Recente reacties

 • Als eindelijk de niets ter zake doende en nutteloze randbemerkingen geuit zijn, is het nu weer tijd om op het onderwerp terug te komen...

  Ik kreeg immers daarnet een heel vriendelijke mail uit Bergen op Zoom met leuke en boeiende randinfo.  Ik laat jullie meelezen wat Marit Spooner, Monumentengids uit deze stad me toestuurde:

   

  "Bijgaand nog informatie over een klok die in het oude Stadhuis aan de Grote Markt te Bergen op Zoom staat.  Het is een klok uit Mechelen!

  In 1860 kwam er een onverwachte wending in het torenuurwerk-verhaal in de Rombouttoren in Mechelen: de verantwoordelijke hoefde voortaan niet steeds de 380 tredennaar boven te gaan om de uurwerken te bedienen en gelijk te zetten - immers - een nieuw systeem ruimde alle moeilijkheden uit de weg.  Het was een uitvinding van de heer Michiels, professor wiskunde aan het stadscollege van Pitzemburg.

  De slinger die de gang van het uurwerk regelde, werd vervangen door een toestel waarin een haaktje elke minuut werd opgeheven en het werk minuut per minuut deed vooruitgaan.  Dat gebeurde door een perfect afgestelde regulator die op de eerste verdieping van het stadhuis stond (nu het postgebouw) en via een ijzerdraad verbonden was met het torenuurwerk.  Een spoel en ee magneet heffen het haakje om de minuut op.  Omdat de regulator binnen stond, hadden stormen en andere weersomstandigheden niet langer invloed op het uurwerkmechanisme in de toren.  (in de begintijd wekte een systeem met glazen bokalen gevuld met zink en hars een aantal volt op.)

  Michiels'uitvinding was een groot succes.  Na Mechelen werden veel torens in België en elders in de wereld uitgerust met zijn systeem.  In een op de drie kerken vindt men tot op vandaag de regulator.  het Mechelse exemplaar was ingebouwde in een staande kast die deel uitmaakte van het prachtige interieur van het voormalige stadhuis.  Het is teruggevonden en gerestaureerd en bevindt zich nu in de oude beiaardkamer, samen met het stelsel dat het uurwerk van 1860 tot 1966 regelde.

  Het staand horloge in de Vierschaar in Bergen op Zoom is een broertje (of zusje?) van het besproken uurwerk te Mechelen.  Onze klok stond eertijds in het Spuihuis hier aan de haven, om daar het 'toren'-uurwerk te sturen..."

   

   

  Bedankt voor deze info!

  Jan Smets
 • Hoor de roodborstjes fluiten.

  G.L.
 • @ Malenie :

  Breng het maar naar de Erfgoedcel Mechelen.

  Dan hebben alle Mechelaars er wat aan.

  :-)

  gimycko
 • A zal a wille zegge da w'onzen Toure moeten afbreike, dien blok stiene oat Weuls-Brabant. Dat 'm d'r dan al an begint dui mé z'n bloete polle den on­der­ste weg te pakke. Ee ni v'roem koume vui g'em na Gobertaonzj geslèpt et, eh G.L..

  Vijr ga 't pertang ni zaon: Toon die stien gelij weer, iette da Gobbertingen... "kalksteen die in Waals-Brabant werd ontgonnen"  ? M'n oer !

  Een akte uit november 1452

  Wa kallek deroat gheuld en nen oep Wale derin gelate, ja. Dus as G.L. die kallekstien nao na ginder doo... Díe ga content zaon !

  Mon
 • @mark bij leven en  welzijn en als er volgend jaar nog een MR classic is probeer ik een verslagje uit mijn toetsenbord te toveren ;-)

  het was gewoon een verdoken vraagje aan een of andere klassieke liefhebber om eventueel een verslagje te brengen over MR klassiek, zeker geen verwijt aan jullie meer actuele muziekverslaggevers.

  BTW zelf tomorowland was tot hier te horen ;-), het zijn vooral de bassen die zo ver dragen ook al zijn ze misschien niet zo luid. Mijn poetsvrouw die in het centrum woont vond drie dagen toch genoeg...

   

  @Gym: fotootjes en malenie dat is niet compatibel vrees ik.

  [Tussen haakjes voor Gym hier ligt nog altijd een exemplaar van 90 jaar TSM dat weg mag. Interesse?]

  malenie
 • G.L., in den toad da de diere nog sprake zeije de mense da over zeuken dinge. Ma noa es 't allien nog de kunst oem oep het papier te gerake. Nadenke G.L.

  Schitterend pleidooi om ons "eindelijk af te maken" van die Vlaams blokker aan ons been.
   

   

  Jokke oep zeun blokke
 • Omwille van Maanrock was ik, dit jaar, niet aanwezig.

  Maar hier een fotootje van 2014...

