Mechelen, stad in vrouwenhanden

met categorie:  
Er is al heel veel over gezegd, veel reclame over gemaakt, dus we zullen hier op Mechelen blogt er stilletjes aan ook over beginnen schrijven ..: Mechelen, stad in vrouwenhanden

Van 17 september tot 18 december is Mechelen het cultureel centrum van België! Met tentoonstellingen, podiumkunsten en veel feestelijke activiteiten!
Je hebt waarschijnlijk reeds verschillende brochures in de bus gekregen; een Margrietje gedronken; de vlaggen gezien; ...
en voor de activiteiten kan je bij de In&Uit-service van Mechelen altijd een uitgebreid programma krijgen, of je moet maar eens naar www.mechelen2005.be gaan .

Zaterdag 17 september 2005, wordt het startschot van deze gebeurtenis gegeven met een groot feest!

overzicht PROGRAMMA:
8-13u: vrouwenCULTUURmarkt
10-18u: Start van Dames met Klasse en Contour
10-13u: Preview Historische Vrouwenwandeling
11-18u: Planet Gender
13-15u: Space invaders
14-17u: Dames Troef - Kaarten in het museum
14.30-16.30u: Meiden aan Zet
20.30u: VUURDOOP
23.00: Hormonia en Buscemi

Absoluut niet te missen is de Vuurdoop vanaf 20u30 in het hartje van Mechelen.
Ze beginnen op de Ijzerenleen met een groots spektakel en de stoet eindigt op de Grote Markt waar Mechelen het grootste vuurwerkspektakel in de Mechelse geschiedenis op ons af wil vuren..
Daarna allen naar het cultureel centrum waar je voor 10 euro naar Hormonia en Buscemi kan gaan zien!
VrouwenCULTUURmarkt
Veemarkt van 8u tot 13u - gratis
Verrijk je wekelijkse marktbezoek met een feestelijk brokje cultuur. Kom cultuurshoppen en proef van het rijke en gevarieerde seizoensaanbod van vorming en vrijetijdsbesteding van diverse verenigingen en organisaties. De cultuurmarkt draagt dit keer een extra vleugje vrouwelijke flair, maar zal zeker ook de mannen aanspreken!

Preview van de Historische Vrouwenwandeling
vertrek Stadsschouwburg, van 10u tot 13u - gratis
Voor de gelegenheid leidt de Mechelse Gidsenbond bezoekers rond in het hart van het gerechtshof en de stadsschouwburg, de voormalige paleizen van Margareta van Oostenrijk en Margareta Van York. Een fijn voorsmaakje van de vrouwenwandelingen. Het eerste vertrek is om 10 u, het laatste vertrek om 13 u.

Meiden aan Zet!
Speelgoedmuseum Mechelen, Nekkerspoel 21 van 14u30 tot 16u30 - gratis
Een dynamisch en mobiel spel voor vrouwen, met toffe vragen en opdrachten over het 'vrouwelijke' in Mechelen. Met thema's al kunst, religie en wetenschap, maar ook verhalen over de beleving de stad, wijk of dorp, vragen rond samenleven, fierheid over de stad en vrouwelijke rolmodellen.
Publiek en supporters zijn van harte welkom!

Een initiatief van Vormingplus. Het spel staat één week in het Speelgoedmuseum en is daarna te reserveren door wijkhuizen, vereniging enz.

Space invaders in Mechelen!

Mechelse winkelstraten, tussen 13u en 15u - gratis
Al dansend onderzoeken ze wat een stad in vrouwenhanden kan zijn. Op diverse plekken duiken ze op. Hou vooral de winkeletalages goed in ’t oog.
Dansperformance van Maria Clara Villalobos en kc nOna.

