'Pannenkoeken met suiker' Hoe aantrekkelijk is het Mechelse cultuuraanbod ?

met categorie:  

Pannenkoeken zijn lekker, met suiker nog lekkerder.
Sommigen prefereren toch zonder, anderen eisen hun extra zoetigheid op.
Over smaken en kleuren valt niet te redetwisten ergo voor elk wat wils.

Conclusie van een heleboel reacties verspreid over deze blog zou kunnen zijn: Mechelen heeft sterke cultureel(-toeristische) troeven in huis. Denken we inderdaad maar aan het Speelgoedmuseum, Plankendael, de Toren... om enkele namen te noemen die reeds aan bod kwamen. Deze troeven worden wel degelijk uitgespeeld maar alles kan beter, toch?

De juiste koopwaar in huis hebben is één ding, deze dient liefst ook nog op een aantrekkelijk manier aan de man te worden gebracht. Laten we er van uitgaan dat we met smakelijke pannenkoeken sowieso goede cultuurproducten in huis hebben. Niemand is vies van een beetje spreekwoordelijke suiker.

Wat kan men onder die 'suiker' verstaan?

Praktisch ->
- een kwalitatief onthaal
- aantrekkelijk drukwerk
- correcte zaalteksten
- toegankelijkheid
- signalisatie
- ...
Overkoepelend ->
- cultuurpas
- cultuurkrant
- collectieve communicatie
- prijzenpolitiek
- ...

Aan jullie om de lijstjes verder aan te spekken. Zijn de Mechelse musea 'sexy' genoeg en zoniet, hoe kunnen ze hun uitstraling voor potentiële bezoekers verhogen? Wat weerhoudt je ev. van een bezoek aan het Figurentheater of het Cultuurcentrum enz.? Daag jij op voor "Make a Fish" of Ottertrotter? Kijk jij specifiek uit naar "Lamot"? Cultuur sowieso niet aan jou besteed, zeg je? Onbekend is misschien onbemind?
Hoe kan men de vonk van ons Mechels cultureel chauvinisme (het is duidelijk dat gevestigde, nieuwe en nieuwere Mechelaars trots op hun borst roffelen) regionaal en (inter)nationaal zo optimaal mogelijk laten overspringen?

Veel vragen, hopelijk evenveel en méér reacties...


PS/ Je kan trouwens nog een oproep van me lezen op deze blog onder 'cultuur' -> 'cultuurcentrum' -> zie reacties. Daarin heb ik het over de tentoonstellingen in het Hof van Busleyden en de inrichting van de tuin.
Mechelen heeft al te lang blijk gegeven van een nogal zwaar-op-de-maag-liggende zelfgenoegzaamheid, zeker als het op cultuur aankomt. Cultuur in de brede zin: van museale werking, over naar erfgoed, theater, cinema etc.
Gebrek aan visie, aan dynamiek en centen allicht? Intussen kondigt Mechelen 2005, Stad in vrouwenhanden, zich als het meest ambitieuze project sinds JAREN aan. De ingrediënten zijn evenwel redelijk eenvoudig: een knappe programmatie rond een thema dat 'transversaal' werkt: expo's, literatuur, enz. enz. Uiteraard is zo'n festival beperkt in tijd, hoor ik u al zeggen, da's makkelijk zat. Klopt, maar van de dynamiek die dit teweegbrengt, zou Mechelen moeten kunnen profiteren: werk maken van een betere cultuurcommunicatie (welke musea, theaters, programmatoren,...). Met zo nu en dan eens een gooi naar het internationale niveau...
Al de hierboven aangehaalde elementen zullen dus zeker de volle aandacht van de cultuurbeleidscoördinatoren en zijn ploeg mogen hebben!
Wij hopen alvast op meer!
Kijk, ik ben al een paar keer in het Beiaardmuseum geweest of in het Hof van Busleyden, maar ik vrees dat die de laatste 20 jaren niet meer veranderd zijn !
Klopt dit ?
Tsja, helaas niet.
Behalve dat het Museum van Busleyden helemaal is opgekuist - langs de buitenkant. Binnenin is het nog steeds een erg teleurstellend allegaartje; van Mechelse meubels tot en met een vrij surrealistisch schandpaard. Ik denk dat een educatieve dienst hiermee echt wonderen zou kunnen doen... En, ere wie ere toekomt, er loopt momenteel een uitstekende tijdelijke tentoonstelling over een ander goed bewaard Mechels geheim: het figurentheater!
Gaat dat zien, gaat dat zien.
@ Snuit @ Peter / / Buseyden ZOU alvast een topper kunnen zijn. Het draagt alles in zich om het te zijn... Mooi historisch gebouw, (binnenkort heraangelegde) binnentuin met mogelijkheden, interessante collectiestukken (alleen al dat schandpaard inderdaad!), de goudleercollectie...
Het Speelgoedmuseum is mijns inziens in hetzelfde bedje ziek. Verbluffende items worden er uitgestald maar de opstelling van de tijdelijke tentoonstelling niet te na gesproken, oogt het geheel weinig interactief en de museologie nogal oubollig. Wel viertalige zaalteksten! Kunnen we stellen dat een hedendaagse(re) make-over gewenst is mbt de musea? Volgens mij een investering die een rijke oogst zou afwerpen...
Inderdaad, het Hof Van Busleyden is momenteel niet het meest 'spannende' museum - maar ik verwacht er wel wat van, als dit sluitstuk van de museumas helemaal zal gemoderniseerd zijn... (zéker van de tuin - en de plannen die ik zag, laten dat verhopen). Het Brusselpoortmuseum vind ik geslaagd; evenals het Schepenhuis. Die mix van moderne en oude elementen maakt het erg aantrekkelijk. Nog véél, véél meer benieuwd ben ik naar de Lamotsite. Zéker boek ik kaartjes voor de op stapel staande prestigieuze tentoonstelling. Ik vind het thema 'Stad in Vrouwenhanden' heel aanlokkelijk. Ik denk dat er al voldoende publiciteit rond geweest is - maar deze mag zeker nog verhoogd worden. Enne... ik hoop dat ook de Mechelaars in dichte drommen de tentoonstelling zullen bezoeken, en al wat daarrond 'hangt'. Die cultuurpas, met gratis (of verminderde inkom tot de stedelijke musea) is een goed idee. Hopelijk komt er wat van...
Om het nog even over Busleyden te hebben: er is daar heelwat moois te bekijken, maar het is wel een allegaartje bij mekaar. Er is moeilijk een 'rode draad' in te ontdekken. Het komt, nu toch althans, wat oubollig over.
En een museum-café?
Promotie voor beiaardmuseum mag wat meer gevoerd worden. Blijft wat in de schaduw nu...
Ik ben de laatste keer met erfgoeddag in het poppenteater naar het poppenarchief geweest...
Ik stel voor omdat vaker open te stellen, of zoals de persoon ter plaatse voorstelde: maak er een permanent museum van ! Schitterende poppen ...
(je hebt wel een goede gids nodig)

Verder vind ik Schepenhuis SUPER ! Heb ik wel vertrouwen in wat er van Busleyden GAAT worden.

Het Brusselpoortmuseum is leuk, maar niet direct mijn interesse.

