Nieuws 15/09/2005

met categorie:  
* archeologen aan het werk

* Nekkerhal investeert

* 200 bijkomende én gratis parkeerplaatsen in Mechelen

* Alle KV-neuzen in dezelfde richting
* archeologen aan het werk
Aan de Minderbroedersgang in Mechelen is een team van archeologen actief.
Ze doen er opgravingswerken in afwachting van de heraanleg van de Melaan, waarbij de eeuwenoude vlietjes worden heropengelegd. Bij de werken is al een kademuur en een brughoofd ontdekt. (RTV)

* Nekkerhal investeert
Vzw De Nekkerhal maakt voor de komende jaren een miljoen euro vrij om het dak van de Mechelse evenementenhal op te knappen.

Enkele lichtkoepels in het dak laten water door. Ook wordt geïnvesteerd in een betere signalisatie op het terrein van de Nekkerhal. (RTV)

* 200 bijkomende én gratis parkeerplaatsen in Mechelen
Vanaf 17 september treedt de "Park en Ride" aan het Douaneplein in Mechelen in werking. Ongeveer 200 chauffeurs kunnen daar gratis een plaats vinden én vervolgens met een buspendel naar het stadscentrum vervoerd worden. In de spits zal er om de circa 10 minuten een pendelbus rijden.

Ook te voet naar het centrum gaan is een mogelijkheid, vermits de parking op een wandelafstand van het stadscentrum ligt (ongeveer tien minuten).
Deze parking biedt een structurele oplossing voor mensen die werken in de binnenstad, maar daar parkeerproblemen ondervinden. Ook voor bezoekers van de binnenstad is deze parking een goed alternatief. Vermits er heel wat extra bezoekers voor "Stad in vrouwenhanden" worden verwacht. (Radio Reflex)

*Alle KV-neuzen in dezelfde richting
Woensdag hadden KV-trainer André Wetzel en Malinwa-voorzitter Johan Timmermans een openhartig onderhoud. Uit dit constructief gesprek is gebleken dat er geen reden tot onrust bestaat en dat er evenmin een probleem tussen Patrick Goots en André Wetzel is. Het bestuur, sportieve staf, trainer en spelers zitten, volgens Timmermans, nog steeds op éénzelfde lijn om de vooropgestelde doelstellingen te behalen, zijnde een comfortabel behoud in tweede nationale te verzekeren. (Radio Reflex)

