Auto-delen in Mechelen

met categorie:  

Naar aanleiding van verhitte discussies rond treintarieven en auto's in de binnenstad op deze Weblog, zou ik graag een autodeelinitiatief willen voorstellen voor de stad Mechelen.

Stel....
- Je hebt een wagen maar hebt die eigenlijk maar weinig nodig. De kosten die je eraan hebt wegen niet op tegen het gebruik.
- Je wil of kan je geen eigen wagen aanschaffen, maar hebt er zo af en toe toch wel ééntje nodig.
- Je doet het al jaren zonder wagen, maar dat levert soms wel praktische problemen op, zoals voor de wekelijkse boodschappen of voor een bezoek aan familie op het platteland.
- Je gezin heeft een auto, maar een tweede af en toe zou wel handig zijn.

Herken je je in één van deze situaties ?

Dan is autodelen iets voor jou !

De VZW Autopia (www.autodelen.be) houdt zich bezig om dergelijke initiatieven te ondersteunen en mee op te starten, en ik heb net een van de verantwoordelijken aan de lijn gehad. Hij stelde voor om een startvergadering op te zetten, in de 2e of 3e week van augustus.

Geinteresseerd en wonende in Mechelen ? Mail dan je beschikbaarheid in 2e en 3e week van augustus naar autodelen@telenet.be en je wordt uitgenodigd voor de startvergadering.

Misschien kan de stad een lokaal ter beschikking stellen, bij hoge opkomst :-)

Ben benieuwd naar jullie reacties

Peter

Aaah fantastisch! Tof zeg dat geopperde ideeën van op deze blog ook nog daadwerkelijk geconcretiseerd worden...of althans de eerste stappen in die richting worden genomen. Ik bekijk het en mail naar het vermelde adres.
Hoi Peter,

Top idee!

2de of 3de week van augustus, moet kunnen... Denk wel dat ik die startvergadering ga bijwonen ;-)

Enne.. echt "verhit" was de discussie niet hoor, eerder boeiend een "geanimeerd" ;-)
Trouwens goed dat je hier een apparte thread voor startte, want de hoera! thread huist al lang niet meer de reacties over waar de topic eigenlijk over ging...
Blij te lezen dat er nogal wat leeft rond autodelen in Mechelen.

Ik kan al vertellen dat in september Autopia en cambio samen met de stad Mechelen een informatiesessie zullen geven over de vormen en mogelijkheden van autodelen voor het grote publiek. Autopia zal daaraan gekoppeld nieuwe groepen helpen opstarten en begeleiden.

Ik veronderstel dat augustus al behoorlijk concreet zal zijn ? In september zal het alleszins een uitgebreide infosessie zijn, opstart van groepen volgt dan enkele weken later.

Website autopia: http://www.autodelen.net
Ik hoop van van ganser harte om hier binnen ‘n jaar of zo een paar enthousiaste reacties en ervaringen van autodelen te mogen lezen. Ook ik gebruik mijn wagen eigelijk veel te weinig om de kosten te kunnen verantwoorden en heb er echt al ernstig aan gedacht om aan m’n buurman – die in hetzelfde geval is – voor te stellen om samen één auto te delen.
Als mopperende Mechelaar denk ik dan ook wel eens aan de praktische regeling van zo’n overeenkomst en dan vrees ik dat je wel zéééér goed met elkaar moet overeen komen en héééél véééél water in de wijn moet kunnen doen om dat te doen slagen. Of een telefoonboek aan afspraken en reglementjes moet opstellen.
Kansen op wrijvingen en irritaties legio : schoonhouden (Bweukes, een asbak vol peuken !), tanken (Mr. X heeft ‘m weer met een lege tank achtergelaten), gebruik (Da’s al de 5e keer deze week dat mevr. Y er ‘s avonds mee weg is), autocontrole (Ik heb dees maand geen tijd !), garage voor onderhoud (Moet dat echt al om de 10.000 km ?) en herstellingen (Amai, da’s een duur garage, zenne, mijne nonkel doet da goedkoper). Om van pannes (Ik betaal niet mee voor die dépannage, hoor !), ongevallen (Die rijd altijd te wild !) en verkeersboetes (Ik heb ‘m toen niet gebruikt !) nog maar te zwijgen...
En dan laat ik die kelk maar aan mij voorbij gaan… Misschien toch eens de taxi of het autoverhuurbedrijf overwegen …
Toch maar eens luisteren naar de ervaringen die er al zijn met dit initiatief... Ik veronderstel dat hierrond wel goed onderbouwde reglementen zijn? Een infovergadering kan meer licht op deze zaak (en mogelijke 'valkuilen') werpen...
Wij delen al 6 jaar een 2pk met mijn schoonmoeder. Hebben er nog nooit problemen mee gehad. Misschien omdat het familie is, maar ik denk vooral dat het om een andere instelling gaat.
Allereerst moet je er tegen kunnen dat je niet altijd een wagen hebt waneer jij het wil... ik doe bv. altijd mijn boodschappen met zo'n boma-karretje. Soms is er wat creativiteit of carpooling nodig om vervoersproblemen op te lossen (wij blijven bv. ook vaak slapen bij vrienden na een feestje... geen BOB nodig).
Ten tweede moet je inderdaad wat verdraagzaam zijn, goede afspraken helpen daarbij al een heel eind en autodelen heeft al veel ervaring. Het gaat uiteindelijk 'maar' om een wagen delen met de buurman... mensen die daarvoor kiezen staan denk ik zowiezo al wel wat open voor andere mensen. Positief denken!!!
@tuinman Ik is ook voor mij helemaal nieuw, maar ik wil het best wel proberen. Neem anders eens een kijkje op
http://www.autodelen.net/do...
Daar staat namelijk veel info in over hoe je zoiets zou kunnen aanpakken.
In gent en in Leuven bestaat dit al. Daar wordt het systeem uitgebaat door Cambio ( http://www.cambio.be/ ) Wie geinteresseerd is hoe zoiets concreet kan werken moet maar eens een kijkje nemen op hun site.
In september komt Cambio in Mechelen praten, in samenwerking met Autopia en het stadsbestuur (zie eerdere post)