Nu het beiaardmuseum nog aantrekkelijk maken ...
Waar komt dat museumcafe ? Kan ik eindelijk mijn krant ergens gaan lezen in een museum op zaterdag.
@ Peter / / een museumcafé in het Hof van Busleyden is louter een suggestie/wens van mezelf. Maar het vindt dus gehoor blijkbaar ;-)
Goh, ik kan me wel voorstellen dat we in de nieuwe Lamot een leuke cafe, de sfeer Museumcafe waardig zullen vinden ?
In het Keizer-Kareljaar, vijf jaar geleden, genoot ik héél erg van de prachtige LosHonores-tentoonstelling. Heel goede organisatie! Laat het beste vermoeden voor de op til zijnde tentoonstelling van het najaar...
Toen waren ook de Cellekes open met een bij-tentoonstelling van andere wandtapijten. Spijtig dat dit pand met schitterende tuin niet meer opengesteld kan worden omdat het privé is. Gelukkig kan je er een glimp van opvangen vanuit de Minderbroederskerk, op de verdieping...
Dit heeft misschien niet zo dadelijk iets te maken met musea en cultuur, maar ik dacht eraan door die tentoonstelling toen. (als de poort niet van vol hout zo zijn, maar wel in smeedwerk bvb. zouden er meer mensen van kunnen genieten... maar da's alleen maar een suggestie - ik begrijp heus wel dat ik over privéwoningen m'n mening niet hoef te geven...)
UPDATE UPDATE voor JanS

De mevrouw van de Cellekens, heeft achter de houten poort een ijzeren gril gemaakt. Als ze thuis is gaat de houten poort open en iedereen kan binnen kijken, schitterend. Ze heeft jou bede aanhoord denk ik :-)
Oh, dat wist ik helemaal niet Peter... Is dat al lang zo? Ik kom er nu wel niet dagelijks voorbij, maar dat had ik nog niet gemerkt...
Da's tof; want op zoiets had ik al lang gehoopt.
Trouwens, die mevrouw heeft van dat indertijd verwaarloosde complex iets unieks gemaakt. Knap hoe ook door privé-initiatief de stad mooier is geworden.
Proficiat.
Ah, die update vind ik zeker wel fantastisch goed nieuws, zo kan iedereen er een beetje van genieten, hé. Volgens de planning van de lamotsite is er in ieder geval een brasserie voorzien, hopen nu maar dat het zeker een gezellig en sfeervol café zal worden !
- Van vorige week ergens.
(ik kom er dagelijks voorbij)
Schitterend prive inititief, en wat meer is, door het opkalafateren van de Cellekens is de rest ook in orde gekomen: het fonduerestaurant, de geveltjes van het Jef Denynplein, ...

Een klein (prive)initiatief kan grote gevolgen hebben
Ik zou zeggen, een museumcafé in Lamot én in Busleyden! Nu we het toch over de combinatie erfgoed/horeca hebben: las vanmorgen in de krant dat het Molenhuis in de Kruidtuin wordt gerestaureerd en in concessie werd gegeven als horecazaak.
Ja, Ellys, ik las dat ook in de ochtendkrant. Daar is al héél lang sprake van... ik dacht zelfs dat het plan 'ondergesneeuwd' was. Ik ben dus erg blij dat er schot in de zaak komt. Dit is echt een toplocatie voor een horecazaak.
Ik hoorde gisteren in het journaal, en las daarnet ook nog in de krant dat er een voorstel is van Geert Bourgois om de krachten van de Vlaamse Kunststeden te bundelen, en samen naar buiten te treden wat promotie aangaat, en verder en grondiger samen te werken. Daar zit wel wat in, denk ik. Het cultuurbeleid zou er wel goed bij kunnen varen...
En een museumcaé in Busleyden zou drempelverlagend kunnen werken. Zijn daar eigenlijk plannen voor?
@JanS / / Neen, voor een café in het Hof zijn niet onmiddellijk plannen meen ik. Gewoon een ideetje dat ik opperde... Effectief, laagdrempeligheid zou een positief gevolg kunnen zijn. Het zou ook extra inkomsten voor het museum kunnen betekenen. Centen die geherinvesteerd zouden kunnen worden?
Wat je daar hebt opgevangen ivm het bundelen van krachten van Vlaamse cultuursteden, is zeker interessant al dacht ik dat dat toch nu al het geval was. In welke krant las je er iets over?
Gazet van Antwerpen. En ook in het VRT-journaal van gisterenavond.
@ JanS + @Peter / / Dank voor de links. Waardevol initiatief. Maar terug even dichterbij huis: hoe de Mechelaar (nog) (meer) mobiliseren voor al dat moois? Hoe goeie culturele ambassadeurs 'kweken' voor toeristisch Mechelen? Door -figuurlijk- hoger van hun toren te blazen :-) ?
Ik denk door gewooon hard te werken, door te luisteren naar de klanten, en telkens er een probleem is dat oplossen, op die manier de kwaliteit bevorderen ...
- En blijven reklame maken, zie schepenhuis.
- En vooral steeds nieuwe dingen brengen, zodat iedereen meer dan 1 keer per 5 jaar binnenkomt ...
- Speciale akties (avondopening, specialecombinatiepassen, een arrangement met paard of go-cart tussen de musea, ...)
- Het bestaan van het museum duidelijk maken in het openbaar domain errond ? Bvb,,leuke kleuren rond het speelgoedmuseum, de rotonde rond de Brusselpoort zo inrichten dat de kleur van het asfalt de rondingen van de Brusselpoort volgen
- Speciale dagtrips voor den NMBS
- Theatervoorstellingen in de Brusselpoort, Hof van Busleyden
...
Goeie tips van Peter. Ik denk dat het inderdaad belangrijk is om die mensen in het museum te krijgen, die normaal gezien nooit die drempel overgaan, omdat ze verkeerdelijk denken dat het hun petje te boven zal gaan, saai is, of elitair, of té moeilijk, ...
door theater-of muziekvoorstellingen, een (praat-)café, kunst door kinderen exposeren, video-kunst, zoektocht-opdrachten in het museum, gratis bezoekmomenten, 'dag van de musea', ... Kortom: blikvangers om minder-gemotiveerde museabezoekers over de streep te halen...
Regelmatig iets 'nieuws' in de kijker zetten (zoals o.a. het Schepenhuis doet
) is ook prima.
En...
Ik ben dit weekeinde zelf een keer toerist gaan spelen.

- Horlogeriemuseum: een aanrader, gedreven gids die als horlogemaker van wereldklasse is.

- Poppententoonstelling Hof Van Busleyden, schitterende kleine tentoonstelling over de poppenarchieven van De Maan. De videovoorstelling is niet de meest spannende, maar de hoeveelheid schitterende poppen maakt veel goed.
Horlogeriemuseum heb ik zelf nog niet bezocht... schande voor een Mechelaar... Moet ik dus zéker nog eens doen. Ik hoorde inderdaad al enkele keren dat het de moeite is.
En ik kan best geloven dat de poppententoonstelling van De Maan schitterend moet zijn.Van het 'Mechels Stadspoppentheater' heb ik als kind enorm genoten. Het was en is dan ook véél meer dan "poppen-kast". Dit theater verdient een permanente expositieruimte.
Qua mooie locaties voor een museumcafé is misschien ook de binnenkoer van de tekenacademie naast de Minderbroederskerk een mooie locatie?

En nu ik eraan denk: waarom worden die amateurs van een pottenplakkers (de zg archeologische kring) die hun "museum" (nou ja, dekmantel voor goedkoop drinken voor een vriendenclubje) ook niet wat aangepord om een en ander te professionaliseren? Hun museumpje ligt op een toplocatie aan de St-Romboutskathedraal.

