Hoera!

met categorie:  
Het is echt wel een beetje bevreemdend om zo na een weekje Mechelen.blogt vast te stellen dat er op deze site bijna enkel positieve geluiden te lezen zijn. Het loopt hier vol van de positivo's. Een mens zou haast vergeten dat Mechelaars de reputatie hebben kankeraars en zageventen te zijn.
Goed, ik geef toe dat het heel wat fijner wonen is Mechelen anno 2005 dan pakweg in 1980. Toen de Bruul en de IJzerenleen nog gewoon tweerichtingsstraten waren waarop je nauwelijks kon fietsen zonder in de goot te worden gereden, toen er in de binnenstad nog verkeerslichten stonden aan de Vijfhoek en de Korenmarkt en op de hoek van de Kleine Bruul en de Grote Markt de politie in een soort kioskje het verkeer nog regelde.

//users.pandora.be/roadmaster


Maar toch: alles kan beter! Dus: wat moet er veranderen om Mechelen nog aangenamer te maken? (En kom niet af met "Alle Mechelaars naar de maan" hè).

PS. Wat mij ook opvalt: Mechelen is dan misschien wel een beetje een slaapstad, maar helemaal geen geluiden vanop het verkavelde Mechelse platteland alhier? Komaan, Hombeek, Leest, Muizen, Heffen, Walem en Battel! laat ook eens wat horen.
kankeraars en zageventen?
Awel, dat bewijst dan maar weer eens dat ik geen 'rasechte' Mechelaar ben...
Het Mechelen van 1980 heb ik nooit gekend, ben als student in 1994 hier op kot gekomen, en blijven plakken zoals ze dat zeggen ...

Wat er moet veranderen om Mechelen nog aangenamer te maken? Wel, 's winters is het 's avonds DOODstil op de straten... geen enkele levende ziel te bespeuren dan... in tegenstelling tot de zomeravonden ...
Maar neen, Mechelaars zijn niet meer kankeraar en zagevent als andere Belgen.
Ik kom ook van het platteland, en woon nu al sedert 1989 in Mechelen. Ik vind Mechelen een heel gezellig stadje, met vooral veel en aangename terrasjes, en vooral heel mooie gebouwen.
Blij dat te mogen lezen, maar na 23 jaren gidservaring merk ik op dat vooral de oudere Mechelaars kankeren en zagen. Vroeger was het beter zeker? Alhoewel ik 57 ben vind ik niet dat het vroeger beter was, het was wel anders, maar of dat nu beter was....?
Feit is wel dat Belgen over het algemeen kunnen scheurpen, dus ook Mechelaars en bijvoorbeeld ook Antwerpenaars , maar wat bij Mechelaars ontbreekt is enige fierheid over hun stad. Ik hoor op TV Sinjoren klagen en sakkeren over o.a. de werken aan de Leien, maar die eindigen altijd met te zeggen hoe mooi hun stad wel is.
Mechelaars doen niks liever dan hun stad afbreken en delen dat zelf mee aan niet Mechelaars. Het feit dat er nog altijd op Mechelen wordt neergekeken als een onveilige stad is de grotendeels de schuld van die negatieve Maneblussers die de zaken uit hun verband rukken ( natuurlijk is het hier niet altijd pluis, moet je me niet vertellen, mijn eigen moeder is al slachtoffer geworden van een handtasdief, maar op haar 82ste heeft die madam nog steeds geen echt onveiligheidsgevoel hoor - dit is echt subjectief - wie bang is krijgt ook slaag zegt men wel eens) en de pers die daarmee liefst negatief uitpakt, want dat verkoopt. En ik ga dat illustreren met de krantenberichten van verleden week, waar op de voorpagina van het Nieuwsblad stond - "toename criminaliteit" Als je dan in de krant binnenin verder leest dan blijkt dat er meer handtasdiefstallen werden geregistreerd en autodiefstallen, maar dat het voor de rest wel mee viel - een dergelijke kop was dus overdreven. Merci lokale pers!!

Om nu terug terzake te komen. Dit Mechels negativisme is een beetje een Belgische ziekte, want wij Belgen zijn ook niet zo fanatiek chauvinistisch, eigenlijk nogal goed, want te veel chauvinisme leidt tot blind nationalisme.. Wat getemperd chauvinisme is dus op zijn plaats, ook in Mechelen dus. Men schijnt hier nog altijd niet te beseffen in wat een prachtige stad wij wonen. Ik reis nogal veel en graag naar Italië waar men schitterende steden heeft, maar ik ken weinig steden die een Grote Markt hebben met een overweldigend gezicht op een indrukwekkende kathedraal met toren zoals Mechelen. Ik was verleden jaar in Rijsel als culturele hoofdstad, nu ja, sorry, best een gezellige dag gehad, maar Rijsel (Lille) komt nog niet aan de hielen van Mechelen wat patrimonium betreft.
Wat me in Mechelen echter wel stoort is dat het er 's avonds zo stil is vooral op de Grote Markt. Op de Vismarkt en aan het station is dan meestal wel druk en gezellig. Dat toevallig de centrale ontmoetingsplaats 's avonds zo;leeg is heeft m.i. te maken met een aantal factoren
1) de horeca op de Grote Markt leeft van dagklanten, meestal ouderen en die gaan rond 18 u huistoe, TV kijken en vlug thuis wegens onveilig ( zie boven) etc... Jongeren gaan 's avonds naar de Vismarkt etc.. er is namelijk niks voor hen op de Grote Markt en dat geldt grotendeels ook voor de Wollemarkt. Nood aan andere cafés voor een jonger publiek en dan komt dat wel in orde, maar dan moet de horeca wakker worden.
2) In de historisceh kern wonen te weinig jongeren, de straten achter de Markt zijn grotendeels onbewoond, nieuwe bewoners in het centrum zijn meer en meer rond de Dijle te vinden en vallen weer terug op Vismarkt etc...
Enfin ik zal maar stoppen met zagen zie ik want het vakje geraakt vol. Reactie graag.
Ik vind dat Mechelen enorm vooruitgegaan is vergeleken met 1996 toen ik hier arriveerde als nieuwe student (en ook mijn vriend en ik zijn hier niet weg te krijgen).
Dus doe zo voort zou ik zeggen maar waar ik vind dat nog altijd verbetering kan (ook al worden er reeds maatregelen voor genomen) is het tegengaan van de verkrotting van woningen en vooral ook de huisjesmelkerij... Sommige straten kunnen nog een opkuisbeurt gebruiken.
Er is gelukkig al veel veranderd in Mechelen maar toch zou ik even een zaag willen spannen nl. over de slecht voorziene parkeergelegenheid. Neem nu het Cultuurcentrum, bijna dagelijks heeft er wel een evenement plaats maar waar moeten de bezoekers hun auto kwijt...dat is gewoonlijk een verschrikkelijke zoekbeurt en wat gaat er gebeuren wanneer ze de vlietjes aan de Melaan nu ook nog gaan openleggen ? Als je het goed bedenkt hoe is dat in hemelsnaam mogelijk, zo'n prachtige stad met een indrukwekkend cultuurcentrum samen met het minderbroedercomplex maar zonder eigen parking !!! Als je dan vergelijkt met andere steden of gemeenten zoals 't Blikveld in Bonheiden, CC De Mol in Lier, CC Zwanenberg Heist o/Berg, Ter Dilft in Bornem en zelfs CC Braschaat die hebben een eigen immens parkeerterrein !Ik spreek jammer genoeg uit ondervinding dat sommige verenigingen problemen hebben wanneer zij iets organiseren in het cultuurcentrum. Daar zou werkelijk dringend een oplossing voor moeten gevonden worden.
reactie op Hanna die het vooral in de winter 's avonds zo stil vindt.
Het is het weer dat het hem in het algemeen doet - mooi weer = terrasjesweer en dus meer beweging. En dat kan niet in de winter. Dat geldt overal hoor, alleen in kleinere steden met minder inwoners valt dit mischien wat sneller op en zeker op onze Grote Markt, die nu kaler oogt dan ooit. Overdag ok , maar 's avonds... lees verder wat ik daarover schreef.
Rudi, je nodigt me uit tot een (al even) lange reactie.
Ik deel de conclusies van je kleine analyse. In mijn job heb ik alvast geleerd dat de bewoners van een stad voor de beste city marketing kunnen zorgen, denken we maar aan vriendelijke taxichauffeurs die de toerist graag wegwijs maken door de stad, bewoners die spontaan de bezoeker op weg helpen wanneer die 'aan het sukkelen zijn' of inside information geven over een lekker restuarant. Helaas leert ook de Brusselse realiteit dat het anders is gesteld. De doorsnee Brusselaar weet zelf vaak niet wat hij in huis heeft. Een Amsterdammer zal je lyrisch het Van Gogh museum aanprijzen maar wie weet dat onze hoofdstad één van de grootste Brueghelcollecties herbergt? Toch niet meteen je zondagsschilder... Toegegeven, die en andere troefkaarten worden op verschillende niveaus niet of te weinig uitgespeeld. Toch bemerk ik enige evolutie. Voornamelijk de leeftijdscategorie 25-35 doet Brussel alle eer aan. En de studenten? Dat begint te komen, ze sporen 's avonds niet allemaal meer terug naar huis of naar Leuven!
En ja, over BXL is het ook meestal een ware klaagzang: criminaliteit, prostitutie, vuil, franstalig, problemen rond 'vreemdelingen', op Europees vlak 'Brussel beslist'.... Ik ben de laatste om deze fenomenen te negeren maar hoeft dit werkelijk het enige beeld van een stad te zijn dat breed in de (internationale) pers wordt uitgespeeld?
Ik ben niet onverdeeld pro toerisme zonder aangepast nevenbeleid om de influx op te vangen maar anderzijds laat maar komen die bezoekers, laat de middenstand floreren (en laat open blijven 's avonds én op zondag), laat ze uitzwermen naar alle wijken van de stad en op termijn wordt men zacht gedwongen om te sleutelen aan een adequate museuminfrastructuur, het wegwerken van stadskanker die niet in het prentje aantasten, slechte trottoirs etc. Ik pleit niet voor een disneyficatie van de stad maar wel voor een stad op maat van haar bezoekers én haar inwoners. Wat ben je met een mooi stadscentrum als je eigen (verderafgelegen) wijk te prooi valt aan zwerfvuil, sluipverkeer en verkrotting? Dat geeft je niet meteen een goed gevoel om over te brengen op derden.
Eerlijk waar, ik kwam als 14-jarige naar Mechelen voor de ter ziele gegane cinema Calypso aan de Botermarkt, heb twee jaar in Mechelen gestudeerd en in al die tijd liet de stad niet echt een diepe indruk na. Naar Mechelen geëmigreerd vanuit Brussel onder druk van de hoge vastgoedprijzen en op de uitkijk zijnde voor een huisje in 2800 verschillende wijken verkend en zeer aangenaam bevonden. Na één jaar hier wonen, zeg ik blinkend van trots, Mechelen boven. Het zou best wat meer mogen 'bougeren' 's avonds maar daar kan nog voor gezorgd worden...
Kan me bij de meeste van de vorige stellingen aansluiten.. zeker aangaande het wat stiller zijn 's avonds in de buurt van de "groet mét"... Meer jongenren in de binnenstad: het kan helpen hoor.
Nu, met de voorbije mooie dagen, was het wel mogelijlk om ook op de Grote Markt tot laat te terrassen.. maar ja, het is vaak anders..

Toch ook even aansluiten bij de kritiek van Garda ivm de parkeergelegenheid: het is inderdaad niet helemaal je dat... met de ondergrondse parkings hebben ze niet echt parkeerplaatsen bijgecreeerd, en waarom niet zoals in Brugge op 't zand bvb. een parking aanleggen BUITEN het centrum. Een pendeldienst met busjes zou dan een goed optie zijn om toch snel in het centrum te geraken enerzijds, en anderzijds hou je koning auto toch wat buiten de historische stadskern. Maar er is dan wel ruim plaats buiten de kern, en je geraakt te voet of via de pendeldienst ook in het vcentrum...

Het is wel leuk om vast te stellen dat zovele "inwijkelingen" hier zo enthousiast zijn over Mechelen!!! Daar ben ik héél blij om. Heb altijd op school gezeten hier op Mechelen met toch vooral veel niet Mechelaars, lees: vooral veel Antwerpenaars, die nogal vaak op Mechelen neerkeken en dat maar een onbduidend provinciestadje vonden waar niets te beleven valt.
Niets is minder waar! Onze mooie, historische stad heeft zovele troeven! Aan ons allen, om die nog meer in de verf te zetten...

Maar daarom was deze site er nu nét gekomen, niet? ;-)
Er komen hier twee verschillende zaken aan bod:
1) de "fierheid" op "uw" stad.
2) de gewaarborgde veiligheid in "uw" stad.
Ik meen te mogen stellen dat iedere Mechelaar met een beetje zin voor historiek en die tevens "stads"gevoelig is (er zijn nu eenmaal mensen die véél liever "op den buiten" zitten), van "zijn" stad houd. Als je echter voormalige (bijna) hoofdstad en een "bisschopsstad" zijt, dwz, steeds in de schaduw en onder het gezag van zéér belangrijke personen hebt geleefd, leer je vanzelf je eigen niet "vrank en vrij" te uiten ... Je denkt er liever het jouwe van. Als je in een historische "kunststad" leeft, dwz. eeuwen lag tussen kunstenaars hebt geleefd, zit het "kunstminnende" je in je genen gebakken, je "erft" immers niet uitsluitend de materiele dingen van de ouderen. Deze "voorwaarden" hebben van de hedendaagse Mechelaar een behoedzaam mens gemaakt; Je moet hem/haar al lang kennen voor de hartelijke en vriendelijke kern uit zijn stugge schulp breekt ... Maar vergis je niet: "het" zit er hoor!
De tweede bedenking is iets moeilijker: er is (zoals overal) behoorlijk wat criminaliteit. Er is deze stad bovendien een (te) groot percentage van inwonende allochtonen toebedeeld. Er is nooit in deze wereld, noch ergens in de geschiedenis een geslaagde integratie geweest van een GROTE groep buitenstaanders. Er is zelfs géén integratie van een beperkte groep allochtonen. Er zijn wel cultuureilandjes in deze (en andere) steden: allochtonen die hun eigen kring opbouwen binnen een gemeenschap. Deze eilandjes zijn een zegen en een verrijking voor elke cultuur ... (Denk maar aan de Spaanse, Italiaanse kringen enz …) Er botert iets niet met een (klein) percentage van Marokkaanse jongeren in deze (en andere) steden. En hier wringt de schoen: die mocht niet gezegd worden onder de vorige legislatuur ... Somers tracht er iets aan te doen, of hij op de goeie weg is of niet zullen de Mechelaars in 2006 beslissen. Tot daar mijn kijk op de zaken, of jullie dat "zagen" vinden of niet, maken jullie maar zelf uit!
Eddy, ik kan me hier heel goed bij aansluiten. Ik ben nooit een fan van Bartje Somers geweest, en zal dat ook nooit worden, maar inderdaad de feiten zijn de feiten. Onder deze legislatuur wordt er tenminste gepoogd de problemen die door de vorige coalitie telkens ontkend werden, aan te pakken... het mag gezegd...

En ja, ben altijd wel fier geweest op mijn stad ;-)
En dat blijf ik ook.. Mechelen Boven! ;-D
waarom woonde bartje simpsom dan in hombeek in een versterkte bunker met een omheining van drie meter hoog ? als mechelen dan toch zo veilig is!!!!
Er is inderdaad al veel verandert in Mechelen de laatste 4-5 jaar maar er is nog een lange weg af te leggen. Wat niet verwonderlijk is trouwens. Voordien is er > 10 jaar bijna niks gebeurd in Mechelen.

En wat betreft parkeren: ik heb op vrijdag- of zaterdagavond in Mechelen nog nooit langder dan 5 minuten moeten zoeken achter parking. Echt waar en ik sta ook steeds in het centrum. Vaak aan de Veemarkt of F de Merodestraat maar ook in de buurt van de Vismarkt vind ik ook plaats.
Waar zitten jullie dan te zoeken ?
Aan Erwin,
Wel dan heb jij waarschijnlijk altijd heel veel geluk, maar het hangt natuurlijk ook van het tijdstip af, ik weet in ieder geval dat parkeren rond 19.30 in de buurt van het Cultuurcentrum helemaal géén makkie is.
Trouwens heb je het al eens op een weekdag geprobeerd, terwijl in alle scholen avondlessen bezig zijn ? Dan staat de melaan, wollemarkt en omringende straten gegarandeerd vol !Eenvoudig is het absoluut niet, hoor.
Men zou zich ook eens mogen afvragen waarom een stad het automobilisten moeilijker wil maken om te parkeren. Men wil natuurlijk graag mensen doen overschakelen op een fiets of openbaar vervoer. Een fietstochtje vanuit eenderwelke randgemeente van Mechelen naar het centrum duurt altijd minder dan een half uur. Je hebt geen parkeerprobleem, je kan je fiets overal voor de deur zetten (aan het CC is er trouwens veel plaats daarvoor). Je vervuilt er het milieu niet onnodig mee. Je werkt aan je gezondheid. Je wint ook tijd, de fiets is binnen de stadskern sowieso even rap als een auto en je moet nergens parkeerplaats zoeken en dan gaan wandelen. Ik doe dit al jaren zo. Je zou dan kunnen argumenteren dat de fiets niet erg handig is als het regent, maar zo vaak ben ik eigenlijk ook nog niet nat geworden. En een paraplu doet wonderen. Als je toch de auto moet nemen... een oplossing: de Carrefour van Mechelen Noord heeft een supergrote parking. Van daaruit is het 15 minuten stappen naar het CC. Die parking is overigens gratis.

En dan wil ik nog even inpikken op het probleem van een paar marokaanse jongeren. Je mag dit absoluut aankaarten. Maar je ziet dan wel over het hoofd dat er altijd al een groep jongeren voor problemen heeft gezorgd, ongeacht welke huidskleur. Het hangt eerder samen met de economische toestand van die groep. En Mechelen is nu eenmaal een stad met relatief veel gezinnen met lage inkomens, en dat is het al een hele tijd. Maar dat neemt niet weg dat er iets aan moet gedaan worden.

En dan nog dit: dat de grote markt 's avonds weinig volk trekt vind ik geen probleem. De vismarkt en het station bieden voor elk wat wils. Als de cafés op de grote markt echt zouden willen 's avonds volle cafés te hebben, zullen ze allereerst moeten beginnen met hun schandalig hoge prijzen omlaag te halen, en zich misschien meer thematisch gaan profileren zoals de cafés op de Leuvense Oude Markt.
Zeg wat je wil, maar voor mensen die een dagje ouder worden is het aangeraden om voor 18 uur de stad te verlaten, aangezien Mechelen dan een zeer onveilige stad is met wat er dan rondloopt.
Ik loop er dan vaak rond, ben ik dan de enige uitzondering?
Alles goed en wel maar die smerige muggen die hier rondhangen zijn echt wel een serieus minpunt aan Mechelen...

Wat mij betreft mogen die best wel eens aangepakt worden. En vlietjes openleggen lijkt me in dat opzicht geen goed idee.
Op welke feiten staaf jij je uitspraken, Swakke? Ik kom vrij vaak in Mechelen 's avonds, heb nochtans nog nooit gezien dat iemand gemolesteerd werd. Is die onveiligheid dan niet meer gebaseerd op vooroordelen tov die ongure types? Die blaffen misschien vaak, maar bijten?

PS: waarmee ik niet wil zeggen dat er geen criminaliteit zou zijn. Maar zoals reeds gezegd, er zijn feiten en meningen. En een mening is nog lang geen feit.
Swakke, met alle respect, maar dat Mechelen na 18 uur onveilig zou zijn is mijns inziens klinkklare onzin. Zijn er problemen? Jazeker. En die moeten aangepakt worden, je hoort mij niet zeggen zoals onze vorige Burgemeester (om Bervoets niet bij naam te noemen) dat er géén problemen zijn. Maar zeggen dat Mechelen na 18 uur onveilig zou zijn is al even fout... Net zoals Christophe ben ik nog nooit iets tegen gekomen hoor; integendeel: als ik na 18 uur door bvb. De Bruul loop is het daar héééél rustig...

Laten we vooral niet veralgemenen. Problemen die er zijn moeten worden aangepakt. Punt. Zijn er dan alleen maar problemen in Mechelen? Belange niet!
Hallo,
Eigenlijk was ik niet meer van plan om nog te reageren, want ik heb zo het vermoeden dat 'Mechelen Blogt' alleen door de jonge generatie wordt bezocht, en wordt beantwoord! Om nog even over het parkeerprobleem terug te komen, afgezien van het feit of Mechelen nu veilig is of niet 's avonds, het is nu eenmaal zo dat oudere mensen, senioren en medioren, niet altijd meer goed te been zijn en daarom ook liever de auto nemen om zich te verplaatsen. Een ander idee is uiteraard het openbaar vervoer mochten daar betere regelingen worden voorzien zou dat inderdaad ook een goede oplossing zijn, maar momenteel is het jammer genoeg wel zo dat je gewoon niet meer thuis geraakt na het bijwonen van een evenement in het cultuurcentrum of stadsschouwburg. Ik ben hier weer met vergelijkingen maar idd in andere steden, zoals Antwerpen rijden trams en bussen wel tot na middernacht, waarom kan dat dan niet in Mechelen 'De stad in volle vaart' ?
Tja, na 21 uur, is er niet echt volle vaart in het busaanbod van De Lijn, wat Mechelen aangaat...
Omdat zelfs om 20u de bussen al leeg rondrijden. Dat kost te veel, en is dus geen goed idee.

Het klopt dat hier veel jonge mensen zitten, en dat die dingen door hun eigen bril zien. Maar ik vind het vreemd dat de senioren en medioren blijkbaar altijd willen dat anderen al hun problemen moeten oplossen. Met al hun ervaring zouden ze toch tot creatieve oplossingen moeten komen? Zoals taxi: duur, maar als je deelt door 4 ook weer niet zo duur. En zo zijn er nog andere opties. Maar ik ga jullie het plezier van het zelf te vinden niet vergallen!

(en daarbij wil ik niet alle medioren en senioren in één groep smijten!)
Het moet me van het hart dat ik na mijn epistel een aantam prachtige analyses lees die er bovenop zitten. Leuk te lezen dat er klaarblijkelijk toch veel nagedacht wordt en pragmatisch gedacht. Dat verheugt me want ik huiver van zwart-wit reacties. Alleen met Swakke ben ik het fundamenteel niet eens. Mechelen is na 18 uur geen ZEER ONVEILIGE stad. Zoals gezegd er kan wel eens wat gebeuren, maar de zaak is flink overtrokken. Die opmerkingen van DjiM over die muggen vind ik ook nogal sterk, dat mag ons niet beletten de Melaan open te leggen. Waar woon je DjiM, aan de Dijle of de vaart? Als dat echt zo'n probleem is neem dan eens contact op met de milieudienst of zoiets en leg je probleem uit.
Wat dat parkeren betreft : OK, in de binnenstad is dat niet altijd evident, maar ik vind dat vooral die avondscholen in de week de zaak verpesten. In het weekend is dat beter.
En nog iets, als je naar de Vismarkt wil, parkeer dan uiteindelijk in de parking van Lamot hé. OK je moet daarvoor betalen, maar als je persé met de wagen naar de stad wil dan moet daarvan de konsekwenties aanvaarden. Ik heb er geen probleem mee alleszins, ik toer eens rond en als ik geen plaats vind is mijn besluit vlug genomen. Toch vind ik dat ik vandaag weinig moeite heb om een parkeerplaats te vinden op de openbare weg, al moet ik daarvoor wel betalen of een schijf zetten.
Een grote parking buiten de stad is een idee waarover gedacht wordt, meende ik te lezen. Alleen, teveel mensen willen persé tot voor de deur van hun kroeg of winkel, vraag is hoeveel mensen zich de moeite willen getroosten daar te gaan parkeren.
Nog ne goeie zondag.
Christophe, ik begrijp je mening edoch deel ze niet volledig. En een beetje meer respect naar de senioren en medioren (?) lijkt me wel op zijn plaats. Trouwens: je moet al eerst met 4 zijn om een taxi te kunnen delen he ;-)
Wat die bussen betreft: als De Lijn dat meer zou promoten, en meer mensen er gebruik van zouden maken, ook na 20 uur, dan zullen die bussen niet meer blijven leeg rondrijden. Ik kom vaak in Basel (Zwitserland) en daar is het openbaar vervoer perfect geregeld: je kan daar tot 1 uur snachts nog een bus of tram nemen. En daar rijden die niet leeg rond. We zitten wat in een cirkel he: lege bussen, dus geen motivatie om bussen later te laten rijden, maar als je die bussen meer promoot zijn die misschien niet meer zo leeg en;..Enfin, you get the picture ;)))

Voorts kan ik het zeer eens zijn met Rudi's analyse... zeker wat betreft het SUBJECTIEVE gevoel van onveiligheid bij sommigen! Idd. NU denkt men eindelijk na over die parkings BUITEN DE STAD. Maar zovele jaren terug toen Somerske perse zijn ondergrondse parkings wou, had hij daar GEEN Oren naar...

Eveneens een fijne zondag gewenst vanmijnentwege!
Goedenavond samen,

Ik heb alles hier al eens vluchtig gelezen en ben toch ben wel blij dat de mensen hier overwegend positief denken over ONZE stad. Laten we er maar eens fier over zijn, maar vooral dat ook uitdragen naar iedereen. Iedereen, maar dan ook iedereen die ik de afgelopen jaren kort gids door Mechelen, is ongelooflijk aangenaam verrast. (ze hadden ook allemaal een minder leuk gedacht van Mechelen voordien). Als we allemaal samen eens dat 'werk' verder zetten en samen onze stad nog meer leven inblazen, dan staat ons een mooie toekomst te wachten! Deze site is al een mooi begin!
effe of topic,
wel veel mensen die Marc heten in Mechelen precies ;-)
Hallo Mark/c'en ;-)

Inderdaad, zo is dat...

Groetjes van Mark die zich om het nog ingewikkelder/ of net gemakkelijker te maken dan maar "Markec" noemt

(= Sloveens voor Markske)
Ik had er ook bij gezegd dat ik zeker niet alle ouderen over dezelfde kam wou scheren. Maar ik blijf bij m'n standpunt dat mensen veel meer zelf kunnen realiseren dan dat ze zelf (willen?) beseffen. Het is niet omdat men een jaartje ouder is, dat men niets meer betekenen kan!

En wat die bussen en Basel betreft. Basel is een stad zo groot als Gent. Basel heeft daarbij een universiteit met studenten. Je kan zo geen twee steden met elkaar vergelijken. Mechelen is te klein om zoiets rendabel te houden en heeft trouwens 's avonds te veel concurrentie van Antwerpen en Brussel. Ik bewonder het idealisme wel, maar zelfs al zouden die bussen er zijn, ik zou de fiets verkiezen, zelfs als het regent. En ik denk dat de meeste automobilisten, die overdag de bus al niet gebruiken, zeker 's avonds niet snel hun auto-"vrijheid" zullen willen opgeven.

En die parkings buiten de stad, daar geloof ik ook niet in. De parking van de Carrefour Noord en de parking aan de KHM staan toch ook elke nacht leeg? Ik denk dat het beter is de bestaande parkings dan enkel bij bepaalde evenementen te voorzien van shuttlebussen. Bvb. bij grotere optredens, evenementen op de grote markt zoals de foor nu, ... Maar eigenlijk is dat makkelijk in te richten door de organisatoren zelf. (en dat gebeurt soms ook wel) Ik zie niet in waarom de stad ook daar nog voor moet zorgen. Uiteindelijk is het meer een luxeprobleem. Aangezien veel mensen niet eens geld hebben om aan die dingen deel te nemen, of op die uren moeten werken.
Christophe, en toch denk ik dat met een beetje goede wil en de nodige politiek moed intiatieven mogelijk zijn om parkeren buiten de stad, shuttle-diensten, beter openbaar vervoer te realiseren...