en KoenS kan het toch niet laten over ons aller (?) KV weer maar eens een schrijfseltje te plaatsen. Zoals gezegd er zijn ook nog andere ploegen in Mechelen. Maar ja, als ze op de Malinwa ne scheet laten dan staat het in de krant.
Mja om eerlijk te zijn ben ik niet echt een grote voetbalkenner of sportfanaat tout court..
Ik plaats gewoon wat ik in de media vind. Dat is inderdaad blijkbaar veel over KV... Misschien moet ik sport ertussen uit laten maar dat is niet echt de bedoeling denk ik. Maar Rudi, ik wil geen andere ploegen of sporten benadelen. Zeg maar waar ik het kan vinden, en ik bericht daar ook over!
Zo zie je maar hoe gevoelig alles ligt en hoe rap de mensen zich aangesproken voelen
"Bij de werken is al een kademuur en een brughoofd ontdekt. (RTV)"
tJa, Herontdekt is allicht de juiste beschrijving, want enkelejaren geleden bij de heraanleg van de Minderbroedersgang lag dat bruggenhoofd al een keer bloot.
beste KoenS - klopt wat je zegt hoor - het is inderdaad echt niet je fout - en sport moet je er zeker niet tussen uit laten. En het zijn inderdaad de kranten die die KV-scheten dan verder verspreiden ( wat een luchtje?) en je pikt dat op.
Dus ik vergeef het je.
wat sport betreft : de Koninklijke Kano Klub Mechelen doet het de laatste tijd uitstekend en telt ongelooflijk veel jonge kampioenen en ze doen het ook uitstekend internationaal. Dit maar even als een ander sportief nieuwtje - maar die berichten dateren van voor de actie om dagelijks wat nieuws te bloggen. Een goed idee trouwens.
Ik weet wel dat je het niet slecht bedoelde hoor Rudi :-)
Je hebt gelijk dat er meer over KV geschreven wordt dan over andere ploegen / sporttakken.. Maar ja waar moet je de grens trekken van het erbij te zetten of niet hé ...
Ik zal de sportieve nieuwtjes zo gevarieerd mogelijk proberen te houden!
Trouwens als jullie ander nieuws hebben dat er niet bijstaat, voel u zo vrij om het in een reactie erbij te zetten. Of voor de bloggers in het eigenlijke bericht bij te zetten!
@ Koen ; nog een klein nieuwtje; vandaag stond in de Gazet van Antwerpen een 'mooi', feel-good verhaaltje, waar mijn familie bij betrokken is: "Oorlog maakt vrienden" - Het gaat over twee Duitse meisjes (toen toch, in 1954), die als zevenjarigen naar België werden gestuurd voor een periode van 6 maanden door Caritas Catolica. Heidi Wenzel en Christa Frick waren kinderen van Duitse vluchtelingen uit de Oost-zone, terechtgekomen in een barakkenkamp in Lübeck. Omdat in de vroege jaren 5O Duitsland nog z'n oorlogswonden likte, was het leven er voor veel vluchtelingenfamilies erg moeilijk, en hun ouders hadden het zwaar om de eindjes aan mekaar te knopen. Zo kwamen ze beiden (zoals nog anderen in Vlaanderen) terecht bij twee Mechelse families: Heidi bij de familie Smets op de Leestsesteenweg in Battel (bij mijn grootouders), en Christa bij de familie De Rooster. Beide meisjes gingen in Battel naar school en chiro. Alhoewel m'n grootouders het zéker ook niet breed hadden, en zelf drie opgroeiende kinderen groot te brengen hadden, waren ze graag bereid om een kindermondje meer te voeden. Heidi en Christa kwamen nog verscheidene malen telkens weer naar Mechelen, en de dankbaarheid naar hun pleegouders was groot. De vriendschapsbanden zijn steeds sterker geworden, en nu beiden dicht bij de 6O staan, herinneren ze nog met veel plezier hun kinderjaren in Battel, Mechelen. Om dat uit te drukken willen ze 5O jaar na hun eerste aankomst, een groot feest geven voor de families De Rooster en Smets, met al hun kinderen, klein-en achterkleinkinderen...
Onze families hebben een symbolische 'droomstad': 'Lübechelen" (samenvoeging van Mechelen en Lübeck), een stad van vriendschap...
Zaterdag zijn we dus aan de feest - en Gazet Van Antwerpen schreef er (Sven Van Haezendonk) een mooi artikel over...
Klinkt het wat 'melig'? Ach wat - wij genieten van deze unieke grenzeloze vrienschap; en zo'n mooi verhaaltje staat toch hartverwarmend tussen al het andere, minder fraaie nieuws...
Dit... wou ik jullie dus niet onthouden... (en zo kwam Mechelen ook al in de plaatselijke pers in Noord-Duitsland in het nieuws... mooi niet?)
@janS Ik heb dat artikel ook gelezen in de krant vandaag, ik vind het een echt mooi en tevens ontroerend verhaal, het is gewoon fantastisch! Nu ga ik wel iets heel bizarre zeggen en je moet me niet geloven maar....het verwondert me helemaal niet om te lezen dat jij bij die familie Smets hoort, ik weet niet hoe men zo iets noemt, een speciaal soort aanvoelen of telepathie, maar bij het lezen vanmorgen dacht ik dadelijk...goh dat zou best familie kunnen zijn van JanS van den Blog..! Raar, niet ? Zoiets is me al meer overkomen , hoor. In ieder geval veel amusement op de feest, hé.
@Garda, bedankt voor je reactie. We zullen zéker genieten zaterdag! Dan staan de Mechelse Sin-Romboutstoren en de Lübecker Holstentor (symbool van deze Hanzestad) tesamen, broederlijk naast mekaar... Bedankt Heidi en Christa (en partners) voor deze jarenlange vriendschap en de dankbaarheid die jullie onze ondertussen reeds overleden grootouders tot de dag van vandaag betonen...
JanS - ik zou je willen vragen dat artikel van de GVA te willen laten doorsturen op de blog.
Verder hoop ik dat je foto's maakt van het evenement en dat je die op de blog zet en tenslotte. Als dit geen goed verhaal is voor de erfgoedcel dan weet ik het niet meer, ik zou dat dus ook aan de erfgoedcel doorgeven.
Veel plezier. Maar is dat feest nu in Lübeck of in Mechelen?
@Rudi: dat feest gaat nu zaterdag door in zaal 't Kranske, in Mechelen, en dit voor de families Smets en De Rooster. Maar inderdaad, je idee om om materiaal en foto's door te geven aan de erfgoedcel is uitstekend. Zo is er nog een boel fotomateriaal over de 'Mechelse jaren' van Heidi en Christa in Mechelen, evenals officiële documenten, schoolrapportjes... Allemaal 'kleine' geschiedenis - maar toch boeiend. Ik zal het artikel ook proberen door te sturen op de blog... Z
Veel plezier Jan
@ rudi; ik heb krantenartikel, oude foto's en een pentekening van 'ons Lübechelen' naar jou doorgemaild. Dan zie je maar wat je er mee doet - en morgen dompelen we ons onder in de herinneringen aan Battel 1954, toen die twee jonge meisjes, zonder kennis van taal, terechtwamen van 64O kilometer ver (toen 'het andere eind van de wereld'), in een voor hun onbekend land... het zou het begin worden van een mooie vriendschap... Ik ben er zéker van dat buiten de families De Rooster en Smets, nog vele oudere Battelaars herinneringen hebben aan Heidi en Christa...
Beste Rudi en Koen,

