Recente reacties

 • Gim, Wauuuuuw. Ik heb thuis nog een hesp maar ze is oep.

  G.L.
 • Had op deze of gene muur een tekening of schilderij gestaan van Albert Geudens, Alfred Ost of Gijs Vanhee, dan zou ik zeggen : ASAP terug bovenhalen.

  Maar ne verweerde muurreclame van Minerva daarentegen...

  BTW : Herinneren jullie deze nog ?

  gimycko
 • @marcanne: ik vind in de inleiding geen foto van dit appartementsgebouw terug.

  @mon: ik zou niet graag in dat huis wonen, want de muren zijn niet meer dan isolatiepanelen gerperst tussen die planchetten zoals jij het uitdrukt.

  ja, je kan toch moeilijk verwachten dat ze die muurschildering gingen bewaren?

  malenie
 • Die Streetview van 2009 ziet er ietsje jonger uit, ofwel waren bij die van de inleiding een paar boomtakken gesnoeid. Wil iemand stante pede de Cometgevel rond die plastieken planchetten van Malenies foto gaan wrappen, a.u.b. Of een peloton fanatieke graffitikunstenaars uitsturen.

  NN aan UAntwerpen weet nu dat Mechelen historische reklameschilderingen met evenveel respect behandelt als de industriële geschiedenis.
  Toch kan Minerva misschien ooit zoals Sint-Christoffel herverschijnen.
  Natuurlijk, dát is 't: Die planchetten zijn ter conservering aangebracht.

  Mon
 • Hebben we morgen een spiksplinternieuw café in Mechelen ?  

  Waar zou café "Den Afid" best komen in Mechelen ?  Aan de Vaart, misschien ?

  En moet het interieur dan voorzien worden van levensgrote en ingekaderde foto's van ene blogger / flickrfotograaf uit Vorschenborg ?

  Zoveel vragen.

  :-)

  Artikel GVA

  gimycko
 • Het meest waarschijnlijk, me dunkt, waren 'Stront Straatje' enz. 17de-eeuwse namen. In de loop van de Oostenrijkse tijd (1715-1795) werd het dan iets minder plastisch 'Stinkade'. Daardoor was in 1851 de naam 'Stront Straatje' vergeten, maar 'Stinkade' nog wel als vroegere naam gekend. Dan was rond 1824 voor die sectie een 17de- of (van vóór Stinkade) 18de-eeuws plan met namen en al overgetekend. Een nog voldoende geschikt plan kan gemaakt zijn door de ontwikkeling van het Begijnhof, dat door die bijzondere aard daarna onveranderd bleef. En dat zei men aan de landmeter.

  Voor andere stadsdelen zal ofwel geen goed plan gemaakt geweest zijn, of de bebouwing was er te sterk gewijzigd om het nog te kunnen gebruiken. Waarom zou anders alleen die sectie als 'oud plan' aangeduid zijn? Het lijkt raar dat op een overtekening niet de dán geldende namen zouden gezet zijn. Maar de landmeter hoefde die wijk niet af te wandelen en als Luxemburger kende hij de juiste namen niet en vermoedde niet dat ze al gewijzigd waren.

  Mon
 • dezelfde foto als in de inleiding

   

  marcanne
 • voila zo ziet het eruit nu, zoek, zoek de muurschildering...

  malenie
 • malenie
 • @Mon: hier is je antwoord:

  Luc
 • De Vrouw van Mechelenstraat liep in 1800 (kadasterkaart van Hunin) nog dood op een parkje bij de Stinker. Zo heette het gegraven traject om de Heergracht van aan de Nonnenstraat binnen de vest te houden, naar de samenvloeiing van Dijle en Oude Melaan. Oorspronkelijk had de Heergracht aan de Nonnenpoort de stad uit gelopen tot een 120-tal meter van de Winketpoort in de Dijle. Die Stinker staat los van de Stinkade (= Stinkende, Stinkerd): Dat straatje kwam niet tot bij die vliet en er was geen ander vlietje.

  Bij de hoek Hoviusstraat - Krankenstraat werd al bier gebrouwen, maar nog niet door Den Anker. Van Breedam nam de oude brouwerij pas in 1872 over. Als een landmeter vermoed voor het door Luc getoonde plan (hier in detail) van "ca 1824", Joannes Baptista Royer, dronk... zoop die Luxemburger zich misschien bij de Krankenstraat doodziek: Hij overleed op 31 juli 1824.

