Nieuws 09/09/05

met categorie:  
Stad bedolven onder bouwaanvragen
Bouwdienst kan stroom dossiers nauwelijks aan

MECHELEN - Mechelen is in de greep van de bouwwoede. De stedelijke administratie kan de toevloed van bouwaanvragen nog nauwelijks aan. ,,We hebben deze week in het schepencollege meer dan tachtig bouwdossiers behandeld, waarvan 33 vergunningen voor nieuwbouwprojecten. Dat is een record. Mechelen Woonstad draait op volle toeren", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jowan Lamon (Groen!). Drie nieuwe architecten komen de bouwdienst versterken. (De Standaard)


Gisteren gezien op RTV en vandaag gelezen in GVA. Mechelen heeft ambitieuze plannen met het historisch pand De Lepelaer aan de Zoutwerf! Het 16de eeuwse monument werd bij een luchtbombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog zo goed als volledig vernield. Het zou nu helemaal opnieuw worden heropgebouwd. 'De Lepelaer is één van de meest markantste gebouwen in Mechelen en zelfs spraakmakend in Vlaanderen' aldus schepen voor Stadsvernieuwing Jowan Lamon.
Een mooi voorstel, hé?
Heet er iemand meer info over het Pand "De Lepelaer ?"
De Lepelaer op de Zoutwerf 17 te Mechelen:
een haast enig eksemplaar van een burgerhuis getekend door Rombout Keldermans.
Pand "De Lepelaer" is waarschijnlijk het enig exemplaar van een burgerhuis, getekend door Rombout Keldermans; wat rest zijn overblijfselen van een voorgevel van deze pand, die sinds 1945 als "monument" wordt bewaard....

Rombout Keldermans is de meest beroemde architect/bouwmeester van Mechelen...voor de inwijkelingen in Mechelen die hem niet kennen, hierbij uitreksel uit de Wikimedia-encyclopedie:

"Rombout Keldermans (Mechelen, ca. 1460 - Antwerpen, 15 december 1531) was een architect uit Mechelen en een telg uit een belangrijk geslacht van architecten en beeldhouwers. Hij wordt Rombout Keldermans II genoemd om hem te onderscheiden van een ouder familielid met dezelfde naam. Hij was de zoon van Antoon Keldermans I en geldt als een van de belangrijkste architecten van de Brabantse gotiek.

Keldermans was stadsarchitect te Mechelen en ontwierp de plannen voor o.m. het Stadhuis van Zoutleeuw, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, de kerktoren van Hoogstraten, het Stadhuis_van_Gent, en te Mechelen het paleis van de Grote Raad en het paleis van Margaretha van Oostenrijk. In Nederland was hij samen met zijn vader betrokken bij de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Veere en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Eigen werken zijn o.a. de Sint-Jacobuskerk in Steenbergen, het kasteel van Schoonhoven (beide gesloopt) en het stadhuis van Culemborg."