Wat er ook een mooie plek is: de voormalige refugie van Grimbergen (aan de OLV-straat). Ook daar valt wat mee te doen als het schoon weer is (terrasmogelijkheid voor Roger? Of voor de Vivaldi?).
van het Hof van Busleyden gesproken,bestaat mijn oude school nog in de StJansstraat juist achter het Hof van Busleyden?Louis
louis, die school bestaat nog - maar is nu wel een school voor bijzonder onderwijs.
@Joeri - het 'museum' van de archeologische kring is inderdaad een rommelig allegaartje - niet erg aantrekkelijk. Daar kan beslist véél meer van gemaakt worden. Maar ik 'durf' zover niet gaan om deze amateurs een goedkoop-drinkend-pottenplakkersclubje te noemen. Daarvoor heb ik weinig of geen zicht op hun bezigheden en werken... Of heb je redenen om hen dit etiketje op te kleven? Kan zijn hoor, maar ik weet het niet. Maar je hebt zéker een punt wat betreft het schijnbaar gebrek aan professionalisme. (met alle respect trouwens voor deze amateur-archeologen...)
Als het plein en de gebouwen van de refugie van Grimbergen grondig zouden opgeknapt worden is dit ongetwijfeld een pracht van een locatie.
(kan een bijna-zelfde uitstraling krijgen als het Bruulpleintje met wat restauratiewerk...). En wat betreft de binnenkoer van de tekenacademie: dit wordt toch binnenkort aangepakt (trouwens een groot deel van het cultuurcentrum...)
@JanS: ivm de archeologische kring: ik meen me te herinneren dat er op een gegeven ogenblik zelfs parlementaire vragen zijn gesteld ivm met dat museum dat - als ik het me goed herinner - het minst toegankelijke museum van België werd genoemd. Dat degenen die de zaak daar runnen amateurs zijn, dat kan ik je verzekeren. Vraag dat maar aan de mensen van De Komeet die daar destijds geprobeerd hebben een theatertje uit de grond te stampen...
Ik vind het superleuk dat ik als 'culturele omnivoor' hier verschrikkelijk veel bij leer! Van dat 'museum' van de archeologische kring had ik nog niet gehoord... evenmin van de voormalige refugie van Grimbergen. En gesproken van de combinatie terrasmogelijkheden en erfgoed: heb vorige week gelezen dat ze de molen in de kruidtuin gaan restaureren en in concessie wordt gegeven aan een horeca-uitbater.
Goeie tips ook hierboven om minder gemotiveerde bezoekers naar het museum te halen. Een combinatie van enerzijds typische 'publiekstrekkers' en anderzijds meer op de overtuigde museumbezoekers toegespitste - gespecialiseerde- tentoonstellingen zou lonend kunnen zijn. Niet alleen voor toeristen maar zeker ook om vooral de Mechelaars vaker naar het museum te halen.
Ik las ook dat de poppen van het Figurentheater een permanente plek verdienen. Ik kan dat alleen maar volmondig beamen. En wie weet...misschien wordt er reeds over nagedacht....
Fijn te horen overigens dat bloggers spontaan toeristje in eigen stad gaan spelen. In het horlogeriemuseum ben ikzelf nog niet geweest maar heb wel plannen om het Zotte Kunstenkabinet te bezoeken. Daar al iemand geweest?
Zotte kunstenkabinet staat op mijn verlanglijstje ... Naar het schijnt zijn dat toch erg belangrijke werken die daar hangen ...
IDEE IDEE IDEE
Geef het lokaaltje van het Arechologisch Museum aan de Maan en het Firmament om daar hun poppenmuseum te huisvesten !!
@ Peter Meuris:
Ivm Zotte kunstenkabinet: hazo! dringend te ontdekken dus. Wel grappig dat daar 'schijnbaar' belangrijke werken hangen maar precies te weinig mensen dat weten als he zo is. Jammer, misschien kunnen we na een bezoekjes wel extra promotie maken ;-)

Ivm poppenmuseum: hoe? En de collectie verzameld rond Lamot dan, misschien toch maar beter op de Lamotsite zelf :-) ? Een toekomstig poppenmuseum zie ik ook wel zitten verspreid over die 3 mooie historische huizen aan de haven, of in een gedeelte van het pand in de Begijnenstraat?
Alleszins, een eventueel poppenmuseum zou een voltreffer voor Mechelen Kinderstad zijn!
thank you JanS for the info.on my old school.Ik waardeer al de info.dat ik oppik aan deze webside.Van tijd heb ik wel een beetje moeilijkheid om vlaams te spreken of te schrijven.Ik ben in de states sedert 1956,dat is een lange tijd,maar mijn vlaams begint stilaan terug te komen.Thanks to my computer.Keep in touch.Louis
Zotte kunstenkabinet is inderdaad de moeite.
En laat ons nu maar héél hard pleiten voor dat poppenmuseum!!! Zou een grote trekpleister kunnen worden.
@ Joeri: als dat werkelijk zo is van de archeologische kring: dan dient daar dringend iets veranderd te worden. Dan geef ik je volmondig gelijk.
@ Louis: we verstaan uw Vlaams best hoor.
Als jullie spreken over die een 'archeologische kring', hebben jullie het dan over de Mechelse Vereniging voor Stadsarcheologie of verwar ik 2 zaken? Mocht dat inderdaad het geval zijn en van mening zijnde dat er daar het één en ander anders zou mogen aangepakt worden, zie dan je kans schoon zie mijn recente post :-)
Ben sinds drie weken een nieuwe inwoner van Mechelen en ben de stad vrij intensief te voet ah ontdekken.
Wat een rijkdom aan historisch(e) (beschermde) gebouwen!!! Zijn hier veel stadswandelingen? Ook niet begeleidde?
@Koen: Ik kan jou, en trouwens iedereen, de wandelingen van RIM voorstellen.
http://www.rim.be echt de moeite...
En natuurlijk de onvolprezen wandelingen van de dienst voor toerisme.
Fijn dat je Mechelen leuk vindt.
Welkom in onze stad, Koen. Op de website van Mechelen (http://www.mechelen.be) klik je 'toerisme' aan: dan krijg je info over 'geleide bezoeken' met uitleg over verscheidene themawandelingen. Ook is er informatie over toeristische routes te vinden. Veel leute met je 'ontdekkingen' , kuierend door de Mechelse straten...
Merciekes voor de tips!
Ik heb de 'perceptie' (toch wel een schoon woord he) dat Mechelen haar historische pracht & praal niet echt ten volle uitspeelt. Iemand sprak in een reactie ergens op deze weblog dat Mechelen misschien iets weg heeft van Bokrijk. Zit een schijn van waarheid in. (En Bokrijk is heus niet pejoratief bedoeld ... ben van Limburgse afkomst en daar fier op - ook op ons Bokrijk ;) )
Soit, ik sta gewoon met verbazing versteld van de toeristische troeven die Mechelen in huis heeft.
@Koen: Wij hebben ook recentelijk het verre Limburg (Tongeren, waar ze een mini-versie van Den Toren hebben) ingeruild voor Mechelen en ik moet zeggen dat wij ook zeer aangenaam verrast waren (zijn) over het aanbod in Mechelen (op het gebied van café's, restaurants, cultuur, etc.)
@ Koen / / Welkom welkom :-)
Misschien surf je beter gelijk naar het geheel nieuwe http://www.inenuitmechelen.be? De meeste culturele en toeristische info staat daar mooi gebundeld, ook over de verschillende themawandelingen.

Radio Reflex berichtte trouwens onlangs ook over een nieuwe wandeling, nl. 'Tijd in Mechelen' ingewandeld olv Jozef Op de Beeck, conservator van het horlogeriemuseum en organisator van de wandelingen. Tijdens een uitje van bijna 6 km kom je naar 't schijnt alles te weten over de horlogemakers door de eeuwen heen en de vele historische klokken en hun anekdotes.

Inderdaad, Mechelen mag wat vaker en nadrukkelijker haar troefkaarten bovenhalen. De tweede stad, na Antwerpen met een zoo? Historische kern met flink wat 'UNESCO werelderfgoed'? Grote concentratie aan historische kerken in het centrum van een relatief kleine stad? Een bloeiend brouwersverleden -en heden? Dé Toren? Unieke poppenspel-figurentheatertraditie?