Ik zie Cambio eerder als een autodelen-deluxe ... Kijk maar op de site
@Peter Meuris : ik merk inderdaad op de site van Autopia dat zijn mijn bezwaren onderkennen en zeker niet minimalizeren. En ik heb ook bijgeleerd over het Cambio project. Ik kijk de kat nog even uit de boom ...
Een andere versie van autodelen is die a la DEGAGE (GENT)
http://www.degage.be/
Hierbij blijven de autos prive bezit, en worden vergoedingen berekend.
Ik geeft het maar mee, ik leer elke dag bij over auto-delen ...
@tuinman Bedankt om je te informeren bij Autopia, en Cambio
Zeker weten dat dit miserie geeft ieder zijn eigen auto is hij stuk dan ben je zelf verantwoordelijk. Ik kuis mijn auto jij niet, ik wil zondag weg jij ook. Niet doen mannen verkeerd bezig.
@Julien. Kijk iedereen zijn eigen mening over dit onderwerp, maar heb je al eens stil gestaan bij de prijs die je betaald om dat stuk metaal te laten roesten voor je deur ?
En heb je al een kijkje genomen op de sites die hier vermeld zijn ?
Met vriendelijke groeten., Peter
@peter. Ik moet het niet weten ik heb al ruzie gehoord binnen één gezin. En je moet toch niet met een Mercedes rijden. En met 2pk zie ik het ook al zo niet zitten die verpesten de lucht als geen ander.
@Julien Akkoord, vrijheid, blijheid. Ik heb ook niet gezegd dat het moet he. Maar autodelen KAN misschien ?
:-)
Ik merk nogal wat twijfel en argwaan tegenover het idee: Feit is natuurlijk wel dat autodelen toch een bepaalde ingesteldheid vereist; bij sommigen is die er al, anderen zullen misschien een knop moeten omdraaien. In elk geval: niemand is verplicht om in zo'n systeem te stappen, maar ik zou het wel zonde vinden mocht het prille idee dat in andere steden wel perfect loopt hier niet eens een kans krijgen zichzelf te bewijzen. Nu het stadsbestuur denkt mee op de kar te springen en het idee wil steunen (vb -om andere al geblogte gevoeligheden even in herinnering te brengen- met parkeerfaciliteiten ??)gaan we deze poging om daadwerkelijk op stads- en wijkniveau aan mensvriendelijke mobiliteit te werken toch niet zo maar in de kiem laten smoren door angst voor het onbekende ?
UPDATE UPDATE UPDATE
4 inschrijving reeds voor de info sessie
@allen uiteraard, vrijheid blijheid maar al eens nagedacht hoeveel werkgelegenheid de auto meebrengt, niet alleen de garages ook het vervaardigen van onderdelen. Ik ken in het Mechelse zeker 10 bedrijven die hun steentje bijdragen aan het vervaardigen van auto's ja zelf de parkeerfirma heeft mensen in dienst. Ik betaal ook niet graag veel maar verdienen doe ik wel graag.
Cambio en Autopia samen naar Mechelen.

Iedereen kan autodelen en je kan er alleen maar bij winnen. Dat is de boodschap die cambio en Autopia willen verspreiden. Autodelen is een eenvoudige manier om heel wat kosten te besparen en iedereen kan eraan beginnen. Of je nu een auto hebt, of geen auto hebt, of je de auto dagelijks nodig hebt of slechts heel af en toe, er bestaan evenveel manieren van autodelen als er chauffeurs zijn.

In het kader van de week van vervoering organiseren cambio en Autopia samen een aantal informatie-avonden over autodelen. Je komt er alles te weten over autodelen, je kan er ontdekken welke formule voor jou het meest geschikt is en als je dat wenst kan je meteen inschrijven.

Op donderdag 22 september kan je in Mechelen om 19h terecht in de Minderbroederskerk, Minderbroedersgang 5 in Mechelen.

Inschrijven voor deze avond is noodzakelijk. Dit kan telefonisch bij Taxistop op het nummer 070/222 292 of via info@taxistop.be.
Om even een ouder topic terug van boven het stof te halen:

In Mechelen is er blijkbaar behoorlijk wat interesse in autodelen: momenteel zijn er 53 inschrijvingen voor de info-avond over autodelen op donderdag 22 september in de Minderbroederskerk.

Inschrijven kan nog steeds op het nummer 070/222 292 of via info@taxistop.be.
@Kobe: Ik denk dat 53 mensen alvast een groot succes is, en dat we binnenkort aan het autodelen kunnen gaan !! Bedankt Autopia ... En alle auto-delers meer dan welkom !
update:

82 inschrijvingen voor de info-avond over autodelen, deze avond in de Minderbroederskerk om 19h.