaar in het hamburgerkraam. Ze voorzien de hongerige studenten van de nabijgelegen Technische Scholen Mechelen (TSM) en het Scheppersinstituut 's middags en 's avonds van hamburgers of andere hartige snacks. Veel van de leerlingen spenderen hun middagen rond het kraam en beschouwen Filip dan ook als een vriend.

,,Via de krant en de regionale televisie hoorden we van het plan om de Melaan begin oktober weer open te leggen", legt Filip Desmyter uit.

,,We pachten deze grond van de stad maar van hen hoorden we niets. Telefonisch probeerden we iets meer te weten te komen. We gingen zelfs eens persoonlijk naar het stadhuis. Het enige wat men ons wist te vertellen was dat we het kraam zo goed als zeker moesten verplaatsen. Over het hoe, wanneer en naar waar vertelde men ons niets. Iemand zei zelfs: ,,Neem met vier man elk een hoek vast en zet dat wat verder" . Als je weet dat ons kraam eigenlijk een behoorlijke chalet is, is zo'n voorstel ronduit lachwekkend."

Ook de locatie is van groot belang aangezien het volledige cliënteel bestaat uit leerlingen uit de naburige scholen. ,,Echt heel ver kan ik niet gaan, die jongens hebben ook geen uren middagpauze, dan gaan ze gewoon ergens anders naartoe. We weten nu al niet wat de invloed van de gewijzigde verkeerssituatie zal zijn."

Communicatiestoornis

Schepen van Ruimtelijke Ordening Jowan Lamon geeft toe dat er enkele communicatiestoornissen waren. ,,Dat de buurtbewoners pas op de dag dat de werken aanvangen een brief in de bus krijgen is natuurlijk een beetje ongelukkig. Ik was er ook niet van op de hoogte dat de mensen van het hamburgerkraam van niets weten. Ik zal er de communicatiedienst op attent maken hen zeker niet te vergeten."

,,De Melaan blijkt breder dan verwacht, dus zullenz e zich waarschijnlijk moeten verplaatsen maar daar houden we wel degelijk rekening mee. Ruim voor de werken in een voor hen hinderlijke fase belanden, zal er een oplossing voorhanden zijn. De kosten voor de verplaatsing zijn uiteraard voor hen", legt de schepen uit. (Het Nieuwsblad)
"De Melaan blijkt breder dan verwacht."
Kan er me iemand dat eens uitleggen ? Enkele maanden geleden heeft de stad enkele putten gemaakt om te peilen naar de plaats van de Melaan. Dat het Hamburgerkraam moest verplaatsen is toch al veel langer duidelijk ? Die staan bovenop de melaan bij mijn weten ...
Een hamburgerkraam hoort ook niet thuis aan een (middelbare) school! Het heeft geen zin frisdranken te verbieden en meer sport aan te bieden als jongeren dan als enige alternatief voor de pré-fab van school een vettig stuk karton tussen een broodje kunnen kopen.
Waar is mijn schooltijd heen,toen had je snoepwinkeltjes en andere prettige dingen in het leven die de schoolomgeving een speciaal karakter gaven.Nu is alles doods of waar het nog leeft moet het kapot.
Waar zijn we mee bezig,laat die mensen toch staan,of moeten er nog meer werklozen komen,en een economie die nog verder de dieperik in gaat.Trouwens het word tijd dat Mechelen ééns terug wat leven wordt ingeblazen
Er is een snoepwinkel in de Katelijnestraat ... En pas overgenomen door jonge mensen ...
Eddy Verschueren - van welke planeet ben je - tijd dat er wat leven in Mechelen wordt geblazen?- en wat gebeurt er hier allemaal niet de laatste tijd? Zat je ergens anders? Of ben je één van die zeurpieten die nooit buiten komt, dus van niks weet en dus maar denkt dat... Serieus blijven aub!

