Recente reacties

 • Hallo Linda

  Moedig van je om al die drempels te nemen!  Maak er de mooiste dagen van je misschien niet zó makkelijk leven van daar in Blankenberge.

  jevara
 • Fijn artikel!  Boeiend en in persoonlijke stijl gebracht.   Ik ben dan ook reuzeblij met de recente aanwinst van onze twee bloggende dames, José en Linda!  Meerwaarde voor Mechelenblogt.

  Jan Smets
 • Mooie bijdrage én moedige getuigenis Linda!  Bravo!  Knap ook, wat die organisatie en De Lage Drempel doen... maar dat wisten we natuurlijk al langer ;-)

  Kevin
 •  

  x

  gimycko
 • Ik heb zonet het stripverhaal van Suske en Wiske "de Sprietatoom" uit 1946 gevonden en heb er de tekening met betrekking tot Mechelen bijgevoegd (Straatje zonder eind)

  Roger Kokken
 • Jan

  Zéker de zes laatste lijntjes zijn méér dan waar.

  jevara
 • Een praalstoet langs de Liersesteenweg, een mis in de Katelijnekerk, een ontvangst eerst op het stadhuis dan op het bisdom! Die "oude" mensen zullen geen pap meer kunnen zeggen hebben toen ze terug thuis waren om de geschenken in ontvangst te nemen!

  Jokke oep zeun blokke
 • Weerom een nieuwe blogster!  Na José krijgt Mechelenblogt  vrouwelijke versterking van Linda!  En daar zijn we blij om.  Welkom.  De kop is er af!  Ik kijk al uit naar volgende artikels!

  Jan Smets
 • "Sinte Métte" oep de kruk, gezien door Alfred Ost.

  Roger Kokken
 •  

  Foto © Stadsarchief Mechelen 

  Op de Beeldbank van Mechelen nog een foto teruggevonden van de Mechelse boezemvrienden Remy C. Van de Kerckhove en Georges Patteet, samen in het Hof van Busleyden (17/5/1953). Patteet was directeur van de stedelijke zweminrichting en bestuurslid van Racing Swimming Club Mechelen. Daarnaast was hij ook kunstenaar. Voor Van de Kerckhoves tweede bundel De andere weg (1941) sneed hij vier lino's. Op 7 oktober 1955 overleed Patteet op 33-jarige leeftijd. Naar aanleiding van zijn dood schreef Van de Kerckhove het gedicht ‘Brief aan Koen’. 

  Thomas Eyskens
 • Inderdaad, vergeten parels in de parochiekerk van Battel. Ook hier komt weer het moeilijke vraagstuk naar boven: wat is de toekomst van waardevol kerkelijk patrimonium dat niet meer in aanmerking komt voor een functie in de eredienst? Als we eerlijk zijn, moeten we zeggen dat de Sint-Romboutskathedraal groot genoeg is om een plaats te geven aan alle gelovigen die een zondagsviering bijwonen in onze stad...
  Langs de andere kant zie ik ook niet alle heil in het bewaren van de kerkelijke functie van dit erfgoed tegen beter weten in: met name wat het beheer betreft van artistiek en vooral muzikaal patrimonium scheert de Rooms-Katholieke kerk niet bepaald de hoogste toppen. Voor voorbeelden kan u bij mij terecht ;-)

  Wannes
 • Bedankt Jan !!!

   

  José Ruysevelts
 • Welkom als nieuwe blogger José!  Ik heb dit eerste artikeltje met plezier gelezen.  Ik kijk dan ook uit naar andere stukjes in de toekomst!

  Jan Smets
 • Dag Jan,

  Bedankt voor je interessante opmerkingen.

  1.      Het Dachau-verhaal moet inderdaad nog eens dieper onderzocht worden. Maar als jij zeker weet dat hij op 1 juni 1945 soldaat is geworden, klopt er inderdaad iets niet.

  2.      Ik gebruik de term profvoetballer voor iemand die betaald wordt om tegen een bal te sjotten. Dat was bij Van de Kerckhove toch wel het geval. Het verhaal van de ‘levenslange schorsing’ komt van Rik De Saedeleer.

  3.      Van de Kerckhove als actief lid van de socialistische partij en van een geheim genootschap heb ik hier niet vermeld. Maar het is inderdaad een interessant stukje (Mechelse) politieke geschiedenis.

  4.      Naar mijn weten was het toch de Belgische Televisie (zie foto).

  5.      Klopt.

  6.      Omdat die vergelijking met Claus steeds wordt gemaakt, heb ik het werk van de jonge Claus herlezen. Persoonlijk vind ik het beter dan dat van Remy Van de Kerckhove, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. In zijn eerste drie bundels leed Remy nogal aan overdreven rijmdwang en maakte hij te dikwijls gebruik van enclise en afgekapte lidwoorden. Zijn gedichten zijn ook een opeenstapeling van beelden, typisch kenmerk voor de meeste experimentele poëzie. Op zich geen probleem, maar wel als die beelden aan alle kanten wringen.

  7.      Waarom reed hij zich dood op een recht stuk van de baan Mechelen-Duffel? Ik vrees dat niemand daar nog een antwoord op kan geven, tenzij de twee vrouwen die meereden en blijkbaar ongedeerd bleven. Wie zij waren? Dat is nog steeds een goed bewaard geheim.  

