Recente reacties

 • Vermits ik van 1948, toen mijn vader op de Astridlaan (extra muros op 50m van de Brusselpoort) had gebouwd  er tot in 1964 heb gewoond, was het toenmalige Comet bij de Mechelaars gekend als "de Voskes".Tot omstreeks de jaren '50 werden er kleine pantserwagentjes (reki's) gebouwd die dan met regelmaat en met het nodige geratel over de kasseien van het  extra muros baantje richting station dreunden.  Later werden er (geloof ik) gasflessen gemaakt .  De achterkant van "de Voskes" aan de Leuvense vaart was ons speelterrein.  Nu is het ganse stuk langs de Leuvense vaart genivelleerd maar vroeger lag het stuk tussen de toenmalige zandweg langs de vaart en de gevels van de Comet gebouwen wel 2 meter lager en leende zich voor het jonge grut dat we toen waren uitstekend om "een kamp" te bouwen en er ander vertier te beleven dat de huidige jeugd met hun smartphones en Ninentendo's nooit meer zullen beleven.  "De Voskes" hadden toen nog de typische bakstenen gevel die begiin jaren '60 verbouwd werd tot de gekende  "expogevel"..  In elk geval, de oude gevel bood een gans andere aanblik  dan de  afgebroken gevel met grote glaspartijen.   En voor de jeugdige :-) Mechelen blogt bezoekers die die gevel nooit gekend hebben, hieronder een beeld van hoe hij er uitzag  sinds de bouw van de meubelfabriek De Vos er tot begin jaren '60.

  En zo zag het pad langs de Leuvens vaart er 40 jaar geleden uit met op de foto uw dienaar. Niet te vergelijken met de huidige mooi geasfalteerde fietsweg.

  Roger Kokken
 • tja, " de coloribus et gustibus non disputandem est "

  Eric
 • En twee paar ogen zien meer dan één of ik heb niet goed opgelet...

  Mijn lievelingshuisje staat ook op de foto.

  De lens van een fototoestel heeft duidelijk ook meer bereik.

  Het was weer de moeite waard om mee te gaan.Ook al was het heel warm.

  Met dank aan Peter, die aan ons waarschijnlijk niet helemaal hetzelfde vertelde als Marjan aan haar groep. 

  malenie
 • We hebben serieus ons booty geshaket en genoten van Lalalover 2.0, Marvin Gaye & Prince keken over Toms schouders mee en zagen dat het méér dan goed was !!

  En nu ongeduldig wachten op het nieuwe album! ;-)

  Mark Van Mullem
 • En Salaire-sur-sable?? en Jardins à la fin? en Bourg des faucons? en Pluspourribarage???

  Hahaha

  Roger Kokken
 • allez ze zijn weeral vertrokken, zucht

   

  malenie
 • Die goede Smets moet niet boos zijn. Als hij gelijk heeft, krijgt hij van mij  gelijk (zeker als het die alomvattende intelligentie betreft) En dank voor de erkentelijkheid maar het was graag gedaan.

  Nog iets over die Bois-le-Duc. Uiteraard had die stad een Franstalige benaming. Den Bosch  ligt dan ook niet in Holland maar in (vandaag Noord-)Brabant. Ze was tezamen met Brussel, Leuven en Antwerpen een van de vier leden van de Staten van Brabant (het rudimentaire parlement van het hertogdom) en een belangrijk handelscentrum. Na de verovering door een zoon van Oranje bleef ze 160 jaar onder een bezettingsregime van de Republiek.

  janarthurleo
 • Mastrisjt? ;-)

  en heum, heum, Bois-le-Duc?

   

  Jokke oep zeun blokke
 • Bedankt janarthurleo om dit wereldburger spelend provinciaaltje hierop te wijzen.  Ik bezit natuurlijk niet uw alomvattende intelligentie.  Ik ben u daarom ook zeer erkentelijk om deze door mij gemaakte fouten te herstellen  ;-)

  Jan Smets
 • Wees toch zo geen provinciaaltje dat wereldburger speelt. De naam van de Duitse stad is Aken in het Nederlands en niet Aachen. Of ga je nu voortaan ook schrijven over Mechelse kunst in Wien, London of Tournai ? Het feit dat er een Nederlandse naam is bewijst de Europese belangstelling en uitstraling van Brabanders en Vlamingen eertijds. Alleen streken en steden waar veel contacten mee waren, kregen een vernederlandste naam. Niemand vernederlandste Viareggio of Vicenza maar Venetië, Milaan, Rome, Florence kregen wel een Nederlandse naam want voortdurend reisden mensen naar daar. Het feit dat Mechelen, Leuven, Antwerpen, Brugge, Gent enz. wel Franse, Italiaanse of Engelse namen kregen bewijst de vele politieke en commerciële banden in de middeleeuwen. In Holland genoot alleen Den Haag die eer. Sommige van die namen zijn verdwenen zoals Gulik (Willem van Gulik in De Leeuw) = Jülich, Robeke = Roubaix, Kantelberg = Canterbury enz. Omgekeerd gebeurde ook: Mechlin (en niet dat belachelijke Malines) wordt nu nog alleen voor kant gebruikt; voor de rest is het gewoon Mechelen in het Engels. Maar steden als Aken en Keulen die zo nauw verweven zijn met de geschiedenis van Brabant, met het land van Loon en Opper-Gelre (met de onhistorische naam Limburg bedacht door oen Willem I) verdienen hun aloude Nederlandse benaming.