er is net een account aangemaakt voor een bevriend sportjournalist. Hij zal zowel over Racing als over KV berichten.
aha goed zo! Dan laat ik de sport vallen!
Welkom bevriende sportjournalist ;-)
Goed zo Frédéric!
Het is dan wel te hopen dat het op den blog niet vollen bak sport gaat worden want met nen 'bevriende' sportjournalist die meteen blogger wordt weet je maar nooit, hé.
Kv in tweede en racing in derde: wordt het niet tijd om beide clubs samen te laten spelen op een nieuw veld, ik weet niet waar maar zou dat niet kostenbesparend kunnen werken?
Met alle respect voor "de kakkers", mijnheer Stevens, maar ik val nog liever dood achterover dan dat ik inkom zou gaan moeten betalen om naar een mechelse fusieploeg achter telenet te gaan kijken, voorts wil ik met plezier inkom betalen om naar een mechelse fusieploeg te gaan kijken op voorwaarde dat deze a: in het Oscar Vankesbeeckstadion speelt / b: in de kleuren groen-wit uitgedost is / c: de naam Racing Mechelen draagt.
Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid denkt 99% van de Racingsupporters hier net zo over, net zoals 99% van de KV-aanhang het tegenovergestelde zal denken.
Wel moet ik zeggen dat uw voorstel getuigd van een zekere politieke zelfm.. euh.. moed die ik tot op heden nog niet heb mogen aanschouwen in onze contreien.
Ik als kakker denk er net hetzelfde over.
Die onverdraagzaamheid is weer typisch Mechels....onverdraagzaamheid tussen katholieke en niet katholieke scholen, onverdraagzaamheid tussen Racingsupporters en KV supporters,....
niet verwonderlijk dat de 'politieke' onverdraagzaamheid zo hoog is in Mechelen...het zit gewoon ingebakken in de genen van de Mechelaar...

Onze schepen heeft volkomen gelijk:
stop al het voetbaltalent van Racing en KV in één ploeg en we hebben weer een ploeg, de eerste klas waardig...
Of course, in de utopische weide alwaar de Racinger en de Kakker hand in hand tussen de bloempjes dartelen terwijl de leeuw en het hertejong samen hun dorst laven aan een kabbelend beekje is natuurlijk het ondenkbare mogelijk.. waarom dan niet in een ruk alle Belgische voetbalploegen fusioneren tot een grote mega superploeg ( Racing Belgie bijvoorbeeld, ;-) ) en wie weet winnen we de champions league...

