azijn met bruine suiker

met categorie:  
of vise versa

Het zijn twee ingrediënten uit de typisch Mechelse saus
die je bij een gebakken vis kan krijgen. (da past da baa)

gebakken vis en de dressing, meer moet dat niet zijn.

tip:
De vis in blokjes/reepjes snijden en met stokjes eten.
(a.k.a. 'Maanjapanner', poor man's sushi n° 2)Saluut zenne! In de "bruin saus" bij de gebakken vis zit helemaal géén bruine suiker! Maar alléé, als ge deze boodschap gepost hebt om er eens mee te lachen zijt gij in Uw opzet gelukt ...
;-)
volgens mij wel, en kruidnagel ook
de hoeveelheden ken ik niet.

er zit waarschijnlijk nog meer in deze
mechelse oersoep

bittere ernst dus
Even een wetenswaardigheidje over die bruine saus : enkele maanden geleden koopt mijn vrouw op de markt van Merksem (waar zij werkt) bij een visboer gebakken vis en vraagt naar bruine saus. Reactie van die man : je bent zeker van Mechelen. Die man staat namelijk ook op de Mechelse markt en naar zijn zeggen is dit inderdaad een typisch Mechelse saus en kent men dat elders niet of nauwelijks. Mooi toch.
Maar wat is nu het echte recept - wie weet dat, vraag eens rond bij je ouders of grootouders en verder misschien eens vragen aan de visboer van het begin van de Oude Lierse baan, naast café Citadel - die heeft goeie gebakken vis en misschien is er hier ieman uit die buurt die dat kan doen.
Ik probeer onbetaald reclamemaken tot een minimum te beperken, maar tot uitzondering op deze regel wens ik hier toch qua aanvulling te vermelden dat voorgenoemde visboer aan het begin van de Oude Liersebaan - Aan 't Bergske pleegt men hier te zeggen - niet gewoon goeie gebakken vis heeft, maar wel DE gebakken vis, bij bestelling van deze lekkernij is het dan ook aan te raden op de vraag "Mé saas?" met een bevestigend "Ja" te antwoorden teneinde de verorbering van dit maal tot de status van een waar festijn te verheffen.
just Sint Netels, ik zal der nog eens gaan halen.
Het zou inderdaad tof zijn mocht er iemand het recept van die "broan saas veu ba de gebakke vis" kennen. En dit dan hier willen neerschrijven.
Mijn moeder is er ook al lang achter op zoek.
Broan saas

Ajuin faun snijen (nie te veul)
Klein betje boter of olie in casserol
Laten broanêren
Laverierblad toevoegen
Vauf krûnagels
Peper zout en krûnot
Water
Een klaun bêtje gebrande carramel van bà den drogist
E klôntje sôker
Azijn
Citroen (e schefke in vier gesnèe)
E klaun bêtje maizena vû te binnen

Amaai d'as moeilek mechels te schrauven

En nau ma experimenteren
En ik oek!!
't Is veu ma e misterie, da keustje an de vis en die lekkere brône saus...
Da geheim zou ik gèere kenne, echt wa!
Arrè, terwaul ik da tipte was het antwood er al.
Sraffe mannen in mechele...
Merci
Allo,
Zeg Jos is het misschien meugelijk oem wa beter de hoeveelheden te vermelden gelijk as van 't water en den azijn.
Allee merciekes hè.
Sanda,

De juiste hoeveelheden ken ik ook niet, vandaar 'experimenteren'
En moest iemand ooit goesting krijgen om de proef te doen ( zie ook rudi's post van 06/07 hierboven ): Als ge eens ergens buiten Mechelen* in een viswinkel staat gebakken vis te bestellen; vraag er bruine saus bij. De kans dat ge der geen krijgt is zeer groot, maar dat is niet belangrijk, maar of men gaat vragen of ge soms uit Mechelen komt, daar gaat het om, en tot hoe ver? Voorlopig is de verste viswinkel die bruine saus met Mechelen associeert in Knokke, iemand nog verder geweest?

*buiten Mechelen: te betreden op eigen risico.
@Sint Netels:Het heeft niets te maken met een viswinkel, maar het volgende wil ik u niet onthouden: Een oom en een tante van mij, beiden geboren Mechelaars, verhuisden kort na de oorlog (ik dacht in 47) naar De Panne om daar aan een nieuwe toekomst te bouwen. Om een lang verhaal heel kort te houden, telkens er iemand van de Mechelse familie op bezoek ging in De Panne, moest er op vraag van en voor de tante een stuk gebakken vis mét saus meegenomen worden. Dat was voor haar een feestmaal!
Helaas is dat sinds enkele maanden niet meer nodig... Maar ik heb dat altijd grappig gevonden, de vis die vanuit Mechelen terugkeerde naar zee...
@aan eddy,stinus,rudi,sandra,jos nys en andere lekkerbekke:Bruine saus=Patrelle saus.Ik hem allen de verhoudingen voor int groot:2l.water,1/2l.azijn,1 soeplepel zeezout,1 soeplepel suiker,8 kruidnagels,1/2 citroen,3 laurierbladen,nootmuskaat,5 à 6 koffielepels Fouli,1 soeplepel Patrel.Dat kun je natuurlijk delen door 2 of 4 of 8 zoals je zelf wil. Smakelijk.
Hallo, echte mecheleir.
Bedankt voor uw receptje. Maar wat is "Fouli"?
Merci en groetjes.
"Den echte Mecheleir" bedoelt "foelie". Dat is een specerij afkomstig van het omhulsel van de nootmuskaat. Kijk maar eens bij de kruidenpotjes in de winkel. Het zijn lichtbruine stukjes of poeder.
Veel plezier bij het koken!
@Germaine,bedankt voor de rechtzetting.
Nog een recept uit de oude doos:BOERENJONGENS.recept voor 2,5lit.Bereidingstijd:1uur.400gr rozijnen(pitloze),250gr suiker,1pijpje kaneel ca 6cm,5dl brandewijn,1dl zuivere alcohol (96°/°).
1- Rozijnen wassen,laten uitlekken.
2-Breng twee deeltjes water aan de kook los de suiker erinop.Voeg het pijpje kaneel en de uitgelekte rozijnen toe.Roer alles enige malen goed om.Temper de warmtebron en laat de rozijnen 15min zwellen.Daarna laten afkoelen in het vocht.
3-Schep ze er met een schuimpaan uit en doe ze in een zorgvuldig schoon gemaakte pot.
4-Breng de resterende suikerstroop nog even aan de kook en laat afkoelen.Zeef het en schenk het over de rozijnen,voeg de brandewijn en zuivere alcohol toe.Sluit de pot luchtdicht af.Plaats de pot gedurende 8 (acht) weken op een koele droge en donkere plek.Schud de pot aanvankelijk iedere dag even om de suikerstroop goed te vermengen met de alcohol. Valla! hopelijk kun je er 8 weken afblijven..