Hij was ook de persoonlijke architect van keizer Karel V door wie hij in 1516 in de adelstand werd verheven"
Aangezien zowel de huidige als de toekomstige burgemeester van onze stad deze website regelmatig lezen:
ik vind dat Stad Mechelen in één van de volgende jaren een grote tentoonstelling moet organiseren omtrent Rombout Keldermans.
Dat vind ik eigenlijk ook een heel goed idee Nathan !
@Nathan: is de toekomstige burgemeester van onze stad dan al bekend ? En ik die dacht dat daarvoor verkiezingen worden gehouden op 08-10-2006.
Men had dit prachtige pand al tientallen jaren geleden terug moeten oprichten! maar toen (en nu ook ?)lag men meer wakker van het oprichten van afschuwelijke overheidsgebouwen en sociale appartementen.
Men gaat nu onderzoeken wat kan! zoveel zal de herbouw nu ook weer niet kosten (1 à 2 miljoen euro) en dat moet men maar over hebebn voro deze mechelse "parel".
Beste mensen, in de krant GVA regio Mechelen stond ook een mooie foto van 'De Lepelaer'. Ik heb geprobeerd om
het hele artikel door te zenden maar blijkbaar is onder http://www.gva.be regio Mechelen niet online beschikbaar! De kosten van de heropbouw zou een half miljoen euro bedragen en het voorstel komt van architect Karel Beeck.
@ Peter:in het boek 'Mechelen, de Dijle, de beiaard' , met tekeningen van Alfred Ost (dat jij ook hebt , niet?) staat op blz.39 ook een prent van de Lepelaer (blz. 39)
Bedankt Jan !!
Wat men van plan is met De Lepelaer is gewoon fantastisch! Heb het artikel in GvA ook met veel interesse en plezier gelezen!!
er bestaan prachtige foto's van dit pand in quasi alle publicaties over Mechelen(bijv.
mechelen in oude prentkaarten)Als onze goede vriend en zéér bekwame architect Karel Beeck de kosten op slechts een hals miljoen euro raamt dan staat niets maar dan ook niets de reconstructie in de weg.Op het budget van Mechelen is daar zeker geld genoeg voor te vindenzelfs zonder steun van overhand.
Ja, prachtig idee om de Lepelaer terug op te bouwen - zéker mocht het betaalbaar blijven... De Dijle-oevers worden hoe langer hoe meer opgewaardeerd. Ik ben benieuwd...
Wat me ook verheugt is, dat in de artikels geschreven rond de bouwaanvragen, melding wordt gemaakt van het feit dat in de Befferstraat, het bouwvallige café Wit-Kruis kortelings (?) zal worden afgebroken. Want die stadskanker is me al lang een doorn in het oog! Ronduit vreselijk vond ik de aanblik, zéker nu Befferstraat en Veemarkt een facelift kregen - zo viel de ruïne nog méér op.
Maar goed, deze zal binnenkort spoedig tot het verleden behoren. "Hout vasthouden", om het in open-monumentendag-termen te hebben...
Ik denk trouwens dat het zondag een bijzonder boeiend programma wordt. Daar wil ik zéker aan deelnemen...
Oh, en ik lees nu ook dat de voormaige vishandel Verberckmoes op de Vismarkt zal gerenoveerd worden, en dat er een hotel in zou gebouwd worden... Nog een hotel in onze stad - enkele jaren geleden waren hier bijna geen hotelbedden te vinden - en nu... Goed zo! Het wordt een steeds fraaiere en levendige buurt rond Dijle en Vismarkt. Als nu de 'pleinfunctie' wat méér zou benadrukt kunnen worden door een verkeerstop aan de Nauwstraat, zou het helemaal schitterend zijn... En dan dat standbeeldje van Ost: ik zie het al helemaal voor mij.
En komt det 'Vivaldi'-NEE: BEETHOVEN-bruggetje tussen Lamot en Vismarkt nu wel of niet? Weet iemand daar iets meer van ?
Volgens de laatste info zal die brug gebouwd worden in 2006 pal in het verlengde van de steenstraat die je vanop de Vismarkt zit afdalen van de Adegemstraat naar de Dijle.
Ik verheug me er al op en ik zie de "plezante wandeling" die nu vanop de Hoogbrug direct naar de Dijle gaat, terug langs het Novotel gaan en over de brug naar de Vismarkt.
De wil om eindelijk De Lepelaer terug op te bouwen ( maar hou er toch maar rekening mee dat 2006 een verkiezingsjaar is!!!) moet je zien in de heropleving van de Dijleoevers. De Dijle was ooit de bron van inkomsten van de stad en ligt aan de basis van de opbloei van de stad vanaf de 13de/14de eeuw! Zoals ik al dikwijls opmerkte - het nieuwe Mechelen verhuist meer en meer naar het oudste Mechelen!
Leuk idee om een verdwenen monument terug te halen (of liever opnieuw te bouwen), maar waarom niet de nog bestaande redden? Er zijn er nog genoeg die wel een investering kunnen gebruiken!!
voor wie geïnteresseerd is: de Beeldbank heeft een prent van de Lepelaer:

http://www.beeldbankheist.b...

Weet er iemand al meer van dot project? Ik vind het een fantastisch idee om de Lepelaer terug op te bouwen! en volgens mij gaat dat perfect samen met de moderne Lamot-stijl.
wie is die hippie met zen dwarsfluit op de foto hierboven?
Wel Kris, ik vraag me af of jij nu echt zo onwetend bent of graag doet alsof??
De persoon hierboven is Jowan Lamon waarover in het artikel gesproken wordt.
Ik denk niet dat hij een dwarsfluit vastheeft maar dat het gewoon de weerspiegeling van de flash in het glasoppervlak is of anders een object dat achter hem opgesteld staat waar de flash in weerspiegeld is.