Ik wens je nog een fijne verkenning toe !
Ik vrees dat meer volk naar musea lokken moeilijk zal zijn. Daarvoor heeft het te veel concurrentie gekregen van andere cultuurproducten (festivals, film, televisie, ...). Dat is niet per definitie slecht, tijden veranderen nu eenmaal. Mensen interesseren zich niet meer in wandtapijten of de beiaardier (zonder daar pejoratief over te willen doen). Waarom niet eens uitkijken naar een museum over een meer recent thema?
@ Christophe / / Ik denk dat je 'de mensen' onderschat. Als er geen intereresse meer zou bestaan in pakweg wandtapijten, hoe verklaar je dan het succes van de Erfgoeddag bv.?
Ik denk dat een beiaardier nog steeds op belangstelling kan rekenen zolang je hem maar op een boeiende manier van onder het stof haalt. Daar ligt ongetwijfeld een taak weggelegd voor educatieve diensten van musea. Een museumleiding moet inderdaad inzien dat een 19e eeuwse manier van tentoonstellen (vitrine + zaaltekst zonder meer) maar moeilijk kan concurreren met het flink uit de kluiten gewassen vrijetijdsaanbod. Het staat misschien voor sommigen als een paal boven water dat moderne of videokunst jongeren nu eenmaal méér intrigeert dan klokken of archieven maar ik vind niet dat men zich bij zo'n stelling hoeft neer te leggen. Veel heeft m.i. te maken met de manier waarop iets wordt aangebracht. Denk maar eens terug aan een geliefde OF gehate leerkracht van vroeger...

De Standaard berichtte op 23/7 dat de voorbouw van de Dossinkazerne in Mechelen werd aangekocht voor 790.000 euro. De bedoeling is het Vlaams Holocaustmuseum in de gebouwen onder te brengen.

Wat denken jullie? Zou dit een museum over een 'recent thema' kunnen worden? Maar hoeft het 'Vlaams' dan in de benaming van het toekomstige museum?
Het Holocaust museum is nu al een vrij modern museum. Ben er met een troep tieners naar toe geweest en ze waren er van in de wolken ... Zeker mogelijk.
@ellys Ik geloof ook dat het mogelijk is om dergelijke dingen interssant voor te stellen !
Het Joods Museum van Deportatie en Verzet, zoals het tegenwoordig heet, denk ik, is inderdaad zeer OK als museum maar krap behuisd. Of de naam verandert in Holocaustmuseum of dat dit nieuwe museum er bovenop het andere - bij wijze van 'annex' - komt, is me niet geheel duidelijk.
Ik vond alvast deze link naar meer info: http://www.serendib.be/giev...
@Ellys: het nieuwe museum komt - dacht ik toch- aan de overkant van de Stassartstraat in het voormalige Instituut voor Kunstambachten. Zie ook: http://www3.vlaanderen.be/p...
Een beetje jammer trouwens dat ze niet het Predikherenklooster (Generaal de Lobbekazerne) als locatie hebben gekozen, want die is eigenlijk ook eens aan een nieuwe bestemming toe.
@ Joeri / / bedankt voor de info. En gelijk heb je vwb het Predikherenklooster. Misschien een locatie voor een ander mogelijk toekomstig museum (collectie Figurentheater bv.), wie weet?

Nog een ander nieuw museum:
Radio Reflex berichtte een tijdje terug over het Mechels kerkhof als museum. Ik citeer van op de website:
"Op het Mechelse kerhof zal het gedeelte waar de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven liggen, omgevormd worden tot een monument dat eveneens als openluchtmuseum zal fungeren.
Infopanelen zullen een verwijzing maken tussen de graven van de gesneuvelde burgers en het Mechelse oorlogsverleden."
Holocaustmuseum is het bezoeken méér dan waard - ook al omdat het in een gebouw te vinden is (Dossinkazerne) met historische betekenis - Heel veel Joden, die hier in ons land woonden, werden van hieruit naar de concentratiekampen gevoerd. Ik denk dat het heel belangrijk is dat jonge mensen steeds opnieuw hierover verteld wordt - zoiets mag nooit meer gebeuren. De herinneringen mogen niet vervagen. Zo'n museum heeft wel degelijk een maatschappelijke taak. Je gaat er met een andere ingesteldheid naar toe als naar een ander museum. Je zou er stil moeten van worden... Ik raad het elke jongere aan om dit museum(pje) een bezoekje te brengen. Ik vind het goed dat het zal uitgegebreid worden...
Wat betreft het Predikherenklooster (of de Lobbe-kazerne): het wordt méér dan hoog tijd dat er schot in de zaak komt. Dit is een echte kankerplek in het centrum. Steeds opnieuw vallen geplande projecten in het water... Spijtig. Hopelijk niet meer voor lang.
Vijf jaar geleden woonde ik er 'de nacht van Margareta' bij - een schitterend toneelstuk over de keuze die Margareta van Oostenrijk moet maken... (deze monoloog wordt trouwens dit najaar herhaald - de moeite hoor!). Deze ruïne-achtige ruimte was een gedroomd decor voor dit stuk.
(en bijna 2O jaar geleden voerde het toenmalige MMT in de 'kerk'-ruimte het stuk 'de zoon van de schrijnwerker' op).
Maar als decor dienen voor occasionele toneelstukken is wat weinig... Oud-klooster en kerk verdienen een waardiger bestemming te krijgen, voordat de boel nog verder verkrot.
Van dit 'openluchtmuseum' op het stedelijk kerkhof wist ik niets. Wel weet ik dat dit kerkhof, op het oudste gedeelte, heel waardevolle en monumentale graven heeft. RIM organiseerde er al themawandelingen. En er bestaat ook een mogelijkheid om een oud 'graf' te kopen voor 'hergebruik'. Klinkt misschien niet erg 'levendig' of luchtig-zomers... maar ook dit erfgoed heeft haar rechten...
@JanS. / / Ik kan je alleen maar bijtreden. Ik bezocht het museum meermaals en ging telkens met een vreemd gevoel in mijn maag naar buiten maar vooral met de idee dat iedereen dit museum zou moeten bezoeken, het liefst herhaaldelijk zodat de herinnering aan het getoonde nooit verwatert. Goed dat scholen hun leerlingen meetronen naar dit museum, al zouden best meer jongeren (individueel) mogen aangespoord worden om spontaan zo'n indringend stukje collectief geheugen te gaan bekijken. Op dat vlak hebben musea én onderwijs inderdaad een maatschappelijke/educatieve rol te vervullen.
Dat er in het Predikhereklooster nog opvoeringen zijn geweest, is compleet nieuw voor me maar dat dateert van voor mijn Mechelse tijd :) Alleszins, ik hoop dat ik deze "ruïne" nog ooit eens kan bezoeken. Wordt het binnenkort nog eens opengesteld? Het klooster is eigendom van de stad?
Ivm kerkhof: het ligt vlak bij waar ik woon en -al klikt het misschien morbide- ik kom er graag. Ik heb een zwak voor kerkhoven omdat je er je juist zo...levend(ig) voelt, ook op dat van Mechelen met zijn prachtige zerken. Worden die RIM-wandelingen nu nog georganiseerd? Ik heb inderdaad ook vernomen dat de concessies voor oude graven worden overgedragen in het kader van hergebruik, hetgeen een goede zaak is. Als ik naar de nieuwe zerken kijk dan weet ik het wel. Het is nog vroeg maar ik ben ooit wel kandidaat :-)
ik hou van het kerkhof. Knappe art-deco graven en ... schitterend praalgraf van Jef Denyn
@Ellys: <quote> Het predikherenklooster in Mechelen wordt terug eigendom van het stadsbestuur. Het schepencollege besliste om het klooster terug te kopen van de groep Monument. Die verwierf het predikherenklooster vijf jaar geleden om het te renoveren en er een nieuwe bestemming aan te geven, maar tot op heden werd er geen enkel initiatief ontwikkeld.</quote> Geen enkel is natuurlijk overdreven, kijk maar wat ze er rond wilden zetten: http://www.keyestate.be/pag...