Ik weet het, ik ben het er hier wat aan 't doorsleuren, maar serieus; wat er nu zo precies "onverdraagzaam" aan is ontgaat mij in deze toch wel, het is toch vrij logisch dat wanneer iemand supporter is van een ploeg ( maakt niet uit welke sport ), deze het liefst van al op het einde van een seizoen een schavotje hoger ziet eindigen dan de eerbare tegenstander van een paar kilometer verder, niet?
Daarom heet het beestje ook COMPETITIE, en dat is in wezen de essentie van heel de zaak, en hoe dichterbij de concurrent, des te groter de emotie die winst of verlies met zich meebrengt, laat morgen de Racing tegen AC Milan spelen, heel tof, maar de dag ervoor en de dag erna doet mij dat eerlijk gezegd bitter weinig in vergelijking met een goeie ouwe derby waar je weken op voorhand naar toeleeft en weken achteraf nog over praat.

En of dat niet "kostenbesparend" zou zijn, allez, aub zeg, zijn de postjes waarop kosten kunnen bespaard worden nu al uitgeput dan?
@ Nathan: 'onverdraagzaamheid typisch Mechels'?? Ik vind het eerder typisch dat Mechelaars zichzelf een aantal zelfstandige naamwoorden toeeigenen (bij wijze van zelfkwelling), zoals daar zijn: doods, saai, onverdraagzaam, ...
(En ALS dit dan nog waar zou zijn (?), zie ik écht niet waarom deze term van toepassing zou kunnen zijn bij het afwijzen van de voorgestelde fusie van de beide Mechelse voetbalclubs... Ik ben zelf geen grote voetbalfan, maar ik begrijp volkomen dat supporters hier afkerig van zijn...).
Mijne frank is hier aan 't vallen; we ( en ikzelf zeker ) mogen ons niet te snel laten vangen door de schrijfsels van politici zoals LS.. want "...op een nieuw veld, ik weet niet waar maar zou dat niet kostenbesparend kunnen werken?".. allez, waar slaat dat nu eigenlijk op? de ene speelt in 2de, de andere in 3de, laat ze samen op 1 plein blablabla om kosten te besparen ik weet alleen niet precies waar??

Ruik ik hier een geval van balonnetjesoplaterij door personen die de "kosten" van een marktonderzoek willen "uitsparen" maar toch een verkiezingspamflet willen volkrijgen met dingen die niet al te veel mensen tegen te borst stoot? Enfin, als ik er grandioos naast zit mag u het zeggen hoor.

Bij deze wou ik dus graag nogmaals de aandacht vestigen op het feit dat er op deze blog een afdeling 'politiek' bestaat die vooral opvalt door een lege inhoud.
Ik wil nu niet onverdraagzaam wezen, maar zou het geen goed idee zijn bloggende politici hun ding voornamelijk daar te laten doen? 't Is voor ieders bestwil :-)
@ Sint-Netels; voor mij mogen politiekers best reageren op deze posts. Waarom ook niet? En we zijn toch best verstandig genoeg om te oordelen over de 'waarde' van hun antwoorden? Niet? Luchtkastelen kunnen we wel onderscheiden van realistische voorstellen.
Ik laat me alleszins niet 'vangen' - en jij denk ik ook niet.
Dus laat onze stadhuisvaderen maar reageren. Beter dat ze hun stem laten horen, dan dat ze zwijgen als een graf.
De beoordeling is aan ons.
.. mij stoort het vooral dat daar welgeteld twee links naar twee partijen staan: Pvda en Groen. Niet bepaald representatief voor het Politieke landschap in Mechelen. Heb dat al gemeld op het feedback forum trouwens...

bij mijn weten is Pvda hier niet dermate groot hoor(niet in gemeenteraad vertegenwoordigd zelfs).. maar ze krijgen wel een link. Vreemd.

