Maanrock dag 1/2

met categorie:  
Zoals beloofd is hier een kort verslag van de eerste Maanrockdag. Nuja verslag... ik heb de voorbije twee uur zo'n 560 foto's doorlopen, geroteerd en geresized dat ik nu nog amper tijd heb er iets zinnig over te zeggen. Ik wil namelijk zo snel mogelijk terug in Mechelen zijn om ook dag 2 in beeld te kunnen brengen. Verdere info over sfeer en muziek kunnen jullie gerust bijvoegen in de commentaar.
16u00-16u50 A Brand

A brand #1

A Brand #2

16u45-17u30 Tripoli

Tripoli

17u20-18u20 Stash

Stash

18u00-18u45 Dearly Deported

Dearly Deported

18u00-18u45 Tumblin' Dice

Tumblin' Dice

18u50-19u50 Das Pop

Das Pop

Het geweldige weer...

Slecht weer #1

Slecht weer #2

19u15-20u15 Frituur Paula

Frituur Paula #1

Frituur Paula #1

19u45-20u45 De Nihilisten

Nihilisten #1

Nihilisten #2
20u20-21u20 Daan

Daan #1

Daan #2

Sfeer

21u50-22u50 Janez Detd

Janez Detd #1

Janez Detd #2

Janez Detd #3

Janez Detd #4

22u45-00u00 Leki

Leki #1

Leki #2

23u20-00u30 Sarah Bettens

Sarah Bettens #1

Sarah Bettens #2

Meer foto's zijn natuurlijk te vinden op:
http://www.kiwiweb.be/v2005b/gal.php?path=2005_maanrock/
A Brand ...
4 gitaren rond een drumstel,
de essentie van rock'n roll :
vette gitaarrock, een perfecte mengeling van de pubrock uit begin jaren '70 en de grunge en garagerock van begin jaren '90, met veel branie gebracht en een drummer met de gekte van Keith Moon.
'Riding the ghost' (een cover van wie ?) en 'Warrier Soul' zijn voor mij alvast nieuwe klassiekers.
wij waren te laat om op de grote markt te geraken!! :-((
De echte Mechelaars zijn weer eens in de kou blijven staan.De markt stond al vol met bezoekers uit de andere steden toen de Mechelaars aankwamen. In de straten rondom de grote markt en ander pleinen liepen noch duizende misnoegden rond.
Waarom drie topacts op dezefde plaats als je de mogelijkheid hebt om dit over andere locaties te verdelen????
"Echte Mechelaars zijn weer eens in de kou blijven staan... "
Blijft de echte Mechelaar dan een eeuwige kankeraar ?

Een ingeweken (en dus vermoedelijk 'onechte' Mechelaar)
Beste mensen, dit had je toch wel een beetje kunnen voorzien! Kijk wat ze bij de Gentse feesten hebben gedaan... Er stonden zeker nog een heleboel Mechelaars op de Grote Markt. En als je goed zocht dan kon je de Markt nog op langs de achterkant van de Post. Wat ik wel gemerkt heb is dat er na Nathalia veel mensen zijn vertrokken en de Markt minder vol stond (pas op, 't was nog druk hoor). Misschien hadden ze een trechter moeten maken en er evenveel terug binnen laten.Ik versta jullie teleurstelling, maar voorzie zo'n toestanden toch een beetje.
Dat de markt afgesloten werd tot daar aan toe, en fijn dat men al die groepen gratis kan aanbieden... maar wat was precies het nut van de grote markt 'onzichtbaar' te maken dmv de afsluithekken met zwarte dekzeilen te bekleden? Zoals gezegd was de boel toch gratis, zowel voor degenen die vlak voor het podium stonden als degenen die met hun rug tegen de post plakten.
Zelf wou ik onder het terug huiswaarts keren van de Vismarkt nog even een snelle blik op clouseau + massa + podium werpen, gewoon om even 'amai wa nen hoep vollek' te kunnen zeggen en dan blijkt het zicht belemmerd door een zwart vlak, hahaha, allez allez, dachten ze misschien dat het volk op de grote markt vervuld van angst door de boze blikken van de laatkomers het op een lopen ging zetten en alles en iedereen op haar pad zou verpletteren?
Maar kom, nu heb ik eens 'tis wee tiepis mechele zenne' kunnen zeggen en dat was ook nog een leuk wegens al lang geleden.
Sorry gasten, wie te laat kwam: eigen schuld.Dit was toch te voorzien!
En een geluk dat er nog niet-Mechelaars naar Maanrock afzakken, 't zou anders nogal stilletjes zijn.
@ St.-Netels: dat van die zwarte plastiek vond ik toch ook maar raar, snapte eveneens de bedoeling niet.
De Dijlefeesten waren super, alleen spijtig dat ze nog steeds stiefmoederlijk behandeld worden.
Maar soit, bedankt Mechelen voor een lang maar uiterst leuk weekend, *HIK*
Laat de Dijlefeesten maar kleinschalig blijven. Ze zijn overigens oneindig veel gezelliger en artistiek zelfs meestal boeiender dan Maanrock (dat ik
ook een zeer mooi initiatief vind).