Bezoekbaar? Een jaar of vijf geleden tijdens de Open Monumentendag wel.

Misschien moet ik eens een aparte post over het gebouw doen, mijn vrouw heeft daar in 1998 haar Master op gehaald.
@ Joeri / / Ik zou zeggen: doen, ik kijk alvast uit naar die post. Dat verkopen en terugkopen van het klooster lijkt me wel de processie van Echternach, maar al goed dat de stad het uiteindelijk wel terugkocht. Wordt vervolgd ongetwijfeld.
Ik heb de nieuwe brochure van de Open Monumentendag (OMD) er eens op nagekeken maar het klooster is er niet bij. Het thema dit jaar is HOUT en wellicht zijn er in het gebouw geen speciale architecturale details zoals een waardevolle houten vloeren bv. ? Ik maak alvast wat reclame voor de OMD want er vallen ook dit jaar weer veel uitzonderlijke locaties te bezoeken. Bijzonder spannend voor nieuwe(re) Mechelaars. Anderen hebben misschien al veel van deze gebouwen bezocht. Zie ook http://www.skynet.be/openmo...
Open Monumentendag met als thema 'hout'... Ons Mechelen heeft ook nog een zevental (?) fraaie houten gevels... Toch maar spijtig dat we de Pekton moeten missen... Maar... dit is maar 'tijdelijk' zeker?
@JanS. / / een aantal gevels werden alvast opgenomen in de brochure. Inderdaad spijtig van de Pekton. Heb er al een beetje over zitten lezen in de RIM-dossiers ivm Lamot. Ik hoop ten zeerste dat het maar tijdelijk is...
Iemand nog meer nieuws hierover?
Tip voor recente Mechelaar Koen,
ondergetekende bezoekt op zondag 7 augustus als gids de toren ( start om 14.15 u aan de dienst toerisme.
Ik heb al alle bloggers uitgenodigd - dus, als je eens wil met de mond open staan van verbazing dan kom je maar eens kijken op zondag.
Tot ziens.

Voor Ellys - en het kerkhof. Dit kan inderdaad bezocht worden en het initiatief gaat uit van mijn collega Patrick De Greef, een gedreven gids en lid van RIM. Die heeft een wandeling uitgestippeld over het kerkhof.

Wat betreft de open monumentendag - hout. Ik heb nog geen exacte weet over het programma, maar als je alleen het Mechelse beeldhouwwerk, grotendeels in hout, gaat bekijken dan heb je 3 monumentendagen nodig.
Het Mechels kerkpatrimonium is indrukwekkend en makkelijk bezoekbaar.
De historische kerken zijn 's namiddags permanent geopend vanaf 14 u tot 16.30 u in de winter en in het zomerseizoen tot 17.30 u ( behalve maandag - dan sluiten namelijk praktisch overal de musea...onthou dat, dan sta je niet vlug voor gesloten deuren - ook in het buitenland)
Ze worden opengehouden door vrijwilligers in het kader van "torens aan de Dijle" Je kan er een beschrijving krijgen van het inetrieur etc... en dat allemaal gratis voor niks.
Het initiatief is dan ook een succes.

Saluukes
Juist de hele dag met Nederlanders uit Apeldoorn de stad van links naar rechts doorkruist...Ze waren laaiend enthousiast over de overvloed aan historische gebouwen, aantrekkelijke pleinen en vele(!) waardevolle kerken. Het Schepenhuis vonden ze een heel knap museum. Het onthaal in de historische kerken vonden ze een heel goed initiatief. Een paar dagen geleden hadden ze Brugge bezocht, en ze vonden het uiteraard een prachtige stad, maar ze vonden dat Mechelen er zeker niet moest voor onderdoen. (Brugge vond men soms wat té toeristisch).
Ze verstonden ook niet goed, hoe belangrijk Mechelen ook geweest is, men deze stad eigenlijk zo weinig kent in Nederland.
De tuinen van het Gerechtshof en het Hof van Tongerlo vonden ze ook heel mooi.
We dronken nog een Gouden Carolus en een Margriet in het Anker, en daarmee besloten we een boeiende dag.
En ik ben zeker dat ze deze "citytrip" in het "verre" Nederland zullen aanprijzen...
Jan S, je hebt mooi de "Mechelse kleuren" verdedigt!!! Altijd wel leuk he... zeker als het dan zo geappreiceerd wordt!

Heb ook al enkele malen vrienden de stad laten zien, heel onlangs nog, en totnogtoe niets dan positieve reacties;-)

Wij Mechelaars zien soms nog te weinig hoe mooi onze stad is he.. maar daar hadden we het al eens over gehad zeker he? ;D
Ja Markec, ik heb er ook intens van genoten. Ik ben absoluut geen historicus of wat dan ook, maar ik heb wel een (heel) grote belangstelling voor m'n geboortestad, ik lees er veel over, ga regelmatig met m'n fototoestel op 'jacht' en ik zet ook af en toe stemmige hoekjes van de stad op papier met pen of waterverf...Deze belangstelling (of noem het 'liefde') wil ik graag delen met buitenstaanders. Ik vind het heel aangenaam om af en toe kennisen uit "de vreemde" rond te leiden. Zo mocht ik al Duitse familie uit de (bijzonder mooie) Duitse Hanzestad Lübeck door de stad loodsen, en vorig jaar vrienden uit het Franse Lille. En écht waar: als je hun enthousiaste reacties hoort, besef je nog veel meer dat deze stad waar we wonen werkelijk écht bijzonder is. We weten dat natuurlijk wel, maar ik zwel toch steeds van trots als ik hun lovende commentaren hoor. Ik geniet dus nu een beetje na...
Voilà se, Jan S. Ik kan je helemaal begrijpen, ik heb dat ook ;-)

Volgende week is het trouwens mijn beurt om nog eens mensen de stad te tonen: een britse en een nederlandse, t zal dus sowieso in het Engels zijn...

Nog veel verder "nagenot"! ;-)
Seg Mannen (Markec en JanS), join the club. Over een paar jaar met een bont gezelschap Mechelen verkend onder mijn (niet altijd zo) deskundige leiding. Dat was schitterend (een Zuid-Afrikaan, een Indier, een Australier, een Gentenaar, Een Rusische) en vorig jaar nog verbroederd met collegas uit Den Bosch (wij bij hen en zij bij ons) ...
Ik begrijp het helemaal !! Mechelen is mooi !
Inderdaad, Peter. Voor het bestaan van Mechelen Blogt! heb ik lang gedacht, dat ik de enige was die effectief Fier en positief over "zijn" stad is!

Kreeg zo vaak van niet-Mechelaars te horen dat Mechelen "maar een stom provinciestadje was" of "saai", ".. niets te beleven", "niks te zien".. en meer van die onzin!

Ik heb toen meteen nadat ik Mechelen Blogt! ontdekt had er een enthousiast stukje over geschreven op mijn eigen blogsite.

http://markec.blogspot.com/...

Groet!
Ik vind het geweldig dat ik nu ook ontdek, net als Markec, dat ik niet alleen sta in deze positieve ingesteldheid over deze stad. Ik vind het meer dan tof dat ik gelijkgestemden ontdek in Peter, Markec en nog anderen op deze pagina's... Op heel korte tijd is het aanklikken en 'rondkuieren' op 'Mechelen blogt' een dagelijks ritueel geworden waar ik veel plezier aan beleef. Ik heb hier ook al veel opgestoken, en ik vind het fijn om reacties en vragen op het net te gooien.
Dit is een geweldig initiatief. Ik hoop dat nog vele Mechelaars dit forum ontdekken. Op 15 augustus vertrek ik voor veertien dagen naar het Griekse Chios, en dan ruil ik de Gouden Carolus voor een fles retsina - maar ik zal duchtig moeten bijlezen na die twee weken...
Leuk te lezen dat er zo veel enthousiaste Mechelaars zijn.