LamotTM congres- en erfgoedcentrum
Van Beethovenstraat 8-10, van 10u tot 18u - gratis
LamotTM congres- en erfgoedcentrum opent zijn deuren in de schaduw van 'Dames met Klasse'. Bezoek de mysterieuze schatkamer, het digitale erfgoedlabo-in-opbouw en het majestueuze auditorium. Snuif de tijd op van toen en van morgen.
Meteen een heel goed excuus om de gloednieuwe site van Lamot te bezoeken! Ik ben trouwens ook benieuwd naar hun "Grand Café Lamot"

Dames Troef

Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 14u - gratis
In diverse kaartspelen spelen dames en harten vaak een cruciale rol. Het hartenthema en het kaartspel staan ook centraal in de tentoonstelling Dames met Klasse. Op 17 september komen de kaarten tot leven. Voor kaartliefhebbers die het museum eens anders willen beleven.

VUURDOOP

Vanaf 20u30 verwachten we iedereen op de Ijzeren Leen.
Een feeëriek Chinees vuurparcours leidt je naar een magisch, vurig avondspektakel op de Grote Markt. Magie, verbeelding, ontroering vormen de sleutelwoorden van de wervelende voorstelling
MALAYA van Close-Act (Nl) die start om 21u15.
Spetterend en kleurrijk vuurwerk van een nooit geziene gloed geven het echte startschot van het evenement, door vuurkenners Feu et Metal (B).


Na het openingsspektakel loodsen Hormonia en Buscemi u verder door de nacht…
Cultuurcentrum Mechelen –Minderbroederskerk, vanaf 23u, ¤ 10
Hormonia is het kinky pretproject van Hugo Matthijsen met Shania, Rani en Audrey (alias Tine Embrechts, Karlijn Sileghem en Nele Bauwens). De girls zijn de ultieme belichaming van vrouwelijkheid in het kwadraat.
Geef u over aan bloedhete hits als Sex in de Nacht, Gij zijt ne luie, luie vent en Kevin
Hallo Kevin, Kevin?
Kevin hallo
Kevin oh Kevin, aïe aîe aîe zijt gij nog kwaad,
Nog kwaad op me ?
Kevin hallo, zijt gij nog kwaad ?


Buscemi aka "the lounge/bossa/beatmeister" aka "our man from Lommel" aka Dirk Swartenbroeckx strijkt neer in Mechelen om met warmbloedige ritmes en beats het nieuwe seizoen dansend in te zetten.
Misschien herinneren jullie je Buscemi nog van Maanrock 2004 - toen hij de Ijzerleen tot aan het kruispunt om naar de vismarkt te gaan - met zijn opzwepende beats en zalige trompetsolo's iedereen aan het dansen zette!
BuscemiP.S: voor de bloggers, ik heb een topic 'stad in vrouwenhanden' geopend, hier kunnen we dan de tentoonstellingen, optredens, ... bespreken!
Dat wordt zeker een hele interessante topic! Tot mijn grote spijt kan ik er niet bij zijn op de grandiose openingsplechtigheid wegens een andere activiteit, maar ik zal zeker de binnenkomende verslagen op Mechelen Blogt lezen. Wij bezoeken met onze vereniging al zeker de prestigieuse tentoonstelling ' Dames met Klasse in combinatie met de historische vrouwenwandeling, het concert Zefiro Torna we gaan ook naar toneel kijken van Margaretha in het Arsenaal enz...
Vandaag heb ik op Ezine nog goed nieuws gelezen tijdens Mechelen 2005, Stad in
Vrouwenhanden zal de Lijn dan toch een pendeldienst voorzien aan het Douaneplein. Bij succes wordt deze Park & Ride parking daarna verder gezet.
dat is toch goed nieuws, hé.
Mag ik even de aandacht van de lezers vragen voor een eerste activiteit in de rand van dit gebeuren en al met start op 3 september dus 2 weken voor het evenement: een voetzoektocht "Rally op Damesvoeten" .35 niet te moeilijke vragen die voor een groot deel in ofwel de vraagstelling ofwel in de routebeschrijving betrekking hebben op dames. Een leuke wandeling tegelijkertijd door Mechelen
Een initiatief van ondergetekende en zijn kompaan Ferre Uytterhoeven. De draad met de vorige rally's in samenwerking met de brouwerij wordt terug opgenomen.
Formulieren af te halen op de dienst toerisme ( "in en uit" genoemd nu) aan de spotprijs van 1¤ per deelnameformulier.
De zaak loop vanaf 3/9 tot en met 9/10 en de prijsuitdeling is op 16/10 in de stadsschouwburg.
@Rudi, dat is nu nog eens goed nieuws.
We hebben die zoektochten echt gemist, de laatste zomers. Tof dat we nu weer op stap kunnen.
Bedankt Rudy en Ferre voor het opstellen van de voetzoektocht. Als ik er de kans toe krijg neem ik er zéker aan deel. Ik heb trouwens goeie herinneringen aan de zomerse zoektochten van enige jaren terug.
En wat lees ik vandaag op de site van Het Nieuwsblad
"Stadsgidsen Ferre en Rudi lanceren een 'vrouwelijke' voettocht