Zelf kan ik net zoals jij op de fiets vertrouwen. Ik doe nu sowieso al alles per fiets of te voet... tenzij ik (voor 21 uur welliswaar) de bus neem ;-)))

Wat de automobilisten betreft: idd. er zal veel nodig zijn hen te overtuigen om de auto thuis te lanten en te kiezen voor alternatieven..
over drukte in de stad gesproken ...
man man man, gisteren (zondag) kon je over de kopen lopen....mooi weer, solden en kermis ...
kopen -> koppen dus
Ja, een doorsnee Mechelaar kan 'ferm' zagen, en merkt nauwelijks dat hij in een prachtige, gezellige en in een korte tijd steeds mooiere stad wonen mag... Buitenstaanders merken het wel op: ze vinden Mechelen méér dan gewoon maar 'aardig'. Ik ben fier op mijn stad. Natuurlijk zijn er dingen die ik liever anders zie, maar zeuren hierover helpt echt niks. Bekijk het liever door een roze bril, en geef liefst OPBOUWENDE kritiek.
Mechelen is de laatste jaren inderdaad aan het veranderen. Dat er zoveel nieuwe Mechelaars lof hebben voor de sfeer is veelbelovend. Alleen zien de 'ouderen' nog steeds teveel de kwalen van vroeger.

Er is veel veranderd, deels ten goede, maar deels ook zaken waar men vragen bij kan stellen.

Maar wat er nog kan verbeterd worden?
* breek de betonmarkt (alias Veemarkt) terug af en leg daar eens ne schoone tegel.
* sloop die vieze glimmende ijzeren paaltjes op de Grote Markt, en maak er zwart gietijzer van.
* Glazen kooien horen volgens mij ook niet echt thuis op onze historische markten.
* Een glazen 'aquarium' naast ons stadhuis? Je vraagt je soms af waar ze het halen.
* Een St-Romboutstoren in 1 kleur zou ook wel eens mooi zijn. Ik ken al heel mijn leven een halve zwarte en een halve witte. Soms draaien ze de kleurekes wel eens om. komt ervan als ge in halfkes restaureert. Ach ja, het is eigenlijk toch ook een halve toren, dus eigenlijk geen gezaag ;-)
* De grote markt is verkeersvrij, en er zit geen kat. Op de vismarkt en aan het station rijden veel auto's en zit er veel volk. Is dat logisch, of juist onlogisch? Van mij mogen ze het omdraaien.
* Ga eens kijken in Leuven. Alhoewel ze ook daar beginnen te zondigen aan ongepast futurisme (hebt ge het 'kunstwerk' op Ladeuze al gezien??). Waar is de verkeersvrije Mechelse Muntstraat vol restaurantjes? Kan een vrekeersvrije Ijzerenleen niet de competitie met de Oude markt aan?
Toegegeven, het feit dat de Bruul geen tweerichtingsstraat meer is zal wel een positief punt zijn. Maar wie heeft het bij de inrichting van de Bruul als eenrichtingsstraat in godsnaam in zijn hoofd gehaald om er betonblokken van amper 40 cm neer te planten ? Vorige week ben ik er met mijn amper 2 maanden oude auto tegenaan geknald, na een korte stop om geld aan de automaat af te halen. Resultaat: aanzienlijke schade, een gebroken vooras en vrouw en kind enkele kneuzingen (en ja, ze hadden hun gordel aan).

Een kort gesprek met de geburen leerde mij al snel dat gemiddeld 2 à 3 autobestuurders per week hiervan het slachtoffer zijn en dat zelfs de politie zelf nota bene er ook al tegenaan geknald is. Nochtans kwam diezelfde politie een pv opstellen van de schade aan het betonblok zodat het "kon geregeld worden met de verzekering". Toen ik de Bruul even later met de takelwagen doorreed, viel het me op dat bijna àlle betonblokken scheef staan of schade hebben en die dus ook nog niet gerepareerd zijn. Volgens mij heeft het stadsbestuur van Mechelen hier een mooie bijverdienste aan gevonden...
Hoe snel reed jij dan wel ?
jeej, leve mechelen
dood aan alle zeveraars en mierenneukers en laat parkpop, maanrock en alle andere verzuringbestrijders maar komen!
Twee dingskens:
Een:
Als:
- "Ze" de campus achter de spoorwegberm gelegd hadden.
- "Ze" de ganse Zandpoortvest als parking aangelegd hadden en een vaste verbinding (zoals een toeristentreintje bvb.) met het centrum gemaakt hadden.
- "Ze" op de Grote Markt een (enkele) reuzengrote (in het stadsmagazijn gemaakte) kruiwagen(s), met bloemen volzet, verankerden zodat die tijdens eventuele evenementen kunnen weggesleept worden …
dan had de stad er, mijn inziens, beter uitgezien.
Twee:
Over "onveiligheidsgevoel" is het makkelijk tateren ... over een pijnlijk gevoel (als g'op uw snuitwerk gekregen hebt) is het al iets minder ... vooral wanneer ge de "geleerden" hooghartig steeds weer over verzuurde slachtoffers en kansarme daders hoort prediken ...
@ Toon: euh, ik vertrok pas (vanuit stilstand dus) en amper een halve meter verder stond dat #!?& betonblok. Probleem was dus niet de snelheid, maar de "onzichtbaarheid" van die dingen vanuit de wagen en het feit dat een betonblok niet echt "meebuigt"... integendeel, die dingen schuiven onder je wagen en richten een echte ravage aan ! Weg met die dingen !
ik zou positieve zeveraar willen van repliek dienen over de twee kleuren van de St.Romboutstoren. Daar is helaas niks aan te doen en dat is helemaal niet de schuld van de stad van "ze" maar van onze voorouders of nog beter van het feit dat de Balegemse steengroeven, waaruit de stenen kwamen, op een bepaald moment uitgeput geraakten. Men is dan overgegaan op gebruik van andere zandsteen, maar zoals geweten zijn er veel verschillen in stenen en deze andere stenen worden nu éénmaal rapper zwart en waren in herbruik niet helemaal wit te krijgen. Voeg daarbij het feit dat men bij de eerste restauratiefase vanaf 1963 nog niet over de huidige middelen ( o.a. siliconenbescherming) beschikte om die stenen te beschutten en dan heb je de reden van die verschillen. Ik raad je aan eens een foto te bekijken van voor 1900. Dan zie je heel duidelijk dat ook toen al het bovenste gedeelte een stuk donkerder was.
Wat die paaltjes op de markt betreft, ik vraag me af wat men daar tegen heeft. Men heeft die daar geplaatst omdat onze ongedisciplineerde automobilisten anders vrolijk de markt zouden oprijden en de politie heeft wat anders te doen dan die de hele dag te bekeuren. Ik vind die inox paaltjes eigenlijk mooi en wel passend en ze zijn praktisch en makkelijk te"openen" en "sluiten". Met die gietijzeren dingen zitten we dan weer in Amsterdam en maken we er een koekendoos en Bokrijk van. Nu heb je een combinatie van hedendaags met oud.
Over den tram ( aquarium) voor de liften op markt en Veemarkt heb ik gemengde gevoelens. Je moet wel eens de trap nemen van onder in de parking en dan naar boven gaan. Dan stijg je op in het verleden en rijzen de oude gevels als het ware uit de grond. Knap hoor, maar je moet er wel oog voor hebben. En trouwens : zulke dingen staan er volop op de markt in Kortrijk, Bonn en overal in Barcelona.Gehandicapten mogen toch ook de parking in dacht ik en dan heb je inderdaad weinig alternatieven voor een liftkoker.
Over het glazen huis van de Mechelaar deel ik wel je mening, ik vrees dat het te veel stijl 1960-1970 is en die haat ik. De zeeridder aan de overkant vind ik veel geslaagder, spijtig dat ze die stijl niet hebben doorgetrokken voor het huis van de Mechelaar.
Tenzij je natuurlijk een namaakstijl historisch had gewild, maar dan riskeer je van je stad een soort Bokrijk te maken.
@rudi: bedankt voor de achtergrondinfo ivm de steentjes van onzen toren!
Stadsvernieuwing is inderdaad niet simpel, en wat de 1 mooi vindt is voor de andere oerlelijk. Ik leg mij gerust neer bij de keuzes die gemaakt zijn, er wonen immers nog 99.999 anderen in de omgeving van Mechelen. Er zijn immers genoeg mensen met een architecturale achtergrond en stadsplanologen die beter de vele factoren begrijpen die meespelen in een standsvernieuwingsproject (toegankeleijkheid, budget, behoud erfgoed, technische beperkingen, ...)
Ik moet er maar vanuit gaan dat het het beste is wat 'kon' met de middelen, omstandigheden en tijd ter beschikking. Maar dat wil niet zeggen dat ik sommige zaken niet lelijk kan vinden :-)

Maar is het geen feit dat Mechelen ooit een hoofdstad was? Is er een andere stad met meer historische kerken op zo een kleine oppervlakte? Moeten we niet die 'bloeiperiode' juist benadrukken om ons toeristisch aantrekkelijk te maken? Misschien 'is' Mechelen wel een soort Bokrijk. Wat mij betreft mogen ze dus verder gaan met de asfalteringen te vervangen door straatstenen wat een veel authentieker karakter geeft. Ook het openleggen van de vlietjes zou ons terug dichter naar de middeleeuwen brengen. Ik vind niets mis aan neo-klassieke stijlen, men heeft de warmte en autheniciteit van vroeger, gecombineerd met modern comfort binnenin...
Die oude bouwstijlen worden nu nog steeds geapprecieerd, wat men van de Europarking moeilijk kan beweren. Of wat dacht je van ons mooi stationsgebouw. Is dat een leven van een millenium beschoren vanwege zijn estetische kwaliteiten?? Moderne architectuur kan ook wel mooi zijn, maar men moet er in een historische stad toch niet te kwistig mee omspringen mij dunkt.

Veranderingen die ik wel geslaagd vindt:
* de jachthaven
* de vismarkt (nu nog verkeersvrij aub)
* de grote markt
* de Ijzerenleen (maar ik zie daar eerder toekomst als horaecastraat dan winkelstraat.
* restauratie van Margaretha

Minder geslaagd:
* de OLV straat (zou functie van ijzerenleen kunnen overnemen als winkelstraat)
* Lamot (verwarrende indruk)

Niet over te spreken:
* Het beton van de Veemarkt
* de rotonde aan het station

Verlanglijstje:
* de Europarking
* de ring
* een extra stadsparkje intra-muros
* den oude zwemdok
@ positieve zeveraar:

Om mijn verhaal af te maken, voeg de betonblokken in de Bruul ook maar toe aan de lijst "Niet over te spreken" ;-)
Toe te voegen aan verlanglijstje:

- fontein op de Grote Markt (als een waardige meeting point en hang-out voor jong én oud(er))

- tof museumcafé op het binnenplein van het Hof van Busleyden

- opknappen van het Caputsteenkasteel (!) en er een mooi parkje rond aanleggen

- opknappen + herbestemming kerk aan kazerne
Inderdaad: mijn twijfels over (stuk) aanleg Veemarkt...
Ja, verkeersvrije Vismarkt !
Als je je kop in de grond steekt is het makkelijk om de onveiligheid in Mechelen te negeren..in de coloma wijk waar ik al gans mijn leven woon heb ik het stijl bergaf zien gaan de laatste jaren: mensen worden op klaarlichte dag van hun handtas beroofd en dat was tien, vijftien jaar geleden niet het geval..zo simpel is dat. Ik ben ook jaren elke vrijdagavond aan het station in mechelen uitgeweest en ik kan je garanderen dat dat een van de meest onveilige avonden in de week is om daar buiten te komen. Wat er ook van zij: er loopt heel wat crapuul rond in mechelen en ik heb heel veel in mijn wijk naar de kloten zien gaan door asociaal en onaagepast gedrag van die 'verzuurde slachtoffers en kansarme daders' zoals ze hierboven genoemd worden. Het zal echt niet beteren voor het slechter wordt.
Het zal niet beteren voor het slechter wordt??? Precies of je vraagt er naar? In de colomawijk, waar ik ook woon, nu al vier jaar, zie ik veel armoede, maar heb ik nog nooit echt 'crapuul' gezien. Volgens mij hangt veel ook van jezelf af. Als je vriendelijk bent tegen iedereen, kunnen ze niet anders dan vriendelijk terug doen. Als je natuurlijk de mensen reeds bestempeld door te kijken met een gezicht van 'je bent 'crapuul' ' (Ik zeg niet dat jij dat doet éh Kay), dan zit je in een vicieuze cirkel.

Dat je vrijdagavond de gevaarlijkste avond noemt, hangt volgens mij echt af van de plaats.. Ik weet wel waarom ik niet uitga aan de stationsbuurt.
Slechte muziek, te veel volk, foute sfeer, buitenwippers, en ga zo maar door.
Geef mij maar de vismarkt waar je buiten de goede muziek nog de kans hebt om te zitten en gezellig met elkaar te praten.

Ik ontken niet dat er zaken mislopen in bijvoorbeeld de wijk coloma, maar je moet volgens mij een gedragsverandering teweeg brengen en dat kan je het beste doen door met jezelf te beginnen. Kijk maar naar de mensen die in het wijkbestuur zitten; mensen die steevast elke keer een goede dag zeggen; mensen die op de huizen van hun buren letten; mensen die de straat mee onderhouden; en ga zo maar door... Als je de mensen op die manier kan aansteken, kan je volgens mij een sfeerverandering teweeg brengen. Het is een werk van lange adem, maar de moeite waard!
Een fonteintje ergens zou wel tof zijn. Die op de Botermarkt is niet zo geslaagd vind ik. De grote markt zal misschien wel geen optie zijn, aangezien Margaretha er ook niet kon staan door het gewicht op de ondergrondse parkeergarage.

@Ellys
Is het Caputsteen geen school? Ik kom niet dikwijls in die buurt.
citaat: "Een fonteintje ergens zou wel tof zijn. Die op de Botermarkt is niet zo geslaagd vind ik. "

En vooral niet in oktober/november de plezante studenten tijdens hun doop daar afwasmiddel o.i.d. in spuiten ...
@ PosZev
Ja, da's waar, had ik niet meer aan gedacht. Ze hadden beter de parking elders (buiten de stad?) gehouden zodat we er Margareta's en fonteinen konden hebben :-)
Aan de fontein op de Botermarkt had ik nog eens niet gedacht. Die is dan ook 'hors catégorie'...

Het Caputsteen staat inderdaad op 'schoolterrein' (het lyceum ligt er net achter). Feit is dat het kasteel behoorlijk staat te verkommeren en momenteel dienst doet (of althans een gedeelte ervan) als vergaderlokaal voor de Mechelse Aquariumvrienden. Voor de rest groeit en bloeit het uit de gevel van het gebouw. Het laatste dat ik erover opving, is dat het sinds maart ofzo te koop staat...omdat het niet kan dienst doen als klaslokaal???
Weet iemand soms meer hierover?
Onlangs was het opendeurdag daar op school en merkte ik dat de aquariumclub nu in een van de prefabgebouwtjes ernaast zit. Dus ik denk dat het zelfs daarvoor geen dienst meer doet. Ik ben er als ik er op school zat wel eens binnen geweest, dat was ook toen de aquariumclub er nog zat. Mijn moeder heeft er nog les gehad en zij vertelde me dat ze ooit een deel van het plafond naar beneden zag komen terwijl zij er les hadden, dat was al in de late jaren 50. Dus de verkommering duurt al decennia.
Om nog eens op dat onveiligheidsgevoel terug te komen, ik heb dat (ook) totaal NIET. Als student schuimde ik snachts wel eens de binnenstad af, en nooit het gevoel gehad dat me iets kon overkomen. Ook nu nog als ik in de late uurtjes naar huis loop, zie ik patrouille wagens passeren (en dat geeft een gigantisch veilig gevoel) en zeggen mensen die ik niet eens ken, zelfs vriendelijk goeiedag ....
Nee, ik heb niet te klagen... Ik voel me erg veilig na zonsondergang.
Voor mij moet er maar één ding veranderen aan Mechelen:

Minder auto's, minder auto's en nog eens minder auto's... en vooral geen airco in die auto's (zéér schadelijk voor ons milieu zowel auto als airco)

Wij zijn in de stad komen wonen om kort bij het openbaar vervoer te zijn en geen auto meer te moeten gebruiken. Nu merken we, dat wanneer we onze neus buiten onze straat steken het overal STINKT naar uitlaatgassen. Hoe komt het dat niemand dit ruikt?

Mechelen STINKT!
Sandra,

Ik geef je volkomen gelijk....Mechelen moet auto-armer worden en fiets en voetgangervriendelijker ... in mijn wijk (Nekkerspoel...zgn. één van de onveiligste wijken) is er een paar jaar geleden een groot onderzoek geweest naar het onveiligheidsgevoel ..het grootste onveiligheidsgevoel in onze wijk betrof toen de verkeersonveiligheid....
ik pleit dat niet alleen het centrum verkeersarm wordt (30 km-zone), maar ook de diverse wijken...het stadsbestuur wil jonge gezinnen aantrekt... dat ze dan meer oog hebben voor verkeersveiligheid...
wat het stadsbestuur ook moet doen: niet ieder vrij grond ter beschikking stellen van de industrie en niet ieder stukje groen omturnen tot een woonwijk...
nathan
Nathan, ik zou het niet beter kunnen zeggen!!
Ken de wijk Nekkerspoel tamelijk goed (woonde daar vroeger zelf), ken ook die andere zogenaamde probleemwijk Coloma goed, woon ik NU, maar;. zoals je zegt de enige "veiligheid" of het gebrek er aan, die me daar zorgen baart is de verkeers(on)veiligheid, en dan zwijgen we nog van het Station, waar je niet eens het verschil tussen fietspad/voetpad/rijweg op de fameuze 'rotonde'...

inderdaad... een beetje verkeersluwte, en waar mogelijk zelfs verkeersvrije straten in het centrum (en zoals ik en anderen al stelden: meer parkings BUITEN het centurm, pendeldiensten, etc...).. ik ben voor...
@Sandra / Nathan /...
Jullie hebben daar zowaar één van mijn ware ergernisbronnen aangebracht: verkeersoverlast. Want overlast is in deze context geen understatement.
Ik woon zelf in de Caputsteenstraat en heb aan den lijve moeten ondervinden dat dit geen rustig achterafstraatje was. Het heeft al 2x niet veel gescheeld of een auto had mijn elleboog mee met zijn zijspiegel. Het trottoir tov de school is laaggelegen, praktisch op straatniveau, hetgeen ervoor zorgt dat wagens -wanneer ze in de flessenhals ter hoogte van de school komen geracet - gemakkelijkheidshalve de stoep oprijden om niet te hoeven stoppen voor een tegenligger. De school weet goed waarom ze hier 's morgens en 's avonds een opzichter plaatst maar dan nog gedragen de automobilisten zich daar als ware formule-1-piloten (die foeteren op de opzichter en wellicht ook de overstekende scholieren).
Eén keer hoorde ik een man op straat brullen die ten prooi was gevallen aan waarvan ik totnogtoe gespaard ben gebleven (het aanrijden van je zijflank terwijl je op de stoep loopt).
De straat is één grote as voor sluipverkeer (met in het verlengde de Paardenkerkhofstraat - lekker racen 'all the way' dus) en de uitrit van veel Telenetters (na de uitbreiding misschien nog veel méér?). De Stad in Volle Vaart maakt er zijn naam meer dan waar.
Zo, dit was een grote zeur maar het moest me even van het hart :-)
Ik woon in Het Eitje en wandel er elke dag langs (ben een van de Telenetters die te voet gaat) en er mag inderdaad iets aan gedaan worden.

Ik hoorde dat het stadsbestuur na de binnenstad ook de fusiegemeenten wil vernieuwen. Fijn zo.

Maar ik woon dus net buiten de centrumrand en ik vraag me af wanneer ze onze straat en voetpad gaan aanpakken want dat is erbarmelijk.
@ Marc VC, hallo 'buur' !
Inderdaad, ik mag blij zijn dat er voor mijn deur wél een fatsoenlijke stoep ligt. In de aanpalende straten is het inderdaad anders gesteld. Na de ingreep van een ploeg straatwerkers die regelmatig weerkeert, liggen sommige trottoirs in de wijk er wel erg pokdalig bij.

Maar inderdaad blij te horen dat ze ook buiten het centrum het beeld gaan bijstellen. Laat ons hopen ze ook net 'over 't water' eraan beginnen :-)

Trouwens bedankt voor de info over Caputsteen. Wel triest de horen dat het kasteel al zo lang aan z'n lot wordt ovegelaten.
ik woon sinds kort in Mechelen en ik moet zeggen dat ik het een zeer aangename en veilige stad vind.
Er zijn wel nog een aantal punten waar koning auto moet verdreven worden en liefst zo snel mogelijk. De ijzerenleen, het nauwstraatje (verbinding tussen vismarkt en ijzeren leen) en de vismarkt zouden voor mijn part volledig autovrij mogen worden, zodat de daar vrijgekomen ruimte volledig kan worden gebruikt voor horecazaken met bijhorende terrassen. Het nauwstraatje en de hoek van de vismarkt en drabstraat zijn vaak levensgevaarlijk vanwege geen voetpad,smalle doorgang en racende auto's.
Trouwens uit de reacties hierboven stel ik vast dat er inderdaad wel meer mensen inzien dat het voor de vismarkt en de ijzerenleen een enorme meerwaarde zou zijn als ze autovrij zouden worden.
wie is er nog voor?
@ Klaas. IK! Op de Vismarkt kom ik niet echt maar de Ijzerenleen wel, en het is daar zeer betreurenswaardig, als je als voetganger moet oversteken. De auto's stoppen totaal niet, enkel Koning Bus is tenminste respectvol genoeg om te remmen. Tot overmaat van ramp reden daar 1.5 week geleden op een zaterdag (beeld je in, een warme zomerse zaterdagmiddag, iedereen zat op terrasjes in het tussenstuk op de Ijzerenleen, kinderen liepen rond, te genieten van het 'kind' zijn, etc) van die squads (?zeg ik dat juist) stoer te doen door op hun achterwielen te rijden of op hun 2 rechterwielen, tegen een gigantische snelheid. Onverantwoord op zo'n drukke dag, als er toen een kind plots overgestoken had, hadden die gasten geen tijd om te remmen. Iedereen keer er heel ontzet naar. Ik ben er nog niet goed van....
allez Hanna, dat is al een eerste positieve reactie op mijn vraag.Ook de positieve zeveraar en Markec zijn voor heb ik al gelezen. Zijn er nog reacties, zowel positieve als negatieve reacties graag. Wie is eventueel tegen het voorstel om ijzeren leen en vismarkt autovrij te maken?
Ja, de Vismarkt en Nauwstraat mogen liever vandaag dan morgen verkeersvrij worden. Het zou er veel gezelliger en veiliger zijn. Zo zou het een heel tof pleintje kunnen worden. Nu is het soms veel te druk.
Over pleinen gesproken: de Grote Markt is echt geslaagd na de vernieuwingen, Veemrkt redelijk... maar het Stationsplein is een regelrechte ramp: pure Oostblokstijl, en bovendien ontzettend verwarrend en vrij onveilig voor fietsers en voetgangers. Komt men fietsend uit de Leopoldstraat, dan is het fietspad plots verdwenen als men het Stationsplein opdraait...
Befferstraat is mooi heraangelegd, en ik denk dat het pleintje voor het oud-gasthuis in de Keizerstraat ook best mooi wordt, als het wat minder rommelig is dan nu.
In ieder geval: Mechelen wordt steeds fraaier.
Ook héél mooi is de 'bebloeming' de laatste jaren. Vooral erg mooi aan de ballustrades van Fonteinbrug en Hoogbrug. (maar daar niet alleen...).
Ik vind de Grote Markt toch niet zo denderend eerlijk gezegd... ik had 'in de wandelgangen' gehoord dat het een soort italiaans ontwerp ging worden, lekker groots en leeg, zoals enkele bekende pleinen in Italië dus, maar ik moet zeggen... ik vind het niet echt denderend. Op zeer warme dagen vind je daar wel de jeugd die aan het zonnebaden is of jeugdverenigingen die genieten van een gigantisch autovrij plein om balspelen e.d. op te doen, maar swinters, man man man, als je vanuit de Bruul naar de Grote Markt gaat, je komt op 1 groot zwart gat. Totaal niet aantrekkelijk. Bloembakken fleuren het wel een beetje op, maar daar blijft het ook bij. Geef mij maar de oude Grote Markt.... Toen was er tenminste nog wat leven (ook al stond het vol met auto's)
Akkoord met Hanna, de vraag is waarom de stad absoluut een Italiaans plein wou, we zijn verdorie toch niet in Italië hier. Wel geef ik graag toe dat het voor een gids eigenlijker wel mooier en beter is, de storende auto's zijn weg. Met mooi weer zelfs fraai, maar het is hier spijtig genoeg veel te weinig mooi weer en ik val in herhaling, had deze markt midden tussen een aantal winkelstraten gelegen zoals in Hasselt ( en waarnaar de stad in discussies dikwijls refereerde) dan was dit helemaal geen probleem geworden (by the way in Hasselt is dat geen markt, maar een klein pleintje - weer wat anders natuurlijk) Maar in Mechelen is de markt het einde van twee winkelstraten, waarom zou je naar de overkant gaan? Enkele zonnekloppers niet ten na gesproken. Onbegrijpelijk dat men dit simpele feit nooit heeft willen inzien!
Maar er is misschien licht in de duisternis. Naar verluidt is vanaf juli het hele concept contractueel uit handen van de Italianen en zal de stad vrijer over het gebruik en aanleg van de Markt kunnen beschikken en dit zou misschien wel eens tot andere evoluties kunnen leiden.
Soms (heel soms) staat de Rudy zijn Jenny in 't midden van de markt; Ze is wel géén Margarta, maar ze mag er ook best wezen zenne! :-)
De vismarkt mag in een eerste fase al parkeervrij gemaakt worden. Die 10 parkeerplaatsen gaan het verschil niet maken. In de plaats kunnen uitgebreidere terrassen komen met veel terrasplanten in terracottapotten. Een zuiders tintje. Cafés moeten absoluut plastieken meubilair weren, en al te opzichtig reclamewerk. Studenten aan de kunstacademie zouden er hun werken kunnen tentoonstellen, ... Als dat lukt, en het dan nog verkeersvrij wordt, wordt de vismarkt een bijkomend uithangbord. Het potentieel is daar.
Mij hoef je persoonlijk niet meer te overtuigen van het verkeersvrij maken van Vismarkt en/of Ijzeren Leen, zoals het voorstel hierboven al meermaals werd geopperd.
Ik vermoed wel dat er een aantal middenstanders gaan steigeren wanneer dergelijk voorstel op tafel komt.
Deels kan ik hen we begrijpen, niets zo dodelijk als complete of zeer slechte bereikbaarheid van een handelspand. Anderzijds tonen binnen- en buitenlandse voorbeelden aan dat waar men auto's weerde, het concept werkt en voor meer shoppers zorgt (op voorwaarde van goed gelegen en betaalbare parkings, bussen, shuttles...).
Let wel, ik vermeld 'verkeersvrij' niet 'verkeersluw'. Dat laatste komt er op neer dat alles wordt gedaan om de automobilist te ontmoedigen (invoering zone 30, bredere voetpaden, etc.) maar dat die toch blijft komen, al komt ie terecht in een opstopping, voeg daar wat laden, lossen en dubbelparkeren bij en je eindigt met een symfonisch claxonorkest. In Brussel palaveren ze er al jaren over en bedachten een 'tussenoplossing' die nergens toe leidt tenzij de nodige congestie rond de Grote Markt, St. Goriks (aperitieven met uitlaatgassen!), Graanmarkt enz.
Reden: winkels die klagen dat hun klantenbestand drastig dreigt terug te vallen (moet je weten dat je voor één van die klagende winkels sowieso NOOIT te parkeren viel).
Om dan terug in te pikken op Mechelen. Met een verkeersvrije Ijzeren Leen bv. ontlast men natuurlijk de St.Katelijnestraat niet want auto's racen door de smalle straat om te stranden in de ondergrondse parking (niet leuk op de fiets!). Nodeloos te stellen dat verkeersvrij maken een goed overdacht totaalconcept moet zijn waarbij men de handelaars liever voor dan tegen heeft, tenslotte goede afspraken maken goede vrienden.
Rudi, je maakt een terechte opmerking over het feit dat deze zijde Grote Markt eerder een eindpunt is en men gene zijde slechts bereikt voor een terrasje. De markt vervult niet altijd een even centrale functie (tenzij bij festiviteiten). Waar zou men zich 'zomaar' even neervlijen op de Markt? Op die paar bankjes aan de In&Uit? Waarom zou men het plein kruisen en de Merodestraat inwandelen? De toerist die weet wellicht wel waarom: mooie gevels, Beiaardschool, Hof van Busleyden...
Ik ben inderdaad benieuwd naar mogelijke 'evoluties'!
inderdaad Ellys... het leggen van een ondergrondse parking onder de grote markt en de veemarkt getuigt niet van een overdacht totaalconcept...het lokt alleen maar auto's en lawaai naar het centrum van je stad...het beste voorbeeld van een goed totaalconcept is Brugge: ondergrondse parkings langs de rand van de stad, het vierlussensysteem voor auto's (auto's kunnen niet het centrum van de stad doorkruisen; centrum wordt verdeeld in vier kwarten en je kan niet rijden van het ene kwartsdeel naar het andere kwartsdeel, als je van het ene kwartsdeel naar het andere wil, moet je terug de ring nemen...). Op die wijze is het centrum van Brugge héél fietsvriendelijk geworden.In de periode 1996-2000 (vorig stadsbestuur) was er in onze stad ook een vierlussensysteem ingevoerd naar Brugs voorbeeld), maar met de komst van Bart Simpson als burgemeester is dit concept jammer genoeg verlaten, onder druk van morrende, klagende winkeliers...stadsbestuur is teveel slaaf geworden van de projectontwikkelaars... wie wordt er rijk van het ondergronds parkeren ? Da Vinci die binnen de Mechels ring het volledig monopolie heeft op betalend parkeren...het betalend bovengronds parkeren is zelfs uitgebreid tot zondag...Mechelen is de enigste stad die dit kent...
Ellys, wat betreft St.Goriksplein: ik doe niets liever op een zonnige zondag aperitieven op terras van de Zebra...maar inderdaad zonder autoverkeer zou het nog gezelliger zijn
Nathan, helemaal akkoord, ik haalde trouwens het Brugse model ook al aan ;-)
Op 't Zand kan je rustig parkeren en op een wipje ben je zo in het stadscentrum...