Doet deugd hoor als stadsgids te voelen dat je niet alleen staat.

Goeie reis JanS en nog veel blogplezier allemaal
@ Rudi; dat versta ik. Het moet inderdaad deugd doen om als stadsgids dit alles te lezen... En ik wil absoluut niet aan mouwvegerij doen, maar jij bent toch o.a. één van die personen die de liefde voor deze stad toch perfect kan overbrengen. Enkele jaren geleden stapte ik mee met je "plezante wandeling" die je zo tof kan brengen, samen met je collega Ferre.
Ik heb er toen echt van genoten.
Je bent een goeie ambassadeur voor Mechelen. Maar ook iemand als Patrick De Greef, op zijn manier, is zo'n geweldige gids. Met hem deed ik een paar jaar geleden de 'culinaire wandeling' . En hij maakte niet alleen indruk door zijn galmend stemgeluid, maar zéker door zijn ongemeen grote kennis van het Mechels patrimonium, en zijn kritische geest.
Doe zo voort! Ik deed reeds heelwat themawandelingen, en ik waardeer ten volle wat jullie stadsgidsen voor Mechelen en z'n uitstraling doen...
Vraagje, wanneer kunnen we cursus volgen om stadsgids te worden ?
Ik doe alvast mee ...
Peter, heel serieus, ik heb daar al vaak over gedacht, maar echt gemakkelijk is het niet denk ik .. is dat geen twee jaar, Rudi?
Ja Peter en Markec, ook ik heb al met dit idee gespeeld; maar momenteel ben ik ook nog te druk met vanalles en nog wat bezig - maar ooit... misschien?
Maar ja, ik zou wel eens willen weten hoe die opleiding verloopt. Ik hoorde gisteren van een vriend, die hier eveneens reeds aan gedacht had, dat die opleiding vrij zwaar is en lang... maar meer weet ik er ook niet over...
Ben echt niet van plan om er 'morgen' mee te starten... maar later wie weet...
Same here, Jan S.
Wil dat wel eens doen, maar niet laat ons zeggen dit 'schooljaar'/'academiejaar'. Heb net een tweejarige opleiding achter de rug die ik met mijn full time job probeerde te combineren, en ga dus eens een jaartje wachten eerst ;-)
JanS.ik heb juist uw article gelezen over de Dossin Kazerne,ik kan nog goed herrinneren de dagen dat ik en mijn vriendaan den hoek van de Jodenstraat stonden en zage de duitsers de joden opladen in de trains,Kleine kinderen,vrouwen,oude mensen.dat zal ik nooit vergeten,na de liberatie heb ik in de andere kazerne zeker wel 20 collaboreters zien executed en dat deedmij niets aan.Dat was wat die verdiende.
that's the way I feel.We should never forget this.Louis.


]
Peter Meuris en Markec,

om stadsgids te worden moet je inderdaad een cursus van 2 jaar volgen en die is als volgt samengesteld.
Een eerste jaar een cursus algemeen. Als je daar door bent dan kun je een cursus volgen in een stad naar keuze. Dus een Mechelse gids die het eerste jaar heeft gevolgd, kan in principe drie jaar later een jaar cursus in pakweg Lier volgen en bij succes Lierse stadsgids worden.

Ikzelf ben van een vroegere lichting, en heb enkel één jaar gevolgd via de stad. ( 1981-1982) Je deed na een jaar een schriftelijk examen. Ik zal je de titel geven.
"Een Nederlandse groep uit Middelburg
(Zeeland) wil een bezoek brengen aan Mechelen. Organiseer een wandeling van drie uur voor hen"
Hier zit dus volgend addertje onder het gras, buiten het gewone "historische" circuit zijn er wat bindingen met Zeeland, vooral door de bouwwoede van de familie Kledermans ( zie mijn reacties over de toren) verder is de bijnaam van de Middelburgenaars ... de maneblussers ( maar dat wist ik toen niet en ik denk de examinatoren ook niet). Het verhaal is te vergelijken met dat van Mechelen, alleen wilden zij "de lange Jan" blussen, een toren achter de Grote Markt.

Als je slaagde in die proef deed je een mondeling examen en als dat ok was, werd je gediplomeerd stadsgids.

Tenslotte kon je aansluitend nog mondelinge examens doen in andere talen en als je daar slaagt mag je in die talen gidsen.

Maar ook deze cursus was zeer interessant en niet van de poes, je moet er wel wat voor doen.
De nieuwe cursus is zeker een stuk moeilijker dan de oude, hij wordt georganiseerd door Toerisme Vlaanderen en snijdt een aantal onderwerpen aan waarover ik zo mijn twijfels heb
( wetgeving over monumentezorg etc...) of je die zoveel nodig hebt. Ik heb collega's die licentiaat geschiedenis zijn en beweren dat hun examen moeilijker was dan op de unief...

Ik heb echter wel de indruk dat de proeven in de individuele steden makkelijker zijn of dat men wel eens vlugger wat door de vingers kijkt.

Ik zou jullie willen aanraden eens langs te gaan bij de dienst toerisme om eens te vragen of men jullie op een lijst kan zetten van te verwittigen mensen, als men een nieuwe cursus inricht. Anderzijds denk ik dat je de eerste basiscursus kan volgen wanneer je wil, maar die wordt dan ook elk jaar in en andere stad georganiseerd. Eénmaal je daar een diploma hebt, kan je rustig afwachten tot de stad zelf iets ineen bokst.

We hebben nu echter zo'n 100 stadsgidsen, waarvan er, toegegeven, misschien 40 regelmatig gidsen, dus ik zie niet direct wanneer de stad nog verder gaat inrichten
Ik liep ooit zelf ook rond met de idee gids te worden. Toen viel ik (lang geleden) op een tweejarige opleiding aan het CERIA/COOVI-instituut in Anderlecht. Een intensieve opleiding tot het(internationale) gidsschap zeg maar. Een op twee zater-of zondagen een hele dag "praktijk" ten velde maw gids spelen voor je medestudenten ergens ten velde in een museum of kerk. Inderdaad niet van de poes zelfs niet met een basis kunsthistorische vorming. Anderzijds vind ik het goed dat er niet licht over zo'n opleiding wordt overgegaan, dat verleent de verdiende sérieux aan de kunst van het gidsen die niet aan iedereen is gegeven... Soms vraag je je echt af. Van de Mechelse stadsgidsen geen klagen :-) integendeel. Al een paar keer op stap gehad en vré de moeite bevonden...zonder stroop aan de baard te willen smeren. Zijn er eigenlijk veel Mechelaars die zo spontaan met een gids op pad gaan Rudi? Of is extra promotie nodig ;-)?
Rudi,

Heel erg bedankt voor de informatie omtrent de cursus die je volgen moet om gids te worden. Ik ben zeker niet afgeschrikt door de moeilijkheidsgraad, al zal ik er zoals gezegd wellicht pas aan beginenn over een of twee jaar. Nu, met die cursus kan je toch ook op andere plaatsen dan Mechelen gidsen neem ik aan? Met mijn engagement binnen VTB-VAB kan dergelijke cursus/vorming me zeker van pas komen!