  Foto Gimycko

  gimycko
 • @Mark Mede door het schitterende weer de piccobello organisatie en de op eer belustte clans was het weer een editie om in te kaderen. Echte atleten en athletes die Clanners. Blij dat ik er bij was.

   

  RealRaven
 • Bedankt voor dit verslag! Het valt al een paar jaar samen met Maanrock (en met Cultuurmarkt Vlaanderen in A'pen), ... kiezen is altijd verliezen en een mens kan niet altijd alles combineren. Vorige jaren is me dat soms wél gelukt...

  Maar ik ben blij te lezen dat het weer top was... Dankzij het verslagje was ik er toch een beetje bij ;-)

  Den Banan & Co hebben dat dus weer goed gedaan..

  Mark Van Mullem
 • Conclusie : Maanrock blijft leefbaar en doenbaar.

  Dit in tegenstelling tot bijv. Marktrock in Leuven of de Gentse Feesten waar er op bepaalde momenten zoveel volk is dat ge geen meter vooruit, achteruit, links of rechts kunt.  Er waren jaren dat ge voor een wandeling van 5 minuten tussen twee pleinen meer dan een dik uur nodig had.  Toen heb ik afgehaakt.

  Maanrock 2015 - Foto's Gimycko

  gimycko
 • @ Malenie: de zin "Een exhaustief verslag durven we je niét beloven" staat er natuurlijk niet voor niets. Een mens kan nu eenmaal niet overal tegelijk zijn... de verslaggevers hebben gepoogd waar het kon de nabijgelegen podia te combineren... Hof van Busleyden lag wat verder weg. Natuurlijk is dat jammer! Ook daar hadden we graag bericht! Maar elkeen is welkom om verslag uit te brengen van het Klassiek Podium natuurlijk - graag zelfs! Volgend jaar een verslaggever van MR Klassiek? Waarom niet!!


  Behalve concertbezoeker ben ik ook inwoner van het centrum, voor ik tenvelde was, was ik even thuis, en tijdens de laatste beats van Barman was ik al thuis. De wind moet aan de kanten van Technopolis bijzonder straf staan... bij mij thuis, in de Bruul (kan het meer centrum) weinig tot niets gemerkt van die loodzware beats. ;-))
  Loodzwaar betekent trouwens niet oorverdovend luid...
   

  Mark Van Mullem
 • En de vrolijke vrienden kan je wekelijks komen beluisteren als ze repeteren op het Heike. En je kan er dan ook nog een lekkere pint drinken aan democratische prijzen. We verwachten u allen.

  G.L.
 • En daar heeft Malenie natuurlijk een fotootje van.  Nietwaar ?

  ;-)

  gimycko
 • goed lezen Gymicko ik was daar zondag namiddag en ik heb met plezier toegekeken hoe goed Bob de danser kan dansen ;-). Het was plezant ze bezig te zien. 

  malenie
 • Hoera !

  Soirée Lamot, de vertelsessies over het Mechelse erfgoed in Lamot, gaan volgende week opnieuw van start. Vanaf 10 september worden er vier donderdagen lang lezingen georganiseerd over ons industrieel en technisch erfgoed.

  Uit GvA

  Allen daarheen !

  :-)

  Foto Gimycko

  gimycko
 • @ Malenie :

  Ge had er zondagnamiddag moeten bij geweest zijn int Hof van Busleyden want onzen Bob-den-Danser, kreeg, door de muziek van o.a. de Vrolijke Vrienden uit Hombeek-Heiken, de danskriebels die hij aan iedereen liet bewonderen !

  :-)

  Hof van Busleyden Maanrock Klassiek Fanfare Harmonie Brassband Volk Sint-Janskerk - Foto Gimycko - Zoek den Bob !

  gimycko
 • ik citeer: Loodzware beats en grooves vulden Mechelen tot ver over middernacht.

  dat hebben we dan wel gehoord tot voorbij Technopolis...

  Och arme de centrumbewoners.

  En gelukkig was er nog als locatie Het Hof van Busleyden waar ik genoten heb van het hete (letterlijk) optreden van diverse brassbands en harmonieën of moet het harmonies zijn. Ja, ik ben niet zo thuis in namen en nummers, maar het was mooi. 

  En als er nu nog iemand op zaterdag naar het klassieke luikje geweest is, is het verslag compleet.

   

  Out of topic: Volgend jaar evenveel, maar properder wc's. ;-)

  malenie
 • Schitterend pleidooi om ons eindelijk af te maken van die Waalse blok aan ons been.

  G.L.
 • ...of ik, er zélf bij was.   ;-)  Bedankt.  Nu weet ik wat ik 'gemist' heb...

  Jan Smets
 • Inderdaad Jokke: de gevangenispoort!  Alleen maar omdat ze deze functie nog had... Momenteel legt men de laatste hand aan de restaurtatie.  Binnen enkele dagen kan je ze weer bezoeken...

  (foto's: Jan Smets)

  Jan Smets
Inhoud syndiceren