Jaaa.. De Zebra op het Sint-Gorikspleintje. Tof he. Zit daar graag op het terrasje bij mooi weer, combineer dit meestal wanneer ik naar een concertje in de AB ga, daar op enkele stappen vandaan... Jammer genoeg is het binnen wel niet altijd ideaal, als je daar als enige NIET-roker blijkt te zitten.. Uche Uche!
Ik woon ondertussen 5 jaar in Mechelen. De onveiligheid is erg overdreven. Ik loop vrij veel 's avonds door Mechelen (pintje pakken op de Vismarkt bv.) en heb nog geen problemen gehad. Ik neem ook regelmatig te voet de Leuvensesteenweg en heb ook daar nooit problemen gehad.

Wat betreft het verkeer, iedereen vindt dat de anderen te snel rijden. Ik weet dat er een aantal snelheidsduivels zijn, aan de politie om die uit het verkeer te halen. Voor de rest valt het allemaal wel mee, de huidige zones 30 zijn voldoende en dikwijls al te uitgebreid. De controle van het verkeer, zelf bij 50, zou een verbetring brengen, niet het verlagen van de snelheid tot 30.

De stationsstraat is geslaagd, ik woon daar zelf en het is er aangenam wandelen (zeker nu de lindes enorm geuren).

De auto gebruik ik quasi nooit in Mechelen (enkel voor inkopen in de supermarkt). Winkelen op Bruul kan ik te voet, ik schrik er zelfs niet voor terug om tot aan het rode kruisplein te wandelen. In dat opzicht is de parkeerproblematiek mijn inziens ook overdreven. Parkeer ergens aan de rand en wandel naar de binnenstad, zo lang duurt dat ook niet, of neem de bus.

Mensen die ik een kleine rondleiding door Mechelen geef, die de stad niet kennen zijn altijd aangenaam verrast. Het is proper, veel historische en mooie gebouwen en Bruul mag er als winkelstraat wel zijn.
Allé, half Mechelen zit zo te horen in....Brussel op 't terras...van de Zebra :-)
Toegegeven, zat er ook veel, toen nog studerende in de Paleizenstraat en dat café was toendertijd een echte trendsetter (of hoe 1 café en de visionair erachter 't spel kan laten bougeren) maar over de jaren verkast naar de Graanmarkt, de Bloemenmarkt en het Begijnhof (helaas, is dat fijne oude cafeetje daar al een tijdje dicht). Helaas ook allemaal plekken met (nog te) veel auto's in de buurt.
Markec, tips voor cafés met weinig smog in Mechelen? Kom graag in de Hanekeef maar daar is het vaak een marteling voor mijn gevoelige longen. Enfin, het is inderdaad meestal gewoon uitkijken naar warme(re) dagen en buitenzitten op een terras.... In Brussel is 1 volledig rookvrij café aan Brouckère maar niet het meest gezellige...
JC - ga in grote lijnen met je akkoord, maar "neem de bus": Ja, maar niet nà 21 uur. Als je dan zoals ik niet met de wagen rijdt is het of te voet/ of met de fiets. Nu doe ik véél met de fiets en te voet, maar bij regenweer is dat niet altijd ideaal ;-)

Café's met weinig smog in Mechelen, Ellys.. hm..
Goede vraag... ik moet wel zeggen in Café's zoals Den Stillen Genieter, Gouden Vis, Boesjkameree,.. ondervind ik meestal pas nadien de miserie bij thuiskomst... kledij die gewoon stinkt naar de sigarettenrook: als je zelf niet rookt, is dat verre van aangenaam... maar om op je vraag terug te komen.... La Fleche heeft een rookvrije zone, maar dat vind ik dan weer niet op alle vlakken even gezellig (je kan er wel lekker eten!).

Hanekeef: idd. héél gezellig daar, maar véél SMOG!
@JC
Inderdaad nog maar weinig tot niets van gemerkt van onveilig Mechelen, al zullen er zich in een stad altijd meer dan elders onveiligheden voordoen of dingen die als dusdanig gepercipieerd worden. Ik kom van een andere stad en in vergelijking is Mechelen een oase. Ik heb al letterlijk onveiligheid aan de lijve heb mogen ondervinden in die 'andere' stad maar ik heb dat als 'jonge mens' nooit mijn geest laten vertroebelen of me erdoor laten verleiden tot veralgemeningen (als weerloos oudje piep ik misschien ooit anders wie weet). Ook ik schrik wel even als ze station Nekkerspoel beroven! Ik kom ook graag met AL mijn bezittingen en ongehavend thuis...
Mbt verkeer en snelheid: inderdaad meer controle in de bestaande trage zones is gewenst, al deel ik je mening niet als zouden die er te veel zijn.
Ik heb zelf geen wagen, dus wat die parkeerproblematiek betreft, zou ik kunnen zeggen dat het mijn zaak niet is maar het wordt wel een zaak die iedereen aanbelangt als er door minder geslaagde keuzes in het beleid, voetgangers, fietsers, bezoekers en wagengebruikers die in de stad te voet gaan of fietsen zich op hun ongemak voelen bij Koning Auto die te pas en te onpas in het hart van de stad wil/kan doordringen.
Gelijk heb je wanneer je zegt dat mensen die Mechelen niet kennen altijd aangenaam verrast zijn wanneer ze Mechelen 'ontdekt' hebben. Ik heb die ontdekking alvast bestendigd met de aankoop van een eigen stek. Mechelen is dan misschien niet 'af' maar dan... is 'af' soms niet een beetje saai?
Verkeersbeleid is nu alleen op auto's gericht, het moet trager en minder. Meestal zijn de snelheden ok als men zich eraan houdt. Trouwens snelheden veranderen naargelang de omstandigheden, drukte, weer, ..., de max. toegelaten snelheid hoeft niet de snelheid te zijn die men rijdt.

Ik heb trouwens meer last van het totaal ongedisciplineerde gedrag van voetgangers en fietsers rond het station. De voetpaden zijn er erg breed maar toch wandelt men in het midden van de rijweg. Maandelijks maak ik het mee dat voetgangers mij blokkeren wanneer ik mijn straat wil binnenrijden. Inderdaad verboden voor voertuigen maar uitgezonderd aangelanden. Politie-agentje spelen doen ze wel, maar lezen kunnen ze blijkbaar niet.
Ah! La Fleche, die ken ik nog niet Markec. Waar is dat?
Stinkende kleren is inderdaad een ander nadeel. Ik ben zeker geen anti-roker -heb vroeger zelf nog gerookt en - maar omwille van gezondheidsredenen gestopt. En nu écht pas ontdekt hoe weinig hoffelijk sommige rokers zijn. In de winter kwam ik eens bij nOna om een film mee te pikken en zak dan graag dan nadien af naar het café. In de ruimte aan de straatkant hangen stickers 'niet roken' maar toch zijn er mensen die rustig hun saf opsteken (en dat wordt ook gedoogd blijkbaar?). Als je dan verzoekt om de deur naar de gang een beetje te laten openstaan voor de rook (die ze willen dichtdoen voor de kou), krijg je te horen dat ze 'er nog een beetje toe gaan bijdragen'. Vandaar mijn hang naar rookvrije(re) etablissementen....
Voetganders die jouw blokkeren??? Hoe doen ze dat dan?

Nu raak je een teer punt: Voetgangers/fietsers en de stationsbuurt: nu moet jij eens proberen REGLEMENTAIR het rondepunt te nemen met de fiets. Er is daar "een fietspad' aangeduid met die glimmende metalen bollen in de grond.. daartussen moet je dus fietsen. Alleen géén kat die dat schijnt te weten, voetgangers gebruiken het als voetpad en zijn boos als je durft te bellen met je fietsbel, automobilisten, .. heb zelfs de politie dat zien doen, parkeren er gewoon op..

Er is niets als DE fietser, DE automobilist of DE voetganger he, JC. Er zijn dus heus voetgangers die WEL kunnen lezen en je niet zullen blokkeren.
Als iedereen nu eens het verkeersreglement zou repsecteren.. dat zou al een stap verder helpen.

Als de stad werk zou maken van duidelijke fietspaden.. dan zijn we wéér wat verder ;-)
Ellys, La Fleche, is de vroeger "Galleries", aan het station,.. Weet je de BOESJKAMEREE zijn?, wel aan de andere kant van de straat, op de hoek, dat hele grote geval... daar is La Fleche... quasi open 24/24 uur
@Markec: Ik heb het niet over het rondpunt aan het station, maar over de nieuw aangelegde Stationsstraat. Als er een 5-tal voetgangers verspreid over de gehele breedte gaan staan kom ik er niet door. De commentaren die ze hierbij geven zal ik van deze blog maar weghouden.

Het rond punt is inderdaad een ramp, ik passeer daar dagelijks als ik naar het werk wandel. Wie ooit de tunnel onder het punt heeft ontworpen mogen ze voor mijn part van Sint Rombouts gooien. Spijtig genoeg is er nooit een alternatief gekomen voor deze doorgang.

Andere punten van ergernis in de stationsbuurt is het dubbel en driedubbel parkeren in de stationsstraat door mensen die iemand komen oppikken die van de trein komt. Waarom niet achter het station op de parking gaan wachten ? Het geeft minder hinder en het is minder ver wandelen voor de treinreiziger.

Het spijtige is wel dat het overvloedige blauw aan het station quasi nooit de dubbelparkeerders wijst op hun fout.
Ah, JC... Ja, dan ga ik akkoord he.. En ja.. hm.. hou die commentaren misschien maar van de blog af ;-)

Ik zal meehelpen gooien aangaande die ontwerper van die tunnel...
En ja, dat men niet de parking ACHTER het station gebruikt om mensen op te pikken/ af te halen, dat snap ik ook niet. Vooraan horen enkel de Bussen van De Lijn en taxi's te komen eigenlijk he...

En die dubbelparkeerders staan ook aan "la Fleche" ook zeer hinderlijk geparkeerd op wat het fietspad voorstelt (dat daar dan trouwens ook plots ophoudt)
@JC
Heum, mij hoor je voetgangers en fietsers niet vrijpleiten hoor als ze op hun beurt automobilisten in het verkeer hinderen.
Ik denk dat ik persoonlijk liever gehinderd wordt door een voetganger die een quasi autovrije straat 'versperd' (niet voor je wagen plotseling de weg op rent) dan dat ik me erger aan automobilisten met een zware voet die een zone 30 in de buurt van een school en spelende kinderen compleet negeren.
Anderzijds, aan het station leidt de miskleun van een fietspad ertoe dat de onveilige toestanden tussen fietsers en wandelaars inderdaad vanzelf ontstaan. Het gaat 'm er mijns inziens niet om wie het meest last heeft van wie maar om respect voor de regels van het spel en voor elkaar (zwakke en sterke weggebruiker) , op voorwaarde dat de regels en voorschriften DUIDELIJK zijn (voor idereen) en in de mate van het mogelijke afgedwongen of gecontroleerd worden.
@JC
Ik woon momenteel ook aan het einde vd Stationstraat, en de 'wandelboulevard' is inderdaad beter meegevallen dan gevreesd. Toch heeft mij dit al meerdere parkeerboetes bezorgd van de lieve blauwe parkeersmurfinnen die volgens mij tegen 'percent' werken, zo goed doen ze hun job.
Vroeger was waar de nieuwe kantoorgebouwen nu staan immers een grote gratis parking. Dubbele gevoelens dus. Ook al omdat men 2 zaken niet heeft meegenomen in het project: het voetgangersbruggetje over de Leuvensesteenweg, en mijn persoonlijke doorn in het oog, het 'voetgangerstunnelletje' onder het Raghenoplein. Over dat tunnelletje zou ik boeken kunnen schrijven ondertussen!

Dus als er iemand bij de stadsdiensten nog wat geld overheeft voor een leuk infrastructuurprojectje, dan mag men dat tunnelletje eens onder handen nemen. Volstorten met beton lijkt mij een perfecte oplossing :-)
"volstorten met beton"?
ahum... nee, opkuisen!!

Het blijft een veilige manier om de oversteek te maken op het Raghenoplein als voetganger.. Doet dat regelmatig, al moet ik dan wel mijn neus dichtknijpen, ik hoef jullie niet te vertellen waarom?
@Markec, reacties kruisen elkaar een beetje... maar dan, ze versterken elkaar ook wel :-)
Bedankt voor de Fleche-info, moet ik dringend eens mijn pootjes onder tafel gaan steken, op eigen risico zo te horen, kwestie om niet van mijn sokken te worden gereden op het fietspad (lol).
EUH, een graffiti-kunstwerk aanbrengen in de tunnel met flashy verlichting misschien? Dat foeilelijk straatje tussen de Bruul/Botermarkt en Ijzeren Leen kwalificeert daar ook voor. Proper, hip en in het beste geval esthetisch...
Ellys, als ik je zie wandelen zal ik je niet omver rijden... slechts één probleem: ik ga het nooit weten want weet niet hoe je eruit ziet ;-))
@Markec
Mijn slaapkamerraam bevindt zich boven de ingang van dat tunnelletje. Zo hoog heb je gelukkig geen last van de stank, maar wel van de lallende feestvierders die het natuurlijk leuk vinden hun zangtalenten te testen in deze betonnen echokamer. En als je op een scootertje door de tunnel snort, moet je natuurlijk nog even extra toeteren zodat eventuele voetgangers die van achter het hoekje komen tijdig kunnen wegspringen. Nenee, ik blijf erbij... vol met beton dat spel :-) Een klein omwegje langs een, eventueel nieuwe, voetgangersbrug zou de leefbaarheid voor de paar appartementen die daar in de buurt zijn kunnen verbeteren. En geef nu toe, wie gaat er graag door een stinkende tunnel?
Ik neem dat tunneltje zelf ook nooit vanwege de stank vnl.

Van de parkeerproblemen in de stationsstraat heb ik gelukkig geen last vanwege een eigen parkeerplaats vlak aan mijn woning.

Wat betreft de lallende personen op weekendnachten, daar heb je in heel de stationsstraat wel eens last van. De doorgang naar de binnenkoer bij mij wordt ook wel eens als urionoir gebruikt, om maar te zwijgen van de brievenbussen die wel eens gebruikt worden. Ik speel al een tijdje met het idee om er schrikdraad in te bevestigen :-).
@Ellys
Wat de graffiti betreft, die is er nu ook, en soms wwel mooie zaken. Maar de verlichting is momenteel minimaal, en ook deze verlichting wordt door weer andere graffiti artiesten dichtgeschilderd, zodat de kunstwerkjes echt niet meer te bewonderen zijn. Het tunnelletje wordt als een 'tolerantiezone' bevonden. Als je mag graffiti spuiten, dan mag je ook wel de verlichting afbreken, dan mag je er ook urineren, en mag je er ook sluikstorten. Het ene tolereren brengt automatisch ook het andere mee.
ik heb zelf nooit het tunneltje gebruikt maar van mij mogen ze het ook wel vol stompen met beton :) ik denk niet dat er veel mensen zijn die dit tunneltje met plezier nemen, en dan nog je kan ook het voetgangersbrugje gebruiken over de Leuvensesteenweg lijkt me in ieder geval veliger en het stinkt niet zo :)
Mmm, ik ga die schrikdraad ook aan mijn buurman aanraden. Bekloeg zich in het verleden wel eens over voetbalsupporters die hun swinger durfden in zijn postbus te steken. Gelukkig behoort wedstrijdje autodaken lopen en zien wie er het verst in de straat geraakt gelukkig tot het verleden (ja toch?). Uitglijden over een neergegooid pak friet of andere drets behoort echter nog steeds tot de mogelijkheden :-) Tsja, al die 'lokaal' gebonden ergernissen: ik ben in blijde verwachting van de dag dat het lyceum (meer) vuilnisbakken plaatst of zijn leerlingen 'zindelijk' maakt, dan is het gedaan met die volle GB-zak afval die ik nu wekelijks opruim. Gelukkig is het nu grote vakantie. Ik verzeker je, dat scheelt! :-)
@ Markec, ik ben het meisje met de flapperende speelkaarten aan mijn wielen (graptje) :-D
Laat ons maar snel weten als je de eerste Wienersangerknaap hebt gehoord die de schrikdraad aan de brievenbus ondervond ;-)

Tunnelletje, idd. de voetgangersbrug over de Leuvensesteenweg is een alternatief, het enige wat je daar al dan niet ruikt zijn de uitlaatgassen van auto's onder je...
Die schrikdraad lijkt me ook een zeer doeltreffende methode. Ik denk dat als je zoiets hebt meegemaakt dat je dan nog een keertje zult nadenken vooraleer je zo een daad uitvoert :-D
@ EricC, ik denk niet dat nietsvermoedende rechtgeaarde spuiters zich graag vereenzelfigd zien met wildplassers en vandalen, maar soit.
Aan de Kapellekerk (BXL) hebben ze met Recyclart een pijnpunt in de stad samen met graffiti artists op een verantwoorde manier aangepakt en het zijn zoals steeds argelozen die tegen muren wateren en de boel 'overtaggen of -spuiten'.
Met een knipoogje naar de item over romboutstoren en de maneblussers: hierbij mijn spreuk van de week:
"Beter een kerk blussen die niet brandt, dan ondergrondse parkings bouwen zonder verstand!"
Nathan, heb je misschien de reactie gelezen van de Mechelaars toen de toren van de Sint Andrieskerk in Anwterpen omviel:
"het is beter een toren te blussen als het niet en brandt, dan een toren te bouwen zonder verstand"
inderdaad het verhaal van de toren van st-andrieskerk is mij bekend en ik beken ...mijn spreuk van de week is geinspireerd op deze toren-spreuk...

Deze kerk bevindt zich in de Antwerpse Sint-Andrieswijk, die ook de 'Parochie van Miserie' werd genoemd omdat men er zo arm was.

De Augustijnenpaters liggen aan de basis van deze kerk, waarvan de bouw in 1514 werd gestart. Vooraleer de middenbeuk van de kerk af was, werden de Augustijnen echter weggejaagd wegens hun sympathie voor hun protesterende ordegenoot Maarten Luther. Margaretha van Oostenrijk zag echter het bouwwerk liever niet verloren gaan, en liet de kerk verder afwerken. In 1530 was het schip af. De patroonheilige voor de parochiekerk werd Sint-Andreas, die ook de patroonheilige was van het Huis van Bourgondië. De patroonheilige kreeg een verguld beeld bovenop de toren. In 1566 brak de Beeldenstorm los. De schutspatroon, die nochtans weer en wind had weerstaan, bleek niet opgewassen tegen de beeldenstormers...

Nadien werd de kerk verder vergroot, en in 1663 was de dwarsbeuk een feit.

In 1755 stortte de ondertussen bouwvallig geworden toren in, tot groot joleit van de Mechelaars.... In de plaats zorgde architect Engelbert Baets voor een bijzondere barokke toren met een open (houten) lantaarn in de plaats. Bij de strijd om de onafhankelijkheid van België fungeerde deze toren als uitkijkpost voor Koning Leopold I om de Hollandse bezettingstroepen in het Zuidkasteel gade te slaan.

Om herhaling van het scenario anno 1755 te vermijden, werd in 1962 de opnieuw bouwvallig geworden toren wijselijk afgebroken en werd er terug een nieuw stevig exemplaar opgetrokken.

Voor zover ik het weet, staat die toren nog altijd
Wat wij vooral missen in Mechelen...

is een goede "cremerie". Na enkele jaren in Leuven gewoond te hebben, waar wij op mooie zomeravonden nog na 21 uur (!) door het centrum slenterden voor een ijsje van de Australian Ice Cream of de Crocantino, zitten wij hier 's avonds meestal te "kinkloppen". Of een ijsje in eigen tuin te eten.

Op zomeravonden is Mechelen prachtig om te slenteren, maar naar een lekker ijsje is het dan ver zoeken... Wie springt in het gat in de markt?
Celtic Pub, eten en drinken tot in de vroege uurtjes, echt een aanrader, ook zeer lekker ijsjes.
Inderdaad, Fezzy vroeger hadden we in Mechelen een hele goede befaamde cremerie "De Négrita" in de Désirée Boucheriestraat maar jammer genoeg is deze familiezaak al een hele tijd gesloten.Ik meen toch te weten dat er wel een nieuwe cremerie is op de Bruul in de buurt van de botanische tuin, misschien kan je daar eens gaan proberen. Hopelijk hebben ze daar ook lekker ijs, hé.
Naast de Celtic, in de schaduw van Margareta hebben ze héérlijk lavendelijs...en kokos, kastanje, meloen.... (take way of op het terras(je))
Ja;.. De Negrita! Waar is de tijd ...
Jammer dat die zaak er niet meer is!

Maar inderdaad daar aan de Kruidtuin is er ook een IJsalon, en ook zoals Ellys zegt, naast de Celtic Pub ook...
De Negrita was ook al een begrip in Vilvoorde, dat was destijds voor ons iets dichterbij dan Mechelen en een vaste afspraak op zwoele zomerdagen.
Alleszins, ik weet niet hoe de ijsjeszaak (enfin, ze verkopen ook nog vanalles anders dacht ik) heet maar het is alvast vriendelijke bediening en de uitbater zit nog om een klapke verlegen...
Misschien compensatie voor de rechterburen zo te horen ;-)
Mmmm, maar is geen pas-vers-gedraaid roomijs! Voor zeg maar de "fijnproeverscremerie" is nog een plaatsje weggelegd...
en aan de overkant in de Boucherystraat, in 'de oude bruul' ofzoiets...
was wel gesloten door brand, maar ze zijn toch ook bekend door en voor hun 'crèmekes'
De Kleine Bruul, Hanna ;-)

Goh.. Ik krijg hiet zo plots zin in IJS !!!
Hoe zou dat nu toch komen !
Wat het parkeerprobleem betreft, dit wordt volledig verkeerd aangepakt, bijna overal elders probeert men het verkeer uit de binnenstad te mijden, wat doet men hier, men maakt nieuwe (ondergrondse) parkings in het midden van de stad: de (politoeke) oenen!!! Park & Ride, nog nooit van gehoord zeker. Nee, ik weet wel wat het is, de politiekers hun portemonnee is dik gevuld door die parkinguitbaters, dat is het.
En dan het busaanbod in Mechelen, het kan toch niet dat na 21:00 of 21:30 er geen bussen meer rijden, vergelijk eens met een vergelijkbare stad, Oostende bevoorbeeld, waar in het weekend zelfs bussen tot 02:00 rijden en waar (alle) stadsbussen overdag (zelfs 's zondags) om de 10' rijden, een dikke foei voor de lijn en natuurlijk ook voor de Mechelse politieke kiekens (of koekoeken, als je wil), die maar wat meer subsidies aan de lijn dienen te geven (uit hun rijk gevulde portefeuille met parkingsmeergeld bevoorbeeld).
DC, dat hangt er van af hoe je dat bekijkt. Je hebt het waarschijnlijk niet voor al dat blik, waar ik kan inkomen, maar dit is nu éénmaal 2005. Ik kom regelmatig met de auto in de stad ( ik ben vertegenwoordiger dus dat blikken ding is mij wel eigen en ik wil heus niet vlak voor de deur parkeren! Ik vind die parkings een geweldig, maar toegegeven, duur idee. Ik stel gewoon vast dat sinds die parkings er zijn en sinds die stop aan de Ijzerenleen weg is, er terug veel meer leven in de stad is. Je moet dus de tering naar de nering zetten en je stad autoluw maken. Pas op, ik heb regelmatig last van al dat autolawaai, zeker als gids, maar ik neem dat er bij. De tijd van paard en kar is voorbij en geloof me, ook dat was zo ideaal niet hoor, in het oude Rome verbood men alle verkeer en mocht er enkel 's nachts gereden worden met wagens en karren - ook niet leuk den ik dan.
Als je dan toch fulmineert op die politieke kiekens, dan fulmineer ik niet op MENSEN ( dus geen kiekens - respect aub) die een verkeerd parking beleid voeren, maar wel op die onder hen die nog altijd niet willen inzien dat die stop die men terug op de Ijzerenleen wil gaan zetten een ramp gaat zijn voor de handel en het leven in de stad. Laat gerust wat autos rijden in de stad, maar reserveer wel verkeersvrije ruimten, zoals de Vismarkt bijvoorbeeld.
En ik weet niet of al die steden hun parkings echt zo uit de binnenstad houden. Wat zijn bijvoorbeeld de Vrijdagmarkt in Gent en het ladeuzeplein in Leuven dan om maar te zwijgen van de parking onder de Groenplaats in Antwerpen en tientallen andere voorbeelden. Voetjes op de grond aub, een mix van beide is aan te bevelen en dat er in Mechelen nog moet gedacht en geschaafd geworden hoor je me niet zeggen, maar maak toch geen lege stad van Mechelen.Je denkt waarschijnlijk aan een Brugs voorbeeld, maar Brugge zit nu éénmaal altijd hardstikke vol van de toeristen en kan zich dit permitteren, Mechelen niet hoor!
inderdaad, de auto volledig uit de stad weren kan niet. We moeten géén Bokrijk van Mechelen maken. Maar de Nauwstraat en Vismarkt verkeersvrij (of -arm) maken : daar blijf ik voor pleiten. Spijtig dat de katelijnestraat ook zo druk is (maar daar is misschien niks aan te doen ?). Deze mooie straat met waardevolle gevels komt niet altijd tot z'n recht met het drukke verkeer...
Ik ben benieuwd voor de nieuwe Melaan, waar het vlietje zal opengelegd worden: nu is deze straat teveel een rommelige parking.
Maar de Grote Markt, zonder al het 'blik' is, volgens mij dan toch, véél mooier en rustgevender. Hoera dus voor de ondergrondse parking. De Veemarkt is ook niet slecht - maar ze is me wel té kaal. (nu wordt m'n aandacht daar teveel afgeleid naar ware kankerplekken tussen Befferstraat en Veemarkt - wanneer verdwijnt dat bouwvallig pand rechts naast de open plek naast de te restaureren 'Arend'?)
Gaan werken kan vanuit Mechelen soms ook zonder auto.

Ik rij sinds kort vanuit de binnenstad op een vouwfiets naar het station dan treinen van Mechelen naar Leuven en dan nog 20 minuten naar Heverlee.

Schitterend, spaart me een fitness abonnement uit ...
Ja, want buiten het feit dat Mechelen een geweldige en prachtige stad is, is ze nog bijzonder goed en centraal gelegen. Met het spoor (de eerste trein op het Europese vasteland reed tussen Mechelen en Brussel!) ben je in een minimum van tijd in Brussel, Antwerpen, Leuven en Gent... Geweldig toch... niet altijd kan het zonder auto - maar in Mechelen wonen maakt het toch iets eenvoudiger.
En als er voor de fietsers overal even degelijke fietspaden komen (zoals onderandere tussen colomabrug en Plaissancebrug langs de Vaart o.a; dan wordt het gebruik van de tweewieler in Mechelen nog toffer. Miskleunen zoals aan het station en de wat ingewikkelde parcours aan Nekkerspoelbrug willen we dan (misschien) vergeven...
Parkings in de stad zijn inderdaad zo slecht niet. Als je ze wil gebruiken betaal je, zoniet, parkeer je gratis aan de rand en doe je een wandelingetje van 5 à 10 min.
Er moeten inderdaad wel wat zones komen die verkeersvrij of luw moeten worden gemaakt, de Vismarkt is het voorbeeld hiervan. Maar waarom geen tussenoplossing, verkeersvrij 's avonds vanaf een bepaald uur?