MECHELEN - Stadsgidsen Ferre Uytterhoeven en Rudi De Mets pakken uit met Stad op Damesvoeten, een voetrally die grotendeels over Mechelse vrouwen gaat. Het initiatief past in het kader van het evenement Mechelen, stad in vrouwenhanden, dat volgende maand van start gaat."

De rest kan je lezen op http://www.nieuwsblad.be/Ar...
Het aftellen kan beginnen: Mechelen zal een stad in vrouwenhanden worden... Alles lijkt op kruissnelheid te komen. Pas werd een enorm spandoek opgehangen aan het station van Nekkerspoel, zodat alle voorbijrijdende treinreizigers er niet naast kunnen kijken dat Mechelen dit najaar een bijzonder spannende culturele periode gaat meemaken... (en doek van 5O meter op zeven; stel je voor!.
Ik las ook dat De Standaard in een bijlage op woensdag 14 september een beeld zal schetsen van 'de vrouw' - met vele portretten van unieke vrouwen, van O tot 1OO jaar - in woord en beeld. Dit ook in het kader van 'Mechelen 2OO5. Stad in vrouwenhanden'.
En... de expo wordt stilaan opgebouwd in de Lamotsite. Zopas werd nog een 'stuk' uit Wenen afgeleverd...
Spannend allemaal - alleen hoop ik dat alles tijdig klaargeraakt, want... ik geloof dat er toch nog dag en nacht zal moeten gewerkt worden ... of vergis ik mij?
Duimen maar Mechelaars...
Van waar komt de foto van Buscemi die bovenaan staat ?
@ Mees : Dat is Buscemi niet, he.
Dat is zijn trompetist ;)
Vorig jaar tijdens Maanrock op de Ijzerenleen was zalig !
jep, dat is de trompetist,en de foto komt van de site van Maanrock vorig jaar op de Ijzerenleen!
Ook een aanrader in de rand van "stad in vrouwenhanden" is een niet vermeld evenement: <a href="http://www.jazzathome.be">jazzathome</a> met een hele rits vrouwelijke jazzmuzikanten; op 25 september. (JCI, m.m.v. cultuurcentrum en jazzzolder vzw)
Mechelen in vrouwenhanden. De Mechelse vrouwen blijken buiten onze grenzen al sinds oudsher een stevige reputatie te hebben. Margriet even terzijde gelaten, kwam ik in Zierikzee voor enkele weken een gevel tegen met het opschrift “De Maeght van Mechelen”.
Na enig navragen kwam ik er achter dat het een uitgeweken non betrof die de koele zeebries verkoos boven de warmte van de brandstapel van de Spaanse inquisitie.
Ik was al wat fier dat ik daar Mechelen tegenkwam, maar in Veere aan het Veerse meer staat het stadhuisje dat gebouwd is door onze Keldermans van de Sint Romboutstoren en en passant heeft deze heer ook het Hof van Markiezen in Bergen op Zoom gebouwd. Onze Noorderburen pochen dat het een lust is dat deze gebouwen tot de mooiste paleizen van Europa behoren, maar dan zijn ze nog niet in Mechelen geweest hè. En het is wel onze architect en niet de hunne.
Uiteraard de Nederlanders zijn de tovenaars van het Noorden. Als Van Gogh enkele dagen een lief heeft in Nederland maken ze er een Nederlander van en als mosselen drie weken in de Oosterschelde liggen worden het mosselen van Ierseke. Tovenaars zijn het.
En toch is Mechelen mooier.
Wie is geïnteresseerd in een culinaire vrouwenwandeling op vrijdag 4 november om 18 uur? Wegens annulatie zijn er 4 plaatsen vrij gekomen in onze groep. Terwijl de gids je vergast op enkele pittige historische verhalen over de gebouwen langs het traject, wandel je van apéritief, over voor-en hoofdgerecht naar de dessertlocatie.Op enkele uren tijd ontdek je de mooiste plekjes van Mechelen en eet en drink je in leuke specifieke restaurants waar je anders nooit binnen geraakt.
Deelnamebedrag alles in: € 55
Absoluut een echte aanrader!
Fasso, Van Gogh is echt wel een Nederlander hoor! Nooit Belg geweest, hij heeft integendeel wel in België verbleven en uiteraard ook in Frankrijk maar hij was afkomstig uit Zundert (en dat is wel net aan de grens, maar nog net in Nederland. (1853 - 1890)
En Fasso, in Zeeland moet je dringend naar Middelburg. Het stadhuis daar is ook van één van onze Keldermansen - een pracht van een gebouw, zeer indrukwekkend en eigenlijk in opbouw nogal te vergelijken met ons Hof Van Busleyden.
En nog iets : wist je welke de bijnaam is van de Middelburgenaars? Neen! Wel let op
DE MANEBLUSSERS
N.a.v. een gelijkaardig akkefietje met de maan met een toren genoemd : de lange Jan.
En ik meen te weten dat er in Friesland ook ergens mensen dezelfde bijnaam hebben. Wie echter is me onbekend.
rudi, dat van Middelburg wist ik echt niet!