Bedankt aan alle mensen die dit mogelijk maken !
Ik vrees dat, door de goede muziekkeuze van de organisatie, de Dijlefeesten niet lang kleinschalig gaan blijven.

Nu wil ik niet zeveren, maar wordt het niet stilletjes aan tijd dat Maanrock wordt voorzien van een deftige website?
Ik vind het op nix trekken, sorry.
Ik geloof dat die al 10 jaar meegaat, tijd voor modernisering.
Chris, De Dijlefeesten slagen er nu al 30 (dertig!!) jaar in om kleinschalig te zijn en telkens topkwaliteit te leveren, dus waarom zou het nu met het 31ste of 32ste jaar ineens gaan omslaan?

Daar waar op Maanrock nu ondertussen enkele acts al voor de zoveelste keer op het podium stonden, en het weer een poosje geleden is dat er nog eens een buitenlandse act was, blijven de Dijlefeesten, ook nog op hun dertigste jaar VERBAZEN, telkens weer een uiteenlopend, gedurfd kwalitatief aanbod!!
vol ongeduld aan het wachten op de foto's van clouseau!
@Marc : Tijdens die dertig jaar was er wel geen Maanrock , die toch ook wel wat passanten levert.Aangezien Maanrock gestaag groeit, denk ik niet dat de Dijlefeesten daaraan kunnen ontsnappen.
Ik hoop van wel natuurlijk!
En inderdaad de Dijlefeesten weten hun groepen wel te kiezen, denk maar aan BOE (tot 2x maal toe) en vorig jaar DAAN en Gabriel Rios en The Internationals, ..
... en THE EXCESSIVES, Belgian Asociallity, Hugo Matthijsen & De Bomen, THE LONESOME CROCODILES, dEUS, ... en zelfs ELLIOT MURPHY.. ook The Godfathers...

Dus, wat betreft uitstekende programmatie zijn we het wel eens denk ik, Chris ;-)

