't zwevend torentje van Sint-Jan...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Het mocht dan vanmorgen wel droog zijn: het was bijtend koud.  Toch wou ik het voor geen geld van de wereld missen.  Het was ook best een niet alledaags spektakel dat ik kon vastleggen.  Om negen uur werden de eerste voorbereidingen getroffen om het gerestaureerde vieringtorentje van de Sint-Janskerk weer naar boven te hijsen.  Sinds november van vorig jaar was dit torentje naar beneden gehaald om op de benedengrond helemaal opgeknapt te worden.  Omstreeks tien uur was de klus grotendeels geklaard.  Een kraan van 35 meter voerde de opdracht uit.  Nu staat het weer op zijn plaats, en volgt de afwerking.  Enkele jaren geleden had ik de kans vanop de stellingen van de kerktoren die toen werd gerestaureerd, het fraaie torentje vanuit een uniek standpunt te kunnen fotograferen (zie onderste foto...)

 

Sint-Romboutskathedraal pakt uit met niet te missen kathedraalconcertenAanstaand weekend kun je in de Sint-Romboutskathedraal terecht voor twee niet te missen fijne concerten. Op zaterdag 24 maart brengt het Hasseltse Manteliusensemble met 'Remembrance' een koorconcert in het teken van de passietijd met werken van hedendaagse componisten zoals Eleanor Daley en Will Todd. Daags nadien, op zondag 25 maart kun je gaan luisteren naar het Brits studentenorkest University of Southampton Wind Orchestra and Sinfonietta. Zij brengen ondermeer de Zesde Symfonie van Beethoven en stukken uit Leonard Bernstein's West Side Story

Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

met categorie:  

      

                                            (foto: Jan Smets)

Schrijven zit in haar bloed.  Van jongsaf is Veerle Schaltin gepassioneerd door taal.  In haar tienerjaren hield ze een dagboek bij en pende ze gedichten neer.  Opstellen schrijven was haar ding. Ooit waagde ze zich zelf aan een kinderboek voor eerste lezertjes: 'Op reis met de tandenrobot'.  Kortom: bloed kruipt waar het niet gaan kan.  Vandaag heeft ze van die passie haar beroep kunnen maken en mag ze zichzelf 'schrijfdocent' noemen.  Met 'Wiebelwoorden' - dat echt 'haar kindje' is laat ze tijdens workshops de deelnemers het plezier van het schrijven ontdekken, en kunnen ze de verbinding met zichzelf ervaren én kunnen ze persoonlijk groeien.  Ze ondekken hun eigen kracht door over hun persoonlijke leven te schrijven.  De deelnemers leren hun wortels kennen en komen thuis bij zichzelf en het leven....  Als dat geen mooi opzet is! 

Het is boeiend om luisteren naar Veerle die het niet alleen voor hen zo verrijkend vindt, maar ook voor zichzelf.  Woorden bieden een houvast als het leven wiebelt.  Zo drukt ze het uit.  Op 23 maart kunnen belangstellenden op een kennismakingsdag hier meer over te weten  komen.  Deze gaat door in 'Le Pain Quotidien' aan de IJzerenleen.  Gestart wordt om 10 uur, en wie weet is dit net dé aanzet om ook deel te nemen aan de daaropvolgende workshops...

 

Rap op Stap

met categorie:  

Op deze maandagnamiddag gaat plots m'n gsm...  Ik schrik me tot tegen het plafond (bij wijze van spreken)... een 02-nummer... tiens... Vijf minuten later rollen er tranen... tranen van blijdschap!

Het begon ongeveer een maand geleden. Op Facebook las ik een artikel over “Rap op stap”. Uitgelegd: vrijetijdsadvies en voordelen  voor mensen met een kleinere portemonnee.

 


Deze organisatie is een onderdeel van het Netwerk Vakantieparticipatie en opende onlangs een kantoor in Mechelen in de lokalen van armoedevereniging De Lage Drempel.
Na het lezen van dat artikel was mijn eerste reactie: WAUW!  Zij vinden dus: ‘Iedereen verdient vakantie’... Jaja... maar... euh... Zou ik, zou ik niet...

 

Mijn punt is eigenlijk ...