Ik heb jaren in Zeeland gewoond (nabij Goes) en dus vaak in Middelburg vertoeft, maar ik wist helemaal niets over die bijnaam ;o)
Vanmorgen gezien dat sommige van de lichtjes in de Binnendijle al werken ... Klaar voor een nachtelijke wandeling !
Deze namiddag hebben we een prachtig concert bijgewoond van het historisch muziekensemble Zefiro Torna in de troonzaal van het paleis van Margareta van Oostenrijk. Ze vertolkten een selectie uit het koor en liedboek van Margareta een combinatie van treur en pittige drink en erotische liederen.
Actrice Karen Vanparijs zorgde voor de interpretatie van de sappige bindteksten.Een absolute aanrader !
Zijn er nog geïnteresseerden voor de culinaire vrouwenwandeling op vrijdag 4 november om 18 uur? Er kunnen nog twee personen inschrijven en dan is het groepje kompleet. Deelname €55 alles inbegrepen: geleide wandeling met maaltijd.Vlugge reactie is gewenst.
Ik lees vandaag méér dan schitterende dingen over ons Mechelen in de Gazet van Antwerpen, regio-pagina's. Al meer dan 4O OOO tickets werden geboekt voor Stad inVrouwenhanden! Grote topper is de expo 'Dames met klasse'. Daarvoor gingen al 3O OOO tickets de deur uit. Ook de interesse vanuit het buitenland is groot. Naast de buurlanden is er ook al pers verwelkomd uit Spanje en Oostenrijk.
Vooral op dinsdagen en donderdagen worden een vijfentwintigtal rondleidingen gegeven. De dienst van Toerisme kan het soms nauwelijks de baas!
Dit weekend zal Vlaanderen Vakantieland een item wijden aan Mechelen en de evenementen van dit najaar.
En méér goed nieuws:
Meer dan ooit is Mechelen in trek bij congresgangers, toeristen en zakenlui. De hotels in Mechelen telden vorig jaar 126 292 overnachtingen. Een nieuw record!
Van alle kunststeden in ons land scoort Mechelen samen met Leuven zelfs beter dan Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent.
'Als 2 kleintjes zijn we de enigen die spectaculair vooruitgaan' volgens de Toeristische Dienst. (een stijging van meer dan 23 procent op aantal overnachtingen).
En men verwacht nog een groei met de opening van de Lamot als congrescentrum. (er komen nog 2 nieuwe hotels: hotel Vé op de Vismarkt, en de heropening van deDe Drie Paardekens in de Begijnenstraat).
In het toerisme werken momenteel 18156 mensen (o.a. in horeca). Een goeie zaal voor de werkgelegenheid.
Indrukwekkende cijfers allemaal... De neerslag van dat artikel wou ik toch maar effe meegeven voor diegenen die het niet gelezen hebben...
@JanS, dat klopt ik heb het artikel ook gelezen, dat is allemaal heel positief nieuws, hé! Goed dat je me er langs deze weg aan herinnert dat ze vanavond in Vlaanderen vakantieland een item wijden aan Mechelen.... en hoogstwaarschijnlijk ook aan 'Dames met Klasse'. Ik ga er zeker naar kijken want ik ben wel heel benieuwd. Morgen bezoeken wij sowieso de tentoonstelling in combinatie met de historische vrouwenwandeling, we zullen met meer dan 200 man zijn..
Vandaag de tentoonstelling 'Dames met klasse' bezocht. En ik moet zeggen het is een aanrader.

