Van Beethoven

met categorie:  
Het staat buiten kijf dat de grote Ludwig van Beethoven Mechelse roots heeft.
Wat is daar exact van aan?
We weten veel over de Van Beethovens en onlangs sprak ik nog met een afstammelinge van de familie...

Vuur je vragen maar af - een zeer interessant thema.

Ludwigs grootvader Lodewijk was in elk geval Mechelaar maar verhuisde samen met zijn broer Cornelis naar Bonn. Toen de broers daar al zaten is ook overgrootvader Michiel (die diep in de schulden zat) naar Bonn verkast.
Komen de voorouders van Ludwig Van Beethoven niet oorspronkelijk uit de streek rond Kampenhout voor ze naar Mechelen kwamen? De grootvader van Ludwig zou in de huidige Kan.De Deckerstraat geboren zijn - maar ook nog gewoond hebben in een sinds 193O afgebroken pand in de Van Beethovenstraat? (klop dit laatste?).
Is er exact geweten waarom ze de stad verlieten? Er wordt altijd beweerd dat het was door schulden - maar is dit wel écht zo? Ik dacht dat er geen zekerheid rond bestond. Het vertrek moet wel plots geweest zijn.
Rudy, leven er nog afstammelingen met 'die naam' in deze streek?
En heeft Ludwig nog op één of andere manier contact gehad met de stad van zijn voorvaders, of ...
Ik hoorde ook dat zijn grootvader 'koraalmeester' zou geweest zijn in St.-Rombouts, en muziekles gaf in de Koraalschool op de hoek van de Schoolstraat. Waar?
Want ik heb de indruk dat er ook hier en daar wat verfraaiingen aan het verhaal zijn bijgevoegd. Of is dit allemaal waar?
De reactie van Joeri is juist, de details volgens later.

Jan S. : Er zijn Beethovens gesignaleerd van uit Limburg waar zij oorspronkelijk vandaan zouden komen ( uit een onooglijk dorpje op de taalgrens : Bettenhoven).
De Beethovens zijn beginnen uitwijken naar het "centrum" en men signaleert er in Leuven, Antwerpen en Mechelen.Er is trouwens lang gedacht dat Ludwig Antwerpse roots had, maar dat is in 1927 eeuw vakkundig weerlegd door Raymond Van Aerde in " les ancètres flamands" de Van Beethoven.
En het klopt dat er Van Beethovens in Kampenhout woonden. In de streek wonen er geen afstammelingen meer bij mijn weten, al is één van mijn collega's daar wel naar op zoek. Zij kent dan ook de dame die ik ontmoette, wel een rechtstreekse afstammeling van Lambert VB uit Kampenhout ( 1575-1636) en dat is Mevrouw Greta Van Beethoven, die in St.Katelijne- Waver woont. De laatste mannelijke VB had twee dochters en Greta is daar één van. Dit betekent dus dat de tak na haar zal uitsterven! Maar geef toe 16 generaties is wel wat. Op de koop toe is er een ongelooflijk toeval in het spel want in de 19de eeuw bleef de naam bewaard doordat één dochter een natuurlijk mannelijk kind had en die haar familienaam ( dus Van Beethoven) gaf en daardoor werd de tak verdergezet.
De eerste Van Beethoven in Mechelen wordt in 1645 gesignaleerd. Toen trouwde Adrienne VB met een zekere Langenus.
De man die ons echter interesseert is Cornelis Van Beethoven (uit Bertem ) die drie zonen heeft en één daarvan, Michiel, is de vader van Lodewijk van Beethoven en van Cornelis. Die twee zullen na de zangopleiding van Lodewijk naar Bonn vertrekken, waar Johan, zoon van Lodewijk, wordt geboren. Die Johan, trouwens ook zanger in de hofkapel van zijn vader, is de vader van de grote Ludwig.
Lodewijk van Beethoven was een gevierd zanger ( een bas) en later kapelmeester in Bonn bij de keurvorst van Keulen Clemens-Augustus.

De familie had in Mechelen verschillende woningen en inderdaad de woning in de Steenstraat (nu Van Beethovenstr) werd afgebroken, ik denk echter in 1935 ( staat ook in Bonn zo afgebeeld en vermeld dacht ik).

Verdere details volgen later na reacties.

