Recente reacties

 • Net werd 'onze' Mechelse Laure uitgeroepen tot de speelster van het jaar!  Heel verdiend!  Dikke proficiat!!!

  Jan Smets
 • Begin deze week kwam ik uit de Adegemstraat om naar de Ganzendries te fietsen De plantenbakken vielen mij al op. De enorme prachtige muurschildering die jij in dit artikel plaatst kon ik wegens ontbreken van ogen in mijn achterhoofd niet bekijken. Ik wil tenslotte niet op mijn smoeltje gaan als ik fiets.

  Maar dat het één dezer dagen, vanuit de andere richting komende, een afstapje waard is staat als een paal naar boven te wateren. En nu maar hopen dat vandalen hun handen kunnen thuishouden. Maar daar zal de gemeenschap van de Heihoek wel een oogje in het zeil houden zeker?

  jevara
 • Ook nog maar onlangs kennis gemaakt met haar boeken.

  Best spannend, soms confronterend, zoals toen in een van de boeken De Mantel (palliatieve afdeling Sint-Maarten) een rol kreeg toebedeeld...Als je daar een geliefde hebt moeten afgeven is het best even slikken. Hoe dikwijls heb ik de tekst op de glazen deur gelezen en herlezen.

  malenie
 • Heerlijk nostalgische artikel!  Leuke foto's ook...

  Jan Smets
 • Inderdaad boeiend verhaal, Thomas! Ook voor die andere bijna vergeten Mechelse: Stella Van der Auwera.

  Haar oudershuis stond op de hoek van de Melaan en de Molenstraat  (nu Thaborstraat) kant Scheppers.

   

  Jokke oep zeun blokke
 • @ Jan Smets

  Vergis ik me wat de kledij die verleden jaar gebruikt werd niet die uit de veertiende eeuw was? Of ben ik wat voortvarend en hadden de organisatoren daar hun reden voor? Die hoeden en kledij  die men heeft gebruikt om de nodige sfeer te scheppen lijken mij uit de zevntiende eeuw te stammen.

  De Decamerone (ondertitel: Prencipe Galeotto) is een verzameling van 100 verhalen die de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio schreef, waarschijnlijk in de periode 1349–1360. Dit middeleeuws allegorisch werk wordt als zijn meesterwerk beschouwd. (zie Wikipedia)

  Laat mijn gemekker echter geen domper op het initiatief wezen dat mij in het geheel genomen prachtig lijkt om te spelen op die dijlelocaties

  jevara
 • Boeiend om lezen en bedankt om weerom een bijna-vergeten-Mechelaar terug een podium te geven...

  Jan Smets

 • 1. Karel de Stoute installeerde geen Grote Raad maar wel het Parlement van Mechelen. Het bestond 4 jaar en werd toen opgeheven of de Nederlandse staten betaalden geen denier steun meer aan zijn dochter.

  2. Karel de Stoute regeerde niet over de 17 provincies want die waren maar met 12. Eerst onder zijn achterkleinzoon Karel van Gent kwamen er vijf bij.

  3. Het blijft een Mechels pijnpunt om het verleden altijd als groter voor te stellen dan het was; cfr.  de zin "centrale instellingen als de Grote Raad gaan de rechtspraak controleren. " Juist, elf jaar lang. In 1504 wordt de Grote Raad geïnstalleerd en in 1515 laat Henegouwen weten dat er geen sprake van is dat die Mechelse instelling de vonnissen van de eigen rechtscolleges kan verbreken. Dag Grote Raad. In 1530 zegt de grootste en belangrijkste Nederlandse staat (Brabant) hetzelfde. Na de scheuring met het Noorden zijn er maar vier gewesten die nog dat Mechels beroepshof erkennen. De Grote Raad bestuurt een deel van zijn tijd in feite de "staat Mechelen". Andere staten hebben een provinciale raad die de administratie en het gerecht besturen in naam van de vorst maar in Mechelen vinden de vorsten zo'n raad overbodig en laten ze de klus over aan de Grote Raad.

  janarthurleo
 • Hallo Linda

  Moedig van je om al die drempels te nemen!  Maak er de mooiste dagen van je misschien niet zó makkelijk leven van daar in Blankenberge.

  jevara
 • Fijn artikel!  Boeiend en in persoonlijke stijl gebracht.   Ik ben dan ook reuzeblij met de recente aanwinst van onze twee bloggende dames, José en Linda!  Meerwaarde voor Mechelenblogt.

  Jan Smets
 • Mooie bijdrage én moedige getuigenis Linda!  Bravo!  Knap ook, wat die organisatie en De Lage Drempel doen... maar dat wisten we natuurlijk al langer ;-)

  Kevin
 •  

  x

  gimycko
 • Ik heb zonet het stripverhaal van Suske en Wiske "de Sprietatoom" uit 1946 gevonden en heb er de tekening met betrekking tot Mechelen bijgevoegd (Straatje zonder eind)

  Roger Kokken
 • Jan

  Zéker de zes laatste lijntjes zijn méér dan waar.

  jevara
 • Een praalstoet langs de Liersesteenweg, een mis in de Katelijnekerk, een ontvangst eerst op het stadhuis dan op het bisdom! Die "oude" mensen zullen geen pap meer kunnen zeggen hebben toen ze terug thuis waren om de geschenken in ontvangst te nemen!

  Jokke oep zeun blokke
 • Weerom een nieuwe blogster!  Na José krijgt Mechelenblogt  vrouwelijke versterking van Linda!  En daar zijn we blij om.  Welkom.  De kop is er af!  Ik kijk al uit naar volgende artikels!

  Jan Smets
 • "Sinte Métte" oep de kruk, gezien door Alfred Ost.

  Roger Kokken
 •  

  Foto © Stadsarchief Mechelen 

  Op de Beeldbank van Mechelen nog een foto teruggevonden van de Mechelse boezemvrienden Remy C. Van de Kerckhove en Georges Patteet, samen in het Hof van Busleyden (17/5/1953). Patteet was directeur van de stedelijke zweminrichting en bestuurslid van Racing Swimming Club Mechelen. Daarnaast was hij ook kunstenaar. Voor Van de Kerckhoves tweede bundel De andere weg (1941) sneed hij vier lino's. Op 7 oktober 1955 overleed Patteet op 33-jarige leeftijd. Naar aanleiding van zijn dood schreef Van de Kerckhove het gedicht ‘Brief aan Koen’. 

  Thomas Eyskens
 • Inderdaad, vergeten parels in de parochiekerk van Battel. Ook hier komt weer het moeilijke vraagstuk naar boven: wat is de toekomst van waardevol kerkelijk patrimonium dat niet meer in aanmerking komt voor een functie in de eredienst? Als we eerlijk zijn, moeten we zeggen dat de Sint-Romboutskathedraal groot genoeg is om een plaats te geven aan alle gelovigen die een zondagsviering bijwonen in onze stad...
  Langs de andere kant zie ik ook niet alle heil in het bewaren van de kerkelijke functie van dit erfgoed tegen beter weten in: met name wat het beheer betreft van artistiek en vooral muzikaal patrimonium scheert de Rooms-Katholieke kerk niet bepaald de hoogste toppen. Voor voorbeelden kan u bij mij terecht ;-)

  Wannes
 • Bedankt Jan !!!

   

  José Ruysevelts
Inhoud syndiceren