Wat een vervelende uitdrukking is ‘mijn punt is eigenlijk’ toch niet? Hoe kan je dingen beter verwoorden? Maud Verhauwaert heeft hierover wel wat ideetjes te delen. Maud staat met een totale verwondering in het leven en stelt telkens weer essentiële, mogelijks nooit eerder gestelde vragen.

De voorstelling ‘Mijn punt is eigenlijk’, samen met Tom Kestens en Geert Waegeman, beleefde haar première in de Stadsschouwburg van Mechelen. Het werd een spannend en experimenteel spel met woorden, klanken en beweging. Het is zo’n voorstelling waarbij iedereen op het einde, met een glimlach terug de wereld in trekt.

Team Prinses Harte zet de vlam erin

Tijdens het hemelvaartweekend is het ook dit jaar weer tijd om te trappen tegen kanker. Want van 10 tot 13 mei staat de ‘1000 km voor Kom Op Tegen Kanker’ weer op het programma.

Vanuit Mechelen wordt er 4 dagen lang gefietst ten voordele van de strijd tegen kanker.

Dit jaar trekt ook een Prinses Harte-team de fietsschoenen aan, en om geld in het laatje te brengen werd er zaterdag in de gerestaureerde Coloma Kerk een benefietavond op het touw gezet … ‘Team Prinses Harte zet de vlam erin’!

Carnavalstoet op zijn Best in onze stad Mechelen

met categorie:  

Zondag was het alle hens aan dek voor de 46ste Mechelse carnavalsstoet. Stipt om 15.11 trok de stoet van carnavalisten voorafgegaan door Bellemadam (Myriam) zich aan de Veemarkt op gang.


De fakkel wordt doorgegeven...

Muizen...   HET LAATSTE GLAS   van Francis Durbridge ...  Een thriller in 't Kranske..

Op 16,17,23,30 en 31 maart 2018 brengt "Ik Dien"  uit Muizen , de thriller Het laatste glas van Francis Durbridge in een regie van Sander Van Den Broeck.

Wie is Sander Van den Broeck ?

 

Madensuyu neemt In Utero-publiek mee op intense, hypnotiserende en energieke tripDe straffe jongedames van In Utero haalden vrijdag 2 maart 2018 de terecht overal geroemde Gentse sensatie Madensuyu naar Mechelen en dat hebben we geweten!

Het energieke duo had niet veel meer dan een uurtje nodig om een goedgevulde zaal bij Kunstencentrum nona volledig in te pakken, te overdonderen en mee te nemen op een bijzonder intense en energieke hypnotiserende trip. Of hoe Ylode en Pieterjan Vervondel met prachtige pianopartijen, een verzengende gitaar, hyperkinetische percussie en hier en daar een oerschreeuw iedereen mee dwongen in hun majestueuze muzikale verhaal.

In het ritme blijven was de boodschap en je volledig overgeven. En dat deed het Mechelse publiek dan ook, het  ging gewillig mee in de onontkoombare beklemmende intensiteit en magie van Madensuyu. 

Hortense Champagne. En nu de film...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets.  Film: Rudi Van Poele)

Hortense Champagne wordt op 18 maart 96 jaar.  En dat mag best een respectabele leeftijd genoemd worden.  Maar nog steeds is ze de elegantie zelf: de onbetwiste koningin van het Mechelse Ballet - de Diva van de Dans.  Hortense Champagne is een Levende Legende.  Met stijl en elegantie ontvangt ze ons in haar met mooie oude meubels, schilderijen en herinneringen aan haar balletverleden volgestouwde appartement in het Hof van Villers, waar ze een prachtig uitzicht heeft over de Dijle en de historische huizenrij van de Haverwerf.  We drinken koffie uit antieke kopjes en de al even 'adelijke' poes Chanel stapt met souplesse op vier voeten door het decor. 

Al eerder werkte ik samen met medeblogger en sympathieke stadsgids Rudi Van Poele aan een gefilmd portret.  Jaren geleden legde Rudi het gesprek vast dat ik had met de laatste Mechelse gasthuiszusters.  Nu deden we het nog eens over.  En ook voor de toekomst maakten we reeds plannen....

Benieuwd?

 

Inhoud syndiceren