Saluukes ik ga naar de koers kijken of anders zelf wat met de velo rijen.
Ik durf me absoluut géén groot kenner noemen van klassieke muziek (helemaal niet zelf), maar als pure leek sta ik er wel voor open, en ben steeds bereid m'n beperkte kennis wat aan te zwengelen. Zo woonde ik in het voorjaar een concert bij, waarin een deel van de integrale strijkkwartetten van Van Beethoven werden uitgevoerd. Een goeie kennis, Frans Vos, die musciceert bij het Ensor Stijkkwartet, dat deze concerten brengt, trok me over de streep. En het was wel degelijk de moeite. Het werd uitgevoerd in de oude raadszaal van het Schepenhuis (een mooie locatie trouwens).
De twee laatste concerten uit de cyclus worden op 3O april uitgevoerd - weerom in het Schepenhuis. (inlichtingen en reservatie bij het Cultuurcentrum Mechelen). En als Frans Vos dan ook zo'n verhelderende commentaar er bij geeft zoals dit jaar, wordt het zéker gesmaakt.
Ik ga verder over de Van Beethovens.
In de Mechelse archieven worden er over de Beethovens tussen 1645 en 1783 zo maar eventjes 11 geboortes vermeld, maar slechts drie overlijdens!
Dit laatste wijst op het weinig honkvaste gedrag van de familie.
Niet te verwonderen dat Lodewijk en Corneel in Bonn belanden.

Waarom trok Lodewijk naar ginder, gewoon omdat hij in Mechelen geen werk vond. Hij ging dan maar naar Luik en kwam daar aan het hof in contact met Clemens Augustus keurvorst van Keulen met residentie in Bonn.
Hij viel als bas zo in de smaak dat hij dan aanvaarde naar Bonn te gaan zingen. Op het einde van zijn carrière werd hij daar zelfs kapelmeester.

Maar hij had nog een nevenberoep, namelijk wijnhandelaar. En dat is misschien ook wel een familietrekje -zijn vader Michiel was namelijk bakker in Mechelen, maar had daarnaast ook een soort brocantezaak en later handelde hij in kant. Dit zal hem trouwens zuur opbreken want het waren de schulden die hem tenslotte naar zijn zoons in Bonn deden vluchten.
Daarstraks naar 'Vlaanderen-vakantieland' gekeken op TV 1? In de gemeente Kampenhout staat een borstbeeld van Ludwig Van Beethoven, omdat de roots van deze 'grote meneer' daar te vinden zijn... (ik vond het nu wel niet zo'n bijzonder geslaagd beeld, maar kom...). Misschien moet Mechelen hier toch ook maar een voorbeeld aan nemen, en zichtbaarder in het straatbeeld 'tonen' dat 'der Ludwig' in onze stad ook wat voorvaders rondlopen had...
Ja, ze hebben geen ongelijk daar in Kampenhout, maar bij mijn weten zijn er serieuze plannen om op bepaalde plaatsen informatiepanelen te hangen en ik heb de stad gevraagd om aan het Koraalhuis waar Lodewijk studeerde een paneel te bevestigen.
Er bestaat een portret van Lodewijk, er kan wel iets mee gedaan worden.
Verder vind ik dat Mechelen dat beter zou kunnen promoten, al is het wel zo dat men in Bonn wel duidelijk over Mechelen spreekt en niet over Kampenhout.
Als ik terug ben van de toren zal ik eens wat meer info over Lodewijk geven, want er zijn meer sporen van hem teruggevonden dan we vermoeden.
Wat betreft Lodewijk - er wordt gezegd dat hij op een bepaald moment de zieke Leuvense orgelist Colfs, oom van de Mechelse beiaardier Colfs en leraar van Lodewijk moest gaan vervangen in Leuven.

In de jaren negentig berichtte de standaard dat er partituren van de hand van Lodewijk gevonden werden in een orgel in Leuven!!

Er werd zelfs beweerd dat op één van die partituren het begin startte met
tatatatataaaaaaaa van de 5de symphonie van Ludwig. Waaruit men dan veronderstelde dat de grootvader dat misschien ooit voorspeelde aan zijn kleinzoon die het later dan gebruikte... Ik vrees dat dit romantiek is, want als Lodewijk VB in 1773 stierf in Bonn, was zijn kleinzoon slechts 3 en al werd hij beschouwd als een wonderkind, ik vrees dat hij op die leeftijd nog niet te veel van muziek kende, maar wie weet natuurlijk...