Wat Maanrock betreft, ze bestaan nu 10 jaar zeker? Ik vind het heel erg jammer dat pakweg de laatste drie jaar steeds weer veel dezelfde acts op de affiche staan en geen buitenlandse groepen meer.. Ik herinner mij een editei, drie jaar geleden? Vier jaar al.. Waar TOM ROBINSON, FISCHER Z en THE STRANGLERS op de Grote Markt stonden! Zalig was dat...
Beste gasten als snotter van 8 liep ik al rond op de Dijlefeesten. Ik heb de zalige momenten mogen meemaken van Solid State, Der Polizei,met het eerste grote optreden van Eric Melaerts (die heeft nog bij ons in de scouts gezeten)en de LSP-band (eigenlijk Der Polizei maar dan met gasten) of De Nieuwe Snaar, juist terug van Montreux met een Gouden Roos.
De Dijlefeesten zijn zo een poosje verbannen geweest naar de Nekker. Maar dat was toch niet hetzelfde. Laat de Dijlefeesten alstublieft op de Vismarkt doorgaan. Want daar horen ze thuis om alle redenen die jullie hierboven al hebben opgesomd.
Wat de programmatie betreft van Maanrock is het niet altijd zo simpel om internationals uit het buitenland op de affiche te zetten.Achter de schermen moet er zeer gedreven onderhandeld worden en dat is niet altijd even simpel.
Ooh Solid State! De Mark Lauwers ofte Curt Lawrence!
In die periode had hij de best geschoolde stem van het pop-milieu in België. Met enige trots kan ik zeggen dat die regelmatig bij ons over de vloer kwam (dat heb je als je de jongste bent met oudere broers, ha ja: ik zaagde gewoon de oren van hun koppen om mij mee te nemen naar de Dijlefeesten. Een keer daar aangekomen mocht ik hen niet lastig vallen en kon ik lekker mijn goesting doen).
Inderdaad Jeroen, het zal wellicht zo makkelijk niet zijn.. maar mocht het lukken om (voor Maanrock) toch eens één buitenlandse klapper te strikken;. en/of wat meer variatie in de keuze van de binnenlandse acts ..

Ja, de Dijlefeesten, ik ga al van toen in op de middelbare school zat, die mannen van The Excessives en Lonesome Crocodiles zaten allemaal bij ons op school, ik denk van +/- 1988.. was 16 jaar toen ;-)

Yep.. Curt Lawrence doet nog een belletje rinkelen hier ook... ;-)
Het was inderdaad vreselijk triestig hoe slecht de boel gisteren werd georganiseerd tijdens het afsluiten van de grote markt. Ik vraag me af hoe de organisatoren het in hun kop hebben kunnen halen om Natalia en Clouseau na elkaar te programmeren: de best verkopende vrouwelijke arties van de laatste 2 jaar en een groep dio er in slaagt het sportpaleis bijna 20 keer uit te doen verkopen (aan tickets die onmenselijk duur zijn)... die zet je toch niet na elkaar?????? Geen wonder dat daar half vlaanderen op af komt!!!! Waarom zetten we volgend jaar niet U2 op het programmma???
Wat de Dijlefeesten betreft, die waren inderdaad veel gezelliger maar spijtig genoeg het slachtoffer van het succes van Maanrock. De Vismarkt werd zondagavond gewoon een doorgang van wanhopige Natalia en Clouseau fans, er stond amper een 100 tal mensen te genieten van de muziek en voor de rest leek het daar op een autostrade in volle ochtendspits om toch maar de afrit naar de grote markt te vinden. Een gouden raad voor de Dijlefeesten volgend jaar: kies een ander weekend dan Maanrock en laat de mensen die niet van massahysterie houden ook op een aangename manier genieten van goede muziek.
Het lijkt alsof we een stel ouwe zakken zijn... Allé ave Mèchelse zàkken.
Wat moeten de mensen niet denken van ons?
Maar ja de nostalgie... ('t Klinkt echt wel wat melig)
En zeggen dat ik de eerste zanger was van The Excessives! Met de Künnecke en den Herre :) Vreselijk!
Serieus Joeri? Aha!

Ik ben nog altijd op zoek naar The Excessives hun eerste plaat, waar ook die cover van ACE OF SPADES op staat. Volgens mij nooit op CD verschenen...? Heb wel "Disco Colorado".. Zet die nog regelmatig op zelfs.. Knalplaat!
omai het was goe vonnek. en sorry maar er moet ni gezaagd worden. als ge ni op voorhand kon bedenken da ge voor natalia+ clouseau rond 1800 daar al moest gaan staan om goe plaats te hebben, dan zijde de voorbije jaren op wereldreis geweest in landen zonder internet ofzo. het grappige is dat ik na natalia van de 'groete met' gegaan zen, om naar de mens te gaan zien. Al die mensen die stonden te wachten en te kankeren tegen de flikken (die trouwens hun werk heel goe deden, het mag ook is gezegd worden, ik heb dees weekend veel pollis gezien maar ze waren steeds vriendelijk en goe gezind en das vaak anders pluim voor de flikken)

