Verborgen Universum

met categorie:  

(foto's: J. Smets)

Het is niet zo vreemd dat je nog nooit van deze kunstenaar hoorde.  Paul Vernimme is dan ook een erg bescheiden man. Hij zegt zelf dat hij het steeds moeilijk had om zich te 'verkopen', en nimmer heeft hij 'geschooid' of zelfs maar gevraagd om te kunnen exposeren.  Nochtans is zijn werk van erg grote kwaliteit, en dat bevestigen heel wat collega's-kunstenaars.  Toch kan je binnenkort zélf kennismaken met het artistieke universum van de vorige week 75 jaar geworden kunstenaar.  Het is eerder bij toeval dat Marc Van Camp met werk van Paul in contact kwam en er méér dan verrast door was.  Marc die een oog heeft voor kunst en zowat dé kenner en promotor is van de bij leven al tot Mechelse legende verklaarde Jan De Winter, sprak hier galeriehoudster Marleen De Smet over aan.  Zo ging de bal aan het rollen.  Het maakt dat je in Galerie M vanaf 31 augustus tot en met de finissage op 15 september de bijzonder verrassende expo met werk van Paul kan be-levenVanochtend had ik een fijn gesprek met de in Bonheiden wonende kunstenaar...

 

Wandelen van de Hanswijkpoort tot aan de Overste Poort

Willem Ragheno, Hendrik Speecq, Graaf van Egmont, Hans Poppenruyter, Willem Geets, Van Lerberghe, Pierre-Joseph Van Beneden, Willem-Frans Van Kerckhoven... dit is slechts een bloemlezing van vele bekende Mechelaars die op de wandeling de revue hebben gepasseerd. 

Oslo

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Ze was één van de bekendste katten van de stad. Huisbewaarder, boekhouder, en poezelige concièrge: Oslo, de rosse kater van boekhandel Salvator in de Befferstraat.  17 jaar is ze geworden, maar vandaag vertrok de belezen Oslo naar de kattenhemel, en laat een grote leegte na.  Voor deze besnorde intellectueel is het verhaal ten einde gekomen.  Boek toe.  We zullen deze knuffelkater missen. 

Ik word als verhalensprokkelaar wel vaker geconfronteerd met de trouwe huisgenoten van bekende en minder bekende Mechelaars.  Bij de laatste zusters Norbertienen diende ik op te letten om niet te struikelen over de speelse keffer Skippy die het verhaal en de huiskamer maar al te graag diagonaal kwam doorgetrippeld.  Bij  Hortense Champagne schreed statig en met gevoel voor timing en theatraal, de aristocratische Chanel door het beeld, alsof Madame haar zélf de balletpassen aangeleerd had.  En bij Rozeke-van-de-posturekes-van-de-Haverwerf probeerde het pluizige Bizjouke zélf de show te stelen.

Ze miauwden, blaften, keften, snorden doorheen onze babbels: de viervoeters van de Dijlestad.  Aandacht vragend, aandacht eisend, tegen me aan schurkend, gevaarlijk ogend, of complete onverschilligheid tonend...

Maar Oslo was anders.  Met alle respect voor al die andere lieve en soms minder lieve dierlijke wezens: Oslo had iets van-hoe-zou-je-het-betitelen?  In ieder geval was hij een kat om 'U' tegen te zeggen... Alom aanwezig tussen de boekenrekken en in de vitrine. Mascotte en boegbeeld.

 

116 deelnemers op 16de Maneblusser Classic Tour

met categorie:  
De 16de editie van de Maneblusser Classic Tour trok weer heel wat volk naar onze stad Mechelen. Maar liefst 116 eigenaars van oldtimers en classic cars hadden zich ingeschreven voor dit evenement georganiseerd door MAK Historic Car Club
 

 
 
Met mondjesmaat arriveerden vroeg in de morgen de auto’s op de Grote Markt. Daar werd op deze feestdag rond Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart verzamelen geblazen voor een dagje kijk- en rijplezier in oude knarren. 
 
 

"Het gaat om méér dan een blikken doos..."

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Uiteraard wil ze met haar leuke actie flink wat centjes verzamelen voor 'Welcome in Mechelen' - de organisatie die in 2016 werd opgestart door geëngageerde Mechelaars die de handen uit de mouwen willen steken voor asielzoekers, (erkende)vluchtelingen en nieuwkomers om hen op een warme en menswaardige manier te ondersteunen in hun nieuwe (tijdelijke) stad.  Sociaal bewogen als ze is kwam Lieve Daem op het idee om haar verzameling blikken dozen te koop aan te bieden in het toffe authentieke snoepwinkeltje 'Langen Asem' van Jelte Pieter Dijkstra in de Katelijnestraat 12.

Maar het gaat om méér!  Het verhaal van de blikken dozen wil mensen triggeren.  Het wil de werking van Welcome in Mechelen bekend(er) maken en misschien doet het Mechelaars bewust worden over het feit dat we het niet zo slecht hebben als we kijken naar het lot van vele vluchtelingen.  Niemand verlaat z'n land voor z'n plezier.  "We hebben een warm bed, een bad, voldoende voedsel en drinkbaar water en hebben niet te maken met oorlogsgeweld. Velen kennen dit geluk niet en vluchten voor dit geweld, voor een veranderend klimaat of om economische redenen..."

Deze namiddag had ik een boeiende babbel met de sympathieke praatwaterval Lieve in het winkeltje van Jelte.  Jelte runt 'Langen Asem' sinds een tweetal jaar.  En hij kan méér dan aardig verstoppen dat hij afkomstig is uit het 'hoge Noorden'.  Je merkt amper een accent.  Tof om te merken hoe Lieve en Jelte mekaar vonden, en hoe ze samen hun schouders zetten onder dit initiatief.  