En wat die mensen van dat hamburgerkraam betreft : Akkoord met Peter. OK men had die tijdig moeten verwittigen daar hebben ze een punt, maar als ik daar een zaak heb en ik lees wat er daar staat te gebeuren ( en dat hebben ze dus, zeggen ze zelf) dan weet je toch wel dat je daar vroeg of laat weg moet! Niet zeveren hé, zelf initiatief nemen zou ik zeggen. 't Is altijd de overheid die het gedaan heeft natuurlijk... en maar klagen en zagen - de ziekte van de middenstand?
Inderdaad, misschien had de communicatie van de stad beter en vroeger gekund naar de eigenaars van voornoemd kraam - dar wil ik me niet over uitspreken - maar het was toch al héél lang geweten dat de Melaan zou worden opengemaakt... niet? Late reactie dus - en dat had ik ook bij het artikel gisteren in Gazet van Mechelen betreffende de klacht van de oeverbewoners van de Dijle tegen het aan te leggen Dijlepad... men vreest nu voor z'n (duurbetaalde) privacy?? Hier had ik toch m'n bedenkingen bij hoor... Hoe lang is het al geweten dat het pad ging aangelegd worden? Nu de werken bijna starten, komt het protest in het nieuws- rijkelijk laat toch?
En datzelfde gevoel had ik eveneens bij het protest van een aantal mensen bij de afbraakplannen van de Colomakerk... Reageren en protesteren kan best - maar wees effe serieus, en doe het op tijd en stond - en niet om vij voor 12 (of 12 uur voor sommigen...)
Of.. ben ik te streng in m'n beoordeling?
Toen het hamburgerkraam er kwam zeiden veschillende mensen dat het niet op zijn plaats stond. Het was ook in die periode dat het stadsbestuur trachtte de frietkoten te bannen uit het centrum (wat volgens mij gelukkig niet gebeurd is, want wat is er niet Belgischer dan een frietkot). En nu heb je toch (willen of niet) een zelfstandige die naast zijn commerciële ook nog een sociale functie heeft. Want wat zouden ouders nu het liefste hebben? Dat hun eigen bloedjes clandistien op café gaan of dat ze even blijven plakken bij een hamburgerkraam? Ik zou het wel weten...
Zou dat kraam niet ergens ander kunnen staan op de Melaan? Dichter bij het A.B. straatje bevoorbeeld. Als ik dan even nostalgisch terugkijk zie ik ons nog staan aan 't Sint-Pieterke, waar de prefect van het college ons wilde wegjagen maar wij hem vierkant uitlachtte omdat we van den Bim waren (onze directeur Van Hauwe was iets ruimer denkend).;0)
Ach ja de meningen zijn verdeeld over dat kraam, maar ik denk wel dat Jeroen gelijk heeft met de sociale functie er van.

Verplaatsen, dichter naar de ABstraat lijkt me moeilijk, met de nieuwe aankleding van de melaan, tenzij men enkele parkeerplaatsen wil opofferen ... En dat is dan weer een ander heikel punt.