  8.      Het is inderdaad diezelfde Josée Toye.

  Hartelijk,

  Thomas

  Thomas Eyskens
 • Het enige woord dat hier past is "respect".   Moge Tinneke nog veel records verbreken!

  Roger Kokken
 • Zo een ondernemer kan je alléén maar met de geuren van zijn beste bieren en whiskys "bewieroken". Hopelijk blijft dit familiebedrijf het zonder de wereldbierhaaien redden.

  Zelf word ik steeds met open armen ontvangen door vrienden en kennissen die me uitnodigen. Want steeds ga ik het laatste decennium voor een cadeautje naar de Ankerwinkel op de Gezellelaan. Bloemen verwelken  zo vlug! Een fles whisky of de 75 cl biersoortflessen worden véél langer gekoesterd en gedegusteerd. Succes steeds gegarandeerd!

   HEEL GOED bezig mensen!!!

  jevara
 • Thomas,

   

  Er zitten wat haakjes en oojes aan je stuk.

  1. "Hij maakte de bevrijding van Dachau mee". Dachau werd op 29.4. 45 bevrijd en vdK werd op 1.6. 45 soldaat en hij zal wel niet die eerste dag al naar Duitsland gestuurd zijn. Waarschijnlijk maakte hij later kennis met Dachau toen hij met zijn peleton MP's bij het 3de Amerikaans leger gedetacheerd was.De grootste gruwelen waren toen al opgekuist maar Dachau liep nog vol met gewezen gevangenen die nog geen nieuwe of oude thuis hadden gevonden en die dikwijls nog de lidtekens van jarenlange verbeesting droegen (bijv. douches als toilet gebruiken al waren er inmiddels echte toiletten).

  2.vdK was geen profvoetballer want die bestonden niet. Daarenboven speelde hij in 2de afdeling waar Racing verbleef tussen 1937 en 1948 toen Racing kampioen speelde en eindelijk promoveerde. Ik twijfel ook aan die "levenslange schorsing". Dat is een beslissing van de bond en nadat hij tot 1947 bij Racing speelde ging hij direct naar Union Sint-Gilles, een ploeg waar de twee Duffelaars Rie en Louis Dirickx indertijd de vedetten waren. Waarschijnlijk was dat dus een veel kortere schorsing of werd die levenslang onmiddellijk opgeschort.

  3. Iets waar je niets over zegt: vdK als partijman. Hij was de eerste kandidaat om Charles Maurissens als hoofdbibliothecaris opzij te zetten toen Spinoy burgemeester werd. Van je "kameraden" moet je het hebben want kd. van Hoogenbemt overtuigde Spinoy om Jos Torfs te nemen.

  4. Niet dat de partij hem liet vallen. Hij werd inderdaad journalist bij de Vlaamse televisie (en niet de "Belgische" want die heeft nooit bestaan). Dat was in de tijd dat het toenmalige NIR journalisten-socialist, journalisten-CVP en journalisten-liberaal recruteerde. Men vroeg aan de partijen wat kandidaten en organiseerde dan een examen voor die uitverkorenen.

  5. vdK vertrok niet van het NIR naar expo 58. Hij werd eerst het baasje van "De socialistische gedachte en actie"; een van die gastprogramma's van politiek partijen die we zo vervloekten bij de omroep. En hij was geen adjunct-directeur van de verachtelijke franskiljon en commisaris-generaal Moens de Fernig (die geen woord Nederlands sprak of wou spreken) maar de adjunct van diens directeur voorlichting.

  6. Zijn dood was inderdaad tragisch. Soms schreef hij veel te barok maar op andere momenten dan weer eenvoudig (ik denk aan "dan rennen de ratten") en op zijn best kon hij concurreren met de jonge Claus.

  7. En tenslotte twee vragen. Waarom reed hij zich dood op een recht stuk van de baan Mechelen-Duffel ? Jerome Verhaeghe heeft me daar indertijd een reden voor gegeven die ik hier niet herhaal want Jerome zat niet in de wagen en hij was een notoir CVP-er met een diepe afkeer van socialisten. En ik meen dat ik indertijd (1969 ? ) nog een Josée Toye ontmoet heb. Ik dacht dat ze een regie-assistente was en de vrouw (in 2de huwelijk) van de populairste journalist van het NIR Hubert van de Vijver (ook al jong overleden). Of vergis ik me en verwar ik namen ?

   

  jn

  janarthurleo
 • Marc,

  Ik wens je een welverdiend en jarenlang pensioen maar je kennende, zul je achter de coulissen zeker nog wel een drijvende kracht blijven.

  Roger Kokken
 • Voor diegenen die het niet gevonden hebben:  Wij bevonden ons eind jaren '70 in de Drabstraat (tussen Melaan en Vismarkt).

  Waar die koterijen op de foto stonden, vinden we nu de seniorenflats van het  "Hof van Villers"

  Bedankt aan allen die me hun al dan niet juist antwoord stuurden.

  Roger Kokken
 • De goeie antwoorden komen binnen met op kop

  PAUL TEMMERMAN
  ANNEMIE VAN HOOF en
  JOKKE OEP Z'N BLOKKE  en gevolgd door

  POL VAN HOOF
  EDDY LUYTEN
  NELLY
  MARC DE BOECK
  CHRIS NYSSEN
  ROBERT GEIVAERTS

  Roger Kokken
Inhoud syndiceren