ma bon wa was ik aant zeggen...
Al die mensen die stonden te wachten en te kankeren tegen de flikken.... die keken ineens zoals die koeien toen den eersten trein reed naar mij. Ik heb de massa dan maar toegesproken en gezegd dat het toch geen doen was want veel te druk en da ze maar van de rest moesten gaan genieten ipv daar staan rond te draaien. "ik zen content dat da gelle da is hoert van een ander" zei een van de pollissen en het leven ging verder.

Het was redelijk druk op de vismarkt en dus van de mens zien kwam weinig in huis, van ver het gehoord en het klonk wel naar de mens. dan maar naar de vismarkt naar de dijlefeesten terug afgezakt en daar was de groep ghinzu net van jetje aant geven. Man da was goe seg, die gasten rockten zo hard. En midden in de climax van een van de songs op het einde van de set stonden ze opeens allemaal gelijk stil alsof ze stenen beelden waren. wel ne minuut lang ofzo das was echt graaf. dan drukte de zanger/gitarist/basist (multiman) met zijne voet op een knoppeke... drumgeroffel ... en allemaal tegelijk opeens terug 'ontsteend' en volop in de climax terug. da was echt kicke! Na het optreden direct aan de merchandisingtent gaan vragen of ze cd's verkochten, maar die waren op zei het meisje (geen misse btw) spijtig, ik heb dan om mijn muzikale grillen te bevredigen mijn azureus aan het werk gezet en een paar minuten later was het album 'Blow' van Ghinzu binnen. Moet er nog een beetje van beluisteren en nog is herbeluisteren en dan misschien toch wel naar de platenzaak hollen.. want die verdienen mijn symbolische eurosteuntjes.
@ Joerie: Recalling you! Ik heb die mannen destijds nog in de "ouw stadsfiestzaal" gezien, Clouseau ook trouwens.
Het was weer een schitterende editie !!!
Zaterdag ging het nog van het volk, maar zondag was het echt heel druk, ik stond gelukkig op tijd op de markt, en heb ook nog foto's kunnen maken de twee dagen, ik zal deze een van de dagen eens on line zetten, wat ik al wel heb zijn foto's van de dijlefeesten op vrijdagavond, deze vind u hier:
http://users.skynet.be/digi...

Groeten, Bart
beestig mooie portretten en actiepics bart. met welke onderdelen van je materiaal heb je die genomen. dikke pluim, je hebt een oog voor opname én cropping.
Bart, Schitterende foto's!!!

De foto's van de Dijlefeesten gaven me opnieuwe het kippenvel dat ik toen al had.. zeker bij de Bizjoe nummers ("Rijden", "Alles", "De Verveling") en ook Bert De Conick!!!!

En met "den Hugo" werden ook onze lachspieren nog eens op de proef gesteld...
Heeft er trouwens iemand een exemplaar van het Excessives-album "Wild Waves" teveel? Ik heb er destijds nog de foto's voor gemaakt en ben mijn eigen exemplaar met uitleentoestanderij kwijtgespeeld.
Het hoeft uiteraard niet verniet te zijn :-)
Mr. netels, ben er zelf nog naar op zoek, zoals ik hierboven al schreef

[quote]:
"Ik ben nog altijd op zoek naar The Excessives hun eerste plaat, waar ook die cover van ACE OF SPADES op staat. Volgens mij nooit op CD verschenen...? Heb wel "Disco Colorado".. Zet die nog regelmatig op zelfs.. Knalplaat!
22/08 23:38:11" [end quote]

... maar ik was vergeten dat de plaat WILD WAVEs heette..
Degoutant hoe bepaalde mensen hier blijven zagen over de organisatie

En als je niet op de Grote markt bent geraakt ... EIGEN SCHULD !!! Dat heeft NIKS met de organisatie te maken !!