@Peter Meuris: Ik woon in Mechelen en ga te voet naar het werk, gewoon super, een goede 5 min wandelen en ik ben op mijn werk. Andere steden zijn vlot te bereiken, Antwerpen per auto is iets meer dan 30 min, met de trein zelfs nog sneller, idem voor Brussel en Leuven. Gent is met de trein slechts 42 min. dat lukt nooit met de auto, zelfs niet 's nachts (wel aan de snelheidslimieten houden).
Dit is volgens mij één van de voornaamste troeven van de stad, je kan in vrijwel geheel Vlaanderen gaan werken, het is vlot bereikbaar en er is heel wat werk in Mechelen zelf.
Ik zit met een prangende vraag betreffende de verkeerregeling in de Bruul.. wanneer mag je er nu feitelijk door en wanneer niet?
Ik ben zelf kandidaat-taxibestuurder voor een Mechelse taxi-bedrijf, maar tot op heden, aan wie ik het ook vroeg, kon niemand me een afdoend antwoord geven... Hier een hulpzame Mechelaar die het wel weet? Ik zou graag mijn examinator van het taxi-rijexamen een correct antwoord kunnen verschaffen!
@JanS.:

dat bouwvallig pand op de overgang Veemarkt/Befferstraat (oud Café Wit Kruis of zo) zou binnenkort verdwijnen voor enkele appartementen. Heel het project heeft wat vertraging opgelopen omdat iemand het in zijn hoofd haalde te kijken of het huidige gebouw geen "waardevolle architectuur" (sic!)is.

De voorbereidende werken aan de Arend en het gebouw ernaast zijn gebeurd, na het bouwverlof begint men eraan. Nog een jaartje (?) doorbijten en dat stuk van de Veemarkt ziet er ook weer "smakelijk" uit.

Ik woon er vlakbij - hoop dat ook in de Keizerstraat enkele panden een opknapbeurt krijgen. Zeker na de heraanleg zou dit ook een heel mooie straat kunnen zijn. Zolang ze maar niet 's avonds en in het weekend gaan werken - die van The Block storen mijn rust die ik als hardwerkend mens verdien ;-)
@Stefan:

De verkeersregling op de Bruul staat gewoon op het verkeersbord vermeld, 't is dat ik hier niet bij de vaste posters hoor anders zwierde ik er een foto bij...

Door het eerste stuk mag je steeds, bij de afslag naar de Leermarkt (dit is de Hazestraat) staat het verkeersbord. In de week mag je er niet door tussen 11 en 18 uur. De weekendregeling ken ik niet, dan ben ik altijd te voet of met de fiets ;-)
@Fezzy: Dankjewel voor je antwoord, maar stel mijn volgende situatie even voor: ik heb een klant geladen die restaurant d'Hoogh op de Grote Markt wil bezoeken, of ik moet daar iemand gaan ophalen... hoe kom ik daar dan tussen 11 en 18 uur???
Markec schreef:
Hallo Mark/c'en ;-)
Inderdaad, zo is dat...
Groetjes van Mark die zich om het nog ingewikkelder/ of net gemakkelijker te maken dan maar "Markec" noemt
(= Sloveens voor Markske)

-> ah, en ik me maar al die weken aan het afvragen waar die 'ec' voorstond :o)

Verder, ik heb echt geen onveiligheidsgevoel, vertoef nu al zo'n 10 jaar in Mechelen (eerst op kot, nu woon ik er).

en @ Stefan: volgens mij mogen enkel De Lijn - bussen door de Bruul, en vrachtwagens die lossen/laden aan de winkels. Ik heb al veel auto's zien tegengehouden door de politie.
@Hanna:

Dus taxi-chauffeurs mogen er dan niet door??? Mij mogen ze tegenhouden, maar dan wil ik wel een correct antwoord van de (hulp)agent, alvorens ik mijn boete betaal !!!
Nog iemand met een afdoender antwoord???
citaat:"maar stel mijn volgende situatie even voor: ik heb een klant geladen die restaurant d'Hoogh op de Grote Markt wil bezoeken, of ik moet daar iemand gaan ophalen... hoe kom ik daar dan tussen 11 en 18 uur??? "

-> via de Merodestraat en dan op de Markt links af slaan.... of kan dat niet?
@ Stefan... misschien kun je eens naar de Mechelse politie bellen ("de politie, uw vriend", je kent dat wel) om een goed antwoord te krijgen???, Dan weet je het metteen ;o) (en laat het ons dan ook weten he)
@Hanna:

Vanuit de Merodestraat de Grote Markt oprijden wordt verhinderd door de "mooie" verzinkte paaltjes ;-)
Nee, dat kan dus niet...
Politie, mijn vriend, mmm, voorlopig nog wel ja ;-) totdat ik "politie-pesterijen" begin te ondervinden :-)
Hoedanook, ik ZAL ze een mailtje sturen, en ik ZAL hier het antwoord integraal publiceren! ;-)
Doén Stefan, Doén! ;-)
Vraag verzonden aan de commissaris bevoegd voor Verkeerswezen... ik ben benieuwd!
@ Ellys: dat lavendelijs wil ik zeker wel eens proberen (al ben ik geen echte ijs-eter)
Van: Verkeer.lp [verkeer.lp@mechelen.be]
Verzonden: donderdag 14 juli 2005 7:57
Aan: 'Lokale Politie Mechelen'
Onderwerp: RE: Dienst verkeersadvies - t.a.v. Commissaris Stephaan Vanlombeeck

Geachte,

In de Bruul aan de Hazestraat staat zonebord met figuur C3 (verboden voor alle bestuurders) met een onderbord met een tijdsvork en een aantal uitzonderingen (fietsers mogen altijd door).

Voor auto's (ook vrachtwagens en taxi's) is het doorrijverbod geldig van 7 tot 18 uur. Dus vanaf 18 uur tot 7 uur wag iedereen er door. Van 18 uur tot 11 uur mag je laden en te lossen. Dus mag tussen 7 en 11 uur er geen doorgaand verkeer passeren, je moet er een bestemming hebben om te laden of te lossen. Taxi's mogen er tussen 7 en 11 uur ook niet door. Er is wel een gedoogbeleid als zij personen binnen het gebied moeten ophalen of wegbrengen (in- en uitstappen van personen is niet hetzelfde als laden of lossen). Waar moeten taxi's hun klanten dan afzetten. Zo dicht mogelijk buiten bij hun bestemming maar buiten de zone C3 (in geval van restaurant d'Hoogh zal dit waarschijnlijk de Schoenmarkt zijn.

(mogelijk krijgen de taxi's toekomstgericht een badge om de verdwijnpalen te bedienen, maar dit moet nog besproken worden).
Met vriendelijke groeten,
Stefaan Vanlombeeck
Commissaris
Lokale Politie Mechelen
T 015/28.67.00
F 015/28.67.09
Ik zou zeggen van dat kleine stukje te voet van de Schoenmarkt over onze Schone markt naar d'Hoogh zal niemand sterven ?

Integendeel ideaal om van het uitzicht te genieten, zelfs van de gevel van d'Hoogh, want als je voor de deur van het restaurant wordt afgezet dan neem je allicht niet te tijd om afstand te nemen en om de gevel te bekijken.
@Peter Meuris:

Niemand zal er inderdaad van sterven, alleen denk ik aan mindervaliden, of gewoon mensen die iets minder goed te been zijn, daarvoor is het stuk(je) wandelen over de Grote Markt misschien wel teveel voor... misschien kan er dan gedoogd worden? ;-)
Ik ben héél tevreden met het antwoord van de commissaris!
De politie, uw vriend !
:-)
de stad is er enorm op vooruit gegaan wat de gevels en netheid betreft!ik heb ooit anders geweten, ze lieten al die huisjes verkrotten en nu kan je zo een huisje voor een prikje kopen en mooi maken zodanig dat het allemaal terug zicht krijgt echt fijn
een vraag: kan er iemand nog eens een bakkerij beginnen, liefst nog deze week. Er is namelijk een acuut tekort aan brood in Mechelen. Gisteren op zoek gegaan naar een brood omstreeks 17 u en na lange omzwervingen in de hele stad, mijn toevlucht moeten nemen tot de GB express op den bruul, waar ik een allesbehalve vers brood heb gekocht. Twee bakkers zijn in verlof, één bakker totaal uitverkocht (ge kon er zelfs geen kruimels meer krijgen) en de panos op den bruul had nog één broddje liggen dat echter gereserveerd was...
bakkers aller lande verenig u in Mechelen: een financieel zekere toekomst wacht u hier.
nog zoiets: een broodautomaat: bestaan die in mechelen centrum?
KLaas, dit is een oud zeer. Op één of andere manier zijn ten eerste bijna alle bakkers dicht op dinsdag ( alhoeel het iets verbeterd is de laatste jaren).
Dinsdag laat nog een brood gaan zoeken is een avontuur - wit is op en je kan je enkel tevreden stellen met bruin als je geluk hebt.
Verder zijn er natuurlijk minder bakkers en die gaan voor een groot deel samen op verlof. Dus met het gekende gevolg.

Voor een broodautomaat Mechelen centrum vraag je best aan een blogger die in het centrum woont.
Bakkers en slagers zijn inderdaad aan het verdwijnen. Er komen wel hier en daar Marrokaanse bakkers in de plaats, maar bij sommigen is er toch drempelvrees om daar binnen te stappen.

Vers brood vinden als werkende mens is inderdaad niet simpel. De 'wijkbakker' is dicht na de werkuren, of er is geen Belgische wijkbakker meeer. Het grootwarenhuis dat later open blijft is inderdaaad ons enige alternatief.
Misschien dat een bakker aan het station voor de mensen die per trein gaan werken nog een goede plaats is voor een nieuwe bakkerij?

Zijn alle bakkers zo rijk dat ze geen behoefte hebben om wat later open te blijven? Of zijn er verplichte sluitingsuren? Of kan je gewoonweg uw brood niet meer verdienen met brood te verkopen?
... inderdaad, misschien een probleem. over Marrokaanse bakkers gesproken: probeer zeker eens de bakker in de Hoogstraat: Marrokaans brood en ander. Geen drempelvrees nodig. Héél vriendelijke bediening.
Tja, dat de warme bakkers beetje bij beetje verdwijnen is al langer bezig, maar dat ze dan bijna allemaal tegelijk samen met vakantie vertrekken is natuurlijk minder aangenaam.Hierbij kan ik wel melden dat er aan wijk Pennepoel op de Lierse steenweg, twee bakkers zijn, (bijna naast elkaar) François en Buelens, zij gaan gelukkiglijk niet samen op vakantie
dus daar kan je in ieder geval nog terecht voor vers brood en andere lekkernijen. Anderzijds wat die bakkers betreft, valt het hier echt nog wel mee,hoor, te weten dat er in Nederland quasi géén warme bakkers meer te vinden zijn en zeker niet op zondag.
Ook in andere landen zoals bv.Basel in Zwitserland zijn er helemaal geen bakkers open op zondag, ook niet wanneer het een feestdag of verlengd weekend is, dus daar moet je niet dromen van heerlijke vers gebakken pistolets of taarten op zon en feestdag zoals dat hier gelukkig nog wel allemaal kan, al moet je dan soms de moed hebben om aan te schuiven in de lange rij !!! Trouwens op de Lierse Steenweg en de Grote Nieuwedijk zijn er broodautomaten. Een ander alternatief is natuurlijk om zelf brood te bakken, dat is tegenwoordig ook niet meer zo moeilijk, naar 't schijnt.
dan is er toekomst om in Zwitserland een bakker te beginnen met dezelfde werkuren als in België!je zal je 'brood' wel verdienen denk ik
als je op zoek bent naar een warme heerlijke bakker die open is op een dinsdag, ga naar bakkerij Opsinjoorke in de wijk nekkerspoel (op de hoek van caputsteenstraat en grote nieuwendijkstraat (rechtover pieterschoolje)
Ja nathan dat is waar, maar die is momenteel ook wel gesloten wegens verlof !!! Ik woon toevallig ook wel in de buurt, hé.
in ieder geval moeten we als levensgenietende 'nekkerspoelers' de komende jaren géén zorgen maken over het verdwijnen van de warme bakker in onze buurt...de bakker is nog géén 40 jaar en investeert nog volop in zijn bakkerij...
als Opsinjoorke op verlof is, koop ik marokkaans brood in begin van de Liersesteenweg bij de meest vriendelijke beenhouwer van onze stad (rechtover de gevangenis)...er zijn drie Marokkaanse winkeltjes...het is de middelste....
Garda, ik ben er nog vandaag brood gaan kopen in Opsinjoorke...ze gaan pas in augustus op verlof
Nathan, ja dat is dan wel straffe toebak!
Ik moet wel bekennen dat ik er zelf niet ben geweest deze week omdat ik uit goede bron had vernomen, van een heel nauw familielid , de grootmoeder van de bakkersvrouw, dat ze nu gesloten zijn wegens vakantie...daarom ging ik er inderdaad wel van uit dat deze persoon mij zeker wel de juiste informatie had gegeven, bijgevolg heb ik ook niet de moeite gedaan om me naar Opsinjoorke te begeven. Trouwens ik heb altijd wel wat brood in de diepvries steken, dus bij noodgeval heb ik altijd wel iets in huis zoals ze zeggen, hé. In ieder geval mijn excuses voor de foutieve berichtgeving !
...Ik ben van nature een positief ingestelde mens, fier op deze stad, en steeds bereid om 'mijn' geliefd Mechelen naar de buitenwereld te verdedigen (ik hoop dat dit door vorige reacties duidelijk was), maar deze morgen, slenterend door de binnenstad, was ik toch lichtelijk gedegouteerd toen ik zag hoe onze mooie Grote Markt er bij lag. Overvolle vuilnisbakken, massa's vuilnis en dies meer... (na het VTM-gebeuren van vrijdagavond). Ik kan best geloven dat het niet zo simpel is om heel deze troep op te ruimen; wil ik best begrip voor opbrengen, maar het was absoluut niet fraai te noemen. Ik hoorde persoonlijk héél wat wanklanken hierover. En zelf was ik ook wel beschaamd. Een buitenstaander of toerist die zo kennismaakt met ons Mechelen, kan niet anders dan denken dat deze stad Vuil en nonchalant is. Spijtig. Misschien is het utopisch om te hopen dat na zo'n evenementen de stad netjes wordt opgeruimd (daar moet natuurlijk personeel voor ingezet worden - ik weet het, zeker niet simpel...), maar deze aanblik vond ik werkelijk niet kunnen. Ik hoop dat deze reactie begrepen wordt als opbouwende kritiek en niet als een zoveelste verkrampte reactie van een overgevoelige negatief-ingestelde Mechelaar. Daarvoor hou ik teveel van m'n stad. (dit is de tweede maal op korte tijd dat ik zoiets merkte; ook na het afbreken van de kermis, was op 11 juli, Vlaamse Feestdag, de Markt niet écht netjes te noemen...).
Sorry, ik wil alles graag met enthousiasme en fierheid verdedigen- maar als er dingen zijn die niet door de beugel kunnen, wil ik dat ook doen. Alleen in de hoop dat hier in de toekomst rekening mee gehouden zou worden.
- een overtuigde, maar nu wat ontgoochelde Mechelaar...-
Vuilbakken zijn inderdaad een probleem in Mechelen. Er staan er te weinig en ze zijn (mede daardoor) steeds overvol. Trouwens ik heb al enkele keren enkele Mechelaars hun huisvuil er in zien deponeren hier aan het station.
Wat betreftdie vuile markt na VTM.
Er stond vandaag een artikel in "de zondag" dat Mechelen een overeenkomst had dat VTM alles zou moeten opruimen.

Dit is, volgens VTM, door één of andere fout , niet gebeurd, ze geven dus toe dat er iets mis was met de communicatie.

Sterk vind ik dat ze zeggen dat ze nergens anders moeten instaan voor het opruimen van de rommel, behalve in Mechelen. Wel dan zeg ik chapeau voor Mechelen en awoert voor die andere steden - dat VTM zelf hun rommel opruimt ze hebben daar wel reclame-inkomsten genoeg zeker!
de stad gaat in elk geval een boete opmaken. Tevens moeten marktkramers en huwelijken niks betalen
Artikel deze morgen ook gelezen aan de ochtendtafel... OK, Mechelen lijkt me dus geen schuld te treffen... Inderdaad, dat VTM zelf z'n rommel opkuist... Dit zou alleszins niet alleen "mijn dag kleuren", maar ook ons mooie Mechelen netter en kleurrijker maken. Hoe zaterdag de Markt er bij lag, kon absoluut NIET door de beugel - en ik ben heus geen muggenzifter.
Dat ze maar de boete betalen voor sluikstorten - het zal er wel vanaf kunnen...
voilà, dat was ook mijn reactie toen ik de berichtgeving las in de Zondagskrant gisteren.... VTM zit zo te pronken met hun programma's, dat ze nu idd zelf hun eigen vuil maar eens opkuisen... ik snap echt niet dat andere steden de gemeente (en dus ons - inwoners) voor andermans vuil laten betalen. Ik ben echt blij dat Somers VTM dagvaart en de marktkramers (ocharme hen, toen ze om 5u sochtends zo'n vuile marktplaats aantroffen!) en de getrouwde koppels op die dag geen vergoeding vroegen...

Nu maar hopen dat Q-music het er beter van afbrengt he...!
als schepen van openbare werken droom ik al jaren van een autovrije Ijzerleen en een autovrije vismarkt. Zonder auto's komen die pleinen maar pas tot hun recht. Maar...om die pleinen -zij brengen licht en lucht in een stad-autovrij te houden, heb je in dit verdomd belgenland paaltjes nodig om dat af te dwingen. Ik begrijp hen die zeggen dat die paaltjes op de grote markt storend zijn maar, stel als ze er niet staan, dan komen de auto's uit de korte bruul en steken diagonaal de "met" over naar de merodestraat. Ik vind het ook erg dat er niet meer discipline is onder de mechelse autobestuurders maar ja...Trouwens, wat vinden jullie van geen auto's op de vismarkt en de Ijzerleen? Akkoord?
Markec schreef op 01/07 14:58:22
Koning Auto, verander dat AUB in Koning fiets, ze brengen niks op en mogen zelfd de voetgangers in de goot rijden.
@Leo Stevens: De Vismarkt en de nauwstraat verkeersvrij zou prachtig zijn. De nauwstraat is zoals de naam al zegt te smal voor voetgangers en auto's (laat staan bussen). Bovendien zijn de voetgangers hier een beetje 'ongeordend' omwille van het uitgangskarakter van de buurt (niet negatief bedoeld). Veel van het verkeer aan de Vismarkt maakt zelfs rondjes. Als ik van mijn pintje ga genieten op de Vismarkt zie ik steeds dezelfde wagens terugkeren (meestal uitgebouwd en met discobar aan boord).

Het niet autovrij zijn van de IJzerenleen stoort mij minder, misschien door de breedte en omdat er voldoende ruimte is om te wandelen, maar dat is mijn persoonlijke mening.
@Leo: Geen autos op de vismarkt, geen autos op de Leen, ik denk dat we hier onder de Bloggers een volstrekte meerderheid gaan vinden voor dit idee.
@Julien VB: De fietsers kunnen inderdaad de voetgangers omver rijden, ik heb het zelf al zien gebeuren. Kinderen onder de 12 mogen dat bij mijn weten zelfs op het voetpad, de absurditeiten van onze verkeerswet, niet ?

Misschien wel een mooie voor Mechelen. Een permanente bewaakte fietstalling ergens in de buurt van de Grote Markt, zoals je in de meeste Nederlandse steden vindt, behoort misschien tot de mogelijkheden.
Ik ga nu te voet de stad in omdat ik mijn fiets niet erg zeker kan stallen in de binnenstad, misschien zijn er mensen die ditzelfde probleem hebben.
Ik ben zelfs voorstander van een autoluwe of autovrije binnenstad. Ik ben zelf verkeersdeskundige van opleiding en in het buitenland zie je vaak dat bezoekers van een stad aan de rand van het centrum worden tegengehouden en met pendelbussen het centrum worden binnen geloodsd.

In dat opzicht vind ik de parkeergarages onder de Grote Markt en onder de Veemarkt een gemiste kans. Aan de Nekkerhal, Cinecity en sportpark De Nekker ligt een gigantische hoeveelheid aan parkeerplaatsen. Die parkeerplaatsen worden in 90% van de tijd onderbenut. En ze liggen vlakbij het centrum.

Door de parkeerplaatsen pal in het centrum te leggen, blijf je de auto's in grote getale naar het historisch centrum lokken. De Katelijnestraat bijvoorbeeld kan die verkeersdruk niet aan. De wat beter begoede mensen trekken uit die straat weg, en je krijgt een verloedering van die buurt.

Een compromis voor bewoners mag en moet er zijn, maar zeker de bezoekers van een stad zou je aan de rand moeten kunnen opvangen.
@JC: ik heb in Duitsland (Münster) zelfs een ondergrondse fietsenstalling gezien. Bewaakt én met een 'bikewash'. Het systeem van een carwash, maar dan voor fietsen: fiets aan de ene kant erin en aan de andere kant komt hij er proper gewassen weer uit.

Misschien is dat iets te grootschalig (en te duur) voor een stad als Mechelen, maar er mag op dat vlak wel wat meer gebeuren. Je hoeft het zelfs niet zo ver te zoeken: in Hasselt zijn er voldoende bewaakte fietsenstallingen, op diverse plaatsen in de stad, en (naar goede gewoonte van Steve Stunt) gratis.
@Karel: Ik ben blij dat ik dit een keer hoor zeggen door een verkeersdeskundige. Ik weet dat parkings aan de rand kunnen werken. In Den Bosch bijvoorbeeld werkt dit volledig.
Van de Katelijnestraat dat klopt. Rue Catherine de Malines had vroeger een grandeur om van Antwerpen in de stad te komen. Nu blijft daar bitter weinig van over. Men heeft deze straat ge-offerd voor de marktparking. De Keizerstraat kan meer aan, en die is al van nature breder.
Ik zou erg graag een afsluitbare openbare fietsparking hebben in de binnenstad. Dan zet ik daar mijn fiets en kan ik gewoon te voet verder. Ik wil er best voor betalen als bewoner. Nu huur ik een garagebox om mijn fiets (sic) (en andere dingen dan ook) in te stallen.
@Peter en Karel: volkomen eens met de afsluitbare openbare fietsparking. Ook, en dat schreef ik reeds voordien, vind ik de Katelijnestraat een veel te drukke straat - spijtig - want dit is een zeer mooie straat met waardevolle gebouwen.
2Julien: er zullen inderdaad ongedisciplineerde fietsers zijn , net zoals er voorzichtige autobestuurders zijn... Toch vind ik de fiets, in veel gevallen, een beter vervooermiddel in de historische binnenstad. De auto in de stad totaal uitsluiten is natuurlijk absurd, maar toch: een straat als de Nauwstraat en de Vismarkt zijn absoluut niet geschikt voor het vervoer dat daar nu in grote getale doorkomt. De Ijzerenleen autovrij maken is voor mij minder noodzakelijk. Het 'plein' is groot genoeg om voetgangers, fietsers en auto's samen perfect naast mekaar te laten gaan en rijden. Ik denk dat een totale verkeersstop nadelig is voor de handelsfunctie in de stad.
Maar vismarkt, Nauwstraat en Katelijnestraat: da's helemaal iets anders...
@Jan: Een totale verkeersstop is onmogelijk: handelaars moeten bevoorraad worden, mensen moeten tot aan hun huis geraken met meubels of andere boodschappen, enz.

Er is echter heel wat verkeer dat niet in Mechelen-centrum moet zijn met de auto, en dat is het verkeer dat je aan de rand moet kunnen opvangen.

Over het nadelig zijn van een totale autostop voor de handelsfunctie van de stad: ik ben een paar jaar geleden op studiereis geweest naar Kopenhagen. Daar is het zo dat na een experiment om een winkelstraat autovrij te maken, de handelaars het succes van die winkelwandelstraat ingezien hebben. Wat is daar nu gebeurd? Die handelaars hebben zelf een spaarpotje bij elkaar gebracht en hebben op eigen kosten een aantal aanpalende straten laten herinrichten en de voetgangerszone laten uitbreiden. Op het ogenblik dat ik er was, waren er nog plannen om dat gebied verder uit te breiden.

Bij ons (ik spreek hier van België in het algemeen) zijn de handelaars nog steeds overtuigd dat al hun klanten met de auto naar de winkel komen. Maar het merendeel van de klanten in de binnenstad zijn mensen die met de fiets, het openbaar vervoer of te voet komen winkelen.

Ik zou persoonlijk niet tegen een autostop zijn op de as IJzerenleen-Nauwstraat-Vismarkt. Het is waar dat de IJzerenleen breed is, maar de beschikbare ruimte hoeft geen argument te zijn om auto's te blijven toelaten. Wat wel een argument is, is dat er in één van de zijstraatjes tussen de Bruul en de IJzerenleen nog een parking ligt. En ik veronderstel dat die niet meteen zal verdwijnen.
@Karel, ik kan me wel vinden in jouw argumenten; ze zijn dan ook behoorlijk gefundeerd, en je hebt blijkbaar wel wat ervaring als verkeersdeskundige. Voor mij hoeft die totale autostop niet op de Ijzerenleen, maar ik begrijp je argumentatie. Trouwens, als fervent fietsgebruiker heb ik niets liever dan dat de stad terug méér voor de tweewielers en de wandelaars is -alleen wil ik me niet graag té categoriek opstellen tegenover de automobilisten. Ik ergerde me alleen een beetje aan de uitspraak van Julien over de ongedisciplineerde fietsers die voetgangers in de goot rijden... Zal wel gebeuren - geloof ik best - maar ongedisciplineerden heb je bij alle weggebruikers. En het is verdomd niet altijd simpel als fietser om met auto's de smalle straten van de
binnenstad te delen.
Verkeersbeleid in een middeleeuwse stad als Mechelen zal altijd zoiets blijven als dansen op een slappe koord - compromissen zullen er altijd moeten gemaakt worden. Maar als elke partij: handelaar, fietser, automobilist en andere belanghebbende een beetje water bij zijn wijn kan doen, moet een voor allen bevredigende oplossing mogelijk zijn.
Een middeleeuwse stad is bijzonder moeilijk om een degelijk verkeersbeleid bij uit te stippelen. Zo'n steden zijn gemaakt op maat van voetgangers, en niet van auto's. Maar auto's kan je niet meer wegdenken uit de maatschappij. En het is die spanning tussen de verschillende gebruikers, de ruimte en de verschillende functies die zich in een stad afspelen, dat het verkeersprobleem bijzonder complex maakt. Maar dat vormt tegelijk de uitdaging.

Ik heb zelf een tijdlang op een studiebureau gewerkt en mag het vanaf volgende maand proberen aan de stad Dendermonde, maar ik weet nu dat dat niet gemakkelijk zal zijn om een evenwicht te vinden tussen de verschillend belangen.
Ik ben ervan overtuigd dat de fietsers (Ik spreek hier van jongere mensen)het niet zo met verkeersregels hebben. Ik persoonlijk ga het liefst wandelen in de stad dan kan je teminste rondkijken. Als het aan mij lag was gans de binnenstad verkeersloos dus ook geen fietsers. En winkels bevoorraden kan ook op bepaalde tijdstippen. Als handelaars afhankelijk wat ze verkopen aan huis leveren kan dat toch ook geen probleem zijn. Natuurlijk moet iedereen inleveren en zij die er het meest genot van hebben leveren de grootste inspanning.
Misschien is Karel dan wel een ervaren verkeersdeskundige, helaas zijn vele van zijn collega's dat niet. De studiebureaus waar hij over spreekt zijn momenteel bezig met vele punten in het land. De gedrochten die ze soms neerpoten zijn schrijnen. Totaal onaangepast aan het verkeer.

