Oktober 2020

Ook thuis kan je genieten in het Maanlicht...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Kevin Polfliet had dit scenario helemaal niet kunnen bedenken toen hij zowat anderhalf jaar geleden zijn ouwe droom kon waarmaken.  Wie wel trouwens?  Veertiger Kevin die in een vorig leven woordvoerder was van 'Waterwegen en Zeekanaal' maakte een carrièreswich.  En dat deed hij op een voorzichtige manier.  Hij nam een jaar loopbaanonderbreking en deed Mechelen één van de leukste bruine cafeetjes cadeau.  Cafébaas: het  was hem op het lijf geschreven.  Voortaan hoefde hij voor de camera's niet meer het zoveelste deffect van de Battelbrug proberen te duiden, maar aan de tapkraan ontpopte hij zich tot één van de sympathiekste en gemoedelijkse caféhouders van Mechelen en omstreken.  En hij hakte de knoop door.  Voortaan zou hier zijn roeping liggen. Het Maanlicht werd binnen de kortste tijd dé place to be voor rasechte Maneblussers, toeristen, gidsen, toevallige passanten, levensgenieters... Meer dan honderd bieren: het kan tellen!  De Merodestraat kreeg met dit écht Mechels cafeetje een hotspot bij!  Dat had Kevin, onze collega Mechelenblogger mooi voor mekaar gekregen...

Maar...dat vieze beestje waar ik de naam niet eens meer van uitspreken wil stak méér dan één stok tussen de wielen.  Het Maanlicht kon het geplande feestje voor haar eerste verjaardag vergeten.  De deur diende op slot te gaan.  Maar Kevin zou Kevin niet zijn mocht hij bij de pakken blijven zitten.  Achter de schermen bleef hij brainstormen en kreeg het uiteindelijk gedaan dat hij een terras mocht opzetten aan de straatkant.  Een mooie troef die best een blijver mag worden.  Zo kon de zomer nog gezellig voortkabbelen. 

Weerom een maar...  Opnieuw was C. een spelbreker.  En weerom dienden de lampen uitgeknipt in het Maanlicht.  Toch laat de Mechelse Maan zich niet zomaar doven.  Voortaan kan het Maanlicht ook gezellig in onze eigen huiskamers schijnen terwijl we heerlijke biertjes degusteren - exclusief voor ons geselecteerd door 'onze' Kevin...

 

Rubens in dialoog met hedendaagse kunstenaars

Desondanks de heersende problematiek rond het corona-virus is Galerie Transit er toch weer in geslaagd een boeiende collectie kunst te verzamelen. Alles draait rond het schilderij van Peter Paul Rubens ‘De wonderbare visvangst’. De idee is immers om midden volgend jaar in de Onze-lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk een dialoog aan te gaan met het schilderij van Rubens en hedendaagse kunstenaars. In aanloop hiervan worden nu in de galerie originele kunstwerken en ontwerpen van interventies en installaties voor de geplande tentoonstelling in de kerk samengebracht.

Wat mijn moeder mij vertelde: liefde en verraad te Mechelen tijdens WOII.

“Hier, bewaar dit pakje, doe het pas open als je in het vliegtuig zit”. Hij draait zich bruusk om en stapt met stevige pas naar de uitgang. Hij slaat even aan wanneer hij een andere militair passeert. Ze blijft kijken. Aan de deur draait hij zich een laatste keer om. Hij zwaait naar haar en slaat ook voor haar aan, secondelang. Dan verdwijnt hij in een oogverblindende plas licht.”

Marcske van de Ruggenuchte

Marcske van Ranst van den tellevieze
hàà mè zaa-ne gekleurde trôô.
Gastje, wilde me kabaske is vulle
En laot de Mechelaar hier ni staan.
Want ik oest, ik ‘èm corona
Geeft nao da vaccin en ’t zal overgaan !
Marc van Ranst oep een kruk
met nen appel of e ferm stuk.
Géft’m gien peir of gien smeir
Mechelen is giene bedeleir !
Ha-jee de pille deurgegeve
Oem aan coronapatiënten te geive.
A beloofde an den Bart dattem pillen bakken zaa.
Iel veul, iel veul, dattem pillen bakken zaa !
 
 
2020 sucks bigtime ! 

Nieuwsflash...

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Water ontdekt op de maan..

 

Wie wordt de nieuwe eigenaar van de Heilig-Hartkerk?

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

De spreekwoordelijke kogel is (bijna) door de kerk.  Binnenkort is geweten wie de nieuwe 'eigenaar' wordt van de neoromaanse Heilig-Hartkerk in de Adegemstraat.  Er zijn twee kandidaten die in aanmerking komen om de kerk in erfpacht te hebben voor een periode van 27 jaar.  De kerkfabriek van OLV-Vrouw hoopt dat het voorontwerp dat nu bij een notaris grondig wordt bekeken tegen Allerheiligen - en dat is niet zo lang meer - klaar zal zijn.  De Heilig-Hartkerk werd in 2014 gesloten voor de katholieke vieringen van de parochie met dezelfde naam.  In datzelfde jaar werd het de thuishaven de de Russisch-orthodoxe gemeenschap van Mechelen.  Maar die bruikleen loopt nu af voor deze geloofsgemeenschap van de Heilige Theofanie.    Begin van dit jaar had ik nog een gesprek met Vader Dimitri Jatsun (foto), die de geestelijke leider is van deze gemeenschap.  Toen wist hij ook nog niet wat de toekomst zou brengen en waar de erediensten zouden kunnen doorgaan.  Gelukkig voor hem en zijn mensen is er licht aan het eind van de tunel.  Ze kunnen opgelucht ademhalen.  De orthodoxe gemeenschap kan voor het beleven van hun liturgie terecht in het diocesaan centrum in de Merodestraat.

