December 2019

Nog onbeschreven...

met categorie:  

(foto: Jan Smets.  Fonteinstraatje)

De eerste sneeuwvlok valt voorlopig (?) nog niet uit de winterlucht.  We zullen eerder onder een grijs hemeldek van oud naar nieuw stappen.  Maar mag de besneeuwde straat - nog maagdelijk wit en onbeschreven - een metafoor zijn voor dit kraakvers jaarbegin: dit nog lege witte eerste agendablaadje.  Verwachtingsvol voor wat komen zal.  De woorden nog niet neergepend.  Maar de aanzet is gegeven voor de eerste pennetrek - gekrulde zinnen, zwierig en vol van goeie voornemens...

 

Bruegel in Mechelen...

Pieter Bruegel de Oude, wie heeft niet van hem gehoord. Er was in 2018 de grote overzichtstentoonstelling in Wenen, en nu kan je in Brussel en Antwerpen (nog even) genieten van zijn prenten. Maar er is ook meer. Pieter Bruegel heeft ook een band met Mechelen. Een prent uit het Louvre is meteen de aanleiding voor een nieuwe publicatie en een kleine tentoonstelling.

 

Het eeuwige verhaal van het Neverending Park

Twee weken geleden opende in het Museum Hof van Busleyden een ondergronds park de deuren. Samen met het theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS en het Museum konden Mechelaars gedurende twee jaar hun ideeën voor een betere stad neerschrijven. Elke inwoner kreeg binnen het project De Grond der Dingen spreekwoordelijk één vierkante meter om zijn stad leefbaarder te maken. De stad Mechelen heeft voor het project 20.000 m² grond voorzien om in 2021 een selectie van deze ideeën uit te werken.

 

Zoek de 'zeven' verschillen

met categorie:  

Blijkbaar stond er in 'Oud Antwerpen' op de Wereldtentoonstelling van 1894 een aangepaste copie van "de Duiveltjes".

 

(foto: Felixarchief Antwerpen - Inv. GP@4760)

(foto: Felixarchief Antwerpen - Inv. GP@7851) Foto genomen tijdens de opbouw

 

'schamateurs, Boheemsters en straatzangers'

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Waar zijn ze gebleven...

...de straatacrobaten, de tapijtworstelaars, de jongleurs, de vuur-en sabelslikkers, de volksdansers, de 'hercules', de schamateurs, de gedachtenlezers, de waarzegsters, handleesters en kaartenlegsters - gewoonlijk  Boheemsters of Zigeunerinnen, de straatredenaars, de straatmuzikanten, de straatzangers, de lameesters en de straattooneeltjes?  Spreken al deze dingen niet van zooveel thans verdwenen kleurig en echt Mechelsch volksleven?

Zo mijmerde Frans Perckmans in de jaren na de Tweede Wereldoorlog over een voorgoed voorbij verleden.  En omdat we in deze periode van het jaar net iets meer nostalgisch zijn dan anders, wil ik jullie graag onderdompelen in die sfeer-van-lang-vervlogen dagen.  Frans was een autodidact.  Diploma's kon hij niet voorleggen en een groot schrijver is niet aan hem verloren gegaan.  Maar het zou van weinig respect getuigen mochten we zijn grote verdienste aan het bewaren van heel wat volksgebruiken denigrerend afdoen als simpele hobby van een eenvoudige Maneblusser met té veel heimwee naar wat verdwenen was.  Je moet alles in zijn juiste kader zien.  Ik ben daarom ook erg blij dat ik nog heel wat van zijn ijverig in eigen beheer bijeengepende boekjes in huis heb waarin hij schrijft over de folklore van onze stad.

 

soldaten in een klooster

met categorie:  

Een paar dagen geleden was er de fotoblog rond de sporen van en uit de kloosterperiode van Het Predikheren. Maar zelf bleef ik met een leeg gevoel achter omdat de kazerneperiode deels bepalend was voor wat het gebouw nu geworden is. Daarom een vervolgblog met aandacht voor wat er met de kloostergebouwen gebeurde na de verjaging van de Dominicanen op 13 december 1796.

 

nieuwe aanwinsten voor het Hof van Busleyden

De collectie van het Hof van Busleyden is onlangs uitgebreid met drie bruiklenen uit de Phoebus Foundation. Drie schilderijen die elk een band hebben met de stad Mechelen, schilderijen die een bezoek aan het museum nog aantrekkelijker maken...

We gingen een kijkje nemen.

 

9de Kerstconcert in de Kathedraal

met categorie:  

Foundation Mechelen vzw organiseerde vrijdag 20 december zijn 9de Kerstconcert in de Kathedraal. Vlaamse artiesten brachten bekende en minder bekende kerstliederen voor de 650 bezoekers.


Eerst een kerk, nu een ruïne, binnenkort een restauratie...

met categorie:  

Na jaren leegstand en een langdurige restauratie opende in september dit jaar Het Predikheren de deuren. Het voormalige Dominicanenklooster en de latere kazerne kreeg een nieuwe functie. Bij de restauratie was het uitgangspunt om zoveel mogelijk sporen van gebruik te behouden zonder afbreuk te doen aan de aan haar nieuwe functie als ontmoetingsruimte en bibliotheek. En daar is men zeker in geslaagd. Het project werd onlangs nog laureaat van de ARC19 Interieur Award.

De aangrenzende kerk is nu nog een bouwval en wacht op restauratie. In 2021 zouden ook hier de werken aangevat worden.

 

Jo Haazen wordt 75.

met categorie:  

Als er in de wereld één naam klinkt als een klok is het wel die van Jo Haazen.

Jo werd geboren op 24 december 1944 en wordt morgen 75 jaar jong.

Daar Jo een bijzonder dierbare vriend is krijgt hij voor zijn verjaardag een videofilmpje cadeau waarin zijn merkwaardig loopbaanparcours naar voor komt! Ieder punt op zich is al een hele verwezenlijking, laat staan alle punten bij mekaar.

Proficiat Maestro, en nog heel veel jaren in ons midden.