Vergeet trouwens niet dat het onding voor het station in Mechelen ook door verkeersdeskundigen is gemaakt ! Na enkele weken moest de wegbedekking daar al aangepast worden omwille van de vele bussen die er voorbij komen. Om maar te zwijgen van de busstopplaatsen rond het rond punt. Dit leverde bij een collega (verkeerskundige) van mij de opmerking op dat ze in Mechelen kromme bussen hadden. Bij de heraanleg van de stationsstraat deed men exact dezelfde fout. Bij de uitgang van de Arsenaalstraat moesten de bussen het wandelgedeelte van de stationsstraat kruisen. De wegbedekking was er weer niet aangepast. De hele verkeersafwikkeling in de stationsbuurt is één grote joke !
Mijn 'top 10' (niet in die volgorde):

1/ Vismarkt en omgeving = autovrij

2/ Infosessie met handelaars over een autovrije Ijzeren Leen -> door het geven van voorbeelden uit andere steden alvast het argument 'slecht voor de commerce' uit de wereld helpen...en daarna duimen :-)

3/ Stationsbuurt -> duidelijkere aanduiding wandel- en fietspad
Utopischere idee ongeacht de realiteitszin ervan: weg met de rotonde, omleiding van het verkeer achter het station met betere toegang tot de grote pendelparking die in het weekend gerecupereerd wordt voor bezoekers en toeristen of als evenementenparking, creatie van een plein zoals in Gent met bankjes en groen en met op de achtergrond de terrasjes van de horecazaken.

4/ Bravo voor wat betreft het openleggen van de Melaan en voor meer water in de stad: Brussel en Antwerpen denken er aan, Mechelen doet het!
Idee voor de toekomst?: betere exploitatie van het watertoerisme in en vanuit de stad.

5/ Betere aflijning territorium voetgangers/fietsers/bussen op de Bruul.
Probeer maar eens als fietser op een drukke zaterdag door de Bruul te komen. Een bus ontwijk je in tegengestelde richting bij de vernauwingen alleen door te stoppen of naar het voetpad uit te wijken. Omgekeerd geldt ook: voetgangers opgelet voor racende fietsers die NIET stoppen. Hoed af voor de buschauffeurs die zich telkens opnieuw 'obstakels' ontwijkende met een slakkengangetje door de massa murwen.

6/ Algemeen parkeerbeleid / autoluwe binnenstad (oa heropwaardering St.Katelijnestraat) / fietsersparcours

7/ Bravo Europarking: groen, handel en wonen in 1 project, meer van dat!
Benieuwd naar de plannen met het door de stad teruggekochte pand in de Begijnenstraat...

8/ Meer vuilnisbakken aub -> zie ook Veemarkt, vorige keer stond daar een mooie verzameling flesjes en blikjes bij de bushaltes

9/ Bravo nieuwe Colomakerk, accentverlichting Grote Markt, opknappen buurtpleinen, voetgangersbrug Lamot... : mijn hart als nieuwbakken Mechelaarster zwelt niet alleen van trots, bij een goed doordachte en originele stadsvernieuwing en -planning heeft bezoeker én inwoner baat, om nog maar te zwijgen van positieve economische gevolgen (horeca, toerisme etc)

10/ Bravo investering in de Nekkerspoelwijk, met als bedenkingen en voorwaarden in de marge:
- quid concrete en ontlastende oplossing voor uitrit Telenet?
- quid evenementenparking / parking KV ?
- quid lamentabele toestand sommige trottoirs in de wijk?
- quid verkommering kasteel Caputsteen ?
- quid regelmatigere en snelle opruim zwerfvuil na matchen en in de omgeving van het lyceum (vuilnisbakken?)
- quid algemeen verkeersplan om sluipverkeer en snelheidsduivels doorheen de woonwijken te ontmoedigen ?
@JC: als ik het goed voor heb is het stationsplein grotendeels ontworpen door een kunstenaar. Dezelfde man die vroeger de 5 frankstukjes had ontworpen.

En dat is een beetje het probleem: die man is een kunstenaar, maar heeft geen of te weinig ruimtelijk gevoel. En ook te weinig besef van hoe iets gebruikt wordt of beleefd wordt door de gebruikers. Vermoedelijk zijn er wel andere ontwerpers of zo bij betrokken geweest, maar ik ken niet echt de samenstelling van het team.

Zelf ben ik ook nog steeds niet zo gelukkig met dat plein. Niet zozeer omwille van het uitzicht, wel omdat het niet gebruiksvriendelijk en onduidelijk is. De boordstenen aan de oversteekplaatsen voor fietsers (die voor de automobilisten trouwens niet duidelijk aangeduid zijn) zijn veel te steil. Daar rij je je velgen op kapot als fietser. Sinds de aanleg zijn er al zoveel dingen aangepast aan het plein en nog steeds is het niet zoals het zijn moet.

De bushaltes konden naar mijn mening ook beter. Je moet weten dat mensen toch wel een tijdje op een bus kunnen staan wachten en dat je het die mensen dan ook zo comfortabel mogelijk moet maken. Waarom geen architecturaal sterke dakconstructie boven al die perrons samen, in plaats van per perron een klein kotje? En met architecturaal sterk bedoel ik ook niet een constructie zoals die aan het Leuvense stationsplein waar de wind en de regen nog steeds vrij spel hebben.

Enne: zo'n ervaren verkeersdeskundige ben ik ook niet, hoor. Je leert alle dagen bij en ik weet dat ik waarschijnlijk weinig dingen zal maken die perfect zijn. Maar zo lang je naar perfectie streeft kan men je tenminste niets verwijten.
Mechelen aangenaam wonen?
Tsja... ik ben wel buiten de ring moeten gaan wonen... jammer want ik mis het centrum maar kan nu wel eindelijk mijn auto kwijt!
Letterlijk kreeg ik de reactie dat Mechelen geen rekening kan houden met actieve tweeverdieners die dan ook nog es flexibel willen werken ?!!! Wat baten zware investeringen in een lelijke groen-loze grote markt als je de jongeren wegjaagt? Enfin, er was even sprake van verbetering met de uitbreiding van de blauwe zone maar hierbij wil ik veel moed wensen aan de mensen die werden gedagvaard door het Vinci Park wegens achterstallige boetes!
@ Karel: kunstenaar is J.P.Laenen...
@Vivi:

Ik ga ook verhuizen naar buiten de ring. Een meespelende reden is zeker dat ik niet mijn hele actieve leven wil gepest worden door de zero-tolerance parkeerboete aanpak. Ik betaal braaf elke parkeerboete die ik krijg. Maar dat wil niet zeggen dat ik tevreden ben met deze extra belasting. De 2de bewonerskaart is met 100 euro te duur, en ik heb verkozen deze niet aan te schaffen. Dat wil zeggen dat ik 4 keer mag 'gepakt' worden dit jaar. Vanochtend 9:15 zit ik aan nummer 3.
Vroeger was er een ruime gratis parkeerplaats vlakbij, waar we 2 autos zonder problemen konden laten overnachten. Nu zijn de gratis plaatsjes beperkt en staan dus soms wel eens vol. We zijn dus eigenlijk verplicht van 2 bewonerskaarten te kopen wat samen 125 euro kost. Dit voel ik duidelijk aan als een extra onrechtstreekse belasting op kap van jonge tweeverdieners. Of wil men deze mensen alleen maar lokken naar Mechelen juist omdat ze geld hebben?

Het spijt mij, maar elke keer ik 's ochtends zo een papiertje onder mijn ruitewisser vind, is mijn dag ook verpest. Het is een gevoel van onrechtvaardigheid. Je wordt gestraft omdat je je auto langs de straatkant parkeert in je eigen straat. Je wordt gestraft als je per ongeluk je bewonerskaart eens met de achterkant naar boven legt, of als ze 1 dag vervallen is, of als je om 9:01 nog niet naar je werk vertrokken bent. Want Vinci is zo ijverig en zo volgens de regeltjes dat de pakkans belachelijk hoog is in mijn straat. Te hoog voor het misdrijf waar ik mij soms wel eens schuldig aan maak... een auto hebben..
@Karel: Natuurlijk is niet iedereen perfect maar er voor een verkeersdeskundige die advies geeft over een dure ingreep mag ik wel wat kunde verwachten.
Het stationsplein is een echte draak. De herinrichting van de stationsstraat oogt mooi, het wandelgedeelte gebruik ik regelmatig. Maar de verkeersregeling in de straten tussen het stationsplein en de Leuvensesteenweg kan veel beter.

Vroeger kon ik van het rond punt aan het station rechtstreeks tot bij mij thuis rijden, nu heeft men paaltjes gezet waardoor ik via het Mercierplein en de Arsenaalstraat in de Stationsstraat terecht kom. In afstand is het een kleine omweg, in tijd kan het echt tegevallen. Door de drukte aan het Mercierplein sta je daar soms lang aan het rode licht. Uiteindelijk vererger ik de file daar, ik had korter en vlotter bij mij thuis kunnen geraken.

Nu kom je vanuit richting station de stationsstraat niet in door de enkelrichting, een uitzondering voor aangelanden voor het voetgangersgedeelte ook in deze richting (in de andere richting bestaat dat, anders geraakte ik niet thuis) zou wenselijk zijn. In het begin was het ook zo, je kan makkelijk tussen de paaltjes en er werd inderdaad misbruik van gemaakt. Een regelmatige controle had dit echter kunnen oplossen ipv de bewoners te bestraffen.

Voor de rest is die stationsstraat een leuke buurt om te wonen, praktisch gelegen, dicht bij het station, dicht bij Bruul en toch niet druk. De Lindes waren enkele weken geleden fenomenaal, elke avond, vooral na warm weer, geurde de straat geweldig !
Vorig jaar zijn wij binnen de ring komen wonen. Ons huis in een groene maar lawaaierige (grasmaaiers, hogedrukreinigers, haagscharen...) verkaveling hebben we verkocht, mijn wagen ook.
Ik neem de trein, de fiets of ga te voet, en de kinderen kunnen te voet naar school.
Ik wens de mensen van Vinci veel moed bij hun moeilijk job. Als ik kan zal ik ze altijd attent maken op een verkeerd geparkeerde wagen. Mijn man heeft nog een wagen, en daarvoor huren we een plek in een parkeergarage; daar heeft niemand last van.
Een stad is geen openluchtgarage, maar wel een plek om in te wonen !
Ik verzoek alle autobezitters om hun kar aan de stadspoorten te laten staan en te voet binnen te komen.
Voor al diegenen die hun motor laten draaien terwijl ze geld uit de automaat halen hoop ik van harte dat ze gecarjackt worden. Voor dat carjacken is helaas weinig kans, want de criminaliteit is in Mechelen onwaarschijnlijk laag.
Ik ben voorstander van een systeem zoals in London; wie niet in de stad woont betaalt tol als hij met zijn wagen de stad wil binnenrijden.
Terug naar de middeleeuwen, maar wij, bewoners van de stad varen er wel bij.
Leve de rust en het comfort van wonen in de stad !
@Kristin: Je hebt een medestander, ik denk er net hetzelfde over. Ik heb nog wel een wagen, maar ik heb een staanplaats op een privé binnenkoer. Die staat dus niet op straat. Een tweede wagen zal er niet snel komen. Het station is op 200 m afstand, trouwens ook de bussen, perfect.

Ook bij mij thuis is het zeer rustig. Ik kom van een klein Kempendorpje waar het veel lawaaieriger was door kettingzagen, grasmaaiers, brommerkes, hogedrukreinigers, ... Als mijn oude buren nu langs komen zeggen ze altijd, wow zo rustig !

Op die verkavelingen kan je trouwens tegenwoordig je auto ook niet meer kwijt. Ik kende vroeger zo een gezin die een woning hadden (halfopen bebouwing) met garage voor 1 auto. Zij hadden echter volgende auto's: moeder, vader, zoon, firmawagen zoon. Vier auto's voor één gezin ! Heel die straat was in die stijl waardoor het ipv een leefbare straat een parking was.

Misschien een voorbeeld uit Japan, daar kan je pas een auto kopen als je kan bewijzen dat je die auto op privéterrein kan stallen.

Ik zou mijn auto wegdoen ware het niet dat ik hem voor ontspanning nog gebruik. Met het openbaar vervoer naar mijn moeder (in het Kempendorpje) is te moeilijk, voor mijn hobby heb ik een auto nodig en natuurlijk ook wel handig voor gezinsuitstapjes.
1/ Vismarkt EN Ijzerenleen autovrij!
2/ meer vuilbakken met mogelijk aparte vuilbakken voor hondepoep (zoals in het Ver.Koninkrijk "Dog waste only").
3/ betere verlichting van de stationsbuurt, vooral van de oversteekplaatsen voor vootgangers (en fietsers), waar zijn die oversteekplaatsen eigenlijk?
4/ vuilnisbakken omgeving KV
5/ 1000 euro (ipv 100) voor een 2de verblijfskaart voor een wagen op een zelfde adres.
Iedereen die ons bezoekt staat stomverbaasd: zo rustig midden van de stad.
Hoe komt dat iedereen nog in de overtuiging leeft dat het "op de buiten" rustig zou zijn ? Vandaag zijn de oases van rust in de stad te vinden, en niet meer in de (konijnenkoten)verkavelingen waar de bewoners aan 90km/uur door hun eigen verkaveling scheuren.
Ook wat criminaliteit betreft zit je beter in de stad: hier wordt tenminste niet ingebroken: in onze verkaveling was het elk jaar van dattum.
Daarbovenop de nabijheid van scholen, winkels, theater, restaurants, cinema, en je weet dat echte woonkwaliteit enkel in de stad te vinden is.
Ik vind de kwaliteit van de lucht die we inademenen belangrijk. Heeft al iemand gehoord van het Kyoto protocol ? En wil iemand daar ook iets aan doen ? Het is niet door airco te installeren in onze auto's dat we de norm zullen halen ! Een gezin dat in de stad woont, heeft geen twee autos nodig en kan zich perfect behelpen met 1 auto, plus fiets en openbaar vervoer.
Maw, door in de stad te wonen, bewijs je het milieu een grote dienst en je bespaart hopen tijd en geld.
6/ en een eerste verblijfskaart (per adres) zou gratis dienen te zijn.
@Kristin en JC:

Het bezitten van 1 of meer wagens is niet steeds een keuze, het is een noodzaak als je werkplaats veranderlijk is. Aan de reacties te lezen willen jullie liefst geen mensen die in jullie straat wonen en hun auto op het 'openbaar domein' parkeren. Misschien willen die wagenbezitters wel niet dat er kinderen in hun straat spelen met een bal want die zou hun auto wel eens kunnen beschadigen!

De realiteit is dat de straat openbaar is, en het is algemeen aanvaard in onze maatschappij dat mensen hun auto daar laten staan.

De mensen van Vinci hebben helemaal geen moeilijke job, maar als Vinci geen deftig aanspreekpunt heeft waar je je frustraties kwijtkan, dan kan ik begrijpen dat mensen zich richten tot het voetvolk en hun verrot schelden. Ik ben steeds beleefd tegen die mensen, want ik bessef dat ze gewoon in een systeem meedraaien en er zelf toch niks aan kunnen doen. Maar hun helpen met aanwijzen van wagens die niet in regel zijn vind ik nogal associaal gedrag.
@dc: reacties zoals een 2de bewonerskaart voor 1000 euro en de 1ste gratis maken, maakt duidelijk dat jij alleen aan jezelf denkt.
Als ik op die wijze zou redeneren dan zou ik bijvoorbeeld komen tot een verbod op plaatsen van fietsen op het voetpad. Er worden speciale verplichte fietsparkings aangelegd die uiteraard betalend maar bewaakt zijn. Fietsen die tijdelijk worden achtergelaten ergens voor een gevel mogen een boete krijgen van 10 euro, en ik laat een privefirma dit grondig kontroleren.

Ben je nu nog steeds akkoord?
Het meest gehoorde excuus voor het hebben van een auto is nog altijd de job. Wat als je vertegenwoordiger bent en heel de tijd moet rondrijden ? In dit soort discussies is plots iedereen vertegenwoordiger. De werkelijkheid is echter dat de meeste mensen wel degelijk met één auto per gezin toekomen.

Probeer ergens te wonen waardoor de afstand tot het werk te voet, met de fiets of met openbaar vervoer kan afgelegd worden of als het met de auto is dan zo kort mogelijk. Het excuus dat je dan hoort is 'mijn partner werkt aan de hele andere kant van het land'. In sommige gevallen waar, maar voor de meerderheid niet. Een vlaming is te honkvast ! Ik ken mensen van Turnhout die in Brussel werken, met de auto natuurlijk ! Pure waanzin, de trein is vanuit Turnhout mogelijk, maar ze willen het gewoon niet zien. Meestal haalt men aan dat de trein duur is. De prijs per km is ongeveer 0,12 euro voor langere trajecten, er is geen enkele wagen die daar voor rijdt.

Ondertussen gaan we allemaal in de file staan vloeken en CO2 uitstoten.

Trouwens, in de stad gaan wonen helpt niet enkel voor het halen van Kyoto, je helpt er ook het platteland mee. Het platteland blijft open ipv verkaveld met smakeloze fermettes, liefst met een hoge omheining errond in het kader van cocooning. Nee, ik ben niet jaloers op mensen op het platteland, ik heb bewust gekozen voor een huis in de stad, rustig, comfortabel en best betaalbaar (in Mechelen dan toch). Naar het Kempendorpje ga ik niet direct terug.
Mijn tweede wagen is een vouwfiets. Nog zo handig.
@JC:

Wil men Mechelen rechttrekken met het geld van goedverdienende tweeverdieners, dan kan men er maar beter voor zorgen dat ze ook 2 auto's gratis kunnen stallen. Die mensen gebruiken dat helemaal niet als excuus (waarvoor zou men zich moete excuseren?), het is een economische realiteit dat sommige jobs mobiliteit en flexibiliteit eisen van werknemers.
Eenverdieners gaan hun rijhuisje in de stad niet renoveren en de gevel opknappen, die gaan niet het grote verschil maken.
Het bezitten van een (tweede) wagen voor het werk is in een behoorlijk deel van de gevallen niet nodig. Het vergt wat opoffering en creativiteit, maar het kan in de meeste gevallen wel zonder hoor. Carpool, vouwfiets, ander werk kiezen, ...
Wij hebben bewust geen eigen wagen. We hebben 1 vouwfiets en 1 klassieke fiets. We sporen om te werken in 25 min. (als het meezit) naar Brussel. Binnenkort werk ik alvast in Mechelen zelf. Voor 'uitgebreid' boodschappen doen lenen we de auto van mijn oudjes die net buiten Mechelen wonen. Om de auto op te halen nemen de bus. Nu is die verbinding in het weekend verre van optimaal. De 531 rijdt nl. niet voorbij het kruispunt van waar ik op 1 min. van het ouderlijk huis ben. Dat betekent stappen of laten ophalen.
Uitstapjes maken in het weekend naar pakweg de Ardennen is moeilijk(er) en spontane vertrekjes naar her en der zitten er vaak niet echt in. Tsja, dan maar goed plannen hé en een trager ritme van 'reizen' hanteren. Nu kan ik zitten kankeren op te weinig/ontoereikend/slechts georganiseerd/... openbaar vervoer of gefrustreerd zitten wezen omwille van de beperkingen van geen wagen, niet dus! De creatieve oplossingen van een leven zonder wagen maakt ons alvast een pak bewuster van alle luxe waar vaak niet (meer) wordt bij stilgestaan. En wonen in de stad hoort daar ook bij....
Nu we het toch over fietsen hebben, even een bedenking.....
Op onze firma hier in Mechelen vroegen twee amerikaanse gasten -verblijvend in het novotel -of ze in Mechelen centrum fietsen konden huren maar niemand kon hen daar op antwoorden. Toch een beetje kenmerkend dat uitgerekend twee mensen uit het land van koning auto in deze stad waar een fiets zoveel handiger is moeten zoeken naar dergelijk vervoermiddel.Zowaar een gat in de grote markt......
@JG in het gat in de grote markt (de VINCI) parking kan je naar het schijnt een fiets bekomen ... als je je auto daar parkeert ...
@Peter Meuris: Je zegt het zelf 'sommige', dus de meerderheid niet.

Zoals 'Ellys' zegt een beetje plannen en het lukt wel. De treinen naar Brussel, Antwerpen en Gent zijn altijd sneller dan de wagen en bovendien voor een kostprijs die lager is dan het parkeerticket in die steden. Zalig ff gaan shoppen in Antwerpen, terug per trein en in de trein even de aankopen bewonderen, babbeltje slaan of gewoon ff de ogen dicht doen.

Wat betreft die éénverdieners, waarom zouden die hun gevel niet renoveren ? Het is weer een kwestie van keuzes maken. Ik ben éénverdiener, heb een comfortabele woning (boel is geronoveerd halfweg jaren 90). Regelmatig komen er zelfs mensen kijken omdat de blok nog altijd geldt als één van de voorbeelden van stadsvernieuwing. Maar ja, ik hoef dan geen supergrote platte tv, grote wagen van een bekend merk, ... Dan is het ook best te doen.
Vermits ik op minder dan 1 km van thuis werk win ik zeer veel tijd en hoef de wagen ook niet de gebruiken om op mijn werk te geraken.
@JC Zei ik sommige ?
@ErikC

Wij zijn goedverdienende tweeverdieners, Mechelen heeft ons kunnen bekoren. Ik zie niet in waarom wij twee gratis bewonerskaarten zouden moeten krijgen. Dat zie die dingen maar duur verkopen.

Al die auto's in de stad geven visuele en akoestische vervuiling. Wie niet in de stad woont, hoeft hier niet rond te rijden of te parkeren. Die mag zijn auto aan de ring laten staan. Mechelen is klein genoeg om te voet/per fiets te doorkruisen.
Waarom vindt iedereen het normaal dat je je auto mag stallen op het openbaar domein, in het midden van de stad ?
Ik parkeer mijn meubels ook niet op straat.

Ter info, mijn man is directeur bij een autoassemblagebedrijf, en hij kan zoveel firmawagens krijgen als hij wil. Ik bedankt feestelijk, ik neem liever de trein naar Brussel. En in 1ste klas is die héél comfortabel.
Je kan leven zonder de luxe van een grote platte TV, zonder de luxe van die 4x4, de luxe van een wagen of 2. Wil je al die zaken, dan woon je best op het platteland.
Als je dus in de stad wil wonen, moet je bepaalde opofferingen doen, minder of geen auto's wegens te weinig parkeerplaats voor bewoners, werk zoeken dicht bij huis of goed bereikbaar met openbaar vervoer, tevreden zijn met een kleinere tuin, enzovoorts... Het vergt dus toch wel wat aanpassingsvermogen en creativiteit om gelukkig in de stad te kunnen wonen. Je moet duidelijk van speciaal hout gemaakt zijn om te leven binnen deze beperkingen, misschien daarmee dat ik wens uit te wijken naar de redidentiele wijk in de stadsrand ipv het centrum. Geen paniek, ik blijf gemeentebelasting betalen en het centrum sponsoren ;-)
Het zal voor elk individu of gezin wel apart moeten bekeken worden of het aanschaffen van een wagen (of een tweede) nodig, nuttig of plezierig is... Ik kan of wil hier niet over oordelen. Ik wil alleen maar zeggen dat met de nodige creativiteit het in een aantal gevallen wel kan zonder auto. Wij bewijzen het al jaren... (en dit hoeft niet gekopieerd te worden - het is alleen onze manier van leven). Ik werk op 2O minuten fietsen van m'n werk - in St.-katelijne-Waver. Dus best te doen op korte afstanden als deze (en bovendien nog gezond ook). M'n vrouw werkt in de Krommestraat, in de binnenstad dus; da's van hieruit, uit de Stenemolenstraat ook maar een klein kwartiertje fietsen). Onze kinderen gaan al fietsend naar de secundaire school in het centrum, rijden met hun tweewieler naar de chiro in Battel; Hier zijn heelwat buurtwinkels - dus winkelen is eenvoudig (alleen wat 'anders' - dagelijks brengen we wat mee als we voorbij komen)... Op 5 minuten wonen we van het station, en we zijn in een handomdraai in Antwerpen, Brussel, Leuven, noem maar op... (spijtig alleen dat treinen niet erg laat rijden op de grote as Antwerpen-Brussel);
We hebben alle vier een druk sociaal leven; maar zelden of bijna nooit moeten we iets 'missen' door het 'gebrek' aan een auto... Eerlijkheidshalve moet ik er wel bijvertellen dat de meeste familie en vrienden in het Mechelse wonen...
We zijn twintig jaar geleden nooit gestart met het idee om geen wagen te kopen - van uitstel is gewoon afstel gekomen...
Financieel levert het ons een aardige cent op - geld dat we graag spenderen aan andere geneugten van het leven, zoals reizen e.d. ...
Wij voelen ons geen sociale paria's - al moeten we soms toch tegen wat onbegrip aankijken (of op z'n minst verwondering) als we ons 'geval' uitleggen. "Hoe doen jullie dat in godsnaam?".
Nogmaals: dit is ONZE situatie - niemand hoeft ons dit na te doen (het lukt niet ALTIJD - dat begrijp ik heus wel), maar in ons gein gaat het prima zonder de heilige koe van deze tijd...
En DAT is volgens mij de boodschap: bekijk het individueel: kan het niet zonder dat rijdend blik: schaf er dan een (of twee zonodig )aan; kan het zonder: zoveel te beter... (nog goed voor milieu, gezondheid en geldbeugel...). En voor de rest wens ik iedereen veel begrip toe om zich in het standpunt van een ander in te leven. Elke 'manier' van leven en voortbewegen is evenwaardig.
@ Jan S. // Goed gezegd. Leven en laten leven, en als iedereen zijn eigen stoep veegt is de straat schoon...

Vind het grappig dat je de term 'sociale paria' gebruikt, had die nl. zelf ook in gedachte. In de ogen van onze buren zijn wij autolozen eveneens zonderlingen. Eén naburige familie beschikt alvast over min. 5 wagens waarvan 1 terreinwagen... Een andere gepensioneerde buur heeft een BMW om boodschappen in de binnenstad mee te doen en op zondag uitgebreid te poetsen. Tsja, de ene beslissing de andere compenseert, denk ik dan maar...
@Kristin:

Ik ben blij met deze reactie. Want dit maakt duidelijk waar er volgens mij iets fout zit.
Je hebt een beeld van hoe jij de stad liefst ziet... een rustige plaats om te wonen, verkeersrij, weinig vervuiling (geluid, visueel, geur), waar kinderen kunnen spelen en naar school gaan, dichtbij de winkels en alle mogelijke cultuurplaatsen.
Maar is een stad niet juist de plaats waar mensen samenkomen, handelen, lawaai maken op manifestaties, de verzamelde cultuurschatten komen raadplegen en bewonderen. Het kernwoord is hier toch duidelijk 'activiteit', en niet zalige rust?! Als de mensen van buitenaf in het stad 'moeten' zijn voor hun inkopen, amusement, ontmoetingen, educatie en dergelijke, dan moet je er ook bijnemen dat die overlast veroorzaken. Als je een stad wil die opleeft, dan kan een beetje activiteit toch geen kwaad?
@ErikC

De stad moet een bruisend centrum van activiteit zijn, waar mensen samenkomen.
De auto verhindert menselijk contact, daarom vraag ik om die auto aan de rand van dit kleine stadje te laten staan.
Gelieve er dan wel aan te denken dat ook aan de rand een hoop mensen wonen. Ik merk goed het effect dat mensen nu al zoeken naar gratis parking in de rand, ten nadele van de bewoners die daar wonen. Meer auto's uit het centrum houden kan alleen maar met goedkope randparkings volgens mij. Als ze te duur zijn, dan zoeken de mensen wel een plaatsje voor mijn deur ;-)

Ik ben voorstander van nog meer verkeersvrije straten in het centrum (Vismarkt, Nauwstraat, Ijzerenleen) wegens de voordelen voor horeca en winkelgenot, maar dan wel met een goedkope randparking. Anders verplaatst het probleem (de blikken dozen op wielen) zich alleen maar om andere mensen te storen.
@Peter Meuris: Sorry met die sommige, maar dat was gericht aan ErikC
tja, wat ik hier vandaag allemaal heb gelezen, dat is toch echt wel heel erg,gaan we nu alle automolisten op een schap zetten als misdadigers? En, waarom zou men niet mogen parkeren in een straat, waar gereglementeerde parkeerruimte is voorzien ?Ik dacht te weten'de straat is er voor iedereen!Kristin zegt wel, De karren moeten maar buiten de stadsmuur blijven, maar dan zullen er toch eerst parkings moeten voorzien worden voor deze karren, want idd zoals Erik zegt dan zoeken deze autobezitters ook weer plaats in andere straten buiten de rand, enz....De enige goede plaats die ik veel benut is momenteel nog de Zandpoortvest, maar jammer genoeg is daar in de week nooit niet veel plaats meer. Neen, zo vlug is dit allemaal niet opgelost, dit is een probleem dat al heel lang aansleept. Moest ik in het stadscentrum kunnen wonen, dan zou natuurlijk alles gemakkelijk bereikbaar zijn zonder auto, maar er zijn nu eenmaal wel mensen die wat verder in Mechelen wonen en daarom ook een auto nodig hebben. En ja, de autobus, daar hebben we het al over gehad die rijdt niet meer 's avonds, en lang niet iedereen is zo fit om met de fiets te rijden! Tja, en met de trein reizen, 1ste klas...wat als die binnenkort worden afgeschaft, dan is het ook niet meer zo comfortabel, hoor!
Anderzijds ben ik wel absoluut voor verkeersvrije straten zoals de vismarkt, nauwstraat en eventueel de Ijzerleen.
IDEE IDEE IDEE
Ik loop al lang met het idee van van auto-delen in Mechelen. Doet er iemand mee ?
Tof,

Eindelijk nog iemand in Mechelen die van autodelen droomt. Ik loop al een hele tijd met het idee rond -en ben zelfs ingeschreven op de website van Autopia- maar tot nu toe ben ik daar als Mechelaar moederziel alleen. Ik heb sommige stadsbestuurders al eens aangepord om er iets aan te doen en bijvoorbeel mee in het project van Cambio te stappen (i.s.m. Taxistop en De Lijn en ondersteund door de Vlaamse regering); wat voor andere vergelijkbare steden in Vlaanderen mogelijk is moet in Mechelen ook zeker haalbaar zijn.
Nu zijn we dus al met 2: langs deze weg kan de club misschien wel snel aangroeien.
@Garda: De laatste tijd heb je precies niet meer met de trein gereden ! De nieuwe rijtuigen zijn zeer comfortabel en worden ook courant ingezet. Onlangs zat ik per vergissing in 1e klas, ik had het verschil met 2de klas niet gemerkt. De nieuwe rijtuigen hebben prima zetels, tafeltje, voetsteunen en airco. Spijtig dat dergelijke onzin geventileerd wordt !