Als ik kijk hoe op het Jef Denynplein momenteel wordt gedraaid en gekeerd door auto's, merk ik dat er wel heel veel verkeer langskomt. Gisteren zag ik trouwens minstens 5 autos doodleuk de ABstraat inrijden tegen de enkelrichting in, en dat op een tiental minuten. Heren agenten, misschien kun je hier eens komen kijken ? Inkomsten verzekerd.
Laten we die welles-nietes discussies over hamburgertenten en Dijlepaden eens even varen en het eens hebben op de openingshapening van Dames met klasse.
Veel volk en een knap spektakel op de Markt en een overweldigend vuurwerk. Vele mensen en kennissen kwamen gewoon zeggen dat zij fier waren Mechelaar te zijn! Het is ooit anders geweest. De afwezigen hadden eens te meer ongelijk.
Wie schreef hierboven weer dat er wat leven in Mechelen zou moeten worden geblazen? Was je er ook Eddy Verschueren?
'k Heb spijt dat ik er niet kon zijn. Ik was babysit van dienst. Het was voor mijn vrouw "girlsnight". Ach op zo'n avond kon dat wel, dacht ik. Vanuit mijn tuin kon ik het prachtige vuurwerk zien vanop de Sint-Romboutstoren, 't was schitterend.
We hebben nog net een paar flarden van het vuurwerk gezien - we hadden immers ook nog een hartverwarmend feestje op een ander adres, waarin onze nu wat ouder geworden Duitse 'meisjes' hun kinderjaren in hun pleeggezinnen van toen (1954) wilden herdenken...(waarover ik reeds iets schreef in een vorige blog...). Maar toch trok de binnenstad ons aan als een magneet... Je voelde er inderdaad de vibraties van een stad die herleeft, en z'n aloude fierheid heeft weergevonden! Ik ben blij om Mechelaar te zijn - het was mooi weer, het stadhuis werd verlicht in steeds veranderende kleuren... en Margareta stond statig knap te wezen op haar sokkel... Nog geslenterd langs Ijzerenleen en Vismarkt, en de Lamot voor de eerste keer gezien met veel licht daarbinnen... Ik kreeg er een goed gevoel bij... Dit wordt voor Mechelen een definitief keerpunt - het lijkt of deze stad z'n onterechte imago voorgoed heeft afgeschud...
Ik maakte dus maar een klein gedeelte mee van de feestelijkheden - maar ik proefde de roes...
en het smaakt zoet...
Ik heb nog nooit een dergelijk schitterend vuurwerk gezien in Mechelen. We hadden net een personeelsfeest en ook onze gasten (van over het ganse land), waren erg onder de indruk van ons vuurwerk ...
Vuurwerk afgestoken van op de toren is echt wel schitterend !!!!
Anciaux 'vergat' in zijn feesttoespraak zomaar effe de niet-Mechelaars, de binnenlandse belangstellenden, de buitenlandse toeristen te begroeten en te bedanken voor hun komst. Schande.
Een verder heel platpopulistische toespraak "Mechelen, de mooiste stad van de wereld", blabla ... terwijl er zoveel boeiends te vertellen viel !
Carlo, was je daar wel? Het was namelijk Bart Somers die de toespraak hield en niet Koen Anciaux. En voor één keer hield hij het kort. Stel je voor dat hij in zijn gekende stijl een kwartier bezig was geweest en de loftrompet had gestoken van de stad en de coalitie etc... Wat had je dan gezegd? Dat het verkiezingspropaganda was? Dat het te lang duurde? Hij heeft zich beperkt tot gewoon het openen van de feestelijkheden en dat was duidelijk de bedoeling en dus goed bekeken. Vitten over niet begroeten van buitenlanders etc...is spijkers op laag water zoeken. Wie een hond wil slaan vindt altijd een stok!
Het vuurwerk was gewoonweg formidabel vanop ons balcon (tweehoog) hebben we nu eenmaal een schitterend zicht op de mechelse skyline en ik moet toegeven in die vijftien jaar dat wij er wonen a rato van +- 3x vuurwerken per jaar we ditmaal de hoofdvogel hebben afgeschoten. . Het programma op de grote markt was als je er niet dichtbij stond onbegrijpelijk en oorverdovend. Over de Lamot-site twee woorden, waarom is die congreszaal slechts een dag open?
Kon ter gelegenheid van de opening dit geen volledig weekend zijn? Of betalen we daar geen belastingen genoeg voor?
Verder niets dan lof. Hopelijk is het "Grand Cafe" ook snel klaar.
De erfgoedcel afdeling is natuurlijk ook weer een pluspunt.
Het was inderdaad Bart Somers, en het was een geweldige toespraak!
De show op de Ijzerenleen was een beetje te ver gezocht, en daardoor erg flauw. Maar de show op de Grote Markt was SPECTACULAIR! Vooral de afsluiter (het ritmische vuurwerk) was prachtig.
Het vuurwerk gisteren in Antwerpen was er niks tegen. Mechelen bruist, en dat mag nog lang zo blijven!
Ik vind het echt heel jammer dat ik er absoluut niet kon bijzijn op het grandioos openingsfeest zeker nu ik de reacties lees op den Blog alsook het verslag in GvA, maar ja wij hadden met onze vereniging een Cultureel weekend in Düsseldorf en dat was eerlijk gezegd ook wel heel boeiend en interessant!
Nog nooit zo'n mooi vuurwerk gezien!
Gelukkig was ik zaterdag al in het auditorium, want gisteren stond ik met vrienden die zaterdag verhinderd waren voor een gesloten deur - spijtig.
In het erfgoedcentrum kom ik zeker nog vaak terug.Als oud-werknemer van Lamot en rasechte Mechelse voel ik me echt fier voor al het moois dat er in onze stad te beleven valt.
Ik dacht gelezen te hebben dat dit auditorium inderdaad maar enkel de zaterdag te bezoeken was, maar schiet niet op mij als dat niet zo moest geweest zijn.
Verder heb ik wat opmerkingen naar onze vroede vaderen gestuurd over o.a. het slecht afgewerkte beton van het gebouw op vele plaatsen en het feit dat in de tentoonstelling de bordjes bij de tentoongestelde stukken nauwelijks of helemaal niet leesbaar zijn, zeker in de tweede tentoonstellingszaal. Die 2de zaal is namelijk praktisch volledig verduisterd en de stukken liggen in verlichte vitrines. Maar daardoor kan je die kleine plaatjes met op de koop toe kleine tekst nauwelijks ontcijferen.
De intendant heeft nu beloofd dat tegen het einde van de week de zaak zou opgelost zijn.
Verder kan ik jullie een bezoek aan Dames met KLasse wel aanraden - maar neem dan wel de audiogids als extra ( + 2¤) omdat die je beter in de sfeer en de bedoeling van de expositie brengt.
Ik heb gelezen hier op dze site dat het auditorium alleen zaterdag open was. Ben daarom zaterdag geweest. Schitterend zicht. ...
Het openingsfeest van Stad in Vrouwenhanden was machtig. De act van Malaya vond ik betoverend. Je had als toeschouwer het gevoel dat je deel uitmaakte van het spektakel, dat je het mee beleefde. Echt, knap. Bij het vuurwerk vanop de Sint-Romboutstoren past slechts één begrip: kippenvel, zeker met de begeleidende, opzwepende muziek erbij. Waarlijk een fijne avond waarbij het me opviel hoeveel mensen er rondliepen met een glimlach op hun gelaat. Nog van dat!
Iets over Hamburgerkramen, Frietkramen, Cafés, en alleen over de nietes...