Ik probeer nu al een tijdje meer details over die partituren te vinden, zonder resultaat, al heb ik nog niet erg diep gegraven. Ik ga mijn licht opsteken bij "de standaard" en ook eens bij de Leuvense collega's gidsen. Als ik iets weet lees je het wel
Grootvader Lodewijk krijgt duidelijker contouren nu hij uit de nevelen der tijd te voorschijn komt... "Het tatatataa-verhaaltje" lijkt een amusante anecdote, maar 't zou straf zijn mochten deze begintonen ooit 'de vijfde' geïnspireerd hebben...
Waar of niet... ik vind het in ieder geval uitstekend mocht er een infobord met portret (heb ondertussen dat portret ook al ontdekt op de afbeeldingen via google) aan het koraalhuis komen...
Peter, schitterend - dit bewijst uiteraard mijn stelling. Nu hebben jullie ook een idee hoe onze Lodewijk er uit zag.

Ik ga nu op zoek naar connecties in Standaard en Leuven betreffende onze Lodewijk.
En wat doet het stad dan? Ze vernoemen het kleinste en onnozelste straatje van heel mechelen naar Beethoven...en ze breken het af :-( Waar is de tijd dat je in de Beethoven nog uit kon gaan...
Enfin Koenie - logisch blijven

De Van Beethovenstraat was vroeger de Steenstraat en is later genoemd naar VB omdat daar het ouderlijk huis was van grootvader Lodewijk. Dit huis is afgebroken in 1935 toen brouwerij Lamot uitbreidde. Er bestaan nog foto's van die woning. Enkele huizen zijn toen "gered", namelijk de Pekton ( nu terug op te bouwen op de site Lamot
en een ander, waarvan ik de naam kwijt ben, maar dat nu staat in de Lange Heergracht.

Dus de naam van de straat is niet toevallig gekozen en het straatje was al "onnozel" voor dat men het hernoemde.

De straat bestaat nog trouwens, ze loopt tussen de herbouwde site Lamot en het Novotel.

Het kleinste of eerder smalste straatje is de sleutelstraat die loopt van de Adegemstraat naar beneden naar de Dijle.
In een ander onderdeel van deze site vermeldde ik al dat het achterste deel van de Beethovenkelder (wc-kes, tegelkachel en de welfsels met de bankskes) er nog is maar nu dansen de vissen er. De toekomstige uitbaters van het gebouw zijn van jullie nieuwsgierigheid op de hoogte. Wat ze ermee zullen aanvangen hangt af van het budget dat er nog voor handen is. Ze weten dat dit stukje Mechelen moet gekoesterd worden. Misschien zijn er suggesties van jullie voor een nieuwe functie?
Jeroen, kan ik dat gaan bekijken, ik ben zeer nieuwsgierig.

Voor de goede orde : de Beethovenkelder heeft niks, maar dan ook niks te maken met het huis van de Beethovens. Dat stond namelijk een stuk verder in de straat.
De Beethovenkelder is vermoedelijk de kelder van een pand aan de Guldenstraat van waarschijnlijk middeleeuwse oorsprong. Een idee van hoe hij er uit zag is de kelder van het klein theater in de Oude Brusselstraat, waar vroeger de kleine MMT was en later den Bowling... Ik denk dat nu het echt Mechels theater of één of andere toneelkring daar nu speelt.
sorry rudy,

eerst was er den Bowling en pas daarna 't mMt.
eerst Bowling, dan MMT, dan eventjes taverne maar even rap terug gedaan, nu Echt Mechels Theater ...
Uiteraard, slip of the keyboard hihihi
'k Sallis sien wattak kan doeng en laat u iets weten via mail of op de 7dena het optreden.
Het straatnaambordje 'Van Beethovenstraat' is terug van weggeweest. Goed zo! En ook van het borstbeeld van 'der Ludwig' (of 'onze Lowie') is er nieuws: Het ligt voorlopig in een stadsdepôt, om later terug ergens op de site geplaatst te worden, als alles klaar en afgewerkt is. Nu nog het 'Beethovenbruggetje' (daar ben ik weer - ik kan het niet laten) tussen Lamot en Vismarkt - en we zijn als Mechelse Beethovenfans helemaal in 'de zevende' (hemel).
... of beter; 'de negende' hemel.