Wat het culturele aanbod betreft van Mechelen, we mogen zeker niet klagen, toch zeker de laatste jaren niet! Heb onlangs mijn bestelde tickets van mijn abonnement bij CC Mechelen ontvangen en ik kijk al enorm uit naar volgende evenementen:
- Anne Clark (15.11), de popdichteres/ newwaveicoon die de meesten kennen van "Sleeper In Metropolis" en "Our Darkness"
-Yasmine 'Het Morgen Van Gisteren': Leonard Cohen songs!!! (15.12)
- Zornik (14.01.06)
- Romeo & Julia door Fast Forward (02.02.06)
- Who's Afraid of Virginia Woolf? door Cie De Koe (18.02.06)
- Raymond van het Groenewoud (21.03.06)
- Monza (06.04.06)
- De Nieuwe Snaar (02.06.06)

Niks te beleven in Mechelen? Komaan !! ;-)
Niks te beleven in Mechelen? Ook ik bestelde pas m'n kaarten van het CC., en leuk is ... dat het net allemaal andere voorstellingen zijn dan die jij gekozen hebt Markec, wat bewijst dat er écht voor elk wat wils is...en het aanbod dus zeker niet zo klein...
Ik ga naar :
-Siyabonga - Olla Vogala op 8 okt.
-Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen van Union Suspecte op 18 nov.
-Frivole Framboos op 12 jan.
-Uit liefde en respect - Kleinkunsteiland 3 feb.
-Wannes van de Velde op 1O maart
En het voorbije 'speeljaar' zag ik Lisbeth List (nog altijd een 'grote madam'), Patrick Riquelle (veelzijdig!), De Kolachny-broers (tikkeltje ontgoochelend), Jan De Wilde en 'Man o Man' (een revelatie!), Beethovenkwartet, Johan Verminnen (altijd goed)...
En misschien wil ik dit jaar nog eens de 'Nacht van Margareta' zien (5 jaar geleden heeft deze monoloog me sterk aangegrepen- heb de monoloog van Kamiel Vanhole daarna gekocht - in boek(je)-vorm uitgegeven door uitgeverij Vantilt.
Méér dan genoeg te beleven op cultuurgebied in Mechelen, zou ik denken...
Inderdaad Jan S, aan aanbod géén gebrek..

Kleine correctie: ook ik WOU naar de Frivole Framboos he, maar ik was TE LAAT ... ;-o

En OLLA VOGALA is inderdaad ook erg goed!!! Die heb ik ook al meermaals aan het werk mogen zien..
Onze ticketten zijn alvast besteld.

- De frivole Framboos
- De Nieuwe snaar
- CommilFoo
- Wouter Deprez
Bij de Nieuws Snaar kunnen we er dan al vast een mini-Mechelen Blogt!-meetup van maken he Peter ;-)
Geheel ten onrechte te weinig bekend: Ghalia Benali. Als je deze bekoorlijke heupwiegende dame al eerder of nog nooit aan het werk zag, zit er maar 1 ding op: ticketjes boeken bij t CC (op 22/4)! :-)
Roby Lakatos is eveneens een aanrader.
Ellys, ik ben altijd bereid ieuwe dingen te ontdekken! Maar kan je een ietsje meer vertellen over deze beide artiesten? Genre? Afkomst?

Thankx!

(Vanavond naar The Cure in Lokeren, weer wat anders natuurlijk...)
@ Markec / / Beide vallen onder de noemer "wereldmuziek" want ze combineren allerlei invloeden en zijn resp. van Tunesische en Hongaarse afkomst. Voor Lakatos zie ook http://www.robylakatos.com en voor Ghalia zie http://home.scarlet.be/~bc9...
Bedankt Ellys!! Klinkt alvast interessant, ik zal zometeen de links een gaan bezoeken!
Ellys, ik zie dat Ghalia onder haar muzikale maatjes niemand minder dan Tom "Ambrozijn/Olla Vogola" Theuns heeft! Ook de folk- en world muziekwereld is klein ;-)
Beste Bloggers;
wil je echt iets meer weten over dat nieuwe museum in Mechelen?
Dat kom je te weten op het internet.(bvb.Google) Maar dan wel juist ingetikt:
Zotte Kunstkabinet (i.p.v. Kunstenka...)
En ja er hangen echte Brueghels.
(en ook de bewaking is echt)
In Mechelen is trouwens alles echt en origineel!Echter dan de facades van Brugge, maar maak dat de Japanners eens wijs.
Bedankt voor deze verhelderende info, Magda ;-)
Yo! Terug van weggeweest.
@Markec: mijn ticketjes voor 't CC steken in m'n binnenzak en ja, er is er eentje bij voor Ghalia Benali. Ik hoop van jou hetzelfde. Geen schitterende ster dan Ghalia om uit te nodigen in een stad in vrouwenhanden :-)
@ Madga: via http://www.vliegendpeert.be kwam ik ook al een heel eind. Toch misschien het vermelden waard... En ja, ik zal een bezoekje nu toch echt wel moeten inplannen in mijn cultuuragenda. Het is (weer) druk in Mechelen!
Hallo Ellys_, Welkom terug!!!!

Mijn ticketjes staan keurig klaar op de kast, mooi chronologisch op datum, in volgorde ;-)
Tot mijn schande moet ik je bekennen dat er nog geen bij zit van Ghalia... al wel van andere dames, waaronder Anne Clark en Yasmine (met haar Leonard Cohen project)...

Vliegendpeert is inderdaad wel de moeite..

En ja. juicht allen: er is inderdaad véél te doen in Mechelen, in Vrouwenhanden...
wat mij nog het allermeest heeft aangesproken hier in mechelen,waren de keizer karel feesten op de grote markt van enkele jaren terug,niet te druk en supergezellig,voor mijn part doen ze die elk jaar!
Ook in Tivoli vond twee jaar geleden tijdens de zomer een evenement plaats (niet ottertrotter),en dat was ook heel plezant,er was muziek,allerlei optredens,lessen die je kon volgen,drank,lekkere hapjes,wat wilt ne mens nog meer? Spijtig genoeg heeft het heel weinig volk getrokken en zal het dus niet meer herhaald worden :(
Zonet een subliem optreden van 'Olla Vogala' meegemaakt in de Stadsschouwburg! Deze Gentse groep die haar naam ontleent aan de oudste teruggevonden Nederlandse tekst, bracht een schitterend gevarieerd programma met muziek op de snijlijnen van Oost en West. De vijftienkoppige groep bestond uit Vlamingen, een Turkse en een Vlaamse zangeres, een Marrokaan, een Irakees... De klanken waren een verzameling Griekse, Turkse, Sloveense, Macedonische, Argentijnse, Vlaamse, Egyptische pareltjes, origineel gebracht met oude en nieuwe instrumenten. Authentieke muziek die naar de keel grijpt! Eva Deroovere bracht met veel klasse een lied van de Griekse componist Hadjidakis, en dat kon ik als grote Hellas-fanaat wel smaken! Maar dat niet alleen was knap - héél het optreden was klasse! Ik kende de groep niet écht, maar het was een meevaller van formaat! Een aanrader dus!
Nadien (over een bijna lege Grote Markt) naar de Lamot gelopen, waar ik zéker eens wou binnenlopen in het Grand Café dat nog maar pas open is... Het heeft inderdaad allure - hier overstijgt Mechelen de middelmaat! Hier waan je je in één of andere grootstad - de moeite. Ik dronk er m'n Gouden Carolus, met zicht, door de grote glaspartijen op Vismarkt, Sint-Romboutstoren en de 'lichtjes' van onze Duitse kunstenares (niet slecht - maar wel wat overroepen...)- Ik keek ook op de Karimata-boot (en vind het toch wel spijtig mocht hij écht verdwijnen...).
Het Grand Café is erg ruim (15O zitplaatsen) en strekt zich uit op verschillende niveaus. Ik wierp al eens een blik op de menukaart: allemaal originele recepten die me wel aanspraken - hier kom ik binnenkort wel eens iets eten hoor! De prijzen leken me ook democratisch.
Enfin, 't was een mooie avond in Mechelen. Eentje om in te lijsten...
@JanS, wij hadden gisteren hetzelfde idee, na het namiddagconcert van Zefiro Torna in het Gerechtshof zijn we naar de Lamotsite gewandeld, omdat we ook absoluut een kijkje wilden nemen in het pas geopende Grand Café! Het is zonder twijfel een echte voltreffer geworden, gewoonweg fantastisch! Wij hebben ons laten verleiden en zijn meteen blijven eten, de keuken is zeker goedgekeurd, het was heel lekker en de bediening is heel vriendelijk.Misschien liggen de prijzen toch wel een ietsje hoger, maar het prachtige zicht door de glaspartijen over de Dijle en verder maakt het kleine verschil uiteraard zeker goed. Het is absoluut de moeite !
Volgende week, na de prijsuitdeling van de voetzoektocht, ga ik in Lamot eens een stukje eten - ik was er ondertussen ook en ik kan de schrijfsels van Garda en JanS ten volle beamen.
@Rudi en Garda; ah, dan vonden jullie het Grand Café ook zo geweldig - ja, ik vond het gisteren ook een aangename kennismaking... zal er binnenkort ook iets gaan eten...
Ik ben een Margrietje gaan drinken in (u raadt het al) het Grand Cafe in de Lamot. Zeer mooi zicht op de stad. Voortreffelijk voor Mechelen en zeker voorbij de middelmaat. Ik ben het er mee eens dat dit een grootstad waardig is. Een plaats om af te spreken en om toeristen naar toe te sturen.