Ja, ik weet dat er nog andere rijtuigen worden ingezet, maar dat vermindert sterk.

Alez, de volgende zal wel klagen dat de trein te duur is zeker, ...
JC.. als regelmatige treinreiziger (niet in het bezit van auto trouwens) weet ik zo ongeveer wat er allemaal verbeterd (of niet!) is.. doorheen de jaren....

Ja, de SOMMIGE treinen zijn ferm verbeterd (hallelujah!), op bepaalde momenten de luxueze dubbedekkers en andere nieuwe treinstellen.... maar ook de oude "bakken" , meestal .... eens later op de avond amper -of NIET- gereingigd, ruiten waar je amper kan door zien.. Rijden op de lijn Antwerpen-Mechelen-Brussel ook nog veelvuldig...

De klasse1 discussie volg ik niet, want ik heb nog nooit in klasse 1 gereisd, heb daar ook de centen niet voor!!!...

Het enige, los van het feit dat de trein wel degelijk ELK jaar een stukje duurder wordt (ja, JC, ik zeg het dan toch maar, het IS nu eenmaal zo!), waar ik van kan "klagen" (maar klagen is een groot woord), is dat ze best mogen wat meer treinen, lees LATERE treinen mogen inzetten, bijvoorbeeld tussen Leuven & Mechelen. Tussen Brussel of Antwerpen en Mechelen valt het eigenlijk nog reuze mee! Je kan perfect naar een optreden gaan en op tijd per trein terug thuis geraken (nu, ja meestal toch!!!)

Nu feit(en) is(/zijn) --(en neen, ik zeg dus NIET "de trein is TE duur":
- elk jaar slaat de prijs voor met de trein reizen op! -> maar: in vele andere landen (Nederland, Zwitserland, Duistland,...) is treinen véél duurder!
- extra treinen na concerten (bvb. zwitserland) zouden welkom zijn
- meer communicatie naar reizigers toe ware welkom (alhoewel: ook hier: laatste jaren ferm verbeterd)
- beleefdheid naar klanten toe kan beter. (-)
- de trein rijdt tegenwoordig regematig tot vaak goed op tijd!!! (+)

......
als schepen van openbare werken wil ik best wel een krediet in de begroting 2006 inschrijven voor de realisatie van een bewaakte en overdekte fietsenstalling in het centrum van de stad. Maar waar kunnen we die het best inplanten: Ijzerleen, grote markt, veemarkt, botermakt of...Wie heeft er een goede suggestie?
Nog een ander edeetje: wat zouden jullie ervan denken als we het gedeelte tussen de leuningen op de Ijzerleen op de één of andere manier zouden overdekken (geen te zware constructie want dan zie je de mooie gevels van de "leen" niet meer!) zodat we een soort van "rambla" kunnen realiseren.Een goed of een zot idee?
@ leo stevens / / ik wist niet dat het zo gevaarlijk was om je fiets op een onbewaakte stalling in de stad achter te laten :-) Overdekt mag maar is geen must voor mij persoonlijk. Feit is wel dat er verspreid over de stad meer capaciteit aan stalling mag komen. De Bruul en de Botermarkt schieten daar m.i. te kort. Ook op de Veemarkt (bij de Stadsschouwburg) en tov nOna mocht best wat meer 'parking' komen. In de buurt van plekken dus waar regelmatig veel mensen met fiets verzamelen. Weet dus niet of ik gewonnen ben voor centralisatie van meer fietsenparking op 1 locatie in de stad. Neutraliseer je dan niet het gemak om je fiets vrij dicht in de buurt van je bestemming te kunnen achterlaten? Wat denken de mede-bloggers?
Ivm een rambla voor Mechelen: ik zie vooral verpozen onder een groen bladerdak wel zitten, nippend van een Margriet op 1 of ander terras. Een andere 'overkapping' dan een 'groene' hoeft niet persé voor mij. Bankjes mogen er zeker ook wel bij. Zo'n 'allee' met bomen en banken zou een ware oase kunnen betekenen. Het kunnen blijven bewonderen van de mooie gevels is wel een voorwaarde.
@ leo stevens // ik opteer liever voor enkele kleinere overdekte fietsenstallingen, ipv één grote. En: overdekt of niet - tot daar nog aan toe - maar nu is er té weinig plaats voor het zetten van je fiets. Als er toch één grotere zou kunnen komen, lijkt mij de Botermarkt het meest geschikt (vlakbij Markt, winkels, Stadhuis - echt centraal dus). Op een andere plaats (zoals de Grote Markt) denk ik dat zo'n constructie wat storend is voor het oog.
I.v.m pleintjes: de Korenmarkt is een mooi plein, met een aantal waardevolle pander errond - toch vind ik het een klein beetje rommelig. Ik denk dat er nog iets méér mee te doen is...
Ik juich de plannen voor de ondertunneling van de ring, en het plein aan de Hogeschool + openleggen van een stuk Dijle, héél erg toe. Daar wil ik best nog wat geduld voor oefenen; als het er maar ooit komt.
De 'overkapping' van de Ijzerenleen hoeft niet zonodig voor mij. (misschien wel goed voor een aantal horecazaken...; gaan NB. de marktkramers er mee kunnen lachen?...). Méér groen zou wel mogen . Een groen bladerdek, zoals gesuggereerd door Ellys lijkt me wél iets. En... misschien is het mogelijk om een stukje vliet open te maken tussen de relingen? Of is dit ook een zot idee? (neemt dan weer plaats in...)
@Leo Stevens: Voor een fietsenstalling denk ik inderdaad zoals al enkele hadden gezegd, kleinere maar een beetje overal waar mensen samenkomen.
Een Rambla op de IJzerenleen, goed idee, als inderdaad het uitzicht op de gebouwen net te fel lijdt onder deze ingreep. Trouwens was er vroeger zo niets op de Vismarkt, ik dacht dat ooit op een oude postkaart gezien te hebben.
@ JC : dat waren overdekte visverkoper sstalletjes (een beetje zoals het in Brugge nog steeds is te zien)
@ JanS. + leo stevens / / de Korenmarkt verdient inderdaad beter. Misschien via herinrichting horecazaken zouden beter uitkomen (want nu vind ik de terrasjes niet echt gezellig)? Als voetganger heb je trouwens niet de indruk (als je de situatie niet kent) dat als je de OLV-straat oversteekt, je de rijweg op gaat met gefrustreerde chauffeurs tot gevolg én verbaasde wandelaars.
Eventuele plannen voor de ontsluiting van de Hogeschool naar de stad via ondertunneling ring en aanleg plein, is een excellente manier om de studentenpopulatie bij hun eerste dan wel tweede verblijfplaats te betrekken door letterlijk een 'opening' te creëren zodat ze zich (meer) bij de activiteiten in de binnenstad betrokken voelen (in hoeverre dat dit nu nog niet het geval zou zijn maar als ik Peter Meuris - dacht ik - hoor zeggen dat er veel geen weet hebben van de Kruidtuin dichtbij dan is er nog werk aan de winkel) en zich niet letterlijk aan 'gene zijde' van de stad wanen. Zijn er op deze blog trouwens studenten aan het woord? Misschien is het er de slechte periode voor...
Aan Schepen Stevens: voor mij hoeft het niet perse, overdekt hoor, maar als je inderdaad het zo kan oplossen, dat je de mooie geveltjes op de Leen nog kan zien, dan, ja, misschien wel he..

Er is inderdaad nood aan meer (al dan niet bewaakte) fiestenstallingen in de binnenstad. Wat het al dan niet gevaarlijk zijn van je fiets onbewaakt te stallen betreft Ellys; op bepaalde plaatsen durf ik hem wel stallen tegenwoordig in de stad: er is ook meer blauw op straat, dus meer controle op eventuele diefstallen. Maar met al twee fietsen gestolen, kijk ik dus uit waar ik hem wel of niet neerzet (uiteraard immer op slot). Aan het station bijvoorbeeld zal ik het niet meer riskeren.. al een fiets gestolen daar, een andere zwaar beschadigd teruggevonden.. en dan een andere fiets was me ooit gestolen op de Wollemarkt (vorige legislatuur toen we een burgemeester hadden die alle problemen in Mechelen ontkende en weglachte ipv er iets aan te doen - althans in mijn indruk toch)

Ik ben een groot voorstander dus voor (meer) fiestenstallingen, ... systeem Maanrock/Parkpop/andere fesitiviteiten zou ideaal zijn he...

Of eventueel een fietsenparking onder de grond, zoals in Leuven in de City 2 (daar gecombineerd met autoparking...)

zo, en nu even de fiets op om een krant te halen ;-))
@ Markec (+ @ leo stevens) / / Misschien is mijn fiets zo'n 'ouwe krak' dat ze 'm niet willen :-) Nee eerlijk, ik snap je bezorgdheid. De verhalen uit Brussel die ik zou kunnen vertellen (daar reed ik echt met een lamentabel wrak als enigste remedie tegen diefstal). Vond mezelf plotseling erg paranoia als ik tegenwoordig in Mechelen mijn fiets vastleg met 2 sloten... Maar ik geloof vrij dat ook Mechelen niet gevrijwaard is van fietsdieven. Tip: gebruik twee verschillende types sloten (meestal zijn dieven gespecialiseerd in 1 enkel type) en leg als het kan kader en achterwiel vast aan paal en hang een ander slot door je voorwiel e kader (of andere combinaties).
Fietsstallingen aan de stations blijven het grootste pijnpunt denk ik. Heb al heel wat eenzame sloten zonder fietsen gezien aan Nekkerspoel of ontwrichte kadavers wat verderop in de berm van de parking. Aan stations de keuze bieden tussen onbewaakt en bewaakt is misschien geen slecht idee.
Bedankt voor de fietssloten-tip, Ellys ;-)
Zal er mijn voordeel mee doen...

Ik dénk dat je aan het "Groot Station" je fiets nu al bewaakt kan stallen, maar ik kan me vergissen natuurlijk... aan Nekkerspoel is dat idd. wat anders.
Ik neem nu het zekere voor het onzekere: alhoewel ik op 5 minuten fietsen van het Groot Station woon, ga ik dan maar te voet wat een dik kwartier tot twintig minuutjes stappen is, telkens ik een trein te halen heb..
@walter en peter: ik doe zeker mee met autodelen. Meer nog: dan zou ik zelfs overwegen om onze auto weg te doen.
@leo Stevens: de vismarkt en de ijzeren leen autovrij: daar gaan enorm veel mensen positief op reageren, oa ik. wat overdekken van ijzeren leen betreft: ja misschien wel, maar inderdaad als het groen kan worden gehouden zoals al eerder geopperd is en het mag zeker niet te zwaar zijn, maar veel belangrijker blijft voor mij: het autovrij maken van de binnenstad en zeker de ijzeren leen en de vismarkt. Als ik hier zo een beetje de reacties lees en hoor, vraag ik me af of er daar wel iemand tegen is? Waar wacht je nog op?
wat fietstallingen betreft, denk ik ook dat het aangewezen is om op verschillende plaatsen in de stad kleinere stallingen te voorzien.
@Markec: Even een boompje opzetten over de prijzen van de treinreizen. Ik stel dus inderdaad dat ze niet duur zijn, zeker als je alleen of met twee reist. Wanneer je met meer dan 2 in een auto zit zie ik eigenlijk het probleem niet om met de wagen.

Enkele vb. (allen enkele reis in 2de klas)

- Mechelen - Gent: 7,1 euro. Via het spoor is dit 59 km en je doet er ongeveer 40 min over. Met de wagen is het echter ongeveer 75 km. Dit traject zal steeds langer duren met de wagen, je zou al meer dan 110 km/u gemiddeld moeten rijden om dezelfde tijd te halen. Als je toch met de 59 km rekening houdt komt dit op ongeveer 0,12 euro/km

- Mechelen - Brussel: 3,5 euro. Dit is via het spoor een afstand van 26 km, met de wagen is het wat meer, de trein doet er ongeveer 20 min. over (Brussel Centraal). Dit komt neer op een prijs van 0,135 euro/km

- Mechelen - Oostende: 14 euro. Een afstand van 121 km via het spoor en je doet er 1u 45 min over. Dit komt neer op 0,116 euro/km

De meeste mensen onterpreteren deze prijzen als zijnde hoog. Een middenklasser met dieselmotor verbruikt ongeveer 6l/100 km, dus de brandstofprijs is ongeveer 0,06 euro/km. Dit is waar de meeste mensen mee vergelijken. Als je daarentegen afschrijving, slijtage, onderhoud, ... van de wagen meetelt zal je zien dat er zeer weinig wagens zijn die onder de 0,2 euro/km zakken. Bovendien heb je met de trein geen parkeerproblemen en kosten.

Ik weet dat het plaatje veranderd als je ergens op een moeilijke locatie moet zijn, dan gebruik ik mijn wagen ook, maar indien mogelijk probeer ik de trein. Je zal zien in de meeste gevallen sneller (soms zelfs veel sneller) en niet duur.
@ klaas + walter + peter / / Schrijf mij ook maar op voor dat autodelen. Wij zijn fervente wandelaars en het zou een goeie oplossing betekenen, mochten we occasioneel een wagen kunnen gebruiken om naar Waalse dorpjes met onuitspreekbare namen te rijden die het vertrekpunt van een wandeling vormen.
Hey JC:

1) Treinen en prijzen:
Don't get me wrong (copyrivht C.Hynde, Pretenders):

Mezelf citerende: "en neen, ik zeg dus NIET "de trein is TE duur". Ik heb dus niet willen beweren dat ik de prijzen té hoog vind he... integendeel, zoals ik ook al stelde, in het buitenland, met name Duitsland, Nederland, Zwitserland en zeker Groot-Brittanië (van die landen weet ik het uit ervaring) liggen de treinprijzen toch wel wat hoger..

Ik ga dus met je akkoord, en wil je dus helpen met je "boompje op te zetten" ;-)

2) bediening van het spoor/ ergens (terug) geraken:

Tja. Inderdaad: niet overal kan je met de trein geraken, of niet altijd rijden er nog laat treinen om terug te geraken. Nu: jij stelt dan dat je in bepaalde gevallen de wagen kan nemen.

Maar ... "k weet dat het plaatje veranderd als je ergens op een moeilijke locatie moet zijn, dan gebruik ik mijn wagen ook" zeg je...

... zoals vele automobilisten, en ik het neem je uiteraard niet kwalijk, ga je er dus vanuit dat elkeen over een wagen beschikt. Als je géén wagen hebt, of überhaupt niet met de wagen rijdt, dan héb je soms geen keuze he. En daar komt dan mijn pleidooi om voor sommige bestemmingen waar het kan ook een trein later te laten rijden. Bijvoorbeed een latere verbinding van Leuven-Mechelen om maar één voorbeeld te noemen zou wel tof zijn (nu neem je ofwel rond 22 uur al de laatste trein naar Mechelen, of het wordt meteen de eerste trein smorgens...)...

Wat de verbindingen met A'pen en Brussel betreft moeten we als Mechelaars niet klagen vind ik ... je kan gerust een concertje meepikken in A'pen of Brussel en nog op je gemak naar huis treinen rond middernacht..
@Markec: Ik wist wel dat je ergens zou volgen. Maar ik gooide de cijfertjes hier even neer, misschien kan het niet treingebruikers de stap leren zetten.

Soms zijn er inderdaad vervelende bestemmingen. Ik ga regelmatig voor mijn hobby naar Weelde (zweefvliegen), een auto is hier noodzakelijk. Niet alleen om daar te geraken, maar om eventueel mij te komen ophalen in één of ander pattatenveld, na een buitenlanding.

Inderdaad vanuit Antwerpen geraak je nog laat terug, bij mijn weten trouwens met één van de nieuwe comfortabele rijtuigen, het is wel een boemel, maar hij doet er slechts 35 min over !
@ErikC: Een fiets neemt ten eerste niet zoveel plaats in en is ten tweede veel minder mileubelastend dan een auto; een bewaakte fietsenstalling mag betalend zijn en tegen wild parkeren van fietsen mag opgetreden en dus beboet worden van, maar persoonlijk heb ik daar nog niemand van horen klagen, dat het in zijn straat vol met fietsen stond, of dat hij zijn deur of garage niet uit kon omdat deze door fietsen geblokkeerd was. Iemand anders al last gehad van "wildparkerende" fietsers?
De trein is inderdaad praktisch en snel (meestal sneller dan de wagen) van stad(scentrum) naar een ander(e) stad(scentrum); als je daarentegen nog eens een bus moet nemen om eerst aan je vertrekstation te moeten geraken en ook nog 1 (of meerdere) bus(sen) dient te nemen om op je eindbestemming te geraken, loopt niet alleen de prijs nog eens op, maar vooral de tijd. Bovendien (ook al is het correct dat in buurlanden de trein nog duurder is) vind ik de trein toch te duur in België (ZEKER als je met 2 of meer reist); In de weekends daarentegen valt het tarief eigenlijk wel mee, met het "WEEKENDBILJET".(40% korting op heen- en terugreis).
Wat betreft de prijs van openbaar vervoer: er zijn tegenwoordig veel werkgevers die een treinabonnement voor een groot deel terugbetalen.

De eigen financiële inbreng is dan toch wel bijzonder beperkt en voor dat bedrag kan je het met je auto zelfs niet doen als je enkel je benzine telt.

Wat betreft die constructie op de IJzerenleen: het hangt een beetje van het soort constructie af en de inpassing in de ruimtelijke omgeving, denk ik. En wat als eventueel het vlietje onder de IJzerenleen terug in aanmerking zou komen om (gedeeltelijk) terug open te leggen? Andere praktische moeilijkheden kunnen zijn dat er rekening gehouden moet worden met bijvoorbeeld de markt op zaterdag, zodat de constructie het plaatsen van kraampjes niet verhindert, enz.
Ik ben op zich dus geen tegenstander, maar zou wel graag wat meer concrete gegevens over zo'n constructie willen weten voor ik er mij echt over uitlaat.
@dc: Ik denk dat ik met mijn voorbeelden heb kunnen aantonen dat de prijs per persoon ongeveer de helft van de prijs van een km per auto is, met twee personen is dus break-even. In het weekend is het inderdaad goedkoper en maak je zelfs met twee personen nog winst. Als je natuurlijk weigert de exacte kostprijs van een km per wagen te zien dan lijkt de trein duur.

Het populaire Golfje TDI 90 pk zit met een km-prijs van ongeveer 0,2 euro/km. Als je naar grotere wagens gaat met benzinemotor kan dit oplopen tot meer dan 0,3 euro/km.
Ik reken nog steeds niet de kosten mee om je auto ergens in een stad te parkeren.

De trein is vooral interessant als je naar steden toerijdt, net omwille van dit parkeergeld. Als je moeilijk in een station geraakt met het openbaar vervoer kan je natuurlijk een kort stuk met de auto rijden tot het dichtsbijzijnde station en vanaf daar verder sporen.
Interessant artikel
http://www.standaard.be/arc...
ivm de prijs van treintickets

Het autowegennet wordt onderhouden door ALLE belastingbetalers, ook degenen die geen auto hebben.
Het spoorwegennet wordt enkel gefinancierd door degenen die de trein neem; het onderhoud van het net zit in de prijs van het treinticket, wat dus fundamenteel oneerlijk is.

Als ik hoor dat het viaduct van Vilvoorde (ring rond Brussel) vijf jaar na de vorige renovatie opnieuw totaal aan flarden is gereden, dan denk ik dat het hoog tijd wordt dat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs een bijkomende taks gaan betalen, om het onderhoud van hun wegennet te betalen, want "DE VERVUILER BETAALT".

Een heffing per km lijkt aangewezen, bvb in de benzineprijs. Wij weinig autorijdt heeft er weinig last van, wie veel rijdt, betaalt meer.
Even reklame voor mijn nieuw artikel hier op de blog
http://mechelen.blogt.be/di...
Ik zal hier nog een allerlaatste kleine reactie neerpennen over auto's, fietsen en mobiliteit, en af en toe eens "Hoera!" roepen kwestie van on-topic te blijven.

Wat betreft het milieuaspect van de fiets; dat die minder belastend is kan ik niet ontkennen, maar je moet het volledige plaatje bekijken. Stel dat iedereen een auto heeft en gebruikt om zich te verplaatsen. Dan zijn er geen treinen, metro's, trams, bussen meer nodig. Ervan uitgaande dat het niet alleen de brandstof is die een milieudruk teweegbrengt, maar ook het productieprocess weet ik niet of algemeen openbaar vervoer voor iedereen zoveel milieuzuiniger is dan individueel vervoer. Bedenk maar eens hoeveel energie er nodig is om staal te smelten in mooie rails, al die paaltjes die de stroomleidingen in de lucht houden enzovoorts. En ook een fiets doorgaat een productieprocess. En tenzij die helemaal van hout is gemaakt, heeft die fiets nog steeds een milieudruk.
En nog iets om over na te denken... Weet je trouwens hoeveel kilometers diesel je mag verstoken om dat aantal ton kerosine te compenseren die je gebruikt bij een jaarlijkse vliegvakantie?

Ik pleit hier niet voor de auto of voor de fiets, maar ik pleit voor de vrijheid van keuze van je vervoersmiddel, en het begeleidende gratis stallen van dat vervoersmiddel dichtbij de woning. Door het strenge parkeerbeleid zijn gratis plaatsjes voor bewoners schaarser geworden, of verder van de woning. Als je niet wil uitwijken naar deze verder afgelegen gratis parking, dan betaal je nu 25 of 125 euro (1 of 2 wagens). Er zijn i de loop van de tijd al toegevingen gedaan (onlangs was een 2de bewonerskaart zelfs niet mogelijk), maar toch voel ik me als autorijdende stadsbewoner geviseerd door het veranderde parkeerbeleid.

Hoera! :-)
@ErikC

Lang geleden dat ik nog zo'n onzin las.
Probeer je nu aan te tonen dat individueel vervoer economischer is dan openbaar vervoer ?

Als we allemaal een wagen hebben, en er bestaat geen openbaar vervoer, dan is één ding zeker:
we staan allemaal vast in een gigantische "gridlock".

Sinds de jaren 60 is de gemiddelde snelheid van verplaatsing met de wagen in de stad jaar na jaar gedaald: 10 jaar geleden haalden we nog 35km/uur, nu nog maar 30km/uur.
Hoe meer wagens er zijn, hoe trager ze gemiddeld rijden.
Momenteel zijn er zo'n 4 miljoen wagens in België; ik kijk uit naar het moment dat we met 10 miljoen zullen zijn, stilstaand in de file !

En wat de energie betreft om rails te maken: die in Mechelen liggen er al sinds 1835 (170 jaar dus); ik ken geen wagen die zolang meegaat.
Het feit dat het viaduct in Vilvoorde weer stuk is heeft te maken met incompentie bij het bestuur van bruggen en wegen, je vindt in alle kranten wel de nodige verwijzingen hieromtrent. Het had iets te maken met een afdichting voor water waarop het asfalt niet zou hechten.
Dames en heren, als niet met de autorijdende, en dus voornamelijk op eigen voetjes, fiets en openbaar vervoer aangewezen zijnde heb ik toch ferm de wenkbrouwen bij Eric C's recentste post geplaatst hoor!!!! Moet me in deze toch voor een groot deel bij Kerstin aansluiten hoor, vooral dan bij haar reactie op wat Eric schreef...

Kerstin, met je nogal drastische voorstal ga je je niet populair maken bij onze vrienden automobilisten, wat mij betreft: Hoera! eens een keer MINDER belastignen betalen! ;-)

nu.. laten we de zaken niet te hard op de spits drijven he.... het moet hier nu niet een automobilisten versus openbaar vervoer gebruikers of fietsers of omgekeerd worden he... denk niet dat iemand daar bij gebaat is...

;-)
Ik ga akkoord om te stoppen want mijn redeneringen zijn toch richting cafépraat aan het evolueren (of Mechelse terrasjespraat) ;-)

Oorspronkelijke topic was dus Mechelen is al een toffe stad, maar wat kan er nog beter in Mechelen?
Vraag het eens aan Mark Uytterhoeven, een lokale variant van 'Alles kan beter' is misschien wel een mogelijkheid. ;-)

Ik denk dat vooral de uitstraling van de stad beter kan. Mechelen heeft, vooral bij mensen die niet uit Mechelen komen, een negatieve bijklank. Ze horen indianenverhalen over de onveiligheid en dergelijke, terwijl ik daar op zich nog nooit last van heb gehad. En ik kom 's avonds toch wel eens in het centrum.

Ik heb wel het gevoel dat de stad momenteel probeert om die uitstraling te verbeteren, maar het kan misschien nog beter. Heeft er iemand nog suggesties of ideetjes om Mechelen positiever in het nieuws of wat dan ook te laten komen?
Wel, ik heb gelezen dat de stad 4 miljoen euro in een heuse promofilm gaat pompen, vanaf volgend jaar te zien bewonderen op de plasmaschermen van het gloednieuwe Huis van de Mechelaar. De film wordt naar 't schijnt opgebouwd rond 3 thema's die het stadsbestuur wil promoten: aangenaam wonen, industrie en diversiteit.
Enkele bedenkingen: bereik je op die manier niet opnieuw overtuigde (nieuwe) Mechelaars die de stap reeds hebben gezet? En waarom de film enkel aan Mechelaars tonen (of zijn er nog meer plannen mee)? Laat de kans niet onbenut ook niet-Mechelaars (in de brede zin) te overtuigen, dan gaat de (nog) niet overtuigde "autochtoon" (in de brede zin) misschien eens trotser op zijn borst roffelen?