mvg
Van Beethoven ... de kelder, het straatje, de componist van Eroïca ...
In kampenhout woont een Karine VB, in OLVW een Ludwig met een zoon en een dochter, in Ranst nog een ludwig, en in SKW Bertha en Isidoor, in Putte Gaston en Luc; de laatste heeft twee dochterjes, dus geen naamvoortzetters - tenzij de geschiedenis zich even herhaalt-.
In Berlaar wonen er nog zeven.
Mogelijk of misschien ligt hierin nog een spoor dat tot Lodewijk leidt.
dit is heel goed gedaan!!!!!
Vandaag in het Nieuwsblad eindelijk een artikel over de terugkeer van Lodewijk an Beethoven in Mechelen. Aanwezig Greta Van Beethoven ( zie foto in Het Nieuwsblad) Ik verondertsel dat de andere kranten al vroeger hierover berichtten, mar die heb ik spijtig genoeg gemist.
in elk geval - onze Lodewijk hangt nu in het Oud Conservatorium en de Rieslng van zijn zoon en kleinzoon is er ook verkrijgbaar en erg lekker.
Binnenkort verschijnnt het programma van Expecting Beethoven, een serie evenementen en concerten in Mechelen
Wel Rudi, als ik me niet vergis stond dat zaterdag al in GvA ook met foto!

Maar ik ben wel geïnteresseerd, want ik heb gelezen dat er ook wandelingen worden georganiseerd
waarschijnlijk 'in de voetsporen van Beethoven' weet jij daar al meer over, of waar kan ik hierover meer informatie bekomen ?
@rudi: wederom sorry maar mijn artikel was diezelfde dag nog binnen. Op de volgende algemene vergadering ga ik daar toch eens op doorgaan want voor mij is het ook niet leuk en soms komen ze echt wel schandalig lang na datum
Gelijk heb je Jeroen, het loopt echt de spuigaten uit met de lokale berichtgeving in het Nieuwsblad en ik weet echt wel dat het de schuld van de lokale correspondenten is.
Zoals het ook jullie schuld niet is dat ik verkeerdelijk vernoemd wordt in het onderschrift onder de foto. De man uiterst rechts is niet de Rudi maar Marcel Kocken. Daarin zijn jullie troiuwens ook sterk hoor. Communicatiestoornis tussen redactie en de correspondent?
@Garda, EN ALLE GEINTERESSEERDE BLOGGERS

Het programma van expecting Beethoven kan ik jullie bezorgen maar me dan even mailen op
rudi.demets@telenet.be
Het is te groot om op de blog te krijgen vandaar....
wie kan mij vertellen over ooit een schilderij of een tekening gemaakt is van beethoven, de bliksem,,,,

Graag had ik in contact gekomen met Beethoven liefhebbers, kenners. Ik woon in Frankrijk en ben lid van de vereniging Beethoven France . In 2009 organiseren wij een uitstap naar Mechelen "sur les pas des ancêtres de Beethoven". ( van 1 tot 3 mei) Alles is al zowat georganiseerd, maar het zou geweldig zijn als we een concert zouden kunnen bijwonen met werken van Van Beethoven uiteraard in Mechelen op zaterdag 2 mei. Ik zoek dus een mélomaan, of een culturele vereniging die zo een concert zou kunnen organiseren.

Bedankt op voorhand,

 

Lieve Ottoy

Leucate

France

Beste Lieve, leuk idee ! Misschien even een mailtje naar rudi.demets@telenet.be die mee het programma Expecting Beethoven in elkaar stak ?

Beste Peter,

Zal ik zeker doen! Bedankt!

 

Lieve

Het klopt dat Greta van Beethoven uit Sint Katelijne is maar sinds 1975 woont te Hever (Boortmeerbeek) Zij heeft twee kinderen en drie kleinkinderen die natuurlijk de naam Van Beethoven niet dragen, maar die wel trots zijn van het nageslacht van Van Beethoven te behoren.  Onze kinderen zijn Bart Weyts met zijn zoon Seije en onze dochter Anja  met haar kinderen Jolien Baele en Jasper Baele. Het is omdat je den naam niet draagt dat je geen afstammeling van de Van Beethoven bent