Recente reacties

 • Heren stadsmussen, toch weer bedankt voor jullie schitterende bijdrage. Joelen geblazen achter de Zenne. Wauuuuw.

  G.L.
 • Luc, die iemand met zijn Griekse onzin is er ene van over de Zenne, notoir om zijn steeds waardevolle bijdragen.

  Roger Kokken
 • Iemand, ik weet niet meer wie, wou er weer een griekse tragedie van maken, dus laat maar waaien.

  Luc
 • Helaba Luc, waar zou ik u van Griekse of zelfs van Schriekse connecties verdacht hebben?

  Jokke oep zeun blokke
 • @Rozjei: ik ben er weer effe tussenuit geweest maar dankzij de boekskes van mijn vader kan ik een beetje bijbenen. Nee! Roger en Jokke .. mijn vader is geen Griek ( alhoewel hij grieks-latijnse deed in het Sem ).

  Luc
 • Serieuze documentatie Luc!  Tiens, ik heb nooit geweten dat "Cisse" Purnelle ooit iets met het mMt te maken heeft gehad.

  Roger Kokken
 • Ik was zelf aan het zoeken naar dit stuk maar kon niks terugvinden in hun repertoire onder de eerst gegeven titels. 

  Ondertussen is de oplossing gevonden en heb ik één raadsel minder in mijn geheugen.

  Het eerste stuk dat ik er ' meegemaakt heb was in 1964 - Het regent in mijn huis -. Ik herinner mij nog dat er geopende paraplus uitgedeeld werden in het publiek en dat men soms doorheen het publiek verder speelde!

  Luc
 • Was dat lijk dan zo eentje zoals in Griekenland uit de kast is gevallen Roger ?

  G.L.
 • Bedankt Jokke.  Oef... ik ben dan toch nog niet helemaal gaga  :-)

  En ja, 't was geen kind maar een lijk dat groter werd... maar 't is dan ook weeral 54 jaar geleden...

  Roger Kokken
 • Goed gezien, Jokke. Het onderwerp is dan helemaal geen levend kind van Amadeus/Amédée. Men denkt aan een door Amédée vermoorde aanhouder van zijn vrouw: Een volwassen lijk, dat sedert jaren in huis gehouden werd en steeds problematischer opblaast.

  De wiki noemt een versie met een alternatief einde: " l'échappée d'Amédée n'est pas montrée, mais seulement commentée par les personnages qui l'observent." Ik denk dat ik dat zo ooit gespeeld zag op TV.

  Mon
 • Roger, troost u, er is niks mis met uw geheigen, in het seizoen 59-60 speelde het mMt inderdaad Amadeus van Eugène Ionesco in een regie van Luc Philips, het decor was van Frans Gijck. De acteurs: Alice Toen, Frans Dijck, Fons Van Delm, Lode Van Asch, Leo Van Horenbeeck, Gerda Marchand, Francis Purnelle.

  Voor de inhoud van het stuk zie de franstalige Wiki onder "Amédée ou Comment s'en débarrasser"

  Jokke oep zeun blokke
 • Neen Mon, die naam is me volledig onbekend en zit zelfs niet gestockeerd in de verste uithoeken van mijn geheugen. Het is eerder iets in de aard van Amadeus, tenzij men die Alcofribas toen in Amadeus (of zoiets) wijzigde voor een gemakkelijkere uitspraak..??  Ik heb de vraag gesteld aan mijn eerste lief, die met mij de vertoning heeft bijgewoond.  Hopelijk herinnert zij zich nog de precieze naam van het toneelstuk...??  Nu nog een antwoord krijgen

  Of... misschien leest een oudgediende van het MMT dit blog en weet hij nog hoe die uitvoering van 1960 heette???

  Roger Kokken
 • De beroemde Pantagruel werd in bijna 5 eeuwen volop geleend voor inspiratie, herinkleding of bewerking. 'Pantagruel' en 'Gargantua' (zoals die boeken verkort genoemd worden) stonden onder schuilnaam 'Alcofribas Nasier', de letters van 'François Rabelais'. Die volledige titel leert ook dat [vooral] de vader zijne pere gezien heeft met zijn overgroeide zoon, en dat is niet erg algemeen voor het thema van een reusachtige baby of snel groeiend kind. "Alcofribas" lijkt zo ferm op Ahasverus dat ik vermoed dat je die opmerkelijke naam in '60 in een bijtitel of beschrijving las en je aan de jou toen nog vers bekende Ahasverus deed denken. Volgens mij kent onze cultuur geen andere er van ver op gelijkende naam over een abnormaal groot kind.

  Ook ik kan mijn eerdere plaatsingen van 24 en 25/01 niet meer bewerken, deze hier van na 20:44 op dit moment echter nog wel (en drie keer).

  Mon
 • Ahasverus en "de tobbers van zijn straatje" uit "De Wandelende Jood" van Vermeylen was verplichte kost in de middelbare.  Het toneelstuk waarvan sprake heette zo niet maar het had een naam die er toch enigszins op leek :-)

  En of ik een bewerking zag van wat je hierboven schrijft... ik zou het begot niet weten, ik was toen 16 jaar, maar ik denk het niet.

  En lap, 't is weer eens van dat, mijn bijdrage van 24/1 hierboven kan ik weer eens niet meer bewerken.  MB schijnt de laatste tijd  "oep kattedèrreme te loepe"

  Roger Kokken
 • Welke vader herkent zich daar niet in?  :)

  Ahasverus is een naam voor de Eeuwige of Wandelende Jood en van een door Heijermans geschreven toneelstuk over jodenvervolging in de tsarentijd.

  Zag je een bewerking voor theater naar Rabelais, van "La vie très horrifique du grand Gargantua, père de Pantagruel, jadis composée par M. Alcofribas abstracteur de quintessence. Livre plein de Pantagruélisme" ?

  Mon
 • In 1960 zag ik in het kleine zaaltje boven 't Hemelrijck de opvoering "Amadeus"?, "Ahasverus"?(of iets in die aard) over iemand wiens kind altijd maar groter en groter werd en daaraan gekoppeld ook 's mans zorgen.

  Roger Kokken
 • Mechelen is er vroeg bij want "(bijna) zestig" is nog bijna twee jaar af. Zelfs "volgend jaar", "in 1956" zegt amper genoeg. Volgens Wikipedia ging de 1ste voorstelling pas "op 1 december 1956 in première in Huize Hemelrijck".

  Mon
 • Voor de ornithologen in spé. Ziehier de top 3 van de meeste getelde vogels.

  1) Huismus (net als vorig jaar)

  2) Koolmees

  3) Vink

  Met dank aan Natuurpunt voor de info. De link naar het gedetailleerde eindrapport volgt!

   

  RealRaven
 • Staf Nees was ook leider van de Tinelkring. Weet iemand wanneer (en in welke omstandigeheden) dit gezelschap opgehouden heeft te bestaan?

  Jokke oep zeun blokke
 • Toch wel een merkwaardige anecdote dat Nees nét stierf voor het huis van Jef Denyn op de IJzerenleen.
  ..

  Jan Smets
Inhoud syndiceren