 

ontmaskerende waarheid...

met categorie:  

(foto: Jan Smets.  Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee, Wollemarkt)

Ja, we hebben heel wat redenen om te zeuren, ons rotslecht te voelen, ontmoedigd te zijn en onzeker te wezen over de toekomst.  De dagen worden korter en donkerder en we mogen een kruis maken over leuke plannen, feestjes en gezellige uitjes.  Perspectief zien we voorlopig niet of weinig.  Dat verdomde virus zet een domper op onze dromen.  Er is angst voor onze gezondheid.  We vrezen dat heel wat over kop dreigt te gaan als dit alles nog lang duurt.  

We zitten allemaal in datzelfde zwalpende schuitje.  Sommigen zijn wat zee-zieker dan de anderen.  Enkelen dreigen overboord te vallen.  Het is geen pretje om nu de stormen te moeten trotseren...

Het is allemaal waar.  En toch moeten we verder varen.  Alle hens aan dek.  Samen, solidair, moedig en veerkrachtig.  Het kan niet anders.  Eens bereiken we wel de veilige haven.  Maar voor we kunnen aanmeren moeten we mekaars hoofd boven water houden. 

Misschien moeten we mekaar wat meer bemoedigen; wat meer glimlachen naar mekaar.  Daarstraks las ik deze zin op het raam van Wijkgezondheidscentrum Wel & Wee op de Wollemarkt...

 

OnbeDOELd

met categorie:  

Jan Van Gils wil dementie uit taboesfeer halen

  (foto's: Jan Smets)

Vandaag loop ik langs bij Jan Van Gils.  Hij woont slechts om de hoek, in de Sint-Jozefstraat, wijk Hanswijkenhoek.  Ik ken hem al jaar en dag.  Jan was dan ook iemand die  altijd heel zichtbaar aanwezig was in onze buurt en zijn inzet voor deze wijk en parochie Sint-Jozef Coloma was bijzonder groot.  Dit jaar werd Jan zeventig.  Heel onlangs werd van hem en kleinzoon Monk, die nu zowat een half jaartje oud is, een schitterend, intens-warm portret geprint op een muur van dienstencentrum Den Abeel in de Jozef Verbertstraat.  Dit gebeurde in het kader van 'de Mensen maken de Stad'.  Zestien van zulke portretten hangen her en der in de stad, in de wijken en in de dorpen.  Zestien heel diverse portretten van Maneblussers: heel verschillend van achtergrond en bezigheden, maar elk met zijn of haar verhaal.  Ze staan symbool voor de inclusieve stad die Mechelen wil zijn, zonder vooroordelen, zonder drempels...  Loop of fiets beslist langs de route met dit unieke foto-verhaal (meer info over geportretteerden en locaties op:  www.demensenmakendestad.be)

Jan is steeds een voortrekker geweest.  Een leidersfiguur en een sociaal geëngageerd man - nooit verlegen om zijn mening te geven.  Een denker en een doener was hij altijd - een man die kon organiseren, bezielen... Kortom een man voor waar ik altijd veel bewondering en respect had.  Dit is niet anders geworden.  Ondanks de zware diagnose die hij zowat twee jaar geleden te horen kreeg, blijft hij voor mij de Jan-van-altijd: de man die wat te vertellen heeft.  En dat doet hij dan ook: heel eerlijk vertelt hij over de jongdementie die hem trof.

 

Piet Verhoeve toont fotografisch hoe Mechelen veranderde

met categorie:  

(foto's: J. Smets)

Voor Piet, de door onze stad 'geadopteerde' Nederlander begon het allemaal héél toevallig.  Nog maar sinds 2013 mag hij zich Maneblusser worden.  En toch is de verknochtheid aan Mechelen bijzonder groot.  Héél groot!  Piet Verhoeve vond zijn geliefde in de Dijlestad, maar werd bovendien nog stapelverliefd op de stad waar ze woonde.  Nu woont hij hier maar al te graag.  Samen met de vrouw die zijn hart stal.  Vlak in het historische centrum, in de Zakstraat. 

"Mijn vrouw is afkomstig van Bornem.  Ze gaf les aan de STIM.  Sinds 1974 woont ze in Mechelen.  In het Klein-Begijnhof.  Nu zegt ze me dat ik zelfs meer straten ken in Mechelen dan zij..."

Piet (°1950) is van Nederlands Limburg, maar in 1994 verhuisde hij naar België - amper acht kilometer over de grens, naar  Dilsen-Stokkem.  Fotograferen is altijd zijn ding geweest, maar lang bleef hij die hobby eerder sporadisch te beoefenen.  Na het overlijden van zijn echtgenote in 2011 gooide hij het roer om...  En zo begon een nieuwe episode...