De verschillende kunstwerken stonden mooi opgesteld, en er waren portretten en kunstvoorwerpen van wereldklasse. 15e eeuwse portretten, wandtapijten, juwelen, harnassen die anders in musea over gans Europa te zien zijn, krijg je nu bij elkaar. Mooi.

Ook het curiosa-kabinet van Margaretha, dat zo typisch is voor de renaissance in wording, met stukken van de nieuwe gebieden is schitterend opgesteld.

Als je gaat, neem je best een audiogids, en vergeet niet af en toe te luisteren nar de kommentaar voor kinderen !!

Een aanrader.

Enkele puntjes om het de volgende keeer nog beter te doen:
* Laat niet te veel mensen tegelijk binnen, en zorg voor een grote ruimte in het begin. Op die manier kan het publiek doorstromen. Wij waren wel met erg veel Vrijdag 14.00 uur.
* Maak de kommentaar van de audiogidesn niet te lang, maarbreek ze op in stukken. Dat verteert beter.
@Peter, Ik ben helemaal akkoord. De tentoonstelling op zich is absoluut de moeite waard de verschillende kunstwerken en voorwerpen staan allemaal heel mooi opgesteld en inderdaad misschien is de commentaar van de audiogids soms ietsje te lang. Wat ik wel een beetje spijtig vond, is dat er geen duidelijk te volgen richting is aangeduid, dat zorgde wel af en toe voor opstoppingen. Natuurlijk ook omdat er teveel mensen tegelijk worden binnen gelaten. Ze werken met blokken van 200 personen per keer maar dat is inderdaad veel te veel ineens, hé. Dat kan beter!
Inderdaad: schitterende tentoonstelling. Prachtig gewoon! Een echte aanrader!!!!!! Ik denk dat ik binnenkort op mijn gemakske nog eens ga zien...

Minder prachtig was de jongeedame ZONDER enige klasse die het nodig vond om de mensen af te blaffen. De mensen van de groep waarin ik vertoefde waar er erg door gedougeteerd, en menigen hebben gezegd hun klachten aan de organisatie over te maken. Ik zal ook het nodige doen. Ik heb de jongedame haar naam gevraagd; zij: "waarom", ik: "dan weet ik over wie ik mmoet klagen". Zij weer: "daar heb ik helemaal geen probleeem mee". Tja. Jammer zoiets... Deze juffrouw draagt alleszins niet bij tot het promoten van de Mechelse gastvrijheid...

Gelukkig maakte de prachtige tentoonstelling zélf en de vele andere sympathieke werknemers ter plaatse die wél de vriendelijkheid zelve zijn, véél goed...
Deze morgen liep ik eens binnen in de vrij recent geopende galerij Sven Tourlouse in de (Korte) Bruul, en dit in het teken van het parcours 'Dames...naakt en gekleed' (die jammer maar tot en met morgen, 23/1O loopt). Ik vond het een kleine, maar stemmige galerij - beviel me wel. Ze is bovendien erg goed gelegen. Kunst-kijken in een winkelstraat: drempelverlagend...
Tot morgen maar, Jan?
Sh.. da's jammer ;-(

Dit weekend helaas écht geen tijd... en na morgen is het telaat?. Tja.. Pech gehad dan...