En diegene die zeggen dat mensen uit ander steden eerder op de markt stonden ... Wat een bullshit zeg ! De mensen op de markt waren gewoon op tijd ! Van welke stad die kwamen werd niet gecontroleerd hoor.

Iedereen had even veel kans om op de Grote Markt te raken en de Mechelaars zelfs meer want die moesten van minder ver komen.

En van dat afsluiten betreft: lullen over Marktrock, Gentse Feesten ... en er geen bal van weten, want dan zou je weten dat dit daar ELK JAAR GEBEURD !!!!
wie zaagt er over de organisatie?
De organisatoren hadden moeten incalculeren dat er een massa zou afkomen op een programmatie MFT, Nathalia en Clouseau. Waarom dit niet verdelen over markt en ijzerleen. Zwarte schermen, nog zoiets, die worden waarschijnlijk zo gehuurd, en doorzichtige zullen er niet in voorraad zijn geweest.
Voor de gelukkigen (waaronder ik)die Nathalia en Clousseau moesten missen konden hun hart ophalen bij de Seatsniffers en Camden.
ps dit is nog altijd een forum waar iedereen zijn gedacht mag zeggen zeker en daarbij dit is nog altijd maar een medium waar max 1% van de mechelse bevolking gebruik van maakt.
Hou dus aub maar op met anderen uit te kafferen.
de groeten.
Misschien is de organisatie zelf achterover gevallen van het massa-effect van hun concentratie-programmatie... en zullen ze volgend jaar inderdaad doordachter spreiden.

En misschien komt er automatisch weer iets minder volk opdagen volgend jaar; na enkele uiterst drukke Marktrock-jaren was het plots ook iets rustiger.

Trouwens, zelfs met deze volkstoeloop was het zondagavond mogelijk om mét baby zonder drummen op minder dan een uur het hele parcours rond te lopen, het feit dat je de Grote Markt niet meer op mocht buiten beschouwing gelaten.

En dat maakt het écht de moeite waard; dat het een gezellig stadsfestival blijft, zonder het eindeloze geschuifel en gedrum waar o.a. Marktrock al jaren aan leiden.

Die zondagavond probeerden een heel aantal hopeloze Clouseau-fans trouwens via de Zakstraat over de werf van het Huis van de Mechelaar aan de Grote Markt te geraken. Op den duur de politie er maar op af gestuurd, voor er ongelukken gebeurden... Politie die - zoals op deze blog al gezegd werd - die dag uiterst vriendelijk was.
@Margaretha: "De Eeuwige Mechelse Kankeraar"; 't is een imago waar men nu eenmaal vanaf wil, maar om nu plots door het leven te gaan als kritiekloze positivo's.. hmm, ik weet het toch niet.
Me dunkt dat men dan binnen enkele decennia van "De Eeuwige Mechelse Naieveling" gaat spreken.
Als het goed is zeggen we het de laatste tijd ook denk ik :-)
Beste Mensen,

Ook ik hecht geen geloof aan het feit dat bepaalde mensen uit andere steden voorrang zouden gekregen hebben.. maar alsjeblief, laten we mekaar hier wel een beetje met respect behandelen he...

Margaretha: het is nog steeds niet verboden op een BESCHAAFDE manier je mening te uiten. Hoe jij hier nu tekeer gaat vind ik eigenlijk niet kunnen. Sluit me wat dat betreft trouwens aan bij Vadderik & Sint Netels!

En inderdaad: De Mechelse Naieveling: AUB NIET HE ;-)

En het klopt ook: als het goed is zeggen we het zeer zeker! Maar dat er hier en daar nog eens iets mis loopt is nu eenmaal de gang des levens, mag je daar dan niets over zeggen, klagen zelfs.
Tuurlijk wel!