Recente reacties

 • G.l. 

  Gij weet daar allemaal niks van. Dan doen we het idd met de hand.  Maar dat zal niet nodig zijn, want den toren heeft een generator 400 volt 3fasen tot 90 ampère, dus ze zal luiden, elentrik of niet.  En dat spel staat daar niet voor Salvator en ook niet voor de uurwerk instalatie. Ze kunnen er echter wel op dat moment mee van profiteren. Waarom hij daar staat, ik ga nie alles aan uw neus hangen hè. 

  Met wat zijt gij overdag eigenlijk zoal bezig? Want er lijkt maar weinig goed te zijn voor u. 

  Maar dat zijn mijn zaken niet zeker. 

  Ik hoop u in ieder geval een gezond en gelukkig leven toe te kunnen wensen de komende jaren. 

  Nick vanhaute.
 • 'gene electrik'   ;-)  Dan doen we het wel 'handmatig' hé...  Zoals enkele jaren geleden eens uitgeprobeerd met Nick Vanhaute, Peter Meuris en mezelf...

  (het luiden van Salvator...)

  Jan Smets
 • Salvator luiden ??? Als er electrik is zeker .

  G.L.
 • Idd,  Helemaal juist!

   

   

   

  Nick Vanhaute.
 • 25 augustus 1914 > Mechelen werd voor de éérste maal door de Duitsers beschoten.

                                > Koning Albert verbleef te Mechelen (Buitengoed Baron Empain Battel).

  Vandaar het luiden van Salvator ???

  JosNys
 • Hallo Jos, heb je soms een foto van rene (remigius) holemans die ooit herberg en beenhouwer waren op de tervuursesteenweg 35 schuin tegenover de kerk en beginnend aan de withuisstraat? Ik ben er al jaren naar aan het zoeken. Het was mijnnovergrootvader.

  bart holemans
 • Als dat al natrappen is?  Bijlange niet, Maandag om 12uur Luidt Salvator, ik hoop dat je weet waarom!  En dat van die rode kaart, gij wel. 

  Nick Vanhaute.
 • Proficiat Nick met uw nieuwe job maar oppassen want voor uw uitspraken zou je in de voetbal een rooie kaart krijgen. Natrappen weet ge. Gelijk of geen gelijk. En dat in Mechelen de stenen niet luisteren weten we al lang.

  G.L.
 • De O.L.V kerk nog mét uurwerk.

  Roger Kokken
 • ik ben nog zo een antiek stuk dat automatisch naar een toren met uurwerk zoekt

  ik stap niet af om te zien wat uur dat het is op mijn gsm in mijn sacoche en een polshorloge heb ik in geen jaren meer  gedragen :-)

   

  malenie
 • Wie onder ons kijkt nog op naar een torenuurwerk als ie al een polshorloge en een gsm of smartphone heeft waarop ie de tijd kan bekijken. Pure antiek kan natuurlijk wel mooier zijn dan een gestroomlijnde tetterbox of lulijzer, maar is het efficiënter? Tenslotte staan we niet steeds in de buurt van een kerktoren als we het tijdstip van de dag willen weten.

  :-))

  jef van ransbeeck
 • Als ik dat van het gasthuis daar zo zie staan zou ik er zo weer vrijwillig aan beginnen, maar 1x zo,'n actie voor de stad mechelen lijkt mij voldoende. Bovendien is er sinds mijn zelfstandige activiteiten geen tijd meer.  

  Nick vanhaute.
 • Dat het uurwerk van het OLV gasthuis echt verloren is denk ik niet. 

  Het is zoals eerder gezegd, mechelen bezit nog een schat aan technisch erfgoed. Het is een kwestie van prioriteiten en er achter zitten. Het uurwerk is eigendom van de regie der gebouwen. Achter de wijzerplaat staat een Michiels uurwerk dat zeker nog te restaureren valt. De snelste manier om deze wijzers draaiende te hebben is ook weer het oprichten van een werkgroep, maar dat lijkt mij eerder iets voor het wijk comité van de Keizerstraat als dat daar bestaat. 

  Nick vanhaute.
 • het uurwerk van Sint Jan Berchmans baken in mijn tijdsbesteding ;-)

  oei is het al zo laat, vlug nog één boosdschap en dan naar huis

  ha ik ga op tijd zijn bij de kine

  onderweg naar het werk vroeger: nog een tandje bijsteken of rustig genieten van het laatste stukje weg langs de vaart, zalig

  malenie
 • Ongeveer twintig jaar geleden restaureerde Luc Michiels het torenuurwerk van Sint-Jan Berchmans:

   

  Het uurwerk van het vroegere OLV-gasthuis in de Keizerstraat lijkt onherroepelijk stuk...  Jammer...

   

  (foto's: Jan Smets)

  Jan Smets
 • Die zijn niet bijeen geveegt, die zijn gedemonteerd om terug te hangen, wat tot op de dag van vandaag nog niet gebeurde! 

  Nick Vanhaute.
 • Dat alternatief is al meermaals aangeboden, en had mee in het restauratiedossier van de toren moeten zitten, om een of andere reden is dat niet gebeurt. Het feit is natuurlijk dat er ter plaatse iemand moet mee bezig zijn.

  Deze wijzerplaten zijn op dit moment belangrijker dan de beiaard aldaar. Want ze zijn er nog!
  Het is maar waar jeje prioriteiten stelt. 

  Het kleine exemplaar hing in de kerk zelf, Mechelen heeft nog een schat van verborgen techniek. Al zijn er echt veel te weinig mensen die dat beseffen. Op den duur ga je dan zelf ook maar weg, naar de plaatsen waar ze wel vragen om hun erfgoed in orde te zetten. 4 jaar praten tegen een muur van baksteen is immers lang genoeg. Gelukkig zijn er ondertussen nog mensen zoals Peter Meuris en Jan Smets, Kevin Polfliet, en ik vergeet er zeker nog een aantal die het nog zeker niet opgeven.

  Dank daarvoor.

   

  Nick Vanhaute.
 • welke krak heeft die platen met een simpele keerborstel bijeengeveegd? 

  malenie
 • Als jongere broer van één van de speelsters, heb ik als snotter jarenlang ieder stuk gezien - en genoten...

  Wieland Volkaert
 • In Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle zijn er nog een paar restanten van het mechanisme van de torenklok en de wijzerplaten bewaard.

  En daarvoor maak ik schaamteloos gebruik van de foto's die niemand minder dan Jan Smets er destijds van nam :-)

   Mocht dat project op Sint-Rombouts niet lukken, dan is er dus nog een zinnig alternatief...

  Wannes
Inhoud syndiceren