  Opmerkelijk zijn de straatnamen op het overzicht van de deelplannen uit 1824: Voor de sectie A/2 staat erbij geschreven 'oud plan', met de 'Hovius Straat' en 'Vrouw van Mechelen Straat' (maar het Fonteinstraatje of ruelle de la Fontaine of Stront Straatje of Stinkade blijft er zonder naam). De kaart van Luc is die sectie. Was ze toch reeds een nieuw plan voor nieuwe of heraangelegde straten? Of betekent die vermelding dat dít detailplan een oud plan is, met namen van lang vóór 1824? De stijl is wel als de andere secties uit 1824 maar misschien tekende men een ouder kadasterplan gewoon over. Dat zou 'Nieuwe Straat' verklaren, want de huizen daar dateren al uit de 17de eeuw. Onroerend Erfgoed bij 'Hoviusstraat': "Typisch straatbeeld met behouden begijnenwoningen, gelijktijdig gebouwd in de 17de eeuw na de inrichting van het begijnhof". De naam 'Stront Straatje' zou dan in de 17de i.p.v. in de 19de eeuw kunnen bestaan hebben.

  Het Fonteinstraatje maakt een rechte hoek, zodat een steegje in de Hoviusstraat uitkomt. Op plannen voor en na 1824 is dat zo. Het plan sectie A/2 is het enige dat ik ken, waarop een muur schijnt gebouwd of gepland te zijn om het 'Stront Straatje' van de kortere steeg af te sluiten. Bestond die muur al vroeg en was het plan een overtekening van het oudste voldoende gedetailleerde om dat fijne gegeven te tonen?

  Meer vragen dan antwoorden...

  Bestaat een ouder plan met intra muros benoemde zijstraatjes en steegjes?

  Luc, waaruit en uit welk jaar kwam dat Frans proza van 27/03/2015 - 18:34?

  Mon
 • Malenie, niet Melanie, maar allez het is je vergeven. Ik zal eens gaan kijken met mijn kodakske.

  Tot sebiet.

   

   

  malenie
 • Fonteinstraatje in het begijnhof was het juiste antwoord.

  Om uw weg terug te vinden op dit kadasterplan van 1824 moet ge weten dat de Nonnenstraat hier  

  de Langestraat heet, de Nieuwe Straat is nu de Hoviusstraat, het Strontstraatje is nu de Fonteinstraat en de Mechel Straat heet vandaag de Vrouw van Mechelenstraat.

  Luc
 • Als een aanval van vreugde

  Wat Alegría wil zeggen, zou men eigenlijk moeten weten. Het was een bijna 20 jaar lopende show van Cirque du Soleil. De allerlaatste voorstelling was maar iets meer dan een jaar geleden, in ons eigen voortuintje nog wel.

  Ooit gemist?    -    De kensong    -    Trapeze    -    Finale

  Come un lampo di vita, Alegría

  Mon
 • Een drietal jaar geleden werd Hafid even geportretteerd in 'Iedereen Beroemd'.  Ik was bij de opnamen bij...

  Hier het verslag hierover:

  www.mechelenblogt.be/2012/11/op-stap-met-iedereen-beroemd-mechelen

   

  (foto: Jan Smets)

  Jan Smets
 • @ RR : Graag gedaan.

  :-)

  gimycko
 • @gimycko Bedankt voor de leuke filmpjes.

   

  RealRaven
 • En er bestaan filmpjes van : Film 1 - Film 2

  gimycko
 • Gevonden.  In Streetview Zemstbaan 16 gewoon teruggaan naar 2009 en je krijgt dit...

  gimycko
 • Q8, niet Zwartkloosterstraat maar Zemstbaan nr 16, reclame van Minerva

  Dacht verkeerdelijk dat het verstopt zat achter reclamebord op huis, Zemstbaan nr. 2

  Recentelijk verdwenen, zie nu op google street view, nog een glimp, als je dichter inzoomt krijg je een nieuw huis te zien, raar.

  Misschien dat Melanie meer weet?

  marcanne
Inhoud syndiceren