Verbieden en afschaffen is iets dat in is. Iedereen die ergens op een officieel stoeltje zetelt heeft de manie om aan deze afschaffingsrage mee te doen.
Ik was eens in Engeland in het oude koetshuis van King Edward de zoveelste. Het was een soort clubavond. De sports and society club van Ashford bestond honderd jaar. Zij kregen een vaandel van de koningin. Slecht eten, slechte wijn en vierhonderd genodigden. Miserie troef. En dan de toespraken die eindeloos bleken door te gaan. Door de zoveelste gin tonic viel ik in slaap. Iemand schudde mij dooreen omdat de voorzitter over de eregenodigden uit België sprak. En plots een lichtpunt. De voorzitter sprak de historische woorden: Een land dat zijn tradities verliest houd op van land te zijn. Een club dat zijn tradities verliest houdt op van club te zijn.
Ik denk daar dikwijls aan als ze het zoveelste frietkraam verhuizen of afschaffen. Los van de gedachte dat daar een sociaal gezinsdrama kan achter zitten moet je ook denken aan de sociale impact op de schoolgaande jeugd en ouderen. Jongeren die op die plek elkaar ontmoeten en banden smeden en herkenningspunten maken.
Een café is meer dan alleen een café. Het is altijd beter dat je je hart eens kan luchten aan een toog tegen pseudo vertrouwelingen die je dan overstelpen met goede raad, dan alleen tussen vier muren te zitten kniezen. De impact van een gesprek met zo een uitbater die zijn al dan niet wijze raad over de hoofden van de jeugd strooit kan veel problemen oplossen. Je mag zomaar niet zoals Ceauscescu in Boekarest met de bulldozer een gans patrimonium van cultuur en sociale feedback wegvagen onder het mom van vernieuwing en zogenaamde verbetering. We zullen dan wel een open vliet krijgen, maar als daar de jonge mensen geen herkenningspunten meer vinden zijn ze daar weg. Dat kan niet de bedoeling wezen dacht ik. Wat mij altijd opvalt in Brugge is de eenzaamheid. Iedereen met een romantische ziel zal mij daarin gelijk geven. Tussen al die toeristen is er dat oeverloze gevoel van eenzaamheid.
Je pakt op die manier de mensen hun verleden af en hun heden. Het is juist deze voedingsbodem die de jeugd nodig heeft om op te groeien. Herkenning en daaraan verbonden geborgenheid. Trouwens er zijn al zo weinig plaatsen over waar mensen nog vrij en ongedwongen elkaar kunnen ontmoeten.
Voordat je een stomme frituur platwalst moet je goed nadenken. Je walst over ons nationaal erfgoed.