Coalitie:
- VLD, CD&V, N-VA, Spirit, Groen! en een onafhankelijke
Oppositie:
- SP-A, Vlaams Belang en een onafhankelijke.

Misschien dit toch eens rechtzetten?
Da's waar Markec; ik had dat nog niet opgemerkt - ben juist gaan kijken - da's inderdaad niet erg correct -
Probleem met politiek is natuurlijk dat dan de gemoederen nogal eens opgehitst kunnen worden. Een gouden regel luidt :
discuteer met je vrienden en familie nooit over politiek of godsdienst. Gevaarlijk.
Ikzelf heb geen schrik van een flinke discussie over deze onderwerpen, maar je trapt dan wel eens op lange tenen. Ik begrijp dus best dat er op politiek niks te zien is.

En om indezelfde zin te besluiten - volledig akkoord met Sint Netels, mij zie je ook niet achter de kazerne ( of liever : voor het kerkhof) om naar een fusieploeg te gaan kijken, alhoewel ik objectief gezien dit wel de enige oplossing vind voor het voetbal in Mechelen. Maar voetbal is ook passie en gevoel en alhoewel ik voetbal slechtkan "lezen" m.a.w. ik zie sommige dingen op een veld niet, wat anderen dan wel zien, toch blijft mijn hart groen-wit en daarmee basta...
Sloppel hé bloggers...
En voor zover ik weet is er zelfs geen oplossing voor het voetbal in Mechelen nodig want ik kan mij niet voorstellen dat er een probleem is met het voetbal in Mechelen, onze 2 beste ploegen spelen in 2e en 3e nationale en daar zie ik weinig oneervols aan, een pakje jaren geleden speelden ze zelfs alle 2 in 1e nationale en ik denk niet dat onze stad daar toen in het algemeen beter of slechter van geworden is.

Wat de politiek betreft; naar mijn mening heeft deze zeker een plaats op deze blog, zij het dan zoals reeds gezegd binnen het hoofdstuk politiek waar dan ook alles moet kunnen :-)
Daarom dit voorstel ( of ontwerp van voorstel ): open in de afdeling politiek evenveel topics als er politieke partijen zijn in Mechelen, het hoeft zelfs geen welbepaald onderwerp te zijn; gewoon de naam van de partij lijkt mij voldoende, en laat eenieder ( burger of politieker ) naar hartelust reageren en ageren.
Ik herhaal; 't is natuurlijk nog maar een basisontwerp van voorstel dat uiteraard kan gefinetuned worden.
Jan, waar haal je het uit dat KV en Racing zo kunt haten.Op sportief gebied is er altijd een club in de zelfde stad dat sterker speelt,zie maar eens naar Club Brugge en Cercle Brugge.Trouwens die spelen op één veld,dat vindt ik super.Maar waar ga je de lijn trekken.
BV:ik heb een dochter van bijna 16j.die heeft in het ziekenhuis gelegen door de banale supporters die langs Racing-zijde stonden en de KV-aanhang bekogelde met allerlei projectielen,nu een half jaar later heeft zij daar nog last van.Het zijn de verantwoordelijke zowel van de stad Mechelen en politie en stewards die niet genoeg controle uitoefenen om zo'n hooligans te stoppen en een verbod op te leggen en daar moet je eerst aan werken. Je gaat me niet horen zeggen dat alleen bij Racing zo'n mensen rondlopen in elke club zitten er hooligans.En meestal lukt het die personen om andere personen te kunnen opjutten als beesten en dan is het hek van de dam.Probeer daar eerst iets aaan te doen. En die ziekenhuis kosten daar moet ik de kleine persoon altijd voor opdraaien ,want van de overheid die zeggen steeds dat ze daar niets aan kunnen doen.Ik hoop dat je deze situatie ook eens langs de andere kant ziet en tot inzicht komt.Ben trouwens op sportgebied zowel actief en passief bezig in de voetbalwereld en meer dan 25 jaar.
@Hermans Serge: 'Jan'?