Recente reacties

 • Nu wordt het echt te gek !

  Een Leestenaar - die woont in Leuven - zingt over onze Toren

  Go figure...

  ;-)

  gimycko
 • Belgie wordt niks. Belgie IS een bananen republiek die op zijn bek gegaan is.

  G.L.
 • gimycko
 • En in sommige gemeentes is er nog iets gekker aan de hand...

  Inwoners Lennik boos : 17 vuilniszakken in een rol van 20

  gimycko
 • Neen Some,  die fabriek in de Augustijnenstraat heeft niks te maken met die van Roestenberg.  Ze brandde op een avond in 1951 of 1952 (dacht ik) af en we konden de rode lucht zien vanuit ons raam aan de Astridlaan.  Min vader  zei 's anderdaags  dat het de wolfabriek in de "Fabriekstraat" was.... Meer weet ik er ook niet van.

  Leeftijds- en klasgenoot Jos Nys die in de Ham woonde zal het  wellicht beter weten.
  Hallo Jos !

  Roger Kokken
 • Dat er geen vlas in Mechels goudleer zit, dat weet elk kind.

  gimycko
 • gimycko
 • Vlas werd vooral gebruikt om Just2knows te maken.

  Roger Kokken
 • Werd vlas gebruikt bij wandtapijten ?  Just2know

  gimycko
 • jan uit mechelen
 • toto orlando
 • Misschien moet Schiplaken eens zo'n blikjesnet kopen.

  Just an ID zou Gimcko zeggen !

  toto orlando
 • Naast 'opgelost met' belastingen en taksen vooral ook 'ingericht om' nieuwe boetes, taksen, bijdragen, heffingen en belastingen te kunnen uitvinden. En dáártoe mag gerust de 'allermoeilijkste oplossing'. Allemans centen hebben tot doel de vrijheden van de politici en een ermee in symbiose levende elite ten top te drijven. Ieder ander, de zeer ruime meerderheid, staat met mooie vertelsels, wat brood en spelletjes steeds meer aan de (zelf)kant.

  SomeHuman
 • @Roger Kokken: Geen idee waar in de zogenaamde Fabriekstraat (vanouds officieel Augustijnenstraat) een "wolfabriek" was, maar de op vlas draaiende linière Saint-Léonard zou men toch eerder "garenfabriek" of misschien "linnenfabriek" of "lijnwaadfabriek" kunnen genoemd hebben. Daarentegen op de overkant van de Raghenoplaats en van de Dijle stond in 't zicht van de Fabriekstraat de lainière de la Dyle van Thiry, gekend als de "seuzzefabriek" die misschien ook, en terecht, "wolfabriek" kan genoemd zijn. Het ene lettertje maakt groot verschil.

  SomeHuman
 • Dank voor de reactie. Je hebt het destijds niet gemist, om de simpele reden dat het nooit werd gepubliceerd. Het lag klaar bij De Morgen, netjes opgemaakt en van foto's voorzien. Helaas, door een onvoorziene gebeurtenis (een bloedige schietpartij in Luik, als ik me goed herinner) werd het door de actualiteit naar de achtergornd verdrongen. Waarna het dan weer in de geformatteerde drukte van kerst- en nieuwjaar met haar verplichte interviews en jaaroverzichten belandde. En verzoop. Het leidt wel al twee jaar een eigen leven in de luwte van mijn eigen website.

   

  Erik Raspoet
 • Uitleggen kan hij wel, die SOme .  Lijkt Obama wel!

  toto orlando
 • Wel opletten dat morgen de afvalmaffia uw rommel niet komt ophalen tegen een tiende van de prijs...

  Ze mogen ! Wij heb nauwelijks vuilnis.  Het enige dat in onze vuilniszak steekt is plastiek van verpakkingen.  We hebben 2 grote composthopen en 2 compostvaten.  Alle etenresten vedrdwijnen in de tuin en worden er gratis opgehaald door eksters enz...  Diftar zal van ons dus niet rijk worden.  Het zijn echter al die  taksen, retributies en andere bijdragen die ze "onder het mom van" uitvinden om het geld uit onze zakken te kloppen.

  En dan Diftar (of is het Dieftar)? Er dient per ingeleverd gewicht te worden betaald (wat normaal is) maar bovendien dient behalve alle voornoemde taksen hier bovenop nog eens  elke keer 1 euro te worden betaald, gewoon om de vuilnisbak in de kar leeg te kieperen....  Je ziet, het afvalmes snijdt langs alle kanten. (en dat ziet men dan ook langs onze wegen, vooral de minder bebouwde zijwegjes).

  In Holland zijn ze wat slimmer.  Daar wordt statiegeld op drankverpakkingen geheven en  men ziet er geen lege flessen naast de weg liggen.  Hier in Schiplaken is het aan de boskant tussen de Rubenslaan en de Blokstraat bij wijlen een 800m lang stort van lege flessen en blikjes.  Maar in Belgenland moet men zowat tegen het debiele aanleunen om nog maar te DURVEN hopen dat de bende uit de Wetstraat even slim zou zijn als hun Nederlandse collega's.  Hier wordt immers alles opgelost met belastingen en taksen, uiteraard de gemakkelijkste oplossing.

  Roger Kokken
 • U bent nog een bewerking vergeten!

  Vooraleer te roten (weken van de vezels in warm water) werd het vlas machinaal gerepeld. Daarbij werd het lijnzaad uit de zaaddozen verwijderd en werd de harde stengel gebroken zodat de vezel gemakkelijker vrijkwam.

  Na het roten werd het vlas op de wei te drogen gezet. Daarna volgde het zwingelen, waarbij de bast verwijderd werd (en naar de vlasvezelplaatfabriek ging) en de vezel overbleef. Deze werd geboot (in een soort wrong gedraaid) en was zo het basismateriaal voor de spinnerij en weverij.

  Er ging werkelijk niks van zo'n vlasplant verloren. Bij mij thuis in Bavikhove aan de Leie werden alle bewerkingen tot en met het zwingelen gedaan.

  De bussel op de pentekening is zeker en vast geen vlas.

  dochter van een vlasser
 • Protesteren tegen de vervolging van christenen in de schaduw van een 100 meterige kerktoren.

  het heeft iets ironisch

  Alex Terieur
 • Is dat het  "wolfabriek" in de Augustijnenstraat (toen nog Fabriekstraat ?) dat ergens rond 1951-1952 afgebrand is?

  Roger Kokken
Inhoud syndiceren