Zoals ik al eerder ergens op deze blog neerpende, zijn enthousiaste inwoners van een stad vaak de beste ambassadeurs. Moest heel de Mechelse goegemeente er dezelfde positieve gevoelens op nahouden over eigen stad als de verzamelde bloggers, was het probleem alvast van de baan ;-)

Andere tip zou misschien kunnen zijn: profiteren en verder bouwen op de culturele dynamiek van een evenement als "Stad in Vrouwenhanden". De positieve (hoofdzakelijk culturele) aandacht consolideren in blijvende initiatieven en gunstige media-aandacht. Net zoals in Brussel de Zinnekeparade is gegroeid uit de creatieve middelpuntvliedende kracht van Brussel 2000.
4 miljoen euro lijkt een beetje op een zetfoutje, zijn het niet 4 miljoen belgische frankskes ?
Ik denk inderdaad, net als Ellys dei Mechelaar zélf veel kan doen om deze stad te promoten.
Over die bewuste promofilm had ik nog niet gehoord...
En ik denk ook dat Mechelen zich voornamelijk moet toeleggen op iets waar het werkelijk goed in is, en heelwat troeven in handen heeft: z'n kunsthistorisch en cultureel aanbod. (Mechelen heeft méér beschermde monumenten dan Brugge...). Als het evenement 'Stad in Vrouwenhanden' even degelijk en kwaliteitsvol (en verscheiden) is als het Keizer-Kareljaar in Mechelen: dan gaan we vanzelf weer heelwat postitieve aandacht krijgen. Mechelen moet de lat hoog leggen. Alléén met zulke degelijke programmatie lokken we tal van bezoekers. De lamotsite kan een magneet worden als het goed wordt aangepakt. Een steeds terugkerend evenement op cultureel vlak kan aandacht-trekkend werken.
Als we dan nog méér publiciteit maken voor ons steeds groter wordende hotelaanbod (!), culinaire aanbod, goeie bereikbaarheid in het centrum van België... moet het allemaal wel wat meer vaart krijgen. En vooral: geen éénmalige publicitaire acties, maar op regelmatige basis. Voor het buitenland kan gewezen worden op de korte afstand met Antwerpen en Brussel - waarom niet even Mechelen 'meepikken' dan?
Ik las net in de krant ook dat de vzw Mechelse feesten aan de stad extra budgetten vraagt om nog méér evenementen te organiseren naast Parkpop en Maanrock, voor ondersteuning van initiatieven in wijken en dorpen (bvb. Lichtstoet in Coloma) en en uitgebreidere animatie tijdens de Kerstperiode...
Voor wie het WIL zien: er lééft wat in Mechelen. Mechelen schudt z'n imago van slapend provinciestadje van zich af.
Laat ons initiatieven en werkgroepen als deze ondersteunen aub!
Mechelen heeft ook véél studenten - er is een concentratie van onderwijsaanbod. Kan dit potentieel niet méér aangeboord worden? Mechelen is Leuven natuurlijk niet - maar het moet toch mogelijk zijn dat ook het jonge volkje zich kan uitleven in deze stad? Willen we ook s'avonds (en niet alleen in de zomer) 'leven' in de stad, dan zullen we ons daar toch ook eens over moeten bezinnen.
Jong en oud moeten zich perfect thuis voelen in deze stad - het hele jaar door.
Geef het centrum (ook 's avonds) meer een kloppend hart door allerhande initiatieven - (spijtig natuurlijk dat we geen bioscoop meer hebben IN het centrum, maar ja...).
Ook onze stad promoten als 'kinderstad' is cruciaal (Plankendaal, kinderparkpop, speelgoedmuseum, technopolis...)
En waarom ook niet als 'vrouw-vriendelijke' stad (ons Margareta-evenement doortrekken naar andere initiatieven op dit vlak?)
En geef aan Mechelen in die promotie vooral een jeugdig, dynamisch en vernieuwend imago mee: een modieus outfitje voor een mooie oude dame met klasse...
@ JC / / De Standaard bericht anno 2005 niet meer in frankskes maar misschien struikelden ze over het aantal nullen ;-) Voor de geïnteresseerden, dat artikel over de promofilm verscheen in het regionieuws van DS op 7 juli.

@JanS. / / Ja, geen éénmalige publicitaire acties, maar op regelmatige basis -> uitgebalanceerde mix tussen stipte acties en lange termijn city marketing.
Ja, aanboren van studentenpubliek -> dan leg ik meteen de link met wat we reeds neerschreven ivm de urbanistische plannen om letterlijk een opening te creëren tussen hogeschool en stad zodat de studenten optimaal - in de 1ste plaats fysiek - kunnen aangezogen worden. In dat opzicht staan keuzes op verschillende niveaus nooit los van elkaar. Een symbiotische aanpak tussen cultuur, toerisme, stedenbouw, samenlevingsopbouw etc gekoppeld aan een "overall" beleid is misschien niet altijd even makkelijk en op korte termijn te realiseren maar is zeker lonend op middellange en lange termijn (hoeft dat nog gezegd?). In dat opzicht is Mechelen goed bezig maar is er inderdaad nog véél méér mogelijk. Anderzijds moet er misschien in het achterhoofd gehouden worden dat de stad een lange inhaalbeweging uitkristalliseert en dat er nog veel kan/staat te gebeuren maar er anderzijds al evenveel daadwerkelijk werd gerealiseerd...en dan zijn we terug bij de oproep van Karel...en ook een beetje bij mijn eigen geposte topic rond 'Cultuur in Mechelen' (even sluikreclame maken :-) ).
En effectief JanS., waarom Mechelen niet meer promoten als stad tussen steden? Nooit slecht om dankbaar gebruik te maken van de roem van je buren én om 'bondgenootschappen' te sluiten. Ik denk bijvoorbeeld aan de duotickets van het MAC's in Hornu en Villeneuve d'Asq bij Lille (FR). Als je het ene museum bezocht kon je met stevige korting naar het andere over de grens. Dat is slechts een beperkt voorbeeld uit de culturele sector. Misschien werden dergelijke initiatieven reeds genomen?
Ik kan grotendeels akkoord gaan met het betoog van JanS.

Een belangrijke publiekstrekker was vroeger ook de bloemen- en groentencorso. Weet er iemand waarom die afgeschaft is?
Ik vraag me af of er nog veel volk warm loopt van wat groenten en bloemekes. Met alles respect voor de deelnemers, maar echt geweldig vind ik het persooonlijk niet.
Of bloemencorso's nog passen in de tijdsgeest? Nochtans was dit jaarlijkse evenement (samen met het klokkenwerpen!) best een méér dan aardige publiekstrekker (ik vond vooral het onderdeel 'groentecorso' mooi - Mechelen als groentestad dus...).
Maar over 'bloemekes' gesproken: ik zei het reeds voordien: ik vind Mechelen momenteel héél fraai met de bloemen aan lantaarns, bruggen enz... (gelukkig is er ook aandacht geweest om even buiten het centrum te 'bebloemen', zoals aan de zandpoortvest, Nekkerspoelpleintje...). De buxussen vind ik ook stijlvol op Veemarkt en Grote Markt, evenals de aanplantingen in de Befferstraat. De vierkante kuipen op de Grote Markt zijn ook geslaagd. (ook de bloemkegels naast de ingang van het stadhuis). Het fleurige begijnhof is een blikvanger. Het buurtcomité doet het goed! Op deze ingeslagen weg voortgaan aub... (ik vind het dan ook doodjammer dat af en toe iemand het leuk vind om een bloembak aan de leuningen van de Fonteinbrug te 'teisteren' of tegen de grond te smijten -zoals vorig jaar en ook dit jaar reeds te zien was).
Als alternatief voor een bloemencorso: cfr. Keizer-Kareljaar: 'bloemsculpturen' in het straatbeeld op een aantal plaatsen (toen als decor voor het straattoneel rond Keizer Karel in september - en als ik me niet vergis, toen al een altenatief voor de 'bloemenstoet'.
NB. proficiat voor de groendienst van de stad. De inspanningen van jullie dienst worden gewaardeerd.
Een evenement rond bloemen en groenten KLINKT vaak niet zo spannend, misschien zelfs inderdaad wat oubollig (bij jonge mensen). Feit is dat het tweejaarlijkse bloementapijt op de Grote Markt in Brussel keer op keer een voltreffer is, daar komt jong én oud naar kijken.
De groente/aspergeteelt als onderdeeltje van de Mechelse identiteit, waarom dat aspect niet extra in de verf zetten, misschien niet alleen door een groentecorso maar door er een culinair tintje aan te verbinden. Ik zie het al helemaal voor mee: een fietstocht zoals die nu al (gedeeltelijk) bestaat langs de serres, proeverijen met koks terplaatse, hoe worden asperges geteeld (toch nog altijd een beetje een ondergronds mysterie), acties bij de Mechelse restaurants (die nu vaak al een speciaal menu aanbieden), workshops 'koken met asperges' etc. (misschien met de bekende Zweed van Lamot?). Ik beken: ben zwaar fan van asperges :-)
Verder terechte opmerkingen over fleurig Mechelen JanS.. In onze wijk verruilden trouwens veel mensen enkele stoeptegels voor een zogenaamd 'tegeltuintje' en maken de meeste mooi werk van hun voorrtuin. Echt een plezier om langs te lopen. Dat het wijkcomité aanzet tot zulke inspanningen (bon om gratis paar plantjes af te halen) om meer 'groen op straat' te krijgen, vind ik lovenswaardig.
Wij zorgen elk jaar weer voor bleomekes op de gevel in bloembakken. Leuk idee. Ik kan er helemaal achterstaan.
Karel, de promofilm kost 4 mio pude Belgische franken.Over de bloemenstoet wil ik heel duidelijk en eerlijk zijn: in het schepencollege hebben we daar uren over gediscuteerd. De meerderheid was pro afschaffing wegens een beetje oubollig en wat voorbijgestreefd. We zijn op zoek gegaan naar andere dingen om "leven" te brengen in de stad: parkpop, maanrock, beachvolley, salsa, ander concept op 11 en 21 juli,bebloemingsacties over de gehele stad (en dus niet alleen bloemetjes op één zondag in september), bloementorens, buskussen op de markt,...Ook was er de tanenede belangstelling vanwege de bloemisten zelf. Vandaar.
Mechelen kan dan wel meer beschermde monumenten hebben dan Brugge, Mechelen kan dan wel 4 miljoen kweetniet welke munten in promofilms stoppen, Mechelen moet zich meer op het opgroeiend volk letten in de stad, en daar bedoel ik niet enkel de jongeren mee.
De jeugddienst levert prachtig werk, qua Grabbelpas en BusKruit. Jongeren kunnen hier steeds terecht om hulp bij het organiseren van een fuif, een prachtig initatief, maar wat doet de Stad zelf? Jaren vragen jongeren (en hun ouders) om een fuifzaal. Ik denk dat ze daar ongeveer 5 jaar mee bezig zijn. terwijl er leegstaande kerken, verlaten gebouwen en een prachtig CultuurCentrum ter beschikking staan.
Ook mensen die zelf initiatieven ondernemen krijgen bitter weinig steun van de Stad. Of je moet een erkende vereniging zijn, of je moet je blauw betalen. Ik heb dit zelf al ondervonden, zelfs een vermelding in 'Onder den Toren' was er teveel aan. En op de hulp van de Streekkrant kon je ook niet rekenen zonder je blauw te betalen. De enige die hielpen waren de Gazet van Antwerpen, en die vroegen er niets voor (het was tenslotte voor het goede doel!). Er zijn zoveel initiatieven die een stad bruisend kunnen houden, mits de steun van stad.

De BBQ-cheque, het beach-volley, de Salsa, Maanrock, Parkpop, de Dijlefeesten, Ottertrotter,... Mechelen slaapt niet, ze moeten aan stad eveneens voor de kleinere evenementen steun bieden. Neem Gent gerust als voorbeeld, waar geen dag voorbij gaat zonder een vernissage, amateurtheater, buurtfeest, of andere kleinschalige projecten. Mechelen is goed bezig, maar zeker nog niet klaar!
@Thomas. Welke steunmaatregelen zou je voorstellen, om dit te verbeteren ?
@ Thomas; ik begrijp volkomen je vraag voor een fuifzaal. Dat sleept inderdaad al héél lang aan... Over het gebrek aan steun voor andere initiatieven kan ik niet oordelen, maar ik versta je frustratie als dit zo is.
En ik duim ervoor dat er schot in de zaak van de fuifzaal komt!
Karel, ik heb me vergist: de promofilm over Mechelen kost welgeteld 9.391,60 euro.
Fuifzaal: laatste bericht: het concreet plan van de fuifzaal komt op 10 augustus in het schepencollege: kostprijs: 490.000 euro. Ook gaan we bijkomend verlichting aanbrengen alsook camera's voor de veiligheid, wat volgens mij nodig zal zijn want we zitten daar toch "in den blet" zoals ze in Mechelen zeggen. Leo
@ Peter Meuris; meer gratis publiciteit (indien dit geen evenement is met het oog op winst, of een evenement voor het goede doel) net zoals men in Gent Zone 09 magazine heeft. Daar vinden wij, als student, alle mogelijke zaken van theater tot vernissage. Meer aanplakborden, en mss zelfs een groot evenementenbord op de Grote Markt (in de trend van hetgeen aan de Euroshopping staat).

@ Leo Stevens; komt de fuifzaal nu aan het douaneplein of word het de tunnel onder stationsplein (of beide :D)?

Kweetniet of het aan Somers ligt, maar ik heb echt gevoel dat Mechelen sterk aan het veranderen is (goed), en nu nog duimen dat dat plein aan de vest er komt (wie komt er toch op die ideeën? Prachtig gewoon!)
@ Leo Stevens

M.b.t. de "wandelboulevard" aan het Stationsplein, was er ooit geen sprake van een totaalplan, inclusief een nieuwe wandelbrug over de Leuvensesteenweg ? Zo ja, zijn die plannen opgeborgen ?

Nu lijkt me de slotsom dat alleen NMBS en de projectontwikkelaar (in de mate dat de kantoren verhuurd raken) al te exclusief baat hadden bij de invulling van de oude parking op het Stationsplein.

Het resultaat is niet echt estethisch, het lijkt me meer van het oude motto "hoe vul ik zo weinig mogelijk dure bouwgrond met zoveel mogelijk verhuurbare m2 ?"
Ik besef dat enige correctie gebeurd is (een bouwlaag minder dan gepland) maar toch ... niet echt een visuele meerwaarde voor Mechelen !
Inderdaad die kantoorgebouwen aan het station zijn lelijke blokkendozen. De projectontwikkelaar zal er wel niet te veel poen mee geschept hebben want er staat nog altijd bijna de helft leeg !

Eigenlijk spijtig, het is een perfecte locatie vlak bij het station, maar wordt nu helemaal niet gebruikt.

De wandelboulevard aan de stationsstraat is wel geslaagd. Helaas zien veel mensen niet dat ze de parallel weg moeten nemen. Al te vaak nemen ze de wandelboulevard waarna ze doodlopen op de paaltjes en dan achteruit terugmoeten.
@Thomas: fuifzaal komt aan het douaneplein en niet in de tunnel aan het station
@JC

De kantoorgebouwen aan het station zijn voor welgeteld 87 % verhuurd wat maakt dat ze zelfs meer dan een jaar voor zitten op het plan dat werd opgesteld bij de bouw van de gebouwen !!

Soms is het beter te zwijgen in plaats van lucht te verkopen !!
En verder vind ik niet dat die gebouwen lelijke blokkendozen zijn - er bestaat veel erger!

Maar "goesting is koop"zegt men hé
@BG&H: Er wordt dan toch vnl. lucht gehuurd, want ze staan voor een groot gedeelte leeg.
Om nog eens op de wandelviaduct vanaf het stationsplein over de Leuvensesteenweg terug te komen ... en met de geslaagde voetgangersbrug over de binnen-Dijle ter hoogte van Nekkerspoel als positieve referentie ...
dit is een (vooralsnog) gemiste kans om de wijk "Leuvensesteenweg" (is voor deze wijk geen andere, meer positief klinkende naam te bedenken ?) een gezicht te geven.
Zoals Nekkerspoel met de wandelbrug en
enkele kleine ingrepen (zoals de indicatie 'wijk Nekkerspoel' manifest
identiteit heeft gekregen, moet dit ook op gelijkaardige wijze mogelijk zijn met de wijk Leuvensesteenweg.
Er moet absoluut een "POORT" komen die
mensen verwelkomt wanneer ze vanuit Mechelen richting Leuvensesteenweg wandelen, fietsen, rijden ! Zowel psychologisch als infrastructureel kan daarom een frisse, open, aangename, groene, veilige wandelviaduct en een heraanleg van het pleintje naast de Leuvensesteenweg (aan de kant tegenover het stationsplein) een mentale opening bieden, een aanzet tot meer OPENHEID in alle betekenissen !
@ Carlo ; daar kan ik volledig inkomen. Voor fietsers en voetgangers is het inderdaad geen 'frisse' of aanlokkelijke 'opening' naar de Leuvensesteenweg. Hoe dat moet opgelost worden? Ik weet het ook niet - maar er zou zéker eens over nagedacht moeten worden hoe de zaak daar verfraaid kan worden. Lang geleden had het Raghenoplein wél die 'onthaalfunctie', maar van dat 'plein' blijft nu zo goed als niets over. Toen was het een mooi 'wisselstuk' tussen stad en wijk Leuvensesteenweg.
Maar misschien zijn er wel creatieve geesten die een haalbare en estetische ingreep kunnen bedenken dat een 'toegankelijker' koppelteken kan zijn tussen beide stadsdelen...
Ik denk dat het inderdaad nodig is om de randwijken van de stad aansluiting te doen vinden met het centrum. Inderdaad, op Nekkerspoel is dit min of meer geslaagd; de wijk Tervuursesteenweg wacht ook hoopvol op deze verbetering...
Nu Leuvensesteenweg nog?
Breek de boel visueel open !
De oude voetgangersbrug over de Leuvensesteenweg heeft zijn tijd meer dan gehad, mensen ervaren de trappenbrug als een hindernis en attractief is ze allesbehalve. Daarom
denk ik dat een brede wandelviaduct een
reële en toch haalbare optie is mits goede aansluiting op resp. wandelboulevard stationsplein en toekomstige wandelboulevard "raghenoplein" (of maak er een attractief "Campusplein" van als schakel tussen zowel Mechelen Campus, Mechelen centrum, stadspark en een toekomstige positievere geassioceerde wijk Leuvensesteenweg.
... en stationsomgeving uiteraard.

En voor de automobilist een 'rustpunt' op de ring, de vesten rond Mechelen.
Nu raast hij/zij ook de stationsparkings
voorbij, in plaats daarvan zouden ze beter kunnen fungeren als opstapplaats voor stadsverkenning maar daartoe moet de automobilist ook beter uitgenodigd worden mits
- verlangzaming (uitgenodigd door een aantrekkelijke groenere en levende omgeving
- een richtpunt voor de aandacht
- en een duidelijke transitiezone tussen actuele (ook mentale) situatie in het verkeer en toekomstige uitstapmogelijkheid.
@Carlo:

Over het Raghenoplein; dat is een druk verkeersknooppunt, en ik zie geen voordeel om hier een 'plein' van te maken.
Ik ben volledig voorstander om de overtocht voor fietsers en voetgangers vlotter te maken; een beter verkeersknooppunt maken dus.
De voetgangersbrug en tunnel met trapjes zijn inderdaad hindernissen voor fietsers en voetgangers. Deze beiden afbreken en een niet te steil voet-fietsviaduct lijkt mij een perfect alternatief. Vanop het einde van de wandelboulevard (Stationsstraat) zal het wel even omhoog moeten voor de vrije hoogte voor de vrachtwagens op de leuvensesteenweg. Een licht ogende ijzeren constructie, liefst rood geverfd (idem spoorwegbrug op achtergrond en kantoorgebouwen) komt dan met een bochtje uit over de Leuvensesteenweg richting Campus. Er zullen op het raghenoplein dan wel enkele parkeerplaatsen moeten sneuvelen vrees ik. Aangezien er daar ideëen zijn voor een ondertunneling vd ring kan de fietser/student dan gelijkvloers verder via het Dijlepad/Kruidtuin richting centrum.
Aan de campuskant van de brug kan je dan 2 'poorten' zetten, a la Nekkerspoel. 1tje voor het fiets/voetpad over de viaduct naar 'Station', en eentje ernaast voor de wijk 'Leuvensesteenweg'.
Ik wil hier toch wijzen op het feit dat ik meen te weten dat de stad de "overbrugging" over de Dijle ( nu dus de kleine parking aan de hogeschool) zou willen afbreken, dit in het kader van het hele project Raghenoplein. Maar zover ik weet is dit alles nog in ontwerp of zelfs nog maar een denkpiste. Leo Stevens zou ons daarover meer kunnen zeggen!
Rudi, ik heb daar ook iets over opgevangen, zou dus wel eens kunnen kloppen. Zoals je zegt, Leo Stevens, toch actief bloggend hier, kan ons wellicht uitsluitsel geven...
je moet altijd oppassen wat die mannen (en dan bedoel ik die politiekers) je wijsmaken.Om maar 1 klein voorbeeldje te geven. Voor het bouwverlof met veel toeters en bellen (en door de belastingbetaler betaalde drank voor de heren) gefeest omdat de ruwbouw van het Huis van de Mechelaar klaar was. Je moet maar eens gaan kijken aan de kant van de Hallestraat. Oogverblinding.
Een ruwbouw hoeft niet 'oogverblindend' te zijn !

Laat ons maar wachten tot het klaar is.

Nu slechter dan vandaag, waar het grote probleem plaatsgebrek is, kan gewoonweg niet.
heeft er iemand over oogverblindend gesproken?
De ruwbouw was en is nog steeds niet af.
Maar we zullen toch maar even feesten voor het bouwverlof den achterkant is nog wel niet af, maar wie ziet dat.
We zullen inderdaad afwachten. Ik weet niet of ik het gebouw, afgaande op de plannen en voorstudies, écht mooi kan vinden... Maar ik laat het de voordeel van de twijfel. Moderne architectuur kan best mooi zijn, en een 'goed' huwelijk aangaan met het oude straatbeeld... ook daar zijn er een aantal voorbeelden van te vinden in deze stad. (we leven immers niet in Bokrijk). Maar die moderne architectuur moet dan wel voldoende waardevol zijn om een zekere tijdloosheid te hebben. Aan de Dijlekant kan je een aantal mooie panden vinden nabij 't Veer... De 'Zeeridder' in de Befferstraat vind ik persoonlijk ook niet zo lelijk... Over Lamot wil ik nog even twijfelen... (ook daar wacht ik af voor een definitief oordeel...). Over andere realisaties ben ik veel minder te spreken (o.a. over de sociale appartementen tussen Varkensstraat en Veemarkt...).
Het huis van de Mechelaar? Ik weet het niet echt. We zullen wel zien - ik hoop positief verrast te zullen worden door het eindresultaat. .. maar...
POLVH, waar maak je je toch druk over? Wat kan het jou (en ons ) schelen of dat "feestje" nu gebeurde voor dat de ruwbouw echt af was of niet. Wat win je daar mee? Het belangrijkste is toch dat het gebouw in opbouw is. Weer eens reden om op de kap van de politiekers te zitten? Eéntonig hoor. Ga dan zelf in de politiek en doe het beter.Makkelijker gezegd dan gedaan, kan ik je verzekeren. ( neen, ik zit niet in de politiek !!!)

Ik ben het verder met JanS eens dat ik ook mijn twijfels heb over dit gebouw, lijkt me echt te veel op de stijl jaren 60/70 - blokkendoos ( ofte aquariumstijl zeg ik al eens).
De Zeeridder vind ik daarentegen geslaagd en nu snap ik niet waarom de dienst stedebouw dan er niet heeft op aangedrongen om zekere elementen ( bijvoorbeeld de blauwe tegels of die inox-zuilen) te gebruiken in dit gebouw, dat zou m.i. een stuk homogener zijn in het straatbeeld.
Maar ja de wegen van de dienst stedebouw en zeker van monumentenzorg zijn ondoorgrondelijk.

Lamot wacht ik ook af, maar het gebouw met die glazen aula oogt wel goed en heeft allure, dat mag ook wel in deze stad. De appartementen zijn me te veel blokkendoos, maar gek genoeg vind ik dat rood nog zo slecht niet - wat gewaagd, maar het frist op.
Inderdaad Rudi, 'Lamot' heeft zeker alllure... Ik zat daarnet nog op 'n terrasje op de Vismarkt, en heb het geheel nog eens kunnen 'bestuderen'. Slecht vind ik het niet, zéker niet (ik moet er nog wel aan wennen), alhoewel ik m'n eindoordeel binnenkort maar zal vellen, als ik het hele concept zal bekeken hebben na 17 september. Het is inderdaad gedurfd - maar dat mag wel. De apartementen zijn inderdaad wat eentonig, en het rood vind ik dan weer wel niet zo geslaagd. Enig koloriet mag wel - maar dit vind ik toch wat minder (maar ik geef toe: dit is mijn persoonlijke smaak). De appartementen zélf zijn dan wel schitterend, en hebben een fraai uitzicht.
Voor het hotel heeft men wat teveel toegevingen gedaan, vind ik; het opengooien van de straatkant Guldenstraat voor de parking, gaat me ook te ver. Maar het interieur van het hotel is geslaagd. (buitenkant veel minder).
De verscheidenheid in functies (wonen, winkelen, vergaderen, tentoonstellen...) op de hele site, vind ik wel doordacht. Dus op enkele details na, is voor mij althans, de hele operatie wel een pluspunt voor de stad. De ouwe brouwerij, hoe belangrijk z'n economische betekenis ooit was, was toch maar een naargeestig en mistroostig geval...
Graag - en dit herhaal ik - zou ik wel iets meer willen weten over het (Beethoven?)-bruggetje en de Pekton...
En dan kan ik gerust gaan slapen (hm...)
JanS, ik was woensdag toevallig in de hoofdzetel van Willemen. Daar hangt een schilderij van Van Grieken van de oude Lamot, net voor de afbraak. Wat een ramp was dat. Raar dat je dit beeld al grotendeels vergeten bent. Maar wat er nu staat is stukken beter en hopelijk op termijn een plus voor de stad. We zijn daar op de goeie weg.
Over Pekton en brug weet ik nog niets meer.
Nieuwe modernistische architectuur
(koele en functionalistische 'glazen kooien' ) in Mechelen : daar heb ik het ook wat moeilijk mee : veelal veeleer een vloek dan een positief contrast ten aanzien van de omgeving.
De postmodernistische vormgeving van gebouwen zoals de Hogeschool, Lamot vind ik zeker wel geslaagd : speels, gelaagd, met historische referenties, warm ...
Over Lamot : wat met de Pekton, inderdaad !
Als je wil weten hoe het met "Den Beethovenkelder" is kan ik je het volgende verklappen: Een deel is er nog.
Wie vroeger hier uitging kan zich voorstellen dat achter de tegelkachel er gewelfjes zaten met daar onder zitbanken. Dat is er nog, maar het staat onder water. Wat de toekomstige uitbaters van het gebouw ermee zullen doen weten ze nog niet. Maar ik kan je vertellen dat deze mensen rasechte Mechelaars zijn die zeer goed weten dat dit plekje voor velen iets betekend heeft.Ze zullen proberen binnen hun mogelijke middelen dit een eerbare functie te geven.Wat de Pekton betreft meen ik te weten dat deze gevel in zijn levensbestaan minstens al 2 keer van plaats is veranderd. Dat het nu bewaard wordt en eigendom is van een brouwerij die het terug wil opbouwen om er een horecazaak van te maken met bierspecialiteiten van het merk, zowel eten als drinken. Het idee was om het terug in de Lamot-site te plaatsen. Waar is mij onbekend. Deze informatie haal ik uit eerste hand. Maar laat het ons nog een beetje wazig houden zodat de betrokken partijen nog ruimte hebben om te bewegen ten opzichte van elkaar.
Misschien is dit toch al een geruststelling?
De Pekton-gevel is nu eigendom van Brouwerij Palm. Ik sprak met een van de toekomstige uitbaters van het etablissement dat in de vroegere kantoorgebouwen van Lamot zal komen. Men wil het of aan de achterkant van de oude kantoorgebouwen (Van Beethovenstraatje)of er naast (Guldenstraat?) heropbouwen.
bedankt, Jeroen(en), ik weet ook van de twee plaatsveranderingen van de Pekton. Het kwaad is daarmee al een beetje geschied maar laat ook niet alleen gevel maar ook interieur herrijzen aub,
laat de Pekton niet in de plooien van
het masterplan verdwijnen zou ik de bewindvoerders toch op het hart willen spelden.
Even een tip voor ons positieve Mechelaars, gisterenavond reed ik voorbij ons Margriet en wat zie ik, helemaal verlicht en de 4 lantaarns naast ghet beeld, op het hekken branden.

Schitterend gewoon. Ik heb daarstraks enkele persfotografen gesuggereerd 's avonds eens een fotoke te gaan trekken.