  janarthurleo
 • Leuk verslag en knappe foto's (vooral de zesde laatste, die van die stoelendans is grappig, want er er zijn een paar van die, totaal voor dit soort oefeningen ongeschikte stoelen, te kort!).
  Ik wist niet dat de weergoden Facebook konden lezen, maar de Clarissen zullen dat met hun eigen FBaccount wel gelezen hebben en zo dat bericht op hun specifieke manier doorgespeeld hebben een "steuzeke" hoger!

  Alle trukken van de foor helpen eieren te sparen in zo'n geval!

   

  ;-)

   

  Jokke oep zeun blokke
 • Ook nog heel veel bij geleerd over "de paroche". Zoveel dat ik zelf nog moet geweten hebben, maar er is ergens een stuk uit mijn memorie vrees ik.

  Jokke goh nu weet ik nog niet wie jij bent...

  malenie
 • Het was jaren en dagen geleden dat ik nog in die "kottee" rondgelopen had, vooral de Vennekant en het huis verwezenlijkt met de tussenkomst van de secretaresse van Braem was voor mij een revelatie! 

  Wordt benieuwd welke wijze wonderbare weetjes bij de volgende weekendwandelingen te wachten staan!

  PS: de W'ees zijn op ;-)

  Jokke oep zeun blokke
 • Mooi initiatief alleen spijtig dat het zoveel geluidshinder bezorgt aan de omwonenden. Moet dit nu echt dat onze ramen trillen en we geteisterd worden door oorverdovend basdreun. En ik woon dan op 200m van het gebeuren en kon pieken van 85 dB buiten en binnen van 64 dB optekenen. Eigenlijk hoort dit toch niet in een woonzone? Of ben ik hier de enige die hierover durft klagen?

  Ambior
 • Hopelijk muist dit leuke evenemet er niet vanonder!

  http://www.gva.be/cnt/blmsi_02413414/verhuist-na-tourcriterium-naar-muizen

  Jokke oep zeun blokke
 • Iemand die de kunst verstaat om God's water over God's akker te laten vloeien (of beter: te laten stromen  hahaha)

  Roger Kokken
 • Knap artikel!  Welkom als nieuwe blogger Eddy!

  Jan Smets
 • Mooi artikel over Lode, de muzikale duizendpoot uit Battel.

  Ook mooie foto's van het orgel. We prijzen ons gelukkig dat er mensen zijn die het kerkelijk patrimonium mee bewaren en vooral eerbiedigen.

  Ik kan volledig akkoord gaan met de tekst Jan maar toch één opmerking: "In de jaren 50 (en de decennia daarvoor) was het hoogzaal verboden terrein voor vrouwen" Helemaal juist en ook het hoogkoor was verboden terrein, zo konden er geen vrouwelijke misdienaars zijn!!

  Maar ik moet toch de hemelhoge kemel rechtzetten als zou het hoogzaal ook verboden geweest zijn voor kinderen?! Waarscijnlijk bedoel je hier 'meisjes' en dat is correct. Knapen daarentegen waren heel gewoon en noodzakelijk op de hoogzalen want de enige mogelijkheid om met "gemengde stemmen" te zingen (d.w.z. sopraan, alt, tenor en bas) was met een "gemengd mannenkoor"  en knapenstemmen dus. Denk maar aan het fameuze St.-Romboutskoor in Mechelen en de vele andere katedraalkoren (Brussel, Gent, Antwerpen, Brugge enz.)

  Er was dus geen enkele reden voor Lode om achter het orgel weg te kruipen of bang te zijn om weggejaagd te worden: eerder het tegenovergestelde!

  In deze tijd waarin we traditie en geschiedenis stiefmoederlijk behandelen moest ik deze rechtzetting zeker doen.

   

  Urbain
 • Eigenlijk was dat dus waar, hé, de zus van den baron, dat komt toch dicht in de buurt van de barones...

  Wieland Volkaert
 • Leuke anecdote Malenie!  Over de Empains en Battel schreef ik op Mechelenblogt vroeger dit:

  www.mechelenblogt.be/2010/04/baron-empain-en-battel

  Jan Smets
Inhoud syndiceren