Wel enkele minpunten:
-Erg trage bediening, sommige garcons vonden het balengrijker om met hun kennissen een praatje te doen dan onze tafel en die van onze buren (6 mensen in totaal) te bedienen.

- Het zicht op de Dijle is indrukwekkend, maar laat dit een aanzet zijn, om het water van de Binnendijle proper te maken/houden, en de kadermuren te verzorgen !

Maar als conclusie kunnen we stellen: in de schitterende LAMOT architectuur, hebben we nu zeker een schitterend cafe.... Goed bezig.
@ Peter, ja, wat jij schrijft kan ik helemaal beamen. En wat je zegt over de garcons is inderdaad juist. Die ervaring had ik gisterenavond ook. Ik had het wel niet geschreven, omdat ik dacht dat het misschien toevallig was; maar als jij dit ook schrijft, moet er toch wel iets van aan zijn.. . Eén van die garcons heeft meer gezucht en geblazen dan snel bediend... Da's een schoonheidsfoutje - maar ik hoop dat hier in de toekomst wel wordt op gelet...
Maar verder: méér dan OK!!
(en ja: nu er zo erg de aandacht op de Dijle wordt getrokken is het inderdaad belangrijk dat ze proper is..., en da's toch ook niet altijd zo...).
Toch ben ik fier dat Mechelen zo'n prachtig archtecturaal geheel gerealiseerd heeft! Ik denk dat ik meermaals zelf, en ook met bezoekers, het Grand Café zal frequenteren... Alléén: stuur misschien sommige garcons wat bij - het zou spijtig zijn dat niet alleen Peter en ik deze opmerkingen geven... Laat het ons dan maar catalogeren onder 'groeipijnen'..., dan zie ik het wel door de vingers...
@Peter en JanS, Ik denk en hoop dat het inderdaad groeipijnen zijn, want wij hadden zaterdag wel een prima en vriendelijke bediening. Meer zelfs ik vroeg informatie over toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers vermits de lift beneden nog steeds niet werkt, en het Grand Café zich idd uitstrekt over verschillende niveaus. Maar wij werden wel duidelijk gebriefd dat op aanvraag wel extra toegang wordt geboden via de dienstlift.Wij hadden toevallig wel een vrouwelijke dienster....;-)
Zondag 16 oktober zal ik weten of dit hulpprogramma inderdaad wel degelijk werkt! Volgens de eveneens vriendelijke medewerkers van de balie "Dames met Klasse" zou de lift nog niet beschikbaar zijn tijdens de hele periode van de tentoonstelling.
Wij zijn er vrijdagavond met 7 personen heel lekker gaan eten en hadden een prima bediening. Een plek om naar terug te keren.
Ondertussen vrijdag de eerste keer iets gaan eten in de Lamot (salade Lamot) - Héél lekker, verzorgde presentatie, en bediening waar niets op aan te merken viel... Op 11 november bezoek ik in de late namiddag de tentoonstelling (want 's morgens moet ik natuurlijk om de 2 minuten de deur openen voor de 'Sinte-Mettes' - wat ik graag doe uiteraard), en nadien gaan we terug een hapje eten in het Grand Café. Maar ik heb wel m'n tafeltje gereserveerd, want anders vrees ik om geen plaats meer te hebben... Het zit daar ook steeds 'goed vol'.
Ik ben juist terug van de stadsschouwburg, waar het toneelgezelschap Union Suspecte, het stuk 'Onze-Lieve-van Vlaanderen bracht, van de hand van Chokri Ben Chikha. Het verhaal speelt zich af in de rouwperiode rond de dood van de vader Habib. En dan krijgen we het leven uitgetekend van de rouwende moeder, die samen met haar man, vanuit Tunesië emigreerde naar België, en er drie zonen kreeg... Parrallel aan deze geschiedenis loopt het verhaal van de Poolse, Katholieke en kinderloze Maria, lijdend onder zware trauma's uit het verleden. Beide vrouwen 'strijden' om de liefde van de zoon Chokri.
Het stuk is erg beklijvend, met een goeie rolbezetting en een knappe, boeiende choreografie, mooi ondersteund door de muziek en de zang van het driekopige 'Marrakech Emballage'.
(de rol van de mentaal gehandicapte zoon, Haider, is gewoon schitterend - zal me bijblijven).
Het applaus duurde, verdiend, lang...
@jans- wel jan, ik ben er vandaag ook geweest, magnifiek stuk, heel indrukwekkend met die berbervrouwen op de achtergrond.en haider is subliem!
tja Kris, mocht ik je 'kennen' dan hadden we na 't stuk zeker nog eens kunnen napraten...

heb net jullie blog gelezen -

Er waren inderdaad 2 Mechelse Archaeologische verenigingen - de vereniniging aan de Sint Rombousplein 2 heb ik heel goed gekend.  Voor dat de wet van bescherming van het archaeologisch patrimonium (wereldwijd) er door was had deze vereniging veel werk, maar het werd heel moeilijk voor amateurs (geen archaeologen) om nog iets te kunnen doen, te waar er een archaeoloog bij was en deze moest dan natuurlijk nog de goedkeuring krijgen van Archaeologische Diest voor het patrimonium - niet gemakkelijk - Amateurs weten gewoonlijk veel beter waar er zekere interessante opgravingen kunnen gebeuren - het gaat alleen om pottenplakken (dat is ook een minitiuus werk opzich  - maar opzoekingen naar herkomst van zekere vondsten - vergelijkingen - in het stadsarchief duiken om te weten wie, waar, wanneer etc... was op een gegeven moment, zoals de opgraving van Leliëndaal wwar er zelf in het buitenland (Duitsland - Nederland) naar informatie moest worden gezocht en tal van andere opgravingen.  Er was wel concurrentie en misschien jalouzie vanwege de andere vereniging - maar toch deden wij ons uiterste best.   Wij waren misschien amateurs maar wij houden van dit werk -  dat wij samen iets dronken nadien tot daar toe - tenslotte was er een bar bij en moesten wij zo goed als het mogelijk was de kas spijzen - en ook events organizeren - de kerstmarkt - de rommelmarkt voor de deur - deze ware een welkome afwisseling - en toch ging ons werk door - althans mijn werk van het uitzoeken van de duizendste scherf om te zien of deze past en daaruit een kan of en baardeman of een teil of een olielampje te zien groeien.  Vergeet niet - opgravingen kosten veel geld en subsidies kreeg je zomaar niet vast.

Sorry heren - maar ik vond je opmerking een beetje sneu -