 

Laatste Parkpop gaat Klassiek met Casco Phil

Casco Phil sloot donderdag het zomerseizoen van het populaire Parkpop af. vzw Mechelen Feest maakte de keuze om de laatste avond met klassieke muziek af te sluiten, en dat bleek een succes.

Casco Phil op laatste Parkpop seizoen 2019 te Mechelen

"Officiële kerk kijkt achteruit. Ik wil vooruit kijken!"

 

(foto's: Jan Smets)

Een blad nam hij nooit voor de mond.  Steeds zei hij vrank en vrij zijn gedacht.  Ongebonden.  Niet om zomaar wat te rebelleren, maar omdat hij als visionair priester al héél vroeg zag hoe de Kerk evolueerde.  Hij begreep vele jaren geleden dat we naar een andere Kerk aan het groeien waren. Nog voor de kerken massaal begonnen leeg te lopen leerde hij zijn parochianen hoe ze best op een andere manier konden vieren om de boodschap van Jezus door te geven.  Dat hij hierbij soms een afwijkende mening had dan Rome of 'de Wollemarkt' was geen geheim.  Ook op 90-jarige leeftijd is de charismatische Paul Van Steen nog steeds de eeuwig jonge priester: vooruitstrevend, met een fysiek om 'U' tegen te zeggen, en met een mentale veerkracht die men kan benijden.  "De officiële Kerk kijkt te veel achteruit.  Ik wil vooruit kijken!".  Deze slagzin typeert de op 14 augustus 90 jaar geworden priester hélemaal.  Hoewel hij al zo'n 25 jaar op pensioen is als parochiepriester van Sint-Jozef-Coloma, is hij nog altijd erg actief, en gaat hij nog 1 maal per maand de vieringen in de Colomakerk voor.  Met recht en reden mag hij de architect worden genoemd van deze bruisende en levendige parochie, die één der meest actieve en 'jonge' gemeenschappen van de Dijlestad mag worden genoemd.  Op deze feestdag van OLV-Hemelvaart ging hij voor in de kerk van Coloma.  Maar de parochieploeg had voor een dubbel draaiboek gezorgd.  De jarige herder werd tijdens een doorleefde viering in de bloemetjes gezet, en nadien werd er gezellig nagepraat op een receptie in 't Kranske.  Liefst had hij zijn verjaardag in alle stilte laten voorbijgaan, maar dat was buiten de waard gerekend.  In de Hanswijkenhoek wordt Paul Van Steen 'held van Coloma' genoemd, zoals in het gelegenheidsliedje dat Hilde Aelvoet en Pieter Jansen vandaag ten gehore brachten.  Dit feest hoorde er gewoon bij.  Willen of niet...

 

Zet JIJ ook je beste beentje voor bij Va et Vient?

met categorie:  

 

 

(foto's: Jan Smets)

Ze zaten gezellig voor 'n vraaggesprekje in de sofa bij een glunderende voorzitter van de Mechelse Cultuurraad Frans De Wachter toen ze genomineerd werden voor de 'Mechelsen Iemer'; Ze zetten hun beste beentje voor op Maanrock, op Pataboem, op de Kerstmarkt...; hun fraaie benen toonden zich tot heel onlangs op een reuzefoto in de Nauwstraat, jolig stapten ze mee op toen de gedenksteen voor den Herten Aas werd overgebracht van Grote Markt naar Haverwerf; en ze gaven een extra toets aan de voorbije Cavalcade...  Waar ze vrolijk paraderen toveren ze een glimlach op de gezichten van de toeschouwers... Va et Vient: wie kent niet het prettig gestoorde Mechelse majorettenkorps dat negen jaar geleden werd opgericht.  Ondertussen passeerden al heel wat jongedames de revue.  En steeds opnieuw is er nood aan vers bloed.  Daarom wil men tot een nieuwe recruteringsronde overgaan.  Va et Vient is op zoek naar enthousiaste jongedames die hen willen vervoegen.  Hiervoor worden vier open repetities gepland waarop je al eens kan komen kennismaken, en...wie weet: overstag te gaan! 

 

Begrafenis in de Hanswijkenhoek...

met categorie:  

Zo af en toe krijg ik wat oude Mechelse foto's toegeschoven.  Men kent immers mijn passie.  Deze wil ik jullie niet onthouden, ook al is het onderwerp nu niet bepaald 'vrolijk'.  Maar ze schetsen op weergaloze manier een voorgoed voorbij verleden.  Ze dateren beiden uit 1961 - mijn geboortejaar, en tonen een zich vormende begrafenisstoet op de Tervuursesteenweg in de Hanswijkenhoek.  Het huis waarvoor de lijkwagen staat is het hoekhuis Tervuursesteenweg- Leliestraat. Hier woonde ooit de familie Vaganée - grootouders van ondermeer de bekende muzikant Frank Vaganée en zijn broer - voormalig burgemeester van Bonheiden. Op de achtergrond torent de Sint-Jozef Colomakerk.  Pastoor Xaveer Verbruggen staat enigszins verstopt achter de kwispel van onderpastoor Forton...  Merk hoe rustig deze Tervuursesteenweg nog is.  Je kan je heden niet meer zo goed voorstellen hoe zo'n uitvaarten er toen aan toegingen.  Ze waren ook nog hoofdzakelijk kerkelijk en een stoet werd gevormd van het sterfhuis tot de kerk...

 

U2be Belgium Experience op Parkpop Mechelen

met categorie:  

De voorlaatste Parkpop 2019 werd een muzikale voltreffer met U2be – The Belgian U2 Experience. Duizenden mensen en fans stroomden toe om samen uit de bol te gaan op 40 jaar U2 geschiedenis.

Parkpop met tributeband U2be

Inhoud syndiceren