En klap ik daarnet met enkele oudere Mechelaars ( dus nog ouder dan ik wil ik daarmee zeggen) die ons Margriet toch zo graag op die open Grote Markt zouden gezien hebben en die zijn unaniem van oordeel dat ze nu veel beter en mooier staat op de Schoenmarkt. Jademanne!!
Rudi, dat is inderdaad supergoed nieuws!!!
Ik ga sraks eens kijken se.. moet toch nog op mijn fietske springen, ik doe dan wel een omwegje ;-)
Wel Rudi, dat vind ik ook heel goed nieuws. Ik behoorde eigenlijk ook tot die groep (niet watleeftijd betreft hoor) die Magriet liever op de Grote Markt had zien staan maar ik moet eerlijk bekennen dat ze op haar huidige plaats toch wel goed staat, en nu met die extra verlichting zal het zeker nog veel mooier zijn !
Margriet verlicht? Schitterend gewoon! En ja, ook ik moet toegeven dat ik deze dame daar ook héél graag zie staan - en ik was eerst allesbehalve enthousiast over haar verhuis... Maar nu...ben ik er blij mee.
Morgen toch maar eens gaan kijken naar Margriet tussen de lantaarntjes...
Het ligt in de bedoeling om het stukje Dijle achetr het frietkot opnieuw bloot te leggen. Maar dat moet samengaan met de mogelijke aanleg van een hogeschoolplein aan de ring. Maar die is van het vlaams gewest en die moeten kredieten vrijmaken. Maar we gaan eens goed lobbyen in brussel.
Alhoewel ik Lamot een draak vind, en het huis van de Mechelaar een afschuwelijke visbak, is Mechelen er met de jaren op vooruit gegaan.
Op de grote markt is het 's avond een doodse bedoening maar in den bruinvis in Hombeek heb je daar helemaal geen last van.
Dfons, je bent een echte Mechelaar...
Hoe kan je nu oordelen over het huis van de Mechelaar en dat als een visbak beschouwen terwijl er nog geen glas instaat? Ik ben echter ook niet direct enthousiast over het ontwerp, maar ik wacht even af. Eén ding heb ik gezien ... als je vanop de Grote Merkt de Befferstraat inkijkt heb je nu, nu alles vrij is van wagens op de markt, een beter gezicht op het lijnenspel van de arcade van het stadhuis. Wel wat verder staat het huis van de Mechelaar en daar heb je een lijnenspel van de verticale lijsten van dat gebouw dat goed aansluit met het lijnenspel van het stadhuis. Dat is me nu pas opgevallen.
Maar je moet dat wel willen zien en niet op voorhand oordelen en afbreken...

Trek dus maar weg naar Hombeek en laat je stad links liggen. Het is net door o.a. die negatieve houding dat Mechelen er de laatste jaren op achteruit is gegaan, genekt door zijn eigen bewoners.

Gelukkig lopen er nog positieve mensen rond in Mechelen en de laatste tijd meer en meer...
@rudi En vanuit de Befferstraat zie je dwars door het huis van de Mechelaar en je ziet het stadhuis !
Neen, ik geloof er nog in ...
@ ik ben tot hiertoe ook nog niet zo 'wild' van 'Het huis van de Mechelaar' - maar... wie weet worden we allen nog positief verrast. Trouwens, vanaf dat de glaspartijen in de Lamot stonden, gaf dit ook nog een héél ander zicht! Ik vind het trouwens een schitterende 'draak', Dfons!
Enne, ik ben blij dat je graag vertoeft in Hombeek (is trouwens een gezellig dorp), maar onze Grote Markt 'doods' noemen is 'lichtelijk' overdreven...
Van 'licht' gesproken: nu is ook het Postgebouw prachtig verlicht! Weerom een pareltje! Ik kijk er naar uit dat binnen afzienbare tijd alle gevels van de Markt zullen baden in het licht...Sfeervol!
NB: gisteren heb ik een dagje de toerist uitgehangen in Gent, en ik moet zeggen: 't was er aangenaam om rond te kuieren; m'n laatste bezoek dateerde van enkele jaren geleden - en de stad is er fraaier op geworden. Toegegeven, want ik had een wat dubbel gevoel bij Gent, vroeger. (de stad kwam me niet altijd 'fris' over). Bravo dus.
Maar ik bedacht ook dat het Mechelen van 2OO5 beslist niet moet onderdoen qua uitstraling.
Is dit nu chauvinsitisch? of terechte fierheid op onze stad waarmee zoveel stadsgenoten zo'n gefrustreerde verhouding mee hadden de voorbije jaren?
JanS, over Gent heb ik exact dezelfde mening als jij. Het kan dus beteren en ook Mechelen is daar een voorbeeld van...
Ik sprak dinsdagavond toevallig met schepen Stevens die met de mensen van de verlichting de werken aan de lichten van de post aan het volgen was. Er komen nog kleine aanpassingen aan de gebouwen op de Grote Markt. Die is echt schitterend 's avonds...
Ben vanmorgen (rond 7 uur) voorbij het postgebouw gefietst en het is inderdaad prachtig. Maar die tl's op het balcon van 't stadhuis vind ik minder geslaagd. Nu nog e lichtje op de onzichtbare niveauverschillen en we zijn content. 't is maar om ongelukken te voorkomen, nu dat de mensen naar die prachtige verlichting kijken hebben ze meer moeite om de grond in 't oog te houden. Kon dat nu echt niet anders? Of kennen ze dat niet in italie, niveauverschil op zulke grote pleinen???
Het is juist over die TL 's op het balkon dat Leo Stevens het had, dat gaat weggewerkt worden.
Die "onzichtbare" niveauverschillen is natuurlijk een ander paar mouwen, maar ik denk wel dat de stad zich daar van bewust is en nu ze zelf de verantwoordelijkheid over de markt hebben hoop ik dat men daar iets aan doet.

Maar hieronder een antwoord van Palm betreffende De Pekton - herinner jullie enkele weken geleden heb ik die hierover gemaild, Jeroen van FP trouwens ook en die kreeg al vlug antwoord, maar hier volgt nog extra info

Geachte heer De Mets,
Dank voor uw mail inzake het PEKTON project in Mechelen.

Ik heb mij geïnformeerd bij de heer Toye, gedelegeerd bestuurder van Palm Breweries, hij volgt nml dit project persoonlijk op.

Hij heeft mij verzekerd dat er helemaal geen sprake van is dat dit project niet zou gerealiseerd worden.

Wat de nodige vergunningen betreft ligt alles klaar en zou er principieel onmiddellijk kunnen gestart worden. Problematischer is het feit dat een niet voorziene noodtrap van een aanpalend gebouw, op 30 cm vanwaar de historische Pektongevel zou moet komen, is gebouwd. Een weinig fraaie én onaanvaardbare situatie waar op korte termijn door de overheid een standpunt moet worden over bepaald! Gesprekken hoe het nu verder moet worden momenteel gevoerd.

Ik hoop dat u en alle bezorgde Mechelaars bij deze begrijpen dat PALM haar intenties ten volle wenst te realiseren.
@rudi: bedoelt hij die toch wel mooie noodtrap van LAMOT ?
Rudy, ik mag te hopen dat een mens mag uitkomen voor zijn mening en over smaken valt niet te redetwisten. Hoe het Huis van de Mechelaar er uiteindelijk zal uitzien kan met o.a. op foto bekijken op de dienst bevolking.
Rn je moet toch toegeven dat er voor de mannen van de nacht weinig te beleven valt op de Grote Markt. Ik ben trouwens een fervent bezoeker van allerlei Mechelse gelegenheden en wekelijks bezoek ik enkele malen de horecazaken aan de Grote Markt. Op de Celtic Pub na allemaal meevallend. Maar Rudy, voel ik daar geen tikkeltje onderhuidse minachting tegenover de fusiegemeenten?
Nu, we toch in de buurt van Lamot, en Pekton en Vismarkt zitten... Ik hoorde daarstraks van een taxichauffeur dat de geplande verhuis van het Griekse bootrestaurant Karimata naar het Keerdok niet zou doorgaan omdat de Kraanbrug door technische moeilijkheden niet meer open te draaien zou zijn... Is dit een Indianenverhaal of minstens sterk overdreven? of is het wel degelijk waar? Is dit voorlopig zo, of definitief? En komt daardoor het geplande Vivaldi-(nee: Beethoven-)bruggetje, (hm), tussen Vismarkt en Lamot daardoor niet in het gedrang?
Welke 'wijze' man of vrouw weet hier meer over?
ik moet toegeven dat ik de kraanbrug nog nooit heb opendraaid gezien
@ Dfons; ik moet natuurlijk niet antwoorden in de plaats van Rudi, maar ik kan alleszins zeggen dat ik niet alleen onze mooie historische binnenstad in het hart draag; ik hou ook erg van vele plaatsjes die buiten de 'vesten' liggen... Ik fiets graag langs de dijken van Leuvense Vaart en Dijle; het Vrijbroekpark is een heel aangename groene zone; het Zennegat is een pittoresk plekje; het dorpsplein van Heffen is erg schilderachtig; Posse-Leest is een tof gebeuren; de Martinuskerk van Heffen is knap; Muizen-dorp heeft ook wel 'iets'...; ik woon graag in de 'Hanswijkenhoek'; Battel geeft me een warm gevoel omdat m'n voorouders er woonden (aan 'den Eik' en oep 'Achterwets'); En nog een trits zalige plekjes: Het Mechels Broek, en den Batteleer, Battenbroek, Tivoli...
Ik maak écht geen opdeling tussen inta-muros en extra-muros... Landelijk en verstedelijkt Mechelen zijn twee gelijkwaardige onderdelen van de 'Heerlijkheid', en hebben beiden hun charmes!
Hopelijk worden ze ook door het stadsbestuur op gelijke wijze behandeld. Maar ik hoor dat daar ook de nodige budgetten voor uitgetrokken zijn... Afwachten maar.
Dus: hou het gezelig in Hombeek-dorp, maar kom toch maar af en toe eens een pintje drinken op onze Grote Markt. 't Is er heus zo doods niet... En als méér mensen daar hun avondjes gaan doorbrengen wordt het nog super-gezellig en druk! Doen! En dan fiets ik bij mooi weer nog eens langs de Zennedijk om daarna de Hombeekse 'Baron van Zon' met een bezoekje te vereren...
We zijn toch ALLEMAAL Mecheleirs hé, onder de schaduw van ons aller St-Rombouts...
@ Peter: tja, de tijd van Jomme, den brugdraaier, een gekend Mechels volksfiguur is wel degelijk een poosje verleden tijd... Kraanbrug blijft dus toe?
Ik heb gemerkt dat de caféboot aan de Zalm toch ook al een tijdje verdwenen is.Dat wil toch zeggen dat de Kraanbrug open kan. De eigenaar van de Karimata heeft blijkbaar nog geen vaarinstructies gekregen. Of zouden de loodsen van de Dijle op zijn?
Ik twijfel sterk aan het niet meer opnekrijgen van de Kraanbrug, al heb ik wel gehoord dat het heel wat voeten in de aarde heeft gehad om ze open te draaien.
Wat ik met de Karimata niet goed snap is het volgende - is het niet mogelijk die boot wat verder te slepen, maar zo dat de ingang op de Vismarkt blijft? Met die toekomstige brug daarnaast zou dat toch goed uitkomen?
Ik heb gehoord dat enkele daarvoor aan het lobyeen zijn maar wat daar van aan is weet ik niet. Misschien dat de bloggers eens hun mening kunnen verworoden hierover?
@ Rudi, van mij moet de Karimata ook niet weg hoor - integendeel - het is een gezellig en origineel restaurant; heeft zeker een meerwaarde op de Vismarkt. Het wat verder laten aanleggen, vind ik wel een goed idee.
Maar ik dacht ook dat men de bovenbouw van dit rivierschip niet zo estetisch vond? Was dit niet een bijkomende reden voor de geplande verhuis?
Onder het motto: ALLES KAN BETER. (dit motto is trouwens ook door EEN van onder het stof gehaald)

Misschien is het een voorstel om toch wat duiding te plaatsen naast de Middeleeuwse muur voor het Postgebouw ??? Er is hard geinvesteerd om die muur te vrijwaren, er is een betonplaat zichtbaar, waar veel volk langskomt, de put zelf is niet alleen een vergaarput van zwerfvuil, het is ook een bron van onkruid en dergelijke.

VOORSTEL VOOORSTEL VOORSTEL:
Kunnen we de betonnen platen niet voorzien van een mooie vierkleurendruk, met wat reklame voor de vrouwenhanden ? Of misschien een kleurpaneel met wat uitleg over de markt ? Misschien de ideale plaats voor een reproductie van OST ?? Leo Stevens, graag een reaktie ....
Wat betreft die bovenbouw van de Karimata : dit is inderdaad een doorn in het oog: de eigenaar vertelde me dat hij toen ze dit gingen bouwen nooit tegenwerking of opmerkingen gehad heeft van de stad!! Ondertussen is dit toch al jaren lang geleden natuurlijk.
Misschien komt die bovenbouw minder storend over als de boot wat verder ligt en er dus een grotere "open gat" is op de Vismarkt. Ik blijf bij mijn eerste mening - liever wat opschuiven in plaats van elders te gaan liggen.

Verder een bericht aan dFons: Fons uiteraard - over smaken valt niet te discuteren, het is je volste en goede recht om er een andere mening op na te houden.
Maar ik had het verder vooral moeilijk met de mentaliteit van teleurgesteld andere oorden te gaan opzoeken en de stad achter je te laten . Ik wilde het dus zeker niet laagdunkend hebben over de randgemeenten. Had je bijvoorbeeld iets over Leuven of Brussel geschreven als toevlucht dan had ik net dezelfde reactie gegeven - dit is dus een ongelukkig toeval.
Maar ik zou je toch willen aanraden om eens elders in Mechelen rond te kijken dan op de Grote Markt. Het is nu ook niet mijn favoriete plek, alhoewel ik veel plezier beleef aan goed gevulde terrassen op warme zomerdagen en -avonden. Aleen, zoals ik reeds eerder betoogde: voor jongeren ( en ik ben zelf geen jongere ) is er daar niks te beleven, dus wel elders. Het uitgangsleven verplaatst zich duidelijk naard de Dijle en dat is voor zowel de stad als de horeca op de Grote Markt een probleem of ook uitdaging. Alleen, vrees ik dat de horeca dat nog steeds niet doorheeft of wil inzien. Over die horeca kan ik je nog een verhaal vertellen van een groep mensen ( 12) die om half één in een zaak binnekomen , bestellen en pas om 13.45 u hun eten krijgen ( meegemaakt verleden zondag ) en in plaats van een chateaubriand, naar hun zeggen, ( er waren wel twee restaurantuitbaters bij) iets kregen dat er nog niet op leek ( een chateaubriand dien je inderdaad op als een soort klein gebraadje en niet als twee plakken onbestembaar vlees!). Met alle gevolgen van dien. Waarme ik maar wil zeggen dat erin de horeca te veel amateurs zitten en dat ik het verder betreur dat er te veel tavernes zijn, dus vis noch vlees - is dat nu een café of een restaurant. Men zou op de Grote Markt eens moeten kiezen wat men nu exact wil.
Ondertussen is de bar van Lamot opengegaan ( ik was er wel nog niet) en zou het restaurant van die fameuze Zweed volgende week gaan starten. Opnieuw meer leven in de brouwerij aan de Dijle en meer aantrekkingskracht...
Stopf tot nadenken en actie.
Rudy; groot gelijk! Het is goed toeven op de vismarkt.Al is het wel jammer dat tijdens de zonnige dagen zoveel auto's zich een weg banen voorbij de terrasjes, en ik vind het ook erg spijtig (dat wat betreft uitzicht en
sfeer) de parkeerplaats roet in het eten gooit... en als je daar zit te eten is dat minder smakelijk...
Er zijn, zeker weten, nog andere leuke plaatsen in 't stad. En wat ik bedoelde was dat er ook in de deelgemeenten wel wat te beleven valt.
Dfons - je kan er donder op zeggen dat de Vismarkt binnen enkele tijd autovrij zal zijn - maar nog even geduld.

Trouwens het is nu lang geleden, maar in den bruinvis is het ook goed toeven hoor.
Alleen ik ben te veel een satdsmens en daardoor kom ik te weinig in de randgemeenten. Ik zal daar dus eens iest moeten aan doen.
Ik hoop dat het autovrij-maken van Nauwstraat en Vismarkt nu wat in een stroomversnelling geraakt zodat er nog méér wisselwerking en samenhang tussen Lamot en Vismarkt komt. Waar ik eerst het geplande voetgangersbruggetje (dat 'Beethoven-bruggetje' zal genoemd worden, nietwaar (hm) ipv 'Vivaldi-bruggetje (hm, hm)), niet écht noodzakelijk vond, denk ik wel dat het een meerwaarde gaat bieden. Zo zal er een rechtstreekse verbinding gemaakt worden tussen Lamot, appartementen, winkels en de horeca van de Vismarkt. De Hoogbrug of Kraanbrug is geen grote omweg - maar het kan beter. De beide oeverkanten met hun diverse functies gaan er wel bij varen, en meer één geheel vormen.
(wat nu wel méér opvalt van Lamotzijde is de toch wat rommelige en verwaarloosde achterkant van de huizenrij in de Nauwstraat zoals van de stille genieter, den Akker... - wat ik wel mooi vind, is het zicht op de Hoogbrug vanop het stukje 'Dijlepad' dat reeds aangelegd is aan de Lamot).
Een autovije Vismarkt kan echt heel gezellig worden. Ik kijk er naar uit.
Enne, ik haalde het vroeger reeds aan (maar kreeg nog geen afdoend antwoord hierop): komt dat standbeeld van Alfred Ost (waar een replica hiervan reeds geruime tijd geleden werd tentoongesteld in het Schepenhuis) dan op dat vernieuwde plein?
@JanS: Verwaarloosde achterkant van gevels, dat komt vanzelf in orde hoor. Als mensen merken dat men de verwaarloosde achterkant van hun huis kan bekijken, dan schieten ze in actie, let op mijn woorden!
Ik durf het te hopen Peter - maar ik wil je graag geloven. Het 'plaatje' zou er nog fraaier op worden... Op die 'achterkanten' zag je vroeger ook vanop de Hoogbrug - maar nu zie je er frontaal op - en da's lichtelijk storend.
Als voorgenoemde achtergevels aan een kuisbeurt toe zijn kan je best hopen dat die café's niet in handen zijn van een brouwerij, over 't algemeen is het enige gedeelte van de infrastructuur dat hun zou kunnen interesseren dat stuk waar de klanten zitten en hun geld inruilen voor goederen en diensten ( drank in propere glazen doen dus ), dat ondertussen het dak lekt en de achtergevel een likje verf nodig heeft kan hen minder boeien
@Sint Netels. Misschien heb je gelijk. Maar als je door te investeren de prijs van de pint met 10% kunt verhogen terwijl je pand onderhouden blijft, dan denk ik dat ook brouwerijen een keer nadenken.

Een ander punt dat door RIM vaak wordt aangehaald is de verloedering van de Dijlekaden. Eigenlijk moeten ze de binnenDijle een keer laten leeglopen en iedereen zo de kans geven om de muren bij te werken. Iemand daarover meer informatie ?
@Peter ivm de middeleeuwse muur voor de post; Awel zie: toen mijn vriendin en ikzelf daar in den beginne voorbijslenterden en het duidelijk werd dat het daar een put ging worden was onze eerste simultane gedachte "Tiens, ze gaan hier een openbare vuilbak-pisbak maken", en ik denk niet dat wij de enigen waren die dat toen dachten, en ik zal zelfs meer zeggen: je moest al een gestampte dommekloot met een IQ van beneden de 5 punten ( excusez le mot maar zachter kan ik het niet verwoorden )
zijn om dat niet te kunnen voorzien, als er daar morgen een drol in ligt mag men daar een groot bord met de tekst: "een blinde verblijvend in een grot op mars had dit kunnen voorzien" bijzetten.

Mijn voorstel: dek dat gat af met een schuinstaand glas zodat er niet kan overgelopen-gereden-gefietst worden en iedereen die dat wil de muur kan bewonderen, een beetje naar het voorbeeld van dat stukje middeleeuws Brussel links naast de beurs.
Sint Netels, men zou inderdaad het Brusselse voorbeeld kunnen volgen want er zijn helaas nog te veel onbenullen die hun eigen nest bevuilen.
Quote van Joeri:
Een mens zou haast vergeten dat Mechelaars de reputatie hebben kankeraars en zageventen te zijn.

Dus daarom kan ik zo zagen?! En ik maar denken dat er gewoon iets aan mij mankeerde,maar nee,ik ben gewoon een geboren en getogen mechelse!
Om toch maar te zagen: ik weet nie wie er hier allemaal zit die zegt dat mechelen 'veilig' is na 18.00 u,maar ik (als meiske van 23) loop nie gerust over't straat hier zenne,heb al meermaals last gehad met jongens die hun pollen nie kunnen thuishouden,bendes die het op mijn handtas hebben voorzien,en zatlappen die ja,weet ik veel wat ze precies proberen. Ook mijne vent is al geregeld binnengekomen met een blauw oog,omdat hij zijn portefeuille nie wou afgeven of geen sigaretje wou afstaan. Maar een onveiligheidsgevoel? Dat bestaat hier niet. Ge ziet hier als't goe weer is overal flikken op hun (belachelijke) velookes,maar als't nodig is? Vergeet het maar,de doorsnee mechelaar draait zelfs zijn hoofd dan. Ik heb nog maar 1 keer meegemaakt dat er iemand mij kwam helpen,en dat was in het station,twee jongens die daardoor hun trein gemist hebben terwijl de conducteur de nachtlucht bestudeerde.
Voor de rest niks dan lof over 'mijn' stad,ik woon hier graag,en er is genoeg te doen,als ge maar een beetje openstaat voor nieuwe dingen. Allen spijtig dat Maanrock ondertussen zo bekend is dat er voor de mechelaars bijna geen plaats meer is,maar dat za de tol van de roem wel zijn. Wat Margareta betreft,volgens mijn grootvader staat ze verkeerd,en zou ze omgedraaid moeten worden (die ouderen van tegenwoordig;) Ze stond naar het schijnt altijd gedraaid met haar hoofd richting brusselpoort,omdat haar verloofde langs die kant de stad was binnengekomen,en nu staat ze naar 't stadhuis,hij is hierover zelfs al zijn beklag gaan doen bij de ombudsman :p.
Jazzy jij hebt een plezante grootvader, maar de brave man heeft het verkeerd voor. Margareta stond altijd met haar rug naar het huidige stadhuis en keek naar de twee vorige stadhuizen, zo stond ze er tot ze werd verplaatst.
Dat verhaltje van haar verloofde is weer pure romantiek, maar een sprookje. Margareta's eerste verloofde was de kroonprins (dauphin) van Frankrijk en daarmee werd ze gehuwd als ze 3 jaar oud was (!) Die man is nooit in Mechelen geweest. De tweede echtgenoot was Don Juan van Spanje, maar ons Margriet reisde van de Nederlanden naar Spanje om hem te trouwen, die is het dus ook niet en hetzelfde geldt voor Filibert van Savoye haar 3de man die in Frankrijk woonde waar zij dan ook heen ging. Na de dood van Filibert was het gedaan met trouwen en verloofdes.
Eén ding nog over Margriet : bij de plaatsing in 1849 wilde de stad oorspronkelijk dat zij naar de...bruul keek, omdat vandaar de bezoekers van het station kwamen en zij hen aldus kon "verwelkommen". De kunstenaar wilde echter dat zij keek naar de ondergaande zon. De stad is daar dan op ingegaan met als uitvlucht dat ze dan naar de twee stadhuizen ( huidige post en Schepenhuis) keek ( in 1849 was het huidige stadhuis nog niet af). Daarmee kreeg beeldhouwer Tuerlinckx zijn zin en verloren de stadsmagistraten niet hun gezicht.
Van fabeltjes gesproken: zo hoorde ik vroeger het verhaaltje dat uitleg gaf over het feit dat 'Ons Margriet uitkeek naar de vroegere stadhuizen, en niet naar het huidige stadhuis omdat ze 'ruzie' zou gemaakt hebben met neefje Karel V (wiens beeld prijkt boven het balkon van de linkervleugel)...
Ook een sprookje natuurlijk...
En over de 'drie mannen' van Margareta gesproken: In januari 1497 vertrok Margareta vanuit Vlissingen naar Spanje voor haar tweede huwelijk, met Don Juan. De vloot kwam echter in een woeste storm terecht en Margareta schreef al vast haar eigen grafschrift:
"Cy-gist Margot, la gente demoyselle,
Qu'eust deux marys et sy mourut pucelle" (of vrij vertaald: "Hier ligt Margreet, die lieve meid, tweemaal getrouwd en nooit verleid")
NB., ze geraakte wél veilig in Spanje; trouwde er - maar het geluk was maar van korte duur: een half jaartje later stierf de 19-jarige Don Juan door uitputting. (een roddel zegt dat de vurige Margareta de oorzaak was...).
Waarheid en verdichtsel... het ligt soms héél dicht bij mekaar...
Maar het kleurt Margrietje wel een tikkeltje anders in als de gekrulde zinnen van de geschiedenisboeken...
@rudy en janS. ik zal dit morgen zeker vertellen aan onze bompa,haha,waarschijnlijk heeft hij dan wel een ander verhaaltje klaarliggen,want hij geeft niet graag zijn ongelijk toe.
@jazzy: vertel ze ons dan wel, je nieuwe 'Bompa-verhaaltjes'... want het is leuk toeven in de zone tussen waarheid en verzinsel... stadsfabels kleuren deze blog...
Deed rond jaren 90 fietstochten met kotgenoten in Geel. Kwamen dan dikwijls door Mechelen. Toendertijd het voorbeeld van stadsvlucht.
Mijn vrouw en ik hebben ons hier gevestigd in eerste instantie omdat het zeer centraal gelegen is.
Van die stadsvlucht is niets meer te merken.
Gezelligheid troef op zomeravonden... spijtig dat op het moment dat de dagen beginnen te korten, ook de hoeveelheid mensen op straat 's avonds afneemt.
Op een zaterdagavond kom je bij wijze van spreken sneller een politie-agent tegen dan andere mensen... dus steek dat onveiligheidsgevoel maar snel weg en begin te feesten op de straten !!!
Stefke, bedankt voor je reactie want dit is weer een typisch voorbeeld van mentaliteitsverschil tussen een Mechelaar en een niet-Mechelaar. Als het de Maneblussers nu nog steeds niet duidelijk is dat er wel wat veranderd is en dat we er als Mechelaars veel zelf kunnen aan doen om dat nog meer te veranderen dan weet ik het niet meer.
Ik woon nu bijna 5 jaar in Mechelen. Inderdaad op korte tijd is het hier een stuk gezelliger geworden.
Die onveiligheid valt wel mee. Ik ben hier regelmatig op avonden aan het rondwandelen (al dan niet met hond, misschien voor een andere blog ?). Hier en daar hangen soms wel eens wat haantjes rond, maar het valt allemaal reuze mee.
JanS, dat verhaal van de dood van Don Juan door te veel te vrijen is wel echt hoor. Ik heb ooit een boek gelezen over die feiten en dat was gebaseerd op kronieken van het Spaanse hof. De hovelingen zegden dat de kroonprins "verslaafd was aan het lichaam van zijn vrouw". Omdat ons koppeltje maar niet uit hun vertrekken kwam ( zelfs niet voor godsdienstige plechtigheden) werd besloten de deur open te breken.
Don Juan had een zwak gestel en werd uitgeput door het liefdesspel en zelf goede raad van zijn moeder (Isabella van Aragon) mocht niet baten.
Hij stierf enkele maanden later, in Salamanca als ik me nog goed herinner, van uitputting in de armen van de ijlings naar hem gereisde Margareta.
@ Rudi; ah, dan is die 'vurigheid' van ons Margrietje dus wel degelijk een historisch feit... Ik was juist nog eens aan het lezen in de monoloog 'de nacht van Margareta', van Kamiel Vanhole - en ook daarin wordt gewag gemaakt van deze 'warmbloedigheid':
blz. 37: (...) "Hij heeft Spaanse tanden, mijn slaap zal een lekkernij zijn..."
blz.42: "We trouwen in Burgos, in een donkere krocht van een kathedraal, maar ineens is het licht. En wij zijn zelf fakkels, we schijnen op processies en stierengevechten, en we schijnen vooral op elkaar. We hebben weinig woorden gemeen; Wat Frans, 'n mondvol Spaans. Maar we hebben geen taal nodig in het begin. We smijten ons ineen. (...)"
En tegen Philibert van Savoye:
blz.51: (...) schort mij...schort mijn rokken op. En volg me nu: ik zal jouw nieuwe wonde zijn, wees jij mijn fijngevingerde."
Dus ook dit proza zou niet ver van de waarheid zitten?..
En als je dan nu de statige Margareta ziet staan op haar sokkel... Misschien knipoogt ze binnenkort wel eens naar mij? wie weet?
En waar heeft die Kamiel Vanhole zijn "mosterd" gehaald? Uit sommige kronieken of is dat zijn fanatasie die hier speelt?
Heeft er al iemand de heraanlegde tuin in het museum Van Busleyden (kant merodestraat) gezien????
't is heel wit en veel gras zullen ze niet moeten afrijden. Zijde st Janstraat is nog een puinhoop.