Nieuws 14/09/2005

met categorie:  
* Academiejaar geopend in Mechelen

* Extra toezicht in Mechelen


academiejaar geopend in Mechelen

Maandag werd op de Katholieke Hogeschool Mechelen het nieuwe academiejaar officieel geopend. In het eerste jaar is het aantal studenten met zowat 6 % gestegen tot ongeveer 1.600.

In een gelegenheidstoespraak riep burgemeester Bart Somers op tot meer samenwerking tussen de stad Mechelen en de hogeschool. (RTV)

extra toezicht in Mechelen

De politie gaat extra toezicht houden op de tentoonstelling 'Dames met Klasse' die zaterdag in Lamot van start gaat. Enkele Britse musea lenen hiervoor waardevolle werken uit en eisten extra veiligheidsmaatregelen. De expo past in het evenement 'Stad in Vrouwenhanden' en zal werken uit heel de wereld tellen.

Intussen wordt hard gewerkt om Lamot tijdig klaar te krijgen. (RTV)
Wisten jullie dat er nog een hogeschool is in Mechelen, maar welke is dat nu weer? Ik weet welke, maar ik lanceer maar gewoon die vraag omdat ik bemerk dat er op het eerste gezicht alleen maar één hogeschool in onze stad schijnt te bestaan en die trekt alle aandacht naar zich toe en matihgt zich aan dat zij de enige en beste etc... is enfin de ziekte van de uil zeker! En natuurlijk is die andere hogeschool niet van de katholieke zuil,, wat dacht je....
Campus Dodoens in de Leopoldstraat?
Is dat geen onderdeel van de Hogeschool van Antwerpen?
Waren er vroeger trouwens nog geen campussen in Mechelen, die niet gefusioneerd zijn met de KHM? Op de leopoldstraat meer richting station? Aan de Vaartdijk? Antwerpsesteenweg?
@rudi

Die gehakketak tussen katholieke en niet katholieke scholen is typisch Mechels...als inwijkeling in de stad lijkt me deze discussie anno 2005 héél bizar en achterhaald ...we wonen toch niet meer in de jaren 50 ?
nee.. Nathan.. het is typisch, inherent aan het hele onderwijssysteem in dit leuke maar soms bizarre landje ;-)

Campus Dodoens, Leopoldstraat.. dat lijkt me inderdaad te behoren tot de Hogeschool Antwerpen...
Markec,

Ik vermoed dat je net als Rudi een geboren en getogen Mechelaar zijt...
Geloof me vrij..Mechelen is mijn vierde "woonstad"...nergens is de "schoolstrijd" zo hevig en archaïsch als in Mechelen...het is de discussie in de trend van: "we zijn het best en de anderen zijn het slechts"...

De "schoolstrijd" leeft in de rest van het land nog louter in de hoofden van de topmensen van Guimardstraat en de Argo...

Mijn kinderen lopen/liepen school in de drie netten: ex-stedelijk onderwijs/katholiek onderwijs/argoschool en over al die scholen was ik héél tevreden
Ah... ja, Nathan, ben getogen in Mechelen, geboren zoals vele Mechelaars, in Bonheiden ;-)

Ja, jij zal dan wel kunnen vergelijken he!
De andere Hogeschool -> Zou het de Hogere graad van de Paramedische kunnen zijn?
dat klopt dus de Hogeschool Antwerpen. Ik zal mijn eega eens vragen exact op te sommen welke afdelingen in Mechelen actief zijn ( bij mijn weten hebben zij ook een architectuurafdeling op de zandpoortvest)

Wat dat gehakketak betreft en die schoolstrijd hebben de verschillende schrijvers inderdaad gelijk.
Maar ik erger me constant aan dat "brave" en "correcte" gedoe van het katholieke net. Da's alles - ik stoor me nog altijd aan dat gouden aureooltje en de betweterij van dat net!
En ik ben zelf naar een katholieke school geweest - een vrijzinnige ben ik helemaal niet.
Volgens mij moeto nderwijs door de staat geregeld worden met mogelijkheid tot onderwijs in je eigen godsdienst of levensvisie (zoals dat in het officiële net ook gebeurt).
Als je absoluut nu een onderwijs op basis van eender welke filosofie of godsdienst wil oprichten mag dat, maar op eigen kosten.

Nu houden we twee netten in stand en dat kost handenvol geld. Maar ja, over deze zaak is in de 19de E een schoolstrijd uitgevochten en daarvoor zijn doden gevallen!!! Probeer dat nu maar eens op te lossen (alhoewel er zijn waardevolle stappen in die richting!)

En zoals zovelen wil ik eindigen met een cliché: waarom noemt men in godsnaam (!) het katholieke onderwijs VRIJ onderwijs? Dat is het dus filosofisch gezien NIET.
Laten we a.u.b. de schoolstrijd achterwege laten. Die is m.i. al lang gestreden. Laten we fier zijn op het ruime onderwijsaanbod dat hier in Mechelen beschikbaar is: van binnenhuisarchitectuur over verpleegkunde tot beiaard (uniek). Zowat alles behalve een universiteit, én zelfs die was ooit even in Mechelen gevestigd!!! En of het nu gemeenschapsonderwijs, provinciaal, katholiek of voor mijn part 'hottentots' is, de kwaliteit telt. Ikzelf heb altijd met veel plezier katholiek onderwijs genoten (van kleuter tot unief); door omstandigheden zitten mijn kinderen nu in het gemeenschapsonderwijs, zeer tot mijn voldoening. Goede scholen tref je overal in àlle netten aan.
Je hebt gelijk KoenDV en je bent duidelijk objectief - dat strekt je tot eer. Weg met de schoolstrijd dus!
<b>academiejaar geopend in Mechelen</b>
Dankzij de KHM plak ik nu nog steeds in Mechelen ;o)
Het enige wat ik minder leuk vind, zijn de jaarlijkse studentendopen die de straten besmeuren, maar ja, da's maar 1 keer per jaar he (voor zover ik weet, alleen Retabo, tenzij er 'na mijn tijd' nog andere clubs zijn bijgekomen?
Hanna,
Ik kan je bergijpen over de straten (Trouwens het stadsbestuur kent het parcour van de doop en er is een akkoord over de schoonmaak toch in het verleden) maar het meeste van de doop gaat in een tent door die netjes wordt opgeruimd door de studentenclub.

En er zijn idd wel nog een aantal andere studentenclubs in Mechelen, die er zeker in jouw tijd ook al waren... :)
Een beetje strijd tussen de scholen is misschien nog niet zo'n slechte zaak: dat houdt de geesten wakker. Trouwens, ik vind het nog altijd jammer dat de de school voor industrieel ingenieurs naan Waver hebben laten vertrekken in de jaren 70. Met die school erbij hadden we ons nog beter kunnen profileren als hogeschoolstad. En vergeet niet: studenten in de straten brengen leven in de brouwerij.
Een hoorbaar aangedane Annemie Peeters vertelde vanmorgen in haar radioprogramma Wilde Geruchten het relaas van haar kop-staartaanrijding in de file. Een alledaagse botsing, maar wel met de burgemeester van Mechelen, Bart Somers. Dubbele pech voor Somers: hij was aan het bellen. Niet handenvrij.

http://www.standaard.be/nie...