En nu het pro.
Als stadszicht is het openleggen van het Vlietje een pluspunt. De reling op het einde van de Melaan aan de oude firma Dogaer, zal dan eindelijk terug een betekenis hebben. Je krijgt dan een mooie wandelroute van de Sint Rombauts katedraal over de Melaan naar de vismarkt en de Ijzeren Leen.
Hier en daar las ik in reacties over vlietjes die stoppen of dichtgemetst zijn aan de Dijle. Welnu, tussen de Heembeemd en de Zelestraat liep vroeger een open vliet. In de Zelestraat had je een meubelbedrijf met een grote binnenkoer, waaraan de vliet grensde . Ook de tuintjes van de huizen van de Heembeemd grensden aan het water. Er werd gezwommen in deze vliet en gevist en de huisvrouwen hadden een lang grasveld waarop ze de was lieten bleken in de zon. Later werd deze vliet overwelfd. Ik herinner me dat iemand een gat maakte in het gewelf met een ijzeren staaf. Na vijf dagen slaan was hij erdoor. Het was één meter metselwerk. Veel huisgezinnen gebruikten de vliet als afwatering na de overkapping.

Het is maar dat ge het weet,

Fasso de broer van Burkina
Klopt, misschien kunnen we, als we de vlieten openleggen op de Melaan, meteen ook de kapel van den TSM openbaar maken, en ondertussen Mechelen volhangen met reproducties van Ost ?

Wat denken jullie ... We walsen over erfgoed, maar dit voorstel biedt nieuw erfgoed aan ?
Prachtig spektakel vorige zaterdag. Wij dachten even aan cirque du soleil ,qua regie top + het magische vuurwerk deed de koude wegsmelten van fierheid , ook de volle maan gezien en de blijde gezichten ? Wij moeten leren genieten van " onze stad in volle vaart" !!!
Forza mechelen !!!
Een korte reactie voor Peter: als schepen van openbare werken heb ik een paar maanden geleden de eigenaar van het hotdogkraam verwittigd dat de werken aan de Melaan in fases zullen worden uitgevoerd en dat zijn lokatie dus als laatste fase aan bod komt, ergens in de lente van vlg jaar. Zolang mag hij daar rustig blijven staan. Eens de werken aan de Melaan voltooid, krijgt hij daar terug een plaatsje want zijn kraam brengt leven in de brouwerij.
Nog een noot bij het vuurwerk: het is de eerste en enige keer dat we toelating hebben gegeven om vanuit de toren vuurwerk af te steken: je weet wel: de toren is een beschermd monument en daar mag je in principe geen "vuurtje stoken". Maar voor die ene keer vonden wij dat dit moest kunnen.