Het plezier van omwegen maken in de Mechelse binnenstad...

met categorie:  
Mechelen is duidelijk het kruispunt naar alle omwegen. Sandra is de Brusselse blogger in mechelen.blogt, wel ik ben de Oost-Vlaamse blogger in mechelen.blogt.

Wat boeit mij dan in de stad Mechelen. Snelheid is relatief in het Mechelse. Hoe dat komt vertel ik nu.

Snel even naar de bankautomaat in Mechelen lukt gewoon niet. Het is een smoes om de kleinste, gezelligste straatjes binnen te wandelen ook al weet je dat het commercieel onverantwoord zou zijn om als bank daar je bankautomaat te plaatsen.

Ergens vorige zomer belandde ik per toeval in het begijnhof. Alsof een duik in de 17e - 18e eeuw. Een dorp in de stad. Fantastisch! Het leuke is aan dit kleine dorpje dat alles draait rond 2 kernen. Brouwerij 't Anker en de Sint-Kathelijne kerk.

In het Fonteinenstraatje word ik meegezogen door een openstaand raam waar de melodie van Amelie Poulin door komt. Je vergeet bijna dat je in Mechelen bent.

Welke straatjes zijn nog de moeite waard in Mechelen?

En ik moet toegeven, de bankautomaat is juist achter mijn hoek.
Een straatje dat zeker de moeite is, maar spijtig genoeg niet toegankelijk voor publiek, kan je vinden in de begijnenstraat ter hoogte van de T-splitsing met de het straatje vd. graspoort.

Als ik me niet vergis schuilt het achter een bruine houten poort. Het is tevens het oudste straatje van Mechelen. Zeer smal, bol van de slechgelegde maar duurzame kasseien en de gevels hellen naar mekaar over. Net een prent uit een middeleuws boek!

Het geeft uit in de tuin van 'Het Verguld Schaap', als puber bevriend met de zoon vd. respectievelijke zaak heb ik dit mogen ontdekken.

Op hetzelfde principe loop er ook nog een straatje naast café De Cirque richting ijzerenleen!

En ja zeer zeker is het begijnhof een oase van rust. Zo is er aan de Begijnenkerk richting nieuwe begaardenstraat een prachtig doodlopend straatje (Jezussteeje?) met enkele huisjes....

...ontdek je plekje
Ik hou ook zeer veel van het begijnhof... Nonnenstraat e.d.
Wat een rust ervaar je daar ...
Papenhofstraat -en dreef. Een parkje om wat uit te hangen als je een wandelingetje maakt door de buurt. Vorige keer zaten er verschillende Marokkaanse familie's te picknicken met een heleboel kinderen die aan het ravotten waren. Een echt 'wijkparkje'. De dreef aan het park is omzoomd met bomen en je waant je echt 'op den buiten' zo net aan de rand van de stad. Op de achtergrond serres en groen.

Onder het motto "verken je buur' wandel ik graag rond in de buurt tussen en achter de Capusteenstraat en Tivoli: fijne straten met werkmanshuizen maar ook met mooie en interessante huizen al dan niet met art déco-elementen, verlaten fabriekjes, het oude kerkhofdgedeelte, domein Montreal... en natuurlijk het kasteel Caputsteen dat dan wel de Mechelse Aquraiumvrienden onthaalt maar er voor de rest verweesd bij staat. Zonde!
Hier worden inderdaad al veel goede restaurants opgenoemd, maar toch zijn er nog enkele vergeten waar je ook lekker kunt eten....zoals bv bij den Italiaan 'Al Parma'in de Leopoldstraat....De Passade op de Brusselsesteenweg, De Met op de Grote Markt en ook bij Nemrod op de Lierse steenweg. Tja, verhongeren moet je in Mechelen zeker niet doen, hoor !
Ik vind de Standonckstraat schitterend, echt een verademing vanuit de soms wel drukke Grote Markt.

Mosselschelpstraatje is ook niet slecht, of de Paardenstraat.

Enfin, van alles te zien. Een inwijkeling uit Duffel.
Standonckstraatje heeft schitterend gerestaureerde huisjes - spijtig dat dit straatje zo ontsierd wordt door de serie garageboxen...
Maar voor mij blijven 8-Zalighedenstraatje, en zéker het Fonteinstaatje (beiden op Begijnhof) de allermooiste en stemmigste straten van de stad. Maar laat me ook de Schoutetstraat niet vergeten...
(tja, 't is moeilijk een keuze te maken...)
In mechelen zijn vele mooie en te ontdekken straten en pleinen. Maar je moet ze willen zien. Leve de pleinjes.Heeft er nog iemand voor de schepen van openbare werken andere ideetjes om straten en pleinen te verfraaien? Alle goede suggesties zijn welkom.
@Leo: hier zijn al verscheidene suggesties gedaan; van Het pleintje voor het OLV-'Gast'-huis met Job(!), tot de Vismarkt; van de reproducties van de Osttekeningen enz... Graag zullen we nog andere ideetjes doormailen als het pas geeft. Ik ben blij dat er oor is voor al deze suggesties. Bedankt Leo. Ook al kan niet alles zomaar gerealiseerd worden , er wordt naar geluisterd, en er komt antwoord... Da's al iets. Als er dan soms iets van deze wensdromen wordt geconcretiseerd, kunnen